|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Leci z nami Koalik
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2014
Offline |
|
|
Jako moją odpowiedź potraktuj wypowiedź Zbigniewa Zapasiewicza, od 1:08.
Nic dodać , nic ująć ... https://www.facebook.com/www.RetroPL...1972763530047/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2014
Offline |
|
Wszyscy wiemy że twoi idole to Urban, Jaruzelski i Kiszczak. Wszyscy oni już zeszli z tego świata. Ciekawi mnie jak zachowasz się jak wybije twa ostatnia godzina. Bo Jaruzelski z Kiszczakiem wtedy poprosili o księdza ( na pewno pedofila bo przecież innych księży "nie ma") i odbyli Spowiedź . Natomiast Urban był konsekwentny do końca w swoich wyborach , i zapewne został piekłoszczykiem choć pewną wiedzę na ten temat ma tylko Bóg. A drogę którego idola ty wybierzesz? ![]()
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Te wywody przypominaja mi pewnego mentora z USA który mianował się prezydentem Polski nadając swoje orędzia ze schowka na miotły. To na bank kwestia kokainy. W obu przypadkach objawy są te same. Trzymaj się, z tego można wyjść. Trzeba tylko podjąć leczenie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
czy czytacie analizy finansowe Piknika w 'nibylandii" ?
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Tak, czytamy.
W przyszłym sezonie 4 liga (chyba, że jakimś cudem awansujemy) ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Te Cuda to aktualnie jakieś 25% szans. I to zakładając tylko że będziemy bili się przez baraże.
A tak poważnie to Pan Piknik przeprowadza fajne analizy, ale i tak bazują one tylko (lub aż) na dostępnych danych. Ile udziałowcy dokapitalizowanie ostatnio klub - nie wiemy. Ile jeszcze mogą dokapitalizować - nie wiemy. Dużo pytań, mało odpowiedzi. Patrząc na sytuację finansową wielu zachodnich klubów (typu nawet FCB) to sytuacja w której klub nie posiada żadnych długów czy to wewnętrznych czy to zewnętrznych nie jest celem samym w sobie. Zresztą nie tylko klubów piłkarskich. Zadłużenie Panstwa polskiego czy polskich miast mogłoby składniac do refleksji że ktoś lada dzień ogłosi bankructwo, a tak dość rzadko się zdarza. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2015
Offline |
|
|
Ostatnio wraz z Jarkiem do klubu wrzucił też coś Kuba.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Online |
|
|
W temacie długów to wymagalność jest różna więc aż tak sumą bym się nie przejmował. Gdzieś czytałem, że klub nie będzie nadpłacał (inna sprawa, że nie ma z czego) ale najważniejsze są informacje co i kiedy trzeba spłacać, a nie koniecznie jakie jest sumaryczne zadłużenie klubu.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
do nibylandii chyba mało osób zagląda a szkoda
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Tylko dlaczego pomija w swoich wyliczeniach przychody z transferów?Przecież za Yawa nie było chyba żadnego zagrożenia i chyba już wszystko wpłynęło a z AEM araby zalegało coś koło miliona dolarów z czego bodaj początkiem tego roku wpłynęło 150 tyś.Za Poletanovicia też coś wpadło.Poczekamy cierpliwie na sprawozdanie finansowe,nie ma się co martwić na zapas kiedy w końcu trochę szczęścia się do nas uśmiechnęło
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
może dlatego że to kropla w morzu ?
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2019
Offline |
|
|
6 mln to nie jest kropka w morzu.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Kropla w morzu czyli np 25% kwoty zadłużenia?
![]() Te 38 mln długów zewnętrznych to tak palcem na wodzie pisane. Autor pisał że brakuje na 6 czy 7 mln z transferów których pewnie nie odzyskamy (i ich nie ujmował w wyliczeniu), a ta kwota z tego co mówił Jaro sięga bliżej 10 mln. I kasę kiedyś otrzymamy, może się to ciągnąć jeszcze pół roku, ale letnie okienko to data graniczna gdzie zarówno były zespół Lisa, jak i aktualny Aschrafa zapewne będą chciały mieć zdjęty zakaz transferowy. Tak czy siak uważam liczby za przestrzelone. Co do clue mamy długi, ale jeśli jest obecnie płynność finansową to znaczy że nie beirze się ona z powietrza. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wziela sie z pozyczek wlascicieli
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przeczytałem to pobieżnie ale przychody z transferów chyba kompletnie odrzucił a np za Yawa mówi się o kwocie(oczywiście nieoficjalnie)8 mln zł.Za AEM mówiono o kwocie około 2,4 mln dolarów/euro.Nieoficjalnie nie zapłacono z tego około 850 tyś dolarów/euro bo różnie to jest podawane a to oznacza że około 7 mln złotych jednak wpłynęło.I już na dzień dobry masz przychód około 15 mln złotych który został pominięty
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
I dokładnie dlatego zobowiązania wobec podmiotów zewnętrznych nie będą wynosić 40 mln zł.
Chciałbym od autora rozpiskę w rozbiciu na poszczególne podmioty, bo jak nic mi się to nie skleja patrząc że płacimy regularnie aktualnym pracownikom oraz miastu. Z połowa tej kwoty bym się jeszcze zgodził. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2019
Offline |
|
Zastrzeżenie 1: nie napisałem tego wszystkiego, żeby komuś psuć nastrój. Sam jestem na granicznych zakresach euforycznych bo to co wydawało się niemożliwe (bezpośredni awans) dziś zaczyna wyglądać realnie. Ale jak już sobie to wszystko sam policzyłem to postanowiłem się podzielić. Zakładam, że nie tylko ja lubię wiedzieć jak to wygląda również od strony organizacyjnej. Zastrzeżenie 2: nigdzie nie napisałem, że to są pewne liczby. To oczywiście szacunki na podstawie ogólnie dostępnych informacji. Przy czym ja takie szacunki robię od lat i najczęściej jestem blisko - palcem po wodzie nie mam zwyczaju operować. W szacunkach dotyczących Wisły przyjmowałem zawsze neutralne założenia, żeby nie poprawiać i nie pogarszać obrazu. No i wyszło jak wyszło. Zastrzeżenie 3: „Jaro” nie jest wiarygodnym źródłem jeśli chodzi o liczby. Ktoś kto potrafi bez żenady przypisać 50-60 milionów od sponsorów wpływowi Jakuba Błaszczykowskiego, w sytuacji gdy całkowita suma tych wpływów w omawianym okresie jest niższa od 40 milionów, nie może być poważnie traktowany. To oczywiście tylko jeden z wielu przykładów. Oczywiście ta polityka Królewskiego polegająca na regularnym powtarzaniu jaki jest precyzyjny i wiarygodny działa i pozwala mu co jakiś czas wrzucać takie pasujące mu bzdury i ludzie mu wierzą (co widać np. na tym forum), ale tutaj akurat proponowałbym poważną dyskusję o liczbach bez PR-owych wygłupów i fajerwerków. A teraz do meritum. Nie jest prawdą, że nie brałem pod uwagę transferów. Owszem brałem. Płatności za Yeboaha nigdy nie były zagrożene więc zakładam, iż wszystkie przekazy na których się opierałem (np. informacje Jażdżyńskiego o dziurze w sezonie 22/23 na poziomie kilkunastu milionów) obejmowały te środki. Co do pozostałych środków to nie robiłem notatek, ale na ile pamiętam największa kwota padła na konferencji bodajże D. Błaszczykowskiego i było to 8,7 miliona. Były też niższe. Przy czym Bałaziński w mniej więcej tym samym czasie korygował, że netto to poniżej 5 milionów bo duża część idzie na prowizje dla agentów i zawodników. Suma transferów El Mahdioui’ego i Lisa to było jakieś 3 miliony EUR, a więc około 14 milionów złotych. Pierwsze raty (1/3? połowa?) były płacone. Połowa to 7 milionów, 2/3 to 9 z hakiem. Ja przyjąłem 7-8 i nie sądzę, żebym się mógł bardzo pomylić. Jeśli kluby które są nam dłużne będą w stanie zapłacić to najwcześniej zrobią to w kolejnym okienku transferowym (bo wcześniej nie ma to dla nich sensu). A to okienko będzie po 30 czerwca 2033 na który szacujemy długi po obecnym sezonie. Co do kolejnego sezonu to wprawdzie policzyłem go także bez spłaty, ale już chwilę potem szacując ile jest potrzebne środków odjąłem 10 milionów co z nawiązką obejmuje te długi z transferów. PS1. Zdanie o „płynności finansowej” jest swoistym medalem dla skuteczności polityki PR-owej klubu. Z wszystkich danych widać, że Wisła jest utrzymywana przy życiu kolejnymi dużymi pożyczkami (na jesieni kilka milionów, teraz zapewne kolejne kilka), a opinia publiczna przekonana, że jest dobrze. PS2. Sprawozdanie na 30 czerwca dostaniemy niestety dopiero pod koniec roku, ale pozwolę sobie wtedy wrócić do tematu i podsumować na ile szacowane przeze mnie liczby są przestrzelone. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Około 35 milionów zadłużenia zewnętrznego (plus około 11 milionów do właścicieli) Wisła Kraków miała na 30 czerwca 2022. Nie jest to żaden szacunek - to twarde dane ze sprawozdania finansowego zbadanego przez audytora. W tym kontekście „zgadzanie się” na połowę z 40 milionów po kolejnym deficytowym sezonie nie brzmi poważnie. Finanse to nie piłka gdzie każdy może mieć swoje zdanie i nic się nie da ostatecznie udowodnić. Tu mamy formalne dokumenty. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
).Tak więc jest to wszystko palcem po wodzie pisane.Widzę że jak nie można się dowalić do wyników to i tak coś się znajdzie. Osobiście nauczyłem się że próby przewidywania przyszłości w Wiśle są bez sensu.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 21.03.2023 o godz. 21:18.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2012
Offline |
|
|
Jak dla mnie to zwykle bryndzlowanie połączone z biciem piany. Fakt mamy długi ale bez twardych danych to są 2 uda, albo się uda albo się nie uda. Podziwiam tych wszystkich którzy tak ochoczo waflują się na tematy co do których nie mamy wiedzy.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Ale ja nie dzieliłem się swoimi wyliczeniami, żeby ich potem w ciężkich dyskusjach bronić do upadłego, szczególnie gdy argumenty z drugiej strony ograniczają się do „tak nie jest bo nam się to nie podoba”. Przyjdą wyniki za bieżący sezon to wtedy dokończymy dyskusję. Tu zwróciłem tylko koledze @Karherop uwagę, że w sytuacji gdy ze sprawozdania finansowego (to te formalne dokumenty) wynika 35 milionów zadłużenia zewnętrznego na 30 czerwca 2022 to szacowanie takiego zadłużenia na 30 czerwca 2023 czy 2024 po jednym czy dwóch deficytowych sezonach na 20 milionów najdelikatniej mówiąc go lekko kompromituje (przynajmniej w zakresie dodawania i odejmowania). ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Samo sformułowanie „zarzutu” pokazuje, że kolega nie do końca ogarnia meandry księgowości jak sądzę. Zresztą brak umiejętności odczytania ze sprawozdania jednej prostej liczby (przychody z transferów) nie wróży merytorycznej dyskusji na przyszłość. Dlatego nie będę już wchodził w dywagacje, że prawdopodobnie bardziej zawyżyłem te potencjalne wpływy z niezapłaconych transferów niż zaniżyłem bo raczej trudno nam będzie nadawać na tej samej fali. Przyjmijmy taki optymistyczny scenariusz, że najpierw awansujemy tam gdzie nasze miejsce, potem poczekamy na sprawozdanie z tego sezonu, a potem dokończymy dyskusję. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Info sprzed kilku minut:
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pisałem pare dni temu, ze ma to być kilka milionów euro na same transfery/polityke sportową.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Mi się to nijak nie spina (ale i nie znam absolutnie żadnych szczegółów ewentualnej umowy z inwestorem) w jaki sposób miałby wejść do nas duży inwestor i jednocześnie pozostawić na Prezesurze Jarosława Królewskiego?
JK powiedzial jakiś czas temu że w jego mniemaniu bycie prezesem w Wiśle ma dla niego sens o ile możne podejmować autorytarne decyzję i taka tylko polityka dominującego akcjonariatu ma sens. Rozproszony akcjonariat i rozbita decyzyjność już się w Wiśle nie sprawdzila. Mianowanie Królewskiego prezesem mimo odsprzedania udziałów? Nie widzę tego. Nowy inwestor z mniejszościowym akcjonariatem i pompujący grube miliony euro? Ciekawe. Uważam że wejście nowego podmiotu będzie mniejsze niż się wszystkim wydaje i w najlepszym przypadku przekroczy 2-3x wsparcie jakie daje nam rocznie Orlen (co nie będzie znowu tak mało).
Ostatnio edytowane przez Karherop : 29.03.2023 o godz. 22:05.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
What? Co proszę? Podobnie jak @Karherop uważam, że to będzie bardziej główny sponsor niż nowy właściciel. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A wiadomo ile konkretnie daje Orlen? Pytam bo wydaje mi się, że dość mocno przeanalizowałem jakiś czas temu wszystkie dostępne źródła i tam nic na ten temat nie znalazłem. A to by była bardzo ciekawa informacja.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|