The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.03.2023, 19:17
Leci z nami Koalik
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary 08.03.2023, 08:40
azor napisał(a):Wyświetl post
A że wojtyła to największa k.rwa i zaraza było wiadomo od dawna.
Jako moją odpowiedź potraktuj wypowiedź Zbigniewa Zapasiewicza, od 1:08.
Nic dodać , nic ująć ...

https://www.facebook.com/www.RetroPL...1972763530047/
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary 08.03.2023, 08:52
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
Biorąc pod uwagę, że historia dzieje się w tym momencie i mit Wojtyły całkowicie upada, to jestem ciekaw reakcji Wisły.

Wojtyła jest kojarzony z klubem z niewłaściwej strony Błoń i trzeba to zaakcentować w stylu: ,,Cracovia = klub pedofilów".
.....

Brak reakcji będzie oznaczał poparcie klubu z niewłaściwej strony Błoń.
Trollu z KAŁU ŻYci ulepiony, twe prowokacje to dno dna.

Wszyscy wiemy że twoi idole to Urban, Jaruzelski i Kiszczak.
Wszyscy oni już zeszli z tego świata.
Ciekawi mnie jak zachowasz się jak wybije twa ostatnia godzina.
Bo Jaruzelski z Kiszczakiem wtedy poprosili o księdza ( na pewno pedofila bo przecież innych księży "nie ma") i odbyli Spowiedź .
Natomiast Urban był konsekwentny do końca w swoich wyborach , i zapewne został piekłoszczykiem choć pewną wiedzę na ten temat ma tylko Bóg.

A drogę którego idola ty wybierzesz?
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 08.03.2023, 14:28
Te wywody przypominaja mi pewnego mentora z USA który mianował się prezydentem Polski nadając swoje orędzia ze schowka na miotły. To na bank kwestia kokainy. W obu przypadkach objawy są te same. Trzymaj się, z tego można wyjść. Trzeba tylko podjąć leczenie.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 20.03.2023, 11:58
czy czytacie analizy finansowe Piknika w 'nibylandii" ?
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 20.03.2023, 12:57
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
czy czytacie analizy finansowe Piknika w 'nibylandii" ?
Tak, czytamy.
W przyszłym sezonie 4 liga (chyba, że jakimś cudem awansujemy)
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 20.03.2023, 13:28
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Tak, czytamy.
W przyszłym sezonie 4 liga (chyba, że jakimś cudem awansujemy)
Te Cuda to aktualnie jakieś 25% szans. I to zakładając tylko że będziemy bili się przez baraże.

A tak poważnie to Pan Piknik przeprowadza fajne analizy, ale i tak bazują one tylko (lub aż) na dostępnych danych.

Ile udziałowcy dokapitalizowanie ostatnio klub - nie wiemy. Ile jeszcze mogą dokapitalizować - nie wiemy.

Dużo pytań, mało odpowiedzi.

Patrząc na sytuację finansową wielu zachodnich klubów (typu nawet FCB) to sytuacja w której klub nie posiada żadnych długów czy to wewnętrznych czy to zewnętrznych nie jest celem samym w sobie.

Zresztą nie tylko klubów piłkarskich. Zadłużenie Panstwa polskiego czy polskich miast mogłoby składniac do refleksji że ktoś lada dzień ogłosi bankructwo, a tak dość rzadko się zdarza.
Odpowiedz cytując
Manhunt.
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2015

Stary 20.03.2023, 19:06
Ostatnio wraz z Jarkiem do klubu wrzucił też coś Kuba.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 20.03.2023, 22:32
W temacie długów to wymagalność jest różna więc aż tak sumą bym się nie przejmował. Gdzieś czytałem, że klub nie będzie nadpłacał (inna sprawa, że nie ma z czego) ale najważniejsze są informacje co i kiedy trzeba spłacać, a nie koniecznie jakie jest sumaryczne zadłużenie klubu.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 20.03.2023, 23:24
do nibylandii chyba mało osób zagląda a szkoda

Piknik1906 napisał(a):Wyświetl post
Złapałem chwilę wolnego dzisiaj i postanowiłem wrzucić podsumowanie tych wszystkich wyliczanek.

Moje dotychczasowe rozważania były robione po to aby oszacować nie tylko sportowe ale i finansowe szanse na dalsze trwanie Wisły. O ile te sportowe wyglądają zaskakująco dobrze i można chyba powiedzieć, iż kolosalne jak na I ligę pieniądze zaczęły wreszcie przynosić efekty, o tyle te finansowe najdelikatniej mówiąc są niepokojące.

Co wiemy o tym sezonie?

Zgodnie z informacjami z briefingu Jażdżyńskiego przychody miały wynieść około 30 milionów a koszty działalności podstawowej około 39 milionów (mówił o 30% spadku jednej i drugiej pozycji w stosunku do sezonu 21/22).
To w miarę współgra z innymi wypowiedziami. Przez moment miałem kłopot z informacją o kilkunastomilionowej dziurze w budżecie, ale pewnie wynika to z konieczności spłaty części skokowo narosłych długów z poprzedniego sezonu więc nie ma tu sprzeczności.

Kierując się tymi danymi można by założyć, że strata na działalności podstawowej miała wynieść około 9 milionów i mniej więcej o tyle wzrosłoby zadłużenie, jeśli udałoby się ją sfinansować.

Oczywiście to były informacje z zimy. Zmiany w wynagrodzeniach, jak to wcześniej szacowałem, dołożą około miliona złotych kosztów. Mamy też awarię związaną z zamknięciem stadionu i jeśli dobrze zrozumiałem wyliczenia prezesa to ograniczenie pojemności zabierze nam jakieś 250 tysięcy przychodu na mecz, czyli 2 miliony za 8 spotkań. Zakładam jednak, że o kilkadziesiąt tysięcy spadną koszty organizacyjne. Załóżmy optymistycznie (stadion zbytnio nie potaniał), że będzie to pół miliona oszczędności w rundzie.

Przy takich dwóch korektach przychody z działalności podstawowej wyniosą około 28,0 milionów a jej koszty 39,5 miliona. Czyli strata wyniesie około 11,5 miliona złotych, o tyle wzrośnie też zadłużenie bo nie wygląda na to, abyśmy mieli mieć jakieś ekstra przychody np. z transferów wychodzących.

Z wypowiedzi Królewskiego wynika, że pożyczył już dodatkowo w tym sezonie kilka milionów złotych i jest gotowy na kolejne kilka, bo nie pozwoli na upadek Wisły pod swoim przywództwem. Miejmy nadzieję, że to twarda deklaracja. Nikt nie powiedział ile konkretnie, ale ja zrozumiałem, że na jesieni to było jakieś 4-6 milionów. Powiedzmy, że w sumie będzie to 8 milionów a zadłużenie zewnętrzne wzrośnie o kolejne 3,5 miliona.

Wtedy na koniec sezonu 22/23 będziemy mieli realne zadłużenie na poziomie 58 milionów złotych z czego 20 milionów długu do właścicieli i 38 milionów długów zewnętrznych. Jak dodamy do tego 43 miliony długu księgowego to formalna suma długów w bilansie przekroczy okrągłe 100 milionów. Oczyma wyobraźni widzę te tytuły na portalach.

Mocno szokujące jest też inne zestawienie. Pomimo wielu opowieści zarządu o tym jak to klub jest oddłużany jakie słyszeliśmy na przestrzeni 2021 roku (i jeszcze na wiosnę 2022) fakty są takie, że pomiędzy styczniem 2021 roku a czerwcem 2022 Wisła Kraków została zadłużona na 16 milionów złotych, a do czerwca 2023 dojdzie kolejne 12 milionów, w sumie 28 milionów złotych! Czyli praktycznie drugie tyle (z 30 na 58). Trudno w to uwierzyć, ale nijak nie chce wyjść inaczej.

Najważniejsze z tej wyliczanki jest te potencjalne 38 milionów długów zewnętrznych. To więcej niż na koniec 2018 roku! Wtedy jak wiemy doprowadziło to do utraty płynności i rewolucji w klubie. Wiele zależy oczywiście od niuansów których nie znamy (struktura wewnętrzna, ile z tego jest licencyjne a ile nie itp.), ale wizja osiągnięcia wkrótce tego samego poziomu jest mocno niepokojąca.

Przy czym w styczniu 2019 rozpoczęła się akcja ratunkowa, klub został zrestrukturyzowany do poziomu samowystarczalności, a środki od kibiców i właścicieli pozwoliły skokowo obniżyć zadłużenie. Czy będzie to możliwe w sezonie 23/24?

Wszystko wskazuje na to, że nawet w przypadku awansu mało to będzie prawdopodobne. Przychody wzrosną wprawdzie wyraźnie (kilkanaście milionów z praw telewizyjnych, kilka milionów więcej z dnia meczowego i od sponsorów pod warunkiem utrzymania Orlenu), ale wzrosną też koszty. Koszt pierwszej drużyny być może nie osiągnie poziomu sezonu 21/22, ale jak to szacowałem wcześniej może być blisko. To będzie z 6-7 milionów więcej. Kilka milionów więcej pochłonie wynajem stadionu i organizacja meczów (już nie będzie zniżek, a cena nominalna stadionu już jest dwa razy taka niż płacimy w tym sezonie - po remoncie pewnie znów pójdzie w górę).

Strata na działalności podstawowej w sezonie 23/24 nie wyniesie może ponad 11 milionów, ale kolejne 7-8 wydają się pewne bez głębokiej restrukturyzacji (a tej nie zakładam bo prezes Królewski kilka razy powtórzył, że takowej nie planuje, bo cytuję "my pójdziemy inną drogą, restrukturyzację każdy de.... potrafi przeprowadzić").

Uznałem, że scenariusza przy braku awansu nie ma co liczyć. Na pewno będzie znacznie gorzej. Nie pojawią się pieniądze z telewizji, trudno wierzyć w dalszą cierpliwość sponsorów. Zresztą nawet w przypadku awansu liczby wychodzą co tu dużo kryć dołujące.

Realne zadłużenie w czerwcu 2024 roku wyniosłoby około 65 milionów złotych. Aby je sfinansować i rozegrać sezon 23/24 od dzisiaj potrzebne jest 12-15 milionów złotych (7-8 jeszcze w tym i podobna kwota w przyszłym). Wydaje się, że zadłużenia zewnętrznego na poziomie 38-40 milionów utrzymać się nie da zbyt długo więc na jego obniżenie będzie potrzebne kolejne kilka milionów. Czyli wszystko wskazuje na to, że nawet w przypadku awansu potrzebne będzie pozyskanie 15-20 milionów złotych w gotówce aby rozegrać sezon bieżący i kolejny. I nawet jeśli optymistycznie założymy, że jeden z klubów które nam zalegają zapłaci i spłynie powiedzmy 5 milionów złotych to i tak pozostaje problem na 10-15 milionów.

Czy obecny układ właścicielski jest w stanie tyle dorzucić. Wydaje się, że to może być trudne, szczególnie, że chyba to już sam Królewski zapewnia środki bez wsparcia pozostałych. W tej sytuacji mnie nie dziwi "przyspieszenie" w kwestii pozyskiwania inwestora. Ostatnie przecieki wskazują, że sprawa podobno jest na ostatniej prostej. Oby tym razem to miało więcej wspólnego z rzeczywistością niż opowieści prezesa Nowaka. To chyba teraz absolutnie najważniejsza kwestia, ważniejsza nawet od samego awansu.

Na koniec drobny komentarz. Gdy zaczynałem te analizy i wyliczenia zakładałem, że obraz wyjdzie gorszy niż ten roztaczany oficjalnie, bo do wiarygodności informacji z klubu od dłuższego czasu podejście mam więcej niż ostrożne. Ale to co mi wyszło (potencjalne realne zadłużenie na koniec kolejnego sezonu na poziomie 80% wyższym niż po rządach Sarapaty) jest jednak mocno szokujące i powoduje, że opowieści o rozsądnym zarządzaniu, trzeciej drodze itp. jakie ostatnio słyszymy mogą być traktowane wyłącznie jako ponury żart. Dlatego uznałem, że wątek "Nibylandia" pasuje idealnie.

Mówiąc wprost wszystko wskazuje na to, że Wisła Kraków to finansowe zombie. Bez inwestora (lub kilkunastomilionowej inwestycji ze strony obecnych właścicieli) klub kolejnego sezonu prawdopodobnie nie rozegra. Nawet w przypadku awansu. Rozważanie opcji bez awansu moim zdaniem nie ma już większego sensu.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 21.03.2023, 08:43
Tylko dlaczego pomija w swoich wyliczeniach przychody z transferów?Przecież za Yawa nie było chyba żadnego zagrożenia i chyba już wszystko wpłynęło a z AEM araby zalegało coś koło miliona dolarów z czego bodaj początkiem tego roku wpłynęło 150 tyś.Za Poletanovicia też coś wpadło.Poczekamy cierpliwie na sprawozdanie finansowe,nie ma się co martwić na zapas kiedy w końcu trochę szczęścia się do nas uśmiechnęło
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 21.03.2023, 11:37
może dlatego że to kropla w morzu ?
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 21.03.2023, 12:06
6 mln to nie jest kropka w morzu.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 21.03.2023, 12:06
Kropla w morzu czyli np 25% kwoty zadłużenia?

Te 38 mln długów zewnętrznych to tak palcem na wodzie pisane.

Autor pisał że brakuje na 6 czy 7 mln z transferów których pewnie nie odzyskamy (i ich nie ujmował w wyliczeniu), a ta kwota z tego co mówił Jaro sięga bliżej 10 mln. I kasę kiedyś otrzymamy, może się to ciągnąć jeszcze pół roku, ale letnie okienko to data graniczna gdzie zarówno były zespół Lisa, jak i aktualny Aschrafa zapewne będą chciały mieć zdjęty zakaz transferowy.

Tak czy siak uważam liczby za przestrzelone. Co do clue mamy długi, ale jeśli jest obecnie płynność finansową to znaczy że nie beirze się ona z powietrza.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 21.03.2023, 12:11
Wziela sie z pozyczek wlascicieli
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 21.03.2023, 13:01
Przeczytałem to pobieżnie ale przychody z transferów chyba kompletnie odrzucił a np za Yawa mówi się o kwocie(oczywiście nieoficjalnie)8 mln zł.Za AEM mówiono o kwocie około 2,4 mln dolarów/euro.Nieoficjalnie nie zapłacono z tego około 850 tyś dolarów/euro bo różnie to jest podawane a to oznacza że około 7 mln złotych jednak wpłynęło.I już na dzień dobry masz przychód około 15 mln złotych który został pominięty
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 21.03.2023, 13:12
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
Wziela sie z pozyczek wlascicieli
I dokładnie dlatego zobowiązania wobec podmiotów zewnętrznych nie będą wynosić 40 mln zł.

Chciałbym od autora rozpiskę w rozbiciu na poszczególne podmioty, bo jak nic mi się to nie skleja patrząc że płacimy regularnie aktualnym pracownikom oraz miastu.

Z połowa tej kwoty bym się jeszcze zgodził.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 21.03.2023, 17:05
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Kropla w morzu czyli np 25% kwoty zadłużenia?

Te 38 mln długów zewnętrznych to tak palcem na wodzie pisane.

Autor pisał że brakuje na 6 czy 7 mln z transferów których pewnie nie odzyskamy (i ich nie ujmował w wyliczeniu), a ta kwota z tego co mówił Jaro sięga bliżej 10 mln. I kasę kiedyś otrzymamy, może się to ciągnąć jeszcze pół roku, ale letnie okienko to data graniczna gdzie zarówno były zespół Lisa, jak i aktualny Aschrafa zapewne będą chciały mieć zdjęty zakaz transferowy.

Tak czy siak uważam liczby za przestrzelone. Co do clue mamy długi, ale jeśli jest obecnie płynność finansową to znaczy że nie beirze się ona z powietrza.
To może tutaj zbiorczo.

Zastrzeżenie 1: nie napisałem tego wszystkiego, żeby komuś psuć nastrój. Sam jestem na granicznych zakresach euforycznych bo to co wydawało się niemożliwe (bezpośredni awans) dziś zaczyna wyglądać realnie. Ale jak już sobie to wszystko sam policzyłem to postanowiłem się podzielić. Zakładam, że nie tylko ja lubię wiedzieć jak to wygląda również od strony organizacyjnej.

Zastrzeżenie 2: nigdzie nie napisałem, że to są pewne liczby. To oczywiście szacunki na podstawie ogólnie dostępnych informacji. Przy czym ja takie szacunki robię od lat i najczęściej jestem blisko - palcem po wodzie nie mam zwyczaju operować. W szacunkach dotyczących Wisły przyjmowałem zawsze neutralne założenia, żeby nie poprawiać i nie pogarszać obrazu. No i wyszło jak wyszło.

Zastrzeżenie 3: „Jaro” nie jest wiarygodnym źródłem jeśli chodzi o liczby. Ktoś kto potrafi bez żenady przypisać 50-60 milionów od sponsorów wpływowi Jakuba Błaszczykowskiego, w sytuacji gdy całkowita suma tych wpływów w omawianym okresie jest niższa od 40 milionów, nie może być poważnie traktowany. To oczywiście tylko jeden z wielu przykładów. Oczywiście ta polityka Królewskiego polegająca na regularnym powtarzaniu jaki jest precyzyjny i wiarygodny działa i pozwala mu co jakiś czas wrzucać takie pasujące mu bzdury i ludzie mu wierzą (co widać np. na tym forum), ale tutaj akurat proponowałbym poważną dyskusję o liczbach bez PR-owych wygłupów i fajerwerków.

A teraz do meritum.

Nie jest prawdą, że nie brałem pod uwagę transferów. Owszem brałem. Płatności za Yeboaha nigdy nie były zagrożene więc zakładam, iż wszystkie przekazy na których się opierałem (np. informacje Jażdżyńskiego o dziurze w sezonie 22/23 na poziomie kilkunastu milionów) obejmowały te środki.

Co do pozostałych środków to nie robiłem notatek, ale na ile pamiętam największa kwota padła na konferencji bodajże D. Błaszczykowskiego i było to 8,7 miliona. Były też niższe. Przy czym Bałaziński w mniej więcej tym samym czasie korygował, że netto to poniżej 5 milionów bo duża część idzie na prowizje dla agentów i zawodników.

Suma transferów El Mahdioui’ego i Lisa to było jakieś 3 miliony EUR, a więc około 14 milionów złotych. Pierwsze raty (1/3? połowa?) były płacone. Połowa to 7 milionów, 2/3 to 9 z hakiem. Ja przyjąłem 7-8 i nie sądzę, żebym się mógł bardzo pomylić.

Jeśli kluby które są nam dłużne będą w stanie zapłacić to najwcześniej zrobią to w kolejnym okienku transferowym (bo wcześniej nie ma to dla nich sensu). A to okienko będzie po 30 czerwca 2033 na który szacujemy długi po obecnym sezonie.

Co do kolejnego sezonu to wprawdzie policzyłem go także bez spłaty, ale już chwilę potem szacując ile jest potrzebne środków odjąłem 10 milionów co z nawiązką obejmuje te długi z transferów.

PS1. Zdanie o „płynności finansowej” jest swoistym medalem dla skuteczności polityki PR-owej klubu. Z wszystkich danych widać, że Wisła jest utrzymywana przy życiu kolejnymi dużymi pożyczkami (na jesieni kilka milionów, teraz zapewne kolejne kilka), a opinia publiczna przekonana, że jest dobrze.

PS2. Sprawozdanie na 30 czerwca dostaniemy niestety dopiero pod koniec roku, ale pozwolę sobie wtedy wrócić do tematu i podsumować na ile szacowane przeze mnie liczby są przestrzelone.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 21.03.2023, 17:19
I dokładnie dlatego zobowiązania wobec podmiotów zewnętrznych nie będą wynosić 40 mln zł.

Chciałbym od autora rozpiskę w rozbiciu na poszczególne podmioty, bo jak nic mi się to nie skleja patrząc że płacimy regularnie aktualnym pracownikom oraz miastu.

Z połowa tej kwoty bym się jeszcze zgodził.
Mogę tylko polecić wątek „Nibylandia” i przeczytanie ze zrozumieniem wszystkich moich analiz, a nie tylko ostatniej tu wklejonej.

Około 35 milionów zadłużenia zewnętrznego (plus około 11 milionów do właścicieli) Wisła Kraków miała na 30 czerwca 2022. Nie jest to żaden szacunek - to twarde dane ze sprawozdania finansowego zbadanego przez audytora.

W tym kontekście „zgadzanie się” na połowę z 40 milionów po kolejnym deficytowym sezonie nie brzmi poważnie. Finanse to nie piłka gdzie każdy może mieć swoje zdanie i nic się nie da ostatecznie udowodnić. Tu mamy formalne dokumenty.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 21.03.2023, 21:14

W tym kontekście „zgadzanie się” na połowę z 40 milionów po kolejnym deficytowym sezonie nie brzmi poważnie. Finanse to nie piłka gdzie każdy może mieć swoje zdanie i nic się nie da ostatecznie udowodnić. Tu mamy formalne dokumenty.
Ale Ty nie opierasz się na formalnych dokumentach tylko własnych szacunkach, domysłach i materiałach prasowych (które też opierają się na domysłach w większości wypadków ).Tak więc jest to wszystko palcem po wodzie pisane.

Widzę że jak nie można się dowalić do wyników to i tak coś się znajdzie.

Osobiście nauczyłem się że próby przewidywania przyszłości w Wiśle są bez sensu.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 21.03.2023 o godz. 21:18.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
PAWEŁ
Senior Member

Od: 09.2012

Stary 21.03.2023, 21:55
Jak dla mnie to zwykle bryndzlowanie połączone z biciem piany. Fakt mamy długi ale bez twardych danych to są 2 uda, albo się uda albo się nie uda. Podziwiam tych wszystkich którzy tak ochoczo waflują się na tematy co do których nie mamy wiedzy.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 21.03.2023, 22:53
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ale Ty nie opierasz się na formalnych dokumentach tylko własnych szacunkach, domysłach i materiałach prasowych (które też opierają się na domysłach w większości wypadków ).Tak więc jest to wszystko palcem po wodzie pisane.

Widzę że jak nie można się dowalić do wyników to i tak coś się znajdzie.

Osobiście nauczyłem się że próby przewidywania przyszłości w Wiśle są bez sensu.
Jedni przewidują i im nie wychodzi, inni szacują dane i najczęściej są blisko bo to ich zawód. Tak już jest świat ułożony.

Ale ja nie dzieliłem się swoimi wyliczeniami, żeby ich potem w ciężkich dyskusjach bronić do upadłego, szczególnie gdy argumenty z drugiej strony ograniczają się do „tak nie jest bo nam się to nie podoba”.

Przyjdą wyniki za bieżący sezon to wtedy dokończymy dyskusję.

Tu zwróciłem tylko koledze @Karherop uwagę, że w sytuacji gdy ze sprawozdania finansowego (to te formalne dokumenty) wynika 35 milionów zadłużenia zewnętrznego na 30 czerwca 2022 to szacowanie takiego zadłużenia na 30 czerwca 2023 czy 2024 po jednym czy dwóch deficytowych sezonach na 20 milionów najdelikatniej mówiąc go lekko kompromituje (przynajmniej w zakresie dodawania i odejmowania).
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 22.03.2023, 00:51
To może tutaj zbiorczo.

Zastrzeżenie 1: nie napisałem tego wszystkiego, żeby komuś psuć nastrój. Sam jestem na granicznych zakresach euforycznych bo to co wydawało się niemożliwe (bezpośredni awans) dziś zaczyna wyglądać realnie. Ale jak już sobie to wszystko sam policzyłem to postanowiłem się podzielić. Zakładam, że nie tylko ja lubię wiedzieć jak to wygląda również od strony organizacyjnej.

Zastrzeżenie 2: nigdzie nie napisałem, że to są pewne liczby. To oczywiście szacunki na podstawie ogólnie dostępnych informacji. Przy czym ja takie szacunki robię od lat i najczęściej jestem blisko - palcem po wodzie nie mam zwyczaju operować. W szacunkach dotyczących Wisły przyjmowałem zawsze neutralne założenia, żeby nie poprawiać i nie pogarszać obrazu. No i wyszło jak wyszło.

Zastrzeżenie 3: „Jaro” nie jest wiarygodnym źródłem jeśli chodzi o liczby. Ktoś kto potrafi bez żenady przypisać 50-60 milionów od sponsorów wpływowi Jakuba Błaszczykowskiego, w sytuacji gdy całkowita suma tych wpływów w omawianym okresie jest niższa od 40 milionów, nie może być poważnie traktowany. To oczywiście tylko jeden z wielu przykładów. Oczywiście ta polityka Królewskiego polegająca na regularnym powtarzaniu jaki jest precyzyjny i wiarygodny działa i pozwala mu co jakiś czas wrzucać takie pasujące mu bzdury i ludzie mu wierzą (co widać np. na tym forum), ale tutaj akurat proponowałbym poważną dyskusję o liczbach bez PR-owych wygłupów i fajerwerków.

A teraz do meritum.

Nie jest prawdą, że nie brałem pod uwagę transferów. Owszem brałem. Płatności za Yeboaha nigdy nie były zagrożene więc zakładam, iż wszystkie przekazy na których się opierałem (np. informacje Jażdżyńskiego o dziurze w sezonie 22/23 na poziomie kilkunastu milionów) obejmowały te środki.

Co do pozostałych środków to nie robiłem notatek, ale na ile pamiętam największa kwota padła na konferencji bodajże D. Błaszczykowskiego i było to 8,7 miliona. Były też niższe. Przy czym Bałaziński w mniej więcej tym samym czasie korygował, że netto to poniżej 5 milionów bo duża część idzie na prowizje dla agentów i zawodników.

Suma transferów El Mahdioui’ego i Lisa to było jakieś 3 miliony EUR, a więc około 14 milionów złotych. Pierwsze raty (1/3? połowa?) były płacone. Połowa to 7 milionów, 2/3 to 9 z hakiem. Ja przyjąłem 7-8 i nie sądzę, żebym się mógł bardzo pomylić.

Jeśli kluby które są nam dłużne będą w stanie zapłacić to najwcześniej zrobią to w kolejnym okienku transferowym (bo wcześniej nie ma to dla nich sensu). A to okienko będzie po 30 czerwca 2033 na który szacujemy długi po obecnym sezonie.

Co do kolejnego sezonu to wprawdzie policzyłem go także bez spłaty, ale już chwilę potem szacując ile jest potrzebne środków odjąłem 10 milionów co z nawiązką obejmuje te długi z transferów.

PS1. Zdanie o „płynności finansowej” jest swoistym medalem dla skuteczności polityki PR-owej klubu. Z wszystkich danych widać, że Wisła jest utrzymywana przy życiu kolejnymi dużymi pożyczkami (na jesieni kilka milionów, teraz zapewne kolejne kilka), a opinia publiczna przekonana, że jest dobrze.

PS2. Sprawozdanie na 30 czerwca dostaniemy niestety dopiero pod koniec roku, ale pozwolę sobie wtedy wrócić do tematu i podsumować na ile szacowane przeze mnie liczby są przestrzelone.
W sprawozdaniu był przychód z transferów bodaj 8,5 mln zł.Te trzy transfery-Yawa,Lisa i AEM to nieoficjalnie około 5 mln euro czyli około 22,5 mln złotych.Odejmij to co jest w sprawozdaniu i wyjdzie,że o 8-7 mln to ty się możesz mylić a nie że tyle brakuje.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 22.03.2023, 02:00
krysztal napisał(a):Wyświetl post
W sprawozdaniu był przychód z transferów bodaj 8,5 mln zł.Te trzy transfery-Yawa,Lisa i AEM to nieoficjalnie około 5 mln euro czyli około 22,5 mln złotych.Odejmij to co jest w sprawozdaniu i wyjdzie,że o 8-7 mln to ty się możesz mylić a nie że tyle brakuje.
W sprawozdaniu za okres od stycznia 2021 do czerwca 2022 przychody z transferów to 14,8 miliona złotych a nie 8,5 miliona złotych. I to będzie dokładnie tyle ile wyniosły bazowe transfery za Lisa, Yeboaha i El Mahdiouiego - wszystko musiało zostać zaksięgowane i kropka. Takie przepisy. Zapewne możliwe są jeszcze jakieś premie za wyniki, ale trudno wyrokować jakie. Nie ma to zresztą większego znaczenia dlatej dyskusji.

Samo sformułowanie „zarzutu” pokazuje, że kolega nie do końca ogarnia meandry księgowości jak sądzę. Zresztą brak umiejętności odczytania ze sprawozdania jednej prostej liczby (przychody z transferów) nie wróży merytorycznej dyskusji na przyszłość. Dlatego nie będę już wchodził w dywagacje, że prawdopodobnie bardziej zawyżyłem te potencjalne wpływy z niezapłaconych transferów niż zaniżyłem bo raczej trudno nam będzie nadawać na tej samej fali.

Przyjmijmy taki optymistyczny scenariusz, że najpierw awansujemy tam gdzie nasze miejsce, potem poczekamy na sprawozdanie z tego sezonu, a potem dokończymy dyskusję.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 22.03.2023, 09:37
W sprawozdaniu za okres od stycznia 2021 do czerwca 2022 przychody z transferów to 14,8 miliona złotych a nie 8,5 miliona złotych. I to będzie dokładnie tyle ile wyniosły bazowe transfery za Lisa, Yeboaha i El Mahdiouiego - wszystko musiało zostać zaksięgowane i kropka. Takie przepisy. Zapewne możliwe są jeszcze jakieś premie za wyniki, ale trudno wyrokować jakie. Nie ma to zresztą większego znaczenia dlatej dyskusji.

Samo sformułowanie „zarzutu” pokazuje, że kolega nie do końca ogarnia meandry księgowości jak sądzę. Zresztą brak umiejętności odczytania ze sprawozdania jednej prostej liczby (przychody z transferów) nie wróży merytorycznej dyskusji na przyszłość. Dlatego nie będę już wchodził w dywagacje, że prawdopodobnie bardziej zawyżyłem te potencjalne wpływy z niezapłaconych transferów niż zaniżyłem bo raczej trudno nam będzie nadawać na tej samej fali.

Przyjmijmy taki optymistyczny scenariusz, że najpierw awansujemy tam gdzie nasze miejsce, potem poczekamy na sprawozdanie z tego sezonu, a potem dokończymy dyskusję.
Dobra,dobra już mnie tak nie jeb bo pisałem z pamięci i taka wartość mi utkwiła nie wiem dlaczego a szczerze powiedziawszy nie chce mi się sprawdzać i psuć sobie humoru w momencie kiedy być może coś w końcu w tym klubie drgnęło i ma pozytywny wydżwięk.Całkiem prawdopodobne,że z twojego podsumowania zaraz jakiś dziennikarzyna typu Jadczak wysmaruje kilka artykułów i cały misterny plan budowania dobrego odbioru wizerunku Wisły pójdzie się jebać.Poczekajmy na sprawozdanie a na razie cieszmy się chwilą...
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 29.03.2023, 20:35
Info sprzed kilku minut:

Cytat:
W najbliższych dniach, najpewniej w przyszłym tygodniu można spodziewać się już oficjalnych informacji dotyczących nowego zagranicznego inwestora Wisły, zainteresowanym wejściem w klub przynajmniej na kilka lat. Zaangażowanie nowego podmiotu nie będzie oznaczało rewolucji w klubie, a kontynuację obecnej polityki, choć przy większych możliwościach finansowych, bo kwoty, jakie ma wyłożyć nowy inwestor są - jak na polskie realia - duże.
- www.instagram.com/wislakrakowsa | Bartosz Karcz
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 29.03.2023, 20:45
Pisałem pare dni temu, ze ma to być kilka milionów euro na same transfery/polityke sportową.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 29.03.2023, 22:03
Mi się to nijak nie spina (ale i nie znam absolutnie żadnych szczegółów ewentualnej umowy z inwestorem) w jaki sposób miałby wejść do nas duży inwestor i jednocześnie pozostawić na Prezesurze Jarosława Królewskiego?

JK powiedzial jakiś czas temu że w jego mniemaniu bycie prezesem w Wiśle ma dla niego sens o ile możne podejmować autorytarne decyzję i taka tylko polityka dominującego akcjonariatu ma sens.

Rozproszony akcjonariat i rozbita decyzyjność już się w Wiśle nie sprawdzila. Mianowanie Królewskiego prezesem mimo odsprzedania udziałów? Nie widzę tego.

Nowy inwestor z mniejszościowym akcjonariatem i pompujący grube miliony euro? Ciekawe.

Uważam że wejście nowego podmiotu będzie mniejsze niż się wszystkim wydaje i w najlepszym przypadku przekroczy 2-3x wsparcie jakie daje nam rocznie Orlen (co nie będzie znowu tak mało).
Ostatnio edytowane przez Karherop : 29.03.2023 o godz. 22:05.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 29.03.2023, 22:18
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
Pisałem pare dni temu, ze ma to być kilka milionów euro na same transfery/polityke sportową.

What? Co proszę?

Podobnie jak @Karherop uważam, że to będzie bardziej główny sponsor niż nowy właściciel.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 29.03.2023, 22:50
Uważam że wejście nowego podmiotu będzie mniejsze niż się wszystkim wydaje i w najlepszym przypadku przekroczy 2-3x wsparcie jakie daje nam rocznie Orlen (co nie będzie znowu tak mało).
A wiadomo ile konkretnie daje Orlen? Pytam bo wydaje mi się, że dość mocno przeanalizowałem jakiś czas temu wszystkie dostępne źródła i tam nic na ten temat nie znalazłem. A to by była bardzo ciekawa informacja.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów