The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
zając1
Senior Member

Od: 05.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.03.2022, 20:45
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
dobra bo to juz nie jest śmieszne
póki co to proponuje pobawić sie w predykcje grup bo jutro losowanie
[...]
różnie może być
np Katar,Usa,Polska,Peru
ale np
Francja,Chorwacja,Polska,Kanada...
Niestety ale ten drugi zestaw jest niemożliwy, bo z Europy w jednej grupie mogą się znaleźć co najwyżej 2 zespoły.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 31.03.2022, 20:48
racja zagalopowałem sie , z tym że Twoj post powinien sie zaczynać od " na szczęście "
Odpowiedz cytując
zając1
Senior Member

Stary 31.03.2022, 22:38
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
racja zagalopowałem sie , z tym że Twoj post powinien sie zaczynać od " na szczęście "
Fakt. Masz rację.
Ja tam liczę na to, że Katar jako gospodarz, będzie chciał "dolosować" sobie jakieś słabe drużyny z Europy, a wtedy Polska jest pierwszym wyborem. Katar, USA, Polska, Nowa Zelandia/Kostaryka, to byłaby chyba grupa marzeń.
I jeszcze na marginesie... Przyjrzałem się dokładniej Twojej pierwszej propozycji i... obawiam się, że też jest niemożliwa jeśli ZEA, Australia i Peru grają między sobą o 1 miejsce. Wtedy ZEA i Katar byłyby z Azji (nawet gdyby ZEA nie awansowały, ale jeśli grały w jednym barażu z wylosowaną drużyną, to przejmują również jej lokalizację), a to również jest niezgodne z regulaminem.
W sumie przez te absurdalne zapisy, zrobili z losowania, dobieranie drużyn. Ale to FIFA, więc dziwić się nie ma czemu.
Jutro o tej porze wszystko będzie już jasne.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 01.04.2022, 07:02
co ciekawe Niemcy w swojej zabawie w typowanie , nas wymienili jako druzyne z ktora nie chcielby byc w grupie xD
Odpowiedz cytując
swiety37
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 01.04.2022, 09:12
Portugalia - USA - Polska - Arabia Saudyjska.

Katarczyków bym nie chciał - obawiam się że będą "musieli" awansować z grupy.
Odpowiedz cytując
zając1
Senior Member

Stary 01.04.2022, 18:42
No to przynajmniej kilka rzeczy już wiemy.
Wiemy na przykład, że ani ja ani Czerepach nie trafiliśmy (poza Polską) nic, świętemu udała się Arabia. Wiemy też, że nasi piłkarze, na tym mundialu za bardzo się nie zmęczą, bo co to są 3 mecze... Wiadomo też, że delikatnie zostanie zaburzony nasz turniejowy schemat, bo co prawda na mecz otwarcia (z Meksykiem) nic nie poradzimy, ale mecze o wszystko i o honor, tym razem będą musiały zamienić się kolejnością. ;-)
No, ale póki piłka w grze...
Aż strach pomyśleć co się będzie działo w grupie G. Tam będzie się działo...
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 01.04.2022, 19:51
A jak dla mnie to zajebisty system i losowanie dla nas. Na dzień dobry nam poodpadały drużyny typu Belgia, Niemcy, Hiszpania, Francja, Dania, także bycie drużyną z trzeciego koszyka, europejską drużyną to jest spoko opcja. Wyoutowały nam się trudne grupy dzięki temu przepisowi i chyba każdy woli Meksyk niż te europejskie drużyny, które wymieniłem wyżej.
Ułożyło się też terminarzowo w grupie dobrze, tak czysto teoretycznie, najwazniejszy mecz gramy pierwszy, jak go wygramy to już jedną nogą jesteśmy dalej, bo później aby pokonać Arabię i raczej będzie do przodu. Z Argentyną gramy na końcu więc też na plus, bo do tego momentu powinni mieć wygrane z Arabią i Meksykiem więc z nami mogą już powoli odpuszczać i wtedy ten mecz przy remisie/porażce naszej w pierwszym meczu daje nam szansę na powalczenie o wygraną i awans.

Od czasu babola Sousy i zjebania tematu z Węgrami, wszystko układa nam się z zajebiście. Udało się awansować na MŚ, obyło się bez meczu z Rosją, wystarczył jeden mecz u siebie i to ze Szwecją a nie Włochami czy Portugalią, teraz też losowanie nie jest złe i układ meczów w grupie jak dla mnie idealny. Jak zawsze, wszystko w naszych rękach ale też zaliczając falstart może się okazać, że i tak mamy dobrą pozycję wyjściową do awansu.

Myślę, że to jest moment tej kadry, już od 20 lat się przyzwyczailiśmy, że nie ma co pompować balonika, podniecać się, bo na każdej wielkiej imprezie dawaliśmy dupy. Niemniej może właśnie teraz, gdy zebraliśmy już tyle doświadczeń, a z tyłu głowy mamy, ze wcale tak łatwo nigdy nie jest awansować, to będzie mniejsza presja i się uda? Do tego Lewy w dobrym wieku do grania nadal, Zieliński już w takim wieku, że powinien zaskoczyć po tych x turniejach i x meczach zjebanych, to już nie małolat, tylko gościu co swoje zagrał więc w końcu musi się obudzić, piłakrze typu Bednarek itp też już swoje pograli i zebrali doświadczenia zarówno w reprezentacyjnej jak i klubowej piłce. Może ta kadra nie ma wielu piłkarzy światowej klasy ani ogromnego wyboru ale mamy już od pewnego czasu taką w miarę ustalona i pewną tę 11-stkę piłkarzy, która swoje zagrała, swoje lata w większości już ma, dużo doświadczeń w pice klubowej i reprezentacyjnej i myślę, że to może w najmniej oczekiwanym momencie wypalić i zaskoczyć. Nawet idąc prawem serii to w końcu kiedyś musimy wyjsć z grupy...
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 01.04.2022, 22:46
Cytat:
bo do tego momentu powinni mieć wygrane z Arabią i Meksykiem
Nawet dobry prima aprilisowy żart tak, wygrywamy z 9 drużyną w rankingu Fifa, żeby potem na deser zjeść 4 drużynę z tegoż rankingu.

Fakty są takie, że z Arabią powalczymy (ale mają ten plus, że grają prawie u siebie). Reszta poza zasięgiem.

Cytat:
Nawet idąc prawem serii to w końcu kiedyś musimy wyjsć z grupy...
Wiesz że kiedyś w kasynie wypadło w ruletce 22 razy z rzędu czerwone? Jaki z tego morał: nie ma żadnego prawa serii. Każde kręcenie ruletką, czy każdy start na mistrzostwach, to osobne zdarzenie, na które nie mają wpływu poprzednie.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 01.04.2022, 23:52
Cytat:
Nawet dobry prima aprilisowy żart tak, wygrywamy z 9 drużyną w rankingu Fifa, żeby potem na deser zjeść 4 drużynę z tegoż rankingu.
Mówiłem, że do momentu z nami Argentyna powinna mieć już 6 punktów zrobionych na Meksyku i Arabii. Jeśli my np z Meksykiem zremisujemy, z Arabią wygramy i Meksyk powiedzmy, że też wygra to mamy my i Meksyk po 4 pkt, Meksyk gra wczesniej z Argentyną więc kończy grupę z tymi 4 pkt i odpada a Argentyna grając z nami ma już 6 pkt i pewny awans więc z nami albo wykladają lachę i się nawet podkłądają żeby np nie trafić na Francję, która może zajmie 2 miejsce w grupie? Albo remisujemy z Argentyną Awansują oni (7 pkt) i my (5 pkt)?

Oczywiście gdybam, trochę takie pieprzenie o niczym to jest ale nie o to chodzi, tylko o to, że to jest spoko terminarz, dobry układ. Oczywiście równie dobrze Argentyna może zremisować lub przegrać z Meksykiem i wtedy nas muszą ograć. Ale nie o to mi chodzi, rozważam takie najbardziej prawdopodobne opcje, patrząc jak to w teorii wygląda.
A wiadomo, że zdziwienia nie będzie jak z Meksykiem będzie w dupę, a i z Arabią może remis...

To 9 miejsce Meksyku w rankingu jest tak samo adekwatne do umiejętności jak nasze 5 miejsce w 2017 roku w tym samym rankingu... My wtedy byliśmy 5 siłą świata, można to jedynie skomentować tak: Xd.
Polska przed Portugalią, Francją, Belgią, Hiszpanią, Włochami. Przed nami Argentyna, Brazylia, Niemcy i Szwajcaria, reszta świata za nami hehehe
Ten ranking to trochę głupota. Wypadł nam i Szwajcarii wtedy jeden dobry turniej - Euro 2016 - do tego rudy Boniek dobrze poukłądał mecze towarzyskie i cyk, cud się stał, Szwajcaria 4 na świecie, a my 5 miejsce.

I to samo mają całe życie te Brazylie, Argentyny, Meksyki i inne USA Z całym szacunkiem do tych reprezentacji i piłki czy klubowej czy krajowej ale ogólnie to jest trochę trzeci świat względem Europy. U nas non stop walczysz z najlepszymi, tam grają ze śmiesznymi zespołami w śmiesznych turniejach więc siłą rzeczy na ich mistrzostwach kontynentu najczęściej w finale są Argentyna, Brazylia oraz Meksyk czy USA. Stąd łapią dużo pkt, jak zagrają na MŚ nieźle to wskakują do rankingu na szczyt. Nie ma tu wielkiej filozofii. Oczywiście my już pokazaliśmy jak przegrać z Ekwadorem czy Koreą Południową czy się męczyć z Japonią itp Ale to nie zmienia faktu, że te wszystkie reprezentacje oprócz Brazylii i Argentyny (na stałe) i tłustych lat Meksyku, Urugwaju czy Kolumbii i Chile, które co jakiś czas trafiają dobre pokolenie piłkarzy to są śmieszne drużyny, któe na MŚ jadą po to samo co Polska, czyli na farcie wyjście z grupy. Tak samo jak cała Azja i Afryka.

Nie śledzę tak jak kiedyś piłki więc spojrzałem sobie na składy z ostatnich meczów Kanady, USA, Meksyku. Kanada to jest taki poziom ekstraklasowy, MLSowy, tragedia. USA się zaskoczyłem, dużo młodych chłopaków, którzy już grają w dobrych klubach, no ale młodych, myślę, że jeszcze teraz nie zaskoczą ale przyszłość przed nimi. A Meksyk to też mieszanka ichniejszej ligi z kilkoma reprezentantami klubów w stylu Sevilla, Napoli czy Ajax. No to Panie, jak my się mamy bać takich drużyn i zakładać porażkę to po co w ogóle grać w piłkę?
Jak dla mnie to walczymy z Meksykiem o wyjście z grupy. W teorii Argentyna wychodzi bez problemów a nasz bezpośredni mecz z Meksykiem może od razu, na dzień dobry zdecydować o tym kto z Argentyną wyjdzie z tej grupy.

Cytat:
Wiesz że kiedyś w kasynie wypadło w ruletce 22 razy z rzędu czerwone? Jaki z tego morał: nie ma żadnego prawa serii. Każde kręcenie ruletką, czy każdy start na mistrzostwach, to osobne zdarzenie, na które nie mają wpływu poprzednie.
No to może to bedzie dla nas ten 23 raz? Niby masz rację ale też w praktyce, im więcej występów tym bardziej prawdopodobne, że w końcu się seria skończy i się awansuje. Skoro praktycznie co trudniej wygrywamy jakiś mecz, tyle, że najczęściej ostatni. To w końcu się trafi turniej gdzie wygrywamy pierwszy mecz. A jak wygramy pierwszy to przy takim terminarzu już ten drugi mecz z Arabią powinniśmy wygrać wtedy na 99% itd. itd.

I nie do końca masz rację, że każde zdarzenie należy rozpatrywać osobno bo jak 10 lat temu graliśmy na Euro ze Szczęsnym, Glikiem, Zielińskim i Lewym na boisku to jednak to byli ludzie, którzy wtedy mieli "kilka poważnych meczów w piłce za sobą", dziś po 10 latach gry na najwyższym poziomie, każdy z nich dołożył po około 300 meczów ligowych w 5 najlepszych ligach świata, dziesiątki/setki meczów w LM/LE, dziesiątki meczów w reprezentacji, trofea i kilka turniejów MŚ lub ME z reprezentacją. Także własnie o to mi chodzi, że teraz myślę ta kadra ma dobry wiek, dojrzała, ma liderów, którzy swoje już zagrali, wygrali ale i spieprzyli, także prędzej zaprocentuje to niż nie zaprocentuje i taka kadra może więcej niż np kadra Engela w 2002 roku. Wtedy to my nie wiedzieliśmy gdzie jesteśmy i co się dzieje, dzisiaj, nawet jeśli przegramy i dojdzie do kompromitacji jak z Senegalem czy Słowacją to każdy powie "ale wtopa, cośmy odjebali" i będzie wiedział, że ich obowiązkiem było wyjść z tej grupy. Poziom i doświadczenie kadry tak się podniosły przez te 20 lat, że tutaj nawet nie ma co porównywać...

PS Tak jak mówię, to jest wszystko bardziej teoria i szukanie pozytywów. Ja mówię jak jest na papierze a życie już nie raz nam pokazywało jak się nasza reprezentacja może zbłaźnić koncertowo albo nawet jak topowe reprezentacje odpadają z turniejów w grupie czy jak ostatnio Włochy z Macedonią. Niemniej prawidłowość jest taka, że Europa + Brazylia i Argentyna są dwie długości przed resztą, my w tym szeregu powinniśmy spokojnie dawać radę/walczyć z drugim garniturem europejskim i zespołami z innych kontynentów, MŚ wygrają albo europejczycy albo Brazylia lub Argentyna itd itd
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 01.04.2022 o godz. 23:55.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 02.04.2022, 00:14
Nie daję nam większych szans, bo mecz o wszystko mamy już w pierwszej kolejce. W przypadku porażki nie ma nas w turnieju. Meksyk to 9 drużyna rankingu UEFA i grając na MŚ ZAWSZE wychodzi z grupy, czyli odwrotnie do nas gdzie w XXI wieku zawsze po 3 meczach jedziemy do domu. Wystarczy sobie popatrzeć też na ich kadrę. Mecze eliminacyjne za bardzo mnie nie interesują, bo to drużyna wybitnie turniejowa. Poza tym musielibyśmy oceniać nas...
Argentyna absolutny faworyt. Oglądałem w ostatnim roku kilka spotkań i jeśli chwaliliśmy Polaków za cechy wolicjonalne to tam oprócz bajecznej techniki jest twarda i czasami brutalna gra. Nikt tam nie pęka, a Góralski to nie ma prawa wyjść na takiego przeciwnika(chociaż czytam że w żartach 711 coś tam wspomina na ten temat). Glik przy takim Otamendim to grzeczny chłopiec.
Arabia Saudyjska to też nie jakieś ogórki patrząc jak dostali się na Mundial, więc spokojnie.

Ale i tak nie ma co rozmawiać o przeciwnikach skoro my nie mamy kadry(znowu ją trzeba budować). 2021 i początek 2022 roku to dramatyczna gra. Okej, z małymi wyjątkami w postaci spotkań z Hiszpanią i Anglią u siebie. Z drugiej strony mieliśmy takie meczyki jak ten ze Słowacją, ten z Węgrami i oba spotkania z Albanią gdzie zaprezentowaliśmy się fatalnie. W dodatku nie wiemy czy po LN Czesława już nie będzie, a tak może być jeśli przegramy wszystkie mecze(Lewandowski nie będzie grał w czerwcu... a wiadomo jaką wartość stanowi).
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 02.04.2022, 08:57
ja mysle ze to niezle losowanie , bo co prawda szanse są małe , ale jednak sa , nie jest to grupa śmierci , ale też nie jest to taka grupa że po odpadnieciu bedzie znowu hejt i beka , mysle ze powalczymy i 3 miejsce w grupie PO WALCE , nie bedzie porażką

czekają nas fajne mecze , nie jestesmy bez szans , ale nie mozemy sobie od razu dopisać wyjscia
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 02.04.2022, 11:21
Silne i zajmujące czołowe miejsca w rankingu (odzwierciedlające ich potencjał) w turnieju zwykle zaczynają od obniżonego poziomu, żeby coraz bardziej się rozpędzać wraz z upływem czasu i pokonywaniem (nawet z bólami) kolejnych przeszkód.
W tym tylko możemy upatrywać jakichkolwiek szans przeskoczenia którejś z drużyn takich jak Meksyk czy Argentyna, bo pokonanie Arabii Saudyjskiej jest pieprzonym obowiązkiem i jeśli nie damy rady to nie ma sensu spinać się na inne mecze.

Liczę więc, że to Argentyna będzie dopiero w pierwszych meczach chciała dochodzić do formy. Meksyk musi zacząć grać z wysokiego C, zupełne tak samo jak my
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 02.04.2022, 12:12
tym tropem idąc argentyne wzniesie sie na wyzyny w meczy nr3 zeby psim swedem wyjsc z grupy , czyli dla nas najgorsza opcja

na szczescie ta prawidlowosc raczej dotyczy druzyn typu wlochy, francja, hiszpania

poludniowi amerykanie czesto sie wystrzeliwali w grupie i potem bóle to mieli w 1/8 czy tam 1/4
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 02.04.2022, 13:03
Ja nie wiem czy Was z tym Meksykiem pogrzało coś?
Przecież to jest drużyna w naszym zasięgu na spokojnie, nie mówię, że do ogrania na pewno ale spokojnie można z nimi zagrać jak równy z równym. A Wy już obsrane zbroje, że 9 miejsce w rankingu FIFA i w ogóle na wielki Meksyk trafiliśmy.

1. Meksyk drużyna pokroju Szwecji, Austrii, Czech, USA, Senegalu itp no ....a, same potęgi nie do ogrania.

2 To, ze są wysoko w rankingu FIFA, to jedynie zasługa, ze zgarniaja punkty w swoich kontynentalnych rozgrywkach całe życie, a jedynie na MŚ dostają w czape. I tak mają wszystkie te zespoły ze stref innych niż UEFA.
My żeby być wysoko w rankingu musimy albo zagrać dobrze na MŚ albo zajść daleko na ME. Jedna i druga impreza są trudne. Tamci zawsze u siebie wysoko dochodzą w pucharach kontynentalnych. A to sprawia, że przeskoczą ich tylko najlepsze drużyny europejskie w rankingu a te trochę gorsze, którym nie wyszły dwie imprezy pod rząd będą zawsze niżej niż te USA, Senegale, Irany itp

3. Z rankingu FIFA powiedzmy, że do 16 miejsca, na którym jest Chorwacja, to poniżej jej wszystkie drużyny, oraz powyżej niej drużyny nieeuropejskie (z wyjątkiem Brazylii i Argentyny) to jest jeden i ten sam poziom z nami. Nie ma się tam kogo bać tak panicznie i skazywać się na porażkę.

4. Te drużyny można przemiszać dowolnie miejscami od 9 gdzie jest Meksyk do jakiegoś 30 któregoś w granice Nigerii, Polski, Szkocji, Węgier itp

5 W tym rankingu to przed nami są: Iran, Maroko, Japonia, Peru, Senegal, Szwecja itp No ....a, znowu same potęgi, na które lepiej nie trafić.

6. Patrząc na wartość reprezentacji na transfermarkcie to tylko się potwierdza, że są drużyny z czołówki, warte duże pieniądze i własnie taki mniej warty Meksyk, który jest wysoko, niewiele warte jak Iran, Peru czy Japonia itp

7. Przecież to jest śmieszne nawet mówić, ze Meksyk to walczy o awans na MŚ z zespołami typu Jamajka, Kostaryka i Panama... Meksyk - Kostaryka 0:0, Meksyk - Panama 1:0, Meksyk - Kanada 1:1, Panama - Meksyk 1:1. No bardzo mocna drużyna.

8 Rzeczywiście, na MŚ się nie błaźnią i z grupy zawsze wychodzą, potrafią zrobić super wyniki np wygrana z Niemcami w grupie. Tylko, że na tym samym turnieju to Niemcy zajmują ostatnie miejsce w grupie, wygrywają ze Szwecją, przegrywają z Koreą Południową (Niemcy), na innych MŚ wygrali w grupie z Francją.. Tylko, ta Francja wtedy to zajęła w grupie ostatnie miejsce z 1 pkt.
Na pewno Meksyk nie jest słaby, może ma trochę farta wtedy kiedy trzeba, może umie się spiąć i wytrzymać ciśnienie. Niemniej, jak wyszli z grupy na MŚ to dalej od razu odpadali i już żadnej niespodzianki zrobić nie umieli...
Tak do 1998 roku prześledziłem. Zawsze z grupy umieli wyjść i kończyli turniej na kolejnej fazie.

9. Ich skład prześledziłem patrząc na flashscore:

Bramkarze - ichniejsza liga. Żaden nie jest na poziomie Szczęsnego.

Obrońcy - a to ich liga, a to Genk, Celta Vigo, Ajax, Genoa.
Idąc takim tropem to my też mamy herosów pokroju Bereszyńskiego, Dawidowicza cu Gumnego, którzy napierdalają w średnich zespołach w Niemczech czy Włoszech. Do tego doświadczone zabijaki z naszej ligi Kun czy Salamon...
A tak bardziej serio, to nie przypatrując się wiele, nie umniejszam ich lidze ale my mamy gorszą obronę z Bednarkiem, Bereszyńskim, Glikiem czy Cashem niż oni?

Pomoc - tu już mają lepiej, Athletico, Betis, Sevilla
To bym nawet nie powiedział, ze oni grają w lepszych klubach niż nasi, bo jak się spojrzy na naszą linię gdzie może grać Zieliński, Moder, Żurkowski, Linetty, Klich, to też są dobre kluby. Do tego na spokojnie na pewno Szymański, Krychowiak, Góralski itp nie są jakoś gorsi niż ich gracze z meksykańskiej ligi...

Atak - Napoli, Betis, Wolves.
No też same potęgi. Tutaj to nawet głupio cokolwiek porównywać bo nie wiem czy jakby nie zestawić tego sezonu Lewandowski kontra ich wszyscy napastnicy to chyba Lewy ma więcej goli strzelonych w tym sezonie i ogólnie w karierze niż oni wszyscy w tym sezonie i w karierze. To jest poziom Milika albo niżej. Nie wiem czy oni by z pocałowaniem ręki nie wzięli od nas Buksy, Świderskiego czy Piątka...

10. Wiadomo, ze statystyki nie grają a taka super analiza z flashscore jest gówno warta, niemniej no obsrałem się tego wielkiego Meksyku patrząc jakich mają wspaniałych piłkarzy.
Po prostu solidna drużyna, może turniejowa, która umie grać i wytrzymać presje. Na swoim kontynencie kopia się po czołach z cieniasami i sredniakami, na MŚ nie zawodzą bo z grupy wyjsć umieją, ale kroku dalej nigdy nie umieją postawić.

Także będzie fajny mecz, fajny rywal i po prostu prawdopodobnie ten mecz zadecyduje o naszym i ich być albo nie być na tym turnieju.
drozd:
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 02.04.2022, 14:21
Zawsze trzeba rozmawiać o faktach... Taki Milik w klubie, a w reprezentacji to dwa zupełnie inne grajki(wystarczy sobie sprawdzić ile w ostatnich latach strzelił goli w kadrze i ile sytuacji zmarnował). Dlatego deprecjonowanie napastników Meksyku jest śmieszne. Buksa i Świderski grają w ogórkowej MLS. Najlepszą ligą Ameryki Płn. jest liga meksykańska(wyniki w tamtejszych pucharach, ale i budżety klubów oraz płace).
Wczoraj analizowałem nasz skład i rywale mogą się cieszyć jak rozłożą na czynniki pierwsze naszą kadrę... Ty twierdzisz że Żurkowski(słaby klub w Serie A), Moder(słaby klub Premier League), Linetty(ten to nie gra), Klich(walka o spadek) grają w dobrych klubach... a to są piłkarze jakich wielu na rynku europejskim. Jedynymi wyróżniającymi się piłkarzami są Lewandowski, Szczęsny, Zieliński, Cash(chociaż tego znają pewnie tylko kibice Premier League) i ten wyśmiewany przez niektórych Krychowiak. Glik gra fatalnie od kilku sezonów w klubie. Bednarek słabiutki sezon. Bereszyński ma 30 lat i już wiadomo że nie wyskoczy na wyższy poziom niż taka Sampdoria. Góralski kopie w słabiutkich ligach, a prognozuje na jakieś dobre, europejskie granie - Szymański. Jóźwiaka zweryfikowała Championship, a Bielik walczy o spadek w Championship.
Jak słyszę że my mamy mocny środek pola to uśmiecham się z politowaniem... Zieliński i długo nic, jeśli chodzi o karierę klubową, bo w reprezentacji to wiadomo jak on się zwykle prezentuje.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 02.04.2022, 14:51
A oni kogo mają? Piłkarzy z Betisu czy Sevilli? Albo gościa co strzela prawie 10 bramek w Napoli?

Ja nie deprecjonuje ich kadry bo to jest solidny zespoł ale jak ktoś mówi, ze my mamy taką najgorszą kadrę a oni to 9 miejsce na świecie to to jest własnie śmiech
Mocni są, mocniejsi od nas ale niewiele, na spokojnie możemy grać z takimi zespołami jak oni Szwecja, Austria czy inne Senegale.
drozd:
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 07.09.2022, 22:53
z racji hattricka kapitana kadry w debiucie w LM w barwach barcelony przypominam pierwszą stronę pewnego poczytnego wątku na forum

popcorn , piwko i do lektury

https://wislakrakow.com/forum/showthread.php?t=8819

posty uzytkownika emjot brzydko sie zestarzały
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 08.09.2022, 01:36
Na tym forum przez lata istniała narracja, że lepiej sprowadzać na potęgę obcokrajowców z łapanki, stąd Lewandowski był zły, Glik też był zły, a masowo sprowadzani parodyści z zagranicy przez Petrescu, Valckxa, Maaskanta (pamiętny wieczór po Nikozji, kiedy okazało się, że jest wielomilionowa wyrwa z powodu braku awansu do LM) mieli być właściwi. Życie jednak brutalnie zweryfikowało.

Jedyny prawdziwy profesjonalista z zagranicy to... Henryk Kasperczak. Wzniósł Wisłę na nieosiągalny poziom. Nigdy później ani Wisła ani żadna inna polska drużyna tak nie grała.

Przez dwadzieścia lat sprowadzono niezliczoną liczbę obcokrajowców. Malutka część sprawdziła się i zwłaszcza w pierwszych latach (Kalu, Cantoro, Marcelo, Cleber).
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 08.09.2022 o godz. 14:52.
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Stary 08.09.2022, 18:10
Swoją drogą, dziś 20-letni król strzelców 1 i 2 ligi, to odszedłby od razu na zachód za co najmniej 5 baniek euro, a nie jakieś drobne z polskiego klubu.

w 2008 królem był Brożek, Lewy wybrał słusznie dla niego klub, w którym miał pierwszy plac.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 23.09.2022, 18:58
Brzęczek nie został zwolniony z posady selekcjonera bo nie potrafiliśmy grać z lepszymi od nas zespołami? Niby marnował jakiś tam potencjał?
Pytam, bo za 711 też dotykamy piłkę głównie przy stałych fragmentach gry...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 23.09.2022, 19:26
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Brzęczek nie został zwolniony z posady selekcjonera bo nie potrafiliśmy grać z lepszymi od nas zespołami? Niby marnował jakiś tam potencjał?
Pytam, bo za 711 też dotykamy piłkę głównie przy stałych fragmentach gry...
Brzęczek został zwolniony z posady selekcjonera z dokładnie tego samego powodu, dla którego został na nią zatrudniony. Boniek tak pewnego razu postanowił, cholera wie czemu.

W każdym razie jedno trzeba oddać Brzęczkowi, o ile oczy krwawiły przy oglądaniu reprezentacji, to wyniki się zgadzały. Nawet te przegrane z silniejszymi po fatalnej grze - jeśli patrzeć tylko na suchy wynik były takie jakieś... akceptowalne, sugerujące, jakby różnica jakości drużyn wcale nie była drastyczna (jak na boisku). Ot, przegrywamy sobie zwykle jakąś jedną bramką z jakimś potentatem.

Jakie merytoryczne przesłanki mogły przemawiać za tym, żeby Kulesza wybrał CM711 na inną funkcję niż zadaniowiec na mecz barażowy i mógł wierzyć w uwolnienie pod jego kierownictwem "potencjału"? Nie mam pojęcia. Wszyscy wiedzą, że to gość od autobusu, na dodatek o krótkim terminie przydatności do spożycia. Pomijając już kwestie umoczenia w relacje z Fryzjerem.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 26.09.2022, 13:51
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-no...sacyjny-powrot

jebniety
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 12.10.2022, 14:09

2 z grupy wchodzą na pewno + kilka 3 z barazy , więc zdecydowanie możemy już sie witać z ME w niemcach , nie wyobrazam sobie 3 miejsca w tej grupie
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 12.10.2022, 14:39
Grupa A, C, D i F porażka. Niby "wszyscy" się kwalifikują na ME a znowu zakończy się dla kogoś porażką i odpadnięciem po barażach na MŚ, gdzie co prawda odpadli z Macedonią Płn. ale i tak gdyby awansowali to odpadłby ktoś z dwójki Włochy - Portugalia.
Halland znowu może nie załapać się na wielką imprezę, Ukraina w cięzkiej grupie, Walia i Turcja też w nieciekawej pozycji i w grupie F Austria lub Szwecja może nie wyjść.
My z kolei niby powinniśmy zająć 1 miejsce, max 2 ale czy niemożliwe jest zajęcie miejsca 3ciego? Wszystko się rozegra w meczach między nami, Czechami i Albanią. Jeśli ktoś da plamę w meczach z Wyspami Owczymi i Mołdawią to może już się raczej żegnać z miejscem 1-2, jeśli z tymi dwoma ekipami wszyscy wygrają to już bezpośrednie mecze zadecydują, a tutaj wcale nie jest takie niemożliwe, że np przegrywamy z Albanią na wyjeździe, z Czechami też i Czesi np nam urywają pkt u nas. Także to będą 4 mecze gdzie trzeba wytrzymać ciśnienie i zrobić swoje.

Myślę, że damy radę ale nie jesteśmy taką reprezentacją, która sobie może z góry założyć, że te ME to mamy na 200% pewne. Nie takie cuda się działy i nie takie reprezentacje odpadały już w kwalifikacjach, a my jako, że gigantem nie jesteśmy to wystarczy gorszy okres, gorsza forma, 1-2 mecze gorsze i możemy mieć ciepło.
Także pokora i trzeba zapieprzać.
drozd:
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 12.10.2022, 14:45
pokora , pokorą , ale bez jaj , może sie zdarzyc jakies potkenicie i 2 miejsce w grupie , ale 3 ? powtórze: bez jaj
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 12.10.2022, 15:01
No tak bez jaj to z Czechami wcale nie musimy mieć łatwo, także może się okazać, że wszystko rozegra się między nami a Albanią w dwumeczu albo innymi naszymi/ich potknięciami lub ich urywaniem pkt Czechom.

To taki pesymistyczny scenariusz i ku przestrodze.
Wydaje mi się, że powinniśmy skończyć tę grupę na 1 miejscu i stracić maks jedynie 5 pkt, porażka z Czechami + remis z Albanią.
drozd:
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 06.12.2022, 08:03
Smok napisał(a):Wyświetl post
Dla ustalenia uwagi.
Piłkarzom, jak psu buda, należy sie 40% z kasy od FIFA. Na ten moment 0,4x4=1,6 mln E.
Chcą wiecej, to niech wyżej zajdą. Proste, pieniądze leżą na boisku, tylko się po nie schylić.
Za sam awans już dostali od PZPN.
Owszem, jak zdobędą MEDAL to im sie mogłaby należeć państwowa emerytura, jak olimpiczykom. Jeśli inni medaliści MŚ taka dostają.
Siatkarze ZA ZŁOTO MŚ dostali 15 do podziału i to po rocznym upominaniu się związku.
Z tego, co słyszałem/czytałem to wszystkie reprezentacje mają prawo do wizerunku zawodników, ale są tam jakieś konkretne obwarowania, których muszą przestrzegać.
I korzyść jest obopólna, bo zawodnik jako reprezentant może negocjować wyższe ontrakty, też reklamowe.
Wyjątkami są supergwiazdy typu Lewy, które tego już nie potrzebują. W naszej kadrze to chyba tylko 3: Lewy, Szczęsny, Zieliński.
Reszta raczej czerpie dodatkowe korzyści z reprezentowania.

z tych doniesień medialnych , to podobno najbogatszy najbardziej szponci , aż sie przypomina bilettieri

ale z drugiej strony , są doniesienia że to wszystko jakiś farmazon

Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 07.12.2022, 16:49
https://www.youtube.com/watch?v=0_2I3aMd0mM

stanowski wyjasnia afere
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member