The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.04.2024, 14:52
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Od dawna było wiadomo, że Kubusiowi Królewski wszedł w paradę. Dlatego takie było ciśnienie żeby czasem Rudemu za dobrze nie poszło. .
Aha, JB chodzi po szatni i namawia naszych, żeby nie dawali z siebie 100%
Albo gorzej: namawia kumatych, żeby ci tego dopilnowali.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 24.04.2024, 14:59
Na X lata świetna statystyka:

% spędzonego czasu przy danym wyniku: porażka/remis/wygrana)

Jesien 2023:
13.6%/52,5%/33,9%

Wiosna 2024
36,4%/56%/7.6%

Wiosna dokładnie przez 7,6% czasu Wisła wygrywała w meczu. Czy tak można zrobić awans? Czy da się rozegrać całą rundę goniąc wynik? Czy taka jest taktyka? Czy może trener się uczy ligi i dopiero wyciąga wnioski gdy po 1 połowie dostaniemy kilka gongów?

Wszystko to było wiadomo po jego nominacji. Szkoda że nie dla JK, Kiko i kilkunastu kibiców.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 24.04.2024, 15:03
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Na X lata świetna statystyka:

% spędzonego czasu przy danym wyniku: porażka/remis/wygrana)

Jesien 2023:
13.6%/52,5%/33,9%

Wiosna 2024
36,4%/56%/7.6%

Wiosna dokładnie przez 7,6% czasu Wisła wygrywała w meczu. Czy tak można zrobić awans? Czy da się rozegrać całą rundę goniąc wynik? Czy taka jest taktyka? Czy może trener się uczy ligi i dopiero wyciąga wnioski gdy po 1 połowie dostaniemy kilka gongów?

Wszystko to było wiadomo po jego nominacji. Szkoda że nie dla JK, Kiko i kilkunastu kibiców.
To chyba najbardziej kretyńska statystyka jaką widziałem Ciekawe jakby wyglądała dla Ruchu w zeszłym sezonie?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 24.04.2024, 15:20
Coś w tej statystyce jest.
Zresztą statystyka strzelonych i straconych goli na jesień i na wiosnę w statystyce wg wolfy'ego (Rude watch) na razie również odzwierciedla tę coraz bardziej kryzysową tendencję.
Punkty niby się na razie zgadzają (1,6 do 1,5), ale bramki już nie: 22-11 do 15-14.
Nie twierdzę, że ona coś tłumaczy i można na niej opierać jakieś analizy.
Jedynie pokazuje pewną słabość.

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.04.2024, 15:24
wolfy napisał(a):Wyświetl post
To chyba najbardziej kretyńska statystyka jaką widziałem Ciekawe jakby wyglądała dla Ruchu w zeszłym sezonie?
Obstaw to, a ja to może wieczorem policzę, tym bardziej że to robota na 10 minut.

Już widzę zresztą że będziesz bardziej zaskoczony niż myślisz
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 24.04.2024, 15:37
Cytat:
Coś w tej statystyce jest.
Zresztą statystyka strzelonych i straconych goli na jesień i na wiosnę w statystyce wg wolfy'ego (Rude watch) na razie również odzwierciedla tę coraz bardziej kryzysową tendencję.
Punkty niby się na razie zgadzają (1,6 do 1,5), ale bramki już nie: 22-11 do 15-14.
Nie twierdzę, że ona coś tłumaczy i można na niej opierać jakieś analizy.
Jedynie pokazuje pewną słabość.
Myślę, że szukanie w statystykach jakiejś wielkiej magii i czystej prawdy nie ma sensu. Ale zebranie różnych statystyk, szczegolnie jak dotyczą większej próby meczów, porównanie ich itd wiele pokazuje i wyjasnia. Po prostu Rude odstaje na każdym polu od Sobola i to się w tych wszystkich statystykach potwierdzi.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 24.04.2024, 16:42
Karherop napisał(a):Wyświetl post
A kto powiedział że to on wyłoży kasę? Mało jest Władkow Nowakow?
Zresztą odsyłam do wywiadu. Powiedział jaka miał wizję na akcjonariat.

Nie chce mi się nawet tego komentować, jaki miałoby to wszystko efekt. Jedynie wskazuje że raczej karawana będzie jechać dalej tak czy siak.
Mam nadzieję, że się to nie stanie. Szacun dla niego jako piłkarza, szacun za ratowanie Wisły, ale niech zarządzanie klubem zostawi komuś, kto się na tym zna.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 24.04.2024, 16:46
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Mam nadzieję, że się to nie stanie. Szacun dla niego jako piłkarza, szacun za ratowanie Wisły, ale niech zarządzanie klubem zostawi komuś, kto się na tym zna.
Czyli bratu.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 24.04.2024, 16:54
I wujkowi, już za parę miesięcy
Probierz cwel! Ole ole ole! AUUU AUUU!
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 24.04.2024, 17:04
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Aha, JB chodzi po szatni i namawia naszych, żeby nie dawali z siebie 100%
Albo gorzej: namawia kumatych, żeby ci tego dopilnowali.
Ja tego nie powiedziałem...

...ale z doświadczenia z Hyballą wiem, że nie jest to niemożliwe.

Patryko napisał(a):Wyświetl post
Ale on już klubem zarządzał, przy pomocy Królewskiego. Brat był prezesem, wuj trenerem i dyrektorem sportowym. Efekt? Degradacja z budżetem na poziomie 6 drużyny. Raz już zajebał, wystarczy.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 24.04.2024 o godz. 17:08.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 24.04.2024, 17:06
Po co nam trener, który nie ma wpływu na drużynę? Dać im piłke i niech robia z nią co chcą, jak na orliku. Efekt będzie podobny.

Czy za Rude wygraliśmy pewnie jakiś mecz, żeby nie drżeć w końcówce o wynik?
Ostatnio edytowane przez ciacho : 24.04.2024 o godz. 17:10.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 24.04.2024, 17:20
Czas trochę naprostować Markusa i zweryfikować to co pisał. Czasu już Trochę Rude dostał więc można ocenić to co uważał Markus o nim i jeszcze nawet zanim pojawił się w Wiśle.
Markus przeciwnik groźny, zachowujący kulturę więc ciężko mu wytknąć, że kogoś obraził albo w emocjach pisał po chamsku, do tego lubiący w słowotok i pseudo analizy więc jest dużo do przeglądania. Na mój plus, że Markus odklejony i zakłamany.

21 grudnia 2023, także tydzień przed zatrudnieniem Rude

Cytat:
Udaję, że Sobol źle wpływał na naszych Hiszpanów, czy piszę o tym wprost, dobitnie i wielokrotnie?

Przymykam oko, że wpływał źle również na pozostałych zawodników czy piszę o tym wprost, dobitnie i wielokrotnie?
Tu z ironią, czyli zdania te oznaczają, ze Markus uważa, że Sobol źle wpływał na piłkarzy. Szczególnie hiszpańskich, bo oni umiejąc najwięcej, najwięcej tracili na wspołpracy z Sobolem

Czekam na zdanie Markusa, jak wpływa Rude na piłkarzy, szczególnie Hiszpanów. Którzy są obecnie w formie?
Postów wczesniejszych sprzed grudnia 2023, nie chce mi się szukać po całym forum ponieważ szukam ich jedynie na profilu Markusa, a tam jest 500 ostatnich wpisów. Ale ogólnie wiadomo słowo Hiszpan przewijało się w jego każdym poście. Hiszpanie najlepsi, a trenerzy z Hiszpanii jeszcze lepsi, i w Wiśle potrzeba trenera z Hiszpanii, bo on się najlepiej dogada z piłkarzami z Hiszpanii, a hiszpańska myśl szkoleniowa jest zawsze lepsza od polskiej myśli szkoleniowej itd.

Cytat:
Wskaż tych pomocników i napastników w pierwszej lidze dostępnych dla Wisły, którzy są lepsi od naszych Hiszpanów na swoich pozycjach...

... Mamy top ligi na tych pozycjach. Dlatego nawet przy Sobolewskim strzeliliśmy najwięcej bramek w całej lidze jesienią.
Jak tam strzelanie bramek wiosną, nawet przy Rude?

Cytat:
Hiszpańscy trenerzy zwykle są lepsi, bo często potrafią więcej (polscy "umieją bardzo dużo" zwykle tylko wtedy, gdy o tym mówią, jak pewien Radosław ), znają zachodni system szkolenia, który rozwija i uczy zawodników lepiej niż polski, mieli kontakt z piłką na wyższym poziomie niż nasza, w naturalny sposób mogą lepiej docierać do zawodników z półwyspu iberyjskiego i lepiej ustawiać całą drużynę pod kątem realizacji nowoczesnych taktyk i wizji gry, a nie dlatego, że są bardziej opaleni.
Wypisz wymaluj sytuacja Wisły he he he. Yyy to znaczy wszysyko się zgadza, tylko wyników brak.

Cytat:
Scenariuszem va banque nie jest zatrudnienie kompetentnego trenera z zagranicy wraz z całym sztabem, o potwierdzonym warsztacie, zamiast przedstawiciela polskiej myśli szkoleniowej.

Ponieważ mamy Kiko i wielu Hiszpanów w składzie, w naturalny sposób powinien to być również Hiszpan, który do minimum ograniczy ryzyko porażki wiosną na skutek problemów komunikacyjnych z najważniejszymi piłkarzami zespołu czy braku znajomości nowoczesnych rozwiązań taktycznych i umiejętności optymalnego ustawienia tych piłkarzy. Było już o tym pisane.
Tak jest

11 stycznia 2024
Cytat:
Sobolewski od początku był beznadziejnym trenerem, którego słabość i mankamenty były u nas doskonale znane. Nic go nie łączy z Rude: ani poziom wiedzy, ani doświadczenia (tak, tak), ani wizja gry, ani podejście do zawodników, ani metody szkoleniowe, ani sposób wyboru na to stanowisko, ani jakość osób, z którymi współpracował i od których się uczył fachu
Śmiesznie to dzisiaj brzmi porównując wyniki i styl gry Wisły Sobola (nawet z tego sezonu) z Wisłą Rudego.

28 stycznia

Cytat:
Diagnoza przedstawiona przez Rude dotycząca tego elementu bardzo dobra i wartościowa. Wreszcie mamy trenera, który widzi ów problem i chce coś z tym zrobić, coś zmienić. Nie ma już żadnych wątpliwości, że mamy ogromną zmianę jakościową na stanowisku trenera. Tego Wisła po Sobolewskim potrzebuje.

Jeśli Rude będzie umiał zrobić to w praktyce, dotrzeć do zawodników (a widać, że rzeczywiście nad tym pracują), może mu się udać. Wówczas awans i w ogóle rewolucja szkoleniowa w Wiśle będzie realna, a wraz z nią dalsza wymiana kadr w oparciu już o nowe wzorce i zasady, a nie uprzywilejowywanie polskiej myśli szkoleniowej i polskich zawodników. Dlatego niektórzy się tak tego boją, że już od tygodni chodzą na rzęsach, by wszystko zawczasu storpedować i wmawiać, że zatrudnienie Hiszpana to "strzał w kolano".
Czas przygotowań do rundy. Jeszcze można było snuć różne wizje, bajki i swoje osobiste urojenia.

Po pierwszym meczu wiosny, ze Stalą:
Cytat:
Krzyżanowski bardzo słabo, na szczęście dużo lepiej i skuteczniej Eneko. Jak sobie przypomnę niedawne słowa Jaroo1, że na lewej obronie nie mamy dziś nikogo sensownego do gry w przeciwieństwie do prawej obrony i nikt się tam nie nadaje, to śmiech wraca. Eneko to kolejny "strzał w kolano", prawda Jaroo?
Hahaha ale jaja. Pierwsza okazja aby ukąsić i ukąsił mnie. Tak, Eneko king, Eneko top. Oczywiście od razu najazd na Krzyżanowskiego. Tam w tym poście jest jazda po każdym Polaku, a Hiszpanie cacy. No a jak pisano, że Carbo zagrał źle, to tak, Markus przyznał, że zagrał źle ale i tak jest najlepszym pomocnikiem, może nawet w całej I lidze.

Po meczu z Tychami
Cytat:
Na razie mamy za sobą dopiero dwa mecze o stawkę Rude jako trenera Wisły. To bardzo mało, za mało, by silić się na jakieś podsumowania czy kompleksową analizę jego wizji gry. Niemniej można zauważyć kilka różnic w stosunku do tego, co było za Sobolewskiego. Oto kilka z nich:
... dalej było markusowe bla bla bla
Po 2 meczach ligowych, w tym jedna porażka u siebie i jedna fartowna wygrana z druzyną z dołu tabeli, Markus już zauwazał pozytywy w grze drużyny i w trenerze Rude

Cytat:
Na szkodę Wisły działają jedynie ci, którzy pragną storpedować transfer potrzebnego drużynie wysokiego napastnika na podstawie opinii rumuńskich działaczy czy kibiców, a nie tego, co ten zawodnik rzeczywiście potrafi i jak aktualnie wygląda. Mówimy o pięciokrotnym Mistrzu Rumunii, zawodniku który generalnie w Cluj się sprawdził i notował mnóstwo bramek oraz asyst. Logiczne jest, że trzeba sprawdzić, ile z tego dziś mu zostało zanim podejmie się jakąś decyzję.
he he he no i sprawdzono ile mu z tego zostało

25 lutego
Cytat:
Gogół, Krzyżanowski, Dziedzic, Duda, nawet Tokarczyk nie będą się rozwijać, jeśli nie będą mieć dobrego trenera i nie będzie w składzie innych zawodników, na których będą mogli polegać i od których będą mogli czegokolwiek się uczyć. Trenera niedawno sprowadziliśmy. Oby tym razem okazał się kompetentny. Patrząc na postępy Dudy, jest nadzieja.
Czyli tak, na tamten moment Duda się rozwijał i reszta też się będzie rozwijała, bo mamy dobrego trenera i dobrych piłkarzy z Hiszpanii też przecież mamy.
Jak tam rozwija się owa młodzież obecnie?

1 marca
Cytat:
Mecz z Puszczą był symbolem tego jak słaba polska myśl trenerska może zaprzepaścić dorobek całej rundy wypracowany przez hiszpańskich obcokrajowców, którzy wyciągnęli zespół z 10 miejsca w lidze prawie na miejsce zapewniające bezpośredni awans.

Niestety, w poprzedzającym go meczu z Zagłębiem znów polska myśl trenerska podejmowała skandaliczne decyzje i zawiodła, podobnie jak polscy zawodnicy typu Łasickiego, Jarocha, Młyńskiego, Niewiadomskiego, Biegańskiego, Szywacza itd. którzy w klubie byli już wcześniej i doprowadzili do wcześniejszych porażek oraz wspomnianego 10 miejsca w tabeli po rundzie jesiennej. O kompromitujących wyborach Sobolewskiego w meczach z ŁKS i Ruchem już nawet nie wspominam.
Ojjj, chciałbym zobaczyć taką krytykę Rudego i Hiszpanów za te obecne 1,5 pkt średnio na mecz xd

2 marca, po meczu z Odrą. Tu wysryw wolfyego:
Cytat:
Karherop, FraMat, Jaroo1, MaLk - i co pajace? Nadal nie widać różnicy, co?

Statystyka punktów z trzech meczy:
Sobolewski: 0.33 pkt na mecz
Rude: 2 pkt na mecz

No nie widać różnicy, ni chuja.
I Markus:
Cytat:
Ja czekam aż Jaroo1 zacznie znów pisać, że zatrudnienie Rude to był strzał w kolano.
Jak widać wiele nie wymagali. Fartowna wygrana ze Stalą, dramatyczna poraka z Tychami u siebie i z tego co pamiętam to nerwowy mecz z Odrą zakończony 2:1 dla nas. Wystarczyło aby już się spuszczać nad tym jak jest pieknie.

Markus 3 marca:
Cytat:
Zadałem Ci proste pytania: czy Rude coś takiego powiedział? Czy powiedział cokolwiek, co wskazywałoby, że uważa, iż ma problem wynikający z tego, iż wcześniej nie znał tej ligi tak dobrze jak znają ją polscy trenerzy? Chętnie poznam Twoją odpowiedź. Skoro sugerujesz, że powiedział lub miał na myśli w swojej wypowiedzi, że brak wcześniejszej znajomości ligi w czymś mu przeszkadza i obniża jego efektywność, czy że dopiero musi nauczyć się ligi, by wiedzieć jak zareagować i jaką taktykę przyjąć, to pokaż w którym miejscu.
...
Cytat:
Nazywanie głupotami pytań, pokazujących że Rude w ani jednym z wywiadów nie mówił, że ma problem z brakiem wcześniejszej znajomości realiów polskiej pierwszej ligi i coś mu to utrudnia, jest zwykłym podkreśleniem oczywistości, którą próbujesz zmanipulować.

Tych postów o tym, że Rude się ligi nie uczy, nie musi uczyć, a nawet jak sie uczy to co z tego, była pewnie ze setka. Także więcej z fikołków Markusa mi się nie chce wklejać

Rude 19 kwietnia:
Cytat:
Muszę powiedzieć, że pewne rzeczy w tej lidze zaskoczyły mnie. Jest pewien rodzaj intensywności, który jest niespotykany w Hiszpanii. Chodzi o pojedynki w każdym sektorze boiska, żeby zabijać czas, by przeciwnik nie mógł rozgrywać piłki. Dużo jest kontrataków, które przeciwnik wykorzystuje przeciwko tobie. To, co zdziwiło mnie chyba najbardziej, to jak rywale bronią pola karnego.
16 marca, po meczu z Miedzią:
Cytat:
Fragmenty wartościowej analizy taktycznej meczu Wisły z Miedzią. Pokazują, że Rude potrafi elastycznie dopasować strategię i taktykę gry pod konkretnego przeciwnika:...
Nadal potrafi?

21 marca i nadal ogromna wiara w Pana Omraniego:
Cytat:
Podoba mi się jak niektórzy już dziś zaliczają przyjście Omraniego do nieudanych transferów, którymi próbują atakować Kiko.
Cytat:
Algierczyk nawet nie zagrał jeszcze minuty, wszystko przed nim, nadal może strzelić parę bramek, których w karierze już w przeszłości trochę nastrzelał w znacznie mocniejszej lidze i klubie niż nasz. Te bramki lub nawet tylko jedna bramka czy akcja mogą dać nam ostatecznie awans, ale Wy już wiecie, że to jest zły transfer i tego nie zrobi, choć jest za przysłowiowe grosze i kompletnie nic mu tego na razie nie uniemożliwia.

Urocze. Sami Nostradamusowie na forum.
Urocze. Zostało 5 meczów do końca i raczej się nie zanosi żeby w któryś Omrani zagrał 45 a może nawet 30 minut. A taki miał być zajebisty i strzał w dziesiątkę

26 marca:
Cytat:
Osoby, które uważają, że Omrani się nie przyda bazują tylko na swojej ocenie jego aktualnej dyspozycji fizycznej i formy. A ta jak wiadomo jest sprawą zmienną.

Osoby, które uważają, że może się przydać, bazują na jego wyszkoleniu oraz piłkarskim dorobku w postaci tytułów mistrzowskich i wielu bramek strzelonych w Rumunii. Na jego umiejętnościach, których nie zapomniał i które przynajmniej w części nadal może pokazywać na polskich pierwszoligowych boiskach. To nie jest sprawa zmienna, on je ma.
31 marca, po meczu z Chrobrym:
Cytat:
Chcesz powiedzieć, że prawie cała runda jesienna pod wodzą Sobolewskiego była dobra i nie ma ona wpływu na ograniczenie naszych szans na awans bezpośredni w obecnym sezonie?

Jak to ująłeś, szanujmy się i nie wypisujmy głupot.

Błędy w prowadzeniu drużyny Sobolewskiego również i w tym sezonie kosztowały nas sporo punktów.

A Jop miał dużo farta, że trafił wtedy akurat na słabo dysponowaną Łęczną i w ostatnim meczu z Polonią zwycięstwo przepchali mu Hiszpanie Villar i Rodado, którzy na szczęście grali i walczyli do końca pokazując znów nieco inny mental niż ma nasza polska część drużyny. Na jakiej podstawie zakładasz, że gdyby to on był trenerem strata dziś do pierwszego i drugiego miejsca byłaby mniejsza? Tylko trzech meczów z końcówki sezonu, w których wiodącą rolę odegrali ci tak krytykowani dzisiaj Hiszpanie?
Wiadomo, po kadrze zaczęły się porażki i problemy więc powoli zmienia się narracja ekspertów takich jak Markus. Zaczyna się wybielanie i usprawiedliwianie Rudego, większe ataki na Sobolewskiego, dyskredytowanie Sobola i Jopa i ogólnie Polaków - wiadomo.
Mnie dziwi jedynie, że ten super trener z Hiszpanii i ci super zawodnicy z Hiszpanii tak mało strzelają i nie wygrywają.

3 kwietnia:
Cytat:
Na razie, co w naszych warunkach jest ewenementem, o dziwo za pośrednictwem Urygi publicznie uderzyli się w piersi i przyznali do winy po Głogowie. Nie zrzucali jej na trenerów, ciężkie przygotowania, słabą murawę itd. itp. sięgając po stereotypowe gadanie, którym w takich sytuacjach raczą kibiców od lat. To naprawdę coś nowego.

Mamy tu albo wpływ Rude, który zdecydowanie bardziej inteligentnie niż Sobolewski i wielu innych wcześniejszych trenerów rozgrywa ten temat, albo wpływ dużej ilości Hiszpanów i będącego tu wyjątkiem Sobczaka w kadrze, którym taka postawa jest i była obca i których w szatni może w....iać okresowa wyjebka takiego Dudy, Jarocha, Urygi czy Sapały gdy gra. Ci co zwykle zapierdalają jak Rodado lub Carbo muszą być nieźle wkurzeni, gdy widzą, co z ich wysiłkiem i pracą robią lesery nie walczące na 100% i cofające nogi.
Znowu wszystkie "polaczki" złe ale chociaż na tyle honoru ich nauczyli Hiszpanie, że publicznie polaczki się przyznają, ze grają źle xd
Dalsza część dorabiania pod swoje .......amento różnych bajek, żeby na koniec napisać, ze Rude i Hiszpanie dobrzy, a za wszystko odpowiadają ciency Polacy.

20 kwietnia:
Cytat:
A kogo innego ma wystawiać niż Polaków na niektórych pozycjach? Niestety, nie mamy w kadrze aż tylu Hiszpanów na wszystkie pozycje, by tylko z nich móc robić pierwszą 11, czy 10, bo jeden polski młodzieżowiec i tak musi być bez względu na wszystko.

Patrząc na to, co regularnie odstawia taki Szot, Uryga czy Krzyżanowski, wielka szkoda.
Hejtu i nienawiści na wszystko co polskie (ochronkę ma tylko Zaskroniec bo zatrudnił Hiszpanów) ciąg dalszy.
Dziwnie, że taki mądry człowiek jak Markus nie zauwaza równocześnie jak źle grają Hiszpanie i jakie mamy wyniki mimo, że ponad połowa składu to Hiszpanie. No ale wiadomo, jakby Polacy nie grali, to by Hiszpanie wszystko wygrywali

dzisiaj:
Cytat:
Rude swoimi metodami nie potrafi zmusić leserów do zaangażowania, a próbując ich w idiotyczny sposób tłumaczyć na konferencjach prasowych (jak wielu innych poprzednich trenerów) niestety jeszcze bardziej ich w tym nakręca i utwierdza, co jest dużym błędem. Bardzo mi się to nie podoba.
Niestety, wszystko co dobre kiedyś się kończy i zdaje się, że powoli nastąpi przebudzenie Markusa i odwracanie się od projektu JK-Rude. Będzie tak się wycofywał żeby nie wyjsć na głupka, także powoli, powoli, jakaś krytyka, żeby nagle udawać obiektywnego.

Markus to największy znawca, na zasadzie dajmy szansę, a zobaczymy jak to będzie, a może, może, może. Bronił tu wszystkiego co Królewskie. Każdej decyzji. Od paplania o AI, przez transfer grubasa czy niedoszły transfer kaleki z Ghany, po każda porażkę, która jest zasługą jedynie Polaków, bo oni sa najgorsi.

Jedno musze przyznać Królewskiemu. Idioci są na tym forum.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 24.04.2024, 17:31
Kawał historii w jednym wpisie
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
gpat
Senior Member

Od: 07.2020

Stary 24.04.2024, 17:48
Ligę traktują jak mecze sparingowe przed pucharem.
Swoją drogą, jak to jest, za Sobolewskiego mówiło się, że mamy samograja, gdy by było choć pół trenera to te ligę wciągamy nosem, przychodzi Pan trener Hiszpan pod Hiszpana z tym samym personelem, który już rundę ze sobą grały, na wiosnę co mecz to gorzej. Na początku rundy chwalono kilku piłkarzy jak to się rozwinęli przy Rude, gdzie oni teraz są? A no dorównali poziomem do najsłabszych, z Colleyem, Carbo, Rodado, na czele. Oni nie wiedzą co mają grać, dla mnie wygląda to dramatycznie, a będzie jeszcze gorzej. Trener ma zawodników na co dzień, widzi ich na treningach i on nie wie przed meczem kto jest w jakiej dyspozycji. Dlaczego mając trzech młodzieżowców na boisku ściągną Carbo, a nie bezproduktywnego Dudę? co on myślał, o ile coś ten chłop myśli. Do końca rundy to on zostanie większym parodystą niż Sobol o ile już nie jest.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 24.04.2024, 17:55
Cytat:
Kawał historii w jednym wpisie
Co jakiś czas wyjaśniam te chorągiewki, znawców z dupy - spoko, każdy ma swoje zdanie ale albo stawiajmy jakieś tezy konkretne albo się zamknijmy jeśli ktoś je stawia, ja np od początku twierdziłem, że Rude się nie nadaje ale Markusik i spółka, najpierw cwaniakowali jak pana Boga za nogi złapaliśmy mając Rude, jednoczesnie się asekurując, ze może będzie dobrze, a może nie, bo trzeba dać czas, ale w ogóle to Polacy są źli i Rude może sobie przez nich nie poradzić.

Można dowolne posty odkopywać i próbować układać narrację różnie. Ale jak ktoś śledzi to forum w miarę to wie jakie tu opinie panowały, że np. Wolfy lizał rowa Truskolasom i Wujowi, a krytykował Sobola, że Markus nienawidzi Sobola ale liże rowa Rude itd że drozd wymyśli wszystko aby obronic swoje urojone wizje, że lesiupw jest największą chorągiewką, który dzisiaj mówi, ze Rude i Jaro top a "wczoraj" pisał, zeby wypierdalali razem z Ramirezem.
Wiadomo też jak było wczesniej. Jak Sobol był trenerem to był za wszystko odpowiedzialny. Każdy jego "sukces" to zasługa Hiszpanów, bo dostał samograja i wystarczyło im nie przeszkadzać (seria sprzed roku). Nagle fakty przestały się kleić pod narrację pariasów i co? I nic. Teraz Rude niczemu niewinien, przecież on ma tylu Hiszpanów, z którymi miał się dogadywać ale to nie samograj, tu trzeba pracy, a Polacy im przeszkadzają.
Doszła jeszcze do tego krytyka mojej osoby, przez takich pariasów. Za to, że mam złe zdanie o Królewskim, a Rude oceniłem od razu, że to nie wypali.

W związku z tym postanowiłem trochę zbierać w jedną całość tych wszystkich znawców z wybujałym ego i pokazywać ich prawdziwe oblicze, bo to co się na tym forum dzieje to jest żenada.
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 24.04.2024 o godz. 17:58.
drozd:
Odpowiedz cytując
Revolver
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 24.04.2024, 18:11
Ja pie*dolę, Jaroo1, jakie Ty musisz mieć życie, żeby dłubać w setkach historycznych postów na jakimś internetowym forum i udowodnić pierdyliardem znaków swoją "rację" drugiemu kolesiowi, którego nawet na oczy nie widziałeś. Kuuuu*wa mać.

Jedynym rozsądnym wyjaśnieniem jest to, że jesteś przykuty do łóżka, masz sprawną tylko rękę i naprawdę nie masz, co robić w życiu. Każda inna opcja jest lekko przerażająca.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 24.04.2024, 18:12
gpat napisał(a):Wyświetl post
Ligę traktują jak mecze sparingowe przed pucharem.
Swoją drogą, jak to jest, za Sobolewskiego mówiło się, że mamy samograja, gdy by było choć pół trenera to te ligę wciągamy nosem, przychodzi Pan trener Hiszpan pod Hiszpana z tym samym personelem, który już rundę ze sobą grały, na wiosnę co mecz to gorzej. Na początku rundy chwalono kilku piłkarzy jak to się rozwinęli przy Rude, gdzie oni teraz są? A no dorównali poziomem do najsłabszych, z Colleyem, Carbo, Rodado, na czele. Oni nie wiedzą co mają grać, dla mnie wygląda to dramatycznie, a będzie jeszcze gorzej. Trener ma zawodników na co dzień, widzi ich na treningach i on nie wie przed meczem kto jest w jakiej dyspozycji. Dlaczego mając trzech młodzieżowców na boisku ściągną Carbo, a nie bezproduktywnego Dudę? co on myślał, o ile coś ten chłop myśli. Do końca rundy to on zostanie większym parodystą niż Sobol o ile już nie jest.

W jesieni nikt jeszcze nie wie o co gra, na wiosnę zawsze gra się trudniej. Nie trzeba chyba tłumaczyć dlaczego.

Zdjął Carbo bo on chyba z Bielskiem nie zagra i wpuścił Sapałę, który najprawdopodobniej go zastąpi. Najbardziej niezrozumiałe jest pchanie do gry Krzyżanowskiego.

Piłkarze sami przyznają, że wszystko dokładnie mają wytłumaczone, co jak i kiedy robić na boisku. Problem stanowi wykonanie. Skoro sami czują, że nie walczą tak jak powinni. To trudno twierdzić, że nie wiedzą co mają robić.

Revolver napisał(a):Wyświetl post
Ja pie*dolę, Jaroo1, jakie Ty musisz mieć życie, żeby dłubać w setkach historycznych postów na jakimś internetowym forum i udowodnić pierdyliardem znaków swoją "rację" drugiemu kolesiowi, którego nawet na oczy nie widziałeś. Kuuuu*wa mać.

Jedynym rozsądnym wyjaśnieniem jest to, że jesteś przykuty do łóżka, masz sprawną tylko rękę i naprawdę nie masz, co robić w życiu. Każda inna opcja jest lekko przerażająca.
Dlaczego przerażająca? Może mu się ta propaganda opłaca w jakiś sposób
Ostatnio edytowane przez Drozd : 24.04.2024 o godz. 18:14.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 24.04.2024, 18:36
Cytat:
Hehehe. Po prostu wyjasniam dziadów. Nie dłubię w setkach postów, tylko wszedłem na jego profil i przejrzałem początki x postów i jak coś mi się podobało to wszedłem w cały post i skopiowałem tu część.

Jak masz czas na bycie użytkownikiem tego forum to też wychodzi, ze zbytnio super życia nie masz
drozd:
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 24.04.2024, 20:22
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Piłkarze sami przyznają, że wszystko dokładnie mają wytłumaczone, co jak i kiedy robić na boisku. Problem stanowi wykonanie. Skoro sami czują, że nie walczą tak jak powinni. To trudno twierdzić, że nie wiedzą co mają robić.
Jeśli to ma przerzucać odpowiedzialność z trenera na piłkarzy, to tak nie do końca działa. Bo z tego by wynikało, że wiedza, jaką dostają od Rudego nie przystaje albo do umiejętności zawodników, albo do ich zdolności poznawczych. Albo do jednego i drugiego.

O ile w perspektywie długofalowej można byłoby (zakładając, że działania Rudego ogólnie mają jakąś głębszą myśl i wizję) wierzyć, że jeśli będzie się od zawodników wystarczająco długo i konsekwentnie wymagać czegoś, co przekracza ich aktualne zdolności, to kiedyś wreszcie się nauczą, o tyle my nie jesteśmy w sytuacji klubu, który może sobie na to pozwolić. Po pierwsze - wyników potrzebujemy tu i teraz ze względu na kluczową dla istnienia klubu walkę o awans, po drugie - nawet jeśli jakimś cudem założymy, że możemy poczekać jeszcze ten jeden sezon w I lidze aż piłkarze zrozumieją czego od nich wymaga Rude, to wedle wszelkiego prawdopodobieństwa większości z tych, którzy teraz próbują się tego nauczyć w przyszłym sezonie już nie będzie w naszej kadrze, bo czeka nas wielkie wietrzenie magazynów (szatni) w związku z bolesnymi cięciami budżetowymi.

Innymi słowy - z takiego działania nie byłoby efektów ani teraz, ani w przyszłości.

My potrzebujemy aby trener dostosował swoje oczekiwania i do materiału ludzkiego, jakim dysponuje, i do wymogów ligi, w której gramy. Teraz. Nawet gdyby to miało zadziałać za dwa miesiące, co wydaje się bardzo krótki okresem w piłce nożnej, to jest to dla nas za późno.
Odpowiedz cytując
Sylwus1988
Senior Member

Od: 03.2018

Stary 24.04.2024, 20:47
marzec "runda rewanżowa to maraton a nie sprint, cierpliwości"
kwiecień "Łolaboga dwa mecze w tygodniu, my nie wiedzieli"
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 24.04.2024, 21:12
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Takie samo podejście miałem jak FraMat, dlatego pisałem, że Rude to strzał w kolano. Bo my potrzebowaliśmy fachowca, doświadczonego, z sukcesami, na już. I to najlepiej z Polski, bo zagraniczny trener musi się uczyć ligi, poznać, kraj, specyfikę kraju, ligi, Wisły no i to nasze bagno polsko-wiślackie.
Przyznam, że mnie zaciekawiła ta koncepcja (z którą zresztą w dużej mierze się zgadzam, że "zagraniczny trener musi się uczyć ligi, poznać, kraj, specyfikę kraju, ligi, Wisły no i to nasze bagno polsko-wiślackie."

Z tej ciekawości zacząłem przypominać sobie zagranicznych trenerów. Z ery Cupiała, żeby nie było, bo to, co wyczynia trio jest w porównaniu do szalonego momentami Cupiała istnym wariatkowem.

I tak za Cupiał mieliśmy :
- Licka
- Petrescu
- Okuka
- Maaskant

Licki i Okuki nie liczę, bo oni już wcześniej pracowali w polskiej lidze.
Pozostaje Petrescu i Maaskant.
Dla obydwóch był to debiut w polskiej lidzie, więc teoretycznie musieli się uczyć ligi, poznać, kraj, specyfikę kraju, ligi, Wisły no i to nasze bagno
I co?
Po ich przyjściu gra Wisły radykalnie się odmieniła, nie było mowy o poznawaniu realiów polskiego futbolu.
Tak więc jeśli trener ma pojęcie o piłce, jego znajomość ligi faktycznie ma niewielkie znaczenie.
I tu muszę się zgodzić ze wstępnymi tezami Markusa: dobry trener sobie poradzi.

Oczywiście, zaraz ktoś powie: chwila, moment, ale jakich oni mieli wykonawców, a jakich ma Rude?

Jednak oni radzili sobie na poziomie ekstraklasy i w ogóle nie musieli uczyć się ligi.
A teraz przychodzi Rude, dostaje piłkarzy teoretycznie dużo droższych i lepszych od prawie całej ligi, w dodatku brak jest utrudnień w komunikacji z większością składu. I co?
Ano nic, albo niewiele.
Przynajmniej na razie.

Czy więc Rude to był naprawdę dobry wybór?

Być może jest to jakiś długofalowy projekt, w którym budujemy drużynę, jaka będzie grała zupełnie inaczej i będziemy stopniowo wymieniali jej elementy na coraz lepsze nie nastawiając się na awans do Ekstraklasy w pierwszym okresie, a mydlenie oczu przez właściciela, że już zaraz musi być awans było tylko po to, żeby kibice nie odeszli. Bo chyba normalne jest, że gdyby poszło w świat, że nie walczymy o awans, frekwencja na stadionie by znacząco spadła.

Chętnie poczytam wasze opinie na ten temat, mam nadzieję, że bez personalnych podjazdów.

Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 24.04.2024, 21:26
Hejterek próbuje mnie naprostowywać? Znakomicie.

Jaroo1 napisał(a):
Markus uważa, że Sobol źle wpływał na piłkarzy. Szczególnie hiszpańskich, bo oni umiejąc najwięcej, najwięcej tracili na wspołpracy z Sobolem
I dalej tak uważam, wszystko się potwierdziło i było prawdą. Jak fatalnie Sobolewski wpływał na piłkarzy, pokazała cała runda jesienna i ich gra choćby w meczach z Starą Rzeszów, Odrą Opole, Zagłębiem Sosnowiec, Niecieczą, Podbeskidziem.

Prawie całe forum i środowisko kibiców Wisły chciało zwolnienia Sobolewskiego, hejterek też się cały czas pluł, że jak to możliwe, iż ciągle jest na tym stanowisku, a teraz próbuje robić zarzut z tego, że ktoś to widział i jego zły wpływ na piłkarzy?

Kompletna kompromitacja Jaroo.Trzeba być totalnym idiotą, żeby coś takiego napisać.

Jak Rude wpływa na Hiszpanów? Alf, Rodado, Carbo, Junca, Raton grają lepiej niż w niektórych meczach jesienią.

Jaroo1 napisał(a):
Ale ogólnie wiadomo słowo Hiszpan przewijało się w jego każdym poście. Hiszpanie najlepsi, a trenerzy z Hiszpanii jeszcze lepsi, i w Wiśle potrzeba trenera z Hiszpanii, bo on się najlepiej dogada z piłkarzami z Hiszpanii, a hiszpańska myśl szkoleniowa jest zawsze lepsza od polskiej myśli szkoleniowej itd.
Kłamstwo i tradycyjna manipulacja. Mam wkleić te dziesiątki postów, w których w ogóle nie pisałem o Hiszpanach? Mam się tłumaczyć ze swoich poglądów i oczywistości jasnej dla każdego, kto choć odrobinę interesuje się futbolem, że w Hiszpanii grają znacznie lepsi piłkarze niż w Polsce, mają tam znacznie wydajniejszy system szkolenia, ich myśl szkoleniowa ma znacznie większe sukcesy niż polska, a hiszpańscy trenerzy są znacznie bardziej cenieni na świecie niż polscy?

Hejterek próbuję wmawiać, że ten pogląd jest błędny i jest na odwrót. Kompletna kompromitacja Jaroo. Trzeba być totalnym idiotą, żeby coś takiego sugerować lub czynić z tego zarzut.

Jaroo1 napisał(a):
Jak tam strzelanie bramek wiosną, nawet przy Rude?
Nie wiesz hejterku? Spójrzmy na liczby: Wisła w lidze zdobyła dotychczas 53 bramki, ciągle będąc najskuteczniejszym zespołem Fortuna Pierwszej Ligi. Hejterek myśli, że mnie wyjaśnia, a tymczasem wyjaśnia i ukazuje jedynie swoją nieprawdopodobną tępotę.

Żal mi cię hejterku.

Dalej mamy próbę Podważania sensu zdania: Scenariuszem va banque nie jest zatrudnienie kompetentnego trenera z zagranicy wraz z całym sztabem, o potwierdzonym warsztacie.

Co konkretnie w tym zdaniu jest nieprawdą? Czyli nawet Guardioli byś nie zatrudnił, bo byłby to ruch va banque? Pokaż, w którym miejscu pisałem, że tym idealnym trenerem z Hiszpanii dla Wisły jest akurat Rude? I kiedy to manipulancie został w Wiśle zatrudniony trener z Hiszpanii z całym nowym sztabem, czyli kiedy pożegnaliśmy Kmiecika, Jopa itd.?

Jaroo1 napisał(a):
Śmiesznie to dzisiaj brzmi porównując wyniki i styl gry Wisły Sobola (nawet z tego sezonu) z Wisłą Rudego.
Śmiesznie brzmi jedynie kolejna manipulacja wymazująca mecze w Pucharze Polski. Kiedy Sobolewski doszedł tam równie daleko z Wisłą i kiedy jego Wisła rozegrała choć jeden tak dobry mecz jak z Piastem?

Obrońca jakości gry Wisły za Sobolewskiego się znalazł. Dobre.

Dalej hejterek próbuje atakować mnie za zdanie: "Jak sobie przypomnę niedawne słowa Jaroo1, że na lewej obronie nie mamy dziś nikogo sensownego do gry w przeciwieństwie do prawej obrony i nikt się tam nie nadaje, to śmiech wraca."

Jaroo1 napisał(a):
Hahaha ale jaja. Pierwsza okazja aby ukąsić i ukąsił mnie. Tak, Eneko king, Eneko top. Oczywiście od razu najazd na Krzyżanowskiego. Tam w tym poście jest jazda po każdym Polaku, a Hiszpanie cacy.
Ależ zabawnie się wyjaśnia te żałosne manipulacje hejterka. Fakty są takie, że Eneko w jednym meczu dał Wiśle więcej niż Krzyzan w kilku. Nie zawalił nic tak spektakularnie jak on. A hejterek wypowiadając się tak o lewej obronie oczywiście pominął też Junkę, którego osoba najlepiej pokazuje, że na lewej obronie Wisła jednak ma w tym sezonie (i miała też wiosną poprzedniego) sensownego zawodnika w przeciwieństwie do prawej strony.

Który Polak błysnął w meczu ze Stalą Rzeszów? Przypomnij hejterku. Dzięki komu przywieźliśmy stamtąd punkty: dzięki krytykowanym Polakom czy strzelającym gole Hiszpanom?

Jedziesz hejterku, przypominaj migiem.

Jaroo1 napisał(a):
Po 2 meczach ligowych, w tym jedna porażka u siebie i jedna fartowna wygrana z druzyną z dołu tabeli, Markus już zauwazał pozytywy w grze drużyny i w trenerze Rude
Oczywiście, bo były i ukazały się w pełnej krasie w meczach z Widzewem i Piastem. Dały też później zwycięstwa w meczach z Odrą i Miedzią, z którymi Sobolewski jesienią miał problem.

Dajesz hejterku, wymieniaj ten brak pozytywów w postawie Wisły w wyżej wymienionych spotkaniach. Pokazuj jak bardzo źle wpłynął wtedy na zespół i zarządzał meczem Rude.

Jedziesz z kolejną szarżą na ścianę.

Jaroo1 napisał(a):
Czyli tak, na tamten moment Duda się rozwijał i reszta też się będzie rozwijała, bo mamy dobrego trenera i dobrych piłkarzy z Hiszpanii też przecież mamy.
Jak tam rozwija się owa młodzież obecnie?
Duda na pewno nie gra gorzej niż grał jesienią, A w meczach z silnymi rywalami kiedy był zmobilizowany i skoncentrowany pokazywał, że jednak może być z niego pożytek. Kutwa zrobił postępy, gdy pojawiał się na boisku nie było żadnego dramatu. Gogół długi czas miał kontuzję: jakie postępy miał zanotować w trakcie jej trwania hejterku? Jedynie Krzyżanowski po obiecującym początku drastycznie obniżył loty. Niestety, nie on pierwszy i nie ostatni z tak zwanych wiślackich "wunderkindów" na przestrzeni ostatnich dekad.

Hejterek robi zarzut z oczywistości, że nie każdy wielki talent robi postępy na miarę oczekiwań. Super. A gdyby Krzyżanowski nie grał, byłby zapewne pierwszym, który atakował by Rude, że takiego wielkiego talentu jak on nie wpuszcza i nie daje mu szansy. Jak to hejterek.

Później jest podważanie krytyki Sobolewskiego za mecz z Zagłębiem i zawodników takich jak Szywacz, Wachowiak, Niewiadomski, Szot jesienią 2022 r. za Brzęczka przez hejterka, zwieńczone tym:

Jaroo1 napisał(a):
Ojjj, chciałbym zobaczyć taką krytykę Rudego i Hiszpanów za te obecne 1,5 pkt średnio na mecz xd
Jak zdarzy się, że Rudę wyśle na trybuny przed ważnym meczem kluczowego pomocnika, by sobie odpoczął, zmieni dobrze działającą taktykę na grę z kontry, dokona samych nieudanych zmian, zacznie wystawiać stoperów w drugiej linii, całkowicie zdezorganizuje obronę przez stałych fragmentach gry, a hiszpańscy zawodnicy będą walić tyle samo katastrofalnych błędów, co wymienieni powyżej Polacy i Krzyżanowski, to z pewnością zobaczysz.

Jaroo1 napisał(a):
Tych postów o tym, że Rude się ligi nie uczy, nie musi uczyć, a nawet jak sie uczy to co z tego, była pewnie ze setka. Także więcej z fikołków Markusa mi się nie chce wklejać
Pokaż choć jedną wypowiedź Rude w której mówi, że przez brak wcześniejszej znajomości polskiej pierwszej ligi nie może wygrywać meczu, ani prawidłowo reagować podczas nich? Że ta sprawa cokolwiek mu uniemożliwia? Choć jedną?

Gdyby przyjąć tego typu optykę, Wisła nie mogłaby zatrudnić żadnego szkoleniowca z zagranicy, nawet gdyby był nim wspomniany wcześniej Guardiola, Klopp czy jakikolwiek inny uznany trener, bo brak znajomości ligi z zasady oznacza, że nie może sobie poradzić i dobrze prowadzić zespołu.

Przecież to byłoby tak chore, jak chore są manipulacje tego hejterka.

Teraz podważanie zdania: Rude potrafi elastycznie dopasować strategię i taktykę gry pod konkretnego przeciwnika:

Jaroo1 napisał(a):
Nadal potrafi?
Tak, pokazał to choćby z Widzewem, Piastem, Miedzią i Odrą. W pozostałych meczach to Rude zakazał im gry na 100%, wkładania nogi, czy jak teraz wygadał się Gogół wyskakiwania do główek? Nie robili tego przez jego taktykę, tak? To chcesz dalej wmawiać hejterku, wbrew faktom i słowom samych zawodników? Nakazał Józkowi zrobić z siebie idiotę jeszcze większego niż Ty nim jesteś przy strzale z trzech metrów z Resovią? Niezły Kamikadze z ciebie.

Jaroo1 napisał(a):
Urocze. Zostało 5 meczów do końca i raczej się nie zanosi żeby w któryś Omrani zagrał 45 a może nawet 30 minut. A taki miał być zajebisty i strzał w dziesiątkę
Pokaż cytat w którym pisze, że Omrani jest zajebisty i to z pewnością strzał w dziesiątkę. Dajesz manipulancie.

A czy jeszcze kiedyś pojawi się na boisku w barwach Wisły i co wtedy zrobi na murawie, to się dopiero okaże, Ty możesz to tu przesądzać dzisiaj tak samo, jakbyś przesądzał jakie numery padną w najbliższym losowaniu EuroJackpotu. Skoro tak doskonale znasz przyszłość, puść sobie kupon. Tacy jak ty już przesądzali, że Rude zostanie zwolniony zaraz po Arce, że Nawotczyński i Brud zawojują niegdyś ligę, że Valerengę i Levadię przejdziemy z palcem w dupie itd. Znawcy przyszłości ze szklaną kulą.

Potem znów próby podważania poglądów, że aktualna dyspozycja i forma piłkarza jest sprawą zmienną, a nie stałą, że runda jesienna za Sobolewskiego nie była zła (mówi to osoba, która cały czas domagała się od Królewskiego jego zwolnienia), podważanie ukazywania, że nie wiadomo jak poradziłby sobie Jop, że nasi polscy piłkarze są generalnie słabi i popełniają dużo błędów.

Hejterkowi zabrakło cytatów, więc jak polityczni propagandyści dorabia sobie ideologię nawet nie widząc jak bardzo się kompromituje czyniąc z tego zarzuty, by wmawiać, że w czymś się pomyliłem i że to nieprawda.

Kompletna kompromitacja Jaroo. Trzeba być totalnym idiotą, żeby coś takiego napisać. Naprawdę żal mi cię hejterku.

Jaroo1 napisał(a):
Znowu wszystkie "polaczki" złe ale chociaż na tyle honoru ich nauczyli Hiszpanie, że publicznie polaczki się przyznają, ze grają źle xd
Dalsza część dorabiania pod swoje .......amento różnych bajek, żeby na koniec napisać, ze Rude i Hiszpanie dobrzy, a za wszystko odpowiadają ciency Polacy.
Hola hejterku, teraz próbujesz podważać to, co powiedział Uryga czy niedawno Gogól i ich również wyjaśniać? Masz tupet. Przecież nikt tego nie wymyślał, oni sami mówili, że nie grają na 100%, nie wkładają nogi - sami biją się dziś w piersi, że nie skakali do główek!

Który Hiszpan im tego zabraniał?

To niestety nasi polscy zawodnicy swoją grą zwykle odbierają nam najwięcej punktów, nie tylko Krzyżanowski, ale także właśnie Szot, Uryga, Jaroch - to są przeważnie najsłabsze, a nie najlepsze punkty zespołu! Ile punktów straciliśmy przez Rodado, Carbo, Alfaro, Junkę, nawet Baenę? Ile razy jakiś polski zawodnik poza Sobczakiem pokazał takie samo zaangażowanie i profesjonalizm jak właśnie Rodado czy Carbo?

Jaroo1 napisał(a):
Hejtu i nienawiści na wszystko co polskie (ochronkę ma tylko Zaskroniec bo zatrudnił Hiszpanów) ciąg dalszy.
Dziwnie, że taki mądry człowiek jak Markus nie zauwaza równocześnie jak źle grają Hiszpanie i jakie mamy wyniki mimo, że ponad połowa składu to Hiszpanie. No ale wiadomo, jakby Polacy nie grali, to by Hiszpanie wszystko wygrywali
Hejter, który od rana do wieczora hejtuje Królewskiego, Rude i innych pracowników klubu, wulgarnie obraża innych formowiczów, jest esencją chamstwa i arogancji, znów wypowiada się na temat rzekomego hejtu innych. On tak często przekracza granice bezczelności i absurdu jak np. Duda marnuje sytuację strzeleckie. I za to Duda jest krytykowany, a nie za to, że jest Polakiem.

Podobnie inni polscy zawodnicy: są krytykowani, bo są zwykle najsłabsi i popełniają najwięcej błędów, gdy grają, a nie dlatego że są Polakami. To, że nie dowożą i olewają własne obowiązki pokazują mecze, ich gra, mówią ci hejterku sami prosto w oczy, a ty będziesz wmawiać, że nie zasługują na krytykę? Że zachowują się jak Rodado? Hiszpanie również krytykę dostają, gdy na nią zasługują, Villar, Goku, Raton, Baena, Alf, niegdyś Benito itd. Jest ona rzadsza, bo mniej dają do niej okazji, a nie dlatego, że są Hiszpanami.

Ale najzabawniejsza jest końcówka:

Jaroo1 napisał(a):
Niestety, wszystko co dobre kiedyś się kończy i zdaje się, że powoli nastąpi przebudzenie Markusa i odwracanie się od projektu JK-Rude. Będzie tak się wycofywał żeby nie wyjsć na głupka, także powoli, powoli, jakaś krytyka, żeby nagle udawać obiektywnego.

Markus to największy znawca, na zasadzie dajmy szansę, a zobaczymy jak to będzie, a może, może, może. Bronił tu wszystkiego co Królewskie. Każdej decyzji. Od paplania o AI, przez transfer grubasa czy niedoszły transfer kaleki z Ghany, po każda porażkę, która jest zasługą jedynie Polaków, bo oni sa najgorsi.
Pokaż kłamliwy manipulancie jak broniłem na przykład trzymania przez Królewskiego Sobola, skoro niby broniłem każdej jego decyzji? Jak popierałem np. ciągłą obecność w klubie Kmiecika? Jak chciałem, by o transferach decyzje podejmowała sztuczna inteligencja, a nie Kiko?

Dajesz. Pokazuj kolejny raz, ile wspólnego z prawdą mają twoje słowa.

Jesteś zwykłym żałosnym manipulantem, który potrafi tylko hejtować, siać nienawiść dookoła i naginać fakty do własnych wyrzygów jadu. Potrzebujesz i szukasz atencji jeszcze bardziej niż Królewski. Kreujesz sobie rzeczywistość niczym Baba Jaga ze szklaną kulą, licząc, że ktoś tę opowiastki kupi, nie zauważając w ich stęchlizny myśli, mułu absurdów, błota pogardy dla Wiślaków i smrodu chamstwa.

Od miesięcy tylko czekasz na porażkę i klęskę klubu, klęskę Królewskiego, która jest ważniejsza dla ciebie niż Wisła. Od miesięcy życzysz jej i jemu źle, walczysz ze wszystkim co zrobi, bez względu na to, co to jest. Teraz się uaktywniasz, bo myślisz, że się doczekałeś, chcesz wykorzystać swoje 5 minut przed finałem pucharu, bo później już możesz nie mieć okazji. Boisz się tego, a chcesz triumfować za wszelką cenę, boisz się, że Rude jakimś cudem zdała się wybronić, a Wisła jednak coś wygra.

Jako kibic Wisły mam nadzieję, że już wkrótce się tego doczekasz.
Ostatnio edytowane przez Markus : 25.04.2024 o godz. 08:07.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 24.04.2024, 21:31
Przyznam, że mnie zaciekawiła ta koncepcja (z którą zresztą w dużej mierze się zgadzam, że "zagraniczny trener musi się uczyć ligi, poznać, kraj, specyfikę kraju, ligi, Wisły no i to nasze bagno polsko-wiślackie."

Z tej ciekawości zacząłem przypominać sobie zagranicznych trenerów. Z ery Cupiała, żeby nie było, bo to, co wyczynia trio jest w porównaniu do szalonego momentami Cupiała istnym wariatkowem.

I tak za Cupiał mieliśmy :
- Licka
- Petrescu
- Okuka
- Maaskant

Licki i Okuki nie liczę, bo oni już wcześniej pracowali w polskiej lidze.
Pozostaje Petrescu i Maaskant.
Dla obydwóch był to debiut w polskiej lidzie, więc teoretycznie musieli się uczyć ligi, poznać, kraj, specyfikę kraju, ligi, Wisły no i to nasze bagno
I co?
Po ich przyjściu gra Wisły radykalnie się odmieniła, nie było mowy o poznawaniu realiów polskiego futbolu.
Tak więc jeśli trener ma pojęcie o piłce, jego znajomość ligi faktycznie ma niewielkie znaczenie.

Oczywiście, zaraz ktoś powie: chwila, moment, ale jakich oni mieli wykonawców, a jakich ma Rude?

Jednak oni radzili sobie na poziomie ekstraklasy i w ogóle nie musieli uczyć się ligi.
A teraz przychodzi Rude, dostaje piłkarzy teoretycznie dużo droższych i lepszych od prawie całej ligi, w dodatku brak jest utrudnień w komunikacji z większością składu. I co?
Ano nic, albo niewiele.
Przynajmniej na razie.

Czy więc Rude to był naprawdę dobry wybór?

Być może jest to jakiś długofalowy projekt, w którym budujemy drużynę, jaka będzie grała zupełnie inaczej i będziemy stopniowo wymieniali jej elementy na coraz lepsze nie nastawiając się na awans do Ekstraklasy w pierwszym okresie, a mydlenie oczu przez właściciela, że już zaraz musi być awans było tylko po to, żeby kibice nie odeszli. Bo chyba normalne jest, że gdyby poszło w świat, że nie walczymy o awans, frekwencja na stadionie by znacząco spadła.

Chętnie poczytam wasze opinie na ten temat, mam nadzieję, że bez personalnych podjazdów.
Tylko czemu zakładasz,że np Maaskant czy Petrescu nie zrobili dobrego rekonesansu przed podjęciem pracy.Nie mówię że tworzyli jakieś 80 stronicowe raporty ale pewnie wiedzieli co to za liga.
Z resztą np Maaskant po 11 kolejce i dwóch miesiącach pracy zajmował z Wisłą 8 miejsce z 10 pkt straty do Jagi.Dopiero pod koniec rundy zaliczył 4 wygrane z rzędu wyszedł chyba na drugie miejsce
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 24.04.2024, 21:32
Była już o tym mowa wcześniej. To są dwa systemy walutowe.

Jeden - czy istnieje kwestia poznawania realiów polskiego futbolu (a co za tym idzie, czy istnieje jakaś szczególna charakterystyka polskiego futbolu na tle tego, co się gra w "piłkarsko cywilizowanych" krajach).

Drugi - czy (i jak szybko) dobry sobie trener poradzi z dostosowaniem siebie i drużyny do takowych realiów.

Oczywiście, że jeśli trener jest odpowiednio ogarnięty, to sobie poradzi prędzej czy później. Ale zawsze będzie miał ten element dodatkowego wysiłku z tego powodu (pozostawiam poza zakresem dyskusji to, na ile Petrescu faktycznie sobie poradził).

Poza tym - ta różnica pomiędzy "cywilizowanym zachodem" polską ekstraklasą a polską I ligą to jednak trochę co innego. Pod tym względem ekstraklasa (a zwłaszcza Wisła Cupiała) miała w miarę regularny kontakt z piłką cywilizowaną, grali tam ludzie, którzy coś tam futbolu na lepszym poziomie liznęli, zawodnicy z przeszłością w konkretnych klubach itp.

Tutaj schodzimy na poziom I ligi, która ma swoją dodatkową specyfikę, piłkarzy, którzy pałętali się (z jakiegoś konkretnego powodu) po peryferiach polskiego czy hiszpańskiego futbolu i dodatkowo chory klub. W takich uwarunkowaniach ten aspekt zyskuje inny wymiar, a zakres wymaganego poznania i dostosowania się wzrasta znacząco.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 24.04.2024, 21:40
Petrescu w sumie też obejmował Wisłę na pozycji lidera i nie udało mu się utrzymać zajmowanego miejsca choć to była dość specyficzna sytuacja w rozgrywkach i wyjątkowo krótka 13 kolejkowa runda.
Sezon zakończył się 13 maja a wiosenne granie rozpoczęto dopiero w marcu
Ostatnio edytowane przez krysztal : 24.04.2024 o godz. 21:43.
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 24.04.2024, 22:33
Z Albercikiem od początku było to wiadome, że to będzie przegrana sprawa.

Zamiast zatrudnić poważnego trenera z sukcesami z Polski, to Królewicz vel Zaskroniec zrobił z Wisły pośmiewisko.

Efekt znamy.

Gdzie awans bezpośredni?
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.04.2024, 22:57
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Nie podjąłeś się typowania (wiadomo, nie chcesz brnąć dalej w głupotę która palnales).

Ruch 22/23
17/55/27%

Przez 27% czasu Ruch wygrywał

Rude póki co ma 7.6% które daje mu niespełna 70 minut z 900 w jakich mogliśmy się cieszyć z wygrywania meczu i nie musieliśmy gonić wyniku.

Co oznacza ciągła pogoń wyniku? większe zmęczenie, problemy z koncentracją, większy stres piłkarzy - ogółem gorsze zarządzanie meczami przez trenera

I te świetne zmiany które bywały w meczach to nic innego jak wietrzenie smrodu który się zrobiło na boisku. Jak nas taka wyniszczającą taktyka doprowadzi do awansu do esa to chapeau bas.
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 24.04.2024, 22:57
Nigdy nie ufaj Rudemu.
Znane chińskie powiedzenie jak zawsze prawdziwe
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 24.04.2024, 23:50
ad Jaroo i Markus

jest taka zasada w netykiecie żeby na forach nie czytac postów które sie nie mieszczą na jednym ekranie

jak wezmiecie na nią poprawkę , to można wasza dyskusja będzie strawna dla ogółu czytelników
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 25.04.2024, 00:02
Markusik to kojarzy od lat z legendarnym duetem błaznów z Holandii: Lamey&Jaliens, których Valckx sprowadził w celu wydojenia Wisły.

Albercik i Kikuś to od początku było wiadomo, że to kompromitacja, ale cóż...
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 25.04.2024 o godz. 00:13.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów