|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna? | |||
| Tak |
|
86 | 46,49% |
| Nie |
|
43 | 23,24% |
| Nie mam zdania. |
|
8 | 4,32% |
| To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. |
|
41 | 22,16% |
| Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. |
|
21 | 11,35% |
| Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Ależ Sartre, o co Ci chodzi? Nie da się uszczęśliwić wszystkich, a zapewniam Cię, że wiele osób ma "Legię, o jakiej marzyli", więc po co coś zmieniać?
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
Legionista
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
Sprawdza się idealnie, tylko pewnie zmiana trenera jest nieunikniona ale mam nadzieje że Maciej S. wyladuje w Poznaniu a w 2012 bedziemy swietować 14 mistrzostwo ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
Jeżeli chodzi o wypowiedź Drabczyka to trzeba go trochę zrozumieć. Przecież wręczenie przykładowo 5 mln euro duetowi Miklas/Jóźwiak wcale nie gwarantuje znacznego podniesienia jakości drużyny. Logicznym wydawałoby się więc zatrudnienie nowego dyrektora sportowego z doświadczeniem, a ten powinien rozejrzeć się za trenerem i zawodnikami. Problem w tym, że w zarządzie Legii nie znają się za bardzo na piłce, gdyż prawie każdy dostał tam się z ITI. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
||
|
Mam nadzieje, że to nie była ironia
Jestem też pewien, że do tego grona dołączy Górnik, oczywiście jak się wcześniej finansowo nie rozsypie. W Zabrzu mają fajny skauting w niższych ligach i ostatnio wyciągają stamtąd zdecydowanie najciekawszych, najbardziej wyróżniających się zawodników. Chociaż Nawałka jakoś wyraźnie tych młodych regularnie do składu nie wprowadza, woli stawiać raczej na doświadczonych zawodników i poniekąd go rozumiem. Ale też taki Jonczyk gdyby nie kontuzja, pewnie do tej pory by wychodził na ich lewej pomocy, bo w meczach w których grał, prezentował się bardzo, bardzo dobrze. A innych kilku zaliczyło pojedyncze epizody.
Ze środkowych obrońców naprawdę dobry poziom pokazują tacy zawodnicy Chavez, Madera, Jodłowiec, Celeban, Banaś, K.Bąk mimo wszystko też Arboleda, obiecująco wyglądają Vucko z Trivunoviciem, bardzo dobrze przed kontuzją grał Nawotczyński, solidnie grają piłkarze w stylu Bieniuka czy Grodzickego, jest tu też zawodnik z najlepszym CV od lat w naszej lidze, czyli Jaliens. Sporo jest bardzo dobrych defensywnych pomocników takich jak Wilk, Sobolewski, Murawski, Injac, Bandrowski, Borysiuk, Vrdoljak, Grzyb, Panka, Broź, Kaźmierczak, Sawala, Trałka, Surma, kilku młodych typu Budziński, Tymiński, Dąbrowski i jeszcze kilku innych, świetnie jesienią prezentował się Gol, teraz zaczyna powoli się budzić w Legii - ta pozycja jest chyba w naszej lidze najlepiej obsadzona ze wszystkich. Boki pomocy to głownie Pawłowski, Kupisz, Kirm, Małecki, Sobota, Traore, Ntibazonkiza, Małkowski, Wróbel, Smolarek, nieśmiertelny W.Grzyb, czy ostatnio zupełnie niezły Gasparik. Jest też może niezbyt wielka ilość rozgrywających, ale naprawdę bardzo ciekawie się prezentujących, typu Stilic, Mierzejewski, Melikson, Klich, Mila, Radovic, Jeż, Krivets, Dzalamidze, uśpiony potencjał ma moim zdaniem Cabral, w stagnacji pogrążają się utalentowani Późniak i Cetnarski, oznaki olbrzymiego potencjału wykazuje młody Wolski z Legi, ale on to akurat melodia przyszłości. W ataku - tak jak ktoś powiedział przedtem - większość stosuje grę jednym napastnikiem, doliczyłem się około 12-13 drużyn regularnie grających takim ustawieniem. I tak są Genkow, Rudnevs, Sobiech, Sernas, Frankowski, Hubnik, Niedzielan, Jankowski, Sikorski, Nowak czy Żewłakow, plus kilku innych ich uzupełniających. W Lechii za strzelanie bramek odpowiada Traore, w Śląsku mają Diaza, który grać w piłkę potrafi, ale jeszcze się w pełni nie zaaklimatyzował. Generalnie pomimo sprzedarzy Brożka, Robaka i Grosickiego, ogólny poziom napastników w lidze strasznie nie ucierpiał. Podsumowując...dobrych Polaków w tej lidze rzeczywiście trochę ubywa, z takich, których można wysłać do niezłych klubów zagranicznych pozostali chyba już tylko Sandomierski, Rzeźniczak, Jodłowiec, Murawski, Bandrowski i Wojtkowiak (obaj przed kontuzjami), Kaźmierczak, Małecki, Sobiech może w niedalekiej przyszłości Borysiuk, Gol czy Czarek Wilk. Poniekąd jest to oczywisty skutek uboczny tego, że mamy kilkukrotnie większą ilość dobrych zawodników spoza Polski niż kiedyś, oni "zabierają" szansę pokazania swoich umiejętności Polakom, jednak raczej w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Ale też ogólna liczba wartościowych zawodników w tej lidze mimo wszystko chyba jednak niższa nie jest. |
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
Realnie patrząc chciałbym abyśmy przez 2-3 sezony pograli w fazie grupowej Ligi Europy a następnie zyskując rozstawienie awansowali dzięki temu do upragnionej Ligi Mistrzów. ![]()
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
Dobrze, że napisałeś, bo nie zauważyłem. A ppważnie - puchar uefa to puchar uefa, liga europejska to jakaś śmieszna nazwa dla nowych kibiców. ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
||
![]() Cytat:
![]()
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|
||
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Zwalnianie trenera co rok jest po prostu głupie i do niczego nie prowadzi. Fakt, że Manu ma siłę biegać przez 90 minut wskazuje na dopiero co rozpoczętą pracę naszego byłego coacha. Przyznam, że Skorża buduje Legię moich marzeń, trzeba więc dać mu czas.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.05.2011 o godz. 21:40.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Prezes(czy jak mu tam) w Legii jest w opcji wybitnie korporacyjnej. Każdy chroni własną dupę, byle nie podejmować odważnych decyzyj, bo nie wiadomo jak zareaguje rynek/góra/odbiorcy.
Co wpisuje się w to, co mówił Skorża. Czym się różni Legia od Wisły? W Legii liczy się wynik marketingowy, w Wiśle sportowy. ![]()
Ostatnio edytowane przez murray : 16.05.2011 o godz. 21:36.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|||||||||
|
Serio, analiza pierwszorzędna.
Moim zdaniem jednak porównanie wypada na niekorzyść. 10 lat temu poziom był wyższy, a i w europejskich pucharach nie było tak źle. Oprócz sukcesów Wisły czy Groclinu, Legia potrafiła nawet ogrywać średniaków z Holandii, a inni bezproblemowo lali Gruzinów, Kazachów czy Ormian - dziś poważne przeszkody. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|||||||||
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Warszawiak
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Poziom tych lig moze i sie podnosi, ale nie robmy sobie jaj, to nadal zascianek ( mowie o Azerbejdzanie i Gruzji ).
Graja w swojej lidze, potem sprezaja sie na puchary i czasami cos wyjdzie. Owszem u Nas tez, ale nie wiem czy jesli chodzi o infrastrukture i cale zaplecze plus place to jest chocby zblizony poziom. Jesli chodzi o wydawanie kasy to jestesmy w czubie Europy Weiss w sumie juz w Legii, podobno jedyna mozliwosc by go nie zatrudnili to jego odmowa. Wiem ze dziwnie brzmi to zdanie ale takie info poszlo w swiat. Mucha i Jez w Legii... takie ploty chodza Sikorski i Jez w pakiecie za 2,5 miliona zlotych. Oczywiscie cena wydaje sie smieszna do tego Sikorski ma chyba klauzule 1m Euro. Tak czy siak zobaczymy.Weiss bedzie pewnie chcial sprowadzic Jeza ale czy dostanie na to kasiore Mucha bylby super rozwiazaniem, ale kij w tylek zarzadowi ktory oddal go za darmo a teraz bedzie za niego placic.
Ostatnio edytowane przez kreseq : 17.05.2011 o godz. 08:18.
![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Mucha?skoro nie poradził sobie w Evertonie a taki to miał być gwiazdor, to po co wraca do Legii?Jeszcze trzeba za niego płacić. Francja,Niemcy,Anglia już mu się nie widzą?Wg mnie powinni szukać,szkolić młodych a nie zawracać sobie głowy Muchą. Legia to było maksimum jego możliwości tak naprawdę. Widać uznali,że poważne granie to nie dla niego i gość już chce wracać/. Dziwne to działanie Legii. Natomiast Jeż to dobry pomysł.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 17.05.2011 o godz. 09:41.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Co się martwisz, kasa Waltera. Ciekawe raczej w jakiej będzie formie po rocznym grzaniu ławy ? Przykład choćby Murawskiego z Amiki, który przecież grał cały czas jest wymowny.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
E: ostatnie zdanie to oczywiście rozumowanie w stylu przedmówcy, którego nie podzielam. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Bramkarz chyba to jednak co innego niż gracz z pola. Podejrzewam, że Mucha, Dudek, Fabiański, Kuszczak, w swoich klubach grzejący ławy, u nas by wyłapywali wszystko jak leci praktycznie z marszu. Zresztą ile czasu ławę grzał nasz, bardzo prawdopodobnie, przyszły "bohater narodowy" - Wojtek Szczęsny? Boruc też swoje się nasiedział, a potem wyłapywał dla Fiorentiny piłki jak trzeba. Bramkarz jest mimo wszystko nieco innym rodzajem sportowca, niż piłkarz z pola i rządzi się swoimi prawami. Od nie grania w meczach o stawkę aż tak bardzo się nie psuje.
Jakieś plotki transferowe z innych zespołów już się pojawiają? Bo o Legijnych napisał Kresek - Żewłak, Mucha, Sikorski, Jeż, tam jeszcze przewijał się do pary z Weissem temat Filipa Sebo (jakiś "kumaty" z legia.net jeszcze coś wspominał, że temat Melivillo (takiego bachora co był u nas testowany latem) nie jest jeszcze zamknięty - możliwe że to o niego chodziło w amerykańskiej wycieczce Marka Jóźwiaka). Gdzie indziej cisza? Edit: Cytat:
Edit2: Lech zainteresowany Pawłowskim. Znowu.
Ostatnio edytowane przez Sartre : 17.05.2011 o godz. 11:10.
![]()
Legionista
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Mucha w Legii to +10 pkt w sezonie. Mam nadzieje, ze to się nie uda
Jeż i Sikorski to też by były wzmocnienia, ale wydaje mi się, że tam bardziej tych wzmocnień potrzebuje obrona.![]()
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Mnie ten Sikorski kompletnie nie przekonuje. Co do Jeża nie wypowiadam się, nie wiem jak ten Pan gra
Ostatnio edytowane przez Zwierze : 17.05.2011 o godz. 10:54.
![]()
MISTRZ, MISTRZ, WISŁA MISTRZ!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
To jest takie typowe polskie myślenie. Był dobry kiedyś, to brać go teraz. I to jeszcze trzeba dopłacić,mimo,że wcześniej oddało się do za darmo. Przez ten czas należało poważnie znaleźć jego następcę. Tylko do tego potrzeba sieci scautów, rozpoznania, nie wiem jak z tym jest w Legii. Chęć podpisania Muchy raz jeszcze dowodzi tylko,że ten klub działa troszkę dziwnie. T ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
Jirsak mógłby sie od niego wieeeele nauczyc. Co do Sikorskiego to w lepszym klubie który stwarza więcej okazji bramkowych ma szanse stac sie liderem strzelców ekstraklasy.Szybki,dynamiczny,wie gdzie sie ustawic w polu karnym.Jak to sie mówi piłka go szuka.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 17.05.2011 o godz. 12:43.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
tylko pany, Jeż to ma kontrakt z Górnikiem od 1 Lipca na 3 lata podpisany więc jeśli już miałby jakims cudem odejśc to za morze kapusty
Sikorskiego testowali w Lechii w lecie i jakoś im nie spasował. Tyle ze znowu Lechia wzięła Deleu którego znowu nie chciał Widzew ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Górnik nie stoi za mocno finansowo, więc może Jeża by się udało wyciągnąć za rozsądne pieniądze. Podobnie z Widzewem, w którym gra chyba najlepszy lewy obrońca ligi - Dudu.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
||
Nawet na oficjalnej walnęli tak artykuł: http://www.gornikzabrze.pl/pl-news,n...sfer_ratunkowy Cytat:
Ostatnio edytowane przez emj10 : 17.05.2011 o godz. 12:57.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Jeż dla mnie to jeden z lepszych środkowych pomocników ligi, a na pewno jest lepszy od Jirsaka. Problem jest taki, że Górnik może być nieskory do jego sprzedaży i większe nadzieje zabrzanie wiążą z pozbyciem się Sikorskiego, który również niejedno potrafi.
Na pewno Jeż i Sikorski to dwa łakome kąski do wyciągnięcia z Zabrza. Ja bym jednak w Wiśle wolał widzieć Jeża. |
|
|