|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Józef Dietl
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Twoja zagadka
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
![]() Oto jeden z wielu szkiców do obrazu, którego historia ciekawi z kilku powodów: po pierwsze - nie możemy oglądać go w całości; po drugie - malowany był przez dwóch znakomitych artystów, których współpraca w 4 lata po pierwszym wystawieniu dzieła kończy się nieomal śmiercią jednego z nich; po trzecie - przedstawia ważne wydarzenie historyczne. Odpowiedź powinna zawierać nazwę obrazu, nazwiska jego twórców oraz krótki opis sytuacji, do której doszło w cztery lata po jego pierwszym wystawieniu. Powód: lepsze ujęcie
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 30.03.2009 o godz. 20:31.
|
|
|
|
Ángel Caído
Od: 03.2004
Offline |
|
|
znam odpowiedź na pierwsze i drugie pytanie, mam problem z tym trzecim krótkim opisem, niestety nie mam teraz czasu na zgłębienie tematu...
także jak coś chętnie poczytam o tym zdarzeniu... ![]() ![]()
WISŁA KRAKÓW
[J] BRACI SIĘ NIE TRACI !!!! |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Ángel Caído
Offline |
|
|
1. PRZEJŚCIE WOJSK NAPOLEONA PRZEZ BEREZYNĘ,1895, przedstawiona powyżej część przedstawia powozy aktorów teatru Comédie Française (z wysiadającą z powozu aktorką, panną Mars, której odkryte łydki Fałat uznał za „nieprzezwoitość”), dalej artylerię i ciągnącą na przedzie colonne mourante.
2. Wojciech Kossak, Julian Fałat, - zgrabnie uciąłeś konika i podpis Kossaka z lewej strony do dzieła przyczynili sie również: Kazimierz Pułaski, Michał Wywiórski, Jan Stanisławski, Antoni Piotrowski.3. Najgorsza cześć pytania jako, ze czasu nie mam to pozwolę sobie przekleić...jeżeli o to chodzi, bo podpowiedź znamienna.>> Minie pięć lat zapełnianych tłumionymi wyrazami niechęci. 17 grudnia 1900 roku wybuchło. Pisze Kossak: „Mówią, że Fałat, wyczerpawszy się na żonie [młodziutkiej Marii Comello], zażył jakieś drogues, niby to dające siły do tego, i że to początki bzika, który zwykle z tego przychodzi. (...) Przed godziną w Ursynowie strzelałem do niego, chybiłem (czego nie żałuję), a on nie chciał do mnie strzelać, tylko stał, jakby żądając śmierci. Ponieważ jeszcze dwa razy mogłem strzelać i on także, poprosiłem Olesia [sekundanta], aby go zapytał, czy i nadal nie chce się bronić. – Nie! – odpowiedział. Na to ja rzuciłem pistolet o ziemię i powiedziałem sekundantom, że do bezbronnego strzelać nie mogę. Nie podawszy mu ręki, wsiadłem z moimi kochanymi sekundantami do karety”. << a dochodzi do pojedynku bo : >> Co zaszło podczas inauguracji nowego gmachu warszawskiej Zachęty? Akwarele tracącego na popularności Fałata wisiały w bocznej salce, za to Kossaka Walka o sztandar wzbudzała podziw u przedstawicieli władz. Progi Zachęty przekroczyli zastępca zmarłego nagle generał-gubernatora warszawskiego, księcia Aleksandra Imertyńskiego, Podgrodnikow, oraz generał Komarow. Kossak liczył na to, że może Moskale się ugną (Imertyński, dzięki któremu złagodzono cenzurę, już był bliski, ale cóż, los) i w końcu dadzą pozwolenie na zbieranie funduszy i malowanie panoramy Somosierra. Wykrzesał w sobie potencję dyplomatyczną. Jakiś utytułowany i bogaty starzec trzymał jego futro zdjęte w czasie długiej rozmowy mistrza we fraku i w orderach z generalicją. Kossak do żony: „Kończy się wszystko, przeciskam się z powrotem przez tłum do mego futra i do Fuchsa, naciągam je i chcę wychodzić, Ajduś znowu przy mnie [Ajduś – to Tadeusz Ajdukiewicz, malarz dworu Franciszka Józefa, w czasie trwania uroczystości trzymał się Kossaka „jak pijany płotu, a on Fałatowi ręki nie podaje i szuka z nim awantury na swoje konto”], słyszę za sobą głos Fałata: – Jak się masz, Wojtek? – Udaję, że nie słyszałem, idę dalej. Wtem zadzwoniło mi w uchu – to on z tyłu paskudnie uderzył mnie około ucha ręką. Dzięki Bogu zesztywniałem i nie rzuciłem się na niego. Pomyśl, co by to było wobec tych Moskali i całej Warszawy, okropność pomyśleć. Wyleciałem zaraz i posłałem mu sekundantów...” << wersja Kossaka. na ew. zagadkę nie mam już czasu, niech ktoś zada, chyba że zdążę jak będę ![]()
Ostatnio edytowane przez wienek : 31.03.2009 o godz. 16:29.
![]()
WISŁA KRAKÓW
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Odpowiedź wypasiona i zaliczona, dodam tylko, że całość dzieła, w skrócie nazywanego "Panorama Berezyna" w sumie zajmowała aż 1955 m kwadratowych powierzchni(!) - a koniec tego dzieła był mocno "niestandardowy"
również pozwolę sobie przekleić:"Fałat miał malować pejzaże, Kossak - postaci. Rezydujący na stałe w Berlinie Fałat szybko pożałował tej decyzji. Doszło do konfliktu o artystyczne kierownictwo i wysokość honorariów. W kwietniu 1896 roku udostępniono panoramę zwiedzającym. Kiedy Berezyna zarabiała pieniądze, Kossak zajmował się wygryzaniem Fałata z pozycji nadwornego malarza cesarza. Finał tej rywalizacji rozegrał się cztery lata później, podczas uroczystej inauguracji gmachu Zachęty w Warszawie. Kossak nie odpowiedział na pozdrowienie Fałata i następnego dnia, 17 grudnia 1900 roku, doszło do pojedynku między nimi. Pierwszy z pistoletu wypalił Kossak, ale chybił. Fałat nie chciał strzelać w ogóle i na tym pojedynek się zakończył. Panoramę oglądano do 1907 roku. Ostatecznie, w wyniku nieporozumień, Kossak zniszczył ją." [ostatnie zdanie mija się z prawdą w świetle opisów z innych źródeł ]---> "Niestety, przez kilka następnych lat ogromne płótno (15x120 m), zwinięte na wałki, niszczało w Krakowie i w 1907 r., pod kierunkiem samego Kossaka, zostało pocięte na części. Poszczególne fragmenty, po konserwacji i koniecznych uzupełnieniach, artysta sprzedawał później jako samodzielne obrazy.." Dla zainteresowanych jeszcze jedno, najbardziej wyważone źródło z tych, do których udało mi się dotrzeć: http://www.sztuka.pl/index.php?id=11...ash=df6b471806 PS1. I znowu ta Zachęta ... konfliktogenne miejsce :] PS2. Czekamy na zagadkę ![]() |
|
|
|
Ángel Caído
Offline |
|
|
Ostatnio edytowane przez wienek : 31.03.2009 o godz. 21:50.
![]()
WISŁA KRAKÓW
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
To Kolumna Zwycięstwa ze statuą Johna Churchilla na szczycie, praprzodka słynnego Winstona. A mieści się w miasteczku Woodstock, na terenie rodowej posiadłości Blenheim Palace (co ciekawe, niespełna dwa lata temu na terenie tej rezydencji ohajtał się John Terry..
)http://www.flickr.com/photos/martin-james/2261398772 ----------------------------------------------------------------------------------------- Poproszę o rozszyfrowanie tożsamości tego chłopca: ![]() oraz kilka słów na jego temat... Na zdjęciu poniżej - trzeci od lewej: ![]()
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 01.04.2009 o godz. 10:29.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Podbijam temat, dokładam wskazówkę:
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
milosz a zdjecie pochodzi z tartaku w Krzeszowicach
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Niestety nie - pytanie wisi cały dzień, więc dam ostatni namiar - na drugim zdjęciu obok chłopca, o którego pytam (po jego prawej ręce), siedzi jego ojciec. Oto dokładniejsze jego (ojca) zdjęcie:
![]() ... a tu źródło przedwojennych inspiracji ojca: ![]() (@Maciejj, pozostajemy w kraju) Czekam jeszcze godzinkę, żeby nie zwieszać tematu ----> słowo się rzekło, przekazuję zagadkę. Powód: kimać
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 01.04.2009 o godz. 23:46.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Jak wrzuciłes ten PAX to coś mi świtało, ojciec to Bolesław Piasecki, a syn to Bohdan?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Bingo
ze dwa słowa jeszcze skrobnij o jego synie jeśli Ci się chce. No i prosimy o zagadkę. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Bohdan Piaseck uprowadzony i zamordowany w 1957, w niewyjaśnionych okolicznościach, ciało odnaleziono po roku.
ZAGADKA: KTO? ![]() ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Henryk Flame, czyli "Król Podbeskidzia". Ciekawy zawodnik ... http://pl.wikipedia.org/wiki/Henryk_Flame
oddaję zagadkę |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
http://i41.tinypic.com/2ebxq51.jpg
![]() Gdzie to jest i przede wszystkim z czego słynie to miejsce? Podpowiedź: Od imienia tego miejsca pochodzi nazwa warszawskiego osiedla ******** Podpowiedź 2: Szymon Józef Bellotti Bogu Trybun zadajesz. PS. I nie puchacz, puchatek, bławatek itp tylko PUCHATY!! Grrr
Ostatnio edytowane przez puchaty1906 : 06.04.2009 o godz. 11:46.
![]()
"Dla mnie Wisła to koledzy z którymi piję, jeżdżę na mecze i którzy się za mną wstawią, a nie jakiś 11 grajków z boiska..." by M....r
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Puchacz, zagadka dobra, kto by pomyślał, że forum Wisły zmusi krakusa do wgłebienia się w historię Warszawy. Jednak złe osiedla poobstawiałem do przeczesywania (Muranów wydawał mi się zbyt polsko-brzmiący, przez co wypadł z kręgu podejrzanych w przedbiegach
).Miejsce, o które pytasz, to Murano - "mała wysepka włoska położona na lagunie niedaleko Wenecji" , słynąca z produkcji szkła ----> http://pl.wikipedia.org/wiki/Murano --------------------------------------------------------------------------------- Bywa, że twórczość największych artystów zostaje poddana szczegółowej analizie - a że każda wielkość i niezwykłość kusi obserwatorów (nierzadko również twórców), by zostać przyciętą do "zwykłego" formatu - zdarza się w historii, że twórczość najwybitniejszych jednostek jest przypisywana grupie osób. W ten sposób obchodzono się choćby z działalnością Szekspira, podobne teorie względem autora tego rysunku: ![]() snuł pewien nie-europejski kolega z branży... Poproszę o nazwiska autora rysunku, podejrzliwego kolegi z branży oraz argumentację, jakiej używał ów koleżka, by przekonać pewną podejrzliwą z natury instytucję do swoich poglądów na temat autora rysunku ![]() Dorzucam wskazówkę : ![]() @PUCHATY, mówisz i masz, ale w takim razie do mnie nie Bogu, tylko TRYBUNIE ![]() Powód: podpowiedź + ...
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 06.04.2009 o godz. 20:04.
|
|
|
|
Ángel Caído
Offline |
|
|
heh, kolejna ciekawa zagadka, pogratulować
![]() to co wyciąłeś, to tytuł rysunku, "Garbaty robot w depresji" Staszka Lema, a krecią robotą robił Polakowi niejaki Philip Kindred Dick, Philip K. Dick, amerykański pisarz s-f, jeden z niewielu, o których Lem wyrażał się pozytywnie, uważał z kolei, że Lem to prowokacja komunistów, za którą kryje się grupa pisarzy działających na zlecenie partii komunistycznej, by przejąć kontrolę nad opinią publiczną. Dowodem tego miała być mnogość stylów pisarskich Lema i szeroka tematyka jego dzieł, a także nietypowe, niesłowiańskie nazwisko mogące być skrótem jakiejś tajnej komórki. P. K. Dick pisał nawet w tej kwestii do FBI, za wiki. zakładam, że o to Ci chodzi... jako, że udaję się na zasłużony odpoczynek nocny, mam nadzieję, że moja odpowiedź jest satysfakcjonująca toteż pozwolę sobie zadać zagadkę, niestety nie tak ciekawą, ale myślę, że wybaczycie ![]() za to z jednego z moich ulubionych miast... ![]() proszę o w miarę dokładną lokalizację ? Powód: zagadka
Ostatnio edytowane przez wienek : 06.04.2009 o godz. 22:21.
![]()
WISŁA KRAKÓW
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Fontanna z szermierzem, Wrocław, Plac Uniwersytecki
|
|
|
|
Ángel Caído
Offline |
|
![]()
WISŁA KRAKÓW
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Ostatnio edytowane przez puchaty1906 : 09.04.2009 o godz. 11:38.
![]()
"Dla mnie Wisła to koledzy z którymi piję, jeżdżę na mecze i którzy się za mną wstawią, a nie jakiś 11 grajków z boiska..." by M....r
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Tak - Monastyr Putna
Twoja kolej ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Zdołowałeś mnie tą zagadką Puchaty :/ . Pół godziny nie mogłem sobie przypomnieć jak nazywa się ta baza. Jest to oczywiście baza lotnicza w Ramstein.
Tutaj potwierdzenie:http://en.wikipedia.org/wiki/Ramstein_Air_Base Moja zagadka( bardzo NIE europejska ):![]() Jak nazywa się region w którym możemy zobaczyć takie "cuda"?
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 10.04.2009 o godz. 20:23.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na Marsie bodajze
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Ale ja się pytam o nazwę regionu.
Podpowiedź: ![]() Edit: Krissu jedziesz dalej.
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 10.04.2009 o godz. 22:14.
|
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Cydonia
10 znaków Zagadka: Pewien król został pozbawiony tronu, gdyż (w duuużym skrócie) urodził mu się syn. Mieszkańcy Królestwa poprosili jego zięcia aby pokazał królowi gdzie raki zimują. Tak też się stało. Zięciunio został następcą tronu i razem z córeczką rządzili sobie w najlepsze gdy tatuś siedział na wygnaniu. Nigdy jednak nie stracił nadziei na powrót do ojczyzny. Z tego względu odmówił, gdy zaproponowano mu koronę pewnego kraju za górami za lasami na wschodzie. Osoby dramatu proszę przedstawić? Króla, jego córkę i jej męża.
Ostatnio edytowane przez Krissu : 10.04.2009 o godz. 22:34.
![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Ok czas chyba na podpowiedź:
http://www.youtube.com/watch?v=WNMnkAYjOUo ![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Król to Jakub II Stuart, zięć to Wilhelm Orański a córka to Maria Stuart. Po śmierci Sobieskiego proponowano mu kandydowanie na tron Polski.
![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|