The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Merkury
Senior Member

Od: 06.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.08.2025, 19:00
Dlaczego gra Sukiennicki. Pozbyliśmy się po sezonie prawie wszystkich skrzydłowych nie pozyskując wzamian ani jednego nadającego się do gry. Podobnie jest z bokami obrony i napastnikami.
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 10.08.2025, 19:01
Merkury napisał(a):Wyświetl post
Najgorszy mecz w naszym wykonaniu. Ciekawe jak długo pociągniemy bez głębi składu. Transfery potrzebne na wczoraj. Rodado dobry piłkarz ale bez szybkości.
Wiedziałem, że szybkością on nie grzeszy, ale jak go w tej jednak akcji obrońca Pogoni odsadził na paru metrach, to lekki szok.
Odpowiedz cytując
gizmowisla
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 10.08.2025, 19:23
ciacho napisał(a):Wyświetl post
Wiedziałem, że szybkością on nie grzeszy, ale jak go w tej jednak akcji obrońca Pogoni odsadził na paru metrach, to lekki szok.
rozumiem ze kazdy mecz mamay wygrwac po 4-0 tak
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 10.08.2025, 19:39
Rozumiem, że Krzyżanowski słabo broni - podpisuję się tym, ale akurat po tym meczu ta krytyka jest mocno przesadzona. Chłopak zaliczył asystę I stopnia i II stopnia (troszkę przypadkową ale jednak), a praktycznie wszystkie akcje zakończone groźnymi strzałami Pogoni szły stroną Lelievelda a nie młodego. Niektórzy chyba tak trochę z przyzwyczajenia go gnoją, bo na kogoś trzeba narzekać.

Pierwsza bramka to tragiczne krycie Carbo na spółkę z Dudą, przy drugiej krycie zgubił bodajże Sukiennicki. Przy samym strzale blisko był faktycznie Krzyżan, ale to był rykoszyt - nie mógł chłopak nic więcej zrobić. Żadne z tych dośrodkowań też nie było w zasięgu Brody (jedno z głębi pola, drugie odkręcające się od bramki). Było za to w zasięgu naszych stoperów i troszkę się dziwię, że za krycie w tych miejscach strefą odpowiadają środkowi pomocnicy, którzy umówmy się - nie grzeszą warunkami fizycznymi.

Generalnie grę nam dzisiaj robili w równym stopniu młodzi Polacy (Duda przepiękna asysta do Erthalera), jak i piłkarze z zagranicy. Widać, że jak młodzież ma wartościowych piłkarzy z zagranicy to równa poziomem do góry. Trochę szkoda, że znowu sobie robimy problemy pod koniec meczu - ale trzeba przyznać, że przeciwnik był bardzo wymagający i to, że zdobył już 7 punktów to żaden przypadek. Równie dobrze mogli dziś wyjechać z Krakowa z tarczą. Na szczęście dla nas, nie wykorzystywali swoich okazji.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 10.08.2025 o godz. 19:48.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 10.08.2025, 19:49
s1imone.

Calkowicie sie zgadzam z tym, co napisales odnosnie Krzyzanowskiego.
Nie popelnil zadnego bledu, zadna grozna akcja nie przeszla jego strona. Bledy popelnili wszyscy w obronie poza nim. Kutwa raz zgubil linie, to samo Biedrzycki z sytuacja sam na sam, Lelievedl sporo bledow popelnil, Duda dal sobie na plecy wskoczyc, Igbekeme zawalil druga bramke, ale jebany jest Krzyzan.
Tutaj jak sobie jakis cel obiora to co mecz klepia to samo, bez jakiekolwiek refleksji boiskowej.

A prawda jest taka, ze imho z meczu na mecz gra co raz lepiej. Choc czasy jego weryfikacji przyjda z trudniejszym przeciwnikiem na jego stronie.

Z jednym juz odnosnie Kuziemki polemizowalem, ze chlop nie bedzie jednomeczowym wystrzalem XD
Teraz widze, ze trzeba bedzie odnosnie Krzyzanowskiego podyskutowac xd
Odpowiedz cytując
Levis88
Senior Member

Od: 02.2015

Stary 10.08.2025, 20:30
Mimo słabszego meczu Rodado udało się wygrać i 3 strzelić - to cieszy. Martwi Broda, który od pierwszego meczu nie daje w bramce nic in plus.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 10.08.2025, 20:32
A co ma dawać skoro od zawsze było wiadome, że to marny bramkarz, tak jak i Letkiewicz. No ale skoro u nas ta pozycja zawsze traktowana była na zasadzie jakoś to będzie z tym co mamy, to musimy się liczyć z klopsami raz na jakiś czas.
Odpowiedz cytując
Levis88
Senior Member

Od: 02.2015

Stary 10.08.2025, 20:35
leszekpw napisał(a):Wyświetl post
A co ma dawać skoro od zawsze było wiadome, że to marny bramkarz, tak jak i Letkiewicz. No ale skoro u nas ta pozycja zawsze traktowana była na zasadzie jakoś to będzie z tym co mamy, to musimy się liczyć z klopsami raz na jakiś czas.
Miał dziś jakieś klopsy?
Odpowiedz cytując
turbo_cola
Junior Member

Od: 05.2007

Stary 10.08.2025, 21:09
Po tym co odjebal w ostatnim meczu, to miał gacie pełne klopsów. Przeciętny bramkarz przyspawany do linii bramkowej. Niestety zmiennicy na tym samym poziomie.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 10.08.2025, 21:38
Skrót meczu z TVP Sport:
https://youtu.be/rLHpWxEdKMQ?si=BOT9f6mdyFO2YHZg
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 10.08.2025, 21:56
Dzisiaj:
- Krzyżanowski zagrał swój nalepszy mecz w barwach Wisły, asysta, udział przy 3. golu, większa agresja + doskok niż nas przyzwyczaił w poprzednich meczach - dziś błędy popełniali inni obrońcy,
- Lelieveld - tu odwrotnie - był to najsłabszy mecz Holendra w naszych barwach, co tylko powinno mocniej przekonać dział sportowy do zatrudnienia bocznego obrońcy na cito; rywalizacja dla JK i JL konieczna,
- Duda - kapitalna asysta, pojawił się dziś na flashscorze; żadna kamera nie pokazała, jak blisko/daleko od bramki przeleciała piłka po jego atomowym strzale - może ktoś na trybunach widział?
- Kuziemka gra jak pełnoprawny gracz pierwszego składu - a to ma wpływ na pewność siebie u tego chłopaka; po mizernym początku w meczu ze Stala mamy albo kapitalnego, albo solidnego Maćka - tej solidności i stabilności mu życzę;
- Duarte, Ertlhlthaler i Rodado - po prostu klasowi piłkarze, ale co ważniejsze dla drużyny, każdy z wymienionych wkłada ogromną pracę w grę obronną naszego zespołu, jestem w szoku, jak widzę Freda jeżdzącego na tyłku i walczącego o każdą piłkę;
- z ławki weszli Grujcić i Staszak i swoje zrobili, nawet Austriak początkowo wyglądał na odrobinę bardziej stremowanego, ale po chwili zaczął grać pewniej; ale niestety Sukiennicki pracuje na transfer - druga fatalna zmiana z rzędu - w kolejnym meczu szansę powinien dostać Baniowski, a jeśli nie ściągniemy szybko skrzydlowego, to realnym rywalem dla Oliwiera stanie się nawet Olejarka

Po dwóch wymagających spotkaniach, kolejny mecz ze Zniczem to obowiązek zmazania plamy z ubiegłego sezonu i zdobycie 3 punktów.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 10.08.2025, 22:01
Olejarka zagrał w sobotę w rezerwach więc nie przesadzaj.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 10.08.2025, 22:05
TSA napisał(a):Wyświetl post
Broda na lawę od następnego meczu bo gość stoi na lini bramkowej i nic nie gra na przedpolu
I dobrze że nie gra na przedpolu, bo nie umie. Mało to razy minął się z piłką?
Na linii zresztą też szału nie ma.

Ten mecz pokazał że bez ławki długo nie pociągniemy.
Stokowiec to wiedział, stąd tak szybkie zmiany w drugiej połowie. My padliśmy fizycznie, a nie było komu z ławki wejść za kluczowych zawodników. Sukiennicki na skrzydle to jakiś żart.

Grujcić w defensywie wypadł nieźle, w ofensywie na tym etapie nie miał okazji zbyt wiele razy się wykazać.

O ile poprzednie trzy mecze wygraliśmy zasłużenie to dziś mieliśmy po prostu masę farta. To co zrobił Adamski to były dwa najgorsze przyjęcia piłki jakie w życiu widziałem. Aż mi się czasy Fryzjera przypomniały i rozmaite cyrki odstawiane byle wynik był taki za jaki zapłacono.

Ważne że do przodu.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 10.08.2025 o godz. 22:15.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
buczo85
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 11.08.2025, 00:17
Jaroch czasem jest krytykowany, ale myślę, że teraz widać jak go brakuje. Nie mówiąc już o Mikulcu, który daje dużo jakości. Jeszcze raz się powtórzę, ale moje słabe serce przez taką defensywę nie pozwoli mi chyba oglądać kolejnych meczów Wisły.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 11.08.2025, 07:00
buczo85 napisał(a):Wyświetl post
Jaroch czasem jest krytykowany, ale myślę, że teraz widać jak go brakuje. Nie mówiąc już o Mikulcu, który daje dużo jakości. Jeszcze raz się powtórzę, ale moje słabe serce przez taką defensywę nie pozwoli mi chyba oglądać kolejnych meczów Wisły.
Jaroch był krytykowany kiedy na to zasługiwał - zawalił mnóstwo bramek. W tym sezonie zaczął świetnie, widać że był dobrze przygotowany.

Mało się mówi o Biedrzyckim, ale poza golem znowu zagrał bardzo dobrze w obronie, podobnie zresztą jak Kutwa.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 11.08.2025, 07:02
Ogromnym plusem tego meczu jest to, ze został wygrany.
Jestem praktycznie pewny, ze w poprzednim sezonie byłoby inaczej.
Indywidualnie wyróżnić można jedynie Ementalera, gość po prostu zapierdala ale z głową.
Wszyscy pozostali zawodnicy średnio lub słabo.
Obrona trzeszczy w szwach, bramkarz niepewny, w ataku brak pomysłu, brak ławki.
Swoją drogą ten Grodzisk wydaje sie ekipą skrojoną pod 1 ligę, chłopy wysokie, szybkie.
Cytując klasyka, Mistrza Taktyki Sobolenkę, przewaga fizyczna rywala byla, zwłaszcza przy SFG miażdżąca.Bramka na 1:1, gdzie Duda krył jednego z wieżowców też żywcem przypominała słynny mecz z Puszczą.
Niesamowicie ważne 3 punkty.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
swiety37
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 11.08.2025, 07:26
Broda zaliczył bardzo dobre wyjście z bramki w sytuacji sam na sam ~85 minuty i możliwe że uratował nam tym punkty, więc apeluję o odpuszczenie trochę Kamilowi bo wielbłądów w tym meczu nie miał.

Ciekawostka: Strzeliliśmy 3 gole i 6 piłkarzy zaliczyło po punkcie w kanadyjskiej. Liczyłem jeszcze na jakąś asystę Carbo do Rodado
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 11.08.2025, 07:27
Sando, nie widziales pomyslu w ataku? To skad sie wziely 3 bramki? Przypadkowo je strzelilismy?

Imho pomysl jest, realizacja jest. Problemem natomiast jest moim zdaniem Carbo, ktory KAZDA akcje zwalnia, gra do tylu lub boku.
Nie wiem czy to kwestia brakow kondycyjnych, czy po prostu.... gramy dla niego za szybko i sie w tym nie odnajduje, ale moim zdaniem byl w tym meczu glownym hamulcowym, ktory zamiast napedzac akcje to je po prostu hamowal.
Odpowiedz cytując
Maine_Coon
Senior Member

Od: 05.2013

Stary 11.08.2025, 07:29
A Mikulec już chyba trenuje?
Jorg Loser i Norbert Bernatzky 1906% poparcia
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 11.08.2025, 07:34
@skarabeus: bramki wpadły, ponieważ na chwilę obecną mamy nieprawdopodobną wręcz skuteczność, bodajże 21 celnych strzałów i 16 bramek. Natomiast jak rywal się zamurował to pomysłu nie było, choć nałożył się na to też brak sił.
Co do Carbo to zgoda, wczoraj wyglądał bardzo słabo, dodatkowo jest osobiście i bezpośrednio współwinny utraty bramki na 1:1.

@Maine_Coon: Mikulec jest daleki od powrotu do treningów z drużyną. Aktualnie ćwiczy na siłowni, ma jeszcze i będzie miał przez dłuższy czas śruby w nodze.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 11.08.2025, 08:19
Pomysl w ataku byl dokladnie taki sam jak w pierwszej polowie i we wszystkich dotychczasowych meczach.

Ewidentnie jednak w drugiej polowie pilka byla transportowana wolniej i z mniejsza dokladnoscia. Nie wiem, bo nie jestem w Polsce ale podobno bylo mega goraco i moze zwyczajnie kondycyjnie siedlismy i juz nie bylo takiej intensywnosci jak w pierwszej polowie. Pressing juz nie byl taki sam i nie bylo tyle przechwytow.

Wymienienie dwoch srodkowych pomocnikow, skrzydlowego i lewego obroncy wskazywaloby na to, ze Jop widzial, ze zespol nie ma pary.

Z pozytywow to cieszy, ze w kolejnym meczu strzelamy gola po stalym fragmencie i to z zespolem, ktory mial przewage wzrostu. Widac, ze cos sie tutaj ruszylo i moze sie nam to przydac w meczach gdzie rywal bedzie murowal od pierwszej minuty.

Przyznam ze mam slabosc do wychowankow i ciesze sie, ze Kuziemka strzelil gola, zasluzyl na niego. Baena w zyciu by takiej bramki nie strzelil bo nie ma lewej nogi i nigdy nie dryblowal do lewej strony. Chlop by poszedl do prawej i wrzucal z koncowej linii na afere. Nie da sie ukryc, ze wymienienie Baeny na Kuziemke to wielka pozytywna zmiana na prawym skrzydle. Gosc w 4 meczach ma juz polowe liczb Baeny, ktory potrzebowal na to 34 spotkania.

Niestety kolejny raz tracimy bramki po wrzutkach, kryjemy na radar, przeciwnicy maja fhuj miejsca a bramkarz jest przyspawany do linii. Ekspertem nie jestem ale zdaje mi sie, ze przynajmniej do jednego dosrodkowania Broda powinien byl wyjsc agresywnie.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 11.08.2025, 09:20
To był pierwszy mecz od bardzo dawna, który przegraliśmy w xG:

To wskazuje jak słaby był to mecz całościowo w naszym wykonaniu. Ale także na fakt, że umiemy robić coś czego wcześniej nie umieliśmy, czyli wygrywać również słabsze mecze (lepsza konwersja xG).
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 11.08.2025, 09:36
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Ogromnym plusem tego meczu jest to, ze został wygrany.
Jestem praktycznie pewny, ze w poprzednim sezonie byłoby inaczej.
Indywidualnie wyróżnić można jedynie Ementalera, gość po prostu zapierdala ale z głową.
Wszyscy pozostali zawodnicy średnio lub słabo.(...)
Jak nie oglądałeś meczu to wkleiłem skrót polecam najpierw zobaczyć, potem komentować.
Gole:
1. akcja lewą stroną Duarte z Krzyżanowskim. Jakub robi podanie wzdłuż pola karnego, które rewelacyjnie wykańcza golem Kuziemka. Jak zwykle w licznym towarzystwie obrońców.
2. rewelacyjne podanie Dudy z połowy boiska na ponad 20 metrów. Akcję wykańcza Ertlthaler
3. zamieszanie po rogu, Kuziemka->Krzyżanowski->Duarte i główka Biedrzyckiego

Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 11.08.2025, 09:39
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Jak nie oglądałeś meczu to wkleiłem skrót polecam najpierw zobaczyć, potem komentować.
Gole:
1. akcja lewą stroną Duarte z Krzyżanowskim. Jakub robi podanie wzdłuż pola karnego, które rewelacyjnie wykańcza golem Kuziemka. Jak zwykle w licznym towarzystwie obrońców.
2. rewelacyjne podanie Dudy z połowy boiska na ponad 20 metrów. Akcję wykańcza Ertlthaler
3. zamieszanie po rogu, Kuziemka->Krzyżanowski->Duarte i główka Biedrzyckiego
Opisałeś jak zostały zdobyte bramki. Świetna sprawa, może będziesz jakiś portal w internecie prowadził?

Tylko co to ma do rzeczy? Pewnie tyle, co wiślacka legendarność do Urygi.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 11.08.2025, 10:39
Arked napisał(a):Wyświetl post
To był pierwszy mecz od bardzo dawna, który przegraliśmy w xG:

To wskazuje jak słaby był to mecz całościowo w naszym wykonaniu. Ale także na fakt, że umiemy robić coś czego wcześniej nie umieliśmy, czyli wygrywać również słabsze mecze (lepsza konwersja xG).
Mamy bardzo wysoką skuteczność, m.in. dlatego że strzelają inni piłkarze poza Rodado. Wcześniej jak Angel nie strzelił to zwykle remis albo przegrana.

Teraz do grona strzelców dołączyli Duarte i Einthaller, a i inni też dorzucają pojedyncze bramki. Nie wystarczy kryć we trójkę Rodado (chociaż on i z trójką potrafi sobie poradzić).
Ostatnio edytowane przez wolfy : 11.08.2025 o godz. 10:43.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 11.08.2025, 10:52
No wlasnie. Poki co mamy mega, ale to mega skutecznosc. W 4 meczach oddalismy 21 celnych strzalow z czego wpadlo 16 bramek. Kwestia czasu kiedy przestanie wszystko wpadac i pytanie - co wtedy?
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 11.08.2025, 11:01
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Mamy bardzo wysoką skuteczność, m.in. dlatego że strzelają inni piłkarze poza Rodado. Wcześniej jak Angel nie strzelił to zwykle remis albo przegrana.

Teraz do grona strzelców dołączyli Duarte i Einthaller, a i inni też dorzucają pojedyncze bramki. Nie wystarczy kryć we trójkę Rodado (chociaż on i z trójką potrafi sobie poradzić).
Rodado miał na tym meczu krycie indywidualne więc ważne by strzelali również inni.

Odpowiedz cytując
Nowy Trener
Junior Member

Od: 05.2024

Stary 11.08.2025, 11:07
Cytat:
No wlasnie. Poki co mamy mega, ale to mega skutecznosc. W 4 meczach oddalismy 21 celnych strzalow z czego wpadlo 16 bramek. Kwestia czasu kiedy przestanie wszystko wpadac i pytanie - co wtedy?

Jak to co? W........
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 11.08.2025, 11:32
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
To proste. Będziemy stwarzać wtedy więcej sytuacji do skutku
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 11.08.2025, 13:04
Oczywiscie, ale wtedy nasza obrona musi byc monolitem i nie dopuszczac przeciwnika do sytuacji (szczegolnie jak przeciwnik akurat w meczu z nami bedzie skuteczny), a co do tego mam watpliwosci patrzac chocby na wczorajszy mecz ktory byl naszym typowym meczem od wielu lat - chybil/trafil, akurat wyszlo na nasze.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów