|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Ten budynek znajduje się w Meksyku w stolicy tego kraju nosi nazwę: Arcos Bosques ( Torre Arcos Bosques I)
Potwierdzenie http://es.wikipedia.org/wiki/Arcos_Bosques_Corporativo 4 zdjęcie ![]() ![]() Co to za obiekt w jakim mieście co się z nim stało Podpowiedź 1. http://upload.wikimedia.org/wikipedi...telka_2006.jpg Następna wieczorkiem, chyba, że ktoś zgadnie ![]() Powód: PODPOWIEDŹ DO TRUDNEJ ZAGDAKI:dd
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 12.03.2009 o godz. 13:10.
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
|
To budynek, w którym mieścił się Hotel Ritz - podpalony przez wycofujących się z Białegostoku Niemców w 44 r. zeszłego wieku.
http://www.ogrodbranickich.bialystok...tory/hotel.jpg prościutkie (a jednak nie do końca ):![]() 1.Gdzie? (miasto & budynek) 2.Co przedstawia? PODPOWIEDŹ - oczw skojarzenia, starym trybunim zwyczajem :podobno wszystkie Ryśki to fajne chłopaki. Podobno - natomiast na pewno nie wszystkie Ryszki to chłopaki. I nie wszystkie koniecznie fajne - niektóre z nich nawet wychodziły za alfonsów. I to alfonsów przez duże A... ![]() ![]() Powód: podpowiedź
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 12.03.2009 o godz. 21:02.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Obrazek kojarzy mi się z wyprawami krzyżowymi...
Podpowiedź: Ryszardów odpowiadających podpowiedzi nie znalazłem, Alfonsów powiązanych z Ryszardami albo Ryszardami (żeńskie) też nie. Głośno myślę, oczekując na dodatkową podpowiedź ![]() ![]()
"Dla mnie Wisła to koledzy z którymi piję, jeżdżę na mecze i którzy się za mną wstawią, a nie jakiś 11 grajków z boiska..." by M....r
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ok, chwila moment, puchaty - dla wytrwałych musi być ekstra podpowiedź : )
Zara edytuję... uściślijmy historię pewnej Ryszki : ![]() ciężki bywa żywot polskiego księcia - to wygnańca z niego zrobią, to córę z Alfonsem ożenią (na marginesie, znam takiego jednego sprawiedliwego Mirosława, co z alfonsami może się nie bratał, ale sk***wiony jak całe jego czarne towarzystwo ...koniec offtopa)... a jako, że w każdej zagadce czai się Polak, dołóżmy jeszcze tego - wiślacki akcent musi być!: ![]() W końcu Wisła nie jest jedyną drużyną, w której miał styczność ze smokiem... PS. Dobry klub, piękne miasto, pyszne wino... ![]()
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 13.03.2009 o godz. 13:16.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Porto, dworzec Sao Bento. Ale o co chodzi z tą Ryszką i Alfonsem to dalej nie wiem
![]()
"Dla mnie Wisła to koledzy z którymi piję, jeżdżę na mecze i którzy się za mną wstawią, a nie jakiś 11 grajków z boiska..." by M....r
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Dobrra, uznaję - kombinuj już swoje pytanie;
co do Ryszki i Alfonsa - no cóż, love story średniowieczne - córka Władka Wygnańca poleciała na południowca = ) dzianego południowca - money & the power mówiąc krótko, Alfons VII Imperator - tak zapamiętała go historia. A bardziej przyziemnie - małżeństwo dynastyczne. Sama scena pokazuje właśnie Alfonsiaka na tronie, odbierającego hołdy od niejakiego Egasa Moniza, wychowawcy przyszłego 1. króla Portugalii - Alfonso (a jakże pzdr : ) Powód: legenda o dwóch alfonsach i jednej ryszce
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 13.03.2009 o godz. 13:40.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]() Co to i gdzie to? Podpowiedź: Im the trouble starter, fuckin instigator. Im the fear addicted, danger illustrated. Podzpowiedź 2: radzę obejrzeć klip Invaders must die
Ostatnio edytowane przez puchaty1906 : 15.03.2009 o godz. 17:43.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
temat stanął to i ja na buraka rzucam zagadke
domniemany polak który był jednym z doradców wojskowych generała Amina podpowiedz pierwsza: podoficer, był na wschodnim jak i zachodnim froncie II wojny światowej Powód: bo mam wszystkie rekordy na fliperach
Ostatnio edytowane przez Maciejj : 16.03.2009 o godz. 18:29.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
się przypominam.......
internowany w stanie wojennym ale dał noge do ddrówka ![]() temat umiera niech ktoś wrzuca cosik tzn pytanie Powód: bo jestem zmeczony
Ostatnio edytowane przez Maciejj : 17.03.2009 o godz. 22:17.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Dobra aby tEmat konkretnie nie umarł to pozwolę zadać sobie zagadkę
![]() ![]() Co to za miejsce i w jakim mieście się znajduje, myślę ,że łatwe powodzenia![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Baptysterium w Parmie. http://en.wikipedia.org/wiki/File
armaBattistero.jpgI pomyśleć, że gdzieś nieopodal, w pizzerii hulały nasze ziomki podczas pewnego wyjazdu : ) |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Polityczne love story.
Niewiasta poniżej (1) kręci z dwiema wybitnymi postaciami. W kraju, z którego wywodzi się cała trójka, poligamia nie wchodzi w rachubę (tym bardziej w żeńskim wydaniu Nie trzeba dodawać, że obydwaj panowie za sobą nie przepadają, natomiast wypada uściślić, że dzieli ich nie tylko kobieta - można powiedzieć, że konkurują w branży. 1906 to piękna data, ale nie dla małżeństwa 1 z Y. Jak dowodzą historycy, w tym też roku Y poznaje pewną damę (2), z którą znajomość przyniesie kres związkowi 1 i Y. Rozszyfrować 1, 2, X oraz Y. 1: ![]() PS. w swoich kręgach uchodziła za piękną.
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 18.03.2009 o godz. 10:52.
|
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
|
1 - Maria z Koplewskich Juszkiewiczowa
X - Dmowski Romek Y - Piłsudski Józek 2 - Aleksandra Szczerbińska ![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Ale Romkowi imię należało się przed nazwiskiem, bo socjalistą nigdy nie był ![]() |
|
|
|
Militaris
Offline |
|
![]() Dwaj panowie najbardziej z prawej założyli bardzo znaną firmę. Jestem pewien, że 99% z nas o niej słyszało. A zaczynali w komórce za domem. Taki American Dream. Podpowiedź: ![]()
Ostatnio edytowane przez Krissu : 18.03.2009 o godz. 14:25.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Ci dwaj panowie to William Sylvester Harley i Arthur Davidson, a firma to Harley-Davidson?
|
|
|
|
Militaris
Offline |
|
|
Tak
![]() Twoje pytanie. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
![]() Co to za Pan? Podpowiedź: Musiał się bardzo upokorzyć przed człowiekiem nad którym w pewnym sensie chciał mieć władzę.
Ostatnio edytowane przez Tom'ash : 18.03.2009 o godz. 16:44.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
Henryk IV Salicki - słynna Canossa.
potwierdzenie - http://pl.wikipedia.org/wiki/Henryk_IV_Salicki nie mam zupelnie pomyslu to łatwe bedzie. ![]() Kto ?
Ostatnio edytowane przez Wasiu : 18.03.2009 o godz. 18:51.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Umberto Eco
oddaje zagadke |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Król Szwecji Gustaw II Adolf
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gustaw_II_Adolf przekazuję swoje pytanie EDYTA: Puchaty, Maciejj - zamieśćcie odpowiedzi do swoich zagadek!
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 19.03.2009 o godz. 16:09.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Dobra, skoro nikt nie skorzystał z oferty - wrzucam pytanko.
![]() ![]() Doładnie w połowie pewnego wieku zostaje opublikowana książka autorstwa bardzo znanej osoby. Budynek na zdjęciach powyżej wzniesiony został dla upamiętnienia decydującej bitwy, która przesądziła o losach wojny, stanowiącej zarazem tytuł tej ksiązki. Autor umiera dokładnie w tym samym roku i mieście, w którym powstaje klub, o który pytałem w jednej z poprzednich zagadek. Co to za budynek, gdzie się znajduje i co szczególnego zawiera? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Podpowiedź:
![]() oraz ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Panoramic Museum znajdującej sie powyżej Bad Frankenhasuen (miejsce największej bitwy wojny chłopskiej w Niemczech).
A zawiera w sobie wielką panoramę autorstwa Wernera Tubke ![]() ![]()
the end
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
"Szacuneczek", wisl@k!
Jedziesz ze swoim. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
the end
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Hồ Chí Minh, wietnamski polityk komunistyczny.
co to za pan ? ![]()
Ostatnio edytowane przez Furbyy : 21.03.2009 o godz. 23:40.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Twoja zagadka
![]() ![]()
the end