|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Średnie cząstkowe wg mnie większego sensu nie mają: raz, bo gra się tylko z częścią rywali, a po pełnej rundzie zagrał już każdy z każdym, a po drugie przy zbyt krótkim okresie zbyt duży wpływ mają też wahania formy poszczególnych zespołów, w dłuższym częściowo to się wyrównuje. W sumie do powyższej wyliczanki dodałbym jeszcze ilu zespołom "udało się" wylecieć z górnej ósemki:
Kod:
2013/2014 - 2 2014/2015 - 1 2015/2016 - 3 2016/2017 - 2 2017/2018 - 0 |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Prawda jest taka, że póki co punktowanie dołu tabeli jest na poziomie bardzo niskim i wystarczy w granicach 35 pkt do utrzymania.
Do miejsca w górnej ósemce na mój gust nie wystarczy jednak 40 pkt. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Moim zdaniem 5-6 punktów do końca grudnia to max, co możemy ugrać.
![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak będzie okazja to nie omieszkam
Ale póki co realna ocena naszych możliwości.Z Arką na wyjeździe zawsze grało nam się słabo. Miedź znając życie to przełamie się w meczu z nami po bramce Łobodzińskiego albo innego Garguły Jagiellonia - tutaj widzę największe szanse na punkty. Powinno zagrać otwartą piłkę co nam akurat pasuje Płock - mecz walki Lech - już z nowym trenerem zaczną wreszcie coś grać. Jeżeli dobijemy do 30 punktów przed zimą, to nawet przy wyprzedaży czołowych zawodników 10 punktów w 10 meczach nie wiosnę nie jest rzeczą niemożliwą. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Prawda jest taka, że gramy z 15, 10, 9, 8 i 2 drużyną w tabeli. Choć latem zanotowaliśmy w tych meczach średnie/słabe wyniki (poza Lechem) to jednak - za wyjątkiem Jagiellonii - cała pozostała czwórka dołuje całą rundę. Nie powiem, że 10+ pkt to nasz obowiązek, ale wszystko poniżej 8 pkt przyjmę z rozczarowaniem.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2004
Offline |
|
Ty zawsze tak piszesz, chyba specjalnie. Jakiś przesąd czy co? |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Arka i Płock sie akurat ostatnio ogarnęły. Do tego Jagiellonia gra lepiej na wyjazdach niż u siebie. Na papierze najłatwiej wygląda mecz w Legnicy, bo Miedź jest rozbita i przetrzebiona kontuzjami.
Generalnie łatwo nie będzie, ale i tak wszystko zależy od tego jaką piłkę zaprezentujemy, bo stać nas zarówno na kapitalne spotkanie, jak i na totalną padlinę. Wiem, że to banalne, ale jakże prawdziwe. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Generalnie to do rozpoczęcia rundy rewanżowej jest 2 tygodnie - może się sporo zmienić w każdym zespole.....
Arka - będzie ciężko, bo ostatnio 2x wtopy, a Arka gra całkiem przyzwoicie Miedź - każda passa kiedyś się kończy - ale jeżeli wbijemy gola jako pierwsi, to raczej wygramy Jaga - na wyjazdach gra dobrze - 6 meczy - 4 wygrane 0 porażek - będzie ciężko Płock - dzisiaj jest w gazie jak będzie za miesiąc tego nawet Vicuna nie przewidzi Amika - termin przed samymi świętami, Amika ma dobrych graczy i w końcu przyjdzie moment, że to zaskoczy. Wg mnie plan minimum to - 5-6 punktów, dobry wynik - to 8 punktów, wszystko co powyżej 8 punktów będzie rewelacyjne..... ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2013
Offline |
|
|
A ja się zgadzam z Sandomingo. Będę miło zaskoczony jak zgarniemy więcej niż 7 punktów w tych 5 spotkaniach. A tak realnie uważam że zdobędziemy 5-6 punktów.
3-4 punkty przywieziemy z wyjazdów. Z Lechem czuje wtopę lub maks remis (zobaczycie, że zaraz zaczną seryjnie zdobywać punkty). Z Jagą nie przegramy (no chyba że zbyt dobrze nam pójdzie w Legnicy i Gdyni to wtedy znając życie będzie ciężko z Jagą Takie luźne dywagacje, ale po prostu w kościach czuje że ten koniec roku, tak jak i tamten nie będzie zbytnio udany w naszym wykonaniu. Obym się mylił. Naprzód Wisło! |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Trzeba też pamiętać, że jest to ekstraklapa czyli wygrywamy z Arką i dostajemy w dupę z Miedzią....
![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Generalnie ciężko tutaj cokolwiek przewidzieć. Teraz 2 tygodnie przerwy, zobaczymy jak poszczególne ekipy będą wyglądać, może się to bardzo zmienić. ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
We wszystkich dywagacjach najtrafniej ujął to Gubner1906.
W tej rundzie ugrywamy przeważnie lepsze wyniki z zespołami z potencjalnej czołówki nizeli z dołem tabeli. Trzymając się bardzo dobrej średniej Stolarczyka (1,66) - najlepszej od Maaskanta z 2010 (od 8 lat!!!), zdobycie w ostatnich 5 spotkaniach 8 punktów będzie bardzo dobrym wynikiem , a wszystko co powyżej rewelacyjne . Osobiście podtrzymuje zdanie ze liczę po cichu na 9 punktów , wszystko więcej to już ostre marzycielstwo . |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
Lechia - W, Jaga - P, Legia - R, Piast - P, Korona - P, Pogoń - P, Lech - W. 7p/21p = 33,3% możliwych punktów. Dolna ósemka: Arka - R, Płock - R, Lubin - W, Śląsk - W, Sąsiadka - W, Górnik - W, Miedź - W, Sosnowiec - R. 18p/24p = 75% możliwych punktów. To może top3 i dolne3? Odpowiednio 44,4% i 77,8% możliwych punktów. Top5 (poza nami) i dolne5? Odpowiednio 26,7% i 86,7%. Nie wiem jak szeroko interpretujecie "czołówkę" (albo "potencjalną czołówkę"), ale dla mnie ta teza jest z czapy. Jest dokładnie przeciwnie, lepiej punktujemy z dołem tabeli. Remis z Arką, która zaczęła dobrze grać. Remis z Płockiem analogicznie. Wygrana z Miedzią. Remis z Jagą i remis z Lechem. Łącznie 7 pkt. Tak to widzę, choć jakieś zwycięstwo/porażka zamiast tylu remisów pewnie się zdarzy.
Ostatnio edytowane przez filemon : 13.11.2018 o godz. 13:10.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
![]() Po drugie dopóki nie ma małej ilości meczów, którą da się policzyć na kompie to nie bardzo jest jakieś inne narzędzie, więc bawimy się tym co mamy ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dobra, widzę, że padło już porównanie tego jak gramy z dołem i górą tabeli ... a, że sam o nim pomyślałem, to przytoczę to w jeszcze jednym ujęciu:
Kod:
średnia punktowa z zespołami: 1-8 1.0 9-16 2.25 Tyle, że warto sobie uświadomić jedną rzecz. W tej rundzie z górą tabeli u siebie graliśmy tylko 2 razy (5 wyjazdów), a z dołem u siebie aż 6 razy (2 wyjazdy). Nie da się ukryć, że taki układ spotkań mógł mieć istotny wpływ na zaniżenie pierwszej i podbicie drugiej ze średnich. Czy tak było w istocie być może dość szybko się przekonamy. Z pozostałych 5 spotkań w tym roku 2 gramy u siebie z zespołami 1-8, a 3 na wyjeździe z grupą 9-16. P.S. tak na marginesie, jako ciekawostkę, zwracam uwagę na układ spotkań Lechii. Oni z zespołami 1-8 grali w tej rundzie u siebie ... tylko raz(!). Konia z rzędem temu, kto przewidzi jak im pójdą rewanże. P.S.2 Powyżej padł argument, że być może w tym sezonie do utrzymania potrzebne będzie zdecydowanie mniej punktów, bo dół tabeli punktuje "wyjątkowo słabo". Zobaczmy więc jak dotąd wyglądała 15 i 16 pozycja po 15 kolejkach ESA37: Kod:
sezon 2018/19 2017/18 2016/17 2015/16 2014/15 2013/14 15 13 13 14 14 11 12 16 11 9 10 9 7 10
Ostatnio edytowane przez Adasss : 13.11.2018 o godz. 14:38.
|
|
|
|
Member
Od: 03.2017
Offline |
|
|
Kluczowe to nie przegrywać u siebie,pokazał to poprzedni sezon.Porażki u siebie z Płockiem,Zabrzem,Zagłebiem ,gdyby w tych trzech meczach udało się zremisować- prawdopodobnie mielibyśmy puchary.Były też inne porażki u siebie,remisy,ale wybrałem te mecze gdzie remis był obowiązkiem,a zwycięstwo czymś całkowicie możliwym.
W tym sezonie może być podobnie,dlatego trzeba walczyć o każdy punkt.Może okazać sie,że uda zatrzymać się obecną kadrę,dojdzie Kuba Błaszczykowski i możemy walczyć o 4 miejsce przed podziałem. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2007
Offline |
|
jak przyjdzie Kuba to będzie zajebiście ale jak przyjdą również oferty za naszych zawodników to sprzedawać jak leci a na wiosne możemy grać starą.gwardią 30+ i młokosami z akademii 20- puchary... nosz kuerwa mać |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Nie wiesz, więc wytłumaczę. Dla mnie wyznacznikiem potencjału jest przede wszystkim budżet, który przekłada się na wartość zawodników. Oczywiscie można nieudolnie chcieć jak cracovia czy Zaglebie, mając odpowiednio 6 i 7 budżet w lidze, a można grać jak Wisła , która budżetem zaczyna szorować po dnie tabeli. Nigdzie nie mogłem dokopać się do aktualnych budżetów klubów więc wrzucę zestawienie Transfermarktu https://www.transfermarkt.pl/ekstrak...wettbewerb/PL1 Teraz może punkt widzenia jest inny? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W ostatniej Lidze+Extra były podawane aktualne budżety klubów. Nasz podawano jako 28 mln. Parę klubów miało niższe, ale fakt, że niewiele ich było.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Wątpię aby to były dane już po letnim rozstaniu z 13 czy 14 zawodnikami oraz drogim sztabem szkoleniowym. Ale popraw mnie jak się mylę.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jutro jest powtórka, nagram i przyjrzę się dokładniej ...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Jak nie będzie inwestorów to nie będzie żadnych ofert. Stan na dziś jest taki, że kto będzie miał ofertę z innego klubu to odchodzi za darmo z winy Wisły.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2015
Offline |
|
|
Coz to za głupoty? Z winy Wisly to moze sobie zawodnik rozwiązać kontrakt jesli nie ma placone, a nie przechodzic gdzie chce bo nie ma placone.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czyli rozwiązuje kontrakt i przechodzi gdzie chce.
A czepianie się słówek jest słabe, zwłaszcza jak wiadomo o co chodziło. ![]()
Wisła Kraków
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2015
Offline |
|
|
Gdzie będzie wina Wisły, jeśli zawodnik bez klubu podpisze z kimkolwiek kontrakt?
![]()
|
|
|
|
Member
Od: 03.2017
Offline |
|
Każdy zdaje sobie sprawę,że w klubie nie ma pieniędzy,ale wystarczy,że przyjdą Ziętek i Kwiecień i powinniśmy utrzymać obecną kadrę. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
na koniec roku będą obowiązywały umowy dżentelmeńskie.
kto będzie chciał odejść - ten odejdzie. ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Oby udało się zebrać chociaż na tyle, żeby spłacić Arsenica i Kostala - wtedy możliwy byłby ich transfer gotówkowy a idąc dalej dogranie sezonu młodzieżą na własnym boisku. ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
co rozumiesz przez spłacić Arsenica i Kostala?
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|