The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Adasss
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.11.2018, 21:35
Średnie cząstkowe wg mnie większego sensu nie mają: raz, bo gra się tylko z częścią rywali, a po pełnej rundzie zagrał już każdy z każdym, a po drugie przy zbyt krótkim okresie zbyt duży wpływ mają też wahania formy poszczególnych zespołów, w dłuższym częściowo to się wyrównuje. W sumie do powyższej wyliczanki dodałbym jeszcze ilu zespołom "udało się" wylecieć z górnej ósemki:
Kod:
2013/2014 - 2
2014/2015 - 1
2015/2016 - 3
2016/2017 - 2
2017/2018 - 0
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 13.11.2018, 08:58
Prawda jest taka, że póki co punktowanie dołu tabeli jest na poziomie bardzo niskim i wystarczy w granicach 35 pkt do utrzymania.
Do miejsca w górnej ósemce na mój gust nie wystarczy jednak 40 pkt.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 13.11.2018, 09:04
Moim zdaniem 5-6 punktów do końca grudnia to max, co możemy ugrać.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Stary 13.11.2018, 09:37
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Moim zdaniem 5-6 punktów do końca grudnia to max, co możemy ugrać.
Czy Ty kiedyś napiszesz coś pozytywnego czarnowidzu?
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 13.11.2018, 09:49
!!IRIVER!! napisał(a):Wyświetl post
Czy Ty kiedyś napiszesz coś pozytywnego czarnowidzu?
Jak będzie okazja to nie omieszkam Ale póki co realna ocena naszych możliwości.
Z Arką na wyjeździe zawsze grało nam się słabo.
Miedź znając życie to przełamie się w meczu z nami po bramce Łobodzińskiego albo innego Garguły
Jagiellonia - tutaj widzę największe szanse na punkty. Powinno zagrać otwartą piłkę co nam akurat pasuje
Płock - mecz walki
Lech - już z nowym trenerem zaczną wreszcie coś grać.

Jeżeli dobijemy do 30 punktów przed zimą, to nawet przy wyprzedaży czołowych zawodników 10 punktów w 10 meczach nie wiosnę nie jest rzeczą niemożliwą.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Stary 13.11.2018, 09:59
Prawda jest taka, że gramy z 15, 10, 9, 8 i 2 drużyną w tabeli. Choć latem zanotowaliśmy w tych meczach średnie/słabe wyniki (poza Lechem) to jednak - za wyjątkiem Jagiellonii - cała pozostała czwórka dołuje całą rundę. Nie powiem, że 10+ pkt to nasz obowiązek, ale wszystko poniżej 8 pkt przyjmę z rozczarowaniem.
Odpowiedz cytując
rokfor
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2004

Stary 13.11.2018, 10:13
Jak będzie okazja to nie omieszkam Ale póki co realna ocena naszych możliwości.
Z Arką na wyjeździe zawsze grało nam się słabo.
Miedź znając życie to przełamie się w meczu z nami po bramce Łobodzińskiego albo innego Garguły
Jagiellonia - tutaj widzę największe szanse na punkty. Powinno zagrać otwartą piłkę co nam akurat pasuje
Płock - mecz walki
Lech - już z nowym trenerem zaczną wreszcie coś grać.

Jeżeli dobijemy do 30 punktów przed zimą, to nawet przy wyprzedaży czołowych zawodników 10 punktów w 10 meczach nie wiosnę nie jest rzeczą niemożliwą.
Tak realna, jak przed meczem z Lechią czy Górnikiem? Ty zawsze tak piszesz, chyba specjalnie. Jakiś przesąd czy co?
Odpowiedz cytując
Garret
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 13.11.2018, 10:14
Arka i Płock sie akurat ostatnio ogarnęły. Do tego Jagiellonia gra lepiej na wyjazdach niż u siebie. Na papierze najłatwiej wygląda mecz w Legnicy, bo Miedź jest rozbita i przetrzebiona kontuzjami.

Generalnie łatwo nie będzie, ale i tak wszystko zależy od tego jaką piłkę zaprezentujemy, bo stać nas zarówno na kapitalne spotkanie, jak i na totalną padlinę. Wiem, że to banalne, ale jakże prawdziwe.
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 13.11.2018, 11:02
Generalnie to do rozpoczęcia rundy rewanżowej jest 2 tygodnie - może się sporo zmienić w każdym zespole.....

Arka - będzie ciężko, bo ostatnio 2x wtopy, a Arka gra całkiem przyzwoicie
Miedź - każda passa kiedyś się kończy - ale jeżeli wbijemy gola jako pierwsi, to raczej wygramy
Jaga - na wyjazdach gra dobrze - 6 meczy - 4 wygrane 0 porażek - będzie ciężko
Płock - dzisiaj jest w gazie jak będzie za miesiąc tego nawet Vicuna nie przewidzi
Amika - termin przed samymi świętami, Amika ma dobrych graczy i w końcu przyjdzie moment, że to zaskoczy.

Wg mnie plan minimum to - 5-6 punktów, dobry wynik - to 8 punktów, wszystko co powyżej 8 punktów będzie rewelacyjne.....
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
Gunner1906
Senior Member

Od: 05.2013

Stary 13.11.2018, 11:04
A ja się zgadzam z Sandomingo. Będę miło zaskoczony jak zgarniemy więcej niż 7 punktów w tych 5 spotkaniach. A tak realnie uważam że zdobędziemy 5-6 punktów.

3-4 punkty przywieziemy z wyjazdów. Z Lechem czuje wtopę lub maks remis (zobaczycie, że zaraz zaczną seryjnie zdobywać punkty). Z Jagą nie przegramy (no chyba że zbyt dobrze nam pójdzie w Legnicy i Gdyni to wtedy znając życie będzie ciężko z Jagą )

Takie luźne dywagacje, ale po prostu w kościach czuje że ten koniec roku, tak jak i tamten nie będzie zbytnio udany w naszym wykonaniu. Obym się mylił. Naprzód Wisło!
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 13.11.2018, 11:21
Trzeba też pamiętać, że jest to ekstraklapa czyli wygrywamy z Arką i dostajemy w dupę z Miedzią....
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 13.11.2018, 11:25
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Trzeba też pamiętać, że jest to ekstraklapa czyli wygrywamy z Arką i dostajemy w dupę z Miedzią....
Scenariusz oczywiście jak najbardziej możliwy. Punktowo wyglądałoby to nawet całkiem przyzwoicie.
Generalnie ciężko tutaj cokolwiek przewidzieć. Teraz 2 tygodnie przerwy, zobaczymy jak poszczególne ekipy będą wyglądać, może się to bardzo zmienić.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 13.11.2018, 12:15
We wszystkich dywagacjach najtrafniej ujął to Gubner1906.
W tej rundzie ugrywamy przeważnie lepsze wyniki z zespołami z potencjalnej czołówki nizeli z dołem tabeli.

Trzymając się bardzo dobrej średniej Stolarczyka (1,66) - najlepszej od Maaskanta z 2010 (od 8 lat!!!), zdobycie w ostatnich 5 spotkaniach 8 punktów będzie bardzo dobrym wynikiem , a wszystko co powyżej rewelacyjne .

Osobiście podtrzymuje zdanie ze liczę po cichu na 9 punktów , wszystko więcej to już ostre marzycielstwo .
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 13.11.2018, 13:07
Karherop napisał(a):Wyświetl post
We wszystkich dywagacjach najtrafniej ujął to Gubner1906.
W tej rundzie ugrywamy przeważnie lepsze wyniki z zespołami z potencjalnej czołówki nizeli z dołem tabeli
Górna ósemka:
Lechia - W,
Jaga - P,
Legia - R,
Piast - P,
Korona - P,
Pogoń - P,
Lech - W.
7p/21p = 33,3% możliwych punktów.

Dolna ósemka:
Arka - R,
Płock - R,
Lubin - W,
Śląsk - W,
Sąsiadka - W,
Górnik - W,
Miedź - W,
Sosnowiec - R.
18p/24p = 75% możliwych punktów.

To może top3 i dolne3?
Odpowiednio 44,4% i 77,8% możliwych punktów.

Top5 (poza nami) i dolne5?
Odpowiednio 26,7% i 86,7%.

Nie wiem jak szeroko interpretujecie "czołówkę" (albo "potencjalną czołówkę"), ale dla mnie ta teza jest z czapy. Jest dokładnie przeciwnie, lepiej punktujemy z dołem tabeli.

Remis z Arką, która zaczęła dobrze grać. Remis z Płockiem analogicznie. Wygrana z Miedzią. Remis z Jagą i remis z Lechem. Łącznie 7 pkt. Tak to widzę, choć jakieś zwycięstwo/porażka zamiast tylu remisów pewnie się zdarzy.
Ostatnio edytowane przez filemon : 13.11.2018 o godz. 13:10.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 13.11.2018, 13:45
Adasss napisał(a):Wyświetl post
Średnie cząstkowe wg mnie większego sensu nie mają: raz, bo gra się tylko z częścią rywali, a po pełnej rundzie zagrał już każdy z każdym, a po drugie przy zbyt krótkim okresie zbyt duży wpływ mają też wahania formy poszczególnych zespołów, w dłuższym częściowo to się wyrównuje. W sumie do powyższej wyliczanki dodałbym jeszcze ilu zespołom "udało się" wylecieć z górnej ósemki:
Kod:
2013/2014 - 2
2014/2015 - 1
2015/2016 - 3
2016/2017 - 2
2017/2018 - 0
To prawda, ale co kolejkę średnie cząstkowe są bardziej dokładne, w granicy (30 i 40 kolejka) są pewne
Po drugie dopóki nie ma małej ilości meczów, którą da się policzyć na kompie to nie bardzo jest jakieś inne narzędzie, więc bawimy się tym co mamy
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Stary 13.11.2018, 14:26
Dobra, widzę, że padło już porównanie tego jak gramy z dołem i górą tabeli ... a, że sam o nim pomyślałem, to przytoczę to w jeszcze jednym ujęciu:

Kod:
średnia punktowa z zespołami:
1-8    1.0
9-16   2.25
Na pierwszy rzut oka odpowiedź jest prosta: świetnie punktujemy z dołem tabeli, słabo z górą (co w dodatku dziwnie przypomina to co działo się zeszłej jesieni, u Kiko).
Tyle, że warto sobie uświadomić jedną rzecz. W tej rundzie z górą tabeli u siebie graliśmy tylko 2 razy (5 wyjazdów), a z dołem u siebie aż 6 razy (2 wyjazdy). Nie da się ukryć, że taki układ spotkań mógł mieć istotny wpływ na zaniżenie pierwszej i podbicie drugiej ze średnich.
Czy tak było w istocie być może dość szybko się przekonamy. Z pozostałych 5 spotkań w tym roku 2 gramy u siebie z zespołami 1-8, a 3 na wyjeździe z grupą 9-16.

P.S. tak na marginesie, jako ciekawostkę, zwracam uwagę na układ spotkań Lechii. Oni z zespołami 1-8 grali w tej rundzie u siebie ... tylko raz(!). Konia z rzędem temu, kto przewidzi jak im pójdą rewanże.

P.S.2
Powyżej padł argument, że być może w tym sezonie do utrzymania potrzebne będzie zdecydowanie mniej punktów, bo dół tabeli punktuje "wyjątkowo słabo". Zobaczmy więc jak dotąd wyglądała 15 i 16 pozycja po 15 kolejkach ESA37:

Kod:
sezon         2018/19  2017/18  2016/17  2015/16  2014/15  2013/14
15              13        13       14       14       11       12
16              11         9       10        9        7       10
Sadzę, że jest to przesadzone stwierdzenie.
Ostatnio edytowane przez Adasss : 13.11.2018 o godz. 14:38.
Odpowiedz cytując
Ronaldo
Member

Od: 03.2017

Stary 13.11.2018, 15:01
Kluczowe to nie przegrywać u siebie,pokazał to poprzedni sezon.Porażki u siebie z Płockiem,Zabrzem,Zagłebiem ,gdyby w tych trzech meczach udało się zremisować- prawdopodobnie mielibyśmy puchary.Były też inne porażki u siebie,remisy,ale wybrałem te mecze gdzie remis był obowiązkiem,a zwycięstwo czymś całkowicie możliwym.
W tym sezonie może być podobnie,dlatego trzeba walczyć o każdy punkt.Może okazać sie,że uda zatrzymać się obecną kadrę,dojdzie Kuba Błaszczykowski i możemy walczyć o 4 miejsce przed podziałem.
Odpowiedz cytując
szym_ek
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2007

Stary 13.11.2018, 15:20
Ronaldo napisał(a):Wyświetl post
Kluczowe to nie przegrywać u siebie,pokazał to poprzedni sezon.Porażki u siebie z Płockiem,Zabrzem,Zagłebiem ,gdyby w tych trzech meczach udało się zremisować- prawdopodobnie mielibyśmy puchary.Były też inne porażki u siebie,remisy,ale wybrałem te mecze gdzie remis był obowiązkiem,a zwycięstwo czymś całkowicie możliwym.
W tym sezonie może być podobnie,dlatego trzeba walczyć o każdy punkt.Może okazać sie,że uda zatrzymać się obecną kadrę,dojdzie Kuba Błaszczykowski i możemy walczyć o 4 miejsce przed podziałem.
oho, zaczyna się

jak przyjdzie Kuba to będzie zajebiście ale jak przyjdą również oferty za naszych zawodników to sprzedawać jak leci a na wiosne możemy grać starą.gwardią 30+ i młokosami z akademii 20-

puchary... nosz kuerwa mać
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 13.11.2018, 18:42
filemon napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem jak szeroko interpretujecie "czołówkę" (albo "potencjalną czołówkę"), ale dla mnie ta teza jest z czapy. Jest dokładnie przeciwnie, lepiej punktujemy z dołem tabeli.

Remis z Arką, która zaczęła dobrze grać. Remis z Płockiem analogicznie. Wygrana z Miedzią. Remis z Jagą i remis z Lechem. Łącznie 7 pkt. Tak to widzę, choć jakieś zwycięstwo/porażka zamiast tylu remisów pewnie się zdarzy.

Nie wiesz, więc wytłumaczę. Dla mnie wyznacznikiem potencjału jest przede wszystkim budżet, który przekłada się na wartość zawodników. Oczywiscie można nieudolnie chcieć jak cracovia czy Zaglebie, mając odpowiednio 6 i 7 budżet w lidze, a można grać jak Wisła , która budżetem zaczyna szorować po dnie tabeli.

Nigdzie nie mogłem dokopać się do aktualnych budżetów klubów więc wrzucę zestawienie Transfermarktu https://www.transfermarkt.pl/ekstrak...wettbewerb/PL1

Teraz może punkt widzenia jest inny?
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Stary 13.11.2018, 20:04
W ostatniej Lidze+Extra były podawane aktualne budżety klubów. Nasz podawano jako 28 mln. Parę klubów miało niższe, ale fakt, że niewiele ich było.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 13.11.2018, 20:12
Adasss napisał(a):Wyświetl post
W ostatniej Lidze+Extra były podawane aktualne budżety klubów. Nasz podawano jako 28 mln. Parę klubów miało niższe, ale fakt, że niewiele ich było.
Wątpię aby to były dane już po letnim rozstaniu z 13 czy 14 zawodnikami oraz drogim sztabem szkoleniowym. Ale popraw mnie jak się mylę.
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Stary 13.11.2018, 21:01
Jutro jest powtórka, nagram i przyjrzę się dokładniej ...
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 14.11.2018, 03:27
szym_ek napisał(a):Wyświetl post
oho, zaczyna się

jak przyjdzie Kuba to będzie zajebiście ale jak przyjdą również oferty za naszych zawodników to sprzedawać jak leci a na wiosne możemy grać starą.gwardią 30+ i młokosami z akademii 20-

Jak nie będzie inwestorów to nie będzie żadnych ofert. Stan na dziś jest taki, że kto będzie miał ofertę z innego klubu to odchodzi za darmo z winy Wisły.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 14.11.2018, 06:03
Coz to za głupoty? Z winy Wisly to moze sobie zawodnik rozwiązać kontrakt jesli nie ma placone, a nie przechodzic gdzie chce bo nie ma placone.
Odpowiedz cytując
Coglin
Senior Member

Stary 14.11.2018, 06:39
Czyli rozwiązuje kontrakt i przechodzi gdzie chce.
A czepianie się słówek jest słabe, zwłaszcza jak wiadomo o co chodziło.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 14.11.2018, 06:49
Gdzie będzie wina Wisły, jeśli zawodnik bez klubu podpisze z kimkolwiek kontrakt?
Odpowiedz cytując
Ronaldo
Member

Od: 03.2017

Stary 14.11.2018, 07:26
szym_ek napisał(a):Wyświetl post
oho, zaczyna się

Przecież napisałem,że może okażać się,że uda zatrzymać się obecną kadrę+dojście Kuby,na tej podstawie napisałem o optymistycznym scenariuszu i walce o 4 miejsce przed podziałem.Skoro teraz jesteśmy na 4 miejsu mimo ogromnych odejść czołowych zawodników w poprzednim sezonie,to chyba mam prawo mieć optymistyczne spojrzenie.
Każdy zdaje sobie sprawę,że w klubie nie ma pieniędzy,ale wystarczy,że przyjdą Ziętek i Kwiecień i powinniśmy utrzymać obecną kadrę.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 14.11.2018, 08:47
na koniec roku będą obowiązywały umowy dżentelmeńskie.
kto będzie chciał odejść - ten odejdzie.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 14.11.2018, 08:51
szprotson napisał(a):Wyświetl post
na koniec roku będą obowiązywały umowy dżentelmeńskie.
kto będzie chciał odejść - ten odejdzie.
To znaczy mniej więcej tyle, że odejdą praktycznie wszyscy, czemu trudno się dziwić.
Oby udało się zebrać chociaż na tyle, żeby spłacić Arsenica i Kostala - wtedy możliwy byłby ich transfer gotówkowy a idąc dalej dogranie sezonu młodzieżą na własnym boisku.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 14.11.2018, 08:52
To znaczy mniej więcej tyle, że odejdą praktycznie wszyscy, czemu trudno się dziwić.
Oby udało się zebrać chociaż na tyle, żeby spłacić Arsenica i Kostala - wtedy możliwy byłby ich transfer gotówkowy a idąc dalej dogranie sezonu młodzieżą na własnym boisku.
co rozumiesz przez spłacić Arsenica i Kostala?
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów