The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Miro
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.01.2011, 19:07
Junior_Battle napisał(a):Wyświetl post
Siwy, nie warto już tutaj z nimi dyskutować.
NIe bralem wcześniej udzialu w dyskusji, ale po takich "tekstach" w koncu musze sie wypowiedzieć.

Junior, Siwy. Faktycznie dyskusje z wami nie mają sensu i to nie dlatego że jesteście niereformowalni .

Poprostu jestescie teoretykam. Siwy, skoncz szkole zacznij szukac pracy to wtedy pogadamy.

Chcesz fakty. Skonczylem studia techniczne, pracuje od 4 lat jako doradca techniczno - handlowy w jednej z krakowskich firm. I dostaje 2,5k co miesiąć mimo że obracam na inwestycjach milionami.

Poziom mojego wk**wienia przekroczyl pewna granice więc od jakiegos czasu szukam pracy. I wiesz co sie okazalo. Szukając np na portalu www.pracuj.pl ofert z zakresu "Inżynieria Konstrukcje Technologia" przewaga Śląska nad Malopolska wynosi zawsze 2 do 1 lub 3 do 1.

To są fakty, a nie teoria i rankingi.

Pozdrowienia Siwy, i życze Ci mimo wszystko abys za kilka lat jak skonczysz szkole nie zderzyl sie ze swoim idealnym światem. Bo to wtedy moze zaboleć.

Miro
Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 12.01.2011, 19:18
Miro napisał(a):Wyświetl post
NIe bralem wcześniej udzialu w dyskusji, ale po takich "tekstach" w koncu musze sie wypowiedzieć.

Junior, Siwy. Faktycznie dyskusje z wami nie mają sensu i to nie dlatego że jesteście niereformowalni .

Poprostu jestescie teoretykam. Siwy, skoncz szkole zacznij szukac pracy to wtedy pogadamy.

Chcesz fakty. Skonczylem studia techniczne, pracuje od 4 lat jako doradca techniczno - handlowy w jednej z krakowskich firm. I dostaje 2,5k co miesiąć mimo że obracam na inwestycjach milionami.

Poziom mojego wk**wienia przekroczyl pewna granice więc od jakiegos czasu szukam pracy. I wiesz co sie okazalo. Szukając np na portalu www.pracuj.pl ofert z zakresu "Inżynieria Konstrukcje Technologia" przewaga Śląska nad Malopolska wynosi zawsze 2 do 1 lub 3 do 1.

To są fakty, a nie teoria i rankingi.

Pozdrowienia Siwy, i życze Ci mimo wszystko abys za kilka lat jak skonczysz szkole nie zderzyl sie ze swoim idealnym światem. Bo to wtedy moze zaboleć.

Miro
W 100% podpisuję się pod tym co piszesz. Kumpel pracuje w jednej z firm w którymś z wieżowców Galileo czy Newton, siedzi tam 3 może 4 lata, ma odpowiedzialne stanowisko zarabia raptem 2k, a awansu nie dostał, ponieważ przyszła jakaś pani po poleceniu od kogoś z innego działu i teraz ona jest nad nim. Oczywiście on jej wszystko tłumaczył bo na początku mieli współpracować, niestety jak tylko podłapała temat, kolega szybko spadł w hierarchii i musi robić kupę roboty za panią MENAGO. Gość chcę znaleźć pracę w Krakowie, podobną, z podobnym zakresem obowiązków - szuka tak już 1,5 może 2 lata.

Zejdź na ziemię Siwy.
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 12.01.2011, 19:50
My swoje a Siwy swoje. Już parę stron wcześniej pisałem, że sam rozglądam się za zmianą pracy i 2/4 ofert to Warszawa, 1/4 Wrocław, 1/4 Poznań. Ale nie Siwy swoje...

Siwy... gdzie pracujesz i co tam robisz ? Odpowiedź na to proste pytanie.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 12.01.2011, 19:52
obronie Siwego.on nie napisał,że u nas jest super.wydaje mi się,że codzi mu bardziej o to,że podobnie jest w całym kraju.powiem tym wszystkim ktorzy patrząc na rankingi myślą,że gdzie indziej placa więcej.z racji wykonywanej pracy podrożuje po olsce i wszędzie zarabia sie podobnie,a ta lepiej płatna praca owszem jest,ale nie dostaniecie jej tak samo ani w Krakowie,ani Wrocławiu,ani Gdańsku nie mając znajomości.prychodząc z "ulicy" mniej więcej dostaniecie podobne propozycje czy u nas czy gdzie indziej.

z innej bezcki.też słyszałem o Makro w borku.zastanawia mnie jak teraz tam się będzie jeździć,gdy powstanie jeszcze jeden moloch.dzięki (wg mnie) debilnej decyzji tworzmy jeszcze jedno ognisko korków
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 12.01.2011, 20:16
W borku na wysokosci petli jest juz koledzy zrobiony pas lewoskretny do makro i to od dluzszego czasu
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 12.01.2011, 20:31
picasso napisał(a):Wyświetl post
obronie Siwego.on nie napisał,że u nas jest super.wydaje mi się,że codzi mu bardziej o to,że podobnie jest w całym kraju.powiem tym wszystkim ktorzy patrząc na rankingi myślą,że gdzie indziej placa więcej.z racji wykonywanej pracy podrożuje po olsce i wszędzie zarabia sie podobnie,a ta lepiej płatna praca owszem jest,ale nie dostaniecie jej tak samo ani w Krakowie,ani Wrocławiu,ani Gdańsku nie mając znajomości.prychodząc z "ulicy" mniej więcej dostaniecie podobne propozycje czy u nas czy gdzie indziej.
Przynajmniej ty mniej więcej rozumiesz, o co mi chodzi ;-)

Tomo, Miro. W takim razie Wrocław i Poznań, raje na ziemi, czekają na Wasz przyjazd

A tak w ogóle, to kategoria powszechności rozpoczyna się od 70%, więc nie bardzo widzę sens rozpatrywać wasze pojedyncze przypadki...

max TS napisał(a):Wyświetl post
Siwy nie mogę słuchać co Ty opowiadasz. Jak zaczniesz pracowac za 3 tys brutto to zobaczymy czy bedzie Ci tak dobrze. Rata za mieszkanie 2 tysiace, czynsz 300zl, jedzenie 1 tys zl, samochod 300zl. No i wychodzi niezly deficyt...a jeszcze jakies wakacje, tv i inne duperele by sie przydaly.
Idź do Poznania. Tam zarobisz 3 150 i będzie Ci się żyło jak w raju. Tylko nie zdziw się, jak rachunki za wodę, ciepło będą droższe o 20 % wyższe niż u nas.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 12.01.2011 o godz. 21:07.
Odpowiedz cytując
Eternit
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 12.01.2011, 21:47
63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
W borku na wysokosci petli jest juz koledzy zrobiony pas lewoskretny do makro i to od dluzszego czasu
To Makro to ma powstać na terenach Armatury? Czy gdzie?
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 12.01.2011, 22:22
adam_09 napisał(a):Wyświetl post

Siwy... gdzie pracujesz i co tam robisz ? Odpowiedź na to proste pytanie.
Podbijam

Jutro właśnie jadę do Poznania na rozmowę. Zobaczymy jak to wygląda w praktyce Jadę z ogłoszenia, nie z polecenia.
Odpowiedz cytując
GOalkeeper
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 12.01.2011, 22:35
Eternit napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie tak.

Reymonta 22 To Nasza Świątynia, a Wisła Kraków To Nasza Religia!

Odpowiedz cytując
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 13.01.2011, 06:58
Krótki wtręt do tematyki centrów w Krakowie >> najwięcej centrów jest w Warszawie, na drugim miejscu jest Kraków (>50), Wrocław, Łódź, Poznań jest za nami. Problemem Krakowa nie są centra (jeszcze) tylko to, że zajmują się prostymi procesami biznesowymi, a nie procesami opartymi na wiedzy. A z wolna, Kraków dla tego typu centrów/procesów staje się za drogi - ale o tym już kiedyś pisałem.

Co do wspaniałych zarobków:

http://www.infopraca.pl/praca/poszuk...n=ofertas_push

http://www.infopraca.pl/praca/poszuk...n=ofertas_push

W nazwie firmy consulting, w opisie stanowiska call center > 1800 netto >> gdzie mam podpisać? I w którym ze znanych mi języków? Wstyd po prostu.

Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Stary 13.01.2011, 08:29
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post

Tomo, Miro. W takim razie Wrocław i Poznań, raje na ziemi, czekają na Wasz przyjazd

A tak w ogóle, to kategoria powszechności rozpoczyna się od 70%, więc nie bardzo widzę sens rozpatrywać wasze pojedyncze przypadki...

Pójdziesz na studia, skończysz je i brutalnie zderzysz się z rzeczywistością, bo takich jak Ty są setki.

Ja na szczęście jestem ponad to, pracuje na swój rachunek i jak na razie nie narzekam.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 13.01.2011, 12:44
Cytat:
Raport PwC: Opinia Krakowa lepsza niż finansowe realia

Zła sytuacja finansowa Krakowa znalazła odzwierciedlenie w raporcie ekspertów PricewaterhouseCoopers. Nie umiemy przyciągać nowych inwestorów, którzy podatkami zasililiby gminny budżet.

Środowa sesja rady miasta pełna była odwołań do raportu o potencjale rozwojowym Krakowa, przygotowanego przez firmę doradczą PwC. Radni skupiali się głównie na elementach raportu, które odnosiły się do sytuacji finansowej miasta. Na tle dużych polskich miast Kraków wypadł pod tym względem bardzo słabo. Radni, szukając sposobu na zwiększenie możliwości inwestycyjnych, powoływali się na wnioski PwC (zgadzali się z nimi w znacznej części również przedstawiciele prezydenta).

Kapitał Źródeł Finansowania to zdolność miasta do znalezienia środków niezbędnych do sfinansowania własnego rozwoju. Środki mogą pochodzić z różnych źródeł: z podatków, subwencji rządowych, funduszy unijnych, z emisji obligacji czy z kredytów. Mogą być to także pieniądze od partnerów prywatnych.
Pod względem tych umiejętności Kraków w raporcie PwC wypada bardzo słabo, zwłaszcza na tle swoich największych konkurentów - Poznania, Wrocławia czy Warszawy.

Słabo w dotacjach

Tylko Wrocław ma podobne dochody przeliczone na głowę mieszkańca, co Kraków; Poznań, Warszawa, a nawet Katowice biją nas na głowę o kilkadziesiąt procent. Poniżej przeciętnej Kraków radzi sobie też z polityką podatków lokalnych.

Mimo dobrze ocenionego poziomu finansowania urzędów, miasto nie potrafi - zdaniem PwC - zdobyć się na większą redukcję tego rodzaju stałych wydatków. To powoduje, że na inwestycje możemy z budżetu wydawać kwoty nieprzekraczające średniej dla badanych przez PwC 11 miast.

Zdaniem ekspertów Kraków możliwości rozwoju blokuje sobie również przez nierozsądne zadłużanie. Co prawda, miasto nie ma żadnych kłopotów ze spłatą zaciąganych kredytów, ale też nie jest w stanie zaciągać nowych, które wspierałyby rozwój. Środki uzyskane z kredytów w Krakowie idą głównie na pokrycie spłaty zaciągniętych już wcześniej pożyczek. Pod tym względem - zdaniem PwC - Kraków radzi sobie na tle innych polskich miast bardzo źle! Przy średniej dla 11 miast 100 pkt, zdobyliśmy 53.

Równie źle (niemal najgorzej w Polsce) jest pod względem zdolności przyciągania wsparcia unijnego. W porównaniu z Warszawą i Wrocławiem zdobyliśmy od cztery do trzech razy mniej unijnych euro na głowę mieszkańca. Następne lata nie zapowiadają się pod tym względem lepiej.

Aby nie spowolnić dynamiki rozwoju Krakowa, PwC radzi władzom, by skupiły się na szukaniu prywatnych partnerów (tym bardziej że już raz udało się zrealizować budowę podziemnego parkingu, przez wielu uznawanego za poligon doświadczalny dla innych miast). Pada również sugestia prywatyzacji Krakowskiego Holdingu Komunalnego i wprowadzenia go na giełdę.

Wśród wniosków radnych pojawił się również postulat reformy tzw. wydatków bieżących. Szef Shella w Polsce radny Patrick den Bult w zwiększeniu oszczędności na utrzymywaniu urzędów, szkół i innych miejskich instytucji widzi szansę na zyskanie gotówki niezbędnej np. do starania się o unijne dotacje.

[B]Więcej inwestorów, więcej podatków

Kraków, mając wizerunek miasta idealnego do robienia interesów i do inwestowania, nie jest jednak w rzeczywistości aż tak przyjaznym miejscem pod tym względem. Raport PwC pokazuje, że miasto ma spore osiągnięcia, ale równie wiele do zrobienia, by w pełni korzystać z pozytywnej opinii. Opinia ta jest oparta m.in. na liczbie młodych ludzi mieszkających w Krakowie i poziomie ich wykształcenia. Pracują na nią też działające już u nas duże firmy.

Za czynnik zniechęcający inwestorów (szczególnie zagranicznych) PwC uznało niskie pokrycie miasta planami zagospodarowania - zaledwie 14 proc. Atutem jest za to największa w Polsce baza hoteli o wysokim standardzie i szkół języków obcych. Za mało jest za to szkół międzynarodowych, do których mogłyby uczęszczać dzieci inwestorów zagranicznych. Wbrew wizerunkowi, Kraków wypada więc jako miejsce atrakcyjne inwestycyjnie, gorzej niż Poznań, Wrocław, Katowice, Trójmiasto i Warszawa.

Magistrat - choć nie jest skłonny tego przyznać - zdaje sobie sprawę z niedociągnięć Krakowa w przyciąganiu inwestorów. Dowodem jest choćby plan zreformowania sposobu obsługi przedsiębiorców. Zgodnie z pojawiającymi się w kampanii wyborczej propozycjami w magistracie powstaje komórka, której pracownicy będą opiekunami poszczególnych inwestorów. Ludzie ci mają prowadzić negocjacje z firmami i przeprowadzać je przez meandry urzędowe. Mają też pytać o warunki, jakie inwestorzy chcieliby napotkać w Krakowie (choćby utworzenie wspomnianej szkoły dla obcokrajowców). Czy te zmiany poprawią liczbę inwestycji w Krakowie, dowiemy się najwcześniej za rok, dwa.

Żeby znowu nie dyskutować kilka stron, chwilowo się powstrzymam od komentarza. Ci co nie chcą widzieć i tak nie zobaczą
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 13.01.2011, 13:18
adam_09 napisał(a):Wyświetl post
Podbijam

Jutro właśnie jadę do Poznania na rozmowę. Zobaczymy jak to wygląda w praktyce Jadę z ogłoszenia, nie z polecenia.
Niestety zamiast wyjazdu do Poznania mam wyjazd do swojego pokoju pod kołdrę z gorączką 39-stopni :( Kto wie, może to i dobrze, że chociaż na chwilę uspokoimy sytuację
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 14.01.2011, 16:03
Koszt inwestycji ma nie przekroczyć 55 mln zł. Urząd marszałkowski zagwarantował dotację z Unii Europejskiej - 8 mln euro (ok. 32 mln zł). Inwestycja ma ruszyć jesienią 2011 r., a w budżecie Zarządu Infrastruktury Sportowej przeznaczone na nią jest 1,5 mln zł. Jednak w warunkach projektu wpisany jest koszt dokumentacji na poziomie 5 proc., czyli około 2,75 mln zł.

- Mamy zapewnienia od prezydenta Jacka Majchrowskiego i dyrektora ZIS Krzysztofa Kowala, że budowa ruszy, a w kolejnych budżetach znajdą się pieniądze na wkład własny miasta - przekonuje Ludwik Miętta-Mikołajewicz, prezes Wisły.

Oby, oby

A oto zwycięski projekt autorstwa Estudio Lamela:

Odpowiedz cytując
Miro
Senior Member

Stary 15.01.2011, 14:59

No widzisz Siwy, tak jak myslalem nic nie skumales z tego co napisalem.

Dla 20-latka wydaje sie oczywiste że kazdy może wyjechac gdzie mu tylko pasuje. Nie wpadles na to że ktos moze mieć żonę, dziecko i dom na utrzymaniu ?

Zauważam twoją obecność w wielu tematach na tym forum, i wiesz jak mozna ocenic argumenty w twoich wypowiedziach? Twoje doswiadczenie w 99% bazuje na tym co Ci wujek Google podpowie po zadaniu zapytania w przegladarce.

I to nie jest tak ze osoby ktore zwracaja Ci uwage widzą świat w czarnych barwach. Życie i praca w Krakowie ma oczywiscie wiele zalet, ale tez i wad. Natomiast z twoich wypowiedzi wylania się obraz miasta idealnego.
Ściągnij niekiedy te rózowe okulary albo odłóź skręta , bo później odwyk moze byc bolesny

Natomiast co do tematu Hali. Wyglad bez rewelacji, jak ktoś napisal w temacie o Budowie stadionu, dostosowany do otoczenia ;-).
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 15.01.2011, 15:40
No widzisz Siwy, tak jak myslalem nic nie skumales z tego co napisalem.
A Ty tego, o czym ja pisałem

napisałem Ci priva, myślę, że wyjaśniłem tam wszelkie wątpliwości

Życie i praca w Krakowie ma oczywiscie wiele zalet, ale tez i wad.
No i to jest wlaściwe postawienie sprawy, jeśli uznamy, że podobnie jest w innych miastach A nie: u nas fatalnie, zarobki fatalne, jakość życia fatalna, a gdzie indziej jest wszystko super ;-)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 15.01.2011 o godz. 18:03.
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 15.01.2011, 16:54
po raz kolejny się zwracam z pytaniem Siwy gdzie pracujesz albo czym się na co dzień zajmujesz.

P.S. nie wysyłaj mi na priv jakiś śmiesznych zaproszeń do ligi typerów bukmacherki
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 15.01.2011, 18:01
masz odpowiedź na privie.
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 15.01.2011, 18:33
Eternit napisał(a):Wyświetl post
Tak dokladnie.
Juz tam jakies doly sa pokopane ale nie wiem akurat czy w zwiazku z budowa...
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 15.01.2011, 18:40

Jak zarabiasz 3000 zł, a twój kolega z Poznania(ten od drożyzny) 3150, to też żalisz mu się, że zarabiasz fatalnie? ;-)
A ten dalej nie rozumie najprostszej rzeczy i zadaje glupie pytania. Nawet przyjmujac taka roznice w pensji to sobie sprawdz miesieczne wydatki (w tym najwiekszy dla wiekszosci Polakow pod tytulem kredyt) i ze 150zl sie zrobi nagle 600 czy 800zl. SREDNIO NA MIESZKANCA. Z tych 600 srednio na mieszkanca ida wydatki na inne sprawy, na knajpy czy dowolne uslugi. I tak sie bogaca kolejni mieszkancy a w konsewkencji cale miasto.

Teoretyk praktyka nigdy nie przekona bo ten drugi zna realia.
Praktyk teoretyka przekona gdy ten drugi pozna prawdziwy smak zycia. Zakladajac ze Siwy89 to rocznik, jest na studiach i nie ma bogatych rodzicow to za 4-5 lat dzisiejszy Siwy89 bedzie irytowal sie ignorancja Lysego95 i tlumaczyl ze moze sobie wszystkie rankingi wsadzic do kieszeni bo realia sa takie jakie sa a nie takie jakie mu sie wydaje ze sa.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 17.01.2011, 03:38
Nowa kamienica uzupełni zabudowę przy ul. Nadwiślańskiej w Podgórzu. Rozpoczęcie budowy już wiosną

W najwyższym miejscu, gdzie nowa plomba ma się stykać z sąsiednią kamienicą, budynek liczy pięć kondygnacji naziemnych plus użytkowe poddasze. Dalej - od strony ściany szczytowej - maleje do czterech. "Poszarpana"forma to efekt uzgodnień konserwatorskich, sformułowanych pod dyktando studium krajobrazowo-widokowego.

Bez sensu moim zdaniem. Już lepiej byłoby obniżyć cały budynek.

A na Wawrzyńca będą budować coś takiego:

Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 17.01.2011 o godz. 03:43.
Odpowiedz cytując
zimiok
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 18.01.2011, 13:24
http://moto.onet.pl/1635824,1,obwodn...l.html?node=15
Odpowiedz cytując
RLY
Senior Member

Stary 18.01.2011, 13:44
http://www.wrcrally.pl/news.php?id=1184
Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Stary 18.01.2011, 14:36
Ktoś miał w podpisie mapę z całym pierścieniem "w przyszłości" okalającym Kraków i link rapidshare w dużej rozdzielczości. Głowię się nad tym kto to był i nie mogę sobie przypomnieć za nic w świecie. Podrzuci ktoś ?

Edit:

Dzięki!
Ostatnio edytowane przez tomo : 18.01.2011 o godz. 15:01.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 18.01.2011, 14:57
Chyba użytkownik Konrad miał taki podpis.

Trzymaj link do tej mapy:

http://i52.tinypic.com/2py3y13.gif
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 19.01.2011, 02:13
Jest szansa na rozpoczęcie budowy wschodniej obwodnicy Krakowa jeszcze w tym roku

Decyzja w sprawie finansowania tej inwestycji zapadnie na przełomie kwietnia i maja. Takie są uzgodnienia po czwartkowym (13 stycznia) spotkaniu wojewody małopolskiego Stanisława Kracika, marszałka województwa małopolskiego Marka Sowy, prezydenta Krakowa Jacka Majchrowskiego i przewodniczącego Rady Miasta Krakowa Bogusława Kośmidera z ministrem infrastruktury Cezarym Grabarczykiem.

Minister zadeklarował, że postępowanie przetargowe na budowę tej trasy trwa zgodnie z harmonogramem. Środki na budowę obwodnicy mają pochodzić z oszczędności po przetargach na inwestycje finansowane w ramach funduszy europejskich.

Rządowy projekt Programu Budowy Dróg Krajowych na lata 2011 – 2015 jest obecnie konsultowany. W przekazanym opinii publicznej dokumencie jedyną inwestycją w regionie jest budowa autostrady A4. Projekt nie przewiduje lub odsuwa w czasie ewentualne rozpoczęcie realizacji wielu bardzo istotnych inwestycji niezbędnych dla sprawnego funkcjonowania krajowego układu transportowego w Małopolsce, co wzbudziło bardzo duże niezadowolenie samorządów i mieszkańców regionu.
Podczas spotkania w Warszawie wojewoda, marszałek, prezydent i przewodniczący zwrócili się do ministra infrastruktury Cezarego Grabarczyka z wnioskiem o jak najszybsze rozpoczęcie budowy drugiego fragmentu wschodniej obwodnicy Krakowa od węzła „Rybitwy” do węzła „Igołomska”.

Zwrócili również uwagę, że droga S7 to istotny element obwodnicy Krakowa, który będzie miał „zasadniczy wpływ na poprawę warunków życia mieszkańców przez obniżenie uciążliwości komunikacyjnych (hałas i zanieczyszczenie powietrza) wywołanych tranzytowym ruchem kołowym na drodze krajowej w relacji Warszawa-Zakopane”. Przypomnieli, że budowa tej drogi ma też kluczowe znaczenie dla planowanej specjalnej strefy ekonomicznej gmin Wieliczka i Niepołomice, a także dla funkcjonowania planowanego w Nowej Hucie Zakładu Termicznego Przetwarzania Odpadów.

Wizyta u ministra infrastruktury to kolejna wspólna inicjatywa wojewody, marszałka i prezydenta w sprawie wschodniej obwodnicy miasta. 21 grudnia 2010 roku Stanisław Kracik, Marek Sowa i Jacek Majchrowski zaapelowali do ministra infrastruktury Cezarego Grabarczyka o jak najszybsze rozpoczęcie ważnej dla Krakowa i regionu inwestycji.

Źródła: biura prasowe UW, UMWM, UM
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 22.01.2011, 21:13
Cytat:
Wielki, stalowy łuk wyrastający z kamiennej posadzki placu Jana Nowaka Jeziorańskiego, a pod nim betonowe płyty - taka koncepcja wygrała konkurs na pomnik dla płk Kuklińskiego. Monument, który zdominowałby okolicę, podzielił jurorów.

Autorzy zwycięskiej koncepcji pomnika Czesław Dźwigaj i Krzysztof Lenartowicz byli nieobecni na wczorajszym ogłoszeniu wyników konkursu. Za to ich zwycięski projekt wywołał burzę. Po raz pierwszy w Krakowie architekci i artyści uczestniczący w konkursie architektonicznym złożyli votum separatum, nie godząc się z jego rozstrzygnięciem.

"Po dwudniowych obradach jury, wymianie stanowisk i próbach argumentacji w głosowaniu nad wyborem pracy przeznaczonej do realizacji, choć w demokratycznym trybie głosowania, dokonano wyboru, z którym pogodzić się jednak trudno! Mając na względzie dbałość o przestrzeń publiczną miasta, nie możemy pogodzić się z próbą jej degradacji i musimy odwołać się do gestu ostatecznego" - napisali w oświadczeniu artyści i architekci.

O wyniku (9 za do 8 przeciw) zdecydowały głosy radnych miejskich oraz członków Stowarzyszenie im. płk Ryszarda Kuklińskiego, fundatorów budowy pomnika. Stalowy łuk wyrastający z kamiennej posadzki placu Jana Nowaka Jeziorańskiego miałby stanąć pomiędzy budynkiem poczty a dworcem, naprzeciw Galerii Krakowskiej.

- Tego typu łukowe symbole są wprawdzie spotykane w Korei, na Ukrainie, w Iraku, Jerozolimie. W Nairobi są dwa kły skrzyżowane przy drodze na lotnisko, ale jest to estetyka obca nam i w kontekście tego konkursu zupełnie niezrozumiała - zżyma się plastyk miejski Jacek Maria Stokłosa.

Pomnik dla płk Kuklińskiego nie po raz pierwszy wzbudza kontrowersje. Przed rokiem na prośbę stowarzyszenia bez konkursu Czesław Dźwigaj zaprojektował już olbrzymi, 25-metrowy pomnik - monumentalną kolumnę z kamienia zwieńczoną rzeźbą z brązu przedstawiającą orła z dwukrotnie przestrzelonym lewym skrzydłem. Stanąć miał przy placu Centralnym w Nowej Hucie. Przeciwko jego budowie zaprotestowali mieszkańcy.

Teraz zbuntowani jurorzy podkreślają, że wśród 32 konkursowych propozycji nie brakowało interesujących prac o dużych wartościach artystycznych, nadających się do realizacji i korzystnie wpływających na przestrzeń placu Jeziorańskiego. - Zwyciężyła praca, która tych wartości jest całkowicie pozbawiona, a co więcej jest szkodliwa i psuje to miejsce - powiedział "Gazecie" Jacek Budyn, architekt SARP, sędzia referent konkursu. - Nie możemy nikomu dyktować, co ma się mu podobać, a co nie, ale też nie możemy pozwolić na realizację bubla i jeszcze legitymizować jego wybór własnymi nazwiskami - dodaje Budyn.

Aby doszło do budowy pomnika, projekt musiałby uzyskać zgodę konserwatora zabytków, pozytywną opinię Miejskiej Komisji Urbanistyczno-Architektonicznej, miejskiego plastyka i głównego architekta. A jak już dziś wiadomo, przynajmniej dwaj ostatni nie mają zamiaru przykładać ręki do realizacji tego projektu. - Ten plac wymaga godnego potraktowania, zgodnego z duchem XXI w. Pomnik dla płk Kuklińskiego mógł taki być, niosąc w sobie zarazem przesłanie ideowe. Tak się jednak nie stało, więc jako główny architekt Krakowa nie zgadzam się z takim rozwiązaniem - mówi prof. Andrzej Wyżykowski.

Zwycięską wizję krytykuje również arch. Romuald Loegler, członek jury i autor projektu zagospodarowania placu Jeziorańskiego. Formę pomnika nazywa "niestosownym krzykiem, zaburzającym istniejący ład przestrzenny, nie oferując w zamian żadnego, artystycznego gestu". - Realizacja tego napastliwego pomysłu, wymagałaby zgody autora projektu placu. A ja nie godzę się na dewastowanie przestrzeni publicznej miasta - mówi stanowczo Loegler. Dodaje, że realizacja tego pomysłu skazałaby Kraków na pośmiewisko.

Ale projektu broni Mirosław Gilarski, radny PiS: - Głosowałem za tym projektem, bo przekonały mnie jego wartości edukacyjne. Nikt nie przejdzie obok tego pomnika obojętnie, poświęcając chwilę postaci płk Kuklińskiego.

Na budowę pomnika Stowarzyszenie im. płk. Ryszarda Kuklińskiego ma do wydania 400 tys. zł. Zdaniem miejskiego plastyka i pozostałych artystów uczestniczących w obradach jury to za mało, aby w ogóle brać pod uwagę realizację zwycięskiej pracy. Burzą po ogłoszeniu wyników zaskoczony jest prezes stowarzyszenia Henryk Pach. - Zgadzam się z demokratycznym wyborem przyjętym w głosowaniu - stwierdza krótko. Jak sam głosował, powiedzieć nie chce. Ale podobnie jak architekci i artyści nie odrzuca możliwości budowy pomnika, w oparciu na... innym z nagrodzonych projektów.

Nie zgadzali się na podwyższenie szkieletora o 6 metrów a tutaj taki badziew. Masakra - mam nadzieję że to nie przejdzie.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Kolumbus
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 26.01.2011, 17:53
WSTRZYMANE PRZYGOTOWANIA DO BUDOWY S7

Na wniosek Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad zawieszono postępowanie o wydanie zgody na budowę drugiego odcinka drogi ekspresowej w Krakowie. Maleją szanse na rozpoczęcie w tym roku budowy drugiego odcinka S7 w Krakowie. Wczoraj rząd zaakceptował "Program budowy dróg krajowych na lata 2011-2015". Jak już informowaliśmy, na liście inwestycji, które na pewno zostaną rozpoczęte do 2013 r., nie ma drogi S7 z Rybitw do ul. Igołomskiej w Krakowie.

http://krakow.gddkia.gov.pl/media-o-...a-do-budowy-s7
piekna zaba w podpisie

Odpowiedz cytując
gromaders
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 26.01.2011, 18:05
mam pytanie, kiedy Nowohucka ma zostać otwarta?
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 26.01.2011, 18:45
Mogę zapewnić, że na pewno budżet nie zostanie przekroczony i termin zakończenia prac - 21 kwietnia 2011 roku – zostanie dotrzymany.

Tak piszą w Dzienniku Polskim ;-)
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów