|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Banita
Od: 04.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
![]() można i bliżej boiska... wystarczy chcieć. Dolną część trybun bocznych nawiązujemy do E i D, a nie jak jest w projekcie ze pod względem geometrii jest to kopia wyburzonego niedawno C. Zwiększa się dzięki temu nachylenie trybun, a co za tym idzie poprawia się widoczność. Mało tego przy takim układzie można zbudować więcej rzędów (2 x 32). I żeby było śmieszniej potrzeba na to mniej miejsca niż w wersji Obtułowicza (gdzie elewacja styka się z ulicą) |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
LukL - jesteś jakimś architektem, albo budowlańcem czy tak sobie luźno to naszkicowałeś
bo fajnie to wygląda, tylko czy z budowlanego punktu widzenia jest to możliwe...ja np nie znam się na tym zupełnie... |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
A czy kąt nachelnia dolnego piętra tybuny C będzie taki sam jak tybuny D i E?.Ile wynosi?.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
A tak ogółem to ktoś (O. i rządzący) powinien porządnie za ten stadion beknąć. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Nie nie jest to możliwe, bo wystarczy się przyjrzeć na dach i widać, że po przesunięciu zachodzi na 1 od lewej pylon. Także darujcie sobie te rysunki skoro od tak są rysowane. Zanim zburzyli C to odległośc wynosiła chyba 25-30 metrów więc dlaczego teraz skomplecie o te 17 metrów? Odległość D i E od murawy to chyba 12-15 metrów. Najważniejsze aby szybko powstał i średnia na meczach wynosiła te marne 25 000 na mecz, a może nasz dobrodziej znów sypnie groszem i miłe chwile z 2002/2003 znowu staną się faktem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Myślę, że w tej chwili nie jest najważniejsze czy trybuny będą w odległości 10, 15, a może 17 metrów od boiska. Po pierwsze w tej chwili nic się na to nie poradzi, gdyż D i E jakby warunkują odległość od boiska pozostałych z racji na swoją długość. Po drugie ważne jest żeby stadion powstał jak najszybciej. A po trzecie i NAJWAŻNIEJSZE żebyśmy mogli grać przy Reymonta jak najdłużej się da. Mnie osobiście wali czy będzie to 15 czy 50 metrów.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
O czym wy kur** .......*** niektorzy? Oczywiscie ze projekt jest do dupy, ale D i E byly projektowane pod stadion na 25 tys BEZ naroznikow, dlatego sa takie szerokie ze gdyby nie bylo naroznikow to byl sie stykaly z trybunami wzdluz boiska. Inna sprawa to tez narozniki, jedno jesli sa juz takie to czemu nie mozna tego polaczyc jak wlasnie na Riverside? zwlaszcza ten dach. A drugie naprawde Obtulowicza nie rozumiem, skoro oponka mu przeszkadzala to czemu zrobil okraglaka a nie kwadraciaka? Skoro zrobil okraglaka to trzeba bylo zrobic owalne narozniki i znow podam tu przyklad Riverside, przez co ograklak by sie wtedy komponowal w stadion, jakby tylko mu sie dach tez zrobilo u gory..
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
LukL: Otóż to. W ten sposób można by wykonać trybunę C. Tylko wjazd na murawę trzeba by było umieścić całkiem w narożniku. Ale skoro stadion powstaje jaki powstaje - z pewnością lepszy niż ten, który był - to niech powstanie jak najszybciej i bez konieczności opuszczania Reymonta przez Wisłę. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
na old trafford napewno nie spełnia wymogów na temat odległości. nie bez przyczyny na pierwsze 3 rzędy nie sprzedaja biletów więc jest góra 4-5 m o lini boiska
![]()
Wisła górą,
Wisła pany, jestem w sobie zakochany
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Co kilka tygodni na forum występuje fala krytykowania stadionu. Ile to już razy krytykowaliśmy odległość murawy od trybun. Ile to razy wyśmiewaliśmy się z projektu. Teraz to już klamka zapadła i nie ma co dyskutować o "pierdołach". Ja tam się cieszę że odległość nie wynosi 25 m, bo wszystkiego można było się spodziewać...
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=-shF8y5ud0Q - obejrzyj Wiślaku, zapewniam że banan pojawi się na twych ustach
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To może tak dla ścisłości:
Odległość boiska od ogrodzenia przy nowej trybunie bocznej wynosić będzie dokładnie 14,8 m (17,36 od pierwszego krzesełka) Dla porównania stare C od ogrodzenia dzieliła odległość 20-21 m. Wziąć pod uwagę należy jednak fakt iż obecnie boisko położone jest bliżej trybuny głównej (o 4-5 w stosunku do trybuny wschodniej) Wyśrodkowanie go spowoduje zmniejszenie dystansu do 16-17metrow (mowa o odległości do ogrodzenia starego C) Tak więc z wyliczeń ( 20/21 - 4/5 = 16/17 v 14,8 projektowane) wynika iż nowa trybuna przesunie się w stosunku do starej zaledwie o 1-2 metry ! Uwzględniając manewr wyrównania boiska plac gry przybliży się o 5-6 metrów. Czyli komfort oglądania meczy niewiele, ale jednak się poprawi A teraz najlepsze: Cała ta modyfikacja w przypadku trybuny głównej pociągnie za sobą zupełnie odwrotne zmiany. Boisko oddali się o 4-5 metrów. Ale to jeszcze nic :d zmniejszy się jednocześnie nachylenie widowni z około 28 stopni do równych 20....(mowa o dolnej trybunie)
Ostatnio edytowane przez LukL : 10.12.2008 o godz. 19:27.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]() gdyby było jak piszesz 4-5 m od linii bocznej boiska,to brakłoby miejsca na reklamy.one stoją tyle od boiska.przecież musi byc miejsce na rozgrzewke dla zawodników,na wzięcie rozbiegu przy wybijaniu np rzutu rożnego.a najwazniejsze chodzi o bezpieczeństwo zawodników.tak więc miedzy bajki trzeba włożyć opowieści że w anglii trybuny są tak blisko,że można ręką dotknąć zawodnika.odległości pierwszego rzędu siedzeń wynoszą co najmniej 10-12 m.wrzucałem tu kiedys zdjęcia allianz areny i tam tez wyglada to podobnie.w barcelonie przyglądałem się i też trybuny nie są przy samym boisku.odległość jak ma być u nas (ktoś to chyba wyliczył na 17-18 m)nie jest więc może bardzo mała,ale też nie jest szczególnie rażąca.jest jeszcze jedna sprawa.w tej chwili fifa i uefa wymagają,aby mecze pod ich egidą była rozgrywane na boiskach 68x105m.nigdzie nie jest powiedziane,że np za dziesięć lat nie będzie to np 72x110.nie wiedomo w którą stronę pójdą zmiany w piłce.wtedy będziemy siedzieć o dwa metry bliżej.tak więc bez obaw nie jest wcale tak źle. ![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
jakie 17,18 metrów !!! obecnie C jest oddalone o 24 metry i tyle zostanie !!! rownież twierdzenie że kąt nowej trybuny bedzie wiekszy jest nie do konca prawdą. bedzie wiekszy ale drugie pietro !!! ale nas interesuje pierwsze bedzie jeszcze mniejsze niż stare C !!! dołączam fotke dla niedowiarków
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
co do 4 osobnych trybun to czasem super wygląda. Na przykład RC Lens, którego stadion, dla mnie, jest jednym z ładniejszych w Europie.
i przestańcie na mnie krzyczeć ![]() ![]() .
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
![]() no ale o gustach się nie dyskutuje. Aż tak ohydnych szczelin jak wyżej nie będzie, ale na pewno będzie to zauważalne. Mi tylko o te yebane szczeliny chodzi, gdyby to było wszystko zamknięte to stadion palce lizać. Te rozkminki na temat odległości od trybun do murawy można włożyć między bajki. Każdy kto choć raz był na C wie że nie było zle (przynajmniej dla mnie), mi osobiście to wszystko wydawało się bardzo blisko, a przecież teraz będzie o kilka metrów krócej jeśli chodzi o odległości od murawy do nowego C. Płot zapewne będzie niższy, nachylenie trybuny inne itp itd.
Ostatnio edytowane przez element : 10.12.2008 o godz. 23:15.
![]()
"Chuligani Wisły rzucili serpentyny..."
"Kibole Wisły odpalili race. Właśnie dlatego w Polsce nie będzie wielkiej piłki" "Będziemy zamykać stadiony, żeby ludzie mogli przychodzić na mecze" "Posunięcia kibiców Wisły przypomniały mi o zamachach na World Trade Center" cdn.. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
miałem na myśli efekt wizualny z "wewnątrz" stadionu
tak gwoli ścisłości.![]() .
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||
Smutno się robi, jak się to czyta. ![]()
|
||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
tya... rozumiem że weszłeś w posiadanie jakiejś najnowszej wersji projektu, o którym nikt jeszcze nie słyszał.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Najważniejsze żeby była dobra akustyka, żeby doping się niósł i żeby przy śpiewach z całym stadionem była dobra synchronizacja. To jest dla mnie najważniejsze, a nawet jak obniżą murawę jeszcze o 5 metrów to i tak będzie gicior, żeby tylko przyszło te 35 tysięcy ludzi i każdy chciał głośno dopingować Wisełkę. W kwestii odległości lepiej jak będzie blisko, bo wtedy zrobimy taki kocioł, że nawet jak przyjedzie Barcelona to jej piłkarzykom zrobi się miękko w kolanach, a ich piknikowi kibice będą składać skargi o zakłócaniu ciszy, bo przecież na Camp Nou w czasie meczu można w szachy grać (dla niekumatych: bo jest tak cicho i nudno
)![]() WSZĘDZIE DOBRZE, ALE W DOMU NAJLEPIEJ...R22!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Zresztą panowie lech poznan też miał ten sam problem co my, czyli za szeroka trybuna za bramkami. Ale projektant w Poznaniu poszedł po rozum do głowy i maksymalnie teraz przyblizył trybuny wzdłuż boiska. Wczoraj LuKl przedstawił na forum taki zarys trybun , własnie o to chodziło i Poznań tak zrobił widac to na projekcie.
I jeszcze jedno skąd sie bierze 24 metry trybunka ma 100 boiska ma 68 zostaje po 16. Nowa trubyna jest bardziej oddalona niż obecne C o 8 metrów - wynika to z najwnoszych projektów trybuny . Te projekty są tu na forum- szejkspir je wklejał
Ostatnio edytowane przez mikolaj99 : 11.12.2008 o godz. 09:11.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Co sadzicie o
szejkach> |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wracając jeszcze do rysunku..... Kreśląc ową konstrukcje chciałem wykazać iż mimo tak szerokich trybun D i E można wybudować super komfortowy stadion. Twierdzenie że tak sie nie da z uwagi na dach jest po prostu śmieszne. Nie z takimi rzeczami konstruktorzy sobie radzili. Wystarczy odrobina wyobraźni. Swoją drogą ciekaw jestem jak owe szczeliny między trybunami wpłyną na akustykę
Ostatnio edytowane przez LukL : 11.12.2008 o godz. 10:20.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
- Euro 2012 mogą być najlepszym turniejem od lat i wielką szansą dla was. Futbol na Wschodzie może rozwinąć się do poziomu, o jakim nawet nie marzyliście - mówi prezydent UEFA, Michel Platini, "Dziennikowi".
- Odrębna kwestia to Kijów. Jeśli to miasto nie zdąży ze swoim stadionem, to istnieje taka możliwość, że Euro odbędzie się tylko w Polsce - mówi wprost Michel Platini kurcze to by było coś |
|
|
|
Banita
Od: 07.2008
Offline |
|
|
|
Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
A tak wogole to powiem tyle narazie to My se tu mozemy gadac spekulowac ale moim zdaniem krytyka i mowienie odrazu ze to bedzie najbrzydszy obiekt w PL czy cos takiego to se mozna wsadzic w D*pe bo na krytykje przyjdzie czas jak stadion bedzie gotowy
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
Banita
Od: 07.2008
Offline |
|
|
http://90minut.pl/news.php?id=816085
decyzje zapadna do swiat - czyli robia nam miejsce? czyzby Wisla i Cracovia wpolpracowaly w tej tymczasowej przeprowadzce? |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|