The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Przemo12
Banita

Od: 04.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.12.2008, 09:06
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...uldozery.htmlv
Odpowiedz cytując
LukL
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 10.12.2008, 09:27

można i bliżej boiska...
wystarczy chcieć.

Dolną część trybun bocznych nawiązujemy do E i D, a nie jak jest w projekcie ze pod względem geometrii jest to kopia wyburzonego niedawno C. Zwiększa się dzięki temu nachylenie trybun, a co za tym idzie poprawia się widoczność. Mało tego przy takim układzie można zbudować więcej rzędów (2 x 32). I żeby było śmieszniej potrzeba na to mniej miejsca niż w wersji Obtułowicza (gdzie elewacja styka się z ulicą)
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 10.12.2008, 09:54
LukL - jesteś jakimś architektem, albo budowlańcem czy tak sobie luźno to naszkicowałeś

bo fajnie to wygląda, tylko czy z budowlanego punktu widzenia jest to możliwe...ja np nie znam się na tym zupełnie...
Odpowiedz cytując
leszekm
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 10.12.2008, 12:47
A czy kąt nachelnia dolnego piętra tybuny C będzie taki sam jak tybuny D i E?.Ile wynosi?.
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 10.12.2008, 13:34
LukL napisał(a):Wyświetl post

można i bliżej boiska...
wystarczy chcieć.

Dolną część trybun bocznych nawiązujemy do E i D, a nie jak jest w projekcie ze pod względem geometrii jest to kopia wyburzonego niedawno C. Zwiększa się dzięki temu nachylenie trybun, a co za tym idzie poprawia się widoczność. Mało tego przy takim układzie można zbudować więcej rzędów (2 x 32). I żeby było śmieszniej potrzeba na to mniej miejsca niż w wersji Obtułowicza (gdzie elewacja styka się z ulicą)
No tak, tylko jeden problem pozostaje z tym, czy wtedy owa elewacja utrzyma trybunę, bo już przy tym projekcie podobno są z tym problemy. Ale to zostawmy. Bardziej chodzi mi o to, że błąd przy powstawaniu D i E jest ogromny, są za szerokie, ale teraz dostawienie do nich trybun w ten sposób o którym Ty mówisz, to już samobójstwo. Bo brać trzeba pod uwagę, że ten stadion ma szansę się rozwinąć - tzn. w przeciągu 10 lat, D i E może już nie być, a na ich miejsce mogą być trybuny dwukondygnacyjne - łączące stadion w całość. Mnie też to nie przekonuje, ale takiej możliwości nie można wykluczyć.

A tak ogółem to ktoś (O. i rządzący) powinien porządnie za ten stadion beknąć.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 10.12.2008, 13:35
Proud napisał(a):Wyświetl post
LukL - jesteś jakimś architektem, albo budowlańcem czy tak sobie luźno to naszkicowałeś

bo fajnie to wygląda, tylko czy z budowlanego punktu widzenia jest to możliwe...ja np nie znam się na tym zupełnie...
Nie nie jest to możliwe, bo wystarczy się przyjrzeć na dach i widać, że po przesunięciu zachodzi na 1 od lewej pylon. Także darujcie sobie te rysunki skoro od tak są rysowane. Zanim zburzyli C to odległośc wynosiła chyba 25-30 metrów więc dlaczego teraz skomplecie o te 17 metrów? Odległość D i E od murawy to chyba 12-15 metrów. Najważniejsze aby szybko powstał i średnia na meczach wynosiła te marne 25 000 na mecz, a może nasz dobrodziej znów sypnie groszem i miłe chwile z 2002/2003 znowu staną się faktem.
Odpowiedz cytując
gackos
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 10.12.2008, 14:49
Myślę, że w tej chwili nie jest najważniejsze czy trybuny będą w odległości 10, 15, a może 17 metrów od boiska. Po pierwsze w tej chwili nic się na to nie poradzi, gdyż D i E jakby warunkują odległość od boiska pozostałych z racji na swoją długość. Po drugie ważne jest żeby stadion powstał jak najszybciej. A po trzecie i NAJWAŻNIEJSZE żebyśmy mogli grać przy Reymonta jak najdłużej się da. Mnie osobiście wali czy będzie to 15 czy 50 metrów.
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 10.12.2008, 15:00
O czym wy kur** .......*** niektorzy? Oczywiscie ze projekt jest do dupy, ale D i E byly projektowane pod stadion na 25 tys BEZ naroznikow, dlatego sa takie szerokie ze gdyby nie bylo naroznikow to byl sie stykaly z trybunami wzdluz boiska. Inna sprawa to tez narozniki, jedno jesli sa juz takie to czemu nie mozna tego polaczyc jak wlasnie na Riverside? zwlaszcza ten dach. A drugie naprawde Obtulowicza nie rozumiem, skoro oponka mu przeszkadzala to czemu zrobil okraglaka a nie kwadraciaka? Skoro zrobil okraglaka to trzeba bylo zrobic owalne narozniki i znow podam tu przyklad Riverside, przez co ograklak by sie wtedy komponowal w stadion, jakby tylko mu sie dach tez zrobilo u gory..
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 10.12.2008, 15:16
PhantomRanger napisał(a):Wyświetl post
Nie nie jest to możliwe, bo wystarczy się przyjrzeć na dach i widać, że po przesunięciu zachodzi na 1 od lewej pylon.
Ale dach wcale nie musi mieć idealnie prostej krawędzi lub też pylon można wpuścić w powierzchnie dachu. W rzeczywistości jedynym problemem jest to, że wykonane są już fundamenty, które przystosowane są do takiej, a nie innej konstrukcji trybuny. Na tym etapie zmiana projektu byłaby bardzo trudna i bardzo kosztowna. W istocie największym błędem było powierzenie Obtułowiczowi projektowania stadionu. Wie ktoś ile aren sportowych on projektował? Czyżby żadnej...

LukL:
Otóż to. W ten sposób można by wykonać trybunę C. Tylko wjazd na murawę trzeba by było umieścić całkiem w narożniku.

Ale skoro stadion powstaje jaki powstaje - z pewnością lepszy niż ten, który był - to niech powstanie jak najszybciej i bez konieczności opuszczania Reymonta przez Wisłę.
Odpowiedz cytując
lord damien
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 10.12.2008, 17:04
na old trafford napewno nie spełnia wymogów na temat odległości. nie bez przyczyny na pierwsze 3 rzędy nie sprzedaja biletów więc jest góra 4-5 m o lini boiska
Wisła górą,
Wisła pany,
jestem w sobie zakochany
Odpowiedz cytując
arth_ur
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 10.12.2008, 19:12
Co kilka tygodni na forum występuje fala krytykowania stadionu. Ile to już razy krytykowaliśmy odległość murawy od trybun. Ile to razy wyśmiewaliśmy się z projektu. Teraz to już klamka zapadła i nie ma co dyskutować o "pierdołach". Ja tam się cieszę że odległość nie wynosi 25 m, bo wszystkiego można było się spodziewać...
http://www.youtube.com/watch?v=-shF8y5ud0Q - obejrzyj Wiślaku, zapewniam że banan pojawi się na twych ustach
Odpowiedz cytując
LukL
Senior Member

Stary 10.12.2008, 19:15
To może tak dla ścisłości:
Odległość boiska od ogrodzenia przy nowej trybunie bocznej wynosić będzie dokładnie 14,8 m (17,36 od pierwszego krzesełka) Dla porównania stare C od ogrodzenia dzieliła odległość 20-21 m. Wziąć pod uwagę należy jednak fakt iż obecnie boisko położone jest bliżej trybuny głównej (o 4-5 w stosunku do trybuny wschodniej) Wyśrodkowanie go spowoduje zmniejszenie dystansu do 16-17metrow (mowa o odległości do ogrodzenia starego C) Tak więc z wyliczeń ( 20/21 - 4/5 = 16/17 v 14,8 projektowane) wynika iż nowa trybuna przesunie się w stosunku do starej zaledwie o 1-2 metry ! Uwzględniając manewr wyrównania boiska plac gry przybliży się o 5-6 metrów. Czyli komfort oglądania meczy niewiele, ale jednak się poprawi
A teraz najlepsze:
Cała ta modyfikacja w przypadku trybuny głównej pociągnie za sobą zupełnie odwrotne zmiany. Boisko oddali się o 4-5 metrów. Ale to jeszcze nic :d zmniejszy się jednocześnie nachylenie widowni z około 28 stopni do równych 20....(mowa o dolnej trybunie)
Ostatnio edytowane przez LukL : 10.12.2008 o godz. 19:27.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 10.12.2008, 19:33
lord damien napisał(a):Wyświetl post
na old trafford napewno nie spełnia wymogów na temat odległości. nie bez przyczyny na pierwsze 3 rzędy nie sprzedaja biletów więc jest góra 4-5 m o lini boiska

gdyby było jak piszesz 4-5 m od linii bocznej boiska,to brakłoby miejsca na reklamy.one stoją tyle od boiska.przecież musi byc miejsce na rozgrzewke dla zawodników,na wzięcie rozbiegu przy wybijaniu np rzutu rożnego.a najwazniejsze chodzi o bezpieczeństwo zawodników.tak więc miedzy bajki trzeba włożyć opowieści że w anglii trybuny są tak blisko,że można ręką dotknąć zawodnika.odległości pierwszego rzędu siedzeń wynoszą co najmniej 10-12 m.wrzucałem tu kiedys zdjęcia allianz areny i tam tez wyglada to podobnie.w barcelonie przyglądałem się i też trybuny nie są przy samym boisku.odległość jak ma być u nas (ktoś to chyba wyliczył na 17-18 m)nie jest więc może bardzo mała,ale też nie jest szczególnie rażąca.jest jeszcze jedna sprawa.w tej chwili fifa i uefa wymagają,aby mecze pod ich egidą była rozgrywane na boiskach 68x105m.nigdzie nie jest powiedziane,że np za dziesięć lat nie będzie to np 72x110.nie wiedomo w którą stronę pójdą zmiany w piłce.wtedy będziemy siedzieć o dwa metry bliżej.tak więc bez obaw nie jest wcale tak źle.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
mikolaj99
Member

Od: 06.2005

Stary 10.12.2008, 20:58
jakie 17,18 metrów !!! obecnie C jest oddalone o 24 metry i tyle zostanie !!! rownież twierdzenie że kąt nowej trybuny bedzie wiekszy jest nie do konca prawdą. bedzie wiekszy ale drugie pietro !!! ale nas interesuje pierwsze bedzie jeszcze mniejsze niż stare C !!! dołączam fotke dla niedowiarków
Załączone obrazki
Typ pliku: jpg C.JPG (78,7 KB, 141 wyświetleń)
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 10.12.2008, 21:47
mikolaj99 napisał(a):Wyświetl post
jakie 17,18 metrów !!! obecnie C jest oddalone o 24 metry i tyle zostanie !!! rownież twierdzenie że kąt nowej trybuny bedzie wiekszy jest nie do konca prawdą. bedzie wiekszy ale drugie pietro !!! ale nas interesuje pierwsze bedzie jeszcze mniejsze niż stare C !!! dołączam fotke dla niedowiarków
nie chce mi się tu szukac po forum ale wzięło się to stąd,że długość trybun za bramkami pomniejszono o 68 m i róznicę podzielono przez dwa.po drugie niedawno była informacja,że boisko ma byc wyśrodkowane względem trybun za bramkami a to oznacza,że nastąpi przesunięcie o 3-4 m w kierunku "C".
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 10.12.2008, 22:57
co do 4 osobnych trybun to czasem super wygląda. Na przykład RC Lens, którego stadion, dla mnie, jest jednym z ładniejszych w Europie.
i przestańcie na mnie krzyczeć faktycznie deczko przegiąłem z tymi odległościami,a le chciałem pokazać, że wbrew temu co się mówi, nawet w Anglii nie można "dotknąć przebiegającego piłkarza"
.
Odpowiedz cytując
element
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 10.12.2008, 23:06

no ale o gustach się nie dyskutuje.

Aż tak ohydnych szczelin jak wyżej nie będzie, ale na pewno będzie to zauważalne.
Mi tylko o te yebane szczeliny chodzi, gdyby to było wszystko zamknięte to stadion palce lizać.
Te rozkminki na temat odległości od trybun do murawy można włożyć między bajki.
Każdy kto choć raz był na C wie że nie było zle (przynajmniej dla mnie), mi osobiście to wszystko wydawało się bardzo blisko, a przecież teraz będzie o kilka metrów krócej jeśli chodzi o odległości od murawy do nowego C. Płot zapewne będzie niższy, nachylenie trybuny inne itp itd.
Ostatnio edytowane przez element : 10.12.2008 o godz. 23:15.
"Chuligani Wisły rzucili serpentyny..."
"Kibole Wisły odpalili race. Właśnie dlatego w Polsce nie będzie wielkiej piłki"
"Będziemy zamykać stadiony, żeby ludzie mogli przychodzić na mecze"
"Posunięcia kibiców Wisły przypomniały mi o zamachach na World Trade Center"
cdn..
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 10.12.2008, 23:28
miałem na myśli efekt wizualny z "wewnątrz" stadionu tak gwoli ścisłości.
.
Odpowiedz cytując
Mishuh
Senior Member

Stary 10.12.2008, 23:36
vote-for-mikey napisał(a):Wyświetl post
faktycznie trochę z emirates przesadziłem, ale nie sądzę, że jest mniej niz 15 m.
To źle sądzisz, bo jest mniejsza - jak pisze wiertar i rav dochodzi powoli do 10m czyli niezbyt znacząco przekracza minimum UEFA. Bardzo mocno przesadziłeś z podanymi zupełnie na oko odległościami.

PhantomRanger napisał(a):Wyświetl post
Zanim zburzyli C to odległośc wynosiła chyba 25-30 metrów więc dlaczego teraz skomplecie o te 17 metrów? Odległość D i E od murawy to chyba 12-15 metrów.
A gdyby była wcześniej na poziomie 50 metrów i teraz w projekcie byłoby 30 to byłoby super? Głupie podejście. UEFA nie wyznacza swoich parametrów z du.py, trybuna jest za daleko nawet (bo to dyskusyjne) o 10 metrów i nie ważne, czy się tym przejmujesz. Bo prawda jest taka, że mecz będzie można obejrzeć nieźle, ale gorzej, niż gdyby była o 10m bliżej. Rav napisał wszystko w temacie - mistrz O. poszalał praktycznie o jeden sektor obecnych D i E za dużo.

gackos napisał(a):Wyświetl post
Myślę, że w tej chwili nie jest najważniejsze czy trybuny będą w odległości 10, 15, a może 17 metrów od boiska. Po pierwsze w tej chwili nic się na to nie poradzi, gdyż D i E jakby warunkują odległość od boiska pozostałych z racji na swoją długość. [...] Mnie osobiście wali czy będzie to 15 czy 50 metrów.
A niech Cię wali, też masz się z czym obnosić... D i E nie są nie do pokonania, pokazał to nie tylko LukL - podobne sposoby były już na świecie stosowane, takie rzeczy da się przeskoczyć, wystarczy umieć myśleć. Ale widać nie tylko Ciebie to wali.

KaSzTaN napisał(a):Wyświetl post
O czym wy kur** .......*** niektorzy? Oczywiscie ze projekt jest do dupy, ale D i E byly projektowane pod stadion na 25 tys BEZ naroznikow, dlatego sa takie szerokie ze gdyby nie bylo naroznikow to byl sie stykaly z trybunami wzdluz boiska.
I co z tego, że stadion miał być bez narożników? Bez narożników też byłby te nieszczęsne 17 metrów od murawy. Żadne usprawiedliwienie.

Smutno się robi, jak się to czyta.
Odpowiedz cytując
LukL
Senior Member

Stary 11.12.2008, 00:23
jakie 17,18 metrów !!! obecnie C jest oddalone o 24 metry i tyle zostanie !!! rownież twierdzenie że kąt nowej trybuny bedzie wiekszy jest nie do konca prawdą. bedzie wiekszy ale drugie pietro !!! ale nas interesuje pierwsze bedzie jeszcze mniejsze niż stare C !!!
tya... rozumiem że weszłeś w posiadanie jakiejś najnowszej wersji projektu, o którym nikt jeszcze nie słyszał.
Odpowiedz cytując
donPedro23
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 11.12.2008, 00:35
Najważniejsze żeby była dobra akustyka, żeby doping się niósł i żeby przy śpiewach z całym stadionem była dobra synchronizacja. To jest dla mnie najważniejsze, a nawet jak obniżą murawę jeszcze o 5 metrów to i tak będzie gicior, żeby tylko przyszło te 35 tysięcy ludzi i każdy chciał głośno dopingować Wisełkę. W kwestii odległości lepiej jak będzie blisko, bo wtedy zrobimy taki kocioł, że nawet jak przyjedzie Barcelona to jej piłkarzykom zrobi się miękko w kolanach, a ich piknikowi kibice będą składać skargi o zakłócaniu ciszy, bo przecież na Camp Nou w czasie meczu można w szachy grać (dla niekumatych: bo jest tak cicho i nudno)
WSZĘDZIE DOBRZE, ALE W DOMU NAJLEPIEJ...R22!

Odpowiedz cytując
MatixNH
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 11.12.2008, 07:54
element napisał(a):Wyświetl post

no ale o gustach się nie dyskutuje.

Aż tak ohydnych szczelin jak wyżej nie będzie, ale na pewno będzie to zauważalne.
Mi tylko o te yebane szczeliny chodzi, gdyby to było wszystko zamknięte to stadion palce lizać.
Te rozkminki na temat odległości od trybun do murawy można włożyć między bajki.
Każdy kto choć raz był na C wie że nie było zle (przynajmniej dla mnie), mi osobiście to wszystko wydawało się bardzo blisko, a przecież teraz będzie o kilka metrów krócej jeśli chodzi o odległości od murawy do nowego C. Płot zapewne będzie niższy, nachylenie trybuny inne itp itd.
żeby bylo śmieszniej to na tej piękności rozgrywano mecze World Cup 98 we Francji ^^ xD
Odpowiedz cytując
mikolaj99
Member

Stary 11.12.2008, 09:08
Zresztą panowie lech poznan też miał ten sam problem co my, czyli za szeroka trybuna za bramkami. Ale projektant w Poznaniu poszedł po rozum do głowy i maksymalnie teraz przyblizył trybuny wzdłuż boiska. Wczoraj LuKl przedstawił na forum taki zarys trybun , własnie o to chodziło i Poznań tak zrobił widac to na projekcie.

I jeszcze jedno skąd sie bierze 24 metry trybunka ma 100 boiska ma 68 zostaje po 16. Nowa trubyna jest bardziej oddalona niż obecne C o 8 metrów - wynika to z najwnoszych projektów trybuny . Te projekty są tu na forum- szejkspir je wklejał
Załączone obrazki
Typ pliku: jpg lech.jpg (91,9 KB, 169 wyświetleń)
Ostatnio edytowane przez mikolaj99 : 11.12.2008 o godz. 09:11.
Odpowiedz cytując
KaRaSTSW
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 11.12.2008, 09:36
Co sadzicie o
szejkach>?
Odpowiedz cytując
LukL
Senior Member

Stary 11.12.2008, 10:05

I jeszcze jedno skąd sie bierze 24 metry trybunka ma 100 boiska ma 68 zostaje po 16. Nowa trubyna jest bardziej oddalona niż obecne C o 8 metrów - wynika to z najwnoszych projektów trybuny . Te projekty są tu na forum- szejkspir je wklejał
Bzdura ! Nie wiem skąd bierzesz takie informacje, ale w projekcie jak BYK widać iż odległość ta wynosi dokładnie 17,36 m (od linii końcowej boiska do krawędzi pierwszego krzesełka). Dla porównania dystans ten za bramka wynosi 11,90 To jest niecałe 5,5 metra różnicy. A uwierz mi za bramką na stadionie jest strasznie ciasno. Tak że następnym razem zanim zaczniesz siać panikę na forum naucz sie czytać rysunki budowlane.

Wracając jeszcze do rysunku.....
Kreśląc ową konstrukcje chciałem wykazać iż mimo tak szerokich trybun D i E można wybudować super komfortowy stadion. Twierdzenie że tak sie nie da z uwagi na dach jest po prostu śmieszne. Nie z takimi rzeczami konstruktorzy sobie radzili. Wystarczy odrobina wyobraźni.

Swoją drogą ciekaw jestem jak owe szczeliny między trybunami wpłyną na akustykę
Ostatnio edytowane przez LukL : 11.12.2008 o godz. 10:20.
Odpowiedz cytując
Kolumbus
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 11.12.2008, 21:20
- Euro 2012 mogą być najlepszym turniejem od lat i wielką szansą dla was. Futbol na Wschodzie może rozwinąć się do poziomu, o jakim nawet nie marzyliście - mówi prezydent UEFA, Michel Platini, "Dziennikowi".
- Odrębna kwestia to Kijów. Jeśli to miasto nie zdąży ze swoim stadionem, to istnieje taka możliwość, że Euro odbędzie się tylko w Polsce - mówi wprost Michel Platini

kurcze to by było coś
piekna zaba w podpisie

Odpowiedz cytując
kiju.ts
Banita

Od: 07.2008

Stary 11.12.2008, 23:54
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...z_Kuwejtu.html
Odpowiedz cytując
skrzynia1906
Member

Od: 01.2008

Stary 12.12.2008, 00:29
A tak wogole to powiem tyle narazie to My se tu mozemy gadac spekulowac ale moim zdaniem krytyka i mowienie odrazu ze to bedzie najbrzydszy obiekt w PL czy cos takiego to se mozna wsadzic w D*pe bo na krytykje przyjdzie czas jak stadion bedzie gotowy
Odpowiedz cytując
Miro
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 12.12.2008, 09:22
KaRaSTSW napisał(a):Wyświetl post
Co sadzicie o
szejkach>?
Najbardziej lubie waniliowe. Choc truskawkowymi też nie wzgardze .
Odpowiedz cytując
kiju.ts
Banita

Od: 07.2008

Stary 12.12.2008, 09:27
http://90minut.pl/news.php?id=816085
decyzje zapadna do swiat - czyli robia nam miejsce?

czyzby Wisla i Cracovia wpolpracowaly w tej tymczasowej przeprowadzce?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów