The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Jarza
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.12.2010, 13:55
orzeu napisał(a):Wyświetl post
. Outsorcing zas nie wymaga zadnych zachet bo dosaje w miescie tysiace osob z wyzszym wyksztalceniem, dla ktorych takie firmy sa jedyna mozliwoscia znalezienia zatrudnienia bo konkurencji ze strony lepszych firm brak. To jest klucz do zrozumienia skad u nas tyle tzw. "uslug dla biznesu" zamiast samego, prawdziwego biznesu. To zrobilo sie w Krakowie "samo" bez zadnej ingerencji naszych wladz, ktos kto uwaza to za sukces miasta nie ma zielonego pojecia o czym mowi.
Święte słowa.. po roku/dwóch latach pracy w Outsourcingu na tzw przeczekanie i danie sobie czasu na znalezienie pracy "w swojej branży" po prostu wypada się z obiegu. Jaka firma produkcyjna zatrudni specjalistę, który może i ma wykształcenie kierunkowe, ale dwa lata hibernował się za biurkiem klepiąc faktury?

Niestety pełno u nas centrów klepaczy, a brak miejsc pracy gdzie realnie wykorzystywane są umiejętności nabywane na studiach. Może to właśnie brak współpracy na płaszczyźnie Uczelnie-Miasto-Inwestorzy? U nas kształci się praktycznie pod każdym kątem, więc dlaczego co drugi absolwent krakowskich uczelni jest księgowym?!!!
Ostatnio edytowane przez Jarza : 27.12.2010 o godz. 13:57.
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 27.12.2010, 14:01
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
Ostatnio czekal autobus, ktory dowozil ludzi pod terminal. Nie zawsze tak jest?
Siwy autobus stoi... ale do cholery jasne jak to wygląda? Stolica sztuki, miasto królów i kultury i już na wstępie turyści zszokowani panującym na lotnisku burdelem, a transport w postaci 500 metrowej wycieczki autobusowej połączonej z oczekiwaniem na szynobus pod wiatą przystankową w szczerym niemalże polu dają do myślenia "co nas jeszcze w tym Krakowie zaskoczy?" .Szynobus, autobus... szkoda że jeszcze z autobusu pod kasy biletowe nie wożą rykszami kitajce z Tandety! To jest powód do wstydu! Niestety niektórzy odbierają to jako szczyt organizacyjny transportu zbiorowego na linii Kraków - Balice.
Odpowiedz cytując
Endrju 1906
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 27.12.2010, 14:10
Tutaj info odnośnie dróg w tym też dotyczących Małopolski ! http://www.tvn24.pl/-1,1687363,0,1,t...wiadomosc.html
WISŁA NA ZAWSZE !
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 27.12.2010, 14:22
Być może jest to jeden autobus, który nie jeździ zbyt często - ostatnio odwoziłem kumpla - niestety nie mogłem wziąć auta tylko pociągiem i po 10 min czekania poszliśmy z buta do terminalu.

ps. Ericpol nie jest firmą stricte outsourcingową bo głównie wytwarza produkty ale niestety jest tani
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 27.12.2010, 14:26
Moje doświadczenia z szynobusem do Balic są jak najbardziej pozytywne.

Z osiedla "50", schody ruchome na peron, szynobus już czeka, po 15 minutach wysiadka w "lesie", gdzie stał już autobus i w dwie minuty dowiózł mnie pod drzwi Ale wiadomo, te 400 metrów dodatkowych torów jest potrzebne i mam nadzieję, że szybko je podciągną pod sam terminal.

Na dojazd autem też nie narzekam, bo jadąc z południa miasta wystarczy wjechać na A4, by po 10 minutach zostawić auto na nowym parkingu wielopoziomowym

Wszystko idzie w dobrym kierunku
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Stary 27.12.2010, 14:27
Połączenie stacji PKP w Kłaju z pętlą autobusową w Soboniowicach

Europa po krakowsku, według Jacku Majchrowsku

Moje doświadczenia z szynobusem do Balic są jak najbardziej pozytywne.

Z osiedla "50", schody ruchome na peron, szynobus już czeka, po 15 minutach wysiadka w "lesie", gdzie stał już autobus i w dwie minuty dowiózł mnie pod drzwi
Masz to szczęście, że od nas akurat jedzie tramwaj tunelem
Jeśli zaś chodzi o same Balice... nie każdego rajcują czasy głębokiej komuny Chyba, że władze miasta chcą w ten sposób podkreślić, iż przez dziesiątki lat byliśmy za "żelazną kurtyną" i zawsze mieliśmy ze wszystkim pod górkę, a turysta przyjeżdżając do Krakowa może się w ten sposób solidaryzować z naszymi problemami

Na dojazd autem też nie narzekam, bo jadąc z południa miasta wystarczy wjechać na A4, by po 10 minutach zostawić auto na nowym parkingu wielopoziomowym

Wszystko idzie w dobrym kierunku
Ja również nie narzekam, bo od granicy z RFN dzieli mnie zaledwie jedno skrzyżowanie ze światłami
Jednak pamiętaj, że nie każdy ma ten komfort co my.
Ostatnio edytowane przez Matejas_ : 27.12.2010 o godz. 14:51.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 27.12.2010, 14:42
Wiem, dlatego mówię o swoich doświadczeniach ;-)

5 i 51 też jeździ tunelem
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 27.12.2010 o godz. 14:46.
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Stary 27.12.2010, 14:50
Wiem, dlatego mówię o swoich doświadczeniach ;-)

5 i 51 też jeździ tunelem
Żeby te plusy nie przesłaniały Ci minusów to pamiętaj, że 1 2 3 4 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 i 40 nie jeżdżą tunelem

OT: Był ktoś ostatnio na RDA? Zrobili coś z tą elewacją i płytkami które spadły na klatkach schodowych?
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 27.12.2010, 14:56
Ode mnie z osiedla na Dworzec Główny Tunel, jeżdzą tylko dwie linie. Siedem z nich jeździ inną trasą.

A że Kraków to nie Malta, to można sprawdzić w rozkladzie, o której jedzie właściwa linia ;-)

I pamiętaj, że istnieją w Krakowie węzły przesiadkowe, choćby Rondo Mogilskie

PS. Wam się w ogóle coś podoba w Krakowie?
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Stary 27.12.2010, 15:29
PS. Wam się w ogóle coś podoba w Krakowie?
Gdybym miał wymieniać wszystko co mi się podoba musiał bym siedzieć ze 2 dni... niestety jednak wszystko co mi się podoba powstało przed XIX wiekiem
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 27.12.2010, 15:41
Zarzut był, że Kraków stawia tylko na turystykę, a nie przyciąga inwestorów.

Już teraz mogą wybrać Mołdawię. I "samo" mogło się również zrobić w Gdańsku, Wrocławiu, Poznaniu i innych miastach.
Nie przyciaga. Outsorcing to inwestor za przeproszeniem padlinożerczy, pojawia sie tam gdzie nie ma innych bo wie ze nie bedzie mial duzej konkurencji i latwiej pozyska ludzi wyksztalconych (chocby i w miare).
Tam sie samo nie zrobilo bo wiedzieli ze bedzie trudniej znalezc pracownikow za 2 tys. niz u nas.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 28.12.2010, 02:51

Remont parkingu za kilka milionów. Genialne.

A parking na groblach niech stoi pusty ;-)
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 28.12.2010, 17:39
jak kosztuje 7 zł za h to niech sp...lają
Odpowiedz cytując
iiYama
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 28.12.2010, 22:47
Droga S7: będą blokady z Palikotem w tle?
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...-tle,id,t.html

Inicjatorzy walki o przywrócenie finansowania budowy drogi S7 z budżetu państwa dają małopolskim samorządowcom dwa dni na podjęcie efektywniejszej walki o drugi odcinek wschodniej obwodnicy Krakowa. W przypadku bezczynności polityków zapowiadają pikiety i blokady dróg. Pomoc przy organizacji manifestacji zaproponowali im już członkowie Ruchu Poparcia Palikota.
Ave
Wisła
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Stary 29.12.2010, 08:58
polaczenie Lotnisko - dworzec glowny to sluszna koncepcja, ale do dupy wykonanie. To mniej wiecej tak jak ta nieszczesna fontanna na Rynku.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 29.12.2010, 14:49
adam_09 napisał(a):Wyświetl post
jak kosztuje 7 zł za h to niech sp...lają
Nawet 3,5 za h. to by było za dużo... W strefie za 3'ke się parkuje, a znaleźć miejsce wcale tak trudno nie jest...
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 02.01.2011, 02:56

WOW NIGHT, był ktoś? Jak wrażenia?
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 07.01.2011, 06:04
Ruszyła budowa Małopolskiego Parku Technologii Informacyjnych, nowej inwestycji Krakowskiego Parku Technologicznego na terenie kampusu Uniwersytetu Jagiellońskiego w Pychowicach.

Głównym celem projektu jest:
Stworzenie ośrodka wspierającego tworzenie i rozwój przedsiębiorstw ICT aktywnie uczestniczących w tworzeniu gospodarki opartej na wiedzy w Polsce poprzez wzmocnienie instytucjonalne i infrastrukturalne Krakowskiego Parku Technologicznego.

Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 08.01.2011, 10:40
Cytat:
Władze Krakowa podpisały Kartę Brukselską, gdzie zobowiązano się do osiągnięcia minimum 15-proc. udziału rowerów w ruchu miejskim do 2020 roku
Cytat:
W projekcie tegorocznego budżetu na samodzielne inwestycje w infrastrukturę rowerową nie zarezerwowano ani złotówki.

Szkoda, zwłaszcza że "w Zarządzie Infrastruktury Komunalnej i Transportu, że do realizacji właściwie od ręki są projekty dróg rowerowych za ponad 3,3 mln zł" już nie mówią że sam jeżdżę i jesteśmy sto lat za murzynami jeśli chodzi i infrastrukturę rowerową
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 10.01.2011, 18:27
Opublikowano raport firmy doradczej PwC (wcześniej: PricewaterhouseCoopers), która zmierzyła kapitał rozwojowy polskich miast na podstawie rozmaitych danych z lat 2006-2010. Podobnie jak cztery lata temu, gdy powstał pierwszy raport o miastach, PwC zmierzył w nich: jakość życia, inwestycji, finansów, infrastruktury, wizerunku i kultury, instytucji oraz potencjał ludzki.

Generalnie prezentujemy się tak:

Więcej:

http://prawo.uni.wroc.pl/~kwasnicki/...t%20Polski.htm
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 10.01.2011, 18:42
Szkoda że nie napisali nigdzie jakie współczynniki biorą pod uwagę licząc "jakość życia".
No i wyszło szydło z wora - niestety "finanse".

Liczenie średniej z wymienionych czynników uważam za totalny idiotyzm. Ale widocznie lepiej brzmi na raporcie - PwC jest znane z zamiłowania do produkowania raportów

edit:ok, przeoczyłem to o jakości.
Ostatnio edytowane przez Kocur : 10.01.2011 o godz. 19:26.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 10.01.2011, 19:22
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Szkoda że nie napisali nigdzie jakie współczynniki biorą pod uwagę licząc "jakość życia".

Napisali.

"Przy pomiarze KJZ bierzemy pod uwagę cztery aspekty jakości życia: stan środowiska naturalnego, poziom usług medycznych, poziom usług edukacyjnych i poczucie bezpieczeństwa."

Zadłużenie się kłania. Niestety.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 10.01.2011 o godz. 19:24.
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 10.01.2011, 20:07
już kilkakrotnie o tym pisałem i będę pisał aż do usr..nej śmierci. Niech w końcu podadzą medianę tych zarobków a nie średnią. Średnio to u mnie w firmie zarabia się 5 tys netto. A mediana wynosi 2 tys netto. Z psem na spacerze mamy średnio po 3 nogi. Tyle w temacie.
Ja nie wiem skąd są te wszystkie czerpane. Z kimkolwiek ze swoich znajomych nie rozmawiam to średnie wynagrodzenie to 2 tys/netto.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 10.01.2011, 21:03
adam, ale w tym raporcie, jeśli chodzi o punkt "finanse" chodzi w głównej mierze o finanse miasta

"Kapitał Źródeł Finansowania należy rozumieć jako zdolność miasta do sfinansowania projektów niezbędnych do rozwoju. Dobrze rozwinięty KZF oznacza, że miasto jest w stanie zdobyć odpowiednio duże fundusze na ten cel, a jednocześnie umiejętnie zróżnicować źródła ich pochodzenia."
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 10.01.2011 o godz. 21:08.
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 10.01.2011, 22:45
wiem, ale tak mi się przypomniało to napisałem
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 10.01.2011, 22:50
Może pod koniec pierwszego kwartału podadzą dane o zarobkach dla największych miast Polski.

Chociaż biorąc pod uwagę ostatnie dane gdzie dogania nas Bydgoszcz, "największe" nie brzmi już tak dumnie
Odpowiedz cytując
OSC.N.
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 11.01.2011, 08:55
Jak z tego raportu wyłączymy "Kultura i wizerunek", gdzie obecna sytuacja i bieżące zasługi mają minimalne znaczenie, bo dzięki zabytkom Kraków jest "samograjem", to plasujemy się na szarym końcu...
BEZ PODPISU...
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 11.01.2011, 14:33
Budżet Krakowa przeznaczony na kulturę, w przeliczeniu na głowę mieszkańca należy do najwyższych w Polsce. Liczba przedstawień i koncertów kształtuje się na poziomie średniej dla 7 miast, natomiast liczba festiwali teatralnych oraz festiwali muzyki poważnej jest znacznie wyższa od średniej.

Też się samo zrobiło?

Średnia bez kultury i wizerunku:

Warszawa: 136
Poznań: 109
Wrocław:106
Kraków: 104
Katowice: 100
Trójmiasto: 96
Łódź: 87

Proponuję wyłączyć jeszcze "Infrastrukturę" i "Inwestycje". A najlepiej zostawić jeden dział - Finanse. Wtedy twe słowa o "plasowaniu się na szarym końcu" będą miały sens.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 11.01.2011 o godz. 14:45.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 11.01.2011, 14:52
A wiesz że mamy najmniejsze imprezy ale najdroższe

Wiele razy było pisane w różnych mediach że Krakowskie festiwale pożerają masakryczne pieniądze w odniesieniu do efektów i promocji jaką niosą ze sobą. Poza tym porównaj ceny wejściówek na nasze imprezy do imprez w Spodku czy na Torwarze czy na Malcie w Poznaniu oraz zespoły czy pojedynczych artystów biorących udział w imprezach.

Najwyższe nakłady akurat mogą świadczyć o niegospodarności

Post OSC.N daje oddaje właśnie bieżący obraz sytuacji.
Ostatnio edytowane przez Kocur : 11.01.2011 o godz. 15:21.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 11.01.2011, 15:42
Ja akurat czytałem kompletnie odmienne teksty na temat krakowskich festiwali i działalności Krakowskiego Biura Festiwalowego. Nawet Kracik vel "zrobię wszystko" zachwalał tę instytucję.

Przy pomiarze kapitału kultury i wizerunku wzięto pod uwagę:
- generalne opinie o mieście
- kulturę wysoką
- kulturę życia codziennego

Nie można więc mówić, że wszystko "samogra" dzięki zabytkom.

Post OSC.N daje oddaje właśnie bieżący obraz sytuacji.
Si. Jedno zdanie OSC.n oddaje bieżący obraz sytuacji. Wszelkie inne raporty i opinie nie mają znaczenia ;-)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 11.01.2011 o godz. 15:58.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów