|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
Niestety pełno u nas centrów klepaczy, a brak miejsc pracy gdzie realnie wykorzystywane są umiejętności nabywane na studiach. Może to właśnie brak współpracy na płaszczyźnie Uczelnie-Miasto-Inwestorzy? U nas kształci się praktycznie pod każdym kątem, więc dlaczego co drugi absolwent krakowskich uczelni jest księgowym?!!!
Ostatnio edytowane przez Jarza : 27.12.2010 o godz. 13:57.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Siwy autobus stoi... ale do cholery jasne jak to wygląda? Stolica sztuki, miasto królów i kultury i już na wstępie turyści zszokowani panującym na lotnisku burdelem, a transport w postaci 500 metrowej wycieczki autobusowej połączonej z oczekiwaniem na szynobus pod wiatą przystankową w szczerym niemalże polu dają do myślenia "co nas jeszcze w tym Krakowie zaskoczy?" .Szynobus, autobus... szkoda że jeszcze z autobusu pod kasy biletowe nie wożą rykszami kitajce z Tandety! To jest powód do wstydu! Niestety niektórzy odbierają to jako szczyt organizacyjny transportu zbiorowego na linii Kraków - Balice.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Tutaj info odnośnie dróg w tym też dotyczących Małopolski ! http://www.tvn24.pl/-1,1687363,0,1,t...wiadomosc.html
![]()
WISŁA NA ZAWSZE !
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Być może jest to jeden autobus, który nie jeździ zbyt często - ostatnio odwoziłem kumpla - niestety nie mogłem wziąć auta tylko pociągiem i po 10 min czekania poszliśmy z buta do terminalu.
ps. Ericpol nie jest firmą stricte outsourcingową bo głównie wytwarza produkty ale niestety jest tani ![]() ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Moje doświadczenia z szynobusem do Balic są jak najbardziej pozytywne.
Z osiedla "50", schody ruchome na peron, szynobus już czeka, po 15 minutach wysiadka w "lesie", gdzie stał już autobus i w dwie minuty dowiózł mnie pod drzwi Ale wiadomo, te 400 metrów dodatkowych torów jest potrzebne i mam nadzieję, że szybko je podciągną pod sam terminal.Na dojazd autem też nie narzekam, bo jadąc z południa miasta wystarczy wjechać na A4, by po 10 minutach zostawić auto na nowym parkingu wielopoziomowym ![]() Wszystko idzie w dobrym kierunku ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Połączenie stacji PKP w Kłaju z pętlą autobusową w Soboniowicach
![]() Europa po krakowsku, według Jacku Majchrowsku ![]()
![]() Jeśli zaś chodzi o same Balice... nie każdego rajcują czasy głębokiej komuny Chyba, że władze miasta chcą w ten sposób podkreślić, iż przez dziesiątki lat byliśmy za "żelazną kurtyną" i zawsze mieliśmy ze wszystkim pod górkę, a turysta przyjeżdżając do Krakowa może się w ten sposób solidaryzować z naszymi problemami ![]()
Jednak pamiętaj, że nie każdy ma ten komfort co my.
Ostatnio edytowane przez Matejas_ : 27.12.2010 o godz. 14:51.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wiem, dlatego mówię o swoich doświadczeniach ;-)
5 i 51 też jeździ tunelem ![]()
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 27.12.2010 o godz. 14:46.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Żeby te plusy nie przesłaniały Ci minusów to pamiętaj, że 1 2 3 4 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 i 40 nie jeżdżą tunelem
![]() OT: Był ktoś ostatnio na RDA? Zrobili coś z tą elewacją i płytkami które spadły na klatkach schodowych? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ode mnie z osiedla na Dworzec Główny Tunel, jeżdzą tylko dwie linie. Siedem z nich jeździ inną trasą.
A że Kraków to nie Malta, to można sprawdzić w rozkladzie, o której jedzie właściwa linia ;-) I pamiętaj, że istnieją w Krakowie węzły przesiadkowe, choćby Rondo Mogilskie ![]() PS. Wam się w ogóle coś podoba w Krakowie? ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Tam sie samo nie zrobilo bo wiedzieli ze bedzie trudniej znalezc pracownikow za 2 tys. niz u nas. ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Remont parkingu za kilka milionów. Genialne. A parking na groblach niech stoi pusty ;-) |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2010
Offline |
|
|
jak kosztuje 7 zł za h to niech sp...lają
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Droga S7: będą blokady z Palikotem w tle?
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...-tle,id,t.html Inicjatorzy walki o przywrócenie finansowania budowy drogi S7 z budżetu państwa dają małopolskim samorządowcom dwa dni na podjęcie efektywniejszej walki o drugi odcinek wschodniej obwodnicy Krakowa. W przypadku bezczynności polityków zapowiadają pikiety i blokady dróg. Pomoc przy organizacji manifestacji zaproponowali im już członkowie Ruchu Poparcia Palikota. ![]()
Ave
Wisła |
|
|
|
P.N.R.I.
Offline |
|
|
polaczenie Lotnisko - dworzec glowny to sluszna koncepcja, ale do dupy wykonanie. To mniej wiecej tak jak ta nieszczesna fontanna na Rynku.
![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Nawet 3,5 za h. to by było za dużo... W strefie za 3'ke się parkuje, a znaleźć miejsce wcale tak trudno nie jest...
![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() WOW NIGHT, był ktoś? Jak wrażenia? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ruszyła budowa Małopolskiego Parku Technologii Informacyjnych, nowej inwestycji Krakowskiego Parku Technologicznego na terenie kampusu Uniwersytetu Jagiellońskiego w Pychowicach.
Głównym celem projektu jest: Stworzenie ośrodka wspierającego tworzenie i rozwój przedsiębiorstw ICT aktywnie uczestniczących w tworzeniu gospodarki opartej na wiedzy w Polsce poprzez wzmocnienie instytucjonalne i infrastrukturalne Krakowskiego Parku Technologicznego. ![]() |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
|
Cytat:
Cytat:
Szkoda, zwłaszcza że "w Zarządzie Infrastruktury Komunalnej i Transportu, że do realizacji właściwie od ręki są projekty dróg rowerowych za ponad 3,3 mln zł" już nie mówią że sam jeżdżę i jesteśmy sto lat za murzynami jeśli chodzi i infrastrukturę rowerową ![]() ![]()
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Opublikowano raport firmy doradczej PwC (wcześniej: PricewaterhouseCoopers), która zmierzyła kapitał rozwojowy polskich miast na podstawie rozmaitych danych z lat 2006-2010. Podobnie jak cztery lata temu, gdy powstał pierwszy raport o miastach, PwC zmierzył w nich: jakość życia, inwestycji, finansów, infrastruktury, wizerunku i kultury, instytucji oraz potencjał ludzki.
Generalnie prezentujemy się tak: ![]() Więcej: http://prawo.uni.wroc.pl/~kwasnicki/...t%20Polski.htm |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Szkoda że nie napisali nigdzie jakie współczynniki biorą pod uwagę licząc "jakość życia".
No i wyszło szydło z wora - niestety "finanse". Liczenie średniej z wymienionych czynników uważam za totalny idiotyzm. Ale widocznie lepiej brzmi na raporcie - PwC jest znane z zamiłowania do produkowania raportów ![]() edit:ok, przeoczyłem to o jakości.
Ostatnio edytowane przez Kocur : 10.01.2011 o godz. 19:26.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Napisali. "Przy pomiarze KJZ bierzemy pod uwagę cztery aspekty jakości życia: stan środowiska naturalnego, poziom usług medycznych, poziom usług edukacyjnych i poczucie bezpieczeństwa." Zadłużenie się kłania. Niestety.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 10.01.2011 o godz. 19:24.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
już kilkakrotnie o tym pisałem i będę pisał aż do usr..nej śmierci. Niech w końcu podadzą medianę tych zarobków a nie średnią. Średnio to u mnie w firmie zarabia się 5 tys netto. A mediana wynosi 2 tys netto. Z psem na spacerze mamy średnio po 3 nogi. Tyle w temacie.
Ja nie wiem skąd są te wszystkie czerpane. Z kimkolwiek ze swoich znajomych nie rozmawiam to średnie wynagrodzenie to 2 tys/netto. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
adam, ale w tym raporcie, jeśli chodzi o punkt "finanse" chodzi w głównej mierze o finanse miasta
![]() "Kapitał Źródeł Finansowania należy rozumieć jako zdolność miasta do sfinansowania projektów niezbędnych do rozwoju. Dobrze rozwinięty KZF oznacza, że miasto jest w stanie zdobyć odpowiednio duże fundusze na ten cel, a jednocześnie umiejętnie zróżnicować źródła ich pochodzenia."
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 10.01.2011 o godz. 21:08.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
wiem, ale tak mi się przypomniało to napisałem
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Może pod koniec pierwszego kwartału podadzą dane o zarobkach dla największych miast Polski.
Chociaż biorąc pod uwagę ostatnie dane gdzie dogania nas Bydgoszcz, "największe" nie brzmi już tak dumnie ![]() ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Jak z tego raportu wyłączymy "Kultura i wizerunek", gdzie obecna sytuacja i bieżące zasługi mają minimalne znaczenie, bo dzięki zabytkom Kraków jest "samograjem", to plasujemy się na szarym końcu...
![]()
BEZ PODPISU...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Budżet Krakowa przeznaczony na kulturę, w przeliczeniu na głowę mieszkańca należy do najwyższych w Polsce. Liczba przedstawień i koncertów kształtuje się na poziomie średniej dla 7 miast, natomiast liczba festiwali teatralnych oraz festiwali muzyki poważnej jest znacznie wyższa od średniej.
Też się samo zrobiło? Średnia bez kultury i wizerunku: Warszawa: 136 Poznań: 109 Wrocław:106 Kraków: 104 Katowice: 100 Trójmiasto: 96 Łódź: 87 Proponuję wyłączyć jeszcze "Infrastrukturę" i "Inwestycje". A najlepiej zostawić jeden dział - Finanse. Wtedy twe słowa o "plasowaniu się na szarym końcu" będą miały sens.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 11.01.2011 o godz. 14:45.
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
A wiesz że mamy najmniejsze imprezy ale najdroższe
![]() Wiele razy było pisane w różnych mediach że Krakowskie festiwale pożerają masakryczne pieniądze w odniesieniu do efektów i promocji jaką niosą ze sobą. Poza tym porównaj ceny wejściówek na nasze imprezy do imprez w Spodku czy na Torwarze czy na Malcie w Poznaniu oraz zespoły czy pojedynczych artystów biorących udział w imprezach. Najwyższe nakłady akurat mogą świadczyć o niegospodarności ![]() Post OSC.N daje oddaje właśnie bieżący obraz sytuacji.
Ostatnio edytowane przez Kocur : 11.01.2011 o godz. 15:21.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja akurat czytałem kompletnie odmienne teksty na temat krakowskich festiwali i działalności Krakowskiego Biura Festiwalowego. Nawet Kracik vel "zrobię wszystko" zachwalał tę instytucję.
Przy pomiarze kapitału kultury i wizerunku wzięto pod uwagę: - generalne opinie o mieście - kulturę wysoką - kulturę życia codziennego Nie można więc mówić, że wszystko "samogra" dzięki zabytkom. Si. Jedno zdanie OSC.n oddaje bieżący obraz sytuacji. Wszelkie inne raporty i opinie nie mają znaczenia ;-)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 11.01.2011 o godz. 15:58.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|