|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
|
Przerżnięcie dwóch ostatnich meczów przez Legię i Jagiellonię, tym samym dwa zwycięstwa Lecha dające mu mistrzostwo mimo 6,6% szansy nie będzie efektem motyla?
Nie ucz ojca dzieci robić Napisałem że fajne, ciekawe wyliczenia.![]()
Probierz cwel! Ole ole ole! AUUU AUUU!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
Pewnie gościu nie policzył tzw. "matematycznych szans" czyli tak jak wy z założeniem jednakowego prawdopodobieństwa każdego rozstrzygnięcia , tylko przyjął jakies sobie tylko wiadomo prawdopodobieństwa poszczególnych wyników.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Mogielnicki jeszcze uwzględnia dodatkowe czynniki, czyli dotychczasowe wyniki w sezonie. Co moim zdaniem w naszej lidze w tym roku idzie o kant d... potłuc
![]() A co do sensu naszych obliczeń: - po pierwsze pokazują one czy coś jest w ogóle matematycznie możliwe, - po drugie pokazują w jakim stopniu ktoś zależy wyłącznie do siebie a w jakim od wyników innych spotkań. W tym sensie te 6% Mogielnickiego pokazuje bardzo wiele. Po pierwsze pokazuje, że Górnik do awansu potrzebował bardzo dobrego swojego wyniku. I to zaszło, Górnik wygrał 6 ostatnich spotkań! Wystarczy spojrzeć jak różnią się wyniki moich wyliczeń dla hurraoptymistów (czyli przy założeniu, że wygrywamy wszystko do końca) od tych standardowych. Po drugie pokazywało to też, że Górnik do awansu potrzebował również sprzyjających wyników rywali. I można sobie sprawdzić, że te wyniki takie były. Tak więc to wyśmiewanie tamtego wyniku Mogielnickiego wynika tylko i wyłącznie z niezrozumienia tego co właściwie ten wynik pokazywał. A co do "efektu motyla", to dotyczy czegoś zupełnie innego niż tego typu wyliczenia. Konkretnie dotyczy to procesów, w których stosunkowo niewielka zmiana danych wejściowych powoduje ogromne zmiany w wyniku końcowym obliczeń. Konkretnie dotyczy to prognoz pogody i tego, że drobna niedokładność pomiarów parametrów wejściowych powoduje, że prognoza pogody zaczyna się mocno rozmijać z rzeczywistymi zdarzeniami pogodowymi. W naszym przypadku nie ma to nic do rzeczy, bo nie pokazujemy czy coś zajdzie, tylko czy coś jest możliwe i czy wymaga mniejszej czy większej liczby sprzyjających zdarzeń. Jeśli podajemy, że coś jest matematycznie niemożliwe, to nic tego nie zmieni. Natomiast jeśli podajemy, że na coś jest szansa matematyczna rzędu kilku procent, to wcale nie podajemy czy to się zdarzy, czy nie. Nie sposób więc powiedzieć, że jeśli to zdarzenie zajdzie to zaprzeczy to tym obliczeniom. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Jedyny dodatkowy czynnik, jaki w polskiej ekstraklapie można wiarygodnie szacować, to to, czy dana drużyna potrzebuje punktów, czy gra o pietruszkę...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Online |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
Przy dużej ilości wyników to nie do zrobienia oczywiście, ale skoro już tylko zostały dwie kolejki i interesuje nas tylko proste zdarzenie: "czy Wisła zagra w pucharach" to może można się oprzeć na kursach bukmacherskich meczów, które trzeba wziąc pod uwagę, zamiast szacować, że każdy wynik jest prawdopodobny na 33,33%? Nie da się tego zrobić? Tylko głośno rozmyslam.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
5.4. W przypadku uzyskania w tej samej grupie równej liczby punktów przez dwa lub więcej Klubów, o zajętym miejscu decydują, w kolejności: 5.4.1 przy dwóch Klubach: a. liczba zdobytych punktów w rundzie zasadniczej; b. liczba zdobytych punktów w meczach między tymi Klubami, rozegranych w rundzie zasadniczej, c. przy równej liczbie punktów korzystniejsza różnica między zdobytymi i utraconymi bramkami w meczach między tymi Klubami w rundzie zasadniczej, Nie ma tu ani słowa o miejscu w tabeli. Ale to tylko takie dywagacje, bo i tak Górnik przy równej ilości punktów z Nami, będzie wyżej.
Ostatnio edytowane przez Luu... : 11.05.2018 o godz. 07:31.
![]()
"A ja myślałem, że to śmieci,
Że to gówno z nieba leci..." |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A secundo - nawet jak to się uda - to jak uwzględnić różne kursy u różnych buków i to, że zmieniają się w czasie? ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Jakie kursy bukmacherskie
Ekstraklapa to ekstraklapa ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2016
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
|
Tristan Suarez vs. Def. de Belgrano
totolotek.pl: 1 2,20 X 2,75 2 3,35 1 (1 / 2,20) * 100 = 45,455% X (1 / 2,75) * 100 = 36,364% 2 (1 / 3,35) * 100 = 29,851% Suma z marżą buka = 111,669% Bez marży = (100 / 111,669 ) * 100 = 89,550% Szanse wg buka: 1 (1 / 2,20) * 89,55 = 40,705% X (1 / 2,75) * 89,55 = 32,564% 2 (1 / 3,35) * 89,55 = 26,731% Suma = 100,000% Oczywiście jest to uproszczenie bo na każdy wynik z pojedynczego zdarzenia bukmacher często stosuje inną marżę. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Chciałem zaproponować inny sposób, ale wyniki byłyby chyba takie same.
Adasss, zjezyles się, a niepotrzebnie, bo po prostu staram się zaproponować sposób liczenia, który będzie jeszcze bliżej rzeczywistości. A gadanie że liga jest losowa i każdy wynik jest równie prawdopodobny jest zwyczajnie głupie, bo ktoś kto tak twierdzi podważa w ogóle sens istnienia bukmacherski i wszystkie firmy powinny już dawno zbankrutować ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Chyba nie doczytaliście drugiej części
![]() Dlaczego akurat totolotek.pl? Bo u innych bukmacherów są inne notowania (trochę, ale są). Poza tym sprawdziłem na totolotek.pl ten mecz, a tam jest teraz tak: Tristan Suarez vs. Def. de Belgrano: 1 2,10 x 2,80 2 3,45 ![]() Nie wspominając o tym, że notowania są tylko na najbliższą kolejkę, a nasze obliczenia dotyczą całych rozgrywek. Nie najeżyłem się, tylko po prostu widzę bezsens takich pomysłów, to o nim napisałem. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To, że u różnych bukmacherów są różne notowania, to zarzut chybiony i po prostu szukasz dziury w całym: oczywiście są różne, ale jednak są dosyć zbliżone.
Co do tego, że kursy na ostatnia kolejkę nie są dostępne, to oczywiście kładzie mój świetny pomysł Natomiast GDYBY były dostępne podtrzymuję, że miało by to sens i ulepszałoby wyniki. Pomimo tego, że liga ostatnio stała się nieprzewidywalna i tych niespodzianek strasznie dużo, to gdybyśmy w ostatniej kolejce potrzebowali zwycięstw przykładowo a) Legii grającej o mistrzostwo, nad Koroną grającą już o nic, i b) Jagiellonii grającej o mistrzostwo nad Zagłębiem grającym o nic to chyba trudno się nie zgodzić, że szanse na to byłyby większe niż Wasze 10,89% (0,33*0,33)? Wasze modele tego nie uwzględniają, więc próbowałem je ciut ulepszyć. Bez spiny, wrzucajcie dalej, bo fajnie się to czyta.
Ostatnio edytowane przez masada : 11.05.2018 o godz. 16:52.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Przecinek Ci się przesunął. System kolegów jest bdb, tylko liczy coś innego niż Ty byś oczekiwał. Szacowanie prawdopodobieństwa poszczególnych wyników to już stąpanie po kruchym lodzie. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
Swoją droga to mogli by to akurat w regulaminie zmienić. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
punkty B i C przecież regulują tę sytuacje
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
My nie liczymy żadnego "prawdopodobieństwa", a to czy czyjeś miejsce w tabeli końcowej w większym bądź mniejszym stopniu zależy od korzystnego układu wyników, oraz to czy jakieś zdarzenie w ogóle może zajść (tj. istnieje taki układ wyników, który do niego prowadzi). |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Co do tego ich liczenia to doceniam, bo ja bym tego do komputera wrzucić nie umiał, a pewna wartość poznawczą to ma, aczkolwiek wskazałem na pewną oczywistą słabość tych wyliczeń, jeśli traktować to jako podstawę do oceny rzeczywistej szansy na puchary dla Wisły. I tak, @Adasss, masz rację, teraz doczytałem i konsekwentnie nazywałeś to tylko matematycznymi szansami na zajęcie poszczególnych miejsc. Co do wyników/szans to moja ulubiona wersja to: Remis z Lechem + wygrana na farcie z Górnikiem Płock przegrywa dowolny mecz lub oba remisuje Górnik przegrywa z Legią I to kurde wystarczy, nie? Czemu miałoby się nie zdarzyć?
Ostatnio edytowane przez masada : 11.05.2018 o godz. 18:55.
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
W temacie grupy spadkowej to pozostał tylko mecz bezpośredni Piast-Termalica.
Termalica ma 66,67% szans na utrzymanie, Piast 33,3% Spadła Sandecja, utrzymała się Lechia. Mam trochę mieszane uczucia, bo ciężko powiedzieć, czy większą patologią jest klub bez stadionu, czy też finanse za prezesa M. |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Aby zdobyć 4 miejsce:
1. My wygrywamy z Górnikiem (33,3%) 2. Jaga wygrywa z Płockiem (33,3%) Nasze szanse na puchary: 11,11% Wraca Carlitos, wypada Boguś. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
W STS Ako na zwycięstwo Wisły i Jagi to na obecną chwilę 4.54, dochodzi do tego marża buka, więc nasze szanse wynoszą około 20% ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Procenty to zostawcie sobie na sobote wieczór
Szanse na puchary są i to duze,Jaga skicha sie zeby wygrać z Płockiem co nas bardzo cieszy,i zostaje nam wygrać w Zabrzu,dobrze ze nasz tajny super snajper wraca Moze być ciekawie.![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Nie zdziwie się jak amika pojedzie ległą u siebie. A wtedy Jaga będzie zadupcac na żywo na 6 biegu po 3 pkt i MP.
Przy takim scenariuszu wszystko w naszych nogach. ![]()
GENERALNIE TO WIADOMO CO
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
najlepsze że dzieki korzystnym pozostałym wynikom strata dzisiejszych 2pkt nas nie wyłącza z gry !
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Najlepsza końcówka sezonu ?
Górnik - Wisła 2 Jaga- Płock 1 Amika - Legia 1 Mistrzostwo dla Jagi, a my na 4 miejscu w LE - o to wymarzone wyniki ostatniej kolejki..... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2015
Offline |
|
|
Jaga ma ciagle szanse
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Tak bo Legia była na trzecim miejscu po sezonie zasadniczym, Jaga na drugim.
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|