The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.12.2012, 11:45
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
Aj tam to ja to wiem.
BBudowniczy powiedz mi lepiej dlaczego wybrano takie miejsce zbiórki? I powiedz mi ze to czysty przypadek.
Bo może Krzyż upamiętniający pomordowanych przez sowieckich komunistów polskich oficerów jest dobrym miejscem do rozpoczęcia antykomunistycznej demonstracji

Jak sami kumaci robiący prześcieradła nie rozumieją przekazu to dziwić się ze większość, czytając 'krzyż katyński' widzi PiS i 'krzyż smoleński'.
Nie większośc, tylko niektórzy ktorym się już wszystko z Pisem kojarzy. Poziom ignorancji co niektórych jest przerażający. Zero myślenia, wszędzie widzą PiS i sPiSek
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 13.12.2012, 12:32
Aj tam to ja to wiem.
BBudowniczy powiedz mi lepiej dlaczego wybrano takie miejsce zbiórki? I powiedz mi ze to czysty przypadek.
człowieku odkąd pamiętam, a trochę pamiętam, prawie każda manifestacja prawicowa, pochód etc (na dlugo przed Smoleńskiem, do którego pijesz) zaczynała się pod Krzyżem Katyńskim (nawet te "huczne", trzeciomajowe, startując z Wawelu zatrzymywały się pod Krzyżem). Jak mozna było mieszkać w Krk, interesować się polityka i symboliki, specyfiki tego miejsca nie znać to już Twoja rzecz.

Cytat:
Druga sprawa prześcieradło dobrze obrazuje jak ludzie rozumieją przekaz plakatu/marszu. Już nie marsz 'Pamięci' (pamieć zbędna) tylko 'Zdelegalizujmy' (oryginał: zdelegalizujemy), już nie 'zbiórka pod' tylko wystarcza sam 'krzyż katyński' (jakby każdemu kojarzyło się to z miejscem w Krakowie) na koniec najciekawsze - już postkomuną nie jest UE tylko SLD (?).
Dla Ciebie nie, dla kogoś tak. Uwierz mi istnieje życie na Marksie i ma się dobrze, poza tym redefinicje terminów jak przykazał Gramsci i ukłony w stronę Keynesa - może Tobie to nie wiąże się w całość, innym widocznie tak.
----

EDYCJA: ślepieję na starość. W wyboldowanym cytacie zarzucasz twórcom transparentu, ze tym razem nie odnoszą się do UE a tylko do SLD, a nie jak mi sie wyczarowalo przed oczami, że UE też podciągnięto pod kategorię postkomuny (pod tym kątem stworzyłem wpis o Gramscim, Keynesie etc). Za niedopatrzenie przepraszam.
Co do samego zarzutu - dziwny - przecież wiesz o pomarszowej ruchawce SLD pt."zdelegalizujmy ONR / MW", więc nietrudno zrozumieć w tym kontekście, skąd takie hasło i taka partia przedstawione na transparencie (pomijając fakt, ze o SLD jako o spadkobierczyni PZPRu nie sposób nie wspomnieć przy okazji rocznicy Stanu Wojennego). A poza wszystkim - logika podpowiada, że wymienienie jednego z elementów zbioru nie jest wykluczeniem z tego zbioru innego
Powód: ślepota
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 13.12.2012 o godz. 13:26.
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 13.12.2012, 12:34

Łukasz,
w sumie po ostatnim Twoim poście nie dziwię się, że jesteśmy po przeciwnych stronach "barykady". Skoro nie rozumiesz dlaczego manifestacja patriotyczna rozpoczyna się pod Krzyżem Katyńskim, a nie pod skarbonką na Rynku Głównym - to naprawdę nie widzę żadnych możliwości porozumienia między nami. Zapewniam Cię, że to rzecz jasna nie jest przypadek, iż to Krzyż Katyński wybrano jako miejsce zbiórki. TO NIE JEST PRZYPADEK.
Widzę, że najprawdopodobniej zasypiałeś albo odpuszczałeś sobie lekcje Historii, tudzież o antykomunistycznym podziemiu i wydawnictwach z lat 80-tych nie masz bladego pojęcia skoro nie rozumiesz dlaczego akurat tam rozpoczyna się ten Marsz.
Zastanawiam się w tym miejscu czy mam Ci tłumaczyć co wydarzyło się w Katyniu w 1940 r.? Czy mam Ci tłumaczyć jak w okresie PRL-u były przez komunistów traktowane osoby, które poruszały temat Katynia? Czy mam Ci wytłumaczyć pojęcie "kłamstwa katyńskiego"?

Lukasz napisał(a):
[...] Co do PiS:

Jędrek, czy ja mam zwidy ze widzę w prześcieradle poniżej nawiązanie do Kaczyńskiego i Smoleńska? Ja podpinam pod to PiS? Może Ty widzisz tam uczczenie pamięci Włosika ale ja nie. Wiem wiem - przypadkowo
miejsce zbiórki kojarzy się jak się kojarzy. Oczywiście niezamierzony przypadek. 'Pod skarbonka' przecież głupio brzmi [...] Podchodzi ta krecia robota pod browara czy nie?
Masz zwidy i faktycznie wszystko kojarzy Ci się już z PiSem i Kaczyńskim. Radzę udać się z tym problemem do specjalisty i sugeruję raczej psychiatrę, bo na psychologa jest zdecydowanie za późno. Każdego 3 V i 11 XI władze miasta i województwa składają kwiaty po Krzyżem Katyńskim. Jak rozumiem wojewodę małopolskiego Jerzego Millera (któremu podczas tych uroczystości publiczność zadaje pytanie "gdzie jest wrak?") także z PiSem identyfikujesz
Chłopie widząc, że potrzebne Ci są silne środki psychotropowe rezygnuję z tej zgrzewki browara, którą od Ciebie wygrałem, bowiem jako człowiek kulturalny nie mógłbym go sam wypić i musiałbym Cię poczęstować. Jak wiadomo alkohol i tego typu specyfiki nie idą ze sobą w parze, a ja nie chcę Cię mieć na sumieniu.

Lukasz napisał(a):
[...] A na plakacie co jest? Zomo i czółg co symbolizują? Data marszu przypadkowa tak? Za idiotę mnie bierzesz czy jak? 'Marsz pamięci' w rocznice stanu wojennego nie nawiązuje do stanu wojennego? Nie lepiej odciąć się od tej daty aby uniknąć skojarzeń? Dlaczego nie zorganizowany został np. na mikołaja czy jakoś tak? Wiem wiem. Marsz pamięci pod krzyżem katyńskim, plakat z czołgiem i pod szyldem sierpa i młota. I mówisz że o co w tym chodzi? O uczczenie pamięci cytuję: "wymienionego w informacji ze strony SKWK - Bogdana Włosika"? Kpisz. Ewidentnie ze mnie kpisz. Ciekawe z resztą czy zainteresowany chciałby być czczony pod plakatem z sierpem i młotem. Śmiem wątpić. [...]
Sam z siebie kpisz.
Uważasz, że organizatorzy uroczystości 1 IX czczą datę ataku Niemców na Polskę, czy też raczej Ofiary tego ataku i tej wojny, którą Niemcy rozpętali
Udajesz inteligenta, a naprawdę bredzisz jak dziecko w malignie.

Lukasz napisał(a):
[...] Tutaj masz o 'pedałach'
"Jako żywo jakbym słyszał niedorzeczne argumenty różowo-czerwonego salonu ". Różowy salon kojarzy mi się z jednym ale może Ty myślałeś o salonie z blondynkami a ja źle aluzje odczytałem. dalej:
"Twoja różowa pseudo-inteligencja" Dużo coś myślisz o tych blondynkach powiem Ci. [...]

Widzę, że kolor różowy, kojarzy Ci się z odmienną orientacją seksualną. Termin "różowego salonu" przylgnął do UD (późniejszej UW i całego tego środowiska) w latach 90-tych, kiedy jeszcze środowiska homo nie występowały tak mocno o ich uprzywilejowanie. Kolor różowy odnosi się w tym miejscu do obrony przez michnikowszczyznę Jaruzelskiego i Kiszczaka i oznacza, że tak naprawdę niewiele się od komunistów różnią. Gdybym miał zamiar w swoim tekście poruszyć temat homoseksualistów użyłbym sformułowania "tęczowy" bowiem takimi kolorami posługują się te środowiska. Jak więc widzisz także w tym temacie błądzisz okrutnie.

Co zaś do Twojego pytania
Lukasz napisał(a):
[...]Za idiotę mnie bierzesz czy jak? [...]
Sam świadczysz o sobie treściami jakie wypisujesz.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 13.12.2012 o godz. 12:37.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 13.12.2012, 12:37
OT:
Aj tam Fialo - ot ten temat mnie interesuje tak jak i inne tematy dotyczące klubu. Tez wiele rzeczy nie rozumiem. Do dziś nie zakumkałem po co łączyć Politykę ze stadionami. Wolfy np. twierdzi że to Donek zaczął tylko nie rozumiem dlaczego trzeba ten precedens ciągnąć.

Jestem na forum i traktuje go raczej jako źródło wiedzy o pewnych tematach. Głownie czytam. To że się czasami udzielę. Cóż. Wychodzi jak widzisz. Poza minusami o których mówisz dotyczącymi mojej osoby są też i jakieś plusy - co nieco przekażę znajomym , co przeważnie łamie stereotyp donkowego 'kibola'. Urodziłem się w Krakowie, mieszkam już poza, dlatego tez i bywam na meczach sporadycznie. Sentyment pozostał. Podpis mam z przyzwyczajenia - na innych forach (to jest jedyne sportowe) nie mam tak oczywistego 'nicka'.

Nie napinam się. Zastanawiam się jednak czy lub kiedy ten obecny 'folklor' skrajnie prawicowy stanie się na tyle silny iż będzie się trzeba z nim realnie liczyć. Póki co organizacyjnie ruch jest chaotyczny, słabo określony a jego przekazy niespójne. Natomiast jest coraz silniejszy. Może kiedyś pojawi się jakiś lider wśród Was i jak chłopi z samoobroną tak kibole z jakimś tam wyklarowanym ruchem wejdą do sejmu. Czy temat roz.upcony? Dla mnie nie.
Po pierwsze - folklor- samo to określenie świadczy że nie masz zielonego pojecia o historii kibiców Wisły Kraków szczególnie w kontekście okresu komunistycznego. Folklor to coś regionalnego , ograniczonego do wąskiej grupy. Nic bardziej mylnego ruch kibicowski na Wiśle wyrasta z tradycji antykomunistycznej siłą rzeczy prawicowego a to że po 1999r przykleiło sie tu wielu którzy mają jakies wątpliowści co do stosunku do komuny i prawicowości - cóz ...to jest włąśnie na trybunach przy R22 foklor
Po drugie- ruch polityczny .Nikt do niego na trybunach nie dąży i nie mialby on większych szans na sukces z wielu względów.Oczywiście pewne inklinacje polityczne są oczywiste i szeroko rozumiany ruch kibicowski - poza małym wyjątkami - popiera polityków z kręgu PIS, UPR,NP,PJN może SP , cześc nie może się zdecydować ale zdecydowana wieszkosć nie zgłosuje na nikogo kto chce zachowania status quo czyli postkomunę u władzy , rozmycie w UE, oddawanie coraz większe praw narodowych , likwidacje ostatnich polskich przedsiebiorstw produkcyjnych, ograniczanie wolności etc.
Tylko tyle i aż tyle. A czy znajdzie się przywódca który potrafi przyciągnąc do siebie młodych wykletych i niepokornych kibiców to sie dopiero okaże. Nie będzie to liczebnie siła która może wywrócić wybory do góry nogami (szacuję na ok 100 tyś osob) ale energia i działalność tej grupy może się przełozyć na popularnośc dla danej partii wśród młodzieży.I wtedy ten kto będzie miał po swojej stronie kibiców wygra wybory
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
madenn
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 13.12.2012, 12:52
Z Wron powinno się zrobić to co Rumuni z Ceauşescu...

Edit

Zapomniałem: dla prawicowych patriotów http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojskow...nia_Narodowego
Ostatnio edytowane przez madenn : 13.12.2012 o godz. 12:54.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 13.12.2012, 13:16
Arapaho chodziło mi o 'folklor' na arenie politycznej kraju, coś co jest ale nie cieszy się ani większym zainteresowaniem ani uwagą, czy nie jest traktowane jako partner do rozmów. Nie miałem zamiaru nikogo urazić a nie wiem jak to inaczej ująć. Co do reszty zgoda.

JEDREK76, tak, różowy kojarzy mi się z inna orientacją seksualną (jest to dla faceta określenie pejoratywne), tak ta manifestacja kojarzy mi się z PiS poprzez miejsce zbiórki, tak jak krzyż katyński kojarzy mi się z wrakiem i Jarosławem. I pewnie nie tylko mi. Skoro ja mam taki odbiór to jaki ma reszta część 'niekumatego' społeczeństwa? Plakaty powinny być czytelne, jednoznaczne. Dlaczego większości osób, nawet tu na forum marsz kojarzy się z PiSem? Zwidy sporej grupy czy jednak mimo wszystko symbolika nietrafiona? Jest takie bodajże chińskie powiedzenie:"jeśli jeden znajomy powie Ci, że jesteś osłem, możesz go wyśmiać. Jeśli drugi Ci to powie, zastanów się nad sobą. Jeśli jednak trzeci też Ci powie, ze jesteś osłem - kup sobie siodło".

Co do reszty nie polemizuję ponieważ nie siedzę w temacie - nie jest to moje hobby. Dziękuje jednakże za wyjaśnienia - cenne.

Edit:
Bóg Trybun (objawion) - a jak to ma się do odbioru przez większość społeczeństwa? Przecież przekaz jest prosty - zdelegalizować partię SLD.
cytat: ".... poza tym redefinicje terminów jak przykazał Gramsci i ukłony w stronę Keynesa - może Tobie to nie wiąże się w całość, innym widocznie tak." Rozumiem że przekaż jest grypserą dla jedynie dla kumatych i 'inteligentów' ? Dlaczego trzeba 'przerobić Keynesa' i spółkę aby wiedzieć o co na prześcieradle chodzi? Ja nie wiem o co chodzi i czytam to co widzę. Tak samo jak widzę symbolikę faszystowską na niektórych zdjęciach w tym wątku, porównania do holocaustu. Muszę być specjalistą by załapać o co chodzi? Czy muszę wiedzieć iż swastyka to tak na prawdę znak 'przynoszący szczęście', słuchać Wagnera, mieć zamiłowanie do okultyzmu i zgłębiać tajemnice Tybetu?

Edit2:
Bóg Trybun (objawion) liczenie na czyjąś logikę że skoryguje plakat i to jeszcze w dobrym kierunku. Np. ja nie umiem. Nie wiem. Nie potrafię. I nie wynika to z mojej złej woli. Dla mnie na plakacie z pierwszego postu postkomuna to UE. Tak ma być? Czy ma być jednak SLD? Już nie wiem kto co chce mi przekazać. Niby czci się pamięć ofiar stanu wojennego a symbolika nawiązuje do oprawców z stanu wojennego, mówi się o winnym (Jaruzelski) a miejsce zbiórki kojarzy się z PiS itp. Gdyby chociaż było zdjęcie tych chłopaków którzy wtedy zmarli to rozumiem. Ale tak?
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 13.12.2012 o godz. 13:52.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Stary 13.12.2012, 13:36
@Lukasz - przeedytowałem ciut wcześniej tam wyjaśniłem o c b . Pozdrawiam.

Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Stary 13.12.2012, 14:02
Tak czytam te "produkcje" kolegi podpisującego się jako Łukasz i zastanawiam się czy przypadkiem nie mamy do czynienia z nową "zmianą" dla Szpenia. Przecież takich głupot:
"..tak ta manifestacja kojarzy mi się z PiS poprzez miejsce zbiórki, tak jak krzyż katyński kojarzy mi się z wrakiem i Jarosławem. I pewnie nie tylko mi. Skoro ja mam taki odbiór to jaki ma reszta część 'niekumatego' społeczeństwa? Plakaty powinny być czytelne, jednoznaczne."
na trzeźwo pisać nie można!
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Stary 13.12.2012, 14:03
[...]JEDREK76, tak, różowy kojarzy mi się z inna orientacją seksualną (jest to dla faceta określenie pejoratywne), tak ta manifestacja kojarzy mi się z PiS poprzez miejsce zbiórki, tak jak krzyż katyński kojarzy mi się z wrakiem i Jarosławem. I pewnie nie tylko mi. Skoro ja mam taki odbiór to jaki ma reszta część 'niekumatego' społeczeństwa? Plakaty powinny być czytelne, jednoznaczne. Dlaczego większości osób, nawet tu na forum marsz kojarzy się z PiSem? Zwidy sporej grupy czy jednak mimo wszystko symbolika nietrafiona? Jest takie bodajże chińskie powiedzenie:"jeśli jeden znajomy powie Ci, że jesteś osłem, możesz go wyśmiać. Jeśli drugi Ci to powie, zastanów się nad sobą. Jeśli jednak trzeci też Ci powie, ze jesteś osłem - kup sobie siodło".[...]
W myśl zatem tego starego chińskiego powiedzenia Ty i Twoi dwaj akolici macie problemy z logicznym myśleniem, co wskazywało Wam tutaj bodaj więcej nawet aniżeli trzy osoby. Zaś Ty sam masz jakieś zwidy i omamy, więc powinieneś się przebadać psychiatrycznie, bądź odstawić towar jaki łykasz.
Zdrowia dużo życzę.
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Stary 13.12.2012, 14:04
Edit2:
Bóg Trybun (objawion) liczenie na czyjąś logikę że skoryguje plakat i to jeszcze w dobrym kierunku. Np. ja nie umiem. Nie wiem. Nie potrafię. I nie wynika to z mojej złej woli. Dla mnie na plakacie z pierwszego postu postkomuna to UE. Tak ma być? Czy ma być jednak SLD? Już nie wiem kto co chce mi przekazać.
+, suma, u
istnieje taka kategoria logiczna, chyba że nie jestem na bieżąco z nowościami z Brukseli.

Cytat:
Niby czci się pamięć ofiar stanu wojennego a symbolika nawiązuje do oprawców z stanu wojennego, mówi się o winnym (Jaruzelski) a miejsce zbiórki kojarzy się z PiS itp. Gdyby chociaż było zdjęcie tych chłopaków którzy wtedy zmarli to rozumiem. Ale tak?
miejsce zbiórki z Pis to kojarzy się Tobie, Twój problem.
Niektórym wszystko kojarzy się z PiSem.

Kiedy czcimy pamięć zmarłych, robimy to W CISZY I NA CMENTARZACH (o ile to mozliwe).
Niestety nie wszyscy doczekali pochówku, to po pierwsze. Ale przede wszystkim - obchodzimy ROCZNICĘ WYBUCHU STANU WOJENNEGO. Znajdź różnicę.

PS. A kim był Gramsci, co to takiego marsz przez instytucje, redefinicja pojęć, jakie pomysły na gospodarkę forsował Keynes i gdzie się te pojęcia realizują we swiecie współczesnym to zadanie domowe . Dla chętnego nic trudnego.

Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Stary 13.12.2012, 14:50
Nie no oczywiście poczytam o Gramscim, w końcu po to się udzielam w dyskusji aby coś zrozumieć czy z niej wynieść.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 13.12.2012, 15:14

... a jak to ma się do odbioru przez większość społeczeństwa? Przecież przekaz jest prosty - zdelegalizować partię SLD.

Dlaczego trzeba 'przerobić Keynesa' i spółkę aby wiedzieć o co na prześcieradle chodzi? Ja nie wiem o co chodzi i czytam to co widzę.

Edit2:
Bóg Trybun (objawion) liczenie na czyjąś logikę że skoryguje plakat i to jeszcze w dobrym kierunku. Np. ja nie umiem. Nie wiem. Nie potrafię. I nie wynika to z mojej złej woli. Dla mnie na plakacie z pierwszego postu postkomuna to UE. Tak ma być? Czy ma być jednak SLD? Już nie wiem kto co chce mi przekazać. Niby czci się pamięć ofiar stanu wojennego a symbolika nawiązuje do oprawców z stanu wojennego, mówi się o winnym (Jaruzelski) a miejsce zbiórki kojarzy się z PiS itp. Gdyby chociaż było zdjęcie tych chłopaków którzy wtedy zmarli to rozumiem. Ale tak?
Jeżeli uważasz się za inteligenta i zadajesz takie pytania to powinieneś faktycznie posłuchać dobrej rady i dać się przebadać.

Krzyż katyński kojarzy Ci się z PiS? Hmm... ciekawe dlaczego? Może dlatego że to jedyna partia która kultywuje pamięć o polskich bohaterach, a może dlatego że zostałeś zainfekowany postkomunistyczną propagandą, która najpierw przez lata zohydzała PiS, a teraz wszystkie symbole Polskości stara się powiązać z PiS przez co również je zohydzić. Zachowujesz sie jak pieski Pawłowa którym na dźwięk dzwonka ciekła ślina, wystarczy Ci choćby najluźniejsze skojarzenie z PiS i pojawia się piana. Popatrz na siebie z boku może się otrząśniesz.

Brakuje Ci na plakacie zdjęć ofiar komunistów, a mnie brakuje zdjęć komunistów jak w klasyku "tych klientów nie obsługujemy". Żeby sobie Ci którzy w czasach PRL byli oseskami mogli zapamiętać, kto był kim. I żeby dzisiaj po 30 latach nie dało się z mordercy zrobić "autorytetu". Po to jest marsz. Symbolem takiego przepoczwarzenia jest właśnie PZPR-SdRP-SLD czyli czystej wody postkomuniści. Ty inteligent tego nie pojmujesz? Nie sądzę, celem jest czepianie się dupereli. A to prześcieradła, a to miejsca zbiórki, żeby zdyskredytować całe przedsięwzięcie. Bo po co ktoś po 30 latach ma się dowiadywać kto pałował a kto był pałowany. Po co. Dzisiaj jak nawołuje cudak powinniśmy być "razem" kat i ofiara czy ofiara i kat, co to kogo obchodzi, bądźmy razem i ch...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 13.12.2012, 15:27
madenn napisał(a):Wyświetl post
Z Wron powinno się zrobić to co Rumuni z Ceauşescu...

Edit

Zapomniałem: dla prawicowych patriotów http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojskow...nia_Narodowego
Ktoś mądry kiedyś powiedział, że miarą demokracji jest to jak traktuje ona zbrodniarzy.

Panowie z WRON (szczególnie biorąc pod uwagę dokumenty dotyczące próśb Jaruzelskiego o interwencje w Polsce) powinni zostać postawieni przed sądem w 1989 roku i osądzeni.
Odpowiedz cytując
till
Member

Od: 05.2007

Stary 13.12.2012, 15:28
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Krzyż katyński kojarzy Ci się z PiS? Hmm... ciekawe dlaczego? Może dlatego że to jedyna partia która kultywuje pamięć o polskich bohaterach
hahaha dobre
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Stary 13.12.2012, 16:02
Drozd napisał(a):Wyświetl post
....
Otrząśnij się. Po pierwsze żaden ze mnie inteligent, po drugie żaden kumaty, nie jestem historykiem nie chodzę na wiece - dla mnie takie wybiórcze parcie na historię jest po prostu śmieszne. Mogę tak czy to karalne? Nie moja bajka.

Napisałem z czym mi się to kojarzy nie dlatego żeby marsz zdyskredytować tylko dlatego że wydaje mi się śmieszne aby w demokratycznym kraju tęsknić do metod stosowanych przez Mosad - przeczytaj ten post. Potem wyszło samo - plakaty rażą mnie niekonsekwencją, rozumiem je inaczej i nie wiem czy 'delegalizacja SLD' z prześcieradła jest zamierzona (bo i czemu delegalizować tą partię?) czy jest to zwykły czeski błąd. Wyszło na to że to nie błąd tylko chodzi o coś jeszcze, o coś więcej. Nie moja wina że przekaz jest nieprecyzyjny dla przeciętnego człowieka - jeśli inni go klarownie rozumieją to luz. Osobiście po wymianie zdań chciałem określić jaki powinienem mieć stosunek do tego marszu ale nie dość ze od razu zostałem ustawiony po 'różowej stronie' (nota bene nie wiedziałem co to znaczy) to jeszcze wyszło jestem sabotażysta i POwiec który powinien się leczyć. Na prawdę są tacy co maja politykę gdzieś (w tym tez i partie dbającą o bohaterów).

P.S.
Nie wiem, ja tylko widzę takie detale że raz pisze się 'zdelegalizujemy POSTkomunę' a następnie 'post' znika (vide ten temat)? Innym razem znika 'Marsz pamięci'. Nie ma co bić piany, mogę przyjąć to jako zwykłe niedbalstwo, tyle że ono jakoś tam razi.

Edit:
BBudowniczy trafione. Jak jeszcze powiesz mi kto mnie nauczył widzieć we wszystkim PiS to będę wdzięczny. TVN nie oglądam. IMHO Schizy mam, jeśli mam, po rządach Giertycha i PiS.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 13.12.2012 o godz. 16:17.
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 13.12.2012, 16:07
A ta manifestacja kojarzy mi się z PiS poprzez miejsce zbiórki, tak jak krzyż katyński kojarzy mi się z wrakiem i Jarosławem. I pewnie nie tylko mi. Skoro ja mam taki odbiór to jaki ma reszta część 'niekumatego' społeczeństwa? Plakaty powinny być czytelne, jednoznaczne. Dlaczego większości osób, nawet tu na forum marsz kojarzy się z PiSem? Zwidy sporej grupy czy jednak mimo wszystko symbolika nietrafiona? Jest takie bodajże chińskie powiedzenie:"jeśli jeden znajomy powie Ci, że jesteś osłem, możesz go wyśmiać. Jeśli drugi Ci to powie, zastanów się nad sobą. Jeśli jednak trzeci też Ci powie, ze jesteś osłem - kup sobie siodło".
No cóż, szkoda więcej dyskutować z Lukaszem,bo idealnie pasuje tu jeden stary, troszkę zaktualizowany dowcip....

Psychiatra narysował trójkąt i pyta pacjenta: - Co to jest? - Jarosław Kaczyński! Lekarz narysował kółko. - Co to jest? - Logo PiS-u! Lekarz narysował kwadrat i znów pacjent stwierdza: - Podła i hucpiarska ulotka PiSowska! - Panie - nie wytrzymuje lekarz - pan jesteś pisofob! - Ja pisofob? A kto mi te wszystkie pisowskie świństwa rysował?!
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 13.12.2012, 16:20
Lukasz chłopie kogo to obchodzi z czym ci się kojarzy krzyż katyński?. Jeśli z PISem to tylko na plus dla Pis-u. Pytał sie ktoś tutaj o twoje skojarzenia że z takim zapałem je tu uskuteczniasz? Fobie niektórych antypisowców coraz częściej mnie utwierdzają w tym że nie ma innej realnej opozycji i opcji zmiany władzy niż właśnie PIS i to mimo tego że Jarek nieraz i dwa sam sobie strzela w kolano i zachowuje jakby nie chciał przejąć władzy
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 13.12.2012, 16:49
till napisał(a):Wyświetl post
hahaha dobre
Cieszę się, że się zgadzasz. Choć są też inne organizacje dbające o historyczną prawdę i pamięć o ludziach dzięki którym mówi się dziś w Polsce po Polsku. Jednaj żedna nie jest tak jak PiS zwalczana przez postkomunistyczny establishment.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 13.12.2012, 16:55
A tymczasem w szpitalu w Warszawie ... http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphoto...13377450_n.jpg
Ostatnio edytowane przez uposledzony_ale_kumaty : 13.12.2012 o godz. 19:35.
Odpowiedz cytując
Quorth
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 13.12.2012, 21:51
Zdjęcie mnie rozwaliło. Jest faktycznie z dzisiaj strasznie to symboliczne
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 13.12.2012, 23:11
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
KOMINEK, a czy obecna Unia Europejska to nie jest ZSRR bis, czy obecna Polska to nie jest komuna bis? Oczywiście wszystko pod nowymi szyldami (nazwami), pod lżejszą postacią ale dalej żyjemy w komunizmie i dalej z Europy próbuje się zrobić jeden dziadowski twór, który będzie miał ogólnoeuropejską władzę = kontrolę nad każdym obywatelem Europy. To, że się teraz ludzi nie pałuje to nic nie znaczy. Czasy się zmieniają, jest postęp. Kiedyś walczono na dzidy, miecze, karabiny, czołgi, samoloty itd a teraz już ludzi nie trzeba pałować żeby nad nimi sprawowac kontrolę. Teraz wystarczy stworzyć prawo, dzięki, któremu jesteś bezsilny jak mały robak. Nie masz takiego wrażenia, że każdy opozycjonista może sobie nadmuchać? Co jest potrzebne żeby zrobić w Polsce rewolucję? Na pewno nie jakaś tam mało radykalna partyjka i prawne działania. Potrzeba mas ludzi, którzy zaczną popierać zmiany i wtedy może zgodnie z prawem jakaś partia by zrobiła przewrót ale... czy da się obecnie w tym kraju skupić masy ludzi? Mimo, że mamy wolność, o której mówisz, mimo, że możemy mówić co chcemy, robić co chcemy to to słowo chcemy jest raczej iluzoryczne. Chcemy na stadionach powiesić transparent związany z polityką. Możemy? Nie. Chcemy zrobić zgromadzenie, jeszcze możemy ale już z niecierpliwością czekamy na ustawę kagańcową, chcemy działać w ruchu narodowym, możemy? Możemy ale jak nam o 6 rano wejdą służby na chatę, jak nas odwiedzą w liceum itp to mogą nasze działania zostać utrudnione, wyhamowane, mogą takie naloty odstraszać innych od idei narodowej - czyli nazwijmy ją rewolucyjnej. Także to, że niby wszystko możemy to nie jest takie łatwe bo za tymi, którzy sprzedali Polskę w Magdalence stoi machina prawna, którą sami stworzyli. Po co ją stworzyli? Chyba po to żeby chronić swoje dupska? Prawdą jest, że komuny nie przeżyłem i może ktoś powie, że się nie powinienem w tych tematach wypowiadać ale ok, czytam, oglądam i jakieś zdanie sobie wyrabiam. Wy zapewne II wojny światowej też nie przeżyliście a jakąś wiedzę i zdanie na ten temat macie? - no chyba, że te miliony zabitych ludzi, o których wiecie się nie liczą bo jak sie tego nie przeżyło to jakim prawem możemy tamtych istnień żałować i się o nie upominać? Jakoś to moje myślenie układa mi się w logiczną całość. Mamy w Polsce postkomunę, przykładem na to może być, że Jaruzelski, Kiszczak czy Kania nie zostali ukarani za wprowadzenie stanu wojennego, że oprawcy komunistyczni dostają po 89 roku wysokie emerytury a ich ofiary żyją w biedzie, że nie przeprowadzono lustracji, że ludzie, którzy wspólpracowali z SB wyznaczają dziś standardy, mówią nam co jest dobre, co złe, pilnują porządku, że kreują rzeczywistość - przykładowo, strażnik Boni będzie czuwał nad nieuskutecznianiem mowy nienawiści, Walter z Solorzem przez swoje stacje wtłaczają nam do mózgów mądrości płynące z ekranu (m. in. takie mądrości, że rok po roku na MN były tylko zadymy, a że przeszło sobie ulicami kilkadziesiąt tys ludzi to przecież mało ważna informacja). To właśnie w tej Polsce po 89 roku w dziwnych okolicznościach giną ludzie, to właśnie w tej wolnej Polsce przypadkowo aresztowany jest Staruch na podstawie pomówień, czy tez przetrzymywania nie swoich dowodów osobistych, to tutaj mafia Pruszkowska jest bezkarna. To w tej wolnej Polsce rozprowadza się kasę gdzie tylko można, budowa autostrad, stadionów, premie po 500 tys zł - o to właśnie chodzi. Już nie trzeba nikogo lać i patrzeć jak puchnie, już nie trzeba dawać przywilejów konfidentom. Teraz się bierze łapówki, daje premie, okrada się Polskę na grube miliony a nie na jakieś kartki.
UE to jakieś kolejne dziadostwo nie mające racji bytu. Dziadostwo nagabujące na faszyzm a chwalące (co widac po powyższym plakacie) komunizm. Po co to w ogóle istnieje? Zobaczymy jak będą w przyszłości z bankructwa ratowac jednocześnie np Hiszpanię i Włochy, bo jakoś przy pierwszym problemie, greckim problemie, już zaczynał być ten cały pomysł wspólnoty negowany. Poza tym co tu dużo mówić, kolejny system, który ma przez podatki, urzędasów w nim zatrudnionych grabić szarych ludzi. Im więcej takich instytucji tym gorzej dla nas bo oni swoimi mądrościami na siebie nie zarobią, oni zarabiają podatkami
Nie lubię tego robić ale zapytam. Komunę znasz z opowiadań czy żyłeś wtedy Bo ja żyłem i widzę ogromną różnicę.
Taka najprostsza to że wszystkie dzisiejsze manifestacje zostałby rozniesione na pałkach i ta Kaczyńskiego i ta Krakowska.

A porównywanie EU do wielkiego gułagu jakim był ZSRR uważam za świństwo. Mojego dziadka UB-ecy zakatowali na śmierć za to że nie zgadzał się na obowiązujące wtedy reguły.

Proszę waż słowa ze względu na tych którzy oddali życie i zdrowie byśmy my dziś mogli prowadzić swobodnie takie dyskusje.

bez odbioru
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 14.12.2012, 00:21
Kominek, ale gdzie swobodnie prowadzimy dyskusje?Na klubowym forum internetowym?

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 14.12.2012, 00:36
O ja... Dyskusję o dupie marynie owszem możemy sobie prowadzić ale tylko i wyłącznie o tym bo jak się krzyknie "donald matole" to się siedzi w więzieniu za pomówienia i przechowywanie czyichś dowodów osobistych. A zgromadzenia pisałem, że się teraz nie rozpędza pałami tylko ustawami kagańcowymi. Chociaż przykład Grecji i Hiszpanii mówi co innego, pały też są w modzie. Zresztą, o czym my gadamy. Europejska cywilizacja chyli się ku upadkowi więc zobaczymy gdzie nas ta wolność, demokracja i UE zaprowadzi
Odnoszę wrażenie, że nie przeczytałeś calości tego co napisałem bo jasno tam stwierdzam, że w czasach komuny nie żyłem i jasno stwierdzam, że obecny ustrój różni się tym od komuny, że z ludźmi nie obchodzi się przemocą tylko prawem
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 14.12.2012, 00:46
Cytat:
że obecny ustrój różni się tym od komuny, że z ludźmi nie obchodzi się przemocą tylko prawem
eee no to niuansik taki.
Odpowiedz cytując
Mocny
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 14.12.2012, 00:53
duzo bylo ludzi ?
Odpowiedz cytując
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 14.12.2012, 00:55
Eeeee.... bo prawa trzeba przestrzegać?
Niemożliwe...
Czasami poziom absurdu na forum mnie powala. Kto wam zabrania chodzic na wybory jeśli chcecie zmieniać świat?
c.d.n.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 14.12.2012, 06:57
lazy napisał(a):Wyświetl post
Niemożliwe...
Czasami poziom absurdu na forum mnie powala. Kto wam zabrania chodzic na wybory jeśli chcecie zmieniać świat?
To taka mentalność. Urodziłem się po 1989 i wychowano mnie już chyba na inną modłę, ale zauważam że komuna zostawiła wielu ludzi z mentalnością drobnego konspiratora. Wpojona niechęć do jakiegokolwiek establishmentu i ciągoty do wiecznie usprawiedliwianego wyższymi ideami i spiskami zwykłego bumelanctwa to zestaw cech, które kultywują nawet zaciekli przeciwnicy poprzedniego ustroju. To zwyczajne stawanie okoniem i dorabianie do tego filozofii, typu "nie będę płacił podatków, bo państwo mnie okrada; nie będę uczciwie pracował, bo rządzi mną agentura". Co prawda państwo i tak jest dalekie od ideału, nie będę rozwijał tego wątku, ale jego mankamenty to wypadkowa tego, o czym piszę wyżej, a co dotyka nie tylko władzę ale i też tabuny zwykłych ludzi.
Zresztą, widać to nawet po tym forum. W wakacje śledząc forum zauważyłem, że większość postów w tematach politycznych i zaciekłych kłótni politycznych na shoutboksie odbywa się w dni powszednie, w godzinach roboczych. Byłoby sporym zbiegiem okoliczności, gdyby wszyscy przeklejający rankami i przedpołudniami gorączkowo artykuły z niezależnych i innych salonów24 byli: a) stróżami nocnymi, b) poważnymi biznesmenami z elastycznym grafikiem pracy i tak dalej, co tłumaczyłoby godziny ich aktywności. Wnioski nasuwają się same. Niech każdy patrzy sobie na ręce.
Ale, jak widać, życie w świecie wiecznej negacji i usprawiedliwiania jest o wiele łatwiejsze.

PS No i zapomniałem o najważniejszym - jak dzisiaj ktoś pracuje uczciwie i się dorabia, a jego zainteresowania oscylują wokół innych rzeczy niż przepychanki pajaców na polskiej scenie 'politycznej' - jest 'lemingiem'
Ostatnio edytowane przez Watts : 14.12.2012 o godz. 07:11.
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 14.12.2012, 08:28
Mareq napisał(a):Wyświetl post
eee no to niuansik taki.
lazy napisał(a):Wyświetl post
Niemożliwe...
Nie żebym się czepiał czy robił za czyjegoś adwokata ale zapewne chodziło o to, że prawo może służyć jako instrument do walki (i to niekoniecznie z przestępczością). Z czym już popolemizujecie?

Watts napisał(a):Wyświetl post
To taka mentalność. Urodziłem się po 1989 i wychowano mnie już chyba na inną modłę, ale zauważam że komuna zostawiła wielu ludzi z mentalnością drobnego konspiratora. Wpojona niechęć do jakiegokolwiek establishmentu i ciągoty do wiecznie usprawiedliwianego wyższymi ideami i spiskami zwykłego bumelanctwa to zestaw cech, które kultywują nawet zaciekli przeciwnicy poprzedniego ustroju. To zwyczajne stawanie okoniem i dorabianie do tego filozofii, typu "nie będę płacił podatków, bo państwo mnie okrada; nie będę uczciwie pracował, bo rządzi mną agentura". Co prawda państwo i tak jest dalekie od ideału, nie będę rozwijał tego wątku, ale jego mankamenty to wypadkowa tego, o czym piszę wyżej, a co dotyka nie tylko władzę ale i też tabuny zwykłych ludzi.
Zresztą, widać to nawet po tym forum. W wakacje śledząc forum zauważyłem, że większość postów w tematach politycznych i zaciekłych kłótni politycznych na shoutboksie odbywa się w dni powszednie, w godzinach roboczych. Byłoby sporym zbiegiem okoliczności, gdyby wszyscy przeklejający rankami i przedpołudniami gorączkowo artykuły z niezależnych i innych salonów24 byli: a) stróżami nocnymi, b) poważnymi biznesmenami z elastycznym grafikiem pracy i tak dalej, co tłumaczyłoby godziny ich aktywności. Wnioski nasuwają się same. Niech każdy patrzy sobie na ręce.
Ale, jak widać, życie w świecie wiecznej negacji i usprawiedliwiania jest o wiele łatwiejsze.

PS No i zapomniałem o najważniejszym - jak dzisiaj ktoś pracuje uczciwie i się dorabia, a jego zainteresowania oscylują wokół innych rzeczy niż przepychanki pajaców na polskiej scenie 'politycznej' - jest 'lemingiem'
http://www.youtube.com/watch?v=_8JfL4ZX-To

?

Do całego tekstu nie będę się szczegółowo odnosił bo i czasu nie mam

Swoją drogą zapraszam na spotkania organizowane przez WP. Ocenisz czy są to sami lenie, pesymiści, do tego pewnie bez aspiracji, itd. itp.

Mocny napisał(a):Wyświetl post
duzo bylo ludzi ?
duużo od nas, co cieszy Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały!
Ostatnio edytowane przez darksun : 14.12.2012 o godz. 08:37.
Odpowiedz cytując
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2006

Stary 14.12.2012, 10:48
Watts napisał(a):Wyświetl post
A zastanawiales sie na co ida Twoje podatki? W jakiej kondycji jest sluzba zdrowia, wojsko?
Wladza jest dalej ta sama zmienily sie tylko metody jej dzialania, teraz zamiast zomowskiej palki sa biale rekawiczki. Kiedys jak sie podskakiwalo dostawalo sie oklep od sbekow, teraz, w majestacie prawa oczywiscie, dostaniesz sanki na kilka lat bez postawienia formalnych zarzutow, a jak nie daj Boze masz wlasny bizness to bedziesz mial 4 kontrole skarbowki i 3 ze Sanepidu w przeciagu miesiaca. Tak czy siak cie uwala. No ale w koncu jest lepiej niz za komuny, w koncu mamy wolnosc. Tylko bez prawa do swobodnego wyrazania wlasnych pogladow i bez swobody zgromadzen.
I masz racje ze pookolenie urodzone po '89 jest inne. Wystawione na ciagly przekaz medialnej papki o tym jak jest dobrze i super wyrastja zastepy mlodych ludzi nastawionych tylko i wylacznie na konsumpcjonizm z wpojona od malego pogarda dla wszelkich innych wartosci. Myslacych ze przebywanie z ludzmi o podobnych pogladach to juz ksenofobia, a wszelkie formy lokalnego czy krajowego patriotyzmu to faszyzm.

Wracajac do tematu. Wczoraj w Londynie tylko ok 50 osob :/ Kibicowsko My, Legia i Pogon Szczecin. Transparenty, troche piro, pozdrowienia dla milosciwie nam panujacego, przemowienia i piesni. Ogolnie ok tylko ta frekwecja :/ Opis bedzie dostepny na profilu Patriae Fidelis na fb.
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 14.12.2012 o godz. 10:50.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów