|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
to mam pytanie: czy można niżej upaść i przygodę z blackiem zacząć od Cradle Of Filth
?![]()
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
Ale jedno się nie zmieniło, najlepiej się słucha płyt sprzed wieeeelu lat i ciągle sie do nich wraca, wywołują te same emocje co kiedyś. Nie ma imprezy żebyśmy sobie nie zapuścili (bedąc już mocno spranymi) "Alma Mater" Moonspella, "Dying Wish" Anathemy czy wielu innych kultowych hitów młodości hehe Mam wrażenie że dziś nie powstaje już tyle dobrych płyt, stare zespoły odcinają kupony i zjadają własny ogon. Mało co jest w stanie człowieka autentycznie porwać jak 10-15 lat temu. Jedyne co mi przychodzi na myśl to duński Volbeat, jeśli nie znasz koniecznie posłuchaj ![]() ![]() The Apostasy ![]() |
|
|
|
Żydzi Jedzą Dzieci
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Od małęgo wychowany w klimatach rock głównie przez ojca zaliczałem koncerty ze starym juz w podstawówce w tych latach preferowałem muzyke typu metal rock lecz zawsze nienawidziłem diabłów i muzyki ktora przypomina zyganie przez mikrofon. Dla mnie takie zespoły sa nie do wytrzymania .
Nastepnie subkultura Oi! zespoły takie jak analogs konkwista troche tez muzyki undergrandowej mi sie przewineło bardzo lubiałem boba . Chodziłem z ogolona głowa dziwnie ubrany w jasno niebieskie dzinsy i wysokie szyszki , czerwone szelki i polówki everlasta flek itp itd. Po pewnym okresie doszedłęm do wniosku ze wygodniej mi sie chodzi w ubraniach normalnych i tak zostało .Przekonania te same. Teraz słucham muzyki kazdego rodzaju prócz białych murzynów polskich 50 centów i ciezkiej muzyki typu DIOBEŁ!! Lubuje sie sie w muzyce hous electro trance :] Co do poruszanego tematu mundurków jest bo bardzo dobra rzecz. Kazdy tak czy siak moze pokazywac przynalezosc do subkultury ktora reprezentuje ,a zmniejsza to róznice społeczne i powoduje iz z rana nie masz problemu z np wybraniem koszulki . |
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
||
![]()
![]() Też się słuchało. Miałem nawet ich naszywkę na plecaku. Jedna panna do mnie kiedyś podeszła i zapytała jak mogę słuchać TRUE Immortala i CoF jednocześnie. Zabolało mnie to wtedy... ![]() ![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
||
Cytat:
![]()
"Dla mnie Wisła to koledzy z którymi piję, jeżdżę na mecze i którzy się za mną wstawią, a nie jakiś 11 grajków z boiska..." by M....r
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
i tak na marginesie - też się kochałam w Oleju a wrażenia z koncertu ...... eh rewelacjaSłuchal ktoś Sweet Noise?
Ostatnio edytowane przez Illargui : 20.01.2009 o godz. 18:40.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
Chodzicie w koszulkach z kapelami? |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
Tak sobie przeglądam ten temat i doszedłem do wniosku że wywołał u co poniektórych trochę fajnych wspomnień
No i że ta cała rozmowa o subkulturach prócz małych wstawek o ubiorze ograniczyła się praktycznie do muzyki. ![]()
"NIECH ŻYJĄ ŻOŁNIERZE POLSKIEJ ARMII PODZIEMNEJ"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no faktycznie true black, mnie mało pociągał, no trochę Mayhem ale to chyba ze względu na to mordowanie pedałów, palenie kościołów itp. Ta muzyka miała w sobie legende i złą moc, była TRUE, a nie true jak Gorgoroth na Krzemionkach
Uwielbiałem Emperora i trzeba przynać, ze muzycznie ta kapela to chyba szczyt mozliwosci szeroko rozumianego balcku(jeszcze Arcturus, ale oni puścili black dosc szybko) Co do rpzygody z COF wzieło się to stąd, ze chciałem poczuć co to black, znajomi słuchali trash,heavy i innych cienizm wiec w dobie przedmp3kowej musiałem udac sie do sklepu i zakupic kasetę. Słyszałem, ze COF to black(nie majac pojecia o całej wonie true kontra reszta świata) wiec kupiłem cof. Dokładnie łączone pierwsze 2 płyty, a było to... 6 czerwca 2000 roku, bo pamiętam, że oglądałem książeczkę przed meczem Wisła-Amica w PP ![]() potem fascynacja sie poszerzała, ale jednak głównie słuchałem blaku z klawiszami. Pamiętma też jak na metalmanii był raz jakis punkowy zespół, wszyscy krzywo sie patrzyli na punkó ale spięc większych nie było. Najpiekniejsze w całej tej subkulturze było to milczenie na temat muzyki i samego zjawiska w medaich. Cos niesamowitego. Myślę, że były osoby, które głównie to pociągło w metalu. ![]()
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
True czy nie najpiękniejsze w metalu jest to że każdy znajdzie coś dla siebie w zależności od nastroju. Ja np dużo częściej zacieram wikingowe przyśpiewki w klimatach Enslaved, Immortal, zimą tak mnie jakoś aura nastraja
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
Fanem jestem wręcz. Plakat mam na ścianie 1:1. Można się ubierać NORMALNIE, a nie jednakowo tak? Proste. A można się ubierać w potarganych, czarnych koszulkach z pentagramem i pokazywać wszystkim swoją mroczność. Mówiąc krótko: nie masz sobą nic do zaoferowania, jesteś nijaki? Wyróżniaj się ubiorem. Nie ważne jak mówią, byle mówili. Tak?![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
chodze w dresie lubie chodzic w dresie zawsze chodze ... czy automatycznie podlaczycie mnie do subkultury bezmozgowcow
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez Zieniu17 : 20.01.2009 o godz. 22:25.
![]()
Już za chwile, za chwileczke Broziu strzeli pod poprzeczke!
Fundacja #1 - Wiezi Muzyki Fundacja #1 - Nie mysl sobie ze Firma krk - Zamiast szukac podzialow Fundacja #1 - Uwazaj dzieciak Peja - (Z)robie szmal |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
I jeszcze nawiązując do szalikowców. Dziś akurat miałem w szkole WOS i był temat właśnie o subkulturach i wśród nich taki fragmencik: Cytat:
Osobiście mnie to boli że książki które powinny uczyc pokazują sferę kibicowską w jak najgorszym świetle... I przeczyta jeden z drugim i zakończy to jak babka z Wosu: "Wszyscy szalikowcy to pseudokibice". I tak niestety myśli pewnie 3/4 naszego społeczeństwa, ale ja osobiście jestem dumny, że mogę nazwac się szalikowcem. Ale im bliżej będzie ME 2012 tym bardziej media będą robic ludziom sieczke z mózgu...
Ostatnio edytowane przez Arkas : 20.01.2009 o godz. 22:43.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Niestety szalikowcy są ukazywani jako źli ludzie, a media zawsze to tak nagłośnią, że ludzie wierzą w te brednie. To smutna prawda, ale nie przejmujmy się tym. Róbmy swoje
![]() ![]()
Ajde Zvezdo Sand Nad Goool !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
Arkas, w tym zdaniu chodziło o to, że szlikowcy nie mają ujednoliconej ideologii w sensie politycznym, tak jak np. większość punków (sprzeciw wobec władzy, rasizmu, itp.)
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
ooo Sweet Noise - też dobre koncerty to były w ramach rekompensaty za straty moralne: ![]() ![]()
"... Bo to miłość, pasja, To mój sposób na życie,
Mam trójkolorowy świat i innego nie chcę widzieć nigdzie..." |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To w jaki sposób socjologia i różni "naukowcy" czy autorzy podręczników opisują kibiców piłkarskich i jakie błędy przy tym popełniają, to temat na osobny wątek... Skala pomyłek i czegoś, co można by nazwać lenistwem intelektualnym (na przykład zadowalanie się takimi definicjami, jakie przytoczył Arkas) jest zatrważająca. To, że media mówią bzdury i poprzestają na stereotypach to jeszcze zrozumiałe, bo tv czy prasa zawsze poszukuje sensacji i prostych wyjaśnień, ale socjologia ma ambicję tłumaczenia zjawisk i mechanizmów społecznych...
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 05.2004
Offline |
|
|
SWEET NOISE kiedyś a teraz to 2 inne bajki. Oczywiście kiedyś na plus. Wprowadzili nowy styl. Mi się średnio podobał choć koncerty mieli inne od wszystkich. Oprócz muzyki ich koncerty to był show. Niestety teraz nie da się na nich patrzeć i słuchać. Wokalista zrobił się jak Wiśniewski i nie tylko mi chodzi o Jego wygląd...
![]()
|
|
|
|
P.N.R.I.
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Od miesiaca jestem Gotem.
![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
||||
![]()
![]() Tak sobie przypomniałem jeszcze z czasów liceum te "mroczne piętnastki" w koszulkach Nirvany, z plecakiem kostka i naszywkami: COF, Limp Bizkit, HIM, Nirvana, no i narysowana maryśka
Ostatnią płytą którą łyknąłem w całości bez popitki był "Painkiller" Judas Priest. A obecnie zasłu..... się naszym rodzimym Corruption i albumem o jakże pięknej nazwie "Pussyworld"
Ostatnio edytowane przez Nergal : 21.01.2009 o godz. 11:39.
![]() The Apostasy ![]() |
|||||
|
|
Militaris
Offline |
|
Wiwczarek to straszny kurdupel edytka: Tak właśnie myślałem, żeby w temacie "Metal" powrzucać kawałki/płyty do których mam szczególny sentyment. Ale to później.
Ostatnio edytowane przez Krissu : 21.01.2009 o godz. 13:21.
![]()
|
|
|
|
Graf Zero
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Ja należałem do pogardzanej subkultury kujonów, charakteryzującej się z zachowania posłuszenstwem, a z ubioru w późnych latach 80-tych tureckimi sweterkami i jeansami "marmurkami", niejednokrotnie wykonanymi własnoręcznie czy to przy pmocy pumeksu czy tez wybielacza.
Niestety w późnym liceum, a finalnie na studiach porzucilem tę subkulturę czego trochę żałuję bo pewnie inaczej by wyglądał mój pasek z wypłatą teraz. Muzycznie różnie od polskich kapel w stylu Sztywny Pal Azji, Ziyo po progressive rock z Marillion na czele.
W którym roku? 2000? Bez jaj. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no metalu zacząłem słuchac koło 97, milczenie oczywiscie, chodzi mi o stosunek popularności muzyki do prezentowanych materiałów.
Przeciez w latach '90 był Clipol na dwójce, gdzie moze nie metalowe ale HC i HR ekipy były prezentowane Chodiz mi o to, ż ena ulicach w sklepach muzycznych itd metalu bło pełno, a w TV,radio raczej minimalnie. Odkad internet stłą sie powszechny(pewnie jakieś 6-7 lat temu) to sie zmieniło, niemniej internet ma to do siebie że trafia do zainteresowanych ![]()
|
|
|
|
Militaris
Offline |
|
|
Kto to jeszcze pamięta?
![]() edytka: Była kiedyś taka muzyczna telewizja, bodaj Atomic TV się nazywała. Mieli na antenie program Bunkier - poświęcony metalowi i hc. A Ryłkołaka ktoś kojarzy?
Ostatnio edytowane przez Krissu : 21.01.2009 o godz. 19:36.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
i jeszcze chyba ROCK NOC była raz na jakiś czas, nie?
![]() ![]()
"... Bo to miłość, pasja, To mój sposób na życie,
Mam trójkolorowy świat i innego nie chcę widzieć nigdzie..." |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zacna audycja radiowa Ale nikt nie pisze o Vanessie i Headbangers Ball na Mtv
Ostatnio edytowane przez Dive Pirate : 21.01.2009 o godz. 19:50.
|
|
|
|
Militaris
Offline |
|
Był klimat.. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Pamiętam jaki byłem rozczulony jak Vanessa pierwszy raz Vadera puściła w Mtv to było coś !! - stare dzieje |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Ibutti generalizujesz jak dla mnie.
Twierdzisz że gdy ktoś Nie ma nic ciekawego do zaoferowania to zwraca na siebie uwagę strojem itp Nie wiem, może mam pecha ale swego czasu to właśnie dzięki obracaniu się w pewnych kręgach poznałem wiele ciekawych osób. Nie wyróżnię jednej subkultury do jakiej należałem ja, stwierdzę raczej że Ci co się wyróżniali wyglądem własnie nie rzadko również wyróżniali się pewną samoświadomością, swoimi wyrazistymi poglądami ukształtowanymi pewnie z początku przez kolegów itp a dalej juz przez samego siebie (każdy przecież weryfikuje sam przed sobą zdobytą w taki czy inny spośób wiedzę). Może teraz cięzko skumać gdy subkultura jest niemal narzucana przez media - np hip hop, rap w TV, radiu - wszędzie ale swego czasu żeby naloeżeć do jakiejś grupy nieco głębiej trzeba było sięgnąć. Zdobywane różnymi drogami kasety, prześłuchiwane i analizowane teksty piosenek, ziny przekopiowane na setki sposobów wędrujące różnymi kanałami przez całę miasto, kocerty gdzieś w dupie a nie co godzinę w TV, znajomości w różnych zakątkach Polski gdy nie było tak ułatwionego kontaktu jak dzisiaj itd itp. - wymagało to więcej poświęcenia Dało się czuć większe wydaje mi się utożsamianie z subkulturą. To nie była tylko muzyka ale i ideały w które się wierzyło - nie ideały najprostsze na świecie jak wygodne życie w otoczeniu pięknych dup, tysięcy dolarów, alkoholu i oparów czegokolwiek. Poprzez ubiór właśnie się MIĘDZY INNYMI wyrażałeś. Pokazywałeś kim jesteś, w co wierzysz, gotów byłeś na taką czy inną konfrontację. Dzięki też temu własnie mogłem poznać trochę ośób o odmiennych poglądach i zweryfikowac swoje myślenie o nich. I tak jakoś to wspominam że właśnie Ci poubierani bardzo różnie, nie akceptowani włąśnie min za to często wyróżniali się niebanalnym myśleniem, poszukiwaniem swoich prawd, racji. W grupie ważna była lojalność. Subkultury nie były tak masowe, poprzez ubiór do którego pijesz poznawałeś na ulicy przyjaciela i wroga. Sam byłeś elementem układanki pod tytułem "jest nas, tak myślących wiele, nie jestem odosobnionym odchyleńcem" Poza tym jeśli jesteś dumny z tego kim jesteś to czemu tym nie emanować? ![]() ...i śmiejesz się bo wiesz, że wierność ma - do końca będzie trwać...
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|