The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
macyo
Kangoo supersonic

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.01.2009, 17:56
Od 29.12 do 04.01 śmigałem na nartach w okolicach Muszyny. Miejscowość zdecydowanie tańsza niż Krynica czy Wierchomla. Żarcie za grosze (wypas obiad, dwudaniowy za 15 zł), nocleg w dobrych warunkach-40zł. Jak za okres sylwestrowy to tanio.

Do Szczawnika 3km a tam początek ośrodka "Dwie Doliny". Parkingi bezpłatne (+), blisko trasy (+). Trasa Szczawnik I, z bardzo szybkim krzeszełkiem 4os. (+) jest sympatyczna, każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Na jej środku jest jednak przewężenie (-), które jest skutkiem umiejscowienia na środku zjazdu słupa od krzesełka.. Wieczorem muldy znaczne lecz dobre oświetlenie pozwala zobaczyć je wcześniej niż poczuć

Szczawnik II, będący łącznikiem z Wierchomlą jest trasą idealną do nauki i do rekreacji. Kilometr stoku o jednakowym, niewielkim nachyleniu, całkowicie pozbawiony muld (+), nawet o 21 (+). Ze szczytu zjeżdżamy do Wierchomli. Mamy od razu do wyboru albo skręcić na Frycka albo jechać na główną trasę. Mnie osobiście najbardziej do gustu przypadły traski "Frycek" oraz ta druga, równoległa. Nie było tam tłumów a można było się wyjeździć.

Wierchomla I to trasa dla każdego, od całkowitych wypłasków, po ciężki dojazd do krzesełka, który przy oblodzeniu potrafił dać się ostro we znaki. Samo krzesełko 4os. przy Wierchomli I - dramat. Kolejka do niego na 20 minut a samo na szczyt wlecze się z kwadrans.

Uwaga na trasę odchodzącą na prawo od Wierchomli I! Niby fajna do nauki ale orczyk tak oblegany, że i 30 min może nie starczyć.

Powrót do Szczawnika to zjazd do Frycka, potem orczykiem pod szczyt i 3 min na nogach do początku trasy zjazdowej.

Wielki minus ośrodka. Cały dzień i noc działają armatki. Nie by mi to jakoś szczególnie przeszkadzało ale przy -10 stopniach śnieg zamarzał na goglach i nie szło go zdrapać. Po ciemku jazda na ślepo nie jest zbyt przyjemna.

Sposób na oszczędzenie kasy-kupić karnet całodzienny i po kliku godzinach go odsprzedać.

(Zaraz napiszę o innych ośrodkach w okolicy)
Kangoo + Uniden Pro 520XL + Sirio AS 1000.
Odpowiedz cytując
DYRU
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 08.01.2009, 19:34
CVC napisał(a):Wyświetl post
Był ktoś w Zawoi (Mosorny Groń) w tym roku ? Działa wogóle ten stok ?
Byłem w Zawoi ale nie na Mosornym, ze wzgledów na kobite, która dopiero uczy sie jeździć. Znajomi byli i mówili, że dobre warunki. Stok działa, ponieważ syndyk wynajął osrodek chłopowi z Rabki i jest szansa, że chłop to na wiosne kupi. Stok na 100% odpalony.
pozdrawiam
...Pamiętaj gdzie Twój Kraj! Gdzie Dom Twój, bratni śpiew. I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z własnej Ojczyzny!...
Odpowiedz cytując
marlyd
Member

Od: 07.2003

Stary 08.01.2009, 20:00
Byłem dzisiaj ok. południa w Myślenicach na Chełemie. Warunki całkiem dobre, sporo śniegu. Minusem dość mocno zwężona trasa, ok. połowa szerokości stoku, ludzi niezby dużo więc bardzo to nie przeszkadzalo, gorzej może być popołudniami i w weekendy. Dziś jazda na okrągło, brak kolejek, niższe ceny karnetów.
Stok rzeczywiście wymagający choć na samej górze jest też mała ośla łączka dla początkujących.
Odpowiedz cytując
laurence
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 08.01.2009, 20:20
podobno ze w Jurgowie zrobili wyciagi. Był ktoś
Prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera
Odpowiedz cytując
Skipper
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 09.01.2009, 01:28
CVC napisał(a):Wyświetl post
Był ktoś w Zawoi (Mosorny Groń) w tym roku ? Działa wogóle ten stok ?
Było się tam na Sylwestra i Mosorny działa normalnie, ludzi w sumie dość sporo no ale taki okres był. Śniegu full, kolejki do wyciągu praktycznie żadnej, więc powodów do narzekania nie było.
everybody on earth wanna rap
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 10.01.2009, 15:25
Dzisiaj zaliczona Kasina Wielka. Polecam ale z zastrzeżeniem jak co roku - tylko rano.

Od godziny 11-12 robią się muldy, lód, ludzi przybywa i popołudniu już totalna kupa.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 10.01.2009, 21:50
Byłem dziś w Białce. Bez zmian, albo jeszcze gorzej. Kolejki po 15-20 minut. Nawet do orczyka
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
Odpowiedz cytując
rafiABG
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 10.01.2009, 22:05
ja dzisiaj byłem w Kluszkowcach.Tradycyjnie-straszne kolejki do krzesełka i orczyka,fajna traska chociaż straaasznie krótka,jednak polecam dla początkujących.

Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 11.01.2009, 17:09
mam takie pytanko. Zna ktoś dobry komis/sklep z używanym SNOWBOARDEM? Niestety, więcej jest takich z nartami. Znam jeden ponoć nienajgorszy na Swobody, ktoś coś więcej może polecić?
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 13.01.2009, 17:43
Ja mam takie pytanko:
Warto wybierac się w ten weekend (Małysz) do Witowa, pod Zakopane?
A drugie - Laskowa, był ktoś ostatnio, jakie warunki I czy mają wypożyczalnie
Ostatnio edytowane przez Arkas : 13.01.2009 o godz. 18:00.
Odpowiedz cytując
KosaPS
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 13.01.2009, 17:44
Arkas napisał(a):Wyświetl post
Ja mam takie pytanko:
Warto wybierac się w ten weekend (Małysz) do Witowa
A drugie - Laskowa, był ktoś ostatnio, jakie warunki I czy mają wypożyczalnie
Wypożyczalnie mają na pewno a warunki jakie są to ci nie powiem
Odpowiedz cytując
Ni_Ma
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 13.01.2009, 18:44
Prezydentowa napisał(a):Wyświetl post
Teraz jest dużo więcej śniegu, ja opisywałam warunki z 30.12. Natomiast czy ja wiem, czy on aż taki stromy? Powiedziałabym, że w sam raz. A co do tego, że nowy. Wszystko rozumiem, ale to nie usprawiedliwia zerowej organizacji. Do tego nie trzeba być super doświadczonym, żeby wymyślić, że skoro jest dużo osób i takie kolejki, to należy rozdzielić stanowiska tak, żeby szło to wszystko szybciej. I nie dolewać wody do piwa.
no to ja mam dane z ostatniego weekendu.
Sobota-niedziela około 25 minut w kolejce do krzesła i podobnie do baru . Piwo owszem grzane ale byle jakie...
za to w tygodniu piątek, poniedziałek, wtorek - zero kolejek puściutko na stokach i w barach (piwo dalej byle jakie ).
Stoki dosnieżane.
Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 13.01.2009, 21:30
To i tak Ci się udało. Ja w kolejce stałam z zegarkiem w ręku 1godzinę 15 minut. Za to kolejek do wyciągu nie było.

Za to dzisiaj byłam w Białce. Środek tygodnia, więc pustki. Jak zwykle dobrze przygotowane, bardzo fajnie. Właśnie wróciłam i z czystym sumieniem stwierdzam, że wyjeździłam się za cały tydzień
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Stary 17.01.2009, 13:05
Moglby ktos opisac trasy:
1) Laskowa
2) Limanowa

Nie wiem gdzie sie wybrac jutro

Glownie chodzi o przygotowanie tras, kolejki i parkingi
Ostatnio edytowane przez mic : 17.01.2009 o godz. 13:29.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 17.01.2009, 13:36
Nie byłem w żadnej z nich - za to kolejna sobota w Kasinie. Słuchając opinii tych co byli w Laskowej i Limanowej to w porównaniu do Kasiny strata czasu - zwłaszcza Limanowa

Od 8 do 11:30 - 17 razy a nogi wchodzą do d... Ludzi w sam raz - śniegu pełno - ciągle śnieżą - pogoda cudowna

Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Stary 17.01.2009, 13:39
A jak w Kasinie z muldami ? Bo bylem w ostatnia niedziele i ok 12 nie dalo sie juz normalnie jezdzic
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 17.01.2009, 14:21
Muldy są nie tylko w Kasinie ale na każdym stoku gdzie się jeździ

Dlatego akurat do Kasiny jeżdżę rano - karnet poranny - bo koło 12 faktycznie muldy już są - co nie jest takie złe bo na muldach się świetnie nogi ćwiczą

W ciągu dnia chyba ratraka nie puszczają.
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 17.01.2009, 14:53
Jutro wybieram sie do Laskowej. Był ktoś dzis bądź wczoraj tam Jakie warunki
I wyciąg jest orczykowy czy krzesełkowy
Odpowiedz cytując
hudinho
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 28.01.2009, 15:39
byl ktos moze na / w MEANDER SKI PARK w ORAVICAch (ORAVICY?)

jak ostatnoi bylem na basenach to nie bylo sniegu wyciag byl zamkniety, teraz podobno 90cm, kilka tras i SNOWPARK. Orientujecie sie jak z tym SNOW PARKIEM? co tam jest i czy to wogole przypomina SNOWPARK?
Odpowiedz cytując
Dive Pirate
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 28.01.2009, 16:20
Byłem na chopoku w niedziele, snowpark jest miażdżący kilka chop solidnie przygotowanych z odjazdami + wszystkie przeszkody ze starego parku niestety drożyzna karnet ulgowy 22 euro, piwo 1,60 euro, parówki 2 euro
Odpowiedz cytując
Nowohucianin^^
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 02.02.2009, 17:43
wczoraj byłem w Laskowej. najgorzej nie było... chcemy z kumplami wybrać się jeszcze raz gdzieś na narty ale nie do Laskowej... co polecacie... jeśli można WWW ;]

Odpowiedz cytując
macyo
Kangoo supersonic

Stary 02.02.2009, 17:54
Powiedz na ile chcecie jechać i jaki dystans to maksimum.
Odpowiedz cytując
Etiop
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 02.02.2009, 17:59
Do kiedy będzie giełda narciarska?
"...Możesz nazywać mnie bratem diabła
I nienawidzić jeśli chcesz
Możesz mówić, że jestem złem
Lecz nigdy nie zmienisz mnie..."
Odpowiedz cytując
Nowohucianin^^
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 02.02.2009, 19:56
na jeden dzień. od rana do wieczora . Dystans stoku czy trasy dojazdu ? jeżeli stoku to tak z 1000metrów może troszkę więcej. Gdzieś w Małopolsce
Powód: niech będzie... :D
Ostatnio edytowane przez Nowohucianin^^ : 02.02.2009 o godz. 21:53.

Odpowiedz cytując
macyo
Kangoo supersonic

Stary 02.02.2009, 20:14
W Małopolsce;]

30km od Krakowa- Myślenice, góra Chełm. Trasa czerwona o długości pod 1 km. Wyciąg krzesełkowy, 4 osobowy. Przyznaję na wstępie, że nie byłem. Kieruję się opiniami innych, że jest ok.

50km od Krakowa- Kasina Wielka i góra Śnieżnica. Łatwa, czerwona trasa o długości 1400 metrów. Wyciąg 4 osobowy, krzesełko. Bardzo lubię ten ośrodek choć parking oraz trasa wieczorem pozostawiają wiele do życzenia. Jednak jak jedzie tam pół Krakowa to trudno by nie było muld.

70km- Koninki-Poręba Wielka (zaraz za Mszana Dolną). Trasa czarna, 1300 metrów. Jeśli masz dobrą kondycję i lubisz się pomęczyć to super. Ludzi niezbyt wielu a sama końcówka trasy taka, że łuu.. pionowo. Są dwa minusy- pojedyncze krzesło pamiętające czasy sputnika oraz ceny karnetów- też kosmos.

100km- nie nie polecam bo albo za mało tras, gór, wyciągów albo za dużo ludzi bądź za drogo tam.

150km- Słotwiny/Azoty w Krynicy. Bardzo fajne ośrodki, dobrze przygotowane trasy, mało kolejek, tanio.

150km- Jaworzyna Krynicka. Wiem, że drogo ale coś za coś. Dla mnie nr 1 w Polsce. Trasy takie, że tylko śmigać.

150km- Dwie Doliny Muszyna (Szczawnik) Wierchomla. Od strony Wierchomli dzikie tłumy. Warto podjechać od Szczawnika i albo śmigać na Szczawniku I, który jest "bezkolejkowy" i przeciętnie trudny albo na Szczawniku II, który jest banalny lecz świetnie przygotowany, płaski i z ładnym widokiem. Najbardziej niedocenione i nieodkryte chyba są dwa wyciągi pod szczytem od strony Wierchomi (Frycek a tego drugiego to nie pamietam). Kilkusetmetrowe, bardzo urozmaicone rasy. Moje ulubione w tym ośrodku.

Chyba wystarczy W razie pytań służę dalszą pomocą.
Odpowiedz cytując
wislak_92
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 14.02.2009, 21:19
Pytania o SIEPRAW:
1) Ile stoków? Jakie?
2) Można wypożyczyć narty?
3) Jak z cenami?

z góry dzięki.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki". - Henryk Reyman
Odpowiedz cytując
nua
Junior Member

Od: 07.2008

Stary 14.02.2009, 21:27. Re:
wislak_92 napisał(a):Wyświetl post
Pytania o SIEPRAW:
1) Ile stoków? Jakie?
3) Jak z cenami?

z góry dzięki.
1.) Dwa stoki... jeden to ja szybciej zchodze niż ktoś zjeżdza (taki płaski) a drugi to 300m (tak na oko) górka.
2.) Można. Bodajże 15 zl albo 20 zl za 3 godziny sprzet
3.) Pff... nie wiem ja jak tam jestem to na nogach wychodze mniej problemu

Osobiście jeżeli masz tylko możliwość pojechania do Myślenic to Ci polecam Myślenice.

Teraz trochę nawiązania do innych wypowiedzi

Co do Kasiny... nie polecam. To jest tor rowerowy w lecie więc nie dziwota w że w zimie tam co najwyżej można sprzęt poniszczyć? Wszędzie kamienie...

Byłem też na zawodach snowborad'owych. Rabka - Maciejowa i Rabka - Polczakówka. Maciejowa była słabo przygotowana za to Polczakówka lepiej. Oby dwa orczyki.

Nie wiem jak teraz ale czasami jeździłem do Laskowej/k. Limanowej. Dosyć długa trasa, żeby na samą górę dojechać trzeba wyjeżdżać chyba 2 albo 3 orczykami. Sama trasa jest wyposażona w zakręt 90 stopni.

Zawsze zostaje Kotelnica w Białce (?)
Odpowiedz cytując
danpe_
Senior Member

Stary 14.02.2009, 21:30
wislak_92 napisał(a):Wyświetl post
Pytania o SIEPRAW:
1) Ile stoków? Jakie?
3) Jak z cenami?

z góry dzięki.

polecam stronę http://www.domalopolski.pl/
Czym jaśniejszy wyciąg tym krótsze czy łatwiejsze trasy, są opisy wyciągów w danej stacji, oraz odnośniki do stron domowych wyciągów.

Ja powiem coś o górze Chełm (Zarabie): trasa nie dla początkujących,praktycznie cały czas stromo, wieczorem duże muldy. Ale fajnie tam jest no i te widoki z góry...
Podoba mi się też Laskowa, zróżnicowana i ciekawa trasa, jak ktoś tak jak ja lubi fotografować to można tam parę ładnych ujęć zrobić.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 19.02.2009, 15:41
Ktoś wyżej pytał o Laskową ...

Byłem dzisiaj w ramach urlopu i powiem jedno - jeśli ktoś jeździ w miarę dobrze omijać !!!!
Co z tego że stok długi świetnie przygotowany, ludzi mało, dojazd w porządku, ceny dobre

ale zjechałem 10 razy jak najszybciej się dało i czułem się jakbym ledwo co wyszedł z auta ... w Kasinie po 10 zjazdach takich na maksa ledwo mogę oddech złapać.

Więc Laskowa - bye bye
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Stary 19.02.2009, 15:49
Kasina bylaby fajnym stokiem, tylko jakby o nia troche zadbano. Wystajace kamienie i Bog wie co jeszcze to norma. Pare tygodni temu jakis chlopaczek wypieprzyl sie i przejechal reka po jakims ostrym kamieniu/precie - skonczyl z 8 szwami. 2 tygodnie temu kolega rozwalil narte na jakims blizej nieokreslonym przedmiocie. Kawalek moze z 3cm oderwany od kantu narty.

W dodatku od 12 cholerne muldy, nie wiem czy to taki problem przejechac ratrakiem. Nawet nie trzeba stoku zamykac.

Laskowa fajny stok o ile ktos nie umie jezdzic lub dopiero co zaczal.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów