|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Kangoo supersonic
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Od 29.12 do 04.01 śmigałem na nartach w okolicach Muszyny. Miejscowość zdecydowanie tańsza niż Krynica czy Wierchomla. Żarcie za grosze (wypas obiad, dwudaniowy za 15 zł), nocleg w dobrych warunkach-40zł. Jak za okres sylwestrowy to tanio.
Do Szczawnika 3km a tam początek ośrodka "Dwie Doliny". Parkingi bezpłatne (+), blisko trasy (+). Trasa Szczawnik I, z bardzo szybkim krzeszełkiem 4os. (+) jest sympatyczna, każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Na jej środku jest jednak przewężenie (-), które jest skutkiem umiejscowienia na środku zjazdu słupa od krzesełka.. Wieczorem muldy znaczne lecz dobre oświetlenie pozwala zobaczyć je wcześniej niż poczuć ![]() Szczawnik II, będący łącznikiem z Wierchomlą jest trasą idealną do nauki i do rekreacji. Kilometr stoku o jednakowym, niewielkim nachyleniu, całkowicie pozbawiony muld (+), nawet o 21 (+). Ze szczytu zjeżdżamy do Wierchomli. Mamy od razu do wyboru albo skręcić na Frycka albo jechać na główną trasę. Mnie osobiście najbardziej do gustu przypadły traski "Frycek" oraz ta druga, równoległa. Nie było tam tłumów a można było się wyjeździć. Wierchomla I to trasa dla każdego, od całkowitych wypłasków, po ciężki dojazd do krzesełka, który przy oblodzeniu potrafił dać się ostro we znaki. Samo krzesełko 4os. przy Wierchomli I - dramat. Kolejka do niego na 20 minut a samo na szczyt wlecze się z kwadrans. Uwaga na trasę odchodzącą na prawo od Wierchomli I! Niby fajna do nauki ale orczyk tak oblegany, że i 30 min może nie starczyć. Powrót do Szczawnika to zjazd do Frycka, potem orczykiem pod szczyt i 3 min na nogach do początku trasy zjazdowej. Wielki minus ośrodka. Cały dzień i noc działają armatki. Nie by mi to jakoś szczególnie przeszkadzało ale przy -10 stopniach śnieg zamarzał na goglach i nie szło go zdrapać. Po ciemku jazda na ślepo nie jest zbyt przyjemna. Sposób na oszczędzenie kasy-kupić karnet całodzienny i po kliku godzinach go odsprzedać. (Zaraz napiszę o innych ośrodkach w okolicy) ![]()
Kangoo + Uniden Pro 520XL + Sirio AS 1000.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Byłem w Zawoi ale nie na Mosornym, ze wzgledów na kobite, która dopiero uczy sie jeździć. Znajomi byli i mówili, że dobre warunki. Stok działa, ponieważ syndyk wynajął osrodek chłopowi z Rabki i jest szansa, że chłop to na wiosne kupi. Stok na 100% odpalony.
pozdrawiam ![]()
...Pamiętaj gdzie Twój Kraj! Gdzie Dom Twój, bratni śpiew. I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z własnej Ojczyzny!...
|
|
|
|
Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Byłem dzisiaj ok. południa w Myślenicach na Chełemie. Warunki całkiem dobre, sporo śniegu. Minusem dość mocno zwężona trasa, ok. połowa szerokości stoku, ludzi niezby dużo więc bardzo to nie przeszkadzalo, gorzej może być popołudniami i w weekendy. Dziś jazda na okrągło, brak kolejek, niższe ceny karnetów.
Stok rzeczywiście wymagający choć na samej górze jest też mała ośla łączka dla początkujących. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
podobno ze w Jurgowie zrobili wyciagi. Był ktoś
![]()
Prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Było się tam na Sylwestra i Mosorny działa normalnie, ludzi w sumie dość sporo no ale taki okres był. Śniegu full, kolejki do wyciągu praktycznie żadnej, więc powodów do narzekania nie było.
![]()
everybody on earth wanna rap
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Dzisiaj zaliczona Kasina Wielka. Polecam ale z zastrzeżeniem jak co roku - tylko rano.
Od godziny 11-12 robią się muldy, lód, ludzi przybywa i popołudniu już totalna kupa. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Byłem dziś w Białce. Bez zmian, albo jeszcze gorzej. Kolejki po 15-20 minut. Nawet do orczyka
![]() ![]()
VIVA LA WISŁA
Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
ja dzisiaj byłem w Kluszkowcach.Tradycyjnie-straszne kolejki do krzesełka i orczyka,fajna traska chociaż straaasznie krótka,jednak polecam dla początkujących.
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
mam takie pytanko. Zna ktoś dobry komis/sklep z używanym SNOWBOARDEM? Niestety, więcej jest takich z nartami. Znam jeden ponoć nienajgorszy na Swobody, ktoś coś więcej może polecić?
![]()
VIVA LA WISŁA
Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Ja mam takie pytanko:
Warto wybierac się w ten weekend (Małysz) do Witowa, pod Zakopane A drugie - Laskowa, był ktoś ostatnio, jakie warunki
Ostatnio edytowane przez Arkas : 13.01.2009 o godz. 18:00.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
Sobota-niedziela około 25 minut w kolejce do krzesła i podobnie do baru . Piwo owszem grzane ale byle jakie... za to w tygodniu piątek, poniedziałek, wtorek - zero kolejek puściutko na stokach i w barach (piwo dalej byle jakie ). Stoki dosnieżane. |
|
|
|
Miodek
Od: 06.2004
Offline |
|
|
To i tak Ci się udało. Ja w kolejce stałam z zegarkiem w ręku 1godzinę 15 minut. Za to kolejek do wyciągu nie było.
Za to dzisiaj byłam w Białce. Środek tygodnia, więc pustki. Jak zwykle dobrze przygotowane, bardzo fajnie. Właśnie wróciłam i z czystym sumieniem stwierdzam, że wyjeździłam się za cały tydzień ![]() |
|
|
|
Tylko Wisła
Offline |
|
|
Moglby ktos opisac trasy:
1) Laskowa 2) Limanowa Nie wiem gdzie sie wybrac jutro Glownie chodzi o przygotowanie tras, kolejki i parkingi
Ostatnio edytowane przez mic : 17.01.2009 o godz. 13:29.
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Nie byłem w żadnej z nich - za to kolejna sobota w Kasinie. Słuchając opinii tych co byli w Laskowej i Limanowej to w porównaniu do Kasiny strata czasu - zwłaszcza Limanowa
Od 8 do 11:30 - 17 razy a nogi wchodzą do d... Ludzi w sam raz - śniegu pełno - ciągle śnieżą - pogoda cudowna ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
Tylko Wisła
Offline |
|
|
A jak w Kasinie z muldami ? Bo bylem w ostatnia niedziele i ok 12 nie dalo sie juz normalnie jezdzic
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Muldy są nie tylko w Kasinie ale na każdym stoku gdzie się jeździ
![]() Dlatego akurat do Kasiny jeżdżę rano - karnet poranny - bo koło 12 faktycznie muldy już są - co nie jest takie złe bo na muldach się świetnie nogi ćwiczą ![]() W ciągu dnia chyba ratraka nie puszczają. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Jutro wybieram sie do Laskowej. Był ktoś dzis bądź wczoraj tam
I wyciąg jest orczykowy czy krzesełkowy |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
byl ktos moze na / w MEANDER SKI PARK w ORAVICAch (ORAVICY?)
jak ostatnoi bylem na basenach to nie bylo sniegu wyciag byl zamkniety, teraz podobno 90cm, kilka tras i SNOWPARK. Orientujecie sie jak z tym SNOW PARKIEM? co tam jest i czy to wogole przypomina SNOWPARK? |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Byłem na chopoku w niedziele, snowpark jest miażdżący kilka chop solidnie przygotowanych z odjazdami + wszystkie przeszkody ze starego parku niestety drożyzna karnet ulgowy 22 euro, piwo 1,60 euro, parówki 2 euro
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
wczoraj byłem w Laskowej. najgorzej nie było... chcemy z kumplami wybrać się jeszcze raz gdzieś na narty ale nie do Laskowej... co polecacie...
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Kangoo supersonic
Offline |
|
|
Powiedz na ile chcecie jechać i jaki dystans to maksimum.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
Do kiedy będzie giełda narciarska?
![]()
"...Możesz nazywać mnie bratem diabła
I nienawidzić jeśli chcesz Możesz mówić, że jestem złem Lecz nigdy nie zmienisz mnie..." |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
na jeden dzień. od rana do wieczora
. Dystans stoku czy trasy dojazdu ![]() Powód: niech będzie... :D
Ostatnio edytowane przez Nowohucianin^^ : 02.02.2009 o godz. 21:53.
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Kangoo supersonic
Offline |
|
|
W Małopolsce;]
30km od Krakowa- Myślenice, góra Chełm. Trasa czerwona o długości pod 1 km. Wyciąg krzesełkowy, 4 osobowy. Przyznaję na wstępie, że nie byłem. Kieruję się opiniami innych, że jest ok. 50km od Krakowa- Kasina Wielka i góra Śnieżnica. Łatwa, czerwona trasa o długości 1400 metrów. Wyciąg 4 osobowy, krzesełko. Bardzo lubię ten ośrodek choć parking oraz trasa wieczorem pozostawiają wiele do życzenia. Jednak jak jedzie tam pół Krakowa to trudno by nie było muld. 70km- Koninki-Poręba Wielka (zaraz za Mszana Dolną). Trasa czarna, 1300 metrów. Jeśli masz dobrą kondycję i lubisz się pomęczyć to super. Ludzi niezbyt wielu a sama końcówka trasy taka, że łuu.. pionowo. Są dwa minusy- pojedyncze krzesło pamiętające czasy sputnika oraz ceny karnetów- też kosmos. 100km- nie nie polecam bo albo za mało tras, gór, wyciągów albo za dużo ludzi bądź za drogo tam. 150km- Słotwiny/Azoty w Krynicy. Bardzo fajne ośrodki, dobrze przygotowane trasy, mało kolejek, tanio. 150km- Jaworzyna Krynicka. Wiem, że drogo ale coś za coś. Dla mnie nr 1 w Polsce. Trasy takie, że tylko śmigać. 150km- Dwie Doliny Muszyna (Szczawnik) Wierchomla. Od strony Wierchomli dzikie tłumy. Warto podjechać od Szczawnika i albo śmigać na Szczawniku I, który jest "bezkolejkowy" i przeciętnie trudny albo na Szczawniku II, który jest banalny lecz świetnie przygotowany, płaski i z ładnym widokiem. Najbardziej niedocenione i nieodkryte chyba są dwa wyciągi pod szczytem od strony Wierchomi (Frycek a tego drugiego to nie pamietam). Kilkusetmetrowe, bardzo urozmaicone rasy. Moje ulubione w tym ośrodku. Chyba wystarczy W razie pytań służę dalszą pomocą.![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Pytania o SIEPRAW:
1) Ile stoków? Jakie? 2) Można wypożyczyć narty? 3) Jak z cenami? z góry dzięki. ![]()
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki". - Henryk Reyman
|
|
|
|
Junior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
2.) Można. Bodajże 15 zl albo 20 zl za 3 godziny sprzet 3.) Pff... nie wiem ja jak tam jestem to na nogach wychodze mniej problemu Osobiście jeżeli masz tylko możliwość pojechania do Myślenic to Ci polecam Myślenice. Teraz trochę nawiązania do innych wypowiedzi Co do Kasiny... nie polecam. To jest tor rowerowy w lecie więc nie dziwota w że w zimie tam co najwyżej można sprzęt poniszczyć? Wszędzie kamienie... Byłem też na zawodach snowborad'owych. Rabka - Maciejowa i Rabka - Polczakówka. Maciejowa była słabo przygotowana za to Polczakówka lepiej. Oby dwa orczyki. Nie wiem jak teraz ale czasami jeździłem do Laskowej/k. Limanowej. Dosyć długa trasa, żeby na samą górę dojechać trzeba wyjeżdżać chyba 2 albo 3 orczykami. Sama trasa jest wyposażona w zakręt 90 stopni. Zawsze zostaje Kotelnica w Białce (?) |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
polecam stronę http://www.domalopolski.pl/ Czym jaśniejszy wyciąg tym krótsze czy łatwiejsze trasy, są opisy wyciągów w danej stacji, oraz odnośniki do stron domowych wyciągów. Ja powiem coś o górze Chełm (Zarabie): trasa nie dla początkujących,praktycznie cały czas stromo, wieczorem duże muldy. Ale fajnie tam jest no i te widoki z góry...Podoba mi się też Laskowa, zróżnicowana i ciekawa trasa, jak ktoś tak jak ja lubi fotografować to można tam parę ładnych ujęć zrobić. |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Ktoś wyżej pytał o Laskową ...
Byłem dzisiaj w ramach urlopu i powiem jedno - jeśli ktoś jeździ w miarę dobrze omijać !!!!Co z tego że stok długi świetnie przygotowany, ludzi mało, dojazd w porządku, ceny dobre ale zjechałem 10 razy jak najszybciej się dało i czułem się jakbym ledwo co wyszedł z auta ... w Kasinie po 10 zjazdach takich na maksa ledwo mogę oddech złapać. Więc Laskowa - bye bye ![]()
|
|
|
|
Tylko Wisła
Offline |
|
|
Kasina bylaby fajnym stokiem, tylko jakby o nia troche zadbano. Wystajace kamienie i Bog wie co jeszcze to norma. Pare tygodni temu jakis chlopaczek wypieprzyl sie i przejechal reka po jakims ostrym kamieniu/precie - skonczyl z 8 szwami. 2 tygodnie temu kolega rozwalil narte na jakims blizej nieokreslonym przedmiocie. Kawalek moze z 3cm oderwany od kantu narty.
W dodatku od 12 cholerne muldy, nie wiem czy to taki problem przejechac ratrakiem. Nawet nie trzeba stoku zamykac. Laskowa fajny stok o ile ktos nie umie jezdzic lub dopiero co zaczal. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|