|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy masz ochote kopac jeszcze w tym roku | |||
| Tak bardzo chetnie (Liga rzadzi Liga radzi Liga nigdy Cie nie zdradzi) |
|
490 | 57,11% |
| Prawdopodobnie tak, ale jeszcze nie wiem na 100% |
|
94 | 10,96% |
| Wolalbym nie, chyba ze pod partyjnym przymusem |
|
36 | 4,20% |
| Nie ma ch.... wole wpierdalac karpia |
|
181 | 21,10% |
| Decyzje zostawiam innym i dostosuje sie do niej |
|
57 | 6,64% |
| Głosujących: 858. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
||
Równie dobrze mogę powiedzieć "Alaba ma 20 lat i jest jedynym dwudziestolatkiem w składzie Bayernu". Ilu 18, 19 czy 20-latków gra regularnie na poziomie klubów klasy Bayernu...? No właśnie, pewnie palców jednej ręki dla nich wystarczy. To, że piłkarz gra w tym, a nie innym klubie nie jest równoznaczne z pełną oceną jego umiejętności - Krychowiak jest na początku swojej kariery, a Boruc np. mógł nie trafić do świetnego klubu ze względu na swoje zachowanie pozasportowe, a nie poziom sportowy. Tym bardziej w przypadku bramkarza, który świetnie gra przeciwko wielkim firmom światowego futbolu w najlepszej lidze świata. Bramkarz to swego rodzaju sport indywidualny. I tak dalej.
Wymienić można też zawodników ze szkółek Interu Mediolan, Herthy, Napoli, Twente, czy HSV. Trudno wyrokować, ale nie pamiętam tylu dobrze rokujących piłkarzy w różnych rocznikach w jednym czasie, grających zarówno w Ekstraklasie, jak i zachodnich klubach.
A przecież w dalszym ciągu nie wspomniałem o Salamonie, 21-letnim zawodniku, który został ściągnięty przez jeden z lepszych klubów świata, który po tym sezonie pozbywa się kilku środkowych obrońców, szansę na pewno dostanie Polak. I to wszystko środkowi obrońcy, nie wymieniłem wszystkich dobrze rokujących. Tak to jest właśnie z tym Twoim wróżeniem. |
|||
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
||||||
|
rw88
Cytat:
Po kolei; Czy twoim zdaniem Glik w Torino prezentuje taki poziom sportowy ktory pozwoli mu w najblizszej przyszlosci przeniesc sie do w miare solidnego klubu? Czy Majewski w razie awansu do Premiership nagle stanie sie solidnym pilkarzem? Czy gosc ktory majac 26 lat jeszcze nie zainteresowal zadnego solidnego klubu (stad gra na zapleczu Premiership) stanie sie lepszym grajkiem niz jest teraz bo jego klub awansuje ( i pewnie bedze ligowym ogorkiem)? ------------------ Co do Salomona; byc moze grajac w 2 lidze wloskiej swoja gra wyrastal ponad tamta lige, przy okazji prezentujac pewien szeroki margines do poprawy. Byc moze tak bylo i dlatego Milan go kupil. Z jakis wzgledow zaden Milan nigdy nie zainteresowal sie duzo starszym teraz Majewskim i poprostu starszym Glikiem ![]() Cytat:
Wiecej przykladow? Mmm; Goetze, Reus, Varane... Przykro mi, Krychowiak killerem nie jest, wielcy nie zabijaja sie o jego wzgledy. Cytat:
Dobrze by bylo, bo z calym stadkiem to mozna startowac do powaznego grania. Cytat:
-------------------- Ale Stepinskiego to z laski swojej moglbys oszczedzic. Gosc na ten moment nic nie pokazuje. Oceniasz talent na podstawie wieku? Cytat:
Czyli mamy kilku juniorow ktorzy pokazali sie na turnieju z dobrej strony i trenuja teraz w powaznych szkolkach. Czy wiesz ilu takich juniorow przewija sie przez takie szkolki? I ilu z nich potem rzeczywiscie zostaje dobrymi pilkarzami? Zreszta... Cytat:
Cytat:
Przykro mi, miedzy twoim a moim wrozeniem zostaje przy moim ![]()
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 03.04.2013 o godz. 22:38.
|
|||||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||||||
No to dobra, wytłumacz mi coś innego - jak to jest, że w kadrze Włoch gra Angelo Ogbonna? Przecież gość jest z jakiegoś tam Torino, więc jest nikim. Ba! To Glik ma pewniejszą pozycję w tym klubie, na tej samej pozycji. Albo inaczej, aktualnie pomiędzy czwartym w Bundeslidze Schalke a ósmym HSV są cztery punkty, rozumiem, ze jak tak będzie na koniec sezonu to cztery punkty będą dzielić drużynę "czołówki ligowej", od "ligowego średniaka"? W sensie jedna z tych drużyn będzie fajna, a druga od niej zdecydowanie odstawać?
Krychowiak ma 22 lata, gra bardzo dobry sezon i jest na prostej drodze do zmiany klubu na lepszy w następnym okienku. No i wtedy będzie fajny, a Bobek powie "być może grajac w klubie walczącym Ligue1 swoja gra wyrastal ponad tamta lige, przy okazji prezentujac pewien szeroki margines do poprawy. Byc moze tak bylo i dlatego "Klub A" go kupil". Nagle stanie się dobrym piłkarzem i wszyscy będziemy szczęśliwi. Będę miał chwilę, wyliczę Ci wszystkich, zbyt dużo klubów musiałbym teraz sprawdzić.
Przecież w Szwecji w podstawowej jedenastce też grają gracze z przeciętnych klubów, przykłady z meczu przeciwko Irlandii w eliminacjach: - IFK Goteborg - Kasimpasa SK - FC Genua (realny spadek z Serie A) - West Bromwitch - Anderlecht - Celtic Glasgow - Sunderland - Spartak Moskwa - FC Burnley (patrz, druga liga angielska!) Do tego dochodzą najlepsi czyli uwaga: Elm z CSKA Moskwa i Zlatan z PSG. ...czy w Chorwacji: - FK Rostów - Łokomotiw Moskwa - Dnipro Dniepropietrowsk - HSV - Sevilla - Dinamo Zagrzeb Przecież to są właśnie "Gliki i Krychowiaki" - rozumiani Twoim sposobem myślenia. Chorwacja ma natomiast właśnie czterech, czy pięciu piłkarzy z naprawdę wielkich klubów w jedenastce - czyli Szachtar Donieck, Olympique Lyon, Real Madryt, Inter Mediolan, Bayern Monachium. Tyle, a przecież mówimy o przykładzie drużyny, która dla nas jest można powiedzieć swego rodzaju sufitem - czy pod względem klubów naszych piłkarzy tak bardzo odstajemy? (uprzedzając pytanie, wiem że odstajemy, pytam czy bardzo) U nas jest to tak: Arsenal Londyn, AC Milan, Borussia Dortmund, Borussia Dortmund, Borussia Dortmund...w sumie Fiorentinę tez można by było w tym momencie doliczyć do ligowej czołówki. A przecież cały czas mówimy o tym poziomie, cały czas twierdzę, że stać nas na awanse na główne turnieje, albo przynajmniej awanse do baraży. Poziom Szwecji czy Chorwacji, Grecji, Bośni, Czarnogóry, Szwajcarii i tak dalej. Oczywiste jest to, że sportowo odstajemy od Holandii, Niemiec, Włoch, czy Hiszpanii, ale nikt poważny nie twierdzi chyba, że w stanie naszej piłki jest możliwe granie na porównywalnym do nich poziomie.
Przecież gdyby Stępiński teraz miał na koncie siedem, czy osiem goli, to już latem trafiłby pewnie do klubu z absolutnej czołówki światowej za dobrą kasę...Nic nie pokazuje? Owszem, pokazuje, strzelił trzy gole, zaliczył asystę, przynajmniej jesienią poprawnie radził sobie grając z rywalem na plecach, ma przyzwoitą technikę, wiosną znajduje się w wielu sytuacjach bramkowych, póki co je marnuje, ale to odejście i znajdowanie się w sytuacjach bramkowych ma. Dla porównania (chociaż dziwi mnie, to że muszę to napisać wprost) Lewandowski zaczął grać w Ekstraklasie bodaj w wieku 20 lat, Błaszczykowski podobnie. Jak mi pokażesz rzeszę siedemnastolatków radzących sobie dobrze dajmy na to w Bundeslidze, to stwierdzę jednak, że to żaden talent i masz rację. (...) ...zapewne już skończyłeś szukać, więc jak to jest, czyżby Niemcy nie mieli siedemnasto, czy osiemnastoletnich talentów na miarę swojej wielkości, że praktycznie ANI JEDEN zawodnik poniżej 19 roku życia nie jest w żaden sposób wyróżniającą się postacią w ich lidze?
Tym bardziej, że jak wspomniałem - wtedy to były pojedyncze, dobre roczniki, teraz każdy z roczników gra nieźle, dobrze, lub bardzo dobrze. Jasne jest, że z każdego rocznika do piłki seniorskiej na najwyższym poziomie trafią pojedyncze przypadki, ale właśnie taka jest różnica: z każdego rocznika. Zresztą takie luźne podsumowanie: 1992: Wolski, Furman, Bereszyński, Wszołek, Kamiński, Janicki 1993: Pawłowski, Parzyszek, Tadrowski, Przybyłko 1994: Milik, Zieliński, Smug, Kobylański, Michalski 1995: Stępiński, Linetty, Horoszkiewicz, Łasicki, Dźwigała, Jagiełło 1996: Zawada, Tomasiewicz, Kuchta, Bartczak Tylko proszę, nie mów mi że nie wszyscy wymienieni zrobią kariery, bo równie dobrze inni spoza listy mogą do niej dołączyć.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 04.04.2013 o godz. 09:02.
|
||||||||
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
||||||
|
rw88
Cytat:
Przy czym przyznaje ze Krychowiak ma pewien margines poprawy, taki ktory pozwala miec nadzieje ze byc moze wyjdzie z tej szarzyzny, ale znow za maly by liczyc na to ze stanie sie gwiazdka. Jesli chodzi o Glika to uwazam ze dotyka koniuszkami palcow sufitu, duzo wyzej juz nie podskoczy. Cytat:
Cytat:
Przy czym sredniak sredniakowi nie rowny. Co innego byc sredniakiem zajmujacym 8 miejsce z niewielka strata do czolowki, co innego byc sredniakiem z powiedzmy 12 miejsca z ogromna strata do czolowki. Cytat:
Cytat:
I nie zrozum mnie zle, nie jade w tym momencie na Wolskiego czy Milika; co do Wolskiego to jestem pewien ze w koncu zacznie grac, a co do Milika... zobaczymy, nie wiem. Cytat:
![]() Stepinski nie pokazal na razie ani nadzwyczajnego dryblingu, ani strzalu, ani... Tak, zgadzam sie z toba; Stepinski jest mlodym zawodnikiem ktory na tle 17 latkow sie wyroznia. Tylko tyle i az tyle. Moze skonczy jak Lewandowski, moze skonczy jak Brozek. Lod na rozgrzane glowy, i czekamy. Nie zaglaskujmy goscia przed pierwszym dobrym meczem! Na milosc Boska, to szkodzi tym chlopakom! Co do 17 latkow w Bundeslidze, nie wiem ilu ich tam gra, pewnie niewielu. Tyle ze nie wiem co ma ekstraklasa do bundesligi. Widzew poziomu bundesligowego nie prezentuje. Cytat:
Niesmialo tylko zwracam uwage ze to nie wyklucza sie z moja teza poczatkowa; " ile tych talentow jest naprawde...mam na mysli mlodych ktorzy maja szanse na kariere w troche powazniejszych klubach niz jakies Torina czy Kaiserslauterny... Ile jest mlodych ktorzy maja szanse na powazna kariere w miare powaznych klubach? Niewielu."
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 04.04.2013 o godz. 20:04.
|
|||||||
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Dzisiaj podobno grają w Kauflandzie.
Cytat:
![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Obiektywności trochę. Choćby to było R22 to na mecz o pietruchę, z takim rywalem i za taką cenę bym nie poszedł.
![]()
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
No to dali nam recenzje naszego stadionu...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Planowałem wybrać się z kolegami z pracy już od dawna. Jak zobaczyłem ceny to spadłem z obrotowego fotela w pracy... Nie wiem co niby ma być taką atrakcją, Dudek, drugi garnitur reprezentacji czy wyszukany rywal? Czyli frekwencja równa ich frekwencji ligowej. Reszta to znajomi i zaproszeni goście jubilata
![]() @silver03 a cóż takiego powiedzieli? ![]() ![]()
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami
To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Z jednego powodu życzę Fornalikowi wszystkiego najlepszego - można się już pożygać od .......enia Kołtonia i Bożydara, śmiesznych fachowców od komentowania po fakcie. Zobaczyć ich mordy w momencie, gdy ich pierdzielenie się nijak nie sprawdza - bezcenne.
A ceny faktycznie z kosmosu. Jakby to były eliminacje, to jeszcze jakoś można by było to zrozumieć, ale w tej sytuacji podziwiam zasobność portfeli ludzi, którzy się na to widowisko zdecydowali wybrać. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Atmosfera na meczu gorsza niż na pikniku rodzinnym.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
WTSK już grali?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Ostatnio edytowane przez jaro1985r : 04.06.2013 o godz. 20:51.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Fornalik pewnie do jesieni nie dotrwa, więc trzeba powoli szukać następcy. Z krajowych nazwisk pozostaje Skorża, który to z tylnego siedzenia prowadził reprezentację Janasa. Jeśli chodzi o opcje zagraniczne to postawiłbym na szkołę niemiecką, która powinna pasować do materiału ludzkiego jaki posiadamy.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na Mołdawię kurs 9,00 w bet365.
![]()
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
ja pierdykam
dokładny wynik do przerwy 0-0 : 2.70 1-0 dla Polaków 3.0 2-0 : 6.0 ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
No to ciekawe kto teraz będzie nowym selekcjonerem. Może Boniek wytrzaśnie jakiegoś Włocha i nauczy w końcu naszych gry obronnej.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
|
Oby, bo kadra to dla Fornalika za wysokie progi. Druga połowa z Mołdawią, aż oczy bolały...
![]()
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Jestem za Smudą.Niech wraca w przyszłym tygodniu
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dobra, pośmialiśmy się...
a tak na poważnie to takiego dramatu w grze obronnej jak żyję, nie widziałem... Na Boga, to już chyba obecny Głowacki lepiej dawałby sobie radę niż ten Komorowski... To nazwisko jest przeklęte. Jedyny plus z tego meczu to piro na początku... Ciekawe, czy Fornalik się poda do dymisji, wg mnie nie pozostało mu nic innego...Ps. Ale pogrom w Podgoricy. Ukraina IMO jedzie na Mundial. Pomyśleć, że w pierwszych trzech meczach zgromadzili tylko 2 pkt... Z kim pojadą? Trudno wyrokować, ale pewnie z Anglią. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Druga połowa to coś a'la nasze popisy w zeszłym sezonie. Żenada..
![]()
GENERALNIE TO WIADOMO CO
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Z twittera Paweł Wilkowicz @wilkowicz
Nasz człowiek w Mołdawii usłyszał właśnie od prezesa Bońka, że nie zwalnia Fornalika. Trener zostaje do końca eliminacji |
|
|
|
Member
Od: 10.2010
Offline |
|
|
Pierwsze pół godziny jak dla mnie bardzo fajne. Atakowali,strzelali,słupki,dynamiczne akcje tylko brakowało skuteczności. Gdyby ona dzisiaj nie zawiodła to dalej walczylibyśmy z realnymi szansami o Brazylię.
Tyle dobrego. Remis uratował sędzia - gdyby zachował odrobine zimnej krwi gwizdnąłby 2x karnego dla Mołdawii i dopiero byłby obciach Jak zawsze sił i pomysłu starczyło na pół godziny jak za Smudy. Druga połowa fatalna Szkoda bo grupa gra nieregularnie i naprawdę można było stąd wyjść na mistrzostwa A tak znowu 2 lata grania sparingów bez stawki Kredy zaufania, który dałem Fornalikowi się wyczerpał. Myślalem,że po Smudzie musi być lepiej a jest tak samo |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
![]() Dobra, pośmialiśmy się. Fornalik: "Nie myślę o rezygnacji". Nie po to mu Piechniczek załatwił ciepłą, świetnie płataną posadkę żeby teraz Waldek sam z niej rezygnował... ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Ten tydzien pokazal, gdzie jest nasza pilka(kolejny raz). Nie mamy mlodziezy(U19 doszczetnie sie skompromitowala, a i U21 niewiele lepiej zaprezentowala sie na tle amatorow), a o doroslej to juz w ogole zal pisac. Fornalik powiela bledy Smudy, nie uczy sie na poprzednich meczach, nie wyciaga wnioskow. Powtorze pytanie: Dlaczego musimy grac kopaczami, ktorzy sie kompromitowali przez ostatnie lata? Ten mecz znowu pokazal, ze nie mozemy sobie pozwolic na granie w srodku pomocy dwoma drewniakami(Polanski i Krychowiak). Jesli wystawiamy pilkarzy o takiej charakterystyce, to nie potrafimy rozegrac prostych pilek w ataku pozycyjnym. Polanski nie powinien juz byc brany pod uwage przy kolejnych powolaniach. To samo zreszta Wasilewski, czy Mierzejewski(kolejny irytujacy pilkarz, ktory w kadrze rozegral moze 2 dobre mecze). Rybus musi chyba rozegrac 50 slabych spotkan, a zeby nie dostac powolania. Wawrzyniak - wiadomo. Lewego obroncy nie mamy od lat(dziwne, ze Fornalik nie probowal nikogo znalezc czy wypromowac). Tutaj do odstrzalu jest tez Boenisch. Nie wierze, ze w Polsce nie ma jakiegos mlodego chlopaka, ktory ladnie moze biegac po lewej stronie(mozna tez przekwalifikowac pomocnika). Srodek obrony bardzo ryzykowny i potwierdzilo sie tez to, ze Komorowski musi miec przy sobie partnera, ktory bedzie nim "dyrygowal". Sam nie jest w stanie ogarnac calej formacji. Dlatego w tym meczu musial zagrac na srodku Jedrzejczyk z Salamonem, a po prawej Bereszynski. W ogole nie rozumiem, czemu na tak slabego rywala wychodzimy 2 def. pomocnikami? Nie zdalo to egzaminu, bo stracilismy punkty, a to co Polanski wyprawial w drugiej polowie(w pierwszej zreszta tez, tzn. mnostwo niecelnych strzalow + fatalne podanie do Lewego na pustaka) wola o pomste do nieba. Krychowiak zreszta tez zrobil karnego, ale na szczescie sedziowal niewidomy. O poziomie naszej ligi niech swiadcza zmiany i postawa Koseckiego w 2 ostatnich meczach na tle ogorkow(tak sie moze zdawac). Pilkarz, ktory bryluje w polskiej lidze tu sie osmieszyl. O Sobiechu nie mowie, bo go nie widzialem na boisku(jakim prawem ktos taki, ktos nie grajacy w klubie jest w kadrze?). Najlepiej z rezerwowych zaprezentowal sie Zielinski, ale to i tak jest dalekie od idealu. Jezeli ma grac w reprezentacji, to musi wystepowac klubie, inaczej sobie tego nie wyobrazam. Podsumowujac - albo powiemy zdecydowane nie niektorym pilkarzom, albo w kolejnych eliminacjach znowu wypadniemy kompromitujaco(choc, to chyba niemozliwe, skoro awansuja 24 druzyny
). Nie mozna stawiac na kopaczy, ktorzy nie awansowali do MS w 2010, przez 3 lata Smudy rozegrali 2-3 dobre meczu, a w el. do MS 2014 nie wygrali z zadnym powaznym przeciwnikiem i po 6 meczach pozegnali sie z ewentualnym wystepem na tej imprezie. Co za roznica, czy bedzie sie kompromitowal Rybus, Mierzejewski, czy Jasiu z pipidowki dolnej? Niczym nie ryzykujemy.Jeszcze 2 slowa odnosnie selekcjonera. Zwolnic ze stanowiska juz teraz. Nie mozemy sobie pozwolic na tracenie czasu(pol roku). Popelniono juz blad z Beenhakkerem(nie wypier... go po blamazu w Irlandii) i mam nadzieje, ze ludzie z PZPN'u wyciagna wnioski. |
|
|
|
bananowy chłopiec
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Zostawienie Fornalika do końca eliminacji to ogromny błąd bo nowy trener już teraz zacząłby budowę nowej drużyny a nie eksperymentował na początku przyszłych eliminacji.
Tyle że Boniek niestety chce się z jakichś powodów przypodobać Piechniczkowi tym Fornalikiem :/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Tylko nie wiem czy ktoś poważny weźmie to jeszcze w tych eliminacjach. Tylko po to by dostać bęcki w Kijowie i Londynie...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Cytat:
Cytat:
Tylko nie wiem po co ta dyskusja, ryży sku*rwysyn wyj*ebie Fornalika dopiero, gdy ten przegra z Wyspami Wielkanocnymi (nie umniejszając Wyspom WIelkanocnym). ![]()
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pierwsza połowa była bardzo dobra w naszym wykonaniu, naprawdę, mimo gola rywali, który był dosyć przypadkowo świetną ich akcją. W drugiej stracili głowę, a rywal ustawił się jedenastoma zawodnikami na własnym polu karnym. Zamiast grać skrzydłami, nasi próbowali się przebijać środkiem, a dodatkowo jedno skrzydło zostało kompletnie wyłączone beznadziejną zmianą Koseckiego.
Paradoksalnie po tym meczu nie jestem zwolennikiem zmiany Fornalika. Albo inaczej, jestem skłonny dać mu szansę w dwóch kolejnych meczach - dwa zwycięstwa w kolejnych dwóch meczach sprawiają, że w dwóch ostatnich meczach mamy dalej szanse, chociaż wiadomo, że w takiej dyspozycji w Kijowie nie wygramy. W dwóch pierwszych meczach szanse są, bo widać Czarnogórcy są w jeszcze słabszej dyspozycji, niż my. Większa jest szansa, że ta drużyna zrobi kolejny postęp w kolejnym meczu z Fornalikiem, niż że przyjdzie nowy trener i zmieni całkowicie obraz gry drużyny, której nie zna. Nowy trener będzie miał po eliminacjach wystarczająco dużo czasu, żeby przygotować ekipę do kolejnych eliminacji, natomiast Fornalikowi dajmy szansę na jego piłkarski cud. Tak swoją drogą to moim zdaniem ta kadra nigdy nie zacznie grać dobrze w ataku pozycyjnym, póki ktoś nie zrozumie, że w miejsce jednego z defensywnych pomocników musi grać ktoś w stylu Zielińskiego, Majewskiego, czy Mierzejewskiego. Co z tego, że Polański ma przechwyty i zdarza mu się fajnie wprowadzić piłkę do strefy ataku, jak praktycznie KAŻDE jego podanie jest albo zbyt mocne, albo zbyt lekkie, albo niecelne, albo spóźnione. Nie mówię, że jest to zły piłkarz, ale dubluje się nieco z Krychowiakiem. Krychowiak powinien grać mocno cofnięty, łatać dziury, tak jak z Mołdawią, natomiast obok niego musi grać ktoś, kto potrafi grać w piłkę! Dla przykładu Dortmund nie gra parą Kehl i Bender, tylko praktycznie zawsze jest ktoś z dwójki Gundogan - Sahin. Póki Fornalik będzie powtarzał tą taktyczną zaszłość z czasół Smudy, nic z tego nie będzie. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|