The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy masz ochote kopac jeszcze w tym roku
Tak bardzo chetnie (Liga rzadzi Liga radzi Liga nigdy Cie nie zdradzi) 490 57,11%
Prawdopodobnie tak, ale jeszcze nie wiem na 100% 94 10,96%
Wolalbym nie, chyba ze pod partyjnym przymusem 36 4,20%
Nie ma ch.... wole wpierdalac karpia 181 21,10%
Decyzje zostawiam innym i dostosuje sie do niej 57 6,64%
Głosujących: 858. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.04.2013, 21:15
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
Napisalem juz to raz i napisze drugi raz; patrzysz przez rozowe okulary. Chlopie, jakby Gliki, Krychowiaki i Boruce byle takie dobre to by nie graly w outsiderach ligowych (lub sredniakach z dolnych rejonow). Krychowiak ma 22 lata i gra dobrze w outsiderze ligi francuskiej. No super, Alaba ma 20 lat i gra w Bayernie Monachium.
Absolutnie debilny tok myślenia, nie da się tego inaczej ująć. Czyli co, Salamon pod względem umiejętności dwa miesiące temu był słabiutkim kopaczem z średniaka Serie B, ale pstryknął palcami i stał się piłkarzem, którego AC Milan traktuje jako swoją przyszłość w linii defensywnej, tak? A jak zacznie grać, to w pół roku jego umiejętności skoczą o kilka poziomów w górę, jeśli dobrze rozumiem? Jak Majewski awansuje z Notthingam do Premier League (a jest ku temu realna szansa) i będzie grał tam regularnie, to będzie to oznaczało, że nagle jego poziom sportowy diametralnie wzrósł...?

Równie dobrze mogę powiedzieć "Alaba ma 20 lat i jest jedynym dwudziestolatkiem w składzie Bayernu". Ilu 18, 19 czy 20-latków gra regularnie na poziomie klubów klasy Bayernu...? No właśnie, pewnie palców jednej ręki dla nich wystarczy. To, że piłkarz gra w tym, a nie innym klubie nie jest równoznaczne z pełną oceną jego umiejętności - Krychowiak jest na początku swojej kariery, a Boruc np. mógł nie trafić do świetnego klubu ze względu na swoje zachowanie pozasportowe, a nie poziom sportowy. Tym bardziej w przypadku bramkarza, który świetnie gra przeciwko wielkim firmom światowego futbolu w najlepszej lidze świata. Bramkarz to swego rodzaju sport indywidualny. I tak dalej.

Inna sprawa to talenty; ile tych talentow jest naprawde? Jesli odejmiemy talenty ktore sa talentami tylko w skali outsiderow zachodnich lig to nie zostanie wiele opcji; mam na mysli mlodych ktorzy maja szanse na kariere w troche powazniejszych klubach niz jakies Torina czy Kaiserslauterny. Ilu takich bedzie? Ile jest mlodych ktorzy maja szanse na powazna kariere w miare powaznych klubach? Niewielu.
"Niewielu" = kolejny wróżbita. A ja Ci powiem, że "wielu". Udowodnij mi teraz, że wróżysz lepiej ode mnie. Mamy 20-latka w czołowym klubie Serie A, który to klub nie zraził się faktem, iż Wolski pół roku nie grał w piłkę. Mamy 18-latka w Udinese, który jest najlepszym młodym piłkarzem w czołowej szkółce futbolowej świata (albo w klubie znanym z promowania świetnych młodych piłkarzy, zwał jak zwał) i błyszczy tam techniką, mimo młodego wieku, jako najmłodszy piłkarz w seniorskiej ekipie, zmienia Di Natale. Milik jako 18-latek trafia do czołowego klubu Bundesligi, będąc w czołówce strzelców Ekstraklasy, Stępiński będąc rok młodszym piłkarzem gra regularnie w Ekstraklasie, strzela już jakieś bramki. Momenty błysku techniki miał również 17-letni Linetty...no ok, miesiąc temu zaczął 18 rok życia. Wymień mi ilu 17-latków radzi sobie jakkolwiek na poziomie Bundesligi.

Wymienić można też zawodników ze szkółek Interu Mediolan, Herthy, Napoli, Twente, czy HSV. Trudno wyrokować, ale nie pamiętam tylu dobrze rokujących piłkarzy w różnych rocznikach w jednym czasie, grających zarówno w Ekstraklasie, jak i zachodnich klubach.

No i na koniec; obrona. Tutaj jest dramat. Cierpimy na ostry deficyt obroncow (Engel to dopiero mial bogactwo) ktory potrwa przynajmniej kilka lat bo na ten moment, poza pojedynczymi przypadkami, brak naprawde obiecujacych obroncow (pomijam produkty talento podobne jak Kaminski czy Olkowski).
Następne wróżenie. Twoje wróżenie jest o tyle kiepskie (z tym "kilka lat"), że byliśmy trzecią drużyną Europy do lat 17 w tamtym roku głównie dzięki świetnym obrońcom, po tych mistrzostwach dwóch środkowych defensorów trafiło do dwóch świetnych szkółek europejskich - Horoszkiewicz trafił do Herthy Berlin, gdzie jako 17 latek był już w poprzednim sezonie najmłodszym piłkarzem w drużynie do lat 21 (rezerwach), natomiast jego równolatek Łasicki gra regularnie w jednej z lepszych szkółek we Włoszech, czyli Napoli, gdzie również należy do najmłodszych w drużynie U21. Inny 17-latek na środku obrony bardzo dobrze radzi sobie na poziomie polskiej Ekstraklasy, w drużynie Jagiellonii.

A przecież w dalszym ciągu nie wspomniałem o Salamonie, 21-letnim zawodniku, który został ściągnięty przez jeden z lepszych klubów świata, który po tym sezonie pozbywa się kilku środkowych obrońców, szansę na pewno dostanie Polak. I to wszystko środkowi obrońcy, nie wymieniłem wszystkich dobrze rokujących. Tak to jest właśnie z tym Twoim wróżeniem.
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 03.04.2013, 22:26
rw88

Cytat:
Absolutnie debilny tok myślenia, nie da się tego inaczej ująć. Czyli co, Salamon pod względem umiejętności dwa miesiące temu był słabiutkim kopaczem z średniaka Serie B, ale pstryknął palcami i stał się piłkarzem, którego AC Milan traktuje jako swoją przyszłość w linii defensywnej, tak? A jak zacznie grać, to w pół roku jego umiejętności skoczą o kilka poziomów w górę, jeśli dobrze rozumiem? Jak Majewski awansuje z Notthingam do Premier League (a jest ku temu realna szansa) i będzie grał tam regularnie, to będzie to oznaczało, że nagle jego poziom sportowy diametralnie wzrósł...?
Znowu bawisz sie w erystyke. Chlopie, mniej lania wody wiecej konkretow.

Po kolei;
Czy twoim zdaniem Glik w Torino prezentuje taki poziom sportowy ktory pozwoli mu w najblizszej przyszlosci przeniesc sie do w miare solidnego klubu?

Czy Majewski w razie awansu do Premiership nagle stanie sie solidnym pilkarzem? Czy gosc ktory majac 26 lat jeszcze nie zainteresowal zadnego solidnego klubu (stad gra na zapleczu Premiership) stanie sie lepszym grajkiem niz jest teraz bo jego klub awansuje ( i pewnie bedze ligowym ogorkiem)?

------------------

Co do Salomona; byc moze grajac w 2 lidze wloskiej swoja gra wyrastal ponad tamta lige, przy okazji prezentujac pewien szeroki margines do poprawy. Byc moze tak bylo i dlatego Milan go kupil.

Z jakis wzgledow zaden Milan nigdy nie zainteresowal sie duzo starszym teraz Majewskim i poprostu starszym Glikiem

Cytat:
Równie dobrze mogę powiedzieć "Alaba ma 20 lat i jest jedynym dwudziestolatkiem w składzie Bayernu". Ilu 18, 19 czy 20-latków gra regularnie na poziomie klubów klasy Bayernu...?
Dobrze, tylko ze Krychowiak ma 22 lata. Ty o Krychowiaku mowiles, to ja napisalem o Alabie by pokazac ze z Krychowiaka zaden specjalny mlodziak nie jest.
Wiecej przykladow? Mmm; Goetze, Reus, Varane...

Przykro mi, Krychowiak killerem nie jest, wielcy nie zabijaja sie o jego wzgledy.

Cytat:
"Niewielu" = kolejny wróżbita. A ja Ci powiem, że "wielu". Udowodnij mi teraz, że wróżysz lepiej ode mnie.
Nie moge Ci udowodnic mojej tezy, tak samo jak ty nie mozesz swojej. To pokaze czas. No zobaczymy kto ma racje. Ja twierdzacy ze z tej zdolnej "generacji" tylku kilku (w najlepszym przypadku) przebije sie do powaznych klubow, czy ty twierdzacy ze przebije sie cale stadko.

Dobrze by bylo, bo z calym stadkiem to mozna startowac do powaznego grania.

Cytat:
Mamy 20-latka w czołowym klubie Serie A, który to klub nie zraził się faktem, iż Wolski pół roku nie grał w piłkę. Mamy 18-latka w Udinese, który jest najlepszym młodym piłkarzem w czołowej szkółce futbolowej świata (albo w klubie znanym z promowania świetnych młodych piłkarzy, zwał jak zwał) i błyszczy tam techniką, mimo młodego wieku, jako najmłodszy piłkarz w seniorskiej ekipie, zmienia Di Natale. Milik jako 18-latek trafia do czołowego klubu Bundesligi, będąc w czołówce strzelców Ekstraklasy, Stępiński będąc rok młodszym piłkarzem gra regularnie w Ekstraklasie, strzela już jakieś bramki. Momenty błysku techniki miał również 17-letni Linetty...no ok, miesiąc temu zaczął 18 rok życia. Wymień mi ilu 17-latków radzi sobie jakkolwiek na poziomie Bundesligi.
Wymieniles 5 pilkarzy... Ja nie napisalem za zaden nie przebije sie do powaznej pilki; napisalem ze kilku z tej "generacji" o ktorej pisales moze sie przebic. Tylko kilku, tylko jednostki.

--------------------

Ale Stepinskiego to z laski swojej moglbys oszczedzic. Gosc na ten moment nic nie pokazuje. Oceniasz talent na podstawie wieku?

Cytat:
Następne wróżenie. Twoje wróżenie jest o tyle kiepskie (z tym "kilka lat"), że byliśmy trzecią drużyną Europy do lat 17 w tamtym roku głównie dzięki świetnym obrońcom, po tych mistrzostwach dwóch środkowych defensorów trafiło do dwóch świetnych szkółek europejskich - Horoszkiewicz trafił do Herthy Berlin, gdzie jako 17 latek był już w poprzednim sezonie najmłodszym piłkarzem w drużynie do lat 21 (rezerwach), natomiast jego równolatek Łasicki gra regularnie w jednej z lepszych szkółek we Włoszech, czyli Napoli, gdzie również należy do najmłodszych w drużynie U21. Inny 17-latek na środku obrony bardzo dobrze radzi sobie na poziomie polskiej Ekstraklasy, w drużynie Jagiellonii.
Kolejny ktory sie jara wynikami w mlodziezowce... Przypomniec Ci jakie wyniki potrafilismy osiagac kilkanascie lat temu w mlodziezowce i co potem z tych pilkarzy wyroslo?

Czyli mamy kilku juniorow ktorzy pokazali sie na turnieju z dobrej strony i trenuja teraz w powaznych szkolkach. Czy wiesz ilu takich juniorow przewija sie przez takie szkolki? I ilu z nich potem rzeczywiscie zostaje dobrymi pilkarzami?

Zreszta...

Cytat:
A przecież w dalszym ciągu nie wspomniałem o Salamonie, 21-letnim zawodniku, który został ściągnięty przez jeden z lepszych klubów świata, który po tym sezonie pozbywa się kilku środkowych obrońców, szansę na pewno dostanie Polak.
Wyraznie napisalem ze jakies pojedyncze przypadki sa, nie napisalem ze obroncow mlodych ni ma w ogole.

Cytat:
Tak to jest właśnie z tym Twoim wróżeniem.
Druzyna Smudy przygotowuje sie do EURO 2012; gra z Andora (?). Sparing wygrany. rw88 po tym meczu z jakze powaznym przeciwnikiem pisze ze... najprawdopodbobniej bedziemy zadowoleni z naszej gry na EURO (cos w ten desen).

Przykro mi, miedzy twoim a moim wrozeniem zostaje przy moim
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 03.04.2013 o godz. 22:38.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 04.04.2013, 08:51
Co do Salomona; byc moze grajac w 2 lidze wloskiej swoja gra wyrastal ponad tamta lige, przy okazji prezentujac pewien szeroki margines do poprawy. Byc moze tak bylo i dlatego Milan go kupil.
No widzisz, "być może". Być może Krychowiak i Glik również w tym momencie grają ponad poziom klubu, w którym występują. I co teraz, za pół roku stwierdzisz "sorry, przeszli do klubów czołówki swoich lig, to teraz są to dobrzy piłkarze, a jeszcze dwa miesiące temu byli słabi"? Bez sensu. Tym bardziej, że w przypadku obu z nich transfer do lepszego klubu jest bardzo realny, bo obaj w tym momencie w swoich klubach należą do najlepszych.

No to dobra, wytłumacz mi coś innego - jak to jest, że w kadrze Włoch gra Angelo Ogbonna? Przecież gość jest z jakiegoś tam Torino, więc jest nikim. Ba! To Glik ma pewniejszą pozycję w tym klubie, na tej samej pozycji. Albo inaczej, aktualnie pomiędzy czwartym w Bundeslidze Schalke a ósmym HSV są cztery punkty, rozumiem, ze jak tak będzie na koniec sezonu to cztery punkty będą dzielić drużynę "czołówki ligowej", od "ligowego średniaka"? W sensie jedna z tych drużyn będzie fajna, a druga od niej zdecydowanie odstawać?

Z jakis wzgledow zaden Milan nigdy nie zainteresowal sie duzo starszym teraz Majewskim i poprostu starszym Glikiem
Ale takim Glikiem zainteresowało się choćby Palermo, które wtedy grało bardzo dobrze, na poziomie europejskich pucharów. Nie przebił się tam, bo potrzebował czasu na ogranie - pograł w Serie A, potem pełny sezon w zdecydowanie najlepszej drużynie Serie B i teraz znowu trafił do Serie A i gra tam bardzo dobrze.

Dobrze, tylko ze Krychowiak ma 22 lata. Ty o Krychowiaku mowiles, to ja napisalem o Alabie by pokazac ze z Krychowiaka zaden specjalny mlodziak nie jest.
Tylko o czym ma świadczyc przykład Alaby? O tym, że są pojedyncze jednostki w klubach światowej czołówki będące młodymi chłopakami? Ile krajów może się poszczycić taką możliwością? Pamiętajmy, że cały czas próbuję udowodnić, że naszą kadrę pod względem sportowym stać na osiąganie awansów na główne turnieje. Pomijam fakt, że Alaba jest młodszy od Krychowiaka raptem o dwa lata, co jest faktycznie różnicą kolosalną...

Krychowiak ma 22 lata, gra bardzo dobry sezon i jest na prostej drodze do zmiany klubu na lepszy w następnym okienku. No i wtedy będzie fajny, a Bobek powie "być może grajac w klubie walczącym Ligue1 swoja gra wyrastal ponad tamta lige, przy okazji prezentujac pewien szeroki margines do poprawy. Byc moze tak bylo i dlatego "Klub A" go kupil". Nagle stanie się dobrym piłkarzem i wszyscy będziemy szczęśliwi.

Wiecej przykladow? Mmm; Goetze, Reus, Varane...
Będę miał chwilę, wyliczę Ci wszystkich, zbyt dużo klubów musiałbym teraz sprawdzić.

Nie moge Ci udowodnic mojej tezy, tak samo jak ty nie mozesz swojej. To pokaze czas. No zobaczymy kto ma racje. Ja twierdzacy ze z tej zdolnej "generacji" tylku kilku (w najlepszym przypadku) przebije sie do powaznych klubow, czy ty twierdzacy ze przebije sie cale stadko.
Pierwsze symptomy wmawiania mi słów, których nie powiedziałem. Prostujemy: realną szanse na trafienie do dobrego, europejskiego klubu podczas swojej kariery ma w tym momencie wielu naszych chłopaków, zresztą taki Milik, czy Wolski już tam są, czyli w klubach czołówki Bundesligi czy Serie A. Trudno takie rzeczy wyrokować, bo Lewandowskiemu czy Błaszczykowskiemu w wieku 19 lat mało kto na to dawał szanse.

Wymieniles 5 pilkarzy... Ja nie napisalem za zaden nie przebije sie do powaznej pilki; napisalem ze kilku z tej "generacji" o ktorej pisales moze sie przebic. Tylko kilku, tylko jednostki.
A ilu Ty tych piłkarzy w klubach z czołówki chciałbyś mieć? Ilu takowych mają Chorwaci, Szwedzi, Szwajcarzy, Rosjanie, Duńczycy, Serbowie, Irlandczycy, Węgrzy, Czesi, Rumuni, Turcy, Grecy, Czarnogórcy, lub Bośniacy?

Przecież w Szwecji w podstawowej jedenastce też grają gracze z przeciętnych klubów, przykłady z meczu przeciwko Irlandii w eliminacjach:
- IFK Goteborg
- Kasimpasa SK
- FC Genua (realny spadek z Serie A)
- West Bromwitch
- Anderlecht
- Celtic Glasgow
- Sunderland
- Spartak Moskwa
- FC Burnley (patrz, druga liga angielska!)

Do tego dochodzą najlepsi czyli uwaga: Elm z CSKA Moskwa i Zlatan z PSG.

...czy w Chorwacji:
- FK Rostów
- Łokomotiw Moskwa
- Dnipro Dniepropietrowsk
- HSV
- Sevilla
- Dinamo Zagrzeb

Przecież to są właśnie "Gliki i Krychowiaki" - rozumiani Twoim sposobem myślenia. Chorwacja ma natomiast właśnie czterech, czy pięciu piłkarzy z naprawdę wielkich klubów w jedenastce - czyli Szachtar Donieck, Olympique Lyon, Real Madryt, Inter Mediolan, Bayern Monachium. Tyle, a przecież mówimy o przykładzie drużyny, która dla nas jest można powiedzieć swego rodzaju sufitem - czy pod względem klubów naszych piłkarzy tak bardzo odstajemy? (uprzedzając pytanie, wiem że odstajemy, pytam czy bardzo) U nas jest to tak: Arsenal Londyn, AC Milan, Borussia Dortmund, Borussia Dortmund, Borussia Dortmund...w sumie Fiorentinę tez można by było w tym momencie doliczyć do ligowej czołówki.

A przecież cały czas mówimy o tym poziomie, cały czas twierdzę, że stać nas na awanse na główne turnieje, albo przynajmniej awanse do baraży. Poziom Szwecji czy Chorwacji, Grecji, Bośni, Czarnogóry, Szwajcarii i tak dalej. Oczywiste jest to, że sportowo odstajemy od Holandii, Niemiec, Włoch, czy Hiszpanii, ale nikt poważny nie twierdzi chyba, że w stanie naszej piłki jest możliwe granie na porównywalnym do nich poziomie.

Ale Stepinskiego to z laski swojej moglbys oszczedzic. Gosc na ten moment nic nie pokazuje. Oceniasz talent na podstawie wieku?
Tak, na wieku i na podstawie osiągnięć (odstawał znacząco poziomem od rówieśników, superstrzelec w młodzieżówkach, najlepszy piłkarz kadry U17 brązowych medalistów ME), na podstawie tego, że jako SIEDEMNASTOLETNI chłopak radzi sobie przyzwoicie w Ekstraklasie. Rozumiem, że jak Milik rok temu był w jego wieku i w dwudziestu kilku spotkaniach zdobył raptem cztery gole, to też twierdziłeś, że talentu nie ma? Podkreślam, mówimy o SIEDEMNASTOLETNIM piłkarzu, który grać w Ekstraklasie zaczął mając SZESNAŚCIE lat.

Przecież gdyby Stępiński teraz miał na koncie siedem, czy osiem goli, to już latem trafiłby pewnie do klubu z absolutnej czołówki światowej za dobrą kasę...Nic nie pokazuje? Owszem, pokazuje, strzelił trzy gole, zaliczył asystę, przynajmniej jesienią poprawnie radził sobie grając z rywalem na plecach, ma przyzwoitą technikę, wiosną znajduje się w wielu sytuacjach bramkowych, póki co je marnuje, ale to odejście i znajdowanie się w sytuacjach bramkowych ma.

Dla porównania (chociaż dziwi mnie, to że muszę to napisać wprost) Lewandowski zaczął grać w Ekstraklasie bodaj w wieku 20 lat, Błaszczykowski podobnie. Jak mi pokażesz rzeszę siedemnastolatków radzących sobie dobrze dajmy na to w Bundeslidze, to stwierdzę jednak, że to żaden talent i masz rację.

(...)

...zapewne już skończyłeś szukać, więc jak to jest, czyżby Niemcy nie mieli siedemnasto, czy osiemnastoletnich talentów na miarę swojej wielkości, że praktycznie ANI JEDEN zawodnik poniżej 19 roku życia nie jest w żaden sposób wyróżniającą się postacią w ich lidze?

Kolejny ktory sie jara wynikami w mlodziezowce... Przypomniec Ci jakie wyniki potrafilismy osiagac kilkanascie lat temu w mlodziezowce i co potem z tych pilkarzy wyroslo?
Nie ma znaczenia. Inne czasy, inna rzeczywistość. Stosując ten model myślenia jako kontrargument w tej dyskusji na temat potencjału kadry powinienem powiedzieć: "A pamiętasz 1974? Jakoś wtedy Polacy potrafili pokazać swoją świetną grę". Ty mi odpowiesz: "Co Ty pitolisz, to było kiedyś i nie ma związku z teraźniejszością". I miałbyś rację.

Tym bardziej, że jak wspomniałem - wtedy to były pojedyncze, dobre roczniki, teraz każdy z roczników gra nieźle, dobrze, lub bardzo dobrze. Jasne jest, że z każdego rocznika do piłki seniorskiej na najwyższym poziomie trafią pojedyncze przypadki, ale właśnie taka jest różnica: z każdego rocznika. Zresztą takie luźne podsumowanie:

1992: Wolski, Furman, Bereszyński, Wszołek, Kamiński, Janicki
1993: Pawłowski, Parzyszek, Tadrowski, Przybyłko
1994: Milik, Zieliński, Smug, Kobylański, Michalski
1995: Stępiński, Linetty, Horoszkiewicz, Łasicki, Dźwigała, Jagiełło
1996: Zawada, Tomasiewicz, Kuchta, Bartczak

Tylko proszę, nie mów mi że nie wszyscy wymienieni zrobią kariery, bo równie dobrze inni spoza listy mogą do niej dołączyć.

Druzyna Smudy przygotowuje sie do EURO 2012; gra z Andora (?). Sparing wygrany. rw88 po tym meczu z jakze powaznym przeciwnikiem pisze ze... najprawdopodbobniej bedziemy zadowoleni z naszej gry na EURO (cos w ten desen).

Przykro mi, miedzy twoim a moim wrozeniem zostaje przy moim
Po Andorze? Nie przypominam sobie. Tak czy siak nie mogłem jednak przypuszczać, że zostaniemy tak beznadziejnie przygotowani do tego turnieju pod względem fizycznym, a piłkarze po odprawach Smudy będą robić sobie swoje odprawy, bo ich trener tak pitolił - pomijając to, czy tak powiedziałem, czy nie.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 04.04.2013 o godz. 09:02.
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 04.04.2013, 11:33
rw88

Cytat:
Być może Krychowiak i Glik również w tym momencie grają ponad poziom klubu, w którym występują...Tym bardziej, że w przypadku obu z nich transfer do lepszego klubu jest bardzo realny, bo obaj w tym momencie w swoich klubach należą do najlepszych.
Powiem tak, ani Glik we Wloszech ani Krychowiak we Francji nie prezentuja poziomu ktory wyrasta ponad ligowa szarzyzne. Gracze jakich wielu w owych ligach. Nazwiska ktore nie powoduja szybszego bicia serca milosnikow owych lig.

Przy czym przyznaje ze Krychowiak ma pewien margines poprawy, taki ktory pozwala miec nadzieje ze byc moze wyjdzie z tej szarzyzny, ale znow za maly by liczyc na to ze stanie sie gwiazdka.

Jesli chodzi o Glika to uwazam ze dotyka koniuszkami palcow sufitu, duzo wyzej juz nie podskoczy.

Cytat:
No to dobra, wytłumacz mi coś innego - jak to jest, że w kadrze Włoch gra Angelo Ogbonna? Przecież gość jest z jakiegoś tam Torino, więc jest nikim. Ba! To Glik ma pewniejszą pozycję w tym klubie, na tej samej pozycji.
Ja oceniam Glika nie tylko na podstawie jego CV, ale tez na podstawie meczow ktore widzialem z jego udzialem. Czasami ogladam tez powazne ligi i... Glik to nie jest ktos kto moze zrobic wielka kariere. Nie widze w nim tego potencjalu, tego skilla.

Cytat:
Albo inaczej, aktualnie pomiędzy czwartym w Bundeslidze Schalke a ósmym HSV są cztery punkty, rozumiem, ze jak tak będzie na koniec sezonu to cztery punkty będą dzielić drużynę "czołówki ligowej", od "ligowego średniaka"?
Chodzi o regularnosc, chodzi o kadre. Jesli zwykle Schalke jest w czolowce i grywa w LM a HSV nigdy nie podskakuje ponad wystepy w LE (nie wiem, teoryzuje) to znaczy ze Schalke jest lepsza druzyna.

Przy czym sredniak sredniakowi nie rowny. Co innego byc sredniakiem zajmujacym 8 miejsce z niewielka strata do czolowki, co innego byc sredniakiem z powiedzmy 12 miejsca z ogromna strata do czolowki.

Cytat:
Tylko o czym ma świadczyc przykład Alaby? O tym, że są pojedyncze jednostki w klubach światowej czołówki będące młodymi chłopakami?
O tym ze Krychowiak jest poprostu zwyczajnym utalentowanym mlodym pilkarzem. Zwyczajnym.

Cytat:
Prostujemy: realną szanse na trafienie do dobrego, europejskiego klubu podczas swojej kariery ma w tym momencie wielu naszych chłopaków, zresztą taki Milik, czy Wolski już tam są, czyli w klubach czołówki Bundesligi czy Serie A
Musze cos wyjasniac bo chybo doszlo do malego nieporozumienia; mowiac kariera mam na mysli gre w dobrych klubach, nie epizod lawkowy w dobrych klubach.

I nie zrozum mnie zle, nie jade w tym momencie na Wolskiego czy Milika; co do Wolskiego to jestem pewien ze w koncu zacznie grac, a co do Milika... zobaczymy, nie wiem.

Cytat:
Stepinski
Nie dziwota ze u nas juniorzy po prostym kopnieciu pilki odlatuja jak my, kibice, po tym prostym kopnieciu przez nich pilki robimy z nich pilkarskich Bogow

Stepinski nie pokazal na razie ani nadzwyczajnego dryblingu, ani strzalu, ani... Tak, zgadzam sie z toba; Stepinski jest mlodym zawodnikiem ktory na tle 17 latkow sie wyroznia. Tylko tyle i az tyle.

Moze skonczy jak Lewandowski, moze skonczy jak Brozek. Lod na rozgrzane glowy, i czekamy. Nie zaglaskujmy goscia przed pierwszym dobrym meczem! Na milosc Boska, to szkodzi tym chlopakom!

Co do 17 latkow w Bundeslidze, nie wiem ilu ich tam gra, pewnie niewielu. Tyle ze nie wiem co ma ekstraklasa do bundesligi. Widzew poziomu bundesligowego nie prezentuje.

Cytat:
1992: Wolski, Furman, Bereszyński, Wszołek, Kamiński, Janicki
1993: Pawłowski, Parzyszek, Tadrowski, Przybyłko
1994: Milik, Zieliński, Smug, Kobylański, Michalski
1995: Stępiński, Linetty, Horoszkiewicz, Łasicki, Dźwigała, Jagiełło
1996: Zawada, Tomasiewicz, Kuchta, Bartczak
Zasadniczo zgadzam sie z twoja teza ze jest lepiej niz bylo. Powiem wiecej, niewykluczam ze za kilka lat moze to wygladac jeszcze lepiej; coraz lepsze szkolenie w Lechu i Legii i te sprawy.

Niesmialo tylko zwracam uwage ze to nie wyklucza sie z moja teza poczatkowa; " ile tych talentow jest naprawde...mam na mysli mlodych ktorzy maja szanse na kariere w troche powazniejszych klubach niz jakies Torina czy Kaiserslauterny... Ile jest mlodych ktorzy maja szanse na powazna kariere w miare powaznych klubach? Niewielu."
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 04.04.2013 o godz. 20:04.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 04.06.2013, 19:00
Dzisiaj podobno grają w Kauflandzie.

Cytat:
Kłopot w tym, że mecz reprezentacji nie działa na mieszkańców jak magnes. Wręcz przeciwnie. Jeszcze wczoraj w kasach było ponad 6,5 tys. biletów i wszystko wskazuje na to, że nie uda się zapełnić 15-tysięcznego stadionu. Być może wejściówki będzie można kupić w kasach tuż przed meczem. Kosztują 75 i 90 zł.
widać że grają u żyda
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 04.06.2013, 19:10
Obiektywności trochę. Choćby to było R22 to na mecz o pietruchę, z takim rywalem i za taką cenę bym nie poszedł.
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 04.06.2013, 19:40
No to dali nam recenzje naszego stadionu...
Odpowiedz cytując
Kaan
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 04.06.2013, 19:45
Planowałem wybrać się z kolegami z pracy już od dawna. Jak zobaczyłem ceny to spadłem z obrotowego fotela w pracy... Nie wiem co niby ma być taką atrakcją, Dudek, drugi garnitur reprezentacji czy wyszukany rywal? Czyli frekwencja równa ich frekwencji ligowej. Reszta to znajomi i zaproszeni goście jubilata

@silver03 a cóż takiego powiedzieli?
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami

To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 04.06.2013, 19:48
Z jednego powodu życzę Fornalikowi wszystkiego najlepszego - można się już pożygać od .......enia Kołtonia i Bożydara, śmiesznych fachowców od komentowania po fakcie. Zobaczyć ich mordy w momencie, gdy ich pierdzielenie się nijak nie sprawdza - bezcenne.

A ceny faktycznie z kosmosu. Jakby to były eliminacje, to jeszcze jakoś można by było to zrozumieć, ale w tej sytuacji podziwiam zasobność portfeli ludzi, którzy się na to widowisko zdecydowali wybrać.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 04.06.2013, 20:24
Atmosfera na meczu gorsza niż na pikniku rodzinnym.
Odpowiedz cytując
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 04.06.2013, 20:38
WTSK już grali?
Odpowiedz cytując
jaro1985r
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 04.06.2013, 20:42
hunter napisał(a):Wyświetl post
WTSK już grali?
TAK w 1 i 44 minucie, więcej "dopingu" nie było
Ostatnio edytowane przez jaro1985r : 04.06.2013 o godz. 20:51.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 04.06.2013, 20:55
Fornalik pewnie do jesieni nie dotrwa, więc trzeba powoli szukać następcy. Z krajowych nazwisk pozostaje Skorża, który to z tylnego siedzenia prowadził reprezentację Janasa. Jeśli chodzi o opcje zagraniczne to postawiłbym na szkołę niemiecką, która powinna pasować do materiału ludzkiego jaki posiadamy.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Stary 04.06.2013, 20:59
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Fornalik pewnie do jesieni nie dotrwa, więc trzeba powoli szukać następcy. Z krajowych nazwisk pozostaje Skorża, który to z tylnego siedzenia prowadził reprezentację Janasa. Jeśli chodzi o opcje zagraniczne to postawiłbym na szkołę niemiecką, która powinna pasować do materiału ludzkiego jaki posiadamy.
Też tak sądzę, bo nasze szanse na Mundial (z taką grą) zostaną pogrzebane w najbliższy piątek w Kiszyniowie.
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Stary 05.06.2013, 06:42
Na Mołdawię kurs 9,00 w bet365.
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
kibic sukcesu 2007
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 05.06.2013, 09:17
WiślakMyślenice napisał(a):Wyświetl post
Na Mołdawię kurs 9,00 w bet365.
1x pewniejsze, a kurs też dobry: 3,00.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 05.06.2013, 09:38
ja pierdykam
dokładny wynik do przerwy 0-0 : 2.70
1-0 dla Polaków 3.0 2-0 : 6.0
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
BiałaGwiazda
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 07.06.2013, 21:17
No to ciekawe kto teraz będzie nowym selekcjonerem. Może Boniek wytrzaśnie jakiegoś Włocha i nauczy w końcu naszych gry obronnej.
Odpowiedz cytując
63624
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 07.06.2013, 21:23
Oby, bo kadra to dla Fornalika za wysokie progi. Druga połowa z Mołdawią, aż oczy bolały...
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
Odpowiedz cytując
donecki
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 07.06.2013, 21:38
Jestem za Smudą.Niech wraca w przyszłym tygodniu
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Stary 07.06.2013, 21:41
donecki napisał(a):Wyświetl post
Jestem za Smudą.Niech wraca w przyszłym tygodniu
Dobra, pośmialiśmy się... a tak na poważnie to takiego dramatu w grze obronnej jak żyję, nie widziałem... Na Boga, to już chyba obecny Głowacki lepiej dawałby sobie radę niż ten Komorowski... To nazwisko jest przeklęte. Jedyny plus z tego meczu to piro na początku... Ciekawe, czy Fornalik się poda do dymisji, wg mnie nie pozostało mu nic innego...

Ps. Ale pogrom w Podgoricy. Ukraina IMO jedzie na Mundial. Pomyśleć, że w pierwszych trzech meczach zgromadzili tylko 2 pkt... Z kim pojadą? Trudno wyrokować, ale pewnie z Anglią.
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 07.06.2013, 21:49
Druga połowa to coś a'la nasze popisy w zeszłym sezonie. Żenada..
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
szlaQ
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 07.06.2013, 21:51
Z twittera Paweł Wilkowicz ‏@wilkowicz

Nasz człowiek w Mołdawii usłyszał właśnie od prezesa Bońka, że nie zwalnia Fornalika. Trener zostaje do końca eliminacji
Odpowiedz cytując
paszczak
Member

Od: 10.2010

Stary 07.06.2013, 22:22
Pierwsze pół godziny jak dla mnie bardzo fajne. Atakowali,strzelali,słupki,dynamiczne akcje tylko brakowało skuteczności. Gdyby ona dzisiaj nie zawiodła to dalej walczylibyśmy z realnymi szansami o Brazylię.
Tyle dobrego. Remis uratował sędzia - gdyby zachował odrobine zimnej krwi gwizdnąłby 2x karnego dla Mołdawii i dopiero byłby obciach
Jak zawsze sił i pomysłu starczyło na pół godziny jak za Smudy. Druga połowa fatalna
Szkoda bo grupa gra nieregularnie i naprawdę można było stąd wyjść na mistrzostwa
A tak znowu 2 lata grania sparingów bez stawki
Kredy zaufania, który dałem Fornalikowi się wyczerpał. Myślalem,że po Smudzie musi być lepiej a jest tak samo
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 08.06.2013, 00:01
!!IRIVER!! napisał(a):Wyświetl post
Ciekawe, czy Fornalik się poda do dymisji, wg mnie nie pozostało mu nic innego...

Dobra, pośmialiśmy się.
Fornalik: "Nie myślę o rezygnacji". Nie po to mu Piechniczek załatwił ciepłą, świetnie płataną posadkę żeby teraz Waldek sam z niej rezygnował...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 08.06.2013, 02:09
Ten tydzien pokazal, gdzie jest nasza pilka(kolejny raz). Nie mamy mlodziezy(U19 doszczetnie sie skompromitowala, a i U21 niewiele lepiej zaprezentowala sie na tle amatorow), a o doroslej to juz w ogole zal pisac. Fornalik powiela bledy Smudy, nie uczy sie na poprzednich meczach, nie wyciaga wnioskow. Powtorze pytanie: Dlaczego musimy grac kopaczami, ktorzy sie kompromitowali przez ostatnie lata? Ten mecz znowu pokazal, ze nie mozemy sobie pozwolic na granie w srodku pomocy dwoma drewniakami(Polanski i Krychowiak). Jesli wystawiamy pilkarzy o takiej charakterystyce, to nie potrafimy rozegrac prostych pilek w ataku pozycyjnym. Polanski nie powinien juz byc brany pod uwage przy kolejnych powolaniach. To samo zreszta Wasilewski, czy Mierzejewski(kolejny irytujacy pilkarz, ktory w kadrze rozegral moze 2 dobre mecze). Rybus musi chyba rozegrac 50 slabych spotkan, a zeby nie dostac powolania. Wawrzyniak - wiadomo. Lewego obroncy nie mamy od lat(dziwne, ze Fornalik nie probowal nikogo znalezc czy wypromowac). Tutaj do odstrzalu jest tez Boenisch. Nie wierze, ze w Polsce nie ma jakiegos mlodego chlopaka, ktory ladnie moze biegac po lewej stronie(mozna tez przekwalifikowac pomocnika). Srodek obrony bardzo ryzykowny i potwierdzilo sie tez to, ze Komorowski musi miec przy sobie partnera, ktory bedzie nim "dyrygowal". Sam nie jest w stanie ogarnac calej formacji. Dlatego w tym meczu musial zagrac na srodku Jedrzejczyk z Salamonem, a po prawej Bereszynski. W ogole nie rozumiem, czemu na tak slabego rywala wychodzimy 2 def. pomocnikami? Nie zdalo to egzaminu, bo stracilismy punkty, a to co Polanski wyprawial w drugiej polowie(w pierwszej zreszta tez, tzn. mnostwo niecelnych strzalow + fatalne podanie do Lewego na pustaka) wola o pomste do nieba. Krychowiak zreszta tez zrobil karnego, ale na szczescie sedziowal niewidomy. O poziomie naszej ligi niech swiadcza zmiany i postawa Koseckiego w 2 ostatnich meczach na tle ogorkow(tak sie moze zdawac). Pilkarz, ktory bryluje w polskiej lidze tu sie osmieszyl. O Sobiechu nie mowie, bo go nie widzialem na boisku(jakim prawem ktos taki, ktos nie grajacy w klubie jest w kadrze?). Najlepiej z rezerwowych zaprezentowal sie Zielinski, ale to i tak jest dalekie od idealu. Jezeli ma grac w reprezentacji, to musi wystepowac klubie, inaczej sobie tego nie wyobrazam. Podsumowujac - albo powiemy zdecydowane nie niektorym pilkarzom, albo w kolejnych eliminacjach znowu wypadniemy kompromitujaco(choc, to chyba niemozliwe, skoro awansuja 24 druzyny ). Nie mozna stawiac na kopaczy, ktorzy nie awansowali do MS w 2010, przez 3 lata Smudy rozegrali 2-3 dobre meczu, a w el. do MS 2014 nie wygrali z zadnym powaznym przeciwnikiem i po 6 meczach pozegnali sie z ewentualnym wystepem na tej imprezie. Co za roznica, czy bedzie sie kompromitowal Rybus, Mierzejewski, czy Jasiu z pipidowki dolnej? Niczym nie ryzykujemy.

Jeszcze 2 slowa odnosnie selekcjonera. Zwolnic ze stanowiska juz teraz. Nie mozemy sobie pozwolic na tracenie czasu(pol roku). Popelniono juz blad z Beenhakkerem(nie wypier... go po blamazu w Irlandii) i mam nadzieje, ze ludzie z PZPN'u wyciagna wnioski.
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 08.06.2013, 06:58
Zostawienie Fornalika do końca eliminacji to ogromny błąd bo nowy trener już teraz zacząłby budowę nowej drużyny a nie eksperymentował na początku przyszłych eliminacji.
Tyle że Boniek niestety chce się z jakichś powodów przypodobać Piechniczkowi tym Fornalikiem :/
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 08.06.2013, 07:09
Tylko nie wiem czy ktoś poważny weźmie to jeszcze w tych eliminacjach. Tylko po to by dostać bęcki w Kijowie i Londynie...
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Stary 08.06.2013, 08:10
Cytat:
Zostawienie Fornalika do końca eliminacji to ogromny błąd bo nowy trener już teraz zacząłby budowę nowej drużyny a nie eksperymentował na początku przyszłych eliminacji.
Cytat:
Tylko nie wiem czy ktoś poważny weźmie to jeszcze w tych eliminacjach. Tylko po to by dostać bęcki w Kijowie i Londynie...
Baala, odpowiedź masz w poście powyżej. Co z tego, niech dostanie nawet 7 jak Barcelona. Byle była pewność, że do el. EURO czy na EURO będziemy mieli najmocniejszą z możliwych kadr.

Tylko nie wiem po co ta dyskusja, ryży sku*rwysyn wyj*ebie Fornalika dopiero, gdy ten przegra z Wyspami Wielkanocnymi (nie umniejszając Wyspom WIelkanocnym).

Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 08.06.2013, 08:13
Pierwsza połowa była bardzo dobra w naszym wykonaniu, naprawdę, mimo gola rywali, który był dosyć przypadkowo świetną ich akcją. W drugiej stracili głowę, a rywal ustawił się jedenastoma zawodnikami na własnym polu karnym. Zamiast grać skrzydłami, nasi próbowali się przebijać środkiem, a dodatkowo jedno skrzydło zostało kompletnie wyłączone beznadziejną zmianą Koseckiego.

Paradoksalnie po tym meczu nie jestem zwolennikiem zmiany Fornalika. Albo inaczej, jestem skłonny dać mu szansę w dwóch kolejnych meczach - dwa zwycięstwa w kolejnych dwóch meczach sprawiają, że w dwóch ostatnich meczach mamy dalej szanse, chociaż wiadomo, że w takiej dyspozycji w Kijowie nie wygramy. W dwóch pierwszych meczach szanse są, bo widać Czarnogórcy są w jeszcze słabszej dyspozycji, niż my. Większa jest szansa, że ta drużyna zrobi kolejny postęp w kolejnym meczu z Fornalikiem, niż że przyjdzie nowy trener i zmieni całkowicie obraz gry drużyny, której nie zna. Nowy trener będzie miał po eliminacjach wystarczająco dużo czasu, żeby przygotować ekipę do kolejnych eliminacji, natomiast Fornalikowi dajmy szansę na jego piłkarski cud.

Tak swoją drogą to moim zdaniem ta kadra nigdy nie zacznie grać dobrze w ataku pozycyjnym, póki ktoś nie zrozumie, że w miejsce jednego z defensywnych pomocników musi grać ktoś w stylu Zielińskiego, Majewskiego, czy Mierzejewskiego. Co z tego, że Polański ma przechwyty i zdarza mu się fajnie wprowadzić piłkę do strefy ataku, jak praktycznie KAŻDE jego podanie jest albo zbyt mocne, albo zbyt lekkie, albo niecelne, albo spóźnione. Nie mówię, że jest to zły piłkarz, ale dubluje się nieco z Krychowiakiem. Krychowiak powinien grać mocno cofnięty, łatać dziury, tak jak z Mołdawią, natomiast obok niego musi grać ktoś, kto potrafi grać w piłkę!

Dla przykładu Dortmund nie gra parą Kehl i Bender, tylko praktycznie zawsze jest ktoś z dwójki Gundogan - Sahin. Póki Fornalik będzie powtarzał tą taktyczną zaszłość z czasół Smudy, nic z tego nie będzie.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów