|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Przypuszczam, że Lech nie będzie miał łatwo. Taka Benfica w Portugalii potrzebowała punktu na własnym stadionie ze słabym Rio Ave, a męczyli się długo. Ostatecznie wygrali 2:1.
Dlatego wydaje mi się, że pogromu nie będzie, ale Lech ostatecznie to wygra. |
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Ech... Nie ma się co łudzić. Media podbijają bębenek, pisząc że Zagłębie zmotywowane, ma dostać premie etc.
Ale co to za motywacja? Oni de facto o nic nie walczą. Za to Amika gra o całą pulę, przy dopingu na całą pytę. Psychicznie są bardzo mocni, bo wyciągnęli w Chorzowie z 0-1 na 2-1. W ciągu jednej połowy. Owszem, z pomocą sędziego ale i tak robi wrażenie. Absolutnie nie ma szans, wygrają ten mecz i to wyraźnie. Natomiast wieśniactwo działaczy przerażające. Wiadomo: czy to Legia, czy Wisła - w takiej sytuacji jak obecnie Amika każdy przygotowuje po cichu fetę mistrzowską. Ale się z tym nie obnosi. Po pierwsze, nie ma co kusić losu (vide: Broendby z Widzewem No cóż, to są błędy debiutantów. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
dwa jakoś trzeba zatrzeć to w jakim stylu tego majstra zdobywają PS prawa strona ;-) http://eurorivals.net/live-streams/z..._20091127.html ![]()
|
|
|
|
Urodzony optymista
Od: 07.2005
Offline |
|
![]()
Chcesz mieć prawo do komentowania? Rusz dupsko na wyjazd!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2003
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
|
Boje sie ze Poznaniacy już tacy pewni i wszystko szykują bo wynik jest juz ustalony (sedziowie, Zagłębie)
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Więc teraz herbem Legii będzie ten z 1957? Z góry przepraszam za pytanie ale nie orientuje się ktory to jest "historyczny herb Legii" a chciałbym wiedziec
Z góry dzięki. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Każdy jest historyczny, bo każdy kiedyś był (nawet przez krótki okres). W podanym przeze mnie linku:
herb nr 2 na stronie (na zawodniku) jest herbem pierwszym. (obowiązywał prawdopodobnie niecały rok kwiecień (?)1916 - styczeń (?) 1917) herb nr 1 na stronie jest herbem drugim (1917-1920) potem nastapil herb nr trzy, ktory nie jest znany(1920-1922) nastepnie herb nr 3 na stronie (pierwszy z zielonym) jest herbem czwartym (1922-1926) dodatek z czarnym elementem (a wiec herb nr 4 na stronie) jest herbem piątym (1926-1949) potem mamy herb komunistyczny, ktory jest herbem szóstym (1949-1957) nastepnie mamy powrot do tradycji z lekka modyfikacja - 1957 - i jest to herb siódmy (1957-2006, 2010 - wieczność) potem mamy herb zaproponowany przez ITI i jest to herb ósmy, oderwany od historii jak komunistyczny. (2006-2010) Teraz będzie herb z 1957 roku, który jest historycznie 'bratem' drugiego herbu Klubu jeżeli chodzi o barwy i historycznym bratem pierwszego herbu jeżeli chodzi o kształt. W tym sensie bedzie to herb historyczny i pewnie to miales na mysli pytajac, ktory to herb historyczny. ![]()
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 15.05.2010 o godz. 14:57.
![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dlatego "historyczny herb Legii" wziąłem w cudzysłów bo tak słyszałem w radiu
Dzieki za odpowiedz ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To i ja mam pytanie. W 49 roku doszło do sporych zmian w klubach (w mysl, wszystko co przedwojenne jest złe). I tak Legia stała się CWKS, Ruch - Unią, a Zagłębie Stalą. Czy Wy tez zmieniliscie nazwę? Na jaką? Czy zmieniliście też herb do 1957 roku?
EDIT Z tego co podaje wikipedia od 49 d 55 byliscie Gwardią Kraków. A co z herbem? ![]()
Habemus Dubletum
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
To prawda - zjebaliśmy sezon na własne życzenie. Ale nie mogę przeboleć, że mistrzostwo poleci do Poznania. Gdyby osiągnęli to uczciwie - byłoby ok. Ale błędy sędziów na ich korzyść, pompa w mediach, ich pycha i kibice (pytam się jednego czy lubi Lutnię Dębiec, a on że nie. Jeszcze twierdzi, że Lech nie ma nic wspólnego z Amicą...) sprawiają, że tego klubu nienawidzę. Może jednak Zagłębie nie sprzeda meczu i zagra na 100%. Nie zniosę mistrzostwa dla poznańskiego żydostwa.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
ja tam wierzę w cud, póki piłka w grze wszystko jest możliwe...
w Poznaniu sa na 100% pewni mistrza, zobaczyc jak traca mistrza u siebie by było bezcenne.... a jak wygraja no coz, trzeba bedzie przebolec to, za rok kolejny sezon, a media niech pompuje balonik ze to druzyna ktora ma szanse na LM a ja mowie ze nie maja zadnych, wystarczy ich przycisnac, agresja i presing i nie istnieje, nie istnieje ich wodz Stilic, Lewandowski odejdzie i bedzie krucho, a nowi nie koniecznie szybko sie zaaklimatyzuja, poki nie ma 19 wierze w mistrza dla Wisly! ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
Zacytytuję fragment z artykułu: http://www.legialive.pl/news/34657_H...bu_z_1917.html Dziś przytaczamy artykuł z Przeglądu Sportowego (zeskanowany przez jednego z naszych forumowiczów, Snopka) z początku lipca 1957 roku, opisujący zmianę herbu i nazwy naszego klubu: "2 lipca przestał istnieć Centralny Wojskowy Klub Sportowy w Warszawie. Na Walnym Zgromadzeniu dotychczasowych członków CWKS postanowiono powołać do życia nowy klub pod tradycyjną nazwą Wojskowy Klub Sportowy Legia. Tak więc widzę tutaj pewną niekonsekwencję. Koniecitiowcy są za herbem z 1957 roku, który wyznacza postanie nowego klubu WKS Legia, silnie osadzonego w PRL-u. Poza tym kolor czerwony nijak ma się do pierwszych 40lat działalności klubu, a tłumaczy się jego użycie jako symbolu polskości (biało-czerowny pas). Z drugiej strony wciąż bardziej utożsamiają się z CWKS Legia, czyli nazwą zapoczątkowaną w latach 1949-57, gdzie to właśnie przez reformy Stalina narzucono nam nowy, dziwaczny herb. Dla mnie wszystkie herby powstałe między 1949, a 1989 rokiem będą miały w sobie ducha komunizmu w wydaniu polskim. Jedynym słusznym rozwiązaniem w wypadku przyjęcia herbu z 57r. jest zmiana daty powstania klubu na rok 1957. Wtedy będziemy uczciwi wobec siebie oraz historii. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Równie dobrze herb z roku 17 oraz 22 i 26 można nazwać dziwacznym skoro nazywasz tak ten z 57. "Przez Stalina' został narzucony herb CWKS Legia, który najbardziej przypomina... ten ITIowy z 2006 (kształt).
I dodać trzeba, że herb z 1957 roku nie został wymyślony z kosmosu tylko na skutek odrzucenia poglądu komunistów, że wszystko trzeba zmienić powrócono do tradycji przedwojennej (przy sporym udziale.... założyciela Legii z 1916 roku, niejakiego Mielecha - co jest kolejnym argumentem za historycznoscia, a nie dziwacznoscią). Nie wiem jak można nie widzieć, że herb 1957 jest ewolucją kolejnych herbów przedwojennych, a nie jakims nowym tworem z marsa wymyslonym przez zwolenników Engelsa.. EOT ![]() ![]()
Habemus Dubletum
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Chyba się źle zrozumieliśmy. Słowem 'dziwaczny' określiłem ten twór z 49r. w trójkątnej tarczy, choć do tego z 57r. również mam zastrzeżenia i wolałbym, którąś z pierwszych wersji np. tą z 1926r. jako herb Legii, a na koszulkach oczywiście Legię w "kółeczku"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zagłębie juz szaleje.gol samobójczy:/
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
To bylo jasne, ze Zaglebie polegnie. Walka o mistrzostwo zakonczyla sie tydzien temu.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Nikt mi nie wmówi, że ten samobój obrońcy Zagłębia był przypadkowy. Bezczelny strzał do własnej siatki
![]() Oddając gospodarzom sprawiedliwość (Lech mocno pracuje w ofensywie) zrobiło się po prostu żenująco. |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Go, go Zagłębie!
|
|
|
|
Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
No w pyte ze gość z Zagłebia strzelil gola ;/ i nie wydaje mi sie ze chcial wybic ;/
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
i jak tu wierzyc w czystosc ligi...
wierzylem ze juz panuja czystki... Jak tkwilismy w gownie tak nadal tkwimy... ![]()
"Mnie na razie czekać będzie siedzenie na ławce. Ale oczywiście nie będę chciał długo na niej siedzieć, zamierzam powalczyć o miejsce na boisku." - Tomáš Jirsák (1906 % szacunku)
"Gwiazdkom" bez ambicji - STOP ! ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
|
Brawo Kędziora! :(
(Ofc to było ironiczne, żeby ktoś tego źle nie odczytał) |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Jest jeszcze jedna nadzieja: któryś z obrońców Lecha strzeli sobie samobója. Niestety, mało to prawdopodobne, bo zawodnicy Kolejorza naprawdę chcą zdobyć mistrzostwo, a w ich składzie nie widać zawodników o potencjale Mariusza Jopa.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zagłebie nie chce wygrac tego meczu. ostatnie dosrodkowanie staje sie to potwierdzac:/
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Iwan strzelił brame i mogą być puchary na Łazienkowskiej. Walter chyba sobie coś zrobi...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
A w Kielcach, jak to wyglada? Dobra gra Korony, drukowanie, czy slaba gra Ruchu?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Szkoda Gadać Lech me tyle szcześcia a może to nie szczeście w dzisiejszym meczu im pomaga ( obym sie mylił )no nic jeszcze 45 minut i wszystko będzie jasne ...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A ja czytałem dziś w przeglądzie, ze Onyszko w Wiśle ponoć już. Łączac to z fatalnym zachowaniem przy golu dla Was można równie ciekawe teorie budować
![]() Nieustająca modlitwa o gola dla Bełchatowa ![]() ![]()
Habemus Dubletum
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
szkoda Ruchu, chyba na dowidzenia wyślizgają ich z pucharów. Reszta wyników - tak jak większość z nas przewidywała.
Mogli tę bramę dla Lecha bardziej finezyjnie spreparować ![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|