|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Wpis sezonu już znamy.
![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czekam na resztę płaczków.
Zerknijcie sobie tutaj ![]() https://policzmi.pl/inflacje Za kwotę: 10 000 000 zł kupimy tyle co w 2018-01 za kwotę 6 508 738 zł Inflacja skumulowana wyniosła: 53,64% Aby kupić tyle samo towarów należałoby wydać 15 363 963 zł Czyli 45 000 000 długu zewnętrznego w styczniu 2018 znaczyło tyle co 69.137.833,5 dzisiaj. Więc skoro nominalnie dług zewnętrzny wynosi nadal 45 mln to realnie jest niższy o dzisiejsze 24.137.833,5. . Takie cuda... Natomiast fakt, że pojawił się dług do ratowników w tym 20 mln do Królewskiego to inna sprawa. Do czasu kiedy właściciele dokładają do funkcjonowania klubu z własnej kieszeni tylko debil może mieć o to pretensje. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Drozd - właściciele pożyczają. W innym temacie wydawało mi się że pojąłeś ten mechanizm ale jak widać myliłem się.
![]()
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale Sekciarz spadkowy |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2018
Offline |
|
|
Cytat:
Myślę, że to zawieszenie rozmów to nic innego jak powtórzenie tego co mówił wcześniej i co powtórzył Karcz wczoraj, że temat będzie miał swój finał po sezonie. Rozmawiają oni raczej cały czas. Zobaczymy, ja bym był ostrożny w prognozach, że nic z tego nie będzie... nie ma co przesądzać, ale coraz więcej głosów słychać, że coś może być na rzeczy jeśli chodzi o pozytywne zakończenie tego tematu... ![]()
Ostatnio edytowane przez wierność83 : 06.05.2025 o godz. 23:02.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
.![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Member
Od: 05.2024
Offline |
|
|
Podsumowując... Jest gorzej, ale za to lepiej. Czego nie rozumiecie?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jest lepiej, więc dla hejterków gorzej...
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Ja rozumiem problemy, ale tu powinien być wstyd, a nie przechodzenie z tym do porzadku dziennego i mowienie o tym jak o czyms oczywistym. I tak swoja droga, nawet jesli WK i JK by sie zeszli i podzielili udziałami pół na pół to max pol roku i WK go wywali za drzwi. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2014
Offline |
|
||
2025- zadłużenie 80 mln
Sportowo; 2018-extraklasa 2025-1 liga Załóżmy nawet, że tak się stanie. A co ze spłatą długu? Myślę, że zamiast polemiki o poczynaniach Prezeska, mniej jałowy będzie powrót do dyskusji o fatalnej, w Twoim mniemaniu, decyzji o zwolnieniu tempa gry przy prowadzeniu ze Stalą Mielec 6:0. |
|||
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
@Drozd
W sezonie 23/24 wydaliśmy na pensje prawie 24 miliony PLN. Biorąc pod uwagę, że pewnie większość naszych kopaczy ma w kontraktach podwyżkę związaną z awansem, dodając do tego potencjalne transfery zawodników, którzy nas w tej lidze utrzymają (a tacy nie zarabiają 30k PLN na miesiąc), naprawdę uważasz, że dodatkowe 10-12 milionów z C+ pozwoli na zbilansowanie budżetu? ![]() ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2019
Offline |
|
|
Dyskusja z kilkoma użytkownikami tego forum niespecjalnie ma sens. Dlatego ja nie planuję się odnosić do tez, że sytuacja spółki z 80 milionami długu bez wpływów z telewizji jest lepsza od sytuacji spółki z 45 milionami długu mającej wpływy z TV. To obraźliwe dla osób choćby w minimalnym stopniu kierujących się logiką i matematyką.
Ale powyższe pytanie jest ciekawe. Sam się nad tym zastanawiałem. I w mojej ocenie nie ma najmniejszych szans na zbilansowanie działalności przy takim stylu zarządzania. W najprostszym ujęciu widać, że aktualna dziura budżetowa zostanie zasypana większymi wpływami w Ekstraklasie. 10 milionów więcej z praw TV plus kilka milionów więcej z biletów czy od sponsorów. To dokładnie kilkanaście milionów na sezon, których teraz brakuje. I teraz trzeba sobie zadać pytanie czy obecna kadra pizwoli się utrzymać w Ekstraklasie. Wg mnie nie i to o ile droższa będzie nowa kadra będzie mniej więcej dziurą budżetową w Ekstraklasie. Spłacanie długów to science-fiction. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Oczywiście, że awans do ekstraklasy nic nie zmieni, bo za wzrostem przychodów pójdzie również wzrost kosztów. Długi będą rosły.
Dlatego cały czas otwarte jest pytanie, na co liczy Królewski ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Fazlagic (świeżo out), Colley, Szot, Kiakos, Gogół, Skrobanski, Alfaro, Łasicki, Jaroch... Jakbysmy mieli pion sportowy z prawdziwego zdarzenia to porzadny dyrektor poukładały sobie zespol od zera i jeszcze zaoszczędził na kontraktach nawet grajac w esa. A Wisla potrzebuje nowego sponsora czy to grajac w 1 lidze czy w esa, bez różnicy. I JK dobrze o tym wie |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Czasami mi się wydaje że drozd to jest pies Zaskrońca i Alex, który dorwał się do AI i pisze tu na forum. Nie wiem, może mam rację, może nie...
Co do długów, awansu itd warto pamiętać, że przy obecnych wydatkach gdzie generujemy takie straty mieliśmy extra pieniądze z PP i pucharów europejskich. Także bez tego by już w ogóle ta dziura co sezon powiększała się ogromnie. I to samo będzie w eklapie, będzie kasa z praw tv, ciut więcej z biletów ale będą ogromne koszty żeby tu sklecić jakaś kadrę i ja przepłacać. Później będzie jeszcze gorzej bo po spadku w 1-2 sezonie, kadra i koszty zostaną a kasy z praw tv już nie będzie.... I tu ciągle mówimy tak jak napisaliście, o tworzeniu długów, ewentualnie wychodzeniu na zero, a gdzie tu jakkolwiek zacząć to spłacać. Nawet spłacając z 10 mln na sezon mamy prawie dekadę degrengolady i biedy. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2014
Offline |
|
|
Dlatego mówienie, że już, już, za momencik wchodzi tu WK jest czystą aberracją.
Owszem, być może byłby w stanie to rozważyć ( powtarzam-rozważyć) gdyby tzw. pożyczki wewnętrzne zostały umorzone. Ale na to się nie zanosi. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Online |
|
W tym kontekście ignor to świetny wynalazek. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Z wymienionych regularnie grają tylko Jaroch i Alfaro. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja bym dodał jeszcze kontrakt Alana. Na bank jest w topce zespołu, a gwarancji jakości nie ma w jego przypadku żadnej.
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pytanie: skąd wiadomo i jaki ma rzeczywiście kontrakt Starzyński? Niesie się wieść od jakiegoś czasu, ze gra....tfu, zarabia na ekstraklasowym kontrakcie, a czy są jakieś konkrety w tej sprawie?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Alan zgodził się na sporą obniżkę.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2015
Offline |
|
|
Z tym, że Jaroch i alfaro nie są zbytnio przydatni drużynie. Alan obniżył kontrakt jak był kontuzjowany. Drozd dziwi mnie tylko Twoja dziecięca naiwność, że liczysz głównie na przychody, a nie bierzesz pod uwagę tego, że mamy za słaby skład na utrzymanie w ekstraklasie? Dlaczego nie wliczasz w to podwyżek dla piłkarzy? Basha nam sprowadzi kolejny szrot. I jeszcze powiedz mi jedno, skoro tak przychody rosną to dlaczego rocznie przynosimy aż tak duże straty? Czyli przyznajesz, że właściciel/prezes popełnił błąd w kadrze/transferach skoro budżet się tak rozjechał?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Właściciel/prezes popełnia jeden zasadniczy błąd, robi z klubu przytulisko, czym przyczynia się do obniżenia rywalizacji i wprowadza nierówne zasady, przedłużanie umów wiecznym rekonwalescentom to jest kabaret. Kluczem doboru powinien być charakter i ambicja. Pieprzenie, że Mikulec biega i walczy bo ma wydolność to kolejna durna teoria. Mikulec ma wydolność bo w każdym meczu biega i walczy i to jest bliższe prawdy. Gdyby zaczął spacerować jak niektórzy to zaraz wydolność byłaby słabsza. To samo jest z każdym innym elementem gry w piłkę. Jak się nie trenuje to się gra coraz słabiej. Dlatego kluczem jest trener i sztab potrafiący czegoś nauczyć i należy takiego szukać jak najdalej od PMS i prezes daje nadzieję że wreszcie ku temu się skłoni. I wcale drogi nie znaczy lepszy, odnosi się to i do zawodników i do trenerów. Po awansie jakoś się wzmocnić będzie trzeba ale z aktualnym składem również można spokojnie walczyć. Tylko trzeba walczyć. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
https://stadionkrakow.pl/o-konkursie/
Ciekawe czy jakakolwiek kasa z tego sponsoringu trafi do klubu/bądź wpłynie na kwotę najmu. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Być może spowoduje to, że cena najmu nie pójdzie do góry. Pozostaje oczywiście obligatoryjna podwyżka inflacyjna.
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Raczej najem pojdzie w górę (bo musi), ale z wartosci calego kontraktu moze z 15-30% będzie dla Wisły. A ile to będzie?
Kontrakty na stadiony (ktore je maja) opiewaja lub opiewaly w kwotach od 1.5 do 7 mln rocznie. Ja obstawiam ze moze uda sie kogos znaleźć w okolicach 2 mln rocznie, patrzac ze nikt sie dotychczas tu nie pchal. Przy normalnym stadionie/zarzadzaniu/Wisle w esa/pelnej komercjalizacji stadionu to mogłoby byc nawet 6 mln zl (tyle 14 lat temu (!) placila Pepsi za stadion Legii Tu ich wykaz jak to wygladalo w innych miejsach https://dziennikzachodni.pl/stadion-.../c3p2-27433825
Ostatnio edytowane przez Karherop : 09.05.2025 o godz. 13:27.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|