The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.05.2025, 21:19
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Czyli zewnętrzne zadłużenie nominalnie jest takie jak 6 lat temu? Więc realnie jest niższe o inflację, a ta była nie mała w tym okresie. Coroczny deficyt wynika z gry w 1 lidze i tyle. Przychody klubu rosną, procent wydawany na pensje zawodników jest wzorowy w porównaniu z innymi klubami. Co raz mniej jest zawodników którzy dużo zarabiają, a nic nie dają na boisku. Brakuje tylko awansu i zaczniemy wychodzić na prostą
Debil.....
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 06.05.2025, 21:23
Czyli zewnętrzne zadłużenie nominalnie jest takie jak 6 lat temu? Więc realnie jest niższe o inflację, a ta była nie mała w tym okresie. Coroczny deficyt wynika z gry w 1 lidze i tyle. Przychody klubu rosną, procent wydawany na pensje zawodników jest wzorowy w porównaniu z innymi klubami. Co raz mniej jest zawodników którzy dużo zarabiają, a nic nie dają na boisku. Brakuje tylko awansu i zaczniemy wychodzić na prostą
Adam "Drozd" Glapiński...debilometer roz.......ił skale, nawet wolfy i Markus Cię nie wybronią.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 06.05.2025, 21:39
Wpis sezonu już znamy.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 06.05.2025, 22:08
Czekam na resztę płaczków.

Zerknijcie sobie tutaj

https://policzmi.pl/inflacje

Za kwotę: 10 000 000 zł kupimy tyle co w 2018-01 za kwotę 6 508 738 zł
Inflacja skumulowana wyniosła: 53,64%
Aby kupić tyle samo towarów należałoby wydać 15 363 963 zł

Czyli 45 000 000 długu zewnętrznego w styczniu 2018 znaczyło tyle co 69.137.833,5 dzisiaj. Więc skoro nominalnie dług zewnętrzny wynosi nadal 45 mln to realnie jest niższy o dzisiejsze 24.137.833,5. .

Takie cuda...

Natomiast fakt, że pojawił się dług do ratowników w tym 20 mln do Królewskiego to inna sprawa. Do czasu kiedy właściciele dokładają do funkcjonowania klubu z własnej kieszeni tylko debil może mieć o to pretensje.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 06.05.2025, 22:12
Drozd - właściciele pożyczają. W innym temacie wydawało mi się że pojąłeś ten mechanizm ale jak widać myliłem się.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Stary 06.05.2025, 22:20
Czekam na resztę płaczków.

Zerknijcie sobie tutaj

https://policzmi.pl/inflacje

Za kwotę: 10 000 000 zł kupimy tyle co w 2018-01 za kwotę 6 508 738 zł
Inflacja skumulowana wyniosła: 53,64%
Aby kupić tyle samo towarów należałoby wydać 15 363 963 zł

Czyli 45 000 000 długu zewnętrznego w styczniu 2018 znaczyło tyle co 69.137.833,5 dzisiaj. Więc skoro nominalnie dług zewnętrzny wynosi nadal 45 mln to realnie jest niższy o dzisiejsze 24.137.833,5. .

Takie cuda...

Natomiast fakt, że pojawił się dług do ratowników w tym 20 mln do Królewskiego to inna sprawa. Do czasu kiedy właściciele dokładają do funkcjonowania klubu z własnej kieszeni tylko debil może mieć o to pretensje.
Stary, żeby się już nad Tobą nie znęcać - przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i chociaż chwilę rozkminy temu poświęć.
Odpowiedz cytując
wierność83
Senior Member

Od: 11.2018

Stary 06.05.2025, 22:59
Cytat:
Teraz, w 7 roku marazmu z Królewskim zgłosił się w końcu wymarzony inwestor, to mamy zawieszanie rozmów, odsuwanie go od stołu. Do czego to doprowadzi finalnie? Do tego że nawet hodowca pieczarek nie zgłosi się po ten klub.

Myślę, że to zawieszenie rozmów to nic innego jak powtórzenie tego co mówił wcześniej i co powtórzył Karcz wczoraj, że temat będzie miał swój finał po sezonie. Rozmawiają oni raczej cały czas. Zobaczymy, ja bym był ostrożny w prognozach, że nic z tego nie będzie... nie ma co przesądzać, ale coraz więcej głosów słychać, że coś może być na rzeczy jeśli chodzi o pozytywne zakończenie tego tematu...
Ostatnio edytowane przez wierność83 : 06.05.2025 o godz. 23:02.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 07.05.2025, 06:22
azor napisał(a):Wyświetl post
Stary, żeby się już nad Tobą nie znęcać - przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i chociaż chwilę rozkminy temu poświęć.
Tu nie ma co rozkminiać. Sytuacja finansowa i organizacyjna klubu jest nieporównywalna do tej z 2018, najlepszym dowodem zachowanie Kwietnia. Wtedy grzecznie podziękował, a teraz wyraża zainteresowanie. Możecie sobie płakać biadolić wieszać psy na Królewskim, że kasę pożycza, a nie daje, ale dzięki temu Wisła za rok będzie świętować 120 lecie istnienia. Staje się po latach kojarzenia z bandyterką coraz bardziej wiarygodną instytucją, sportowo przestaliśmy się staczać, stadion często jest pełny, pensje piłkarzy nie stanowią 90% budżetu Potrzeba tylko awansu żeby się bilansować. Dla hejterów Królewskiego to niewygodna sytuacja, ale co mnie to obchodzi .
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
39-200
Member

Od: 05.2024

Stary 07.05.2025, 06:26
Podsumowując... Jest gorzej, ale za to lepiej. Czego nie rozumiecie?
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 07.05.2025, 06:28
39-200 napisał(a):Wyświetl post
Podsumowując... Jest gorzej, ale za to lepiej. Czego nie rozumiecie?
Jest lepiej, więc dla hejterków gorzej...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 07.05.2025, 11:08
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Te wszystkie wskaźniki Zaskrońca typu 1,35 miesiąca opóźnień w pensjach itp itd to jest mydlenie oczu i manipulowanie. (...).
A tu ciezko sie nie zgodzic, bo informowanie wszem i wokół ze zaplacimy ci i tak 40 dni po wyznaczonym terminie płatności (ktory przeciez juz i tak byl na dany termin) jest chore.

Ja rozumiem problemy, ale tu powinien być wstyd, a nie przechodzenie z tym do porzadku dziennego i mowienie o tym jak o czyms oczywistym.

I tak swoja droga, nawet jesli WK i JK by sie zeszli i podzielili udziałami pół na pół to max pol roku i WK go wywali za drzwi.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary 07.05.2025, 12:20
Tu nie ma co rozkminiać. Sytuacja finansowa i organizacyjna klubu jest nieporównywalna do tej z 2018.
2018- zadłużenie 45 mln
2025- zadłużenie 80 mln

Możecie sobie płakać biadolić wieszać psy na Królewskim, że kasę pożycza, a nie daje, ale dzięki temu Wisła za rok będzie świętować 120 lecie istnienia.
No , ciekawe czy w tym trybie dotrwamy do 121 roku istnienia.
Staje się po latach kojarzenia z bandyterką coraz bardziej wiarygodną instytucją, sportowo przestaliśmy się staczać
Wiarygodność na poziomie wskaźnika 1,35
Sportowo;
2018-extraklasa
2025-1 liga
Potrzeba tylko awansu żeby się bilansować
Załóżmy nawet, że tak się stanie.
A co ze spłatą długu?
Dla hejterów Królewskiego to niewygodna sytuacja, ale co mnie to obchodzi .
Myślę, że zamiast polemiki o poczynaniach Prezeska, mniej jałowy będzie powrót do dyskusji o fatalnej, w Twoim mniemaniu, decyzji o zwolnieniu tempa gry przy prowadzeniu ze Stalą Mielec 6:0.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 07.05.2025, 12:52
@Drozd

W sezonie 23/24 wydaliśmy na pensje prawie 24 miliony PLN. Biorąc pod uwagę, że pewnie większość naszych kopaczy ma w kontraktach podwyżkę związaną z awansem, dodając do tego potencjalne transfery zawodników, którzy nas w tej lidze utrzymają (a tacy nie zarabiają 30k PLN na miesiąc), naprawdę uważasz, że dodatkowe 10-12 milionów z C+ pozwoli na zbilansowanie budżetu?

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 07.05.2025, 14:15
stary dziad napisał(a):Wyświetl post
Załóżmy nawet, że tak się stanie.
A co ze spłatą długu?
Dyskusja z kilkoma użytkownikami tego forum niespecjalnie ma sens. Dlatego ja nie planuję się odnosić do tez, że sytuacja spółki z 80 milionami długu bez wpływów z telewizji jest lepsza od sytuacji spółki z 45 milionami długu mającej wpływy z TV. To obraźliwe dla osób choćby w minimalnym stopniu kierujących się logiką i matematyką.

Ale powyższe pytanie jest ciekawe. Sam się nad tym zastanawiałem. I w mojej ocenie nie ma najmniejszych szans na zbilansowanie działalności przy takim stylu zarządzania. W najprostszym ujęciu widać, że aktualna dziura budżetowa zostanie zasypana większymi wpływami w Ekstraklasie. 10 milionów więcej z praw TV plus kilka milionów więcej z biletów czy od sponsorów. To dokładnie kilkanaście milionów na sezon, których teraz brakuje.

I teraz trzeba sobie zadać pytanie czy obecna kadra pizwoli się utrzymać w Ekstraklasie. Wg mnie nie i to o ile droższa będzie nowa kadra będzie mniej więcej dziurą budżetową w Ekstraklasie.

Spłacanie długów to science-fiction.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 07.05.2025, 14:22
Oczywiście, że awans do ekstraklasy nic nie zmieni, bo za wzrostem przychodów pójdzie również wzrost kosztów. Długi będą rosły.
Dlatego cały czas otwarte jest pytanie, na co liczy Królewski
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 07.05.2025, 14:35
Patryko napisał(a):Wyświetl post
@Drozd

W sezonie 23/24 wydaliśmy na pensje prawie 24 miliony PLN. Biorąc pod uwagę, że pewnie większość naszych kopaczy ma w kontraktach podwyżkę związaną z awansem, dodając do tego potencjalne transfery zawodników, którzy nas w tej lidze utrzymają (a tacy nie zarabiają 30k PLN na miesiąc), naprawdę uważasz, że dodatkowe 10-12 milionów z C+ pozwoli na zbilansowanie budżetu?
Blisko polowie obecnej kadry koncza sie kontrakty po sezonie i tak się składa że polowa z niej w ostatnim roku miala znikomy lub wrecz negatywny wplyw na grę:

Fazlagic (świeżo out), Colley, Szot, Kiakos, Gogół, Skrobanski, Alfaro, Łasicki, Jaroch...

Jakbysmy mieli pion sportowy z prawdziwego zdarzenia to porzadny dyrektor poukładały sobie zespol od zera i jeszcze zaoszczędził na kontraktach nawet grajac w esa.

A Wisla potrzebuje nowego sponsora czy to grajac w 1 lidze czy w esa, bez różnicy. I JK dobrze o tym wie
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 07.05.2025, 14:53
Czasami mi się wydaje że drozd to jest pies Zaskrońca i Alex, który dorwał się do AI i pisze tu na forum. Nie wiem, może mam rację, może nie...

Co do długów, awansu itd warto pamiętać, że przy obecnych wydatkach gdzie generujemy takie straty mieliśmy extra pieniądze z PP i pucharów europejskich. Także bez tego by już w ogóle ta dziura co sezon powiększała się ogromnie. I to samo będzie w eklapie, będzie kasa z praw tv, ciut więcej z biletów ale będą ogromne koszty żeby tu sklecić jakaś kadrę i ja przepłacać. Później będzie jeszcze gorzej bo po spadku w 1-2 sezonie, kadra i koszty zostaną a kasy z praw tv już nie będzie....

I tu ciągle mówimy tak jak napisaliście, o tworzeniu długów, ewentualnie wychodzeniu na zero, a gdzie tu jakkolwiek zacząć to spłacać. Nawet spłacając z 10 mln na sezon mamy prawie dekadę degrengolady i biedy.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary 07.05.2025, 15:13
Dlatego mówienie, że już, już, za momencik wchodzi tu WK jest czystą aberracją.
Owszem, być może byłby w stanie to rozważyć ( powtarzam-rozważyć) gdyby tzw. pożyczki wewnętrzne zostały umorzone.
Ale na to się nie zanosi.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 07.05.2025, 17:23
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Czasami mi się wydaje że drozd to jest pies Zaskrońca i Alex, który dorwał się do AI i pisze tu na forum. Nie wiem, może mam rację, może nie...

Co do długów, awansu itd warto pamiętać, że przy obecnych wydatkach gdzie generujemy takie straty mieliśmy extra pieniądze z PP i pucharów europejskich. Także bez tego by już w ogóle ta dziura co sezon powiększała się ogromnie. I to samo będzie w eklapie, będzie kasa z praw tv, ciut więcej z biletów ale będą ogromne koszty żeby tu sklecić jakaś kadrę i ja przepłacać. Później będzie jeszcze gorzej bo po spadku w 1-2 sezonie, kadra i koszty zostaną a kasy z praw tv już nie będzie....

I tu ciągle mówimy tak jak napisaliście, o tworzeniu długów, ewentualnie wychodzeniu na zero, a gdzie tu jakkolwiek zacząć to spłacać. Nawet spłacając z 10 mln na sezon mamy prawie dekadę degrengolady i biedy.
Równie dobrze to może być sam jk, styl podobny jak na x - stek bzdur i na koniec coś o hejterkach.
W tym kontekście ignor to świetny wynalazek.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 07.05.2025, 18:38
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Blisko polowie obecnej kadry koncza sie kontrakty po sezonie i tak się składa że polowa z niej w ostatnim roku miala znikomy lub wrecz negatywny wplyw na grę:

Fazlagic (świeżo out), Colley, Szot, Kiakos, Gogół, Skrobanski, Alfaro, Łasicki, Jaroch...

Jakbysmy mieli pion sportowy z prawdziwego zdarzenia to porzadny dyrektor poukładały sobie zespol od zera i jeszcze zaoszczędził na kontraktach nawet grajac w esa.

A Wisla potrzebuje nowego sponsora czy to grajac w 1 lidze czy w esa, bez różnicy. I JK dobrze o tym wie
Z czego Colley i Fazlagić to duże obciążenie budżetu. Po nich ze zdecydowanie za wysokim kontraktem jak na pierwszą ligę zostanie już tylko Starzyński.
Z wymienionych regularnie grają tylko Jaroch i Alfaro.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 07.05.2025, 19:03
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Z czego Colley i Fazlagić to duże obciążenie budżetu.
Ja bym dodał jeszcze kontrakt Alana. Na bank jest w topce zespołu, a gwarancji jakości nie ma w jego przypadku żadnej.

[35/54]

Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Stary 07.05.2025, 21:18
Z czego Colley i Fazlagić to duże obciążenie budżetu. Po nich ze zdecydowanie za wysokim kontraktem jak na pierwszą ligę zostanie już tylko Starzyński.
Z wymienionych regularnie grają tylko Jaroch i Alfaro.
Pytanie: skąd wiadomo i jaki ma rzeczywiście kontrakt Starzyński? Niesie się wieść od jakiegoś czasu, ze gra....tfu, zarabia na ekstraklasowym kontrakcie, a czy są jakieś konkrety w tej sprawie?
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 08.05.2025, 06:40
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Ja bym dodał jeszcze kontrakt Alana. Na bank jest w topce zespołu, a gwarancji jakości nie ma w jego przypadku żadnej.
Alan zgodził się na sporą obniżkę.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Manhunt.
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2015

Stary 08.05.2025, 07:43
Z tym, że Jaroch i alfaro nie są zbytnio przydatni drużynie. Alan obniżył kontrakt jak był kontuzjowany. Drozd dziwi mnie tylko Twoja dziecięca naiwność, że liczysz głównie na przychody, a nie bierzesz pod uwagę tego, że mamy za słaby skład na utrzymanie w ekstraklasie? Dlaczego nie wliczasz w to podwyżek dla piłkarzy? Basha nam sprowadzi kolejny szrot. I jeszcze powiedz mi jedno, skoro tak przychody rosną to dlaczego rocznie przynosimy aż tak duże straty? Czyli przyznajesz, że właściciel/prezes popełnił błąd w kadrze/transferach skoro budżet się tak rozjechał?
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 08.05.2025, 07:58
Alan zgodził się na sporą obniżkę.
czy wiemy jak dużą?
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 08.05.2025, 09:52
IncognitoTSW napisał(a):Wyświetl post
czy wiemy jak dużą?
My? Nie...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 08.05.2025, 22:00
Manhunt. napisał(a):Wyświetl post
Z tym, że Jaroch i alfaro nie są zbytnio przydatni drużynie. Alan obniżył kontrakt jak był kontuzjowany. Drozd dziwi mnie tylko Twoja dziecięca naiwność, że liczysz głównie na przychody, a nie bierzesz pod uwagę tego, że mamy za słaby skład na utrzymanie w ekstraklasie? Dlaczego nie wliczasz w to podwyżek dla piłkarzy? Basha nam sprowadzi kolejny szrot. I jeszcze powiedz mi jedno, skoro tak przychody rosną to dlaczego rocznie przynosimy aż tak duże straty? Czyli przyznajesz, że właściciel/prezes popełnił błąd w kadrze/transferach skoro budżet się tak rozjechał?
Zerknij sobie jakie były opinie po transferze Mikulca, przypomnij sobie jak długo kopał się po czole Żurawski kiedy do nas przyszedł jako gwiazda Lecha. Transfery to zawsze loteria, bezpieczniej bazować na rozwoju tych co już są, a teksty że 25 letni piłkarz już niczego się nie nauczy to kretynizm i wymówka dla trenerów i atmosfery wywalonych jaj, która jest/była zasadniczą przyczyną zjazdu sportowego który trwał u nas od lat.

Właściciel/prezes popełnia jeden zasadniczy błąd, robi z klubu przytulisko, czym przyczynia się do obniżenia rywalizacji i wprowadza nierówne zasady, przedłużanie umów wiecznym rekonwalescentom to jest kabaret. Kluczem doboru powinien być charakter i ambicja. Pieprzenie, że Mikulec biega i walczy bo ma wydolność to kolejna durna teoria. Mikulec ma wydolność bo w każdym meczu biega i walczy i to jest bliższe prawdy. Gdyby zaczął spacerować jak niektórzy to zaraz wydolność byłaby słabsza. To samo jest z każdym innym elementem gry w piłkę. Jak się nie trenuje to się gra coraz słabiej.

Dlatego kluczem jest trener i sztab potrafiący czegoś nauczyć i należy takiego szukać jak najdalej od PMS i prezes daje nadzieję że wreszcie ku temu się skłoni. I wcale drogi nie znaczy lepszy, odnosi się to i do zawodników i do trenerów. Po awansie jakoś się wzmocnić będzie trzeba ale z aktualnym składem również można spokojnie walczyć. Tylko trzeba walczyć.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Stary 09.05.2025, 09:03
https://stadionkrakow.pl/o-konkursie/

Ciekawe czy jakakolwiek kasa z tego sponsoringu trafi do klubu/bądź wpłynie na kwotę najmu.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 09.05.2025, 09:04
Być może spowoduje to, że cena najmu nie pójdzie do góry. Pozostaje oczywiście obligatoryjna podwyżka inflacyjna.

[35/54]

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 09.05.2025, 13:24
Raczej najem pojdzie w górę (bo musi), ale z wartosci calego kontraktu moze z 15-30% będzie dla Wisły. A ile to będzie?

Kontrakty na stadiony (ktore je maja) opiewaja lub opiewaly w kwotach od 1.5 do 7 mln rocznie. Ja obstawiam ze moze uda sie kogos znaleźć w okolicach 2 mln rocznie, patrzac ze nikt sie dotychczas tu nie pchal. Przy normalnym stadionie/zarzadzaniu/Wisle w esa/pelnej komercjalizacji stadionu to mogłoby byc nawet 6 mln zl (tyle 14 lat temu (!) placila Pepsi za stadion Legii

Tu ich wykaz jak to wygladalo w innych miejsach https://dziennikzachodni.pl/stadion-.../c3p2-27433825
Ostatnio edytowane przez Karherop : 09.05.2025 o godz. 13:27.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów