|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
wredny.bardzo ja tak samo
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
] a pisałem z Pana Tadka porównalem ta lafirynde Telimene ze skromna Zosią i scharakteryzowalem, myśle że będzie git.![]()
Perkele!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
A ja w ostatnim mam inf op inf inf. Może pkt chociaż dostanę.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
panowie 3 rażące błędy rzeczowe i egzaminator moze nie ocenic pracy i wystawić 0... wiec jesli raz ktos pomylił epoke, imię bohaterki to odejmą ci 1 pkt za bl rzeczowy.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dlatego nie pisałem prawie wcale nazwisk, epok itd skupiłem sie na charakterystyce i porównaniu tylko. Tak jak chcieli w poleceniu.
![]()
Perkele!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
i tak stracisz punkt z klucza
(np za brak podania epoki) po za tym, nie spodziewałem sie ze temat bedzie tak prosty. Wogóle nie chcieli odnosić sie do całosci poematu. Ja czytałem kolejne wersy tych fragmentów z PT i wypisywałem cechy w eseju... po kolei jak idzie ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
|
WERONIKA - imię o niejasnej etymologii. Najprawdopodobniej pochodzi z języka greckiego od słów: phero- ("nieść") oraz nike ("zwycięstwo") i stanowi oboczną wersję imienia Berenika. Tradycja wywodzi je od greckiego określenia iere eikon ("święte oblicze"), co związane jest z biblijnym przekazem o tzw. chuście (mandylionie) św. Weroniki, na której odbiła się twarz Chrystusa.
Zdrobnienia: Weroniczka, Weronka Weronka to zdrobnienie od Weroniki bądź forma dialektyczna tego imienia. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Na rozluźnienie. Albo powaga, albo prowokacja, ale śmieszne ![]() Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez pirat.z.karaibow : 04.05.2009 o godz. 13:55.
![]() |
||
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
pisaliście ze będzie Pan Tadeusz i był,jedyna ksiązka z której się lepiej przygotowałem
ale i tak wybrałem chłopów. Wg.mnie ta matura główna była łatwiejsza niż próbne pozwodzenia wszystkim życze ![]() ![]() ![]() "..i przysięgam być wiernym Ojczyźnie mej, Rzeczypospolitej Polskiej, stać nieugięcie na straży Jej honoru.." |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A jak napisałem że Pan Tadeusz to epopeja narodowa i tłem jest przemarsz wojsk napoleońskich przez Litwę to za to są jakieś dodatkowe pkt?
![]()
Perkele!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
W większości przypadków jest łatwiejsza, nauczyciele tylko nakręcają, że to nie wiadomo co będzie. W sumie im się nie dziwię, bo trochę przypał byłby jak pół klasy nie zdało u danego nauczyciela.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
Przychodze sobie spokojnie z uczelni i chce zobaczyc jak naszym Wiślackim maturzystom poszlo i widze rozkminke na 2 strony o Weronce
Życze wam zebyscie do konca matury mieli takie problemy. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
To może ja też sie podziele swoimi problemami
Wogóle nie czytałem lektur,kompletnie nic..wczoraj wieczorem coś mnie tkneło i przeczytałem streszczenia dosyć szczegułowe przedwiosnia i ..PANA TADEUSZA ? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
raczej plus, chyba, ze akapitami pisałes o czym innym... to ci napiszą nie na temat...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
Spoko pirat, bedzie dobrze
![]() WhiteStar - a ja mysle, ze neutralnie. Zawsze, nawet jesli w temacie nie pisze, jest pare punktow za odniesienie sie do calosci, z drugiej jednak strony odnoszac sie do calosci nie napisales wszystkiego z fragmentu wiec pewnie kilka punktow tez pojdzie. BTW, maturzysci ile trwala podstawowa matura z Polskiego? Z kumplami sie zalozylem, ze 170 minut. Wygralem ? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wygrałeś, 3 godziny bez 10 minut
czyli 170 minut.![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
ja pisałem 2,45 i napisałem wypracowanie na 3 strony.
a Wy jak ? ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Skończyłem około 11:20.
436 słów. ~ 2.5 strony. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
|
Viva Mauro!
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Ja pisałam niecałe 2
Ale co z tego będzie to nie wiem ![]() ![]()
"Zawodnicy odchodzą, a miłość do klubu pozostaje na zawsze..." Ola7
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
na angielskim jak jest list, to musi mieć 150 słów, jak masz za mało / za dużo to ucinają Ci punkty.
A na Polskim piszesz na tyle miejsca ile Ci dali po prostu ? nie ma limitów ? Btw. na odreagowanie: http://www.youtube.com/watch?v=7B4ep...e=channel_page ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
na polskim wypracowanie musi zawierać 250 słów,jesli napiszesz na wiecej to nic sie nie stanie
.Nie jestem pewien ale chyba gdy praca liczy mniej niż 60 słów to wogóle nie jest sprawdzana natomiast jesli ma 61 to juz egzaminator musi taką prace sprawdzić,pisze,że nie wiem bo tak jest z angielskim..a w polskim..chyba tak samo ale pewny nie jestem. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Tylko, ze ja sie przejechalem na tym na probnej. W poleceniu pisze okolo 250 slow, wiec mialem 230 czy cos takiego. Pozniej sie dowiedzialem, ze do slow nie wliczaja sie np. spojniki, przyimki itp. (czyli inaczej niz w angielskim), dodatkowo jak napiszesz Henryk Sienkiewisz, to jest to traktowane jako jedno slowo, i wyszlo, ze mialem cos ledwo ponad 200. Babka od polskiego mi mowila, ze jakbym mial upierdliwego egzaminatora, moglby mnie ujebac
Aro1234 - hmm no to dziwne... jakby jednak nie bylo, limit na pewno osiagnalm ;p
Ostatnio edytowane przez Coolpick : 04.05.2009 o godz. 14:27.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Coolpick - nam polonistka mówiła, że liczy się wszystko: "i", "w" , "z" każde jako jedno słowo...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Około 250 słów to 2 kartki. O to z tym chodzi. Nie ma górnej granicy w ilości słów w wypracowaniu.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
onet.pl
Cytat:
___ ale ogólne rozeznanie trzeba mieć.
Ostatnio edytowane przez Mario Nh : 04.05.2009 o godz. 14:42.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Wiem, mowie o dolnej granicy ;] ale jak praca jest wlasnie na ~~ strony, to egzaminator slow oczywiscie nie liczy. Jesli napisalbys 1,5, to wtedy, zeby Cie oblac musi slowa policzyc
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zaliczą. Mam tak samo. "My" = autor + czytelnicy.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na te odpowiedzi nie ma co patrzeć bo można sie albo niepotrzebnie zdenerwować albo ucieszyć..Twoja matura będzie oceniana wg klucza i może być tak ze teraz miałbys dobrą odpowiedz a później okaże sie jednak,że w kluczu było inaczej.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
http://matura.gazeta.pl/matura/1,795...dpowiedzi.html
Wg tych odpowiedzi mam 13-14 pkt / 20 ale wydaje mi się to lekka bzdura, szczególnie zadanie 7 i 11... ;] Zadziwia mnie też fakt iż w zdaniu 1 w zadaniu 13 jest informacja, a nie opinia... Cóż, trzeba czekać dalej na odp - te prawdziwe z klucza. ![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|