The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.06.2010, 22:35
Baala napisał(a):Wyświetl post
To byłby niezły hicior, tylko trochę w Jadze za dużo defensywnych pomocników, ale jeśli by grał w środku obrony to byłby dużym wzmocnieniem przed pucharami.
Wg 90minut.pl do Jagi przymierzany jest też... Victor Agali , wygasł jego kontrakt z Levadiakosem i jest wolnym zawodnikiem. Oj w tym roku naprawdę ciekawe rzeczy się dzieją w okienku transferowym.
Odpowiedz cytując
jasnyGwint
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 04.06.2010, 21:00
Nikt nie pisze o nagłym zwrocie akcji w transferze najlepszego polskiego piłkarza z najlepszego polskiego klubu?
http://www.sport.pl/celebrities/1,96...lackburn_.html
Myśle, że 7 mln to i tak mało i pójdzie za 10.
Odpowiedz cytując
tormenthor
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 04.06.2010, 21:15
Słodkie pierdzenie ;-) Jedyną ofertą, która trafiła na stół Rutkowskiego jest ta opiewająca na ok. 4mln E z Borrussi. Po odjęciu 900 tys dla piłkarza i menedzera i prowizji dla PZPN wychodzi z tego niecałe 3 mln dla Lecha i dlatego Rutkowski się tak piekli. Dla mnie koleś jest przereklamowany, a jego osiągnięcia nie powalają - grając w mistrzu Polski zdobył mniej bramek aniżeli Chinyama w poprzednim sezonie. A o tym że Chinyama nie jest piłkarzem, a atletycznie zbudowanym, niezbyt mądrym przedstawicielem rasy negroidalnej,biegającym bezwładnie po boisku, nie muszę chyba nikomu przypominać.
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 04.06.2010, 21:23
tormenthor aż jestem ciekaw jak opisałbys siebie Nie odpowiadaj, sam sobie odpowiem w myślach.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 04.06.2010, 21:32
E tam - dobrze napisał
Te 7 melonów to pewnie po oglądnięciu przez Blackburn meczów z Finlandią i Serbią...po Hiszpanii dycha pęknie jak nic

ps a tak w ogóle to ciekawe kto tu kogo przetrzyma - Rutkowski ma przewagę bo sprzedawać nie musi a Lewandowski ma ogromne ciśnienie
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 04.06.2010 o godz. 21:35.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 04.06.2010, 21:46
bridgeburner napisał(a):Wyświetl post
Przecież on w Doniecku z premiami wyciąga z 1,5 mln E na rok
Mało mi się prawdopodobne to wydaje
bardzo mało
w Rosji czy na Cyprze zarobiłby 3 x tyle co w Jadze
A na kadre i tak ma szanse mizerne - Smuda zupełnie go nie ceni
o czym parokrotnie wspominał w różnych wypowiedziach
Właśnie dlatego tak ciężko jest polskim klubom wyciągnąć sensownego piłkarza. Skoro taki kołek zarabia 1,5 miliona na Ukrainie. Nie stanowimy konkurencji ani finansowo, ani sportowo, ani to prestiż żaden u nas grać
Odpowiedz cytując
avangarda
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 04.06.2010, 22:00
1q2 napisał(a):Wyświetl post
E tam - dobrze napisał
Te 7 melonów to pewnie po oglądnięciu przez Blackburn meczów z Finlandią i Serbią...po Hiszpanii dycha pęknie jak nic

ps a tak w ogóle to ciekawe kto tu kogo przetrzyma - Rutkowski ma przewagę bo sprzedawać nie musi a Lewandowski ma ogromne ciśnienie
Lewandowski ma ciśnienie, ale za rok będzie mógł wypowiedzieć umowę na prawie Webstera i Rutkowski zobaczy dużo mniej niż 'ponad 3 mln euro'
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 04.06.2010, 22:02
siuśmajtek napisał(a):Wyświetl post
Lewandowski ma ciśnienie, ale za rok będzie mógł wypowiedzieć umowę na prawie Webstera i Rutkowski zobaczy dużo mniej niż 'ponad 3 mln euro'
podobno nie będzie mógł wypowiedzieć umowy za pomocą tego prawa bo musi być kontrakt minimum 4.5 letni a Lewandowski ma tylko 4 letni kontrakt. Była jakiś czas temu rozmowa na ten temat w dziale Ekstraklasa.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 04.06.2010, 23:41
Piotr Reiss w Poloni Bytom ?
http://www.90minut.pl/news/125/news1...m-Reissem.html
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 05.06.2010, 07:53
Tak, według danych podanych przez stronę oficjalną Amiki Lewy ma 4-letni kontrakt. Tymczasem wedle tego, co można przeczytać o prawie Webstera dotyczy ono tylko kontraktów długoterminowych, czyli 4,5 letnich i dłuższych.

Ale pojawił się mały problem. We wczorajszym wywiadzie Kucharski mówi tak:
Cytat:
C.K.: Brak podpisów pod umową transferu do Borussii nie jest złym rozwiązaniem dla Roberta. Dla Lecha już tak, bo za rok ewentualna transakcja może być znacznie mniej korzystna finansowo. Gazeta: Brzmi jak szantaż wobec Lecha: nie puścicie go teraz, za rok dostaniecie za niego niewiele, bo Lewandowski będzie mógł odejść na mocy prawa Webstera za 150 tys. euro. C.K.: Takie są przepisy FIFA. Prezes Rutkowski zdaje sobie sprawę, że to może ostatni moment, kiedy dostanie za ten transfer wielomilionową kwotę.
Zakładam, że Czarek Kucharski wnikliwiej niż ja analizował przepisy FIFA. Bo to on, a nie ja ma zainkasować za ten transfer 450 tys. € Sądzę więc, że możemy mu zaufać w tej kwestii. To on ma rację, a ja się myliłem. Lewy może za rok skorzystać z prawa Webstera.

Problem z Lewandowskim jest także tej natury:
Cytat:
niemiecki "Bild" na podstawie źródeł w Borussii pisze, że chodzi w sumie o 20 proc. kwoty transferowej, czyli po 10 proc. dla piłkarza i jego agenta
Wcześniej mówiono o 10% - po 5% dla zawodnika i menedżera. Już się nie dziwię, czemu to Amika pozyskała Lewandowskiego, nie Wisła. U nas taki zapis kontraktowy po prostu by nie przeszedł.

Ja wiem, że 20% z 4,5 mln € musi boleć, ale przecież widziały gały, co brały? Amika ośmiesza się przed całą piłkarską Polską, próbując wymusić na zawodniku rezygnację z pieniędzy, które mu się zwyczajnie należą.

I jeszcze z innej beczki:

http://www.sport.pl/sport/1,67926,79...lal_testy.html

Cytat:
Nawet nie usiedliśmy do rozmów, gdy dowiedzieliśmy się o wynikach (testów medycznych). Rozmawiali z nimi, a potem z nami tylko lekarze i to nam wystarczyło
Toż to chyba ten sam mityczny Kamburow, co kiedyś miał nas wzmocnić...
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Bartuk1906
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 05.06.2010, 08:07
Tak żeby rozwiać wszelkie wątpliwości :

Prawo Webstera

Jego źródłem jest prawo wspólnotowe, zaś bezpośrednio opiera się ono na przepisie zawartym w artykule 17 Regulaminu FIFA , pozwalającym piłkarzowi jednostronnie go wypowiedzieć po upływie tzw. "okresu ochronnego":
  • 3 lat od daty zawarcia kontraktu (w przypadku umowy długoterminowej, tj. dłuższej niż trzy lata i krótszej niż pięć, dla graczy, którzy nie ukończyli 28 roku życia),

Czyli jak nie sprzedadzą Lewandowskiego w tym okienku, to Robert w przyszłym sezonie może skorzystać z tego prawa jakoś mnie to nie martwi...

E:

a Jaga na prawdę nie żartuje w przyszłym sezonie mogą być groźni...

http://www.transfery.info/news-full-12236.html
Ostatnio edytowane przez Bartuk1906 : 05.06.2010 o godz. 08:15.
Semper Fidelis!
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 05.06.2010, 08:12
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Tak, według danych podanych przez stronę oficjalną Amiki Lewy ma 4-letni kontrakt. Tymczasem wedle tego, co można przeczytać o prawie Webstera dotyczy ono tylko kontraktów długoterminowych, czyli 4,5 letnich i dłuższych.

Ale pojawił się mały problem. We wczorajszym wywiadzie Kucharski mówi tak:

Zakładam, że Czarek Kucharski wnikliwiej niż ja analizował przepisy FIFA. Bo to on, a nie ja ma zainkasować za ten transfer 450 tys. € Sądzę więc, że możemy mu zaufać w tej kwestii. To on ma rację, a ja się myliłem. Lewy może za rok skorzystać z prawa Webstera.
Bez dwóch zdań ma rację, bo wskazuje na to definicja umowy długoterminowej-dłuzsza niż 3 lata- i nie krótsza niż 5. Czyli można wypowiedzięc umowę i przenieść na mocy prawa Webstera w okresie:
-3 lat od daty zawarcia kontraktu (w przypadku umowy długoterminowej, tj. dłuższej niż trzy lata i krótszej niż pięć, dla graczy, którzy nie ukończyli 28 roku życia),

-2 lat od daty zawarcia kontraktu (w przypadku umowy długoterminowej, tj. dłuższej niż dwa lata i krótszej niż pięć,dla graczy, którzy ukończyli 28 rok życia

Lewandowski mając kontrakt na 4 lata spełnia wszystkie warunki. Lech musi go puścić jeżeli chce zarobić .Wie to Borussia i dlatego nie zamierza przepłacać. Z drugiej strony Lewandowski poświecając 200 czy 300 tysięcy euro otrzymuje podwyżke z pensji polskiej na niemiecka. Czyli jakies 8 razy więcej, bo ma dostac około miliona euro na rok w Borussii. Bilans zysków i strat będzie i tak dodatni.
Ostatnio edytowane przez Pan Jotka : 05.06.2010 o godz. 08:33.
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 05.06.2010, 08:49
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Ja wiem, że 20% z 4,5 mln € musi boleć, ale przecież widziały gały, co brały? Amika ośmiesza się przed całą piłkarską Polską, próbując wymusić na zawodniku rezygnację z pieniędzy, które mu się zwyczajnie należą.
Z tym na naszym forum to się akurat nie rozpędzaj, bo.... lepiej nie.

Rutkowski moze kombinować też tak, że Lewandowski zostanie, awansują do LM i łykną wielką kasę i....
Wtedy przedłużą z nim kontrakt, by sprzedać go wypromowanego po LM i zgodzą się nawet na oddanie 30% jemu i Kucharskiemu. Zarobi Lewandowski, zarobi Kucharski i zarobi podwójnie Amica za LM (tfu) i za Lewego.
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 05.06.2010, 09:23
gigant napisał(a):Wyświetl post
Rutkowski moze kombinować też tak, że Lewandowski zostanie, awansują do LM i łykną wielką kasę i....
Wtedy przedłużą z nim kontrakt, by sprzedać go wypromowanego po LM i zgodzą się nawet na oddanie 30% jemu i Kucharskiemu. Zarobi Lewandowski, zarobi Kucharski i zarobi podwójnie Amica za LM (tfu) i za Lewego.
Wątpię, że jak awansują to kontrakt zostanie przedłużony. Właśnie wtedy Lewandowski zda sobie sprawę z tego, że zagranica jest tuż tuż (jeszcze będzie mógł się w LM wypromować) i na transferze zależeć mu będzie tym bardziej.

No dziwna ta decyzja Szatałowa, jeszcze w trakcie sezonu nie chciał Smolarka dlatego, że jego pensja może pogorszyć atmosferę w drużynie. Czy takiej atmosfery nie pogorszy zawodnik który był zamieszany w korupcję (no niby oczyszczony, ale jednak).

Jaga jak zwykle ciekawie, już w tamtym sezonie była groźna, a co dopiero teraz. Widać, że zależy im na europejskich pucharach, gorzej z Ruchem.... i z nami (ale powinno się to zmienić mam nadzieję).
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 05.06.2010, 09:35
Reksio33 napisał(a):Wyświetl post
Wątpię, że jak awansują to kontrakt zostanie przedłużony. Właśnie wtedy Lewandowski zda sobie sprawę z tego, że zagranica jest tuż tuż (jeszcze będzie mógł się w LM wypromować) i na transferze zależeć mu będzie tym bardziej.
Z tym że jak zagra w barwach Amiki w eliminacjach, to zamyka sobie drogę do pucharów w innych klubach w tym sezonie.
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
Luk_Biala_Gwiazda
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 05.06.2010, 11:04
gigant napisał(a):Wyświetl post
Z tym że jak zagra w barwach Amiki w eliminacjach, to zamyka sobie drogę do pucharów w innych klubach w tym sezonie.
Przepisy sie w tym roku zmieniaja. Jesli zagra w eliminacjach LM w Lechu i przejdzie do innego klubu, to moze grac w pucharach.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 05.06.2010, 12:04
Ruch Radzionków złożył oferte Reissowi
http://www.90minut.pl/news/125/news1...-Reissowi.html
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 05.06.2010, 18:15
Ja myślę, że Rutkowski chce grać o całą pulę, czyli o awans do Ligi Mistrzów. Fakty są takie, że Amika - dzięki zmianom wprowadzonym przez Platiniego - ma wyjątkowo łatwą drogę do tych rozgrywek.

Awans do LM to wymierne korzyści finansowe, ale i marketingowe. Amika będzie mogła ogłosić, że jest pierwszym polskim zespołem w tych rozgrywkach od kilkunastu lat. To daje możliwości odskoczenia od reszty klubów w ekstraklasie na dwie długości. To oznacza tłumy pikników na stadionie i kolejki sponsorów, oferujących spore pieniądze.

Więc można poświęcić kasę za Lewandowskiego i pogodzić się z jego odejściem za rok, poprzez Webstera. Jest tylko jedno "ale". Co prawda Kucharski zarzeka się, że Robercik jest profesjonalistą i będzie dalej dawał z siebie 100%. Ale już na meczach kadry widać, że chłopak zupełnie gdzie indziej jest myślami. Napalił się na tą Borussię i ew. fiasko transferowe może spowodować, że chwyci "doła".

Ja na to co się dzieje w Poznaniu patrzę z dużym zainteresowaniem. Rutkowski jest kolejnym - po Cupiale, Drzymale, Walterze - który chce budować silny klub na europejskie puchary. I jestem niezwykle ciekawy, czy uda mu się zatrzymać najlepszych grajków przed decydującym starciem o Ligę Mistrzów. Do tej pory nikomu się to nie udało.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 06.06.2010, 01:11
Legii się udało w 2006 roku utrzymać kadrę. Odszedł jedynie Djoković, Janczyk i Kucharski. Żaden nie był niezbędny, no może poza Czarkiem, ale on kończył karierę. Natomiast dwa głowne ogniwa - Roger/Edson zostały (nawet Fabiański jeszcze grał).
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 06.06.2010, 14:12
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Legii się udało w 2006 roku utrzymać kadrę. Odszedł jedynie Djoković, Janczyk i Kucharski. Żaden nie był niezbędny, no może poza Czarkiem, ale on kończył karierę. Natomiast dwa głowne ogniwa - Roger/Edson zostały (nawet Fabiański jeszcze grał).
No i nie zapominajmy o Piotrku Włodarczyku.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 06.06.2010, 14:33
Wojtek_Lok napisał(a):Wyświetl post
ale Nedza odszedł rok później, nie puścili swojej gwiazdy przed walką o LM

EDIT: Chyba że Tobie właśnie o to chodziło bo można to na dwa sposoby zrozumieć
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 06.06.2010 o godz. 14:37.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 06.06.2010, 15:23
Wojtek_Lok napisał(a):Wyświetl post
Od Piotrka prosze się odstosunkować. Sieknął jedną z 3-4 bramek jakie zabrałbym ze sobą na bezludną wyspę. Z Szachtarem oczywiście. Chociaż ta w Ziemniakowie też zacna
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 06.06.2010, 15:50
Właśnie od Piotrka się odwalić... strzelił blisko 100 bramek w lidze
Odpowiedz cytując
John1906
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 06.06.2010, 17:45
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Właśnie od Piotrka się odwalić... strzelił blisko 100 bramek w lidze
To teraz napisz ile miał sytuacji stuprocentowych? Pewnie z 10 razy tyle
W naszych sercach nie ma litości.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 06.06.2010, 21:33
A potem porównaj sobie jego dorobek bramkowy z naszymi 'klasowymi ligowymi napastnikami" w stylu Grzelaka, Nowaka, Grosickiego czy Boguskiego.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
SpoXsteR
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 06.06.2010, 21:44
Po czym porownaj sobie start z pilka Wlodarczyka a Boguskiego
ten pierwszy jak sie nie myle 93 rok, Boguski 2002, pogadamy za 10 lat..
Ostatnio edytowane przez SpoXsteR : 06.06.2010 o godz. 21:48.
Odpowiedz cytując
cisse1906
Member

Od: 05.2010

Stary 06.06.2010, 21:46
Grosicki ma 22 lata, ciężko strzelić ponad 90 bramek w tym wieku. Chyba, że jest się Messim, Ronaldo, Rooneyem
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 06.06.2010, 21:55
SpoXsteR napisał(a):Wyświetl post
Po czym porownaj sobie start z pilka Wlodarczyka a Boguskiego
ten pierwszy jak sie nie myle 93 rok, Boguski 2002, pogadamy za 10 lat..
Z chęcią To samo się tyczy Grosickiego, Sobiecha etc.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
cisse1906
Member

Od: 05.2010

Stary 07.06.2010, 10:31
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,1715,ti...l?ticaid=1a4db

Cytat:
Zdaniem "FN" Borussia zredukowała ofertę za wykupienie napastnika "Kolejorza" i teraz daje "tylko" 3,5 miliona euro. To o półtora miliona mniej niż chce Lech. Za taką kwotę mistrz Polski na pewno nie sprzeda króla strzelców Ekstraklasy, tym bardziej, że są ponoć kluby skłonne wyłożyć zdecydowanie więcej.
z trudem powstrzymam się od komentarza
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 07.06.2010, 18:31
Z tą Polonią Warszawa to dziwna sprawa.
Wojciechowskiemu ludzi na budowie chyba brakuje,
że tak piłkarzy masowo skupuje.
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów