The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
PitM
Member

Od: 04.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.08.2016, 11:08
Bijemy w tym temacie rekordy myślenia życzeniowego dochodząc do absurdu.
Odrobina logicznego myślenia potrzebna.

O Panu JM wiadomo tyle że lubi się lansować, nie wiadomo skąd ma kasę i czy ma. o MC wiadomo więcej ale nie są to optymistyczne wieści. Wielu liczy na zakupy jak po wejściu BC ale ludzie to jest absolutnie nie ta liga, Im obojętne było jaki klub kupią czujecie to? Kupili se zabawkę za pewnie śmieszne pieniądze jak na historię którą Wisła posiada.

Czy ktoś za nimi stoi?

Jeżeli nikt za nimi nie stoi to jesteśmy w czarnej dupie. Przypomnijcie se ile TF musiała sypnąć żeby dostać licencje.
Jeżeli ktoś za nimi stoi to chyba jeszcze gorzej. Wierzycie w cuda ze ktoś osobiście lub firma pakuje kasę nic z tego nie mając? O jakich zyskach w zamian mowa jak Wisła to finansowy trup. Tutaj jeśli ktoś sie kryje to tylko z negatywnych względów/zamiarów.

"Nie lekceważcie tez innej kwestii. TF jest pod nadzorem banków i Cupiał nie mógł tez sprzedać Wisły bez gwarancji byle komu. Na to tez patrzą banki bo
dysponowanie majątkiem, który jest pod ich nadzorem. Np. za symboliczna 1zl."
A to dobre, bank sie sprzeciwi sprzedazy podmiotu który generuje tylko straty? i będzie sie troszczył żeby ktos przypadkiem nie kupił trupa?

Kupili se zabawkę jak Wojciechowskie, Cacki itp...
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 04.08.2016, 11:18
Rob_Zombie napisał(a):Wyświetl post
Cupiał przez 19 lat się z nikim nie komunikował, i nikt z tym nie miał problemu. Spokojnie ludzie, ja mam gdzieś ich konferencje itp. "Po owocach ich poznacie". Za rok, dwa przyjdzie czas ocen, dla mnie Meresiński może nawet słowa mediom nie powiedzieć i nawet na sekunde nie pojawić się na żadnych prasowych spędach, bo to niczemu nie służy. Poza zaspokojeniem jakiś dziwnych żądzy paru krzykaczy.
Już nie mówiąc o tym iż wolę model cichego właściciela jak Cupiał niż koralika co to nie potrafi przeżyć dnia bez udzielenia wywiadu.
Wg mnie to Meresiński wpisuje się w styl koralika - fejsbuk, lans, tłyter. Chłop lubi się pochwalić co jada na śniadanie, jak nie bezpośrednio to poprzez narzeczoną....
Sorry to nawet nie styl koralika - wg mnie jest jeszcze gorzej... Patrzę na tę hucpę i chyba mam takie same okulary jak Plankton/7kotów, a może chodzi tutaj nie o okulary tylko o oczekiwania i doświadczenia zdobyte przez kilkanaście lat?
Jak na razie styl "wejścia" nowych właścicieli w klub jest daleki od uznawanej przez mnie normy i bynajmniej nie oczekuję tutaj hasła: dzisiaj przychodzi X, jutro Y, w sobotę Z i oczekujemy zdobycia 81 punktów w sezonie zasadniczym. Chciałbym wiedzieć kto faktycznie nabył akcje spółki, jakie plany w zakresie zmiany sposobu zarządzania spółką przyjmuje, kto będzie zarządzał klubem.
Rzucenie na klubowym tłyterze hasła o "nawet 5 transferach w tym jednym tuż, tuż..." czy jako podał nasz forumowicz zmięty "jeżeli ktoś tu jest kilkanaście lat, to nie znaczy, że będzie jutro (na spotkaniu z piłkarzami)..." to jasne wykazanie, że określenia rzucone w kierunku "nowych właścicieli" są jak najbardziej uprawnione..... Leśnodorski latający po mediach czy twitterze zachowuje się zdecydowanie bardziej normalnie....
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
fazior
Member

Od: 11.2010

Stary 04.08.2016, 11:23
Troche starszy artykol, ale nieco mowiacy o kulisach sprzedaży wisly. TF musiala mocno przeswietlic obecnych wlascicieli, ze zgodzila się na sprzedaż Wisly S.A.
http://www.dziennikpolski24.pl/sport...95/#komentarze
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 04.08.2016, 11:26
@PitM,

Nawołujesz do logicznego myślenia, a sam go nie stosujesz.

Serio myślisz, że do Cupiała, który tyle lat nie chciał sprzedawać klubu, który postawił wysokie wymagania przyszłemu nabywcy, wszedł warszawski playboy bez żadnych pleców i kupił Wisłę? Zostałby wyśmiany przy próbie umówienia się na rozmowy.

Wymagania były wysokie i odbiło się od nich wielu innych inwestorów.

Więc na logikę są takie warianty:
a/ Cupiał jest niepoczytalny i dał się oszukać pozerowi
b/ za Panami nie stoi jeden konkretny magnat, bardziej grupa firm. Panowie przedtsawili madry biznesplan na Wisle, a sponsorzy pozwoli na wystawienie gwarancji bankowych
c/ stoi za nimi konkretna osoba, firma (np. Nigeryczjczyk)
d/ nie stoi za nimi nikt, Meresinski z Citko sami mają majątek, który pozwolił im uzyskac gwarancje bankowe. A teraz będą działali na to aby Wisle dobrze zarządzać.

TYLE. Na logikę - nie ma innych wariantów.

Odrzucamy a - ponieważ Cupiał za długo jest w biznesie, aby dać się podejść 30 latkowi. d - wiedząc, że wymagania były wysokie, nie sądze, aby sami byli w stanie je spełnić.

I jeszcze jedno - gwarancje bankowe. To nie jest świstek jak wielu tu sądzi! Na zasadzie: bank mi sprawdził czy mam pieniądze na koncie, Ok, ma dajemy gwarancje. To dokument prawa bankowego, na podstawie którego bank zoobowiazuje się do pokrycia tych gwarancji gdyby zleceniodawca ich wystawienia (w tym wypadku JM i MC) nie byli w stanie tego zrobić.
Każdy kto ma choby wiedze o bankach najbardziej podstawowa wie, ze nie odpuszcza nikomu nawet 1zl. Wyobrazcie sobie jak sprawdzają kogos komu wystawiają taki dokument na kilka mln zł.

Przypomnijcie sobie jak często kluby tureckie miały problemy z przedstawieniem takowych i transfery nie dochodzily do skutku.
Ostatnio edytowane przez nesta : 04.08.2016 o godz. 11:28.
Rob_Zombie
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 04.08.2016, 11:33
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Chciałbym wiedzieć kto faktycznie nabył akcje spółki, jakie plany w zakresie zmiany sposobu zarządzania spółką przyjmuje, kto będzie zarządzał klubem.
Kupił Citko z Meresińskim, ale dokładnie jak napisałem wcześniej co by na takiej konfie nie powiedzieli funkykovale i jemu podobni i tak będą wiedzieli lepiej że to słupy Więc taka zabawa i tak nie ma sensu...
Poza tym ludzie... Lanser i pozer, bo jego dziewczyna wrzuciła zdjęcia na instagrama.. miejscie litość. Jakby kierował nim lans to przecież już dawno udzielałby wywiadów jako właściciel Wisły Kraków. Ale że nie udziela, ale trzeva się na siłę przypieprzyć to.. "ALE JEGO DZIEWCZYNA WRZUCIŁA ZDJĘCIE NA INSTA. Żenujący typ!".
c.
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 04.08.2016, 11:51
Instagram do tego wlasnie sluzy by wrzucac zdjecia. wszelkiej kategorii

Meresinski zreszta ma zablokowane konto na instagramie (tz. prywatne), to samo na facebooku, a na twitterze nic nie wrzuca. To czym ma sie lansowac skoro ma włączoną funkcje blokady publicznej.
Ostatnio edytowane przez c. : 04.08.2016 o godz. 11:55.
PitM
Member

Stary 04.08.2016, 12:05
@Nesta

Jest jeszcze taki wariant że Cupiała nagle przycisnęły okoliczności że trzeba już sprzedać a Ci byli akurat na tapecie.

Ja to czarno widze i moze nie jestem przez to obiektywny.
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 04.08.2016, 12:18
PitM napisał(a):Wyświetl post
@Nesta

Jest jeszcze taki wariant że Cupiała nagle przycisnęły okoliczności że trzeba już sprzedać a Ci byli akurat na tapecie.

Ja to czarno widze i moze nie jestem przez to obiektywny.
No i na szczęście ta teze jestem w stanie obalić. Chętnych było więcej. Rozmowy były. Pewnie bardziej lub mniej konkretne. Ale na pewno nie byli jedynymi.
PitM
Member

Stary 04.08.2016, 12:23
Czyli BC wybierał spośród chętnych komu sprzeda i najlepsi okazali się goście którym nie wyszło kupno Korony. Pozostali to dopiero musieli być prze....je.
Ostatnio edytowane przez PitM : 04.08.2016 o godz. 12:28.
Davey777
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 04.08.2016, 13:05
Było podobno wiecej zainteresowanych. Czymś musieli zaintrygować BC że to właśnie im sprzedał. W tym tkwi nadzieja, że jakiś kapitał za nimi stoi i nie bedzie aż tak źle
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 04.08.2016, 13:23
Tak napisałem wcześniej. Był na początku szereg kryteriów. Na pewno po części negocjowalnych, po części nie... Tyle tylko wiem że nie łatwo było je spełnić...
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 04.08.2016, 13:26
Rob_Zombie napisał(a):Wyświetl post
Kupił Citko z Meresińskim, ale dokładnie jak napisałem wcześniej co by na takiej konfie nie powiedzieli funkykovale i jemu podobni i tak będą wiedzieli lepiej że to słupy Więc taka zabawa i tak nie ma sensu...
Poza tym ludzie... Lanser i pozer, bo jego dziewczyna wrzuciła zdjęcia na instagrama.. miejscie litość. Jakby kierował nim lans to przecież już dawno udzielałby wywiadów jako właściciel Wisły Kraków. Ale że nie udziela, ale trzeva się na siłę przypieprzyć to.. "ALE JEGO DZIEWCZYNA WRZUCIŁA ZDJĘCIE NA INSTA. Żenujący typ!".
Sorry kolego jeżeli twierdzisz, że pp Meresiński i Citko nabyli akcje na własny rachunek to podziwiam Twoją przenikliwość i doświadczenie...
Wg mnie jest to powiernicze nabycie akcji w imieniu albo jakiegoś podmiotu albo grupy podmiotów, bo w to, że Panowie właściciele dysponują możliwościami finansowymi nie tylko na zakup klubu, ale również na jego funkcjonowanie raczej nie jestem w stanie uwierzyć.....
Natomiast biorąc pod uwagę kondycję finansową klubu, który od kilku lat przynosi spor straty a na dodatek nie ma zbyt wielu zawodników, których można sprzedać (jak chociażby Legia, która z transferów ma regularnie spore pieniądze) to z bieżących środków trudno będzie sfinansować koszty nabycia klubu przez obu Panów, jak zrobili to chociażby Glazer w MU...
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 04.08.2016, 13:47
czy jest gdzies oficjalne info za ile klub został sprzedany?
Tj. ile wyłożył nowy własciciel? Nie jakies obligacje, listy intencyjne, dlugi ..... muje. Ile wydał?
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Mat1977
Member

Od: 06.2011

Stary 04.08.2016, 14:04
Nigdy nie komentowalem ale sytuacja wyglada bardzo dziwnie.
Man nadzieje ze sie myle ale... teorie o slupach idt jakos do mnie nie przemawia, a kombinowane w ta strone brzmi jak szukanie jakikolwiek pozytywnych wiadomosci. Gdyby panowie Meresinski i Citko nie chcieli jeszcze kilka dni wczesniej kupic Korony to .... ok mozna zrozumiec. Mieli swietny plan, czesc kasy oddadza w kilka lat panu B.C... itd itp, czyli podobnie jak w Warszawie ale ale. Po pierwsze bez urazy dla mieskzancow Kielc, ale gdzie Rzym a gdzie Krym, jak nie Korona to Wisla .
Pomijajac oczywisty fakt ze Wisla to Wisla !!!!!! ale plany sponsorskie zaleza od rejonu zasiegu, i 100000 innych wypadkowych. Dlug wewnetrzny Korony to pewnie nic a Wisly .... jak moza zmienic plany w 5 dni ? a przeciez chyba nie myslicie ze jednoczesnie negocjowali z Kielcami i B.C.
tak czytam i ...dalej nic nie wiem jak i pewnie wszyscy. Wedlug mnie bardzo slabo to wyglada, nie snuje teorii ale moglo byc 10000 powodow np. B.C. musial sie szybko pozbyc bo.... i tu pewnie mozna sobie cos dolozyc.
Porownywanie braku medialnosci B.C. (bo pamietam jak przychodzil do Wisly i ludzie tez sie bali co bedzie ) jest kompletnie bez sensu, bo nawet wtedy bez netu kazdy kto chcial mogl sie szybko dowiedziec kto to Boguslaw Cupial i ile ma kasy. Obawy w 1997 byly jak On podejdzie do klubu a nie czy go stac na to.
Podnoszone w tej dyskusji argumenty ze warszawski Koralik tez nie wrzucil nie wiadomo ile kasy jest dla mnie bez sensu... gosc jest z w-wawy nie intersuje sie bardzo ale chyba kibicem Legii od zawsze, byl w klubie chyba 2 lata zanim "kupili" z Mioduskim....itd.itp.
A u nas wyglad to jak sprzedaz last minute..... bardzo bardzo usiluje znalezc jakies pozytywy ale ich nie widze ....
np. temat gwarancji bankowych .... a troche sie orientuje...hmmmm nawet nie wiemy na jaka kwote te gwarancje, jedyne co sensownego wyczytalem to ze depozty byl wplacany w UK i....byl niezbyt duzy.... 200/300 tys a podobno mial zabezpieczac oplate dla B.C. oraz dlug wewnetrzny Wisly . wiec gwarancje bankowe na 15/20 mln PLN po 1 nie oznacza ze ktokolwiek ma 20 mln na koncie, to bardziej rodzaj ewentualnej pozyczki na podstawie business planu, zabezpieczen, projektowanych przychodow itp, tak jest w UK a skoro transakcja depozytowa byla zawarta tutaj...zaczynam nudzic.
Zostaje miec tylko nadzieje
Pozdrawiam Wszystkich
ps. przepraszam za brak polskich znakow i literowki
Mat1977
Member

Stary 04.08.2016, 14:07
zanim zamiescilem padlo sensowne pyatnie ile wydal ?
Oczywiscie nie wiem ale ....Ł200/300 tys a reszta kiedys jakos .....
Tyle milei dac w gotowce za Korone ....
SolidSnake
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 04.08.2016, 14:13
Podzielam w stu procentach wypowiedź MaT1977. Dziwny temat strasznie....
Zamiast zajmować się, kto do Wisły przyjdzie, lepiej czas szykować się na "wyjazdy" do Niepołomic, Krzeszowic itd..
BTW- citko nigdy Wisły nie darzył sympatią, a koralik długo wcześniej na Legii był obecny... brak jakiegokolwiek sytuacyjnego podobieństwa...
Smyrgu
Blood Brothers

Stary 04.08.2016, 14:17
ani nowy właściciel nie zaprezentował się tak ja na taką transakcję przystało (kto, co i gdzie kupił) jak również po 19 latach sprzedający nie wystosował informacji takiej jak ja na taką transakcję przystało (kto, co i gdzie sprzedał ).... czyli remis , obie strony milczą bo takie strzepy informacji i zachowań to sobie mozna do przyslowiego tyłka wsadzić...to naprawde jest ciekawe,że znikad nie wypłyneła żadna informacja na ten temat i że do tej pory nikomu nie udało się niczego potwierdzić...
ktoś kupił/ktoś sprzedał tylko w sumie niewiadomo dlaczego
BRUCE SPRINGSTEEN & THE E-STREET BAND

"This music is forever for me. It's the stage thing, that rush moment that you live for. It never lasts, but that's what you live for."
--Bruce Springsteen
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 04.08.2016, 14:19
ale co ma Citko do Leśnego?
Leśny jest prezesem i współwłascicielem.
Citko jest odpowiedzialny za działalność sportowa klubu...cokolwiek to znaczy

porownanie Leśnego do JM juz jest bardziej sensowne, ale dalej cech wspolnych jak na lekarstwo.
Co nie znaczy ze jest źle. Moze własnie wygralismy los na loterii. Historia rozliczy, historia.
p.s. raz jeszcze przeczytalem oswiadczenie...i czuj sie jakby to WSH pisało.
To ze napisano ze bylo mnóstwo kupców to nie musi oznaczać ze tak było. Pamietajcie - papier przyjmie wszystko
Ostatnio edytowane przez szprotson : 04.08.2016 o godz. 14:22.

nesta
Senior Member

Stary 04.08.2016, 14:21
Bo najprawdopodobniej nie ma skąd wypłynać Moze być tak, ze o szczegółach wie tylko Cupiał i jego córka. Nawet w klubie nie wiedza.
I w ten sposób dowiemy się o tym tylko jak bedą tego chcieli zainteresowani. Nie wykluczałbym wbrew pozorom, ze coś będzie na konferencji, ze nie będzie samych ogólników. Zobaczymy..
SolidSnake
Senior Member

Stary 04.08.2016, 14:22
Kiedy ta konferencja?
Mat1977
Member

Stary 04.08.2016, 14:22
I jeszcze jedna kwestia...100% akcji ? pan B.C. mial chyba 95 % a postale....nie znam umowy ale chyba byly rodzajem zabezpieczenia z "prawem pierwokupu" przez Towarzystwo. Jesli faktycznie z uwagi na brak zakupu przez TS stracili te 5% i faktycznie maja 100% .....
man nadzieje ze po prostu jestem glupi i nie widze czegos wiecej
Mat1977
Member

Stary 04.08.2016, 14:24
nie porownywalem do Citki tylko do J.M . wlasciciel i wspolwlasciciel
nesta
Senior Member

Stary 04.08.2016, 14:25
100% maja, sami to powiedzieli
Mat1977
Member

Stary 04.08.2016, 14:26
faktycznie malo jasno pisze Koralik czyli Lesniodorskiego ciezko porownywac do J.Meresinskiego, co oczywiscie nie dyskwalifikuje J.M
SolidSnake
Senior Member

Stary 04.08.2016, 14:27
Wątpię w to, że gość ma więcej kasy, nawet od Citki...co za różnica, oficjalnie oboje są właścicielami. Szlag mnie trafia, że nasza kochana Wisła wpadła w ręce jakichś pajaców z solarium...
Mat1977
Member

Stary 04.08.2016, 14:29
obysmy sie mylili oby oby
Mat1977
Member

Stary 04.08.2016, 14:32
chyba najbardziej mnie boli ze jak moja ukochan Wiselka poszla za1.200.000 PLN a reszte w jakis blizej nie okreslonych splatach to ....
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 04.08.2016, 14:35
BTW- citko nigdy Wisły nie darzył sympatią, a koralik długo wcześniej na Legii był obecny... brak jakiegokolwiek sytuacyjnego podobieństwa...

do tego tekstu piłem o porównaniu

SolidSnake
Senior Member

Stary 04.08.2016, 14:40
Nie łap za słowa, pisząc citko miałem na myśli obu właścicieli, ale... Myślisz, że sam JM- chłopczyk z w-wy nadający się na okładkę gazet dla Pań nagle wpadł na to, żeby Wisłę kupić? Citko potrzebuje ewidentnie rynku zbytu na swoich "gwiazdorów", a jakby nie było dla młodego zawodnika, jeszcze niewypromowanego, Wisła, jako klub na start to super sprawa.
Davey777
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 04.08.2016, 14:41
Wcześniej przed umorzeniem długu BC żądał jego spłacenia i odzyskania włożonych nakładów a teraz sprzedaje klub za drobne niewiadomo komu. Dziwna transakcja, same zagadki. Na dobrą sprawe treść zawarta w oświadczeniu TF wcale nie musi pokrywać sie z rzeczywistością, mogli napisać po prostu to co kibice chcieli usłyszeć

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów