|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki? | |||
| Tak |
|
486 | 79,80% |
| Nie |
|
123 | 20,20% |
| Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
... czyta, czyta. Byłem wczoraj na targach książki: dziki, nieprzebrany tłum żądny słowa pisanego i autografów. Jak macie okazję wybierzcie się dzisiaj - książki z dużymi rabatami (25-30%). A swoją drogą to zdobycie autografu Neli Małej reporterki powinni wprowadzić do programu szkolenia GROM-u - z córką staliśmy prawie 3 godziny w kolejce, a przy wejściu na salę to był prawdziwy futbol amerykański w wersji hard
.
Ostatnio edytowane przez pzkwr : 29.10.2017 o godz. 05:56.
![]()
rrr
|
|
|
|
Makaveli
Od: 03.2005
Offline |
|
||
![]() |
|||
|
|
Member
Od: 03.2013
Offline |
|
|
_bzyku_ napisał(a):
Korzystniej chyba tylko w Składzie Tanich Książek na Grodzkiej (tam ceny bywają po prostu śmieszne), ale u nich znów jak szukasz czegoś konkretnego to bardzo możliwe że nie znajdziesz. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2015
Offline |
|
|
Cóż, przez ostatni miesiąc za dużo raczej nie przeczytałem (PS4
):"Rodzina Borgiów" M. Puzo 7/10 "Ostatni Don" M. Puzo 7,5/10 "Paragraf 22" J. Heller 7,5/10 "Rdza" J. Małecki 7/10 "Miasteczko Salem" S. King 6,5/10 ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
"Paragrafowi 22" dałeś tylko 7,5? Dla mnie to absolutnie kultowa książka 10,5/10.
![]()
rrr
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Pewnie nie tylko dla Ciebie
![]() Mnie osobiscie "zmeczyla" schematycznosc tej ksiazki. Ciagle podobne dialogi, sytuacje etc. Na plus na pewno duza dawka ironii, sarkazmu, czarnego humoru no i samo przeslanie. Jako, ze 10 nie dam zadnej ksiazce, to 7,5 i tak zle nie wypada. Tak czy siak, wiadomo jak jest, kazdy lubi co innego ![]() ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Z ostatnio przeczytanych:
"Hrabina: tragiczna historia Elżbiety Batory" - Rebecca Johns. - historia krewnej polskiego króla. Książka napisana przez kobietę, a to jest tutaj kluczowe. Ce..... tę pozycję spory relatywizm. Autorka mija się z prawdą i opuszcza fakty historyczne, próbując mimo wszystko wybielać główną postać. Solidarność jajników? Książkę czyta się "szybko". Jeśli ktoś lubi taki typ niech wypożycza ."Pozdrowienia z Korei: uczyłam dzieci północnokoreańskich elit" - Suki Kim. Pamiętnik kobiety która wykładała na północnokoreańskiej uczelni dla dzieci "dobrze" urodzonych. Jeżeli kogoś interesuje taka tematyka - gorąco polecam. Mnie wciągnęło. Ciekawy rys psychologiczny ludzi, którzy mieszkają w tym reżimie. ![]()
"Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka Gdyby to najczęstsze słowo polskie Gdyby mama miała ...., to by była ojcem" |
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2017
Offline |
|
|
Mój numer 1 obecnie:
"Pan raczy żartować, panie Feynman!". Przypadki ciekawego człowieka Niby noblista, ale jakie człowiek miał przygody! ![]()
Nie ma lipy!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
mozesz cos wiecej o tej ksiazce?
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Makaveli
Offline |
|
|
PS. Cala seria "Skazaniec" Spadły zajebista. Piec ksiazek (szosta ponoc do konca roku ma wyjsc), idzie na raz, dzieki _bzyku_
Dziś ruszyła przedsprzedaż VI tomu. Wysyłka w dniu premiery 29 XI. https://skazaniec.sstore.pl/przedpremierowo-c-110.html Skazaniec |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Widzialem, widzialem. Dostalem nawet powiadomienie na maila bo kupowalem ze strony autora ebooki. Tak samo zrobie tym razem, 29/11 bedzie mozna juz kupic i sciagnac z jego strony
![]() ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Przeczytałem czego dotyczy ta seria o której rozmawiacie i napaliłem się. Niestety w Bibliotece Kraków książki dostępne tylko w formie e-book. Trzeba będzie poważnie rozważyć zakup tej pozycji.
![]()
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka Gdyby to najczęstsze słowo polskie Gdyby mama miała ...., to by była ojcem" |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
.A tak w ogóle to znajoma pożyczyła mi Remigiusza Mroza (seria o warszawskich prawnikach, "Kasacja" itd.). Dziwne bo postaci trochę schematyczne, sytuacje często mało prawdopodobne, dialogi drętwe, ale intryga taka, że czyta się jednym tchem i ciężko utrzymać mi moją zasada, że nigdy nie zaglądam wcześniej na ostatnie strony, żeby sprawdzić, jak się kończy. Książki innych jego serii też warto przeczytać? PS. Jakbyście szukali książek z tej serii, to pojawiły się w Biedronce po 17 zeta. ![]()
rrr
|
|
|
|
Forumowy Di Caprio
Od: 07.2005
Offline |
|
|
|
|
|
Member
Od: 03.2006
Offline |
|
|
Ludzie czytają i ja również. Może ktoś się skusi na moje rekomendacje.
-'Hitman, ekonomista od brudnej roboty' - John Perkins. Książka o kulisach działań koncernów w republikach bananowych. -'Wojna o pieniądz 1,2,3' Song Hongbing - o światowej finansjerze. Jak powstawały pierwsze banki i cały system finansowy. Zacząłem na razie 1 tom, ale na prawdę wciąga. -'Ludzie którzy jedzą ciemność' - Richard Loyd Perry - reportaż o zaginięciu Brytyjki w tokijskiej dzielnicy rozpusty. -'Uległość' - Michel Houellebecq - książka bardzo na czasie w świetle zmian w europie zachodniej związanych z napływem imigrantów. Książka przedstawia przyszłość Francji po przejęciu władzy przez muzułamnów. To na razie tyle. Muszę się przyznać również do swojej słabości do różnej maści skandynawskich 'crime story'. A no i zapomniałbym o serii Severskiego Nielegalni, Niewierni, Nieśmiertelni, Niepokorni, którą również mogę polecić, choć czasem mnogość wątków może przytłaczać. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2011
Offline |
|
|
ja polecam z ostatnio czytanych:
Urodzeni, by żyć Autor: Wendy Holden Złodziejka książek Autor: Markus Zusak starsze, które przeczytałem: plus wszystkie 6 tomów Remigiusza Mróz: z cyklu "Joanna Chyłka" może też kogoś z was zainteresuje Spalony - Andrzej Iwan Śnieżka musi umrzeć Autor: Nele Neuhaus a najbardziej genialna książka to: Ojciec Chrzestny Autor: Mario Puzo |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ja ostatnio lyknalem w pracy "Pielgrzyma" Hayesa. Mistrz książka, z czystym sumiemiem i reka na sercu polecam.
Ps. Zapomnialbym. Jeszcze "Szachinszach" Kapuscinskiego lyknalem. Dosc ciekawie przedstawiona historia Iranu za panowania Pahlawich do momentu rewolucji Chomeiniego.
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 17.11.2017 o godz. 13:15.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Swego czasu, miałem zajawkę na Kapuścińskiego. Polecam najbardziej kultową chyba z jego książek - "Cesarz" Opis upadku dyktatora Hajle Syllasje w Etiopii. Dla wszystkich nawiedzonych rastamanów, pozycja obowiązkowa
![]() ![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2012
Offline |
|
|
sa tu fani Dana Browna
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
![]() Ze swojej strony proponuję dwa tytuły: Black Out oraz Helisa Marca Elsberga: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4061469/helisa a dla najbardziej wytrwałych 3 tomową epopeję K. Folletta osadzoną na tle 2 światowych wojen i zimnej wojny, zaczynającej się od tomu: Upadek Gigantów http://lubimyczytac.pl/ksiazka/67577/upadek-gigantow Ktoś powyżej polecał książki V. Severskiego, dotyczące działalności polskiego wywiadu. Śpieszcie się, bo Canal+ ruszył z ekranizacją serialową, a trudno mi sobie wyobrazić, by byli w stanie tak dobrej literaturze dorównać. Wiec wcześniej lepiej poczytać i samemu ocenić: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/107739/nielegalni ![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
![]() Sciagnalem ta trylogie Folletta a jeszcze "Filary Ziemi" mam na czytniku. Troche czasu mi na tych tomach zejdzie. ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Jestem świeżo po lekturze książki: "Kochanek Wielkiej Niedźwiedzicy" Sergiusza Piaseckiego. Autor wcześniej polecanych "Zapisków Oficera Armii Czerwonej" (też polecam). "Kochanek..." to jest genialna pozycja. Opowiada o przemytnikach na granicy polsko-sowieckiej. W czterech słowach: Koledzy, Adrenalina, Alkohol i Kobiety. Autor wie o czym pisze, bo przeżywał burzliwą młodość na kresach. Z czystym sumieniem - rekomenduję!
![]()
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Co u mnie w trawie piszczalo przez ostatni miesiac: "Pielgrzym" T. Hayes 8,5/10 "Szachinszach" R. Kapuściński 7/10 "Cena życia" B. Arct 7,5/10 "Ubik" P.K. Dick 8/10 "Cesarz" R. Kapuściński 6,5/10 "Dzień szakala" F. Forsyth 8/10 "Londyńczycy" E. Winnicka 6/10 "Skazaniec. Liczba życia" K. Spadło 7,5/10 "Niepoprawny politycznie przewodnik po islamie i krucjatach" R. Spencer 6/10 ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2015
Offline |
|
|
Jak macie coś z tematyki szpiegowskiej, zimnej wojny to poproszę o propozycje. Z przeczytanych w ostatnich miesiącach mogę polecić:
"W gąszczu luster. Powieść o CIA" Robert Littell - absolutnie najlepsza z tej tematyki, którą czytałem. Kiedyś TVP emitowało serial na jej podstawie pt "Firma CIA". John Le Carre :"Krawiec z Panamy" , "Bardzo poszukiwany człowiek", "Uciec z zimna" Ken Follett : "Igła", "Zabójcza pamięć" - świetna!, cała trylogia stulecie tj. "Upadek gigantów", "Zima świata", "Krawędź wieczności" Jak chodzi o te 3 ostatnie to nie jest super ambitna literatura, ale naprawdę przyjemnie się czyta, osobiście lubię takie kolosy. "House of cards" - serialu nie oglądałem, ale książka jest świetna, zamierzam zabrać się za kolejne części. Robert Ludlum: Jason Bourne i wszystko jasne Autor spłodził trylogię poświęconą jego przygodom : "Tożsamość Bourne'a", "Krucjata Bourne'a", "Ultimatum Bourne'a ". Jak to zwykle bywa pierwsza część jest zdecydowanie najlepsza. Po śmierci autora, na podstawie jego notatek i szkiców kolejnych opowieści powstały kolejne części, które niekiedy są luźnymi kontynuacjami Trylogii. Mam mieszane uczucia co do publikowania swoich powieści, na podstawie szkiców nieżyjącego Autora... Z wyczytanych opinii wynika, że to już nie to samo. Mimo wszystko zamierzam sięgnąć przynajmniej po 2 kolejne (podobno tych pośmiertnych jest chyba 5) przez okres świąteczny i wtedy wyrobię sobie opinię. Aktualnie czytam "Protokół Sigmy" tego Autora, ale jeszcze za wcześnie na oceny. Jak ktoś lubił książki Dana Browna, to w podobnym stylu pisze Steve Berry. Czytałem "Przepowiednia dla Romanowów" (naprawdę polecam), oraz "Bursztynowa komnata" (wg mnie słabsza). Czytał ktoś powieści Jacka Dukaja? Mam zamówione w bibliotece "Czarne oceany", prawdopodobnie zajmę się nimi dopiero w święta. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Szpiedzy i zimna wojna to oczywiście Suworow, jeśli jeszcze nie czytałeś. Dodatkowo polecam, tak jak Kolega wieśniak842 Piaseckiego, który pracował dla Wydziału II WP przed wojną i też pisał o tej tematyce.
![]()
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
W przypadku pierwszego autora polecam jeszcze książkę pt. "Zdrajca w naszym typie" oraz...serial na podstawie jego twórczości "Night Manager". O Follecie już kilka razy w temacie pisałem i bardzo ta trylogia mi się podobała. Teraz pod choinką znalazłem Filary Ziemi i Świat bez końca. W tym roku, co więcej, na rynku pojawiła się ich kontynuacja pt. Słup ognia. ![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Ja polecam książkę Anus Mundi W.Kielara ,gdzie opisuje swoje przeżycia z pobytu w Auschwitz.Jedna z lepszych pozycji na ten temat.
Czytał może ktoś Labirynt duchów Zafona? Książka jest równie dobra jak poprzednie części? |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Też dopiero dorwałem Mroza teraz, ale jak już zacząłem, to nie mogę skończyć. "Behawiorysta" i seria o Forście łyknięte jak pasiaści bracia przez pewnego Hiszpana. Ostatnio aż tak mnie wciągnęło jak byłem w gimnazjum i czytałem Harrego Pottera.
@Gucio czytałeś serię o Chyłce? Jeśli tak to jakie wrażenia? |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Ja właśnie poznaję Mroza - zaczynam od Świtu który nie nadejdzie i jest bardzo fajnie.
W kolejce czeka seria o Chyłce i Froście. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|