The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy Franciszek Smuda wyciągnie Białą Gwiazdę z marazmu?
Tak 398 51,42%
Nie 376 48,58%
Głosujących: 774. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
patrzal-lca
Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.06.2013, 19:46
Griszka30KR napisał(a):Wyświetl post
Napisałeś,ze Smuda odnosił sukces 20 lat temu,wiec napisałem Cie ,ze nie 20,a jako przykład podałem Lecha.Teraz starasz sie obalic ten przykład ,ze 1/16 to nie sukces,fuks w 121min.A Ty przyponij moze sobie lepiej w jakim stylu Oni wtedy grali i z kim,to po pierwse ,a po drugie to co powiesz o ostanim awansie Wisły ....,a tak to nie był fuks
Powiedz ile Ty masz lat?
Ile mam lat? To nie randka w ciemno i nie mam zamiaru odpowiadać na tego typu pytania. Wiek nie ma znaczenia. Wystarczająco dużo, by znać się na piłce i na zarządzaniu klubem. Profesjonalnie grałem w piłkę, obecnie działam w piłce z ramienia OZPN, wraz z gronem ludzi pomagam swoim doświadczeniem w budowie wielkiej piłki w Legnicy - czyt. Miedź Legnica oraz jej akademii, scoutingu. Mam tyle lat, by ukończyć z powodzeniem studia prawnicze na UJ. Nie widzę więc potrzeb wytykania wieku, bo o organizacji klubowej piłki i samego klubu mogę wiedzieć więcej niż Ty, obojętnie ile masz lat. Jeśli zamierzasz dzielić kibiców Wisły Kraków ze względu na wiek - odpuść.

Co do merytorycznej części Twojej wypowiedzi - 1/16 LE nie uważam za sukces Smudy, z jednego, lecz bardzo prostego powodu. Lech Poznań jest klubem, który co roku, podobnie jak Wisła Kraków staje do walki o mistrzostwo Polski i to te rozgrywki są jego priorytetem. Wystarczy przeanalizować wyniki osiągane w ekstraklasie przez Lech, bo to jest wyznacznik. Styl Lecha w meczach ligowych po grze w LE to kompletna katastrofa. Jeśli priorytetem jest walka w pucharach i jednoczesne odpuszczanie ligi - w porządku, lecz nie tędy droga. Awans Wisły również był przypadkiem, bo sportowo nie zasłużyła na ten awans. Co zostało po ówczesnym sukcesie Smudy w Lechu? Czy Lech regularnie grał w 1/16? To uważam za sukces - regularność oraz dominację na krajowym podwórku. Ile Lech zdobył tytułów mistrzowskich za czasów Smudy? Okrągłe zero! Jak na zespół, który odnosił sukcesy w Europie - to ciut mało, nie sądzisz? Skoro potrafili wygrać z Man City, dlaczego przegrywali z ligowymi średniakami? Ostatni awans Wisły to taki sam przypadek, jak awans Lecha - i co dziwne, nie trzeba było zatrudniać Smudy, by odnieść taki "sukces". Wolę zdobycie mistrzostwa i pokonanie 15 zespołów, niż jednorazowy wyskok w pucharach. Pomyliłem się o 5 lat, ostatnie mistrzostwo zdobył w sezonie 98/99, czyli 15 lat temu. Wybacz, za pomyłkę, jeśli Cię to uraziło. Jedyne jego trofeum to Puchar Polski - to wszystko. Mając do dyspozycji taki zespół, z takim składem i takim potencjałem - powinien wygrać co najmniej kilka pucharów. Każdy ma swoje zdanie, moje jest takie, że nie zamknie się dawnej Wisły flirtując z postaciami z jej przeszłości. Umówmy się, albo chcemy budować profesjonalny klub albo atrapę i cieszyć się z jednorazowych sukcesów, które nie mają przełożenia na przyszłość klubu.
Ostatnio edytowane przez patrzal-lca : 04.06.2013 o godz. 19:56.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 04.06.2013, 21:15
patrzal-lca napisał(a):Wyświetl post
Ile mam lat? To nie randka w ciemno i nie mam zamiaru odpowiadać na tego typu pytania. Wiek nie ma znaczenia. Wystarczająco dużo, by znać się na piłce i na zarządzaniu klubem. Profesjonalnie grałem w piłkę, obecnie działam w piłce z ramienia OZPN, wraz z gronem ludzi pomagam swoim doświadczeniem w budowie wielkiej piłki w Legnicy - czyt. Miedź Legnica oraz jej akademii, scoutingu. Mam tyle lat, by ukończyć z powodzeniem studia prawnicze na UJ. Nie widzę więc potrzeb wytykania wieku, bo o organizacji klubowej piłki i samego klubu mogę wiedzieć więcej niż Ty, obojętnie ile masz lat. Jeśli zamierzasz dzielić kibiców Wisły Kraków ze względu na wiek - odpuść.

.
Jednym zdaniem :
Inny by się chwalił.......

No i ta wypowiedź potwierdziła moje przypuszczenia:albo wiek nie ten,albo pojęcia nie ma.
Ale bez urazy.
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 04.06.2013, 21:17
Lech.. Lech.. Proszę Państwa, budowa Lecha trwała 3 lata! Jaki przez ten czas Lech odniósł sukces? 1/16 Ligi Europejskiej? To jest jego sukces? Fart w 121 minucie? Gdyby z APOEL'em Wisła dograła 4 minuty tak samo mówilibyście o Robercie Maaskancie? Cudotwórca, skoro w lidze Wisła grała przeciętnie? Lech, na którego się powołujecie składał się z 2 zespołów - Amici Wronki i Lecha Poznań - nie zapominajcie o tym. Gdyby dziś połączyć Wisłę ze Śląskiem i wybrał z 40 piłkarzy najlepszych 20-stu też stworzylibyśmy zespół godny pucharów. Spójrzcie na dzisiejszy potencjał Wisły - 3/4 składu do wymiany, a nie łączymy się z klubem, który zdobywał Puchary Polski! Smuda miał w Lechu praktycznie gotowy zespół, a i tak nic z tego zrobić nie potrafił. Przez 3 lata to i małpy się zgrają, nawet bez trenera! Kocham Wisłę, chciałbym, by był to normalny, zdrowy klub ..a nie tylko drużyna! Wisła to całe zaplecze, Wisła to coś więcej niż 11 piłkarzy biegających za piłką w takim, czy innym stylu. Smuda mistrzostwo z Wisłą odniósł 15 lat temu!

Przykłady innych trenerów? Stokowiec, Mroczkowski, Hajto. To naprawdę nie musi być wielkie nazwisko! Wielkie nazwisko byłoby dobrym rozwiązaniem, gdyby w drużynie grały gwiazdki, dziś Wisła nie ma takich zawodników. Dla tych kopaczy żaden nie będzie autorytetem, bo Ci ludzie nie mają ambicji.. Gdyby był tak doskonałym trenerem nie wyrzucono by Smudy z Lecha, z reprezentacji, wcześniej z Legii. Gdyby był świetnym fachowcem dostałby propocyzję od dużo lepszych klubów niż Wisła. Dostał ofertę, bo jest kolegą Cupiała - to jedyny jego argument. Co do pieniędzy - to Smuda akurat tani nie jest, nie sądzę by Stokowiec czy Mroczkowski, Michniewicz, Kiereś zarabiali więcej niż Smuda. Jeśli więc Cupiała stać na Smudę, stać go na pozostałych.
Gdyby Guardiola był dobrym trenerem, nie wyrzuciliby go z Barcelony...

tyle jest warta twoja logika...

Skoro Smuda nic nie potrafi, jest nieudacznikiem, to czemu on ma w swoim CV 3 x mistrzostwo Polski, 5 x na pudle, udział w fazie grupowej LM i prowadzenie Kadry?

Ciekawe jakie osiągnięcia mają ci świetni Stokowiec Mroczkowski czy Hajto...

a może to bez trenera dać im grać... w sumie to lenie i nic nie warte gamonie. Wszyscy zresztą są do wyjeb$%^&* A Smuda i tak się nie nadaje, ale za to nadaje się Mroczkowski

P.s Sukcesem Smudy było to, że z przeciętnych piłkarzy zrobił drużynę która determinacją wygrywała mecze potrafiła grać w piłkę i walczyła z nami o mistrzostwo do przedostatniej kolejki.
Sukcesem Smudy jest to, że paru piłkarzy AmikoLecha poszło za grubą kasę dalej... Wstydu w tych pucharach nie zrobili. Ja rozumiem, że to pewnie zasługa wszystkich tylko nie Smudy oczywiście ale on też tam małą cegiełkę dołożył, chociaż w jednym małym procenciku
Ostatnio edytowane przez palikot : 04.06.2013 o godz. 21:23.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
kresk
Junior Member

Od: 06.2013

Stary 04.06.2013, 21:18
Jak narazie Smuda nie pracuje więc proponuję się wstrzymać z oceną pracy do czasu po pierwszych meczach 13/14
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 04.06.2013, 21:50
FraMat napisał(a):Wyświetl post
mistrzostwa, puchary w Polsce nic nie znaczą.
Drużyny Smudy potrafiły wygrywac tylko zadziornością i bieganiem i jednym do znudzenia powtarzanym schematem taktycznym.
Kiedy na przeciwko stawała średnio taktycznie przygotowana drużyna ekupy Smudy zbierały bęcki. No chyba, że przypadkiem coś wpadło.
W polskie lidze nawet dzisiaj Smuda jest w stanie z Wisła (wzmocnioną) zdobyć mistrzostwo. I potem w Europie odpaść z pastuchami.
Nie zgodzę się z Tobą. Nie do końca tak jest teraz. Lech i Legia to zespoły z roku na rok coraz lepiej zorganizowane taktycznie. Dochodzić będą kolejne. Jak Wisła nie zacznie myśleć przyszłościowo - wizjonersko, to daleko nie zajedzie z ty co ma, czy nawet choćby wskutek odkręcenia kurka z pieniędzmi mieć będzie.
TUTAJ TRZEBA WIZJI, A NIE ZOBACZYMY PO PARU WYNIKACH, ZOBACZYMY CZY WYGRYWA CZY PRZEGRYWA, DO TO MYŚLENIE JASKINIOWCÓW SPRZED KILKU TYSIĘCY LAT! POTRZEBNE SĄ REALNE PLANY, BO TO BĘDĄ NASZE REALNE WZMOCNIENIA - WŁAŚNIE TE PLANY.
RAZEM WYPEŁNIJMY STADION PRZY REYMONTA !!! RAZEM BUDUJMY WIELKĄ WISŁĘ !!!
Odpowiedz cytując
huberix
Senior Member

Od: 02.2013

Stary 04.06.2013, 22:15
Pamiętajmy,że teraz w lecie przyjdzie z 5 zawodników, trzeba ich też umotywować że grają w wielkim klubie, że przybyli odbudować potęgę itd.
Smuda może już troche za stary na trenera jeśli chodzi o jego um. ale każe zawodnikom walczyć i biegać a to na początek wystarczy . Smuda przynajmniej dobrze szkoli kondycyjnie, bo właśnie kondychy naszym piłkarzom brakowało najbardziej. Najpierw zobaczmy co będzie robił Smuda , potem osądzimy a za ostatni spadek go nie oceniajmy bo może on tak niemiecki umie że co innego myśli a co innego mówi.
Odpowiedz cytując
patrzal-lca
Member

Stary 04.06.2013, 22:44
Seniora Griszki nie zacytuję, bo nie znajduję pola do dyskusji. Nie ten wiek lub kompletna abstrakcja.

palikot napisał(a):Wyświetl post
Gdyby Guardiola był dobrym trenerem, nie wyrzuciliby go z Barcelony...

tyle jest warta twoja logika...
Guardioli z Barcelony niestety nie wyrzucili.. Odszedł sam, pomimo, że Barcelona chciała przedłużyć umowę. Smuda z Lecha sam nie odszedł, władze Lecha nie miały ochoty przedłużyć z nim kontraktu. Nie wiem więc, kto ma problem ze swoją logiką. Hajto, Stokowiec czy Mroczkowski pracują 2/3 lata - Smuda 30 lat. Tyle w temacie, dalsze komentowanie nie ma sensu, bo mimo, że jesteście być może starsi o profesjonalnej piłce nie macie pojęcia. Smuda, Smuda, Smuda. Chcesz rozmawiać merytorycznie - przedstaw realne osiągnięcia Smudy w ciągu ostatnich 10 lat. Ile to Smuda zdobył tych pucharów, tytułów i trofeów. Chcesz merytorycznie - proszę bardzo - sukces Lecha w LE? Nie wiem, ile osób na forum, którzy na ten fakt się powołują wie, że Lech Smudy w UEFA by nie grał, gdyby nie ówczesna rezygnacja Groclinu! Sportowo Lech nie wywalczył awansu w sezonie 2008/2009, kiedy to pokonali w 121 minucie Austrię Wiedeń. Dlaczego o tym nikt nie wspomni? Gdyby nie Groclin, Lecha, którego prowadził Smuda w pucharach by nie było.. Kolejne sukcesy Lecha to już Jacek Zieliński (który po Smudzie objął Lecha ..i ku zaskoczeniu zdobył superpuchar i mistrzostwo, czego Smuda nie dokonał) i Bakero. Gdzie tu sukces Smudy?

Zapraszam na tym gruncie do dyskusji. Powiem Ci jedno nazwisko, któremu "za zasługi" bardziej należy się to miejsce - za zasługi i sukcesy dawno dawno temu - Henryk Kasperczak. (Puchar Francji, Ćwierćfinał Zdobywców Pucharów, 2 i 3 miejsca w Pucharze Narodów Afryki. Wisła Kraków? Proszę bardzo - 2x Mistrzostwo Polski, 1x wice MP, 2x Puchar Polski, 1/8 Pucharu UEFA.) Jak te sukcesy mają się do Smudy? Rozumiem, że dziś powinniśmy zatrudnić Kasperczaka, bo 10 lat temu odnosił sukcesy z Wisłą? Nie oceniam Smudy przez pryzmat SSV Jahn, czy Euro 2012 - biorę pod uwagę ostatnie 10 lat.. Chcesz mieć walczącą drużynę pisz petycję, by zatrudniono Kieresia, bo stylem, ambicją i zaangażowaniem to PGE Bełchatów lał Wisłę na wszystkie możliwe sposoby. Fakty są takie, że Smuda zdobył dla Wisły tyle tytułów co Maaskant, czy Skorża. Chyba, że fanatycy Franza stwierdzą, że ery Kasperczaka nie byłoby, gdyby nie podwaliny Smudy. Znam takich i szczerze im współczuję. Smuda objął Wisłę po Nawałce, który zdobył mistrza, potem Smudę wyrzucono, zatrudniono Kasperczaka, który zdobył 2 tytuły mistrza. Dlaczego Smuda nie zdobył tytułu, skoro zdobywano przed i po jego kadencji (podobnie jak w Lechu)? Zespół miał porównywalny. Zapomniało się o tym, czy nie chce się pamiętać? A może wiek nie ten? Dyskutujmy merytorycznie, i jeśli to możliwe, skupcie się na dyskusji a nie obrażaniu i wytykaniu forumowiczom wieku. Odnoszę wrażenie, że to jedyny argument, który potraficie skonstruować. Piłeczkę można odbijać w nieskończoność. Skupcie się na dyskusji jeśli tylko pozwala wam na to duma i honor.

Moskal odniósł taki sam wynik, co Smuda, wyszedł z grupy LE, co z tego? Został zwolniony. Wciąż uważasz, że to sukces, który doprowadził klub do świetlanej przyszłości? Ile pozostało z tamtej drużyny, która przecież odnosiła takie sukcesy? Najzabawniejsze w całej tej historii jest to, że sukcesy Wisły spożytkowano tak, że dziś Smuda nie będzie miał nawet gdzie trenować, bo Wisła nie ma zaplecza z prawdziwego zdarzenia. Wierzmy w to, że Smuda to zmieni i okaże się wybawieniem krakowskiej Wisły na lata..
Ostatnio edytowane przez patrzal-lca : 04.06.2013 o godz. 23:15.
Odpowiedz cytując
Baryl
Member

Od: 06.2003

Stary 05.06.2013, 08:12
No to cudownie, że ktoś w Legnicy chce budować wielką piłkę.

A to jest forum kibiców Wisły Kraków. Czternastokrotnego mistrza Polski. A osiem razy tytuł zdobywany był pod rządami Bogusława Cupiała.
Może pan BC ma kiepską rękę do wyboru towarzystwa czy jest prostacki w swojej krótkowzrocznej filozofii prowadzenia klubu ale chyba ze wszystkich ludzi w Polsce- to on póki co wie najlepiej jak robić "wielką piłkę" ? Przynajmniej na skalę krajową.

No więc Cupiał wybrał sobie Smudę.

Oczywiście, jego wcześniejsze wybory nie były delikatnie mówiąc najlepsze, zwłaszcza z okresu ostatnich 2-3 lat. Powtórzę jednak - jest to forum kibiców a kibic niejako z definicji jest bardziej obserwatorem bardziej niż organem doradczym. Przynajmniej w naszym klubie.

Jakich by tu, panie patrzal-lca, poważnych tonów i słów nie używać to logicznie rzecz biorąc dyskusja i tak nie będzie się różnić od wywodów dwóch pochmielonych Januszy w barze "U krystyny". Taka sama moc decyzyjna i znajomość szczegółów z wewnątrz klubu stojących za tą czy inną decyzją. Astrologia stosowana.
Ostatnio edytowane przez Baryl : 05.06.2013 o godz. 08:18.
It's nothing four sticks of dynamite and a match can't fix
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 05.06.2013, 08:38
No powiem, że to co napisał patrzal-lca to jest konkret. Bez bajania, chłodno opisał "osiagnięcia" tego speca, który ma obecnie trenować Wisłę, a którego przyjście na obecnym bezrybiu stało się wielką niczym nie podpartą nadzieją. Wiara w smudowego nochala jednak szybko minie.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 05.06.2013, 08:40
Nie ma się co spierać - jeśli na kogoś nazwisko Smuda działa tak samo jak wibrator z nowymi bateriami na kobiety to nikt nikogo nie przekona.

Nie kracząc wszyscy zobaczymy co ten fachman potrafi. Zatęsknimy za Kulą.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
kkzzxx
Member

Stary 05.06.2013, 08:44
Ludzie smiac mi się chce gdyby nie wpadka Smudy z kadrą to by nie było że się nie nadaje. Pamietacie, że to kibice chcieli Smude w reprezentacji i chyba kibice nie chcieli Selekcjonera za piekne oczy tylko chyba za to jak prowadził swoje drużyny. Popatrzcie ile jest trenerów w lidzie i ilu moze pochwalić się wiecej jak 1 Mistrzostwe Polski
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 05.06.2013, 08:54
Mi też się chce śmiać jak ktos nazywa to tylko "wpadką". Najsłabsza grupa, gospodarz turnieju i co ? ....ano wielkie smudowe g ! No ale przeciez jeszcze walczył o......kasę po turnieju.
Co do kibiców co go podobno chcieli. Zrobił ktoś jakieś wybory ? Czy to tylko media trąbiły, że to rzekomo kibice go chcą ?
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 05.06.2013, 08:54
Tym bardziej, że wcale nie zagraliśmy jakoś słabo na EURO.
Do trzeciego meczu pozostawaliśmy w grze, graliśmy niezłą piłkę w pierwszych dwóch meczach.
Nie udało się wygrać z Grecją mimo świetnego początku.
Ale wiadomo, większość rodaków się nie zna na piłce a oczekiwania były ogromne...
Jeśli patrzeć na styl, przed Smudą i po Smudzie w jakim gra reprezentacja, w okresie 2-3 lat to własnie za Smudy grała najładniej dla oka.
Dowalił z tymi zmianami, a raczej ich brakiem, wszyscy to podłapali i już był kozioł ofiarny.

No i co z tego, że gospodarz? Małyszofani grają? Najsłabsza grupa, gdzie poziom się podniósł w europie a my dalej zostaliśmy w ciemnej dupie z tym, że mamy trio z Borussii Dortmund.

Nie jestem zwolennikiem zatrudnienia Smudy.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 05.06.2013, 08:55
Mistrzostwo Polski jest bardzo wazne dla Nas kibiców, ale w tej buraczanej lidze moze je zdobyc nawet hydraulik przy odrobinie szczęscia i charyzmy, tak więc Franz nie rób z siebie Bóg wie kogo.
Ja chciałbym nie tyle tego zeby ta druzyna wygrywała, tylko by grała w piłke bo od 3 czy 4 lat to grają w piłke przez 15 minut całego sezonu.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
marcepun89
Junior Member

Od: 06.2009

Stary 05.06.2013, 08:57
Rozumiem że zatrudnienie Smudy to warunek Cupiała by ka$a znów popłynęła w Wiśle wielkim strumieniem. Taki dopływ kapitału powinien na nowo ożywić klub.
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 05.06.2013, 09:19
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Mi też się chce śmiać jak ktos nazywa to tylko "wpadką". Najsłabsza grupa, gospodarz turnieju i co ? ....ano wielkie smudowe g ! No ale przeciez jeszcze walczył o......kasę po turnieju.
Co do kibiców co go podobno chcieli. Zrobił ktoś jakieś wybory ? Czy to tylko media trąbiły, że to rzekomo kibice go chcą ?
Po wczorajszym ,,meczu" zaczynam tęsknić za Smudą w repie
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 05.06.2013, 09:35
KOMINEK napisał(a):Wyświetl post
Po wczorajszym ,,meczu" zaczynam tęsknić za Smudą w repie
Ale do czego tu tęsknić, przeciez Dyzma miał podobne wyniki. Zapomnieliśmy o tym jak szukano mu coraz słabszych sparingpartnerów, żeby mógł w końcu wygrać ? Ponad (chyba ?) 2 lata spokoju w przygotowywaniu drużyny na Euro 2012, bez żadnych eliminacji, poważnych sprawdzianów, duża kapucha na łapkę, sielanka i co ? Klapa.
Pomijając wątek repry, jako kibic Wisły jestem wściekły, że w moim klubie będzie pracował człowiek, który o kibicach Wisły wyraził się kiedyś (po pewnym meczu w Warszawie), "że wreszcie pokazał tym h...m".
Odpowiedz cytując
patrzal-lca
Member

Stary 05.06.2013, 09:42
Baryl napisał(a):Wyświetl post
No to cudownie, że ktoś w Legnicy chce budować wielką piłkę.

A to jest forum kibiców Wisły Kraków. Czternastokrotnego mistrza Polski. A osiem razy tytuł zdobywany był pod rządami Bogusława Cupiała.
Wiem, wiem. Od dziecka związany jestem z Wisłą, dlatego jestem na forum kibiców Wisły Kraków. Wkradła się lekka nieścisłość i pragnąłbym ją czym prędzej wyjaśnić. Historię Wisły oczywiście znam. Pojawia się jednak pytanie, czy klub istnieje dla kibiców, czy dla jego sponsorów i właściciela? Jedyne, do czego zmierzam do merytoryczna dyskusja. Wywodów nt. Legnicy poruszać nie chcę, choć muszę Wam podać jeden, lecz bardzo konkretny przykład, dla wielu być może nie znany, bo nie siedzą w tym. Nie tak dawno byłem jedną z osób, która pilotowała transfer jednego z młodych zawodników Wisły do Miedzi i uwierzcie - Wisła z profesjonalną piłką zaczyna mieć coraz mniej wspólnego. Szczegółów zdradzać nie mogę, muszę jednak przyznać, że tylu problemów nie spotkaliśmy nigdy wcześniej. Analogię mógłbym dostrzec między Miedzą, a Wisłą. Postanowiliśmy jednak nie popełniać błędu, który notorycznie popełniany jest w Krakowie. Klub nie może być chwilową zachcianką właściciela, który publicznie stwierdza, że to, tamto się nie opłaca. Być może warto mierzyć swe siły na zamiary i nie porywać się z motyką na słońce. Obecnie Wisła organizacyjnie nie jest gotowa na europejskie salony. Jeżeli nic się nie zmieni, Wisła zostanie daleko w tyle. I to chyba tyle, mam nadzieję, że dobrze zrozumiecie intencje. Można nazwać to jałową dyskusją, lecz Wisła istnieje ponad 100 lat, dużo dłużej, niż Cupiał spala cygara na loży vip. Kibice nie zmienią polityki klubu, lecz mogą przynajmniej próbować zwrócić uwagę na zaniedbania, które widać gołym okiem. Może warto przestać mydlić ludziom oczy, wmawia się, że przyjdzie Smuda, który zbuduje nową Wisłę. Jasno określmy cel sportowy, kiedy czytam niektóre posty czuję, że ze Smudą wiążę się ogromne nadzieje, puchary, mistrzostwo itd. Nie wiem, czy to właściwa droga. Jeśli kogokolwiek uraziłem faktami - wybaczcie! Wiele osób mówiło, że zmiana w PZPN też nic nie da ..a dało, weszli młodzi i porządkują, wyprowadzają na prostą. Może warto zaufać młodych, kompetentnym ludziom niż wysłużonym dziadkom.

Czy wiadomo, kto obecnie jest dyrektorem sportowym w Wiśle? Bednarz, Kapka, czy jeszcze ktokolwiek inny? Nie wiadomo, kto odpowiada za pion sportowy tej drużyny, a ludzie marzą o budowaniu wielkiego klubu. Najpierw porządki, potem odbudowa. W przeciwnym wypadku to tylko brnięcie w mgłę. Uporządkowanie finansów, ustabilizowanie jej i uniezależnienie od tego, czy Cupiał dokapitalizuje Wisłę, czy też nie. Gdyby nie dodatkowe fundusze Wisła miałaby problem z licencją na ekstraklasę! To są fakty, które czym prędzej należy poukładać. Na to Smuda nie pomoże, zacznijmy więc od góry. Najpierw poważne budowa struktury, jasno określone cele, a następnie Smuda. Na ten problem zwracam uwagę, bo gdy ew. kurek zostanie zakręcony, a Cupiałowi znudzi się marnotrawienie pieniędzy, Wisła zostanie na lodzie. Mam nadzieję, że BC w końcu uzna, że znudziło mu się bawienie szpulką wełny. Wisła to nie klub towarzyski i kółko wzajemnej adoracji - to klub piłkarski. Skoro w Legnicy dało się uporządkować i budować, tak samo można to uczynić w Krk. Dopóki jednak Wisła jest hermetycznie zamknięta i obracają się tam ludzie z kółka żywego różańca nie ma co liczyć na szybką poprawę.
Ostatnio edytowane przez patrzal-lca : 05.06.2013 o godz. 10:02.
Odpowiedz cytując
kkzzxx
Member

Stary 05.06.2013, 10:02
Sukcesy Trenerów aktualnie pracujących w ldize

Jan Urban:
Legia Warszawa
Mistrzostwo Polski (1) : 2013
Puchar Polski (2) : 2008, 2013
Superpuchar Polski (1) : 2008

Czyli 1MP 1PP 1SP

Mariusz Rumak:
Lech Poznań
Wicemistrzostwo Polski 2012/2013
4 miejsce w Ekstraklasie z Lechem 2011/2012

BRAK JAKIEGO KOLWIEK PUCHARU

Stanisław Levy
1x Mistrz Albanii

1 Tytuł choć fakt że ma ciekawe CV

Marcin Brosz
2005-2006 Awans do II ligi z Polonią Bytom
2006-2007 Awans do III ligi z Koszarawą Żywiec
2011-2012 Awans do Ekstraklasy z Piastem Gliwice

Poza Awansami nie ma żadnego tytuło jedyny sukces to że Piast zagra w LE

Adam Nawałka
Awans z Górnikiem do ekstraklasy

Piotr Stokowiec
Brak sukcesów

Tomasz Kulawiak
Brak sukcesów

Bogusław Kaczmarek (trener)
tytułu brak

Klubowe
Jagiellonia Białystok
Puchar Polski: 2009/2010
Superpuchar: 2010

1xPP 1xSP

Pavel Hapal CZE
2010/2011 Mistrz Słowacji
Faza Grupowa LM

1xMS

Tomasz Hajto
Brak sukcesów

Leszek Ojrzyński
Brak sukcesów

Radosław Mroczkowski
brak

Czesła Michniewicz
Trenerskie
Puchar i Superpuchar Polski z Lechem Poznań (2004)
Mistrzostwo Polski i Superpuchar Polski z Zagłębiem Lubin (2007)

1xMP 1xPP 2x SP

Kamil Kiereś
Brak sukcesów

Francisze Smuda
Mistrzostwo Polski (3x) : 1995/1996 (Widzew Łódź), 1996/1997 (Widzew Łódź), 1998/1999 (Wisła Kraków)
Puchar Polski (1x): 2008/2009 (Lech Poznań)
Superpuchar Polski (1x): 1996 (Widzew Łódź)

3xMP 1xPP 1xSP

Jan Urban 3 Trofea
Rumak Brak
Levy 1 Trofeum
Brosz Brak
Nawałka Brak
Stokowiec Brak
Kulawiak Brak
Bogusław Kaczmarek brak
Michał Probierz 2 trofea
Pavel Hapal CZE 1 Trofeum+ gra w lidze Mistrzów
Tomasz Hajto Brak
Leszek Ojrzyński Brak
Radosław Mroczkowski brak
Czeslaw Michniewicz 4 Trofea
Kamil Kiereś brak
SMUDA FRANZ:5 trofeów

No to SMUDA jest najbardzie utytułowanym trnerem który bedzie aktualnie czynym trenerem w lidze
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 05.06.2013, 10:10
Ale do czego tu tęsknić, przeciez Dyzma miał podobne wyniki. Zapomnieliśmy o tym jak szukano mu coraz słabszych sparingpartnerów, żeby mógł w końcu wygrać ? Ponad (chyba ?) 2 lata spokoju w przygotowywaniu drużyny na Euro 2012, bez żadnych eliminacji, poważnych sprawdzianów, duża kapucha na łapkę, sielanka i co ? Klapa.
Pomijając wątek repry, jako kibic Wisły jestem wściekły, że w moim klubie będzie pracował człowiek, który o kibicach Wisły wyraził się kiedyś (po pewnym meczu w Warszawie), "że wreszcie pokazał tym h...m".
I to wbrew pozorom jest trudniejsze...
Odpowiedz cytując
Baryl
Member

Od: 06.2003

Stary 05.06.2013, 10:22
(...)
Mądrego przyjemnie posłuchać i poczytać, naprawdę. Ale w mądrości powinna zawierać się też jakaś pokora i głównie to chciałem ukazać swoim postem.

Wisła jest w rozsypce i może nawet nie trzeba być w OZPN a po prostu umieć zrzucić kibicowskie okulary i postarać się o bardziej obiektywne spojrzenie.
To co napisałeś, jakkolwiek tajemniczo, pasuje do mojej tezy. Otóż jest ona taka, że jednak Wisła pod rządami BC to jednak relikt epoki, która mija. Mamy nową dekadę i ona będzie należeć do klubów budowanych ciut inaczej :
http://www.weszlo.com/news/15002-Jar...lat_za_krotko_

Czy nawet ten przykład Miedźi, który przytaczasz. Jeśli to tak faktycznie wygląda no to złudzeń mam coraz mniej.
Jedno trzeba właścicielowi TF oddać - kiedyś cała Polska go podziwiała. Dziś cała Polska uczy się na jego błędach.

Nie jestem wielkim fanem Cupiała. Pisałem dlaczego w wątku o właścicielu. Sam pracuję w firmie z której szefo wyciska każdy grosz żeby mieć go teraz TERAZ TERAZ a nawet pół grosza nie jest poświęcane na rozwój firmy, inwestowanie w ludzi itd. U pana Cupiała widzę tę samą impulsywność i krótkowzroczność co mnie martwi.

Tym niemniej uważam zatrudnienie Smudy za dobry ruch. Patrzę na Wisłę spokojnie. Nie potrzebuję MP 2013/14 za wszelką cenę. Wolę na starość kibicować europejskiemu średniakowi, wolę by poziom podnosił się systematycznie i był budowany na fundamentach, które nie pozwolą mu drastycznie opaść z dnia na dzień.

Jaki w tym wszystkim sens zatrudniania Smudy? Bo jeśli optymistyczne zapowiedzi się nie sprawdzą (a tak naprawdę to cholera wie- zepsuty zegar też dwa razy dziennie pokazuje dobrą godzinę) to będzie to ostatnie tchnienie zarówno Dyzmy jak i BC. Innej drogi ku racjonalnej polityce nie widzę - jak przejście przez katharsis, odbicie się od dna. Dziadki inaczej nigdy nie ustąpią, dziadkom się musi po prostu znudzić.
It's nothing four sticks of dynamite and a match can't fix
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 05.06.2013, 10:27
Wypowiedźi u nas na forum odnośnie Smudy po tym jak został selekcjonerem:
http://www.wislakrakow.com/forum/sho...t=181&page=124
od posta 3710

Jednak to było dawno. Wątpię żeby Smuda wniósł coś do naszego zespołu. Trener już nie na te czasy.
Odpowiedz cytując
patrzal-lca
Member

Stary 05.06.2013, 10:39
kkzzxx napisał(a):Wyświetl post
No to SMUDA jest najbardzie utytułowanym trnerem który bedzie aktualnie czynym trenerem w lidze
Brawo! Odwaliłeś kawał dobrej roboty i chwała Ci za to. Teraz, by być całkem obiektywnym przedstaw dwa pozostałe zestawienia:
a) czas pracy w zawodzie trenera;
b) potencjał klubów, z którymi poszczególni ludzie pracowali.

To pokazuje skalę warsztatu poszczególnego z nich. Nie każdy pracował w "wielkim" Widzewie, Wiśle, Legii, Lechu, czy bogatym Zagłębiu.

Baryl - oczywiście, masz rację. Pokora. Przyjmuję Twoją uwagę na klatę i fajnie, że o tym wspomniałeś. To się ceni. Swoje aktualne "zajęcia" przywowałem, bo odniosłem wrażenie, że nie kompetencje, a wiek są najważniejsze. Oczywiście o czymś takim, jak pokora nie zapominam Skala klubów zupełnie różni się od siebie, podobnie jak historia, potencjał. Problemy jednak były podobne. Rozważając przy stole wszystkie za i przeciw w Legnicy uznano, że budowa zepsołu, który nie ma gdzie trennować jest idiotyzmem, wyrzuceniem pieniędzy w błoto. Zakładając koszulkę Wisły wierzyłem, że to najlepszy klub w Polsce, dziś, będąc bliżej tego wszystkiego dostrzegam normalność. Kontaktuję się z wieloma osobami w piłce i widzę od środka wiele rzeczy, które gołym okiem z trybun nie widać. Wisła pozostała jedynie najbliższa sercu, bo w pozostałych aspektach jest jedynie reliktem. Przykładem niech będzie słynny sparing z BVB w ramach transferu "Kuby". Do dziś sparing nie doszedł do skutku, choć piano z zachwytu. Wystarczyła odrobina profesjonalizmu, by Lech niedługo po sprzedaży Lewandowskiego zagrał przy Bułgarskiej z tą samą BVB.
Ostatnio edytowane przez patrzal-lca : 05.06.2013 o godz. 10:49.
Odpowiedz cytując
kkzzxx
Member

Stary 05.06.2013, 10:42
Ja wiem że nie każdy ale nie można mówić że ten trener jest do niczego sam awans do LM to juz spory sukces w naszym kraju wiec szanujmy go za to, że osiągnoł dajmy mu szanse. Co nie oznacza ze błedów mu wytykać nie bede
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 05.06.2013, 10:53
no peeefka ze osiągnął dużo
ale moze jeszcze przeanalizujemy kandydatury tych panów:

1.Henryk Apostel

Puchar Polski i Superpuchar Polski 1987 ze Śląskiem Wrocław
mistrzostwo Polski 1992 i 1993 z Lechem Poznań
awans do I ligi w sezonie 1995-96 z Wisłą Kraków
wicemistrzostwo Europy 1980 i 1981 z reprezentacją Polski U-18

2.Toni Piechniczek

Mistrz Polski: 1987 z Górnikiem Zabrze
Puchar Ligi Polskiej: 1977 z Odrą Opole
III miejsce na Mistrzostwach Świata w Piłce Nożnej 1982 z reprezentacją Polski
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
patrzal-lca
Member

Stary 05.06.2013, 10:57
Ja wiem że nie każdy ale nie można mówić że ten trener jest do niczego sam awans do LM to juz spory sukces w naszym kraju wiec szanujmy go za to, że osiągnoł dajmy mu szanse. Co nie oznacza ze błedów mu wytykać nie bede
15 lat temu, kiedy Widzew Smudy grał w LM, było zupełnie inne pokolenie piłkarzy. Inna generacja, podobnie jak generacja trenerów. W tamtych czasach był dobry, nie odbieram mu tego. Dziś jednak nie ma miejsca na relikty. Zrozumiał to Lenczyk, zrozumiał Kasperczak, zrozumiał Engel. Wraz z nową generacją piłkarzy nadchodzi nowa generacja trenerów. Do młodego 18-latka łatwiej dotrzeć młodemu trenerowi, niż 65-letniemu szkoleniowcowi. Wielu z młodych ludzi, którzy mają tworzyć Wisłę nie było jeszcze na świecie, gdy Smuda wygrywał pierwsze mistrzostwo z Widzewem, czy grał z nim w LM. To są fakty, od których uciekać nie sposób. Ciężko więc mówić o autorytecie, skoro nie pamiętają żadnych sukcesów. Do tego zwróć uwagę, jak bardzo zmieniła się mentalność. Nie potrafię nawet znaleźć właściwego porównania. Należy brać pod uwagę wszystko, warsztat, motywację, mentalność i relacje z otoczeniem. Takie jest moje zdanie przynajmniej, nie każdy musi się zgadzać. Nie chodzi o wytykanie błędów, a wizję! Smuda to rozwiązanie tymczasowe, a ja mam dość tymczasowych rozwiązań w Wiśle. Chcę profesjonalistów, właściwych osób na właściwym miejscu, a nie prowizorki i szybkiego, do niczego nie prowadzącego, sukcesu.
Ostatnio edytowane przez patrzal-lca : 05.06.2013 o godz. 11:02.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 05.06.2013, 11:05
Ludzie smiac mi się chce gdyby nie wpadka Smudy z kadrą to by nie było że się nie nadaje. Pamietacie, że to kibice chcieli Smude w reprezentacji i chyba kibice nie chcieli Selekcjonera za piekne oczy tylko chyba za to jak prowadził swoje drużyny. Popatrzcie ile jest trenerów w lidzie i ilu moze pochwalić się wiecej jak 1 Mistrzostwe Polski
Przypomne Ci Franz, ze już przed Euro pojawiły się plotki, że Smuda po prowadzeniu reprezentacji może ponownie objąć Wisłę.
I na tym forum wszyscy... WSZYSCY... (a przynajmniej większość) mówili: NIE!
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
kkzzxx
Member

Stary 05.06.2013, 11:07
Dobra koledzy to taki młody Trener był u nas jak Probierz i co z tego wynikło. Wiek nie ma znaczenia jednemu trenerowi wychodzi w klubie danym a innemu nie a w innym tak
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 05.06.2013, 11:12
Dobra koledzy to taki młody Trener był u nas jak Probierz i co z tego wynikło. Wiek nie ma znaczenia jednemu trenerowi wychodzi w klubie danym a innemu nie a w innym tak
Trenerowi nie ma "wychodzć".
Albo jest profesjonalistą albo kimś przypadkowym w zawodzie
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
kkzzxx
Member

Stary 05.06.2013, 11:28
a przykład Dan Petrescu w Wiśle lipa
Powód: wielka litera.
Ostatnio edytowane przez rav : 05.06.2013 o godz. 11:39.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów