The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Jakie piwo najbardziej lubicie?
Tyskie 345 28,89%
Warka 74 6,20%
Żubr 96 8,04%
Carlsberg 107 8,96%
Heineken 95 7,96%
Żywiec 172 14,41%
Tatra 51 4,27%
Harnaś 45 3,77%
Okocim 54 4,52%
Lech 155 12,98%
Głosujących: 1194. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
miodzio
Senior Member

Od: 11.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.08.2011, 15:35
Dla mnie osobistym sukcesem było znalezienie w Krakowie po 2 latach szukania piwa Specjal ;D Pochodzę w pomorza gdzie owe piwo jest powszechnie dostępne, a w Grodzie Kraka nie (no może oprócz zielonego niepasteryzowanego).

Mam pytanie, czy jest jakieś piwo stricte pochodzące z Krakowa? Bo chyba na Lubiczu jest jakiś browar...
Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez miodzio : 29.08.2011 o godz. 19:39.
Odpowiedz cytując
LuKaS TSW
Senior Member

Od: 12.2005

Stary 29.08.2011, 16:37
Pił ktoś z was Żubra Ciemnozłotego http://www.smaki-piwa.pl/wp-content/...a/imgp4746.jpg jeżeli tak to jak wam smakuje?
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
Odpowiedz cytując
sndr
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2008

Stary 29.08.2011, 16:56
miodzio napisał(a):Wyświetl post
Mam pytanie, czy jest jakieś piwo stricte pochodzące z Krakowa? Bo chyba na Lubiczu jest jakiś browar...
Na Lubicz jest chyba Okocim, ale zostali wykupieni przez Carlsberga i chyba nie ma tam teraz produkcji.
Odpowiedz cytując
miodzio
Senior Member

Stary 29.08.2011, 20:15
LuKaS TSW napisał(a):Wyświetl post
Pił ktoś z was Żubra Ciemnozłotego http://www.smaki-piwa.pl/wp-content/...a/imgp4746.jpg jeżeli tak to jak wam smakuje?
Nie miałem okazji, ale zrobiłeś mi smaka ;D Jutro zacznę poszukiwania, a póki co muszę zadowolić się zwykłą Warką...
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 29.08.2011, 20:27
W Tesco sprzedają takiego Żuberka. Jak dla mnie nie ma rewelacji, ale ujdzie jak na koncerniaka. Mi teraz 50m od domu wyrósł świat piw z ok. 200 rodzajami złocistego trunku, więc mogę sobie popróbować różności.
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=998214
Odpowiedz cytując
miodzio
Senior Member

Stary 29.08.2011, 20:31
Pamiętam jak kolega jakiś czas temu przywiózł Złotego Lecha z Poznania i tak go zachwalał że to niby limitowana edycja.. a później okazało się ze w moim jakże małym miasteczku na pomorzu w zwykłym monopolowym to "cudo" chłodzi się w lodówce i smakuje przeciętnie =)
Odpowiedz cytując
wr0na15
Junior Member

Od: 11.2008

Stary 29.08.2011, 20:40
specjal najlepsze piwo dlaczego nie ma w ankiecie?;>
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 29.08.2011, 20:45
wr0na15 napisał(a):Wyświetl post
specjal najlepsze piwo dlaczego nie ma w ankiecie?;>
Zgadzam się. Szkoda, że już nie ma ani EB, ani Heveliusa. To były piwa... ach ten Kaper.
Odpowiedz cytując
amauri1990
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 29.08.2011, 20:49
Widział ktoś może w Krakowie Leżajsk Niepasteryzowane? Gdzie szukać?
Odpowiedz cytując
LuKaS TSW
Senior Member

Od: 12.2005

Stary 29.08.2011, 20:53
W Biedronkach widziałem.Ale bez rewelacji w smaku.
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
Odpowiedz cytując
miodzio
Senior Member

Stary 29.08.2011, 22:01
Leżajska to widziałem tylko w Kauflandzie :}
Odpowiedz cytując
Marcinnno
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 29.08.2011, 22:26
Leżajska widziałem chyba w Avicie na Czarnowiejskiej. Dodatkowo w Pubie ''Góra Olimp'' też na Czarnowiejskiej jest dostępny na 100 %
Odpowiedz cytując
miodzio
Senior Member

Stary 30.08.2011, 23:14
LuKaS TSW napisał(a):Wyświetl post
O dziwo znalazłem nowego Żubra w małym osiedlowym sklepiku w cenie 3.30 (!) i jestem nieco zawiedziony. W zasadzie niczym się nie różni od zwykłego zielonego.. no oprócz zwiększonej dawki alkoholu (z 6 do 6,9 promila).
Odpowiedz cytując
harimata
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 31.08.2011, 00:58
Ja teraz tylko na Łomży jadę i czasami Ciechana gulnę. Już nie pijam piwopodobnych siarczanów renomowanych marek ale jak potrzebuję wypić większą ilosc to Harnasia preferuję
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
Odpowiedz cytując
miodzio
Senior Member

Stary 31.08.2011, 11:47
Ciechana nie miałem okazji spróbować. Swego czasu przepiłem dość sporo Kasztelanów, ale wydaje mi się ze kiedy poszli na ilość coś się smak zepsuł. Harnasia piję od czasu do czasu, ale to tak w ramach tej zabawy z tymi czerwonymi zawleczkami w wygraj piwo ;D W domu to tylko Specjal, a w Krakowie w zasadzie co chwila inne =)
Odpowiedz cytując
Ar222
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 31.08.2011, 11:54
Ja od pewnego czasu zdecydowanie preferuję Perłę i Łomżę
Tylko jeden klub kocham aż po grób!
miodzio
Senior Member

Stary 31.08.2011, 12:09
Którą Perłę? Bo jest ich kilka: Chmielowa, Mocna, Export, Czarna Extra Strong i Niepasteryzowana ;-P Ja tam tęsknię za EB, szkoda ze zniknęło.. oby powróciło jak Frugo ;D
Odpowiedz cytując
Ar222
Senior Member

Stary 31.08.2011, 12:20
Najczęściej chmielową, choc pozostałe też są spoko. Tylko Czarnej Strong Extra nie piłem jeszcze :/
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 05.10.2011, 15:05
Cytat:
Festiwal Biroflia 2012 odbędzie się w trzeci weekend czerwca w Żywcu. Jedną z najbardziej emocjonujących części imprezy jest Konkurs Piw Domowych. W tym roku odbędzie się jubileuszowa, 10 edycja KPD. Z tej okazji organizatorzy zwiększyli liczbę kategorii - z dotychczasowych 6 do 10. Przy wyborze kategorii edycji 2012 brano pod uwagę wiele czynników, w tym dotychczasowy czynnik edukacyjny Konkursu oraz otwarcie na style najczęściej warzone w polskich domach. Data ogłoszenia kategorii konkursowych jest nieprzypadkowa - 29 września to dzień św. Michała, rozpoczynający sezon warzelniczy wg Bawarskiego Prawa Czystości, ogłoszonego w 1516 roku. To także odpowiednia ilośc czau, by przygotować na Konkurs własne piwo w każdej z kategorii !

" Kategorie Konkursu Piw Domowych Birofilia 2012

1. Bitter [Ordinary Bitter] 8-10º Blg Lekkie piwo sesyjne, charakteryzujące się bogatym aromatem chmielu, pochodzącym z chmielenia na zimno (dry hoping). Doskonałe na wielogodzinne przesiadywanie w pubie. Styl mocno promowany przez CAMRA, wart upowszechnienia choćby z tego powodu, że doskwiera nam bardzo brak lekkich piw.
  2. Dry stout [Dry Stout] 9-12,5º Blg Tę samą funkcję co bitter spełnia dry stout, to piwo, które można pić szklankami, czy raczej pintami. Piwowarski skarb Irlandii, jest jednocześnie jednym z najczęściej warzonych przez nas piw, bez względu na aktualną konstelację kategorii konkursowych.
  3. Pils niemiecki [German Pils] 11-12,5º Blg Jeden z najpopularniejszych stylów na świecie. Pils był przed dwoma laty kategorią konkursową, ale wtedy mieliśmy do czynienia z czeską odmianą. Tym razem ocenimy piwa w bardziej wytrawnej odsłonie tego stylu.
  4. Witbier [Witbier] 11-13º Blg Kolejne piwo, do codziennej konsumpcji. Obecnie jeden z popularniejszych stylów w polskich browarach domowych, m. innymi za sprawą KPD w 2008 r. Dodatkowo tym wyborem, chcemy oddać hołd Pierrowi Cellisowi, który za sprawą Hoegaardena ocalił ten styl przed zapomnieniem.
  5. Hefeweizen [Weizen/Weissbier] 11-13º Blg Pszeniczne w południowo-niemieckim stylu jest zapewne jednym z najczęściej warzonych stylów w polskich browarach domowych. Jednocześnie wielu z nas wie, że uwarzyć doskonałą pszenicę to wyzwanie nie lada.
  6. California Common [California Common] 11-13º Blg Historyczny styl, jedno z piw, które chcemy popularyzować. Nie ma wątpliwości, że gdyby nie wybranie go jako kategoria konkursowa, niewielu polskich piwowarów pokusiłoby się o jego uwarzenie. Jego popularyzację zawdzięczamy Fritzowi Maytagowi, który ocalił w San Francisco browar Anchor Brewing przed bankructwem. Warto odnotować, że był to punkt zwrotny w procesie wypierania małych producentów przez wielki przemysł piwowarski w USA.
  7. Amerykańskie IPA [American IPA] 14-18º Blg Ikona piwnej rewolucji, o której wyżej. Piwo, które za sprawą nowych, amerykańskich odmian chmielu, rozruszało skostniały nieco styl India Pale Ale. Styl aspirujący do grona tych najczęściej warzonych.
  8. Rauchbock [Urbock] 16-18º Blg Z jednej strony ukłon w stronę bamberskich rauchbierów, z drugiej w stronę koźlaka z Einbeck. W końcu kiedyś wszystkie słody były bardziej lub mniej dymione, stąd nazwa Urbock, czyli prastary koźlak.
  9. Belgijskie Ciemne Mocne Ale [Belgian Dark Strong Ale] 18-26º Blg Jeden z najciekawszych stylów piwa. Komercyjne piwa uwarzone w tym stylu (jak Westvleteren 12, Rochefort 10 czy Chimay Grande Reserve) okupują pierwsze miejsca we wszelkiego rodzaju zestawieniach najlepszych piw świata.
  10. Barleywine [Barley Wine] 20-30º Blg Dosłownie wino jęczmienne. Jedno z najmocniejszych piw, jakie warzy się na świecie. Za sprawą piwnej rewolucji styl ten przeżywa swój renesans. Wyzwanie technologiczne (wielki zasyp, długie gotowanie, trudna fermentacja) nawet dla najbardziej zaawansowanych piwowarów."
Ciekawe piwa.
Każde jedno - w tym rokuGrand Championem Birofilii zostało wybrane piwo Kolońskie.
Samo w sobie podobno dość nijakie.

No ale zobaczymy 6 grudnia, kiedy to Grand Champion trafi do sprzedaży.
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Stary 20.10.2011, 07:35
W ubiegły weekend w Omercie oraz Piwotece Narodowej w Łodzi, miała miejsce premiera nowego piwa Pinty - Koźlak Psze (Weizenbock 16,5°Blg).

Cytat:
Nowe piwo zostało uwarzone na specjalne zamówienie Piwoteki Narodowej. Wzbranialiśmy się przed tym, bo Weizenbock zastawia na piwowarów wiele pułapek. I rzeczywiście, przeżyliśmy serię koszmarów - raz zepsuła się warzelnia, zabrakło odpowiednich drożdży, problem z filtracją w środku nocy, potworny problem z rozlewem... Koniec końców chyba się udało - sądząc po reakcji uczestników łódzkiej premiery. Dziękujemy !

PINTA Psze Koźlak ! dostępny jest z beczki tylko w dwóch lokalach - Piwoteka Narodowa (Łódź) i Omerta (Kraków). W wersji butelkowej Psze udostępnimy hurtowniom i sklepom od 21 października. Niestety, ilość nowego piwa jest mocno ograniczona i nic nie wskazuje na to, byśmy w najbliższym czasie znów zabrali się za warzenie Weizenbocka...
Smacznego !
Odpowiedz cytując
ted
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 26.10.2011, 09:34
widział ktoś już to piwo w jakimś sklepie?
Odpowiedz cytując
brzydki.brzydal
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 26.10.2011, 15:18
Panie/Panowie

Widzial ktos z was moze w jakims sklepie czerwonego hobgoblina?
Takiego jak na obrazku z linka:
http://www.okathens.gr/images/produc...obgoblin2F.jpg
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Stary 28.10.2011, 07:24
ted napisał(a):Wyświetl post
widział ktoś już to piwo w jakimś sklepie?
W " Sklepiku z piwem" , Teatralne 28, ma być w przyszłym tygodniu - na 99%.
Nie wiem jak w innych miejscach gdzie sprzedają Pintę. Teoretycznie od 21 października miało być.

http://www.browarpinta.pl/kup-pinte
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Stary 03.11.2011, 08:31
Pinta nie próżnuje i ukazało się nowe ciekawe piwko. Szczególnie niecierpliwie czekam na degustację, gdyż jest to piwo wędzone typu Schlenkerla( chyba moje ulubione piwo w ogóle - z niewielkiego browaru w Bambergu )
" Jak w dym", bo tak nazywa się produkt Pinty, zebrał bardzo dobre recenzje. Lepsze niż Psze Koźlak a porównywalne do Ataku Chmielu.

Cytat:
PINTA Jak w Dym 16,5°Blg

Dostępne w butelkach o poj. 0,5 l.

Pierwszy polski Koźlak Podwędzany.

Pokochaj albo rzuć ! Jesienny eksperyment z Browaru PINTA - ciemne, gęste, przydymione piwo dla miłośników nowych wrażeń. Uwaga - zawiera słody wędzone dymem z buku i orzecha. Fermentowane z użyciem drożdży Saflager W 34/70 w temp. 9oC.

Skład: słody Weyermann®:: wędzony, monachijski (II), Caramunich® (II), Carafa® Special (I), słód PINTA orzechowy wędzony; chmiele Tradition (DE), drożdże Safllager W 34/70.

Piwo pasteryzowane. Ekstrakt: 16,5% wag. Alkohol: 6,9% obj.

Zalecana temperatura spożycia: 10-12°C
Odpowiedz cytując
Krakus!
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 03.11.2011, 09:20
Kaper - polecam dostępne między innymi w knajpie Stary Port na Straszewskiego za 7 zł ma 9% i ciemną barwę i wyjatkowy smak
WISŁA AZORY !
Odpowiedz cytując
Qba11
Junior Member

Od: 11.2006

Stary 03.11.2011, 09:25
W Krakowie pojawiło się kilka lokali serwujących piwa regionalne, w wiekszości z nich jest jednoak dość sztampowo Ciechany, Kormoran i tyle. Jest parę naprawdę ciekawych (Omerta, House of Beer), w nich znowu tłoczno a i towarzystwo nieciekawe a i ceny z kosmosu. Zachęcam do odwiedzenia Poligamia Bar zaraz przy skrzyżowaniu Dietla i Starowiślnej (http://pl-pl.facebook.com/pages/Poligamia/308348371912) , co prawda z lanych nic ciekawego nie mają, ale w butelkach kilka ciekawych pozycji, np Poutnik i Svijany Rytir Niepasteryzowane dwa rewaluacyjne czeskie piwka i wiele więcej! No i meczyki można spokojnie obejrzeć. Polecam!
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 28.11.2011, 09:16

Pił ktoś coś takiego? Kumpel bardzo mi polecał ale cena kosmiczna - ponad 5 zeta w sklepie.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Ar222
Senior Member

Stary 28.11.2011, 09:51
Ja miałem okazję i bardzo mi smakowało Smakuje dość specyficznie, więc nie obiecuję, że zostaniesz z nim na dłużej, ale spróbować na pewno warto
Kaan
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 28.11.2011, 10:19
Dobre, nie za słodkie jak na miodowe. Warto spróbować, oczywiście na zimno.
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami

To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern
Odpowiedz cytując
SZYMEK_TSW
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 28.11.2011, 10:23
Też mogę się dołączyć do grona sympatyków orkiszowego miodowego Warto spróbować.

Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk & Unia Tarnów
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów