|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2003
Offline |
|
gratuluję i czekam (z innymi) na zagadkę. Dodam też od siebie, że nawiązanie do Cesarstwa Bizantyjskiego wynika z faktu, że klub założyli greccy uciekinierzy z Konstantynopola. Z kolei Rosja "przejęła" dwugłowego orła chcąc podkreślić, że jest kontynuatorką cesarstwa na wschodzie.
Ostatnio edytowane przez fidello : 13.08.2013 o godz. 20:14.
![]()
"Przed losowaniem półfinału PP powiedział pan, że zagracie z Ruchem, i rzeczywiście tak się stało...
- Tak już w życiu bywa. Losowanie było sprawiedliwe. Uczestniczyła w nim pogodynka i ciągnęła losy bardzo dobrze" Michał Probierz |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Tak z ciekawości, kiedy flaga AEKu była na Reymonta?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
to też by była dobra zagadka
napisałem - "o ile dobrze pamiętam" - bo wydaje mi się że widziałem zdjęcie, kiedy gościła i to w młynie. Niestety nie wiem przy jakiej to okazji, bo nie widziałem tego na żywo, a tylko zdjęcie. Szukałem zresztą informacji na ten temat i samego zdjęcia, ale nie udało mi się znaleźć... możliwe zresztą, że mnie pamięć myli (starość nie radość)...przy okazji prośba - jeżeli ktoś ma wiadomości na ten temat, to niech się podzieli, bo mnie to ciekawi ![]() Powód: prośba
Ostatnio edytowane przez fidello : 13.08.2013 o godz. 21:30.
![]()
"Przed losowaniem półfinału PP powiedział pan, że zagracie z Ruchem, i rzeczywiście tak się stało...
- Tak już w życiu bywa. Losowanie było sprawiedliwe. Uczestniczyła w nim pogodynka i ciągnęła losy bardzo dobrze" Michał Probierz |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2005
Offline |
|
|
A nie pomyliło Ci się czasem z flagą Olympiakosu Pireus która rzeczywiście wisiała na młynie podczas jednego ze spotkań?
![]()
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Może rzeczywiście, sam się nad tym przed chwilą zastanawiałem.... ale ten dwugłowy orzeł gdzieś mi też siedzi z tyłu głowy, tak jak mówię - pamięć jest zawodna, a w tym wypadku opiera się tylko za wspomnieniu zdjęcia... mam nadzieję, że nie utrudniłem tym zagadki
![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2013
Offline |
|
|
Chodzi o klub który już 9-krotnie zmieniał nazwę a od kilku lat gra pod pierwotną nazwą.Klub ten nigdy nie zagrał w ekstraklasie.Wisła rozegrała w historii z tym zespołem 3 spotkania .Pod koniec XX w. po wyeliminowaniu m.in.Wisły Kraków ten klub odniósł największy sukces. Klub rozgrywa mecze na stadionie ,który nosi imię wielkiego sukcesu polskiego sportu .Odbył tam też się jeden mecz międzypaństwowy.
W roku 1998 w meczu z Ukrainą zawodnik tego klubu zadebiutował w reprezentacji Polski jako rezerwowy .Był to jego jedyny występ dla Polski. 1.Co to za klub? 2.Co to za sukces i który to sezon? 3.Jaka jest nazwa tego stadionu? 4.Co to był za mecz międzypaństwowy? 5.Jak nazywa się ten piłkarz i kogo zmienił w debiucie? |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
1. Górnik Konin
2. Finalista PP 1997/98 3. Złotej ''11'' Kazimierza Górskiego 4. Polska - Belgia el. ME Kobiet 5. Andrzej Jaskot zmienił Piotra Świerczewskiego ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Oczywiście wszystko dobrze
![]()
Ostatnio edytowane przez fansorina : 14.08.2013 o godz. 06:54.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Zagadka będzie łatwa i szybka.
W pewnym europejskim państwie, leży sobie miasto, które jest jednym z największych miast w owym państwie. W zagadkowym mieście przyszła na świat bardzo znana osobistość ze świata tenisa. W mieście siedzibę ma również klub piłkarski występujący w najwyższej klasie rozgrywkowej w kraju. Klub w swojej historii 3-krtonie zmieniał nazwę a pod obecną występuje już przeszło 5 lat. Na swoim koncie klub ma m.in mistrzostwa kraju oraz pewien sukces na arenie międzynarodowej (dokonując pewnej rzeczy jako pierwsza drużyna w kraju). Co ciekawe Wisła Kraków w dawnych latach miała możliwość gry z tym klubem w ramach europejskich pucharów. 1. Nazwa miasta 2. Nazwa klubu 3. Imię i nazwisko znanej postaci 4. W ramach jakich rozgrywek Wisła spotkała się z klubem z zagadki i jakie były wyniki tych potyczek. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Niestety, źle.
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
1. Bazylea
2. FC Basel 3. Roger Federer 4. Puchar UEFA Wisła - Basel 3:1 Nie pasuje mi tu tylko zmiana nazwy klubu |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Również źle..
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
To może to:
1. Odense 2. Odense Boldklub 3. Caroline Wozniacki 4. Liga Europejska, 2:1 dla nas na wyjeździe i 3:1 dla Odense u nas |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
1.Koszyce
2.MFK Koszyce 3.Martina Hingis 4.Puchar intertoto Wisła-Vss Koszyce 4:0 i 0:4 |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Wszystko się zgadza.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jest pewien europejski klub z długimi tradycjami ,który został założony w innym mieście aniżeli obecnie gra.Przez długi czas był to klub wielosekcyjny.Jest to klub ,który był wielokrotnym mistrzem swojego kraju a ostatnie mistrzostwo zdobyła pod wodzą polskiego trenera. Drużyna ta grała z Wisłą Kraków w europejskich pucharach wiele lat temu. Swoje mecze owy team rozgrywa na drugim co do wielkości stadionie w swoim kraju.Trenerem napastników w tym klubie jest legendarny piłkarz ,który wpisał się do historii niemieckiej bundesligi jako pierwszy obcokrajowiec który strzelił
100 goli. 1.Co to za klub? 2.Z jakiego miasta ten klub przeniesiono? 3.Imię i nazwisko polskiego trenera 4.Jaką nazwę nosi ten stadion? 5.Imię i nazwisko trenera napastników tego klubu. |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
1. Young Boys Berno
2. Z Bazylei. 3. Aleksander Mandziara. 4. Stade de Suisse Wankdorf 5. Stephane Chapuisat ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
wszystko dobrze
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
W pewnym mieście siedzibę ma klub założony podczas trwania jednej z wojen światowych. Największym sukcesem klubu jest zdobycie krajowego pucharu, dzięki któremu klub miał szansę pokazania się na arenie międzynarodowej. Debiutując w najwyższej klasie rozgrywkowej drużyna uległa drużynie z miasta, które może poszczycić się posiadaniem jednego z największych portów w kraju.
Podczas udziału w rozgrywkach pucharowych zespół odpadł z zespołem z miasta z którym związek ma Legia Warszawa. Aktualnie klub z zagadki jest współliderem tabeli w niższej lidze. 1. Nazwa klubu 2. Wymień pierwszego przeciwnika na arenie międzynarodowej. 3. Z klubem z jakiego miasta klub z zagadki zaliczył ligowy debiut i jakim wynikiem zakończyło się to spotkanie. 4. Jaki związek z europejskim występem zagadkowej drużyny ma Legia Warszawa? ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
1. Lechia Gdańsk
2. Juventus 3. z Cracovią 4. Odpadli z Juventusem, związek jest taki, że Juventus to stara dama a Legia to stara kur.a |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
No można by to uznać, ale nie o to chodziło. Chociaż Lechia Gdańsk.. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Podpowiedź:
![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
1. Stal Rzeszów
2. Skeid Oslo 3. Stal - Lechia 0:1 4. Odpadli z Wrexham, a to właśnie tam Legia grała z New Saints |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
No to zadajesz ![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Były piłkarz, związany głównie ze śląskimi klubami, rozegrał ponad 300 meczów w lidze. Urodził się w pewnej miejscowości, która znana była głównie dzięki telewizji i literaturze za sprawą pewnego pisarza. W pewnym momencie kariery został sprzedany do czołowego klubu 1 ligi (transfer gotówkowy). Obecnie jest trenerem pewnej drużyny z niższej ligi.
1. Co to za piłkarz? 2. Za jaką kwotę i gdzie został sprzedany? 3. Skąd znana jest miejscowość w której się urodził? 4. Jaki zespół teraz trenuje? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
1. Jan Woś
2. Do Grocliny Grodzisk Wlkp. za 800 tysięcy złotych 3. Koziołek Matołek, Kornel Makuszyński? 4. Skra Częstochowa |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Bardzo dobrze, zagadka Twoja
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bohaterem mojej zagadki również będzie piłkarz. Ów zawodnik zagrał w reprezentacji Polski tylko jedno spotkanie. W swojej karierze występował w kilku polskich klubach, jednak najdłużej w dwóch OBECNIE grających w Ekstraklasie. Łącznie w barwach obu tych drużyn zagrał w prawie 400 meczach. W najwyższej klasie rozgrywkowej w Polsce strzelił 31 bramek. W swojej karierze zagrał wiele meczów, jednak jednego, z pewnym bardzo dobrym klubem, na pewno nigdy nie zapomni. Obecnie trenuje pewien klub z niższej ligi.
1. Co to za piłkarz? 2. W jakich dwóch klubach obecnie grających w Ekstraklasie występował? 3. O jaki ważny mecz w jego karierze chodzi i czym może się pochwalić w związku z tym spotkaniem? 4. Jaki zespół teraz trenuje? |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
1. Grzegorz Pater
2. Wisła Kraków, Podbeskidzie BB 3. Dwie bramki przeciwko Barcelonie 4. Podgórze Kraków. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|

|
||||||
![]() |
|
|