The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.09.2008, 13:40
Lekko odświeżę temat, z powodu pewnego znaleziska (nie przeze mnie ale pozwolę sobie wykorzystać)

teraz link do "joemonstera"
http://www.cracovia.krakow.pl/forum/read.php?13,1467094

i dwa kwiatki:

jeden od naszego hist(o/e)ryka:

Cytat:
Tak sobie patrze na ten obrazek (i podpis pod nim) i się zastanawiam właściwe to dlaczego my tak śpiewamy?
i drugi wprost rozbrajająca szczerość

Cytat:
Nie wiem czemu tak śpiewamy, ale śpiewam.

w sumie historia sportu jak nic
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
gooro3333
Banita

Od: 11.2008

Stary 28.11.2008, 15:42
...................................
Ostatnio edytowane przez gooro3333 : 28.11.2008 o godz. 18:12.
Odpowiedz cytując
gooro3333
Banita

Od: 11.2008

Stary 28.11.2008, 16:57
............
Ostatnio edytowane przez gooro3333 : 28.11.2008 o godz. 18:14.
Odpowiedz cytując
gooro33
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 10.12.2008, 16:01
skttrbrain napisał(a):Wyświetl post
Pod pojęciem wykupienia tradycji ukryto pieniądze na zwrot długów. Które ponoć zarząd WKP częściowo i tak sprzeniewierzył swoją drogą.
Dla Rutkowskiego i Kadzińskiego w sprawach dotyczących korupcji, Lech zawsze będzie Amiką, bo wiadomym jest, jak bardzo nie chcianoby spaść z ligi, a takie gadanie to idealne alibi.
Wklej mi cytat o tej 'przemalowanej Amice' wg Rutkowskiego, bo wydaje mi się że to jest wyłacznie wytwór Twej wyobraźni.

Moje zdanie nt korupcji jest następujące. Rzekomo Lech ustawił trzy mecze. I jeśli tak faktycznie było, powinien za to odpowiadać. Za trzy mecze chyba z ligi nie polecimy zresztą. Czy zostanie ukarany? Tego nie wiem, zreszta to nie ode mnie zależy. Jasnym jest, że w tej sprawie dla władz Lecha wygodniej udawać Amicę, bo dzięki temu liczą na wywinięcie sie od kary.

@pan premier
prawo dotyczące dołączania klubu jednego do drugiego daje bodajże pierwszeństwo w rozmowach kontraktowych klubowi, do którego jest ten klub przyłączany. Secundo, chłopacy grali w dobrym, wypłacalnym klubie, mieli przejść do takiego samego. Dziwnym nie jest że na zmianach im nie zależało. Pewnie co niektórzy lepszą kasę utargowali i tyle.

co do Twoich założeń nt 'tworu' KKS ssa, w takim razie Twoja Wisła też nie jest Wisłą, skoro jest spółką SA. Bo na pewno prawnie to byt odrębny w wiekszości aspektów od Wisły sprzed spółki. Ot, taki sobie twór Cupiała.

Tak, Rutkowski, a dokładniej Holding Amica stał się właścicielem KKS SSA.

UEFA dała nam ten współczynnik zapewne przez ten bezsensowny występ z Tiraspolem. Ot, cała tajemnica, miejsce pucharowe zajęła Amica, klub który po dołączeniu do innego odszedł w niebyt. I stąd dodany współczynnik Amiki.

Poza tym, 'licencja Amiki' to olbrzymi skrót myślowy!! Prawo do licencji wynika z tego, że ktoś znajduje sie na miejscu w lidze, które uprawnia do wystąpienia o nią. Lech wybrał miejsce 4te, fakt, ale wystąpił o licencję jako KKS SSA. Licencja nie jest ciągła, w sensie przyporządkowana do klubu i przechodząca z roku na rok. Co roku wydawana jest nowa. Więc jak można mówic o licencji Amiki, skoro to nie Amika wystąpiła o licencję, by potem się przemienic w Lecha, tylko wystapił o nią Lech Poznań SSA.
''Lech pozwie piłkarzy za korupcję?

Afera korupcyjna w polskim futbolu dotknęła Lecha Poznań. W ubiegłym tygodniu prokurator zarzucił byłemu obrońcy "Kolejorza" Zbigniewowi W. m.in. przyjęcie łapówek za odpuszczenie meczów.
Wszystko wskazuje na to, że ten sam wątek afery, związany ze Świtem Nowy Dwór Mazowiecki, uderzy w Lecha jeszcze raz - tym razem poprzez Amikę Wronki, której "Kolejorz" jest prawnym następcą po tym, jak w 2006 r. wroniecki holding kupił od zadłużonego po uszy Lecha prawa do korzystania z jego nazwy, herbu i barw.

17 kwietnia 2004 r. Świt, prowadzony przez Janusza W. (prokurator postawił mu 11 zarzutów), przyjechał na mecz do Wronek. Amica w meczu ze Świtem była zdecydowanym faworytem, walczyła o mistrzostwo Polski, a na własnym boisku wygrała wszystkie osiem spotkań. Tymczasem ze Świtem, ostatnią drużyną w tabeli, zespół Stefana Majewskiego tylko zremisował 2:2, mimo że przez ponad połowę meczu grał z przewagą jednego zawodnika!

Dla obecnego Lecha dalszy rozwój sprawy Świtu może mieć znaczenie.

- Ta sprawa uderza w nasz klub(…) Jeśli okaże się, że byli piłkarze Amiki Wronki zostaną skazani za sprzedawanie meczów z jej udziałem, pozwę ich do sądu i będę się domagał zadośćuczynienia. Jako Lech, który jest następcą prawnym Amiki. – mówi Masiota. ''

Zapewne pan Rutkowski wtedy nie mial zielonego pojecia co sie w Amice dzialo.I wlasnie dlatego Lech sprzedal sie Amice tylko ze okazalo sie to bezsensowne bo i Amica sprzedawal sie w lidze tak jak i Lech
POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,

Ten boski Krakowski nasz TS
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!!

Odpowiedz cytując
Tomek_06
Member

Od: 01.2008

Stary 12.12.2008, 23:08
Przy okazji wyszukiwania materiałów na stronę o historii Wisły: ciekawa notka z gazety "Czas" z 1911 roku:

Wnioski do łódzkiej napinki "historycznej" są dosyć ciekawe:

- Widzew w 1911 roku gra w piłkę i jest traktowamny jako klub z Łodzi - dotychczas wydawało mi się ,że klubu powstał w 1922 a wcześniej w Widzewie(dzielnicy) działało Towarzystwo Miłośników Rozwoju Fizycznego.
- ŁKS jest nazwany wyraźnie jedynym klubem polskim a Widzem klubem niemiecko-angielskim. Kluby żydowskie były w ówczesnej prasie zawsze pisane jako "żydowskie" (np. "Jutrzenka"). Czyli napinka w tym temacie jest pozbawiona sensu.

PS: Mamy jakichś łodzian na forum wogóle?
Odpowiedz cytując
Zdzis
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 15.07.2009, 12:38
Dwie ciekawostki z historii sportu:

1. Pewnie dość istotne dla toczonej tu kiedyś dyskusji.
Miejsce: Kraków
Rok: 1938
Fotografie z wystawy, którą można oglądać na rondzie Mogilskim.

2. LKS Pogoń Lwów prowadzi nabór do młodzieżowej sekcji piłkarskiej. Ciekawe na jakich zasadach kontynuują tradycję przedwojennej Pogoni (info z wikipedii: "W styczniu 2009 r., klub został reaktywowany przez Grzegorza Opalińskiego, polskiego konsula we Lwowie. Klub wynajmuje boisko od miejscowego ukraińskiego zespołu Dynamo, ale planuje się wybudować stadion "Orlik" dla polskiej młodzieży lwowskiej"). Dla przypomnienia: Pogoń została założona w 1904 roku, między 1922 a 25 pięć razy z rzędu zdobywała mistrzostwo Polski (jedno nieoficjalne), na początku lat 20 był też takich mecz reprezentacji Polski, w którym grało dwóch Wiślaków i... 9 piłkarzy Pogoni (nigdy więcej aż tylu zawodników z jednej drużyny nie zagrało w jednym meczu Polski).
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 24.08.2009, 23:07
http://sport.onet.pl/74456,1248770,2...wiadomosc.html
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów