|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
|
Lekko odświeżę temat, z powodu pewnego znaleziska (nie przeze mnie ale pozwolę sobie wykorzystać)
teraz link do "joemonstera" ![]() http://www.cracovia.krakow.pl/forum/read.php?13,1467094 i dwa kwiatki: jeden od naszego hist(o/e)ryka: Cytat:
Cytat:
w sumie historia sportu jak nic ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
||
|
|
Banita
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Ostatnio edytowane przez gooro3333 : 28.11.2008 o godz. 18:12.
|
|
|
|
Banita
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Ostatnio edytowane przez gooro3333 : 28.11.2008 o godz. 18:14.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
Afera korupcyjna w polskim futbolu dotknęła Lecha Poznań. W ubiegłym tygodniu prokurator zarzucił byłemu obrońcy "Kolejorza" Zbigniewowi W. m.in. przyjęcie łapówek za odpuszczenie meczów. Wszystko wskazuje na to, że ten sam wątek afery, związany ze Świtem Nowy Dwór Mazowiecki, uderzy w Lecha jeszcze raz - tym razem poprzez Amikę Wronki, której "Kolejorz" jest prawnym następcą po tym, jak w 2006 r. wroniecki holding kupił od zadłużonego po uszy Lecha prawa do korzystania z jego nazwy, herbu i barw. 17 kwietnia 2004 r. Świt, prowadzony przez Janusza W. (prokurator postawił mu 11 zarzutów), przyjechał na mecz do Wronek. Amica w meczu ze Świtem była zdecydowanym faworytem, walczyła o mistrzostwo Polski, a na własnym boisku wygrała wszystkie osiem spotkań. Tymczasem ze Świtem, ostatnią drużyną w tabeli, zespół Stefana Majewskiego tylko zremisował 2:2, mimo że przez ponad połowę meczu grał z przewagą jednego zawodnika! Dla obecnego Lecha dalszy rozwój sprawy Świtu może mieć znaczenie. - Ta sprawa uderza w nasz klub(…) Jeśli okaże się, że byli piłkarze Amiki Wronki zostaną skazani za sprzedawanie meczów z jej udziałem, pozwę ich do sądu i będę się domagał zadośćuczynienia. Jako Lech, który jest następcą prawnym Amiki. – mówi Masiota. '' Zapewne pan Rutkowski wtedy nie mial zielonego pojecia co sie w Amice dzialo.I wlasnie dlatego Lech sprzedal sie Amice tylko ze okazalo sie to bezsensowne bo i Amica sprzedawal sie w lidze tak jak i Lech ![]() ![]() ![]() ![]() POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten, Ten boski Krakowski nasz TS I w każdej chwili czy dobrej czy złej, Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!! |
|
|
|
Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
Przy okazji wyszukiwania materiałów na stronę o historii Wisły: ciekawa notka z gazety "Czas" z 1911 roku:
![]() Wnioski do łódzkiej napinki "historycznej" są dosyć ciekawe: - Widzew w 1911 roku gra w piłkę i jest traktowamny jako klub z Łodzi - dotychczas wydawało mi się ,że klubu powstał w 1922 a wcześniej w Widzewie(dzielnicy) działało Towarzystwo Miłośników Rozwoju Fizycznego. - ŁKS jest nazwany wyraźnie jedynym klubem polskim a Widzem klubem niemiecko-angielskim. Kluby żydowskie były w ówczesnej prasie zawsze pisane jako "żydowskie" (np. "Jutrzenka"). Czyli napinka w tym temacie jest pozbawiona sensu. PS: Mamy jakichś łodzian na forum wogóle? |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Dwie ciekawostki z historii sportu:
1. Pewnie dość istotne dla toczonej tu kiedyś dyskusji. Miejsce: Kraków Rok: 1938 Fotografie z wystawy, którą można oglądać na rondzie Mogilskim. ![]() ![]() 2. LKS Pogoń Lwów prowadzi nabór do młodzieżowej sekcji piłkarskiej. Ciekawe na jakich zasadach kontynuują tradycję przedwojennej Pogoni (info z wikipedii: "W styczniu 2009 r., klub został reaktywowany przez Grzegorza Opalińskiego, polskiego konsula we Lwowie. Klub wynajmuje boisko od miejscowego ukraińskiego zespołu Dynamo, ale planuje się wybudować stadion "Orlik" dla polskiej młodzieży lwowskiej"). Dla przypomnienia: Pogoń została założona w 1904 roku, między 1922 a 25 pięć razy z rzędu zdobywała mistrzostwo Polski (jedno nieoficjalne), na początku lat 20 był też takich mecz reprezentacji Polski, w którym grało dwóch Wiślaków i... 9 piłkarzy Pogoni (nigdy więcej aż tylu zawodników z jednej drużyny nie zagrało w jednym meczu Polski). ![]() |
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|