The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
hawaiisurfer
Senior Member

Od: 06.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.10.2011, 20:13
Ojrzyński - wystarczy mi to, co pokazywał w Zagłębiu Sosnowiec
Kafarski - trener jednego sezonu
Michniewicz - polski "Mou", tylko że taki jakiś nijaki
Lenczyk - ok, ale czy chcemy Wisłę kopiącą czy grającą w piłkę?
Zieliński - jakoś mnie gość totalnie nie przekonuje

Z tych co wymieniłeś to na pewno ciekawy jest Fornalik - w końcu gość utrzymuje Ruch Chorzów - drużynę biedną - na naprawdę wysokim poziomie już 3 sezon. Natomiast Probierz?Mhmm...Niby jego drużyny grały ładną piłkę, ale czyż np. w takiej Jagielloni nie miał wszystkiego/wszystkich co/których chciał?

A i zapomniałbym:

Ktoś wcześniej wymieniał Mattheus'a. Czy wy naprawdę ocipieliście? To jest celebryta, a nie trener.
Odpowiedz cytując
pikey
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 02.10.2011, 20:14
ociec Ciemka napisał(a):Wyświetl post
Wisła nie jest klubem do ogrywania młodych. Mamy zdobywać MP. Sam bym wystawił Jaliensa a nie Bunozę, zwłaszcza, że widziałem jak grał z Flotą.

To był mecz z Legią a nie sparing do ogrywania młodych
Ogrywanie mlodych w Wiśle- a raczej jego brak, to temat na osobną z pewnością długa i burzliwą dyskusję.

Po meczu z Twente wystawiłbym Jaliensa do składu tylko wtedy, gdybym był do tego absolutnie zmuszony.
Odpowiedz cytując
Acima
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 02.10.2011, 20:16
ociec Ciemka napisał(a):Wyświetl post
Jaliens w Wiśle rozgrywał lepsze i gorsze mecze. Nie ukrywam, że jestem nim rozczarowany. Życiorys ma dobry nie gorszy od Ljuboji. Gdy przychodził wszyscy bardzo pozytywnie oceniali ten transfer.
Z tym nie gorszym życiorysem to ostro przesadziłeś.

Kluby Jaliensa: Sparta Rotterdam, Willem II Tilburg, AZ Alkmaar
Kluby Ljuboji: Sochaux, Strasbourg, PSG, Stuttgart, HSV, Wolfsburg, Grenoble, Nice

Ljuboja grał w zespołach o 1-2 klasę lepszych i nia ma w ogóle żadnego porównania z Kew.
Odpowiedz cytując
Fiti
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 02.10.2011, 20:16
Ja nie mówię że się sprawdzą. W mojej opinii zasługują na szansę to wszystko.
"Franek ma swoje zdanie, z którym sam się nie zgadza" - Jan Tomaszewski
Odpowiedz cytując
irman
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 02.10.2011, 20:17
FraMat napisał(a):Wyświetl post

Wisle potrzebny jest wspólny front kibiców popierających przebudowę drużyny wedlug koncepcji Basałaja - Maaskanta ...
A tak z ciekawości zapytam. Jaka jest ta koncepcja? Bo bo wygląda to tak. Sprowadzamy:
- dobrego zawodnika w optymalnym wieku za dużą jak na nas kasę (Melikson),
- utalentowanego serbskiego obrońcę za dużą jak na nas kasę (Jovanovic),
- dobrego młodego napastnika na zasadzie wypożyczenia, po sezonie pewnie już go nie będzie bo za drogi (Biton),
- drętwego darmowego emeryta z I ligi angielskiej (Lamey),
- tragicznego darmowego emeryta z Holandii (Jaliens),
- potencjalnie niezłego darmowego serbskiego pomocnika w podeszłym wieku (Iliev), moim zdaniem na razie zawodzi,
- emerytowanego darmowego bramkarza z Estonii (Pareiko)
- wypożyczamy bardzo średniego argentyńskiego obrońcę, który dłużej niż rok z nami nie zostanie (Nunez)
- sprowadzamy z powrotem na wypożyczeniu, nie wiadomo po co, marnego kostarykańskiego obrońcę (Diaz)

Dodatkowo programowo olewamy polskich zawodników, co wpływa na coraz mniejszą identyfikację kibiców z drużyną, oraz nie robimy nic w kierunku rozwoju bazy i pracy z młodzieżą. Gdzie w tym wszystkim jest jakaś koncepcja? Pytam serio. Możesz znasz Basałaja i uchylisz rąbka tajemnicy?
Ostatnio edytowane przez irman : 02.10.2011 o godz. 20:22.
:/
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 02.10.2011, 20:17
MatMario napisał(a):Wyświetl post
Ohh ten ciemny lud... Ja .......e. Wspólny front to jest potrzebny żeby basałaja z klubu cytując klasyka dycyplinarnie wy.......ić. Przebudowa według koncepcji basałaj- Maaskant... Muszę to sobie zapisać
No Framat zaczyna pomału sie gubic i odklejac od realnego swiata...

Wedlug niego z Lechia przegralismy z wlasnych powodow a Ruch lepiej wygladal gdyz, my gramy kulturalna pilke, a oni grali na nas z widłami. Teraz ten front....
Odpowiedz cytując
marek2a
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 02.10.2011, 20:18
Po pierwsze ta drużyna coraz bardziej przypomina drużyne rezerw Wisły (wysyp kontuzji).
Nie ma kogo nawet z ławki wstawić ,kto odmieniłby grę w ofensywie,dlatego Ivica nie został zmieniony w 60,Kiro też w 60 do zmiany wg mnie.
Po trzecie w dwóch wyjazdach Poznań Wa-wa 3 punkty brałbym w ciemno, a nawet 2.
Porażka w Holandii była wkalkulowana ,z czym wszyscy pogodziliśmy się wcześniej (no wiadomo,gdzieś tam liczyliśmy na cud)
W tabeli mamy 1 punkt straty do Amiki i chcę aby ten dystans nie zwiększył się np do 5 w grudniu gdy zakończymy LE, wtedy będziemy mogli powiedzieć ,że jesień jest udana ,bo 2-3 wzmocnienia w zimie i walczymy o mistrzostwo.
Odpowiedz cytując
hawaiisurfer
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 02.10.2011, 20:19
Z tych wszystkich, jeśli tylko patrzymy na "szansę" (nie zapominajmy, że Wisła to nie jest poligon doświadczalny - tu na to nie ma już czasu) to tylko Probierz albo Fornalik - i to z wielkim znakiem zapytania. Tak jak ktoś wcześniej powiedział - jakiś młody niemiecki trener - nawet jakichś rezerw czy juniorów.
Odpowiedz cytując
elemis1
Junior Member

Od: 07.2011

Stary 02.10.2011, 20:20
Spokojnie popieram Maaskanta.
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Mam dziwne wrazenie, ze niektorzy zawsze beda tak zaklinac rzeczywistosc aby tylko wybielic Maaskanta. Przegramy z Limanovia to tez bedzie wina budowy druzyny i slabego skladu. Za dwa lata bedziemy tez w trakcie budowy i tez sie beda wszyscy zgrywac. Natomiast jak Wisla wygra to nagle sklad przestanie byc problemem, a bedzie to objaw geniuszu trenera. Mam dziwne wrazenie, ze jakby na jego miejscu byl wasaty Jozek z Koziej Wolki to juz na taczkach wyjezdzalby z Reymonta.

Co do meritum, czyli zmiany trenera, moje zdanie jest niezmienne. Taki ruch nalezy wykonac, ale tylko pod warunkiem, ze Cupial sypnie kasa na kogos lepszego. Warto budowac na kims stabilizacje, ale warto tez aby ta osoba swoim CV dawala nadzieje, ze ta stabilizacja z nia sie oplaci. Bo skoro Maaskant nic w swojej dotychczasowej karierze wielkiego nie osiagnal, rowniez i za 5 lat moze byc w Wisle bez sukcesu.
Ostatnio edytowane przez nesta : 02.10.2011 o godz. 20:23.
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Od: 04.2004

Na potrzeba Rysia Tarasiewicza
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 02.10.2011, 20:29
Wychodzi również idiotyczna decyzja Bsasałaja bo można zaobserwować, że relacja na lini Stan Valckx a Robert Maaskant są dosyc głębokie. Także zwolnienie jednego z nich może skutkować tym, że tracimy obu.

Boli mnie słowa które wypowiada Maaskant, on żyje w przekonaniu ze zagraliśmy dobry mecz. "Zmusilsmy Legia do gry z kontry itp" o czym ten człowiek w ogóle mówi ? Nas Ruch Chorzów zmuszał do gry z kontry a Fornalik nie Pier....ił takich idiotyzmów. Tego się nie da czytać !
Ostatnio edytowane przez westersyl : 02.10.2011 o godz. 20:42.
Odpowiedz cytując
Devonisch
Senior Member

Stary 02.10.2011, 20:29
Napisałem po meczu w Holandii, że jak Maskaant wystawi Jaliensa na Legie to bedzie sabotaż. I to był sabotaż. Niech wreszcie przejrza na oczy wszyscy że ten emeryt Jaliens jest do natychmiastowego wydupcenia z klubu. Każdy z forum zagralby tak samo za 1/100 jego pensji. Znaczy się na pograniczu C klasy. A niektórzy nawet lepiej. Co tu dłużej pisać. Cała obrona do wyjebania. Zero progresu.
STELLA BIANCA FOREVER - SOCIOS WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 02.10.2011, 20:30
Widzę, ze nadal nie jarzycie, co się tak naprawdę stało z Wisłą. Myślicie, że jest tak jak kiedyś, że wystarczy zmiana trenera, żeby naprawić sytuację, przywrócić piękny styl, zacząć dominować. Tym razem, jednak tak nie jest. Problem jest głębszy i poważniejszy i trener jest tu najmniej winny. Winna jest zmiana realiów ekonomicznych, choć łatwiej oczywiście znaleźć sobie wroga z krwi i kości i to jego obwiniać o wszystko, co złe. Pora zdać sobie sprawę, że Wisła nie dominuje już finansowo, Bogusław Cupiał już nie szasta pieniędzmi, nie ściągamy najlepszych piłkarzy i nie dajemy im najwięcej zarobić. To co się dzieję, to tylko konsekwencja tych kilku faktów i nic poza tym. Powiem nawet więcej, jeśli Bogusław Cupiał nie odzyska wiary w sukces i ponownie nie zaryzykuje finansowo, za moment Wisła może wypaść z wyścigu o MP i stać się ligowym średniakiem. Może jeszcze nie w tym i następnym roku, ale dane finansowe, które napływają ze wszystkich stron nie napawają optymizmem.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 02.10.2011, 20:32
Nie jestem zwolennikiem zwolnienia Maaskanta. Jeśli już to w zimie.

Dla mnie kluczowe jest czy Maaskant jest w stanie kolekcjonować punkty. Jeśli tak, to po co go zmieniać na innego jak i tak nie ma pieniędzy na transfery? A bez tego nie będzie żadnego pieknego stylu bo my nie mamy zbyt dużo dobrych technicznie piłkarzy. Jak wygrywa (w pucharach zrobił minimum i się nie skompromitował) to po co zmieniać?

Z polskich trenerów to:
Fornalik z Ruchu (uczeń Lenczyka)
Zieliński - mimo wszystko sukcesami w Europie bije Maaskanta na głowe
(Oczywiście to na zasadzie że jednak Myślenice dadzą sygnał żeby zwolnić złotoustego Roberta i koniecznie będzie musiał być ktoś z Polski)

Dla mnie problem byłby gdyby Maaskant zaczął mieć wpadki z słabiakami typu ŁKS cz Podbeskidzie w lidze. Niech popracuje przynajmniej do zimy.

BTW
Fakt faktem że pierdzi lepiej od Skorży gdy trzeba wybielić siebie z porażek. PR najlepszy. Tym na pewno bije Zielińskiego czy Fornalika
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 02.10.2011, 20:37
Nie wiem czy nie lepiej byłoby, gdyby Maaskant powiedział po meczu wprost " zagraliśmy pytę, jestesmy w dołku". Zastanawia mnie czy faktycznie we wszystkich meczach Robert widzi pozytywy i naszą dobrą grę? Jeśli tak, biorę ze trzy kilo tego towaru który mu dostarczają z Holandii.
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
Aldek
Member

Od: 07.2011

Stary 02.10.2011, 20:37
Jedyna szansa to zmiana ustawienia spróbować z 4-4-2 i grać ofensywnie I NIE SŁUCHAĆ EKSPERTÓW KTÓRZY TWIERDZĄ,ŻE TAK JUŻ SIĘ NIE GRA.

Pareiko Paljic Chavez Bunoza Jovanovic
Melikson Sobolewski Jirsak Iliev
Biton Genkov

W srodku Jirsak bo potrafi grać do przodu i odbierać jednocześnie piłki a w tym systemie Sobol nie może zostawać sam bo tworzyłaby się dziura w środku.

Wiele osób pisze o zwolnieniu trenera jednak jest kwestia ,że może mieć zapisane duże odszkodowanie w kontrakcie za zwolnienie którego klub może nie chcieć płacić bo do czerwca nie jest tak daleko a jak ma z 500.000 tys euro to nie zdziwiłbym się.
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 02.10.2011, 20:40
Co do tego PR to uczen Beenhakkera
Odpowiedz cytując
ociec Ciemka
Senior Member

Stary 02.10.2011, 20:54
Acima napisał(a):Wyświetl post
Z tym nie gorszym życiorysem to ostro przesadziłeś.

Kluby Jaliensa: Sparta Rotterdam, Willem II Tilburg, AZ Alkmaar
Kluby Ljuboji: Sochaux, Strasbourg, PSG, Stuttgart, HSV, Wolfsburg, Grenoble, Nice

Ljuboja grał w zespołach o 1-2 klasę lepszych i nia ma w ogóle żadnego porównania z Kew.
Krótko w nich grał. holenderskie kluby nie są takie złe Przyjmuję, że przesadziłem trochę. Jednak bardziej myślałem o ich reprezentacyjnej karierze. Często zresztą stoperzy są jak wino Napastnicy rzadko. Nie zmienia to faktu, że potencjalnie świetny transfer Jaliensa nie bardzo wypalił w tym sensie, że wszyscy myśleli, że wciągnie nosem tę ligę, a on po prostu gra w piłkę, ma dobrą technikę, niezły przegląd pola, potrafi wyprowadzić piłkę z obrony. Potrafi to czego nie potrafią Chavez i Bunoza. Natomiast zdecydowanie nie potrafi się odnaleźć w lidze drwali, do której przyszedł.

Z drugiej strony patrząc na obronę Twente, którą przechodziliśmy łatwiej niż legijną, to nie dziwię się, że PSV zapłaciło tyle za Marcelo. Tam chyba brakuje dobrych obrońców Więc rezerwowy z Holandii tutaj furory nie ma jednak dużych szns zrobić
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 02.10.2011, 20:57
Aldek napisał(a):Wyświetl post
Jedyna szansa to zmiana ustawienia spróbować z 4-4-2 i grać ofensywnie I NIE SŁUCHAĆ EKSPERTÓW KTÓRZY TWIERDZĄ,ŻE TAK JUŻ SIĘ NIE GRA.

Pareiko Paljic Chavez Bunoza Jovanovic
Melikson Sobolewski Jirsak Iliev
Biton Genkov
Jasne, bo im więcej napastników tym więcej bramek.

Zagrajmy od razu tak jak się grało sto lat temu, czyli odwróconą piramidą. Wtedy powieziemy wszystkich kilkunastoma bramkami.

Mecz przegraliśmy przez kiepską grę obronną i braki w linii pomocy i to w tym elemencie niezbędne są zmiany. Jirsak, Jaliens, Garguła i Bunoza niestety nie nadają się do gry w Wiśle. W zimowym okienku musimy poszukać zmienników na ich miejsce.
Ostatnio edytowane przez snyrting : 02.10.2011 o godz. 21:00.
Odpowiedz cytując
ociec Ciemka
Senior Member

Stary 02.10.2011, 20:58
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Wychodzi również idiotyczna decyzja Bsasałaja bo można zaobserwować, że relacja na lini Stan Valckx a Robert Maaskant są dosyc głębokie. Także zwolnienie jednego z nich może skutkować tym, że tracimy obu.

Boli mnie słowa które wypowiada Maaskant, on żyje w przekonaniu ze zagraliśmy dobry mecz. "Zmusilsmy Legia do gry z kontry itp" o czym ten człowiek w ogóle mówi ? Nas Ruch Chorzów zmuszał do gry z kontry a Fornalik nie Pier....ił takich idiotyzmów. Tego się nie da czytać !
Strasznie widać jesteś rozgoryczony. Obejrzyj sobie ten mecz raz jeszcze. Wcale nie był taki zły z naszej strony. Dawno nie widziałem Legii grającej tak dobrze (inna sprawa, że specjalnie Legii nie oglądam). W ogóle był to całkiem niezły mecz.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 02.10.2011, 20:58
Ponieważ nie wierzę, by Wisła mogła zatrudnić lepszego trenera niż Maaskant i potrafiła zapewnić mu budżet na lepszych piłkarzy, nie jestem zwolennikiem zwalniania Holendra.

A polska myśl szkoleniowa skompromitowała się na arenie międzynarodowej już tyle razy, że niech Bóg broni przed nowym powrotem do niej. Chwilowe "wyskoki" Lenczyka czy Skorży, nie bez powodu zwolnionego z Wisły, nic tu nie zmieniają. Nikt w świecie nigdzie nie ceni polskich szkoleniowców też nie bez przyczyny.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Jarromiro
Member

Od: 05.2003

Stary 02.10.2011, 21:09
Jedyna szansa jutro złotousty out. I następca ma dwa tygodnie czasu ma poskładanie wszystkiego do kupy. Najlepiej Kulawik bo jest wewnątrz klubu. Gramy gorzej niż przed przyjściem Maaskanta
Odpowiedz cytując
Acima
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 02.10.2011, 21:10
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Z polskich trenerów to:
Fornalik z Ruchu (uczeń Lenczyka)
Zieliński - mimo wszystko sukcesami w Europie bije Maaskanta na głowe
(Oczywiście to na zasadzie że jednak Myślenice dadzą sygnał żeby zwolnić złotoustego Roberta i koniecznie będzie musiał być ktoś z Polski)
Po pierwsze co w polskiej piłce osiągnął Lenczyk w czasie swojej ponad 30- letniej kariery? 1 MP? Szanujmy się. Co osiągnął jego uczeń 48-letni Fornalik? Trzecie miejsce w lidze, a tak to przeciętność. 42-letni Maaskant czy 39-letni Skorża mają większe sukcesy na koncie.

Sukcesy Zielińskiego - w pierwszym sezonie nie dostał się do LE po odpadnięciu z Brugge. W następnym sezonie ledwo co pokonał Inter Baku i odpadł w fatalnym stylu z el. LM w dwumeczu ze Spartą Praga. Później wymęczył 1-0 z Dnipro i doczołgał się do LE. Po trzech meczach w grupie LE miał 4 pkt i został zwolniony (pewnie przez zarzuty korupcyjne). W lidze natomiast w tym samym czasie Lech znajdował sie w strefie spadkowej z 4 porażkami po 11 spotkaniach.
Odpowiedz cytując
WhiteStarDvisionTheBest
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 02.10.2011, 21:10
Też bym był za tym,żeby spróbować ustawienia 4-4-2 kiedy Genkow wróci do zdrowia.
W polskiej lidze bądź co bądź mamy wartościowych zawodników tylko wg mnie są źle wykorzystywani na boisku.
Oczywiście żaden ze mnie znawca,to Maskant jest trenerem a ja tylko sobie mogę postukać w klawiaturę,ale każdy kto ma jakieś pojęcie o piłce może mieć Swój pogląd,ja mam taki,że Maskant źle ustawia drużyne,a mecze wygywa dzięki indywidualnym akcją danych zawodników,nie ma wyuczonych żadnych schematów gry w ofensywie.
Nie moge pojąc dlaczego wychodzimy na mecze w lidze z dwójką def.pomocników,żaden z nich czy to Wilk czy Sobol nie daje nam nic w ofensywie.
Dlaczego Nunez w ogóle nie został sprawdzony na Swojej nominalnej pozycji lewego obrońcy?
Ustawiłbym zespół zdecydowanie bardziej ofensywnie z Meliksonem na lewym skrzydle bo ani Kirm Ani Iliev sie tam nie sprawdza,pierwszy bo jest w tragicznej formie a drugi ma siły tylko na jedną połowe.

Pareiko w bramce ,w obronie od lewej Nunez Bunoza Chavez Jovanovic w pomocy od lewej Melikson Garguła Sobolewski Malecki w ataku Genkow z Bitonem

Jovanovic gra bardzo dobrze ,we wszystkich meczach w których grał był wyróżniająca się postacią.
Garguła powinien dostać szanse z prawdziwego zdarzenia,tzn taką ze gra od początku w najsilniejszym możliwym składzie jako ten ofensywny pomocnik,obok niego Sobolewski ich naturalnymi zmiennikami są wtedy Jirsak i Wilk
Obsadzając na lewej obronie Nuneza [jego zmiennikiem,OMG...Diaz] możemy wykorzystywać Paljica w ofensywie na skrzydle,do tego będą w zanadrzu Kirm z Ilievem.
Jaliens gra katastrofalnie powinien dostać szanse Bunoza i Czekaj.
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 02.10.2011, 21:13
Jarromiro napisał(a):Wyświetl post
Jedyna szansa jutro złotousty out. I następca ma dwa tygodnie czasu ma poskładanie wszystkiego do kupy. Najlepiej Kulawik bo jest wewnątrz klubu. Gramy gorzej niż przed przyjściem Maaskanta
....a, Kulawik...

Próbowałbyś chociaż być poważny.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 02.10.2011, 21:16
Acima napisał(a):Wyświetl post
Po pierwsze co w polskiej piłce osiągnął Lenczyk w czasie swojej ponad 30- letniej kariery? 1 MP? Szanujmy się. Co osiągnął jego uczeń 48-letni Fornalik? Trzecie miejsce w lidze, a tak to przeciętność. 42-letni Maaskant czy 39-letni Skorża mają większe sukcesy na koncie.

Sukcesy Zielińskiego - w pierwszym sezonie nie dostał się do LE po odpadnięciu z Brugge. W następnym sezonie ledwo co pokonał Inter Baku i odpadł w fatalnym stylu z el. LM w dwumeczu ze Spartą Praga. Później wymęczył 1-0 z Dnipro i doczołgał się do LE. Po trzech meczach w grupie LE miał 4 pkt i został zwolniony (pewnie przez zarzuty korupcyjne). W lidze natomiast w tym samym czasie Lech znajdował sie w strefie spadkowej z 4 porażkami po 11 spotkaniach.
To było moje spojrzenie na ewentualnych trenerów z Polski gdyby musieli być z Polski bo taki byłby np. kaprys Cupiała. (Jakbyś nie doczytał i nie zrozumiał - bo widzę że ci ciśnienie skoczyło)

Ponadto nie pisałem o Lenczyku tylko o Fornaliku

Fornalik - zespoły zawsze wybiegane, dobrze ułożone taktycznie
Zieliński - przynajmniej w pucharach błyszczał. Na jego tle Maaskant czym się może pochwalić? Wygraną z Litexem czy porażka 1-6 z Villareal?

BTW
Wymień lepszych polskich trenerów? Ilu takich znasz?
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Semper Fidelis 1985 napisał(a):Wyświetl post
Zbyt słabym materiałem piłkarskim dysponujemy?
To jakim dysponuje Lechia ze przyjezdza na R22 i nas leje? jakim materiałem dysponuje Zagłębie czy Ruch ze przyjezdza do Krakowa i gra jak równy z równym? jakim Widzew, Polonia, Korona że ich nie możemy pokonać?
Mistrzu - popatrz sobie na wyniki Legii w lidze.
A jeżeli nie rozumiesz, ze czasem lepsza drużyna przegrywa ze słabszą to znaczy, że powinieneś zostawić futbol i zająć się bierkami.

MatMario napisał(a):Wyświetl post
To nie są wymysły. Jedno potwierdzam organoleptycznie, o drugimi piszą nie tylko gazety ale i inne osoby.
Nie rozumiesz chyba czegoś. Trenera rozlicza się nie z wypowiedzi, tylko wyników. Jak Cię próby trzymania dobrej twarzy do złych wyników wkurzają, to: nie słuchaj - nie oglądaj - nie czytaj. To jest sposób Holendra na zachowanie dobrej atmosfery. Że zbiera na siebie wściekłość lemingów i prasy? Może o to chodzi? Może - jak Mourihnio - chce odsunąć zespół od krytyki?
Tymi piłkarzami będziemy grali do końca rundy. Nie wierzę też w kasę na o wiele lepszych. Wnioski pozostawiam Tobie.

Co do sadzania Jaliensa - Bunoza dał dupy z Flotą. Faktycznie, zajebisty prognostyk przed wystawianiem go z Twente albo Legią...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.10.2011 o godz. 21:22.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Jarromiro
Member

Od: 05.2003

A kogo byś chciał, bo sytuacja jest KATASTROFALNA a wolnego nie ma nikogo. i co masz przeciwko niemu
Odpowiedz cytując
ziz99
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 02.10.2011, 21:18
Wit.Ek. napisał(a):Wyświetl post
Dobry Trener to nie ten, który osiąga dobre wyniki bo ma dobrych piłkarzy.
Dobry Trener to taki, któremu nie można zarzucić, ze mógł wycisnąć więcej.
Dobry Trener to taki, który wyciska maksimum tego co można wycisnąć.
Gdy nie ma z czego wycisnąć to po prostu nie wyciśniesz.
Generalnie zgoda, choć tak jak Willow, twierdzę że nie mamy aż tak katastrofalnej kadry.

W Polsce jest w ogóle dziwnie. Przychodzą do nas piłkarze z dobrym CV, świeżo z silnych klubów/lig (np. Jaliens, Iliev), którzy w Ekstraklasie są cieniem tego co przez naście lat kariery zawodowej... Inny styl (techniczny?), ustawienie, itd...?

Wracając do składu, jest jaki jest - z silnymi i słabymi punktami. Skoro nie mamy sprinterów, bajecznych techników, magicznych dryblerów to trzeba (to da się zawsze - lepiej lub gorzej ale się da) wyćwiczyć takie schematy ataku pozycyjnego, żeby sposób prowadzenia ataku był jak najmniej ryzykowny. Po odbiorze dogrywający ma 2-3 partnerów do bezpiecznego podania (czyt. pod grą). Maaskant pochodzący z kolebki futbolu totalnego wie zapewne doskonale o co chodzi.

Czasami piszecie, że ten czy tamten nawet podać na 10 metrów nie potrafi. Problem w tym, że do "przyklejonych"z kryjącym/zasłoniętych partnerów nie da się czysto podać. Dochodzi nadbiegający przeciwnik, trzeba gdzieś zagrać (ale po ziemi bo tak nakazał trener!) ... i strata. Na świecie piłka ewoluuje w kierunku częstszego operowania piłką, lepszego wyszkolenia technicznego i dyscypliny taktycznej. To dlatego polski zaścianek w zderzeniu z europejskimi średniakami dostaje regularnie lanie. Oni grają my biegamy - tak w skrócie to wygląda... Potem słyszymy, że nasze zespoły nie są przygotowane kondycyjnie do europejskich pucharów, co nie jest do końca prawdą.

Kiedyś ze Smudy się śmiali na R22, że na treningach tylko "grają w dziada". Uważam, że przez najbliższe 2 tygodnie mniej więcej tak powinny wyglądać treningi Wisły.
Powód: kor
Ostatnio edytowane przez ziz99 : 02.10.2011 o godz. 21:26.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów