|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy Franciszek Smuda wyciągnie Białą Gwiazdę z marazmu? | |||
| Tak |
|
398 | 51,42% |
| Nie |
|
376 | 48,58% |
| Głosujących: 774. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Taaaaa.... Bednarz wiedział Nie dalej niz pół roku temu wszyscy plakali. że przedwczesnymi komunikatami o rozstanich z niektorymi piłkarzami demotywuje drużynę |
|
|
|
Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Mam nadzieję, że obok Smudy w klubie pojawi się tłumacz, który przełoży jego bełkot na polski. W innym wypadku konferencje prasowe trzeba będzie opatrzeć napisami. Wczoraj Lechia Gdańsk rozwiązała kontrakt z Pi Brożkiem. Pozostaje czekać na braci Brożków, stara gwardia wraca! Głowacki już jest. Może i bliźniaków Bednarz będzie usilnie wysyłał na emeryturę. Kosę pogonił, ba - na konferencji wyraził nadzieję, że mecz niedzielny będzie jego ostatnim w karierze, choć sam Kosa decyzji jeszcze nie podjął. Smutny obraz - były legionista goni wiślackie ikony na emeryturę, do tego Smuda, który ostatnią przygodę z Wisłą zakończył ..odejściem do Legii. Współczucie dla "Małego" - w reprezentacji nie było panom po drodze, czy cokolwiek zmieni się w Wiśle? Nie wydaje mi się, Małecki będzie pierwszym kozłem ofiarnym
|
|
|
|
ANAJNARAB
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Mnie martwi co będzie z Wisłą po ewentualnej wpadce Smudy. Jak go nie lubię i nie uważam za dobrego trenera tak tym razem modlę się by mu się udało. Według mnie to ostanie podejście Cupiała w razie wpadki powie na adios,
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
A jakim cudem ma mu się udać?
On potrzebuje supersilnej kadry żeby jakoś to wyglądało, jakoś nie wierzę, że nasi "skauci" dostarczą mu młodych, zdolnych grajków. Po Smudzie (być może nawet w trakcie sezonu) przyjdzie Moskal albo Nawałka (o ile będą wolni). No i zawsze Kulawik w odwodzie zostanie. Nie wierzę w Smudę w Wiśle. Aha i jeszcze ten amator pewnie całkiem niezła kasę będzie kosił, paranoja.
Ostatnio edytowane przez yoda79 : 01.06.2013 o godz. 12:54.
![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
![]() ![]() Przyznam szczerze dawno mnie tak nikt nie ubawił .. Od mediów to jest rzecznik Wisły, oraz ważniejsze: spójna i czytelna polityka klubu, której od pewnego czasu brak.. A Bednarz, jak to Bednarz, ten darmozjad (przypominam że jest dyr. sportowym /EDIT.no tak,.. mój błąd bo gość jest już pełniącym obowiązki prezesa, aż strach się bać/ ), jakby ktoś zapomniał) jest akurat pierwszy do odstrzału. Za co ? Za całokształt. Ps. Pytanie brzmi, nie czy Smudzie się uda, tylko co będzie po nim ? _____ Edit. I to co uważam za najistotniejsze: Czy, lub kiedy właściciel zacznie inwestować w Wisłę takie środki, które choćby teoretycznie dadzą szansę na jego rozwój. I wówczas będzie się można zastanawiać, nad personaliami.. Dziś to przelewanie z pustego w próżne, z darmozjadem Bednarzem i z trenerskim emerytem (którego za osobowość nawet dość lubię i który miał jako trener ligowy realne i to znaczące sukcesy, które doceniam, kiedyś miał..) F. Smudą. , był powrót Łazarka, był powrót Kasperczaka, jest kolejny powrót Franza, sentymentalnego mamy bossa.
Ostatnio edytowane przez milosz : 01.06.2013 o godz. 16:48.
|
|
|
|
Blood Brothers
Od: 11.2002
Offline |
|
nie milosc do klubu jak wiekszosc kibicow...na pewnym poziomie biznesu globalnego to prestiż być wlascicielem klubu pilkarskiego a już wystepy tego klubu w elicie LM mowi samo za siebie...to jest poprostu prestiż dla samego być w tym gronie...a jak wiadomo futbol laczy biznesy całego swiata i wszelkich branz... czy sytacja kiedy ktos przejmuje Wisle i robi z niej klub lepszy niz Wisla Boguslawa Cupiala , jest obecnemu wlascicielowi na ręke ?... Oprocz pieniedzy ktore nalezy zaplacic za Wisle trzbe do tego przekonać samego wlasciciela...a to zdecydowanie trudniejsze niz ta suma do przelania... zatrudnienie Smudy to nie sposob na budowe nowej Wisly...to raczej brak pomyslu i brak sposobu...ale jak to juz tutaj napisano Cyrk Cupiala, małpy Cupiala....tylko Wisly szkoda...bo to klub z ogromnymi tradycjami, ogromną rzeszą kibiców ( którzy przez klub i jego nonszalanckie działania, zostali zniecheceni do bycia na R22 - nie do kibicowania , ale do bycia ) w całkiem fajnym miescie... i tak na koniec...Wisla bez Cupiała bedzie istnieć ale czy Cupiał bez Wisly ?
Ostatnio edytowane przez Smyrgu : 01.06.2013 o godz. 13:15.
![]()
BRUCE SPRINGSTEEN & THE E-STREET BAND
"This music is forever for me. It's the stage thing, that rush moment that you live for. It never lasts, but that's what you live for." --Bruce Springsteen |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Smuda powiedział że chce budować silną Wisłe na młodych zawodnikach, problem w tym że za talenty w naszym kraju są kosmiczne ceny i zazwyczaj młodzi zdolni wyjeżdząją zagranice np Stępiński czy na poczatku roku Milik. Nasz scouting sami widzicie jak działa, do tego brak akademii... więc skąd brać te talenty
Ostatnio edytowane przez AYALA : 01.06.2013 o godz. 13:27.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Przecież oni są ustawicznymi młodymi talentami. |
|
|
|
Member
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez patrzal-lca : 01.06.2013 o godz. 14:10.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Co do młodych talentów to raczej będzie nabór z Polonii (Piątek),Bełchatowa(Makowie) i może z ŁKSU bracia .Wielkich nazwisk nie ma co sie spodziewać po Smudzie co najwyżej kilka powrotów .Jedyne co może zaskoczyć u Smudy i co może być ciekawe to nowy sztab szkoleniowy z Frankowskim Szymkowiakiem, i z Kosowskim.Ciekawe też jak Smuda rozbuduje skauting bo z całym szacunkiem Kuźba i Żurawski to raczej statyści dla Legionisty i Kapki.patrzal-lca co do Kity to nawet lepiej że C wtedy nie sprzedał Wisły bo dziś Wisła Kity miała by powtórke z upadku Polonii.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ok. Co do etatu masz rację, ale ..
Precyzyjnie J.B. był na stanowisko wiceprezesa zarządu Klubu do spraw sportowych (czyli dyr. sp.), teraz ma funkcję pełniącego obowiązki prezesa Klubu (od 05.02.2013), ale .. w gruncie rzeczy i tak firmuje politykę transferową Wisły i "całą tą zmianę na lepsze". I dla mnie jest tu bez zmian , pierwszy do odstrzału, jeśli klub ma zatrudniać profesjonalistów i jakoś się sensownie rozwijać. |
|
|
|
Member
Offline |
|
To marazm i martwy punkt. Mam coraz poważniejsze wątpliwości, co do zamierzeń właściciela. I wbrew pozorom nie nasłuchałem się Mielcarskiego w C+, jak ktoś wyżej raczył napisać. Działam w strukturach OZPN, więc z piłką jestem "na Ty", mam pojęcie o zarządzaniu klubem i widzę, kiedy ktoś popełnia rażące błędy. Wydaje mi się, że tak jak skończył się Smuda, tak samo skończył się Cupiał i jego "kable". Choć to przykre, bo Cupiał jest w klubie od kilkunastu lat - powinien zastanowić się, po co mu Wisła - by przynosić zysk, czy dawać satysfakcję z wyników, bo jedno z drugim idzie w parze tylko wówczas, gdy solidnie się najpierw zainwestuje. My brniemy w szrot, przeciętniactwo. Sportowe i organizacyjne. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
Za kierunek obrany przez klub odpowiada nie Bednarz, tylko Cupiał. Bednarza można zwolnić, ale to nie sprawi że Bossowi odwidzi się opcja oszczędnościowa. Jeśli naprawdę sądzisz, że to Bednarz odpowiada za aktualny styl prowadzenia klubu, to nazwanie cię naiwnym jest wielkim eufemizmem. |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Bednarz jest pionkiem, który ma związane ręce. Jest takim samym podwładnym, jak Kulawik czy piłkarze. Różnią się jedynie miejscem w hierarchii.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie napisałem że odpowiada, a jedynie że firmuje.., a dodać mogę że wykonując zlecenie współ-odpowiada, rzecz jasna główna odpowiedzialność jest na barkach właściciela, czego tu nikt nie kwestionuje. A zwolnić go (J.B.) należy, bo polityka transferowa w jego wydaniu nigdy profesjonalna nie była, a jako pełniący obowiązki czegoś tam (tzw. prezesa), za nią współ-odpowiada. Stara, odgrzewana dyskusja. Bednarz jest potrzebny Wiśle jak wrzód na d. Zmiany kardynalne zależą od B.C., jednak jeśli kiedyś boss uzna że zaczyna budować profesjonalny klub, a nie jedynie chce posiadać zabawkę, to wśród profesjonalnych pracowników klubu, moim skromnym zdaniem, co już setki razy wielu tu pisało, nie ma miejsca dla Bednarza z przyczyn merytorycznych i etycznych i pozdrawiam wszystkich mających zdanie odmienne. Zwyczajnie nie wierzę w sukces duetu Smuda/Bednarz, zwłaszcza w ramach jakie ustalił właściciel. Miłe rozczarowanie oczywiście zawsze mile widziane, tyle , że podobnie oceniałem nikłe szanse Probierza z Bednarzem, jak i podobnie wierzyłem, tak wierzyłem w MP i doby wynik w europejskich pucharach za Holendrów.. Dobry marketing, zachodnia myśl szkoleniowa, uzupełniona budową infrastruktury, jakościowe wzmocnienia z zagranicy wsparte wyróżniającymi się młodymi polakami, toż to wszystko jest możliwe, szkoda że jedynie w wyobraźni kibiców, a rzeczywistość skrzeczy Smudą i Bednarzem i co gorsza brakiem woli właściciela na poważne (wzorując się choćby na niemieckich standardach w ekonomii prowadzenia piłkarskiego klubu) potraktowanie naszej Wsły. Co nie zmienia faktu, że na Wisłę chodzić i tak będziemy, czekając na jej lepsze czasy.
Ostatnio edytowane przez milosz : 01.06.2013 o godz. 18:26.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dopoki Cupial bedzie traktował Wisle jak kazdy inny biznes lub kazda inna firme to tak to bedzie wygladac. Klubu nie mozna traktowac jak przedsiebiorstwa, w ktorym stara sie zminimalizowac koszty celem osiagniecia zysku. Nie mozna plakac nad kazda stracona zlotowka, nie mozna minimalizowac niepotrzebnych (z pkt widzenia kazdej innej firmy) wydatkow, rozliczac co do grosza kazda strate itp itd. To jest codzienny swiat przedsiebiortw i zgoda, ale on nigdy nie przypasuje do realiow sportowych, realiow finansowania klubu. Na to trzeba spojrzec jak na kaprys, a nie przedsiebiorstwo ze wszystkimi jego regulacjami, nadzorami, statami itp. Ale niestety jesli chce sie osiagnac sukces z klubem, w sporcie to trzeba wejsc w zupelnie inna mentalnosc, a nie plakac, ze przyszlo kilku zawodnikow z wyzszymi kontraktami i nie osiagneli sukcesu. Panie Cupial, bedzie jeszcze bolesniej.. Kupi pan pilkarzy po 1,2,3 mln EUR, da im po 1mln EUR za sezon, a i tak szansa na sukces w Europie nie bedzie nawet 70%-towa. I co wtedy ? Zawal i tragedia, amok i wyjscie z Wisly ? Przeciez te kluby Tureckie, Ukrainskie, Cypryjskie, pomimo, ze zjadaja budzetami polska lige to i tak wyniki maja w kratke. Rzecz w tym, ze maja i sa na tym poziomie sredniaka europejskiego. Wiec trzeba zupelnie zmienic spojrzenie i mentalnosc na wydawanie pieniedzy na klub. Tu sie nigdy nie zyska, tu zawsze bedzie niepewnosc i predzej czy pozniej strata. Wiec jak Cupial dazy do malych wydatkow, strat i sukcesu to pora jak najszybciej podziekowac i zrezygnowac. Oszczedzi zdrowia sobie i innym.
Ostatnio edytowane przez nesta : 01.06.2013 o godz. 18:20.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
patrzal-lca co do twoich porównań to Wisła C ma cały czas coś czego Polonia od dłuuuższego czasu nie miała stabilność finansowa mimo kryzysu.Co do Smudy to niestety ale wraca i raczej szybko sie nie skończy możliwe że będzie powtórka z rozrywki jak za dawnych lat Smudy w Wiśle.Propo Legionisty to różni sie miejscem w hierarchii i większym polem manewru którego do końca Legionista nie wykorzystuje dlatego nowego sponsora jak nie było tak nie ma .nesta Warto mieć nadzieje że C decydując się na powrót Smudy zrozumiał że nie może traktować Wisły jak przedsiębiorstwa w którym stara sie minimalizować koszty celem osiągnięcia zysku .Na pocieszenie od poniedziałku historia rodzi sie na nowo
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
JOSE 841 co do zasady pełna racja! Być może w kwestii stabilności finansowej można by podyskutować, bo głównym czynnikiem zatrudnienia JB było hasło "oszczędność wszędzie i kosztem wszystkiego". Mam jednak pewne obawy, co stanie się z klubem, gdy kurek z "Telefoniki" zostanie zakręcony, nie można tego wykluczyć.
Tym bardziej dziwi mnie bierność w poszukiwaniu nowego sponsora, na koszulki, na stadion. W zasadzie nie ma się czemu dziwić, skoro Wisła nie potrafi zamknąć kwestii stadionu, jego sponsora, kosztów oraz innych spraw pokrewnych. Nie wierzę, że nie ma chętnych na Wisłę - to wciąż magnes, firma na rynku piłkarskim, lecz potencjał jest absolutnie niewykorzystany - to mnie martwi - bo kiedy ktoś się obudzi ze snu może być za późno. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
Bez wątpienia skończy się granie na pałę, bo Franek tego nie cierpi. Będzie więcej gry piłką i koniec człapania bez sensu. Pytanie jednak czy on to całościowo ogarnie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Bez urazy..ale nie widzisz róznicy co do 4-5 zgrupowań kilkudniowych "gwiazd" i "gwiazdeczek" rodzimego futbolu od codziennej roboty 6 dni w tygodniu prze 365 dni w roku? wiem,ze z pustego to i Smuda nie naleje, ale...
![]()
Niegdyś uważałem, że cokolwiek jest lepsze niż nic. Dziś wiem, że czasem nic bywa lepsze niż cokolwiek......
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Smuda stanie przed bardzo trudnym zadaniem. Wygląda na to, że oczekiwania będą na poziomie miejsca w pucharach, a drużynę i sztab szkoleniowy trzeba budować prawie od zera. Możliwości obecnej drużyny znamy, a odejdzie z niej z 10 lub nawet więcej piłkarzy. Czasu na złożenie nowej drużyny jest mało, a czy będą pieniądze na w miarę przyzwoite wzmocnienia? Czy będą kompetencje, aby znaleźć wartościowych piłkarzy? Realistycznie patrząc runda jesienna to raczej zgrywanie drużyny, dopracowywanie taktyki i nawet od bardzo dobrego trenera wyników w takiej sytuacji można wymagać dopiero na wiosnę - po kolejnych wzmocnieniach w rundzie jesiennej. A z doświadczenia wynika, że jak od razu nie będzie dobrych wyników, to albo Smuda wyleci, albo Cupiał znowu się obrazi i całkowicie zamknie dopływ pieniędzy.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Żeby walczyć o puchary potrzebujemy ogromnych wzmocnień. Oczekiwanie bez nich walki o czołowe lokaty to będzie szaleństwo. W Wiślackiej młodzieży nie drzemie aż taki potencjał. Liczenie na niego to naiwność i frajerstwo.
![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
mozesz mi powiedziec skad taki wniosek?
widze ze nt. tego jak wygladały treningi u Smudy to nie wiesz nic.
Ostatnio edytowane przez szprotson : 02.06.2013 o godz. 12:41.
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A Ty byłeś? |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Trening drużyny nie polega na tym, by piłkarzy "zajechać" fizycznie. Można biegać dookoła stadionu, stosować śmieszne taśmy i wyjazd na zgrupowania w Austrii. Wystarczy przegonić chłopaków po polskich górach, na mrozie. Odkąd wszyscy ubzdurali sobie wyjazdy na "zagraniczne zgrupowania", od tej pory nasze zespoły odstają od całej Europy fizycznie. Czy myślicie, że Smuda wybierze Zakopane kosztem ciepłej Turcji czy Cypru? Nie wydaje mi się. Całe te zgrupowania się śmieszne, zwykłe marnotrawstwo. W myśl zasady - "cudze chwalicie, swego nie znacie". Najlepsze wyniki polskie kluby osiągały, gdy nie było śmiesznych zimowych wyjazdów na "zieloną trawkę", trzeba było harować po Tatrach. Niestety nasi kopacze z ciężką pracą nie mają nic wspólnego, co pokazał choćby przykład Petrescu czy Probierza. Obrazili się, bo kazali im ciężko tyrać na treningach.
Dużo ważniejsze jest zgranie drużyny, a do tego Smuda się nie nadaje. Lecha zgrywał 3 lata, choć kopaczy miał. Reprezentację zgrywał 3 lata - choć kopaczy miał, a na Euro 2012 wyglądało, jak gdyby pierwszy raz na oczy zobaczyli się w szatni przed meczem. Przypomnę w jakich okolicznościach odchodził z Lecha - proponuję poczytać co nieco na temat relacji Smudy nie tylko z piłkarzami, lecz także z działaczami Lecha. "Młodzi mieli u Smudy prze******" to słowa nie moje, lecz byłego gracza Lecha - dziś stawiamy na Smudę, by budował Wisłę opartą na młodych wilkach. Po trzecie, obok przygotowania fizycznego i zgrania - atmosfera w drużynie. Ten element kuleje jeszcze bardziej, niż poprzedni. Obrażając się na ludzi z charakterem nigdy sukcesu nie osiągnie. Jak na R22 mają biegać same dziewczynki, to już na wstępie dajmy sobie spokój. Chcę ludzi z mentalnością boiskowego zabijaki, niszczyciela, a nie uciekającego od piłki nieudacznika. Tak było w Lechu, tak było w Zagłębiu, tak było w reprezentacji, tak będzie w Wiśle. Nie można się odezwać, nie można zgłosić sprzeciwu, bo ten, kto to zrobi będzie pierwszym do odstrzału. Smuda zanim osiąga jakikolwiek sukces najpierw zraża do siebie połowę zespołu. Potem wywalają go, następcy osiągają z tą samą drużyną sukces, a Smuda podpisuje się pod nim, twierdząc, że zbudował podwaliny. Nonsens. W przyszłym roku Jahn Regensburg wróci do 2. Bundesligi, a Smuda powie, że to on stworzył drużynę, lecz zabrakło czasu. Temu facetowi zawsze brakuje czasu, obojętnie, czy ma rok, dwa czy 5 sezonów do dyspozycji.
Ostatnio edytowane przez patrzal-lca : 02.06.2013 o godz. 14:23.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Smuda ma charakter, autorytet u piłkarzy i doświadczenie. Tego nie posiadają nasi etatowi wiślaccy trenerzy w rodzaju Kulawika czy Moskala. Smuda jest przyjacielem Cupiała co daje nadzieje na transfery. Nie sadze żeby Franz przychodził do nas tylko dla kasy. Ma ambicje. Jest starym wyjadaczem, który sporo wymaga od kopaczy a o to wszystkim nam chodziło po krótkiej na szczęście erze Kulawika, który był dla piłkarzy bardziej kumplem i ciepłą kluchą. W tym momencie oceniam przyjście Smudy pozytywnie
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
Wisła Dana Petrescu też grała dno i bez stylu, czy to znaczy ze Dan Petrescu jest słabym trenerem? Smuda warsztat ma bardzo dobry, szkoda ze to jego jedyny plus ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|