The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
fan1906
Senior Member

Od: 07.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.04.2010, 17:56
Bronex napisał(a):Wyświetl post
Prawda jest taka ,że michnikoidzi podnieśli larum bo chodzi o Kaczyńskiego , gdyby chodziło o Tuska to GW pierwsza by wyszła z pomysłem pochowania na Wawelu... I Piłsudski miał wady , i Sikorski miał wady ... O wszystkim pisaliśmy parę stron wcześniej , Jan Kazimierz miał wady , Korybut Wiśnowiecki miał wady... Wszyscy mieli , mają i będą mieli wady... Poza Tuskiem oczywiście ...
tak Cie czytam od paru postów i nie moge wyjśc z podziwu...
ty chyba masz pewnie jakąś legitymacje partyjną ... tylko nie wiem jeszcze jaką...
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 13.04.2010, 17:58
Nie ma na tym świecie takiej rzeczy, która pogodziłaby Polaków na dłużej niż 3 dni. Ten temat jest niestety tego najlepszym przykładem...

Dziś kłócicie się o to czy był patriotą, albo czy był wystarczającym patriotą. W wielu miejscach ludzie kłócą się o to, czy Tusk, bądź Komorowski mają prawo wypowiadać się w obliczu takiej tragedii.

Inni już wietrzą polityczne podchody ze strony PO na najważniejsze w państwie urzędy...

Ludzie ogarnijcie się...

Od razu dodam że jakimś wielkim zwolennikiem pochówku w obecnej formie nie jestem, nie jestem także zwolennikiem polityki Kaczyńskiego, ale szanuje tą decyzję i nie zamierzam się o to wykłócać, czy urządzać nie daj Boże jakiś pikiet pod krakowską kurią.
Bronex
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 13.04.2010, 17:58
Dzisiaj pewnie wieczorem .......ną "młodzi , wykształceni ,z wielkich miast" demonstrację z wyrywaniem kostki brukowej pod kurią to jutro się głupie pomysły Dziwisza skończą.

Facet ,który spędził z Janem Pawłem Wielkim szmat czasu. Mądry człowiek jak dla mnie, rozważny. Gdyby nie czuł tak jak mówi to by nie kłamał . To bardzo prawy człowiek. Ufam ,że słowa o Prezydencie RP Lechu Kaczyńskim są prawdziwe i Wawel będzie na pewno miejscem honorowym.

A tacy "patrioci" ,którzy tutaj kontestują będą też mieli plus ,że jak będą chcieli napluć na grób znienawidzonego prezydenta nie będą musieli do Warszawy jechać... ot co....
Ostatnio edytowane przez Bronex : 13.04.2010 o godz. 18:02.
Zwierze
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 13.04.2010, 18:00
wislak1986 napisał(a):Wyświetl post
Proszę czytać ze zrozumieniem. Jeśli nie posiadłeś takiej umiejętności to zamilcz.

Gość napisał "kibice Wisły, którzy czują się patriotami"

Nie każdy kibic Wisły to patriota. Jednym z przejawów patriotyzmu jest szacunek dla państwa i jego instytucji.
Sam zamilcz bo chyba ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem...

Człowieku zastanów się co piszesz? Co ma szacunek do państwa z tym że nie podoba się pomysł pochowania Kaczyńskiego na Wawelu?

A jak ktoś się czuje patriotą a nie chce Prezydenta na Wawelu to kim jest?

Swoją drogą popierający decyzję pochowania prezydenta na Wawelu to sami decydenci.
Jeden pisze że nie jestem patriotą a drugi mi każe milczeć
Ostatnio edytowane przez Zwierze : 13.04.2010 o godz. 18:08.
MISTRZ, MISTRZ, WISŁA MISTRZ!!!!!!!
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 13.04.2010, 18:07
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Wrzućcie na luz bo znów wyjdzie siara.Pomysł jest kontrowersyjny i tyle.Mi się to nie podoba i tez uważam że Wawel nie jest dla polityków a dla mężów stanu - Kaczyński nim nie był choćby z tego względu że nie miał takie możliwości/uprawnień.

Z drugiej strony jeśli to ma być wyraz upamiętnienia tragicznej śmierci, to niech tak będzie.
Abstrahując od wszystkiego innego - Sikorski też nie był mężem stanu, choć czas i możliwości ku temu miał. Jak czytam, że nasz Prezydent nie był człowiekiem tego formatu, co on, to mi się panel moderatora w zakładce otwiera. Ale z drugiej strony wiele to mówi o ludziach to piszących - na przykład tyle, że nie należy ich traktować zbyt poważnie.

Jeżeli Lech Kaczyński zostanie pochowany na Wawelu, to jako prezydent który zginął tragiczną śmiercią pełniąc swój urząd. Przy tym jest on osobą o wiele mniej kontrowersyjną (będąc delikatnym) niż wspomniany tu już Sikorski, czy też Piłsudski.

Podobnie zresztą powinien zostać pochowany ostatni prezydent Polski na uchodźstwie, z tych samych powodów.

I jedna uwaga dla osób piszących, że Lech Kaczyński był politykiem partyjnym - nie ośmieszajcie się. Ten argument jest tak głupi, że trudno mi się do niego poważnie odnieść w kontekście zarówno przywoływanych tu kontrowersyjnych "mężów stanu" (apolitycznych jak diabli), jak i naszego obecnego ustroju. Czasem lepiej milczeć, niż jednym zdaniem rozwiać wątpliwości co do swojej wiedzy i inteligencji.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 13.04.2010 o godz. 18:16.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
cuba libre
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 13.04.2010, 18:07
Bawią mnie te wszystkie teksty na nie. Był Wielkim Prezydentem patriotą jakiego Polska długo mieć nie będzie. Wawel jest odpowiednim miejscem na wieczny spoczynek ŚP.Lecha Kaczyńskiego wraz z małżonką. A wy się dalej spinajcie...
Ostatnio edytowane przez cuba libre : 13.04.2010 o godz. 18:18.
wislak1986
Member

Od: 09.2005

Stary 13.04.2010, 18:10
Zwierze napisał(a):Wyświetl post
Sam zamilcz bo chyba ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem...

Człowieku zastnaów się co piszesz? Co ma szacunek do państwa z tym że nie podoba się pomysł pochowania Kaczyńskiego na Wawelu?

Patriota to osoba, która widząc zaangażowanie Kaczyńskiego w jego służbie państwu nie miałaby wątpliwości gdzie powinien spocząć. Można się z nim było nie zgadzać, ale do człowieka, który na przekór wszystkim walczył orężem pod postacią słowa i czynu o prawdziwą Polskę, a nie o taką jaką chciałoby widzieć wielu quasi-patriotów i sprzedawczyków trzeba mieć najwyższy szacunek. Jest Bohaterem Naszych Czasów, a miejsce bohaterów jest w Krypcie na Wawelu.
"I can accept failure, but I can't accept not trying"- M.J.
OPTIMUS_(konto_usunięte)
Banita

Od: 09.2007

Stary 13.04.2010, 18:11
Jedynymi Polakami godnymi pochówku na Wawelu ( w ostatnich latach) są Wałęsa i co najwyżej zmarły już sp. Jan Paweł II. z Całym szacunkiem dla zmarłego Lecha Kaczyńskiego bo doceniam to jakim był patriotą ale według mnie w takim miejscu powinni spoczywać ludzie wybitni a on na pewno taką osobą nie był.
matssman
Junior Member

Od: 02.2010

Stary 13.04.2010, 18:13
Chłopcze..., ty będziesz wybierał kto jest patryjotą i kibicem Wisły?
Widzisz Ty nawet słowa patriota poprawnie nie umiesz napisać...
Po protu wyraziłem NADZIEJĘ, że wszyscy patriotycznie nastawieni kibice nie będą sprzeciwiać się temu pomysłowi. Nikogo nie szantażuje i do niczego nie zmuszam.

Zwierze
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 13.04.2010, 18:13
wislak nie radził bym wytaczać takich tez bo zaraz miejsca na Wawelu zabraknie jak koledzy po szalu i nie tylko zaczną wymieniać osoby pasujące do opisu przedstawionego przez Ciebie
matssman napisał(a):Wyświetl post
Widzisz Ty nawet słowa patriota poprawnie nie umiesz napisać...

Dziękuję za wskazanie literówki

Ja się już tutaj nie wpisuję bo szkoda nerwów
Ostatnio edytowane przez Zwierze : 13.04.2010 o godz. 18:18.
MISTRZ, MISTRZ, WISŁA MISTRZ!!!!!!!
fan1906
Senior Member

Stary 13.04.2010, 18:14
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Abstrahując od wszystkiego innego - Sikorski też nie był mężem stanu, choć czas i możliwości ku temu miał. Jak czytam, że nasz Prezydent nie był człowiekiem tego formatu, co on, to mi się panel moderatora w zakładce otwiera. Ale z drugiej strony wiele to mówi o ludziach to piszących - na przykład tyle, że nie należy ich traktować zbyt poważnie.

Jeżeli Lech Kaczyński zostanie pochowany na Wawelu, to jako prezydent który zginął tragiczną śmiercią pełniąc swój urząd. Przy tym jest on osobą o wiele mniej kontrowersyjną (będąc delikatnym) niż wspomniany tu już Sikorski, jak również Piłsudski.

Podobnie zresztą powinien zostać pochowany ostatni prezydent Polski na uchodźstwie, z tych samych powodów.

I jedna uwaga dla osób piszących, że Lech Kaczyński był politykiem partyjnym - nie ośmieszajcie się. Ten argument jest tak głupi, że trudno mi się do niego poważnie odnieść w kontekście zarówno przywoływanych tu kontrowersyjnych "mężów stanu" (apolitycznych jak diabli), jak i naszego obecnego ustroju. Czasem lepiej milczeć, niż jednym zdaniem rozwiać wątpliwości co do swojej wiedzy i inteligencji.
oj chłopie pamiętasz co powiedział L. Kaczyński zaraz po wygraniu wyborów do brata? ...
cyt: melduje o wykonaniu zadania... mniej więcej tak to szło....
to mały margines....
Każdy prezydent miał ma i bedzie musiał mieć zaplecze polityczne... i bedzie w większym lub mniejszym stopniu od niego zależnym...

a my czekamy na takiego ponad To ... ale sobie poczekamy jeszcze....
DevilMayCry
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 13.04.2010, 18:16
Proszę czytać ze zrozumieniem. Jeśli nie posiadłeś takiej umiejętności to zamilcz.

Gość napisał "kibice Wisły, którzy czują się patriotami"

Nie każdy kibic Wisły to patriota. Jednym z przejawów patriotyzmu jest szacunek dla państwa i jego instytucji.

Tak samo jak i pójście do wojska, i odsłużenie roku dla Ojczyzny. Ale z tym już jest problem, bo szkoda czasu.
"... sposób na życie miał chłopak bardzo prosty, regularnie palił za sobą wszystkie mosty, łączące jego życie z naszym światem, więc nie próbujcie twierdzić, że był wariatem... Bo był ....a normalny!!!..."

wislak1986
Member

Stary 13.04.2010, 18:17
OPTIMUS napisał(a):Wyświetl post
Jedynymi Polakami godnymi pochówku na Wawelu ( w ostatnich latach) są Wałęsa i co najwyżej zmarły już sp. Jan Paweł II. z Całym szacunkiem dla zmarłego Lecha Kaczyńskiego bo doceniam to jakim był patriotą ale według mnie w takim miejscu powinni spoczywać ludzie wybitni a on na pewno taką osobą nie był.
Wałęsę mimo, że szanuje za to co zrobił w pierwszym okresie swojego zaangażowania w polityce, to swoją błazenadą i bufoniarstwem z ostatnich lat dużo stracił z miana narodowego gieroja.

W tamtym czasie potrzebowaliśmy kogoś przede wszystkim odważnego i z charyzmą, takiego jak Wałęsa. Dzisiaj potrzeba kogoś z intelektem.

Miejmy nadzieję, że Wałęsę w większości zapamięta się za okres Solidarności i walki z komuną, a nie bycia prezydentem.
Boleck
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 13.04.2010, 18:18
Patriota to osoba, która widząc zaangażowanie Kaczyńskiego w jego służbie państwu nie miałaby wątpliwości gdzie powinien spocząć. Można się z nim było nie zgadzać, ale do człowieka, który na przekór wszystkim walczył orężem pod postacią słowa i czynu o prawdziwą Polskę, a nie o taką jaką chciałoby widzieć wielu quasi-patriotów i sprzedawczyków trzeba mieć najwyższy szacunek. Jest Bohaterem Naszych Czasów, a miejsce bohaterów jest w Krypcie na Wawelu.
Czyli bp.Pieronek nie jest patriotą, proszę cię sam zamilcz. Wracając do pochowku na Wawelu, mi to nie przeszkadza i tak uważam że leża tam ludzie delikatnie ujmując kontowersyjni, żeby nikt nie dorobił mi ideologii, że jadę po byłym prezydencie, ot nie podoba mi się biografia choćby Michała Korybuta Wiśniowieckiego czy np. Piłsudskiego.
wolfy
Senior Member

Stary 13.04.2010, 18:18
fan1906 napisał(a):Wyświetl post
oj chłopie pamiętasz co powiedział L. Kaczyński zaraz po wygraniu wyborów do brata? ...
cyt: melduje o wykonaniu zadania... mniej więcej tak to szło....
to mały margines....
Każdy prezydent miał ma i bedzie musiał mieć zaplecze polityczne... i bedzie w większym lub mniejszym stopniu od niego zależnym...

a my czekamy na takiego ponad To ... ale sobie poczekamy jeszcze....
Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Naprawdę.

Czekasz na męża stanu bez poglądów - powodzenia. Będzie to pierwszy znany przypadek w historii ludzkości.

EDIT: Jeszcze jedna uwaga - Prezydent Lech Kaczyński nie był kontrowersyjny. Nie miał w swojej biografii wydarzeń kładących cień na jego postać - w odróżnieniu od już wymienionych wcześniej postaci. Następne pokolenia tak to ocenią - bo nie będą wychowane na papce medialnej serwowanej nieustannie od czasu jego zaprzysiężenia.
To, że nie zgadzacie się z jego poglądami (których w większości wypadków pewnie nawet dobrze nie znacie) - absolutnie nie czyni go kontrowersyjnym.
Apolityczny Prezydent, zwycięzca wyborów powszechnych - jak wy sobie to w ogóle wyobrażacie?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 13.04.2010 o godz. 18:25.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
matssman
Junior Member

Od: 02.2010

Stary 13.04.2010, 18:19
OPTIMUS napisał(a):Wyświetl post
Jedynymi Polakami godnymi pochówku na Wawelu ( w ostatnich latach) są Wałęsa
Eee kolege UB chcesz chowac na Wawelu? Ty chcesz, zeby Ci krolowie sie w grobach poprzewracali!?
TW Bolek na Wawelu to by był dopiero numer. Ten bufon i materialista (na ostatnim bankiecie podobno wszystkim się chwalił swoją nową komórką za 2tys. zł) na Wawelu. To moze jeszcze Michnika tam umiescic?
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 13.04.2010, 18:21
Bronex napisał(a):Wyświetl post
... .......ną "młodzi , wykształceni ,z wielkich miast" demonstrację z wyrywaniem kostki brukowej

...Dziwisza...

...Janem Pawłem Wielkim...

pięknie kontrastują Twoje posty. Proszę Cię, nie "używaj" Tych ludzi do jakieś napinki politycznej.
I nie używaj słów typu "dół" "psa" w kontekście miejsc proponowanch na pochówek dla ś.p Lecha Kaczyńskiego bo obrażasz pamięć i osoby spoczywające w tych miejscach. Trochę szacunku.

przeraża mnie ten temat powoli.

Widzę również, że jest coraz więcej osób mających patent na patriotyzm.
OPTIMUS_(konto_usunięte)
Banita

Stary 13.04.2010, 18:22
Radził bym poczytać troszkę literatury.
Johnny B
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 13.04.2010, 18:22
  1. matssman napisał(a):Wyświetl post
    Eee kolege UB chcesz chowac na Wawelu? Ty chcesz, zeby Ci krolowie sie w grobach poprzewracali!?
matssman napisał(a):Wyświetl post
TW Bolek na Wawelu to by był dopiero numer. Ten bufon i materialista (na ostatnim bankiecie podobno wszystkim się chwalił swoją nową komórką za 2tys. zł) na Wawelu. To moze jeszcze Michnika tam umiescic?
Sam jestes bufon.
mam nadzieje ze wiecej Twoich wypocin dzis nie bede juz musiał czytać
-Ale panie Franku...
-****a won! Wypierdalaj!...Panie Franku.. Matoł
XxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXx XxXxXxXxXx
http://www.youtube.com/watch?v=IT86Y...elated&search=
Banjo Boy is godlike >.<
wislak1986
Member

Stary 13.04.2010, 18:23
wislak nie radził bym wytaczać takich tez bo zaraz miejsca na Wawelu zabraknie jak koledzy po szalu i nie tylko zaczną wymieniać osoby pasujące do opisu przedstawionego przez Ciebie

Dziękuję za wskazanie literówki

Ja się już tutaj nie wpisuję bo szkoda nerwów
Szanowny Kolego,

masz rację. Takich osób jest więcej. Tylko problem w tym czy są dostrzegani i szanowani, czy też szkalowani i wyśmiewani. Takie osoby to nie jest też domena jednej partii i instytucji.
Czasem potrzeba tragedii żeby zauważyć istnienie takich ludzi wokół nas, w życiu politycznym i społecznym.

Pozdrawiam.
fan1906
Senior Member

Stary 13.04.2010, 18:24

Czekasz na męża stanu bez poglądów - powodzenia. Będzie to pierwszy znany przypadek w historii ludzkości.
ot to tu sie pewnie różnimy,,, nie na kogoś bez poglądów ale na takiego kto potrafi oddzielić interes własnej partii od interesu ogółu , ale sobie na to dłuuugo poczekamy,,,,
czytać to jedno a rozumieć to drugie....masz racje ktoś tu ma problemy z przyswajaniem tekstu pisanego.....
Boleck
Senior Member

Stary 13.04.2010, 18:27

OK. Ale nawet Kwaśniewski był bardziej bezstronny, nie pamiętasz tych szopek z dostawianiem krzesła, z przyjmowaniem premiera(skoro mówimy o szacunku do urzędu) w przedsionku, wetowaniu większości pomysłów PO. ludzie nie są kryształowi i LK też nie był, miej szacunek dla ludzi, którzy jak ja nie byli zadowoleni z jego prezydentury. Mam szacunek do zmarłego prezydenta ze względu na urząd jaki pełnił, poza tym miał niezwykle sympatyczną małżonkę, która miała tysiąc razy więcej taktu i ogłady niż pierwsza dama USA.
Ostatnio edytowane przez Boleck : 13.04.2010 o godz. 18:29.
OPTIMUS_(konto_usunięte)
Banita

Stary 13.04.2010, 18:27
Wielka szkoda ze wszyscy doceniają Wałęsę prócz Polaków...
mic
Tylko Wisła

Od: 11.2002

Stary 13.04.2010, 18:29
Dziennik Polski napisał(a):
Apel o nadanie imienia prezydenta Lecha Kaczyńskiego rondu Mogilskiemu

KRAKÓW. Grupa krakowian zwróciła się do Rady Miasta z apelem o uczczenie pamięci tragicznie zmarłego prezydenta Lecha Kaczyńskiego poprzez nadanie jego imienia rondu Mogilskiemu. Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski zaproponował, by dwa ważne miejsca w przestrzeni publicznej miasta nazwano imieniem Prezydenta Lecha Kaczyńskiego i Prezydenta Ryszarda Kaczorowskiego.

- Kraków ma dług wobec prezydenta Lecha Kaczyńskiego - mówi Krzysztof Szczerski, politolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego, inicjator apelu, pod którym podpisało się wielu krakowian, w tym znane postaci oraz osoby ze środowiska akademickiego. - Rondo Mogilskie jest ważnym miejscem na mapie Krakowa. Symboliczne jest to, że dochodzi do niego al. Powstania Warszawskiego - dodaje Krzysztof Szczerski, który w spekulacjach jest wymieniany wśród kandydatów PiS na prezydenta Krakowa.

Sygnatariusze apelu (lista na str. B3) napisali również m.in. "Wyrażamy szczerą nadzieję, że ponad podziałami politycznymi, Rada Stołeczno-Królewskiego Miasta Krakowa jest zdolna do podjęcia takiej decyzji jednomyślnie i z należytym szacunkiem wobec osoby zmarłego Prezydenta".

- Taki gest trzeba wykonać, ale dajmy sobie na to trochę czasu. Z takimi decyzjami poczekajmy do pogrzebu prezydenta Lecha Kaczyńskiego i zakończenia żałoby - proponuje Jakub Bator, krakowski radny PiS. Jego zdaniem rondo Mogilskie jest miejscem o odpowiedniej randze do nadania imienia Prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Podobne zdanie ma radny Grzegorz Stawowy z PO. - Rondo Mogilskie jest jednym z największych węzłów. Ma więc odpowiednią rangę. Z decyzjami poczekajmy jednak do końca żałoby. Wtedy trzeba także zastanowić się jak uhonorować w naszym mieście pozostałe ofiary tragedii, wśród których były osoby mieszkające i związane z Krakowem - mówi radny Grzegorz Stawowy.

Krakowscy radni są zgodni, że wszelkie decyzje powinny zapaść w porozumieniu klubów PiS i PO, władz miasta i mieszkańców. - Na pewno prezydenta Lecha Kaczyńskiego i ofiary katastrofy lotniczej trzeba upamiętnić w naszym mieście. Na pewno powinna o tym świadczyć tablica z nazwiskami - mówi Jerzy Fedorowicz, radny PO z zespołu ds. nazewnictwa ulic. - Czy imię Prezydenta Lecha Kaczyńskiego powinno nosić rondo Mogilskie? Nie zastanawiałem się nad tym. Za chwilę ktoś może powiedzieć, że to rondo jest za małe. Dajmy sobie czas i ustalmy wspólnie, jak uhonorować ofiary tragedii - zaznacza radny Jerzy Fedorowicz.

- To są trudne sprawy, bowiem wiążą się z uczuciami ludzkimi. Trzeba się nad wszystkim zastanowić, aby nie popełnić jakiegoś błędu - podkreśla Maria Kolińska, dyrektor magistrackiego Wydziału Geodezji, w którym jest referat zajmujący się nazewnictwem ulic. Dodaje, że jest już w Krakowie ul. Zygmunta Kaczyńskiego (zameldowane są przy niej trzy osoby) i jest moratorium, które wskazuje, aby nie nadawać ulicom, placom i parkom nazw o znaczeniu, pisowni lub brzmieniu podobnym do nazw istniejących już w Krakowie. Krzysztof Szczerski rozważał także, aby imieniem Prezydenta Lecha Kaczyńskiego nazwać ul. Opolską, która dochodzi do ronda Ofiar Katynia, co jego zdaniem miałoby również swoją symbolikę.

Dyrektor Maria Kolińska przyznaje, że nie ma uchwały o nadaniu nazwy "Rondo Mogilskie". - W świadomości krakowian jest już jednak zakorzenione, że jest to rondo Mogilskie. Szukamy obiektu godnego rangą, które można wskazać. Budowana jest trasa S7 przechodząca przez nasze miasto, nad rondem Ofiar Katynia powstanie estakada. Może imię Prezydenta Lecha Kaczyńskiego można nadać również jednemu z parków - zastanawia się dyrektor Maria Kolińska.
Janusz Święs
Z calym szacunkiem... ale chyba spoleczenstwu zaczyna odpier....
Zed_is_dead
Member

Od: 11.2009

Stary 13.04.2010, 18:30
W czym taki Kaczynski jest gorszy od chocby krola Michala Korybuta Wisniowieckiego.
Cytatat z wiki: "Michała Korybuta Wiśniowieckiego jako władcę ocenia się najczęściej źle: gnuśny, strachliwy, żądny władzy, bez umiejętności politycznej, a choćby wojskowej swego ojca, przypadkowy władca z woli tłumu."

Skoro takich "asow" tam pochowane to mozna i niego.
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 13.04.2010, 18:31
Można się z nim było nie zgadzać, ale do człowieka, który na przekór wszystkim walczył orężem pod postacią słowa i czynu o prawdziwą Polskę, a nie o taką jaką chciałoby widzieć wielu quasi-patriotów i sprzedawczyków trzeba mieć najwyższy szacunek.
To jak w koncu ,mozna sie bylo z nim nie zgadzac czy tez automatycznie kazdy kto sie z nim jest quasi-patriotom i sprzedawczykiem

Jak dla mnie Kaczynski nie zasluguje na to zeby go pochowali na Wawelu ,bo ani nie byl wielkim politykiem ,ani mezem stanu , uzyl urzedu prezydenta do wspierania jednej partii i swoja postawa dzielil Polakow ,no ale obecnie prawica jest przy wladzy to wszystko jest mozliwe
Boleck
Senior Member

Stary 13.04.2010, 18:32
Zed_is_dead napisał(a):Wyświetl post
W czym taki Kaczynski jest gorszy od chocby krola Michala Korybuta Wisniowieckiego.
Cytatat z wiki: "Michała Korybuta Wiśniowieckiego jako władcę ocenia się najczęściej źle: gnuśny, strachliwy, żądny władzy, bez umiejętności politycznej, a choćby wojskowej swego ojca, przypadkowy władca z woli tłumu."

Skoro takich "asow" tam pochowane to mozna i niego.
Zed ja o tym pisałem, poza tym leży tam jeszcze mąż stanu Piłsudski który siła przeją władzę w Polsce i ma na rękach krew tysiąca żołnierzy którzy zginęli w przewrocie majowym, ja bym nie chciał obok niego leżeć.
Vasquez
Member

Od: 08.2003

Liczę na pomniki Lecha Kaczyńskiego...A to rondo to jakieś nieporozumienie! Widzę, że wszystkim odpierdala ostro....
-------------------
-> Only Wisla &lt;-
-------------------
wolfy
Senior Member

fan1906 napisał(a):Wyświetl post
ot to tu sie pewnie różnimy,,, nie na kogoś bez poglądów ale na takiego kto potrafi oddzielić interes własnej partii od interesu ogółu , ale sobie na to dłuuugo poczekamy,,,,
czytać to jedno a rozumieć to drugie....masz racje ktoś tu ma problemy z przyswajaniem tekstu pisanego.....
Więc spróbuj zrozumieć, że nie ma czegoś takiego jak "interes ogółu".
Ideą i celem systemu demokratycznego jest wypracowanie rozwiązań poprzez reprezentowanie poglądów większości uprawnionych do głosowania. Do tego służą partie polityczne - bo są w tym kraju zarówno ludzie chcący aborcji na żądanie, jak i absolutnie się im sprzeciwiający. A poprzez system reprezentacji wybiera się rozwiązanie akceptowalne dla większości.
Obawiam się, że Twoje problemy to coś więcej niż rozumienie tekstu - ty nie rozumiesz w jakim ustroju żyjesz. Podejrzewam, ze nie wiesz nawet jaka idea kryje się za systemem partyjnym, bo na to wskazują Twoje teksty o "interesie ogółu".

Niestety - jakąkolwiek decyzję podejmiesz, zawsze będzie ona reprezentować poglądy części społeczeństwa. Nawet jeżeli chodzi o kwestie czysto symboliczne, jak miejsce tragicznie zmarłej głowy państwa.

Boleck - Kwaśniewski bardziej bezstronny. Potrafisz to jakoś umotywować? Ja wiem, jaki obaj politycy mają wizerunek medialny, ale mnie chodzi o fakty. To one będą oceniane za lat kilkanaście, a nie paszkwile tworzone masowo przez GW czy TVN.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 13.04.2010 o godz. 18:36.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
MCDave
Звезда изнад свега

Od: 07.2005

Stary 13.04.2010, 18:36
Przeczytałem całość dyskusji na temat pochówku na Wawelu. Z całym szacunkiem, nikt nigdy nie wpadłby na taki pomysł gdyby prezydent nie zginął w wypadku. To jest poniżej wszelkiej krytyki. Wawel jest miejscem specjalnym i symbolicznym. Spoczęły tam postaci ważne dla całego narodu polskiego i to nie tylko związane z władzą czy polityką. Jeszcze kryptę na Skałce bym zrozumiał ale Wawel jest nie do pomyślenia i nie do przyjęcia.
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów