The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wiesniak84
Guest

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.09.2012, 23:30
Dobrze.
W zagadce chodzi o znanego artystę, którego kopię jednego z obrazów musiałem malować na lekcji plastyki w podstawówce
Urodził się on w pewnym włoskim mieście, gdzie siedzibę ma klub piłkarski, którego największym sukcesem było wicemistrzostwo kraju. Artysta ów zmarł w tym samym mieście co postać z zagadki WISŁAZWE.

1. Co to za artysta.
2. Co to za klub.
3. Imię i nazwisko partnerki artysty uwiecznionej zresztą przez niego na płótnie.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 28.09.2012, 23:33
1. Amedeo Modigliani
2. Livorno Calcio
3. Jeanne Hébuterne
Odpowiedz cytując
wiesniak84
Guest

Stary 28.09.2012, 23:35
Brawo. Jedziesz z koksem
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 28.09.2012, 23:42
Z cyklu: strony bardziej lokalne niż globalne

1. Miasto i przydomek tego "zwierzęcego" budynku
2. Skąd przydomek? (element budynku)
3. Autor budynku-zagadki widać był miłośnikiem fauny, bo jego krakowskie dzieło też nosi przydomek ze zwierzęciem. Jaka to budowla?
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 29.09.2012, 08:43
Dobra skusiłem się na tą zagadkę, kolega mówi, że lokalne więc poszedłem tropem pewnego miasta, z którego zagadka była już zadawana, chyba zresztą nie raz ( swoją drogą nie wiedziałem, że jest tam tyle ciekawych rzeczy). Ale do rzeczy:

1.Bochnia - Willa ''Koci zamek''
2. Budynek ozdobiony fantazyjnymi postaciami zwierząt.
3. Mieczysław Dembowski - np. Kamienica ''pod śpiewająca żabą''.
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 29.09.2012, 09:45
Ja po prostu obrzydliwie promuję swoją mieścinę

Odpowiedź 3. jest połowicznie błędna, reszta jak najbardziej prawidłowa. Postać architekta jest w sumie kluczowa, nie jest nim dr Mieczysław Dembowski, który był bodaj właścicielem Kociego Zamku.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 29.09.2012, 09:48
Edit:
3. Teodor Talowski - kamienica pod pająkiem?

W pewnym państwie europejskim leży sobie miasto, które ma dokładnie taką samą nazwę jak miasto w innym państwie niekoniecznie na terenie Europy, co ciekawe obie nazwy są ze sobą bardzo powiązane poprzez pewne wydarzenie.

W pierwszym z tych miast na świat przyszła pewna sławna osoba, która początkowo pracowała w zawodzie zupełnie innym niż ''fach'' w którym odnosiła sukcesy.

W swoim kraju była to osoba bardzo ceniona, przez pewne zdarzenie, lub raczej rzecz miała pewien związek z naszym krajem (niedosłownie).

Osoba ta, była laureatem dwóch nagród w swoim kraju, a także kandydatem do pewnej bardzo znanej nagrody.

1. O jakie miasto chodzi?
2. Podaj co spowodowało, że drugie miasto nosi taką samą nazwę jak pierwsze.
3. Imię i nazwisko znanej postaci.
4. Powiązanie z Polską.
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 29.09.2012 o godz. 09:52.
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 29.09.2012, 17:17

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 30.09.2012, 12:53
Podpowiedź bo widzę, że dalej stoimy, flaga regionu gdzie leży drugie miasto o identycznej nazwie jest bardzo podobna do flagi pewnego państwa w Ameryce Południowej.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 30.09.2012, 19:23

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 02.10.2012, 10:19
Dobra na odpowiedź czekam do 13.
Podpowiedź: Holandia.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 02.10.2012, 12:43
Odpowiedzi brak więc rozwiązuje zagadkę i przekazuje możliwość zadania innej osobie.

Cytat:
W pewnym państwie europejskim leży sobie miasto, które ma dokładnie taką samą nazwę jak miasto w innym państwie niekoniecznie na terenie Europy, co ciekawe obie nazwy są ze sobą bardzo powiązane poprzez pewne wydarzenie.

W pierwszym z tych miast na świat przyszła pewna sławna osoba, która początkowo pracowała w zawodzie zupełnie innym niż ''fach'' w którym odnosiła sukcesy.

W swoim kraju była to osoba bardzo ceniona, przez pewne zdarzenie, lub raczej rzecz miała pewien związek z naszym krajem (niedosłownie).

Osoba ta, była laureatem dwóch nagród w swoim kraju, a także kandydatem do pewnej bardzo znanej nagrody.

1. O jakie miasto chodzi?
2. Podaj co spowodowało, że drugie miasto nosi taką samą nazwę jak pierwsze.
3. Imię i nazwisko znanej postaci.
4. Powiązanie z Polską.
1. Harlingen (Holandia)
2. Harlingen (Teksas) - większość osadników tu przybywających pochodziła z holenderskiego miasta o tej samej nazwie.
3. Simon Vestdijk - lekarz, później poeta. Kandydat do Literackiego Nobla.
4. Zbiór ''Polski jeździec''

Pierwsza podpowiedź miała nakierować na rodzaj miasta - portowe miasto Harlingen.
Druga podpowiedź flaga Chile jest niemal identyczna jak flaga stanu Teksas.

Przekazuje zagadkę.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 02.10.2012, 13:08
teraz ja...
Większość info. z pewnej książki którą jakiś czas temu miałem okazje składać. Za kilka miesięcy powinna się pojawić w sklepach.

Za górami, za lasami w pewnej pięknej miejscowości mieszkał pewien artysta - narcystyczny faszysta. Był on kibicem pewnej drużyny piłkarskiej. Zdradził swoje barwy klubowe aby przypodobać się lepszym, bardziej znanym artystom mieszkającym w mieście gdzie swoją siedzibę miał największy wróg piłkarski jego "ukochanej" drużyny.
Wg. lekarzy artysta ten był niezdrowy na umyśle... pomoc znalazł w kobiecie... która to jest uznawana w środowisku artystycznych jako źródło jego sukcesu.
Aktualnie bardzo ceniony artysta wśród znawców, ale ma też ogromną rzeszę psudo fanów... którzy tak na prawdę nie są w stanie wymienić nawet trzech tytułów jego dzieł. Tzw. hipsterski trend.

1. Imię i nazwisko
2. Nazwy obu klubów piłkarskich
3. Imię i nazwisko kobiety
4. 3 tytuły jego dział.

Bardzo prosta zagadka... może was zmylić mój opis, ponieważ raczej na wikipedii go nie znajdziecie, info. wziąłem z wypowiedzi innych artystów obcujących z naszym bohaterem zagadki.
Odpowiedz cytując
wiesniak84
Guest

Stary 02.10.2012, 13:44
Jeśli hipsterski trend to pasowałby mi tu Paulho Coelho
2. coś z Rio de Janeiro pewnie Flamengo, Vasco da Gama? największy wróg - Corinthians, Sao Paulo, Palmeiras?
3. Cristina Oiticica?
4. Alchemik, Pielgrzym, Weronika postanawia umrzeć
Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Stary 02.10.2012, 14:05
wieśniak... Coelho nie jest artystą...
szukaj dalej... :]

podejrzewam że prawdziwy hipster zmieszałby mnie z błotem twierdząc że nie jestem na czasie... uznając mojego bohatera z zagadki ich bożyszczem... chociaż Coelho też jest "stary i przereklamowany"

podpowiedź:
1. artysta ma 4 imiona i 2 nazwiska.

2. Artysta cierpiał na schizofrenie, psychiatra zdiagnozował jej rodzaj w oparciu o dzieła artysty.

3. Przez pierwsze 2 lata ich związku to Ona ich utrzymywała...

jak coś... jutro więcej podpowiedzi.

słabo wam idzie...
kolejna podpowiedź.

4. Aktualny trener jego "ukochanej" (tej której barwy zdradził) drużyny grał na początku swojej kariery w drużynie z miasta w której nasz artysta się urodził.

5. http://grafik.rp.pl/grafika2/282318,288365,3.jpg

6. W momencie kiedy uzyskał już pewna sławę i miał pozycję wśród innych artystów zaczął przekomarzać się ze swoim kolegą po fachu... zaczęło się od wyzwisk, pomówień, kończąc na małej bójce w barze, oraz stworzeniu pewnego dzieła... obraźliwego dzieła o wymownym i bezpośrednim tytule.

Koniec podpowiedzi... i tak za dużo ich dałem... w Pon. rozwiązuje zagadkę.

Kolejne i za razem ostatnie podpowiedzi....

7. Kiedyś na imprezę przyszedł przebrany za płetwonurka... został wyśmiany... ale dzięki tej chorej akcji zaczął współpracę z Chanel, oraz Hitchcockiem.
8. Link z podpowiedzi nr. 5 to wskazówka do jego muzeum, które mieści się w jego rodzinnym mieście. Muzeum powstało w roku kiedy jego ukochana drużyna zdobyła 9 mistrzostwo kraju. W roku tym "piłkarski świat się zatrzymał".
9. W Kielcach na alei sław jest jego "pomnik" (ciężko to nazwać pomnikiem).
10. Jego kobieta była ruską...
No kur.a ... co jest z wami
Ostatnio edytowane przez Kamil_mchw : 09.10.2012 o godz. 16:04.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 09.10.2012, 15:21
Niby dużo podpowiedzi a nikt nie wie
W takim razie daj nam jeszcze jedną ostatnią.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 09.10.2012, 18:03
Ja pierdziu... :/

1. Imię i nazwisko Salvador Dali
2. Nazwy obu klubów piłkarskich Barcelona i ...
3. Imię i nazwisko kobiety - Gala czyli Helena Diakonova
4. 3 tytuły jego dział. Miód jest słodszy od krwi., "Jaskółczy ogon", "Miękkie zegary"

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Stary 09.10.2012, 18:23
no w końcu!!
gratuluje!!

Drugą drużyną był Real Madryt... W Madrycie poznał Picassa, któremu najpierw się podlizywał... a następnie pobił się z nim w barze... poszło o politykę... później oboje namalowali obrazy oczerniające przeciwnika sporu. (tytuły mówią same za siebie).
Urodził się w Figuerese gdzie ma swoje muzeum (budynek z jajkami - podpowiedź nr. 5)).
Tito Villanova po kilku latach w szkółce La Masia przeniósł się do zespołu z Figuerese który był jego pierwszym profesjonalnym seniorskim klubem.
Lekarz nie mógł przez kilka lat zdiagnozować choroby... dopiero udało mu się to patrząc na obraz "miekkie zegary".

Twoja kolej.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 09.10.2012, 20:51
W pewnym państwie znajduje się miasto w którym siedzibę ma pewien klub piłkarski, kilkukrotny mistrz swojego kraju a także zdobywca (nie raz) Ligi Mistrzów.

Miasto z zagadki, leży nad jedną z głównych rzek w swoim kraju, długość rzeki to przeszło 450 km. Miasto założone zostało w XVII wieku, dziś jest ważnym ośrodkiem w swoim kraju. W XIX wieku w mieście wydarzyła się tragedia, połowa miasta spłonęła, podczas odbudowy tej części miasta postanowiono ''umocnić'' zabezpieczenia przeciwpożarowe. Dzięki tym zabezpieczeniom miasto zyskało pewien przydomek i jest również pod tym względem rozpoznawalne w Europie.

W 2010 roku, miasto z zagadki zostało wyróżnione pewnym tytułem dość znanym w Europie.

1. Podaj nazwę miasta
2. Podaj nazwę klubu oraz liczbę mistrzostw swojego kraju.
3. Nazwa rzeki
4. Jakich to zabezpieczeń użyto przy odbudowie miasta?
5. Potoczna nazwa miasta (uzyskana dzięki zabezpieczeniom)
6. Podaj tytuł jakim wyróżniono miasto.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
wiesniak84
Guest

Stary 09.10.2012, 22:03
1. Umea
2. Umea IK , 7 mistrzostw Szwecji
3. Ume
4 i 5 Podczas odbudowy ze względów przeciwpożarowych ulice zostały obsadzone brzozami – z tego właśnie powodu o mieście mówi się Björkarnas stad, czyli "Miasto brzóz".
6. europejska stolica kultury na rok 2014
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 09.10.2012, 22:05
Bingo. Mogę iść spać

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
wiesniak84
Guest

Stary 09.10.2012, 22:26
W zagadce chodzi o pewnego znanego kompozytora urodzonego w XIX wieku. Niemal całe życie spędził w jednym kraju, ba można rzec, że nawet w jednym mieście. Poza swoją ojczyzną za granicą przebywał jedynie 3 lata. W tym okresie zainspirowany muzyką rdzennych mieszkańców stworzył symfonię - dzieło swojego życia, której nazwa jest ściśle związana z jedną z bardziej znanych ulic Warszawy.

1. Imię i nazwisko.
2. W jakim mieście spędził większość życia.
3. Jaką pozycję okupował będąc za granicą.
4. Nazwa największego dzieła i ulicy.
5. Link do youtuba z najbardziej rozpoznawalnym motywem symfonii, który każdy z was na pewno w życiu słyszał wielokrotnie
Odpowiedz cytując
piter116
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 09.10.2012, 22:43
1.Antonín Dvořák
2. Praga
3.Dyrektor konserwatorium w Nowym Jorku
4.IX Symfonia Z nowego świata
5.http://www.youtube.com/watch?v=yctfXIqugXc ?
Odpowiedz cytując
wiesniak84
Guest

Stary 09.10.2012, 22:45
Dokładnie o to mi chodziło. Jedziesz
Odpowiedz cytując
piter116
Senior Member

Stary 09.10.2012, 23:35
Nad jednym z wybrzeży leży miasto posiadające mniejszą liczbę mieszkańców od Krakowa. Suma dwóch pierwszych cyfr tworzących współrzędne geograficzne miasta (stopnie) równa jest 62. Ponadto, wartość szerokości geograficznej jest prawie 2 razy większa od długości. Jednym z zabytków jest budowla, której kopię możemy spotkać kilkaset km dalej. W szukanym mieście znajduje się pomnik postaci, która zasłynęła kilkoma wydarzeniami podczas II wojny światowej.

1. Nazwa miasta.
2. O jaki zabytek chodzi?
3. O jakim pomniku mowa? Jaki związek z Polską miała owa postać ?
4. Wymień 5 polskich piłkarzy, którzy mieli przyjemność grać w tym mieście.
Odpowiedz cytując
jedrula_wislak
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 10.10.2012, 01:03
1. Saloniki
2. Biała Wieża - strzał
3. Jerzy Iwanow-Szajnowicz - urodził się w Warszawie, był synem Polki. w czasie II wojny światowej agent brytyjskich służb specjalnych i bohater greckiego ruchu oporu.
4. Mirosław Sznaucer, Marcin Mięciel, Leszek Pisz, Marek Koźmiński, Grzegorz Szamotulski (wszyscy PAOK)

P.S. Jutro do 17 nie ma mnie w domu, możecie następną zagadkę zadać za mnie, jeżeli trafiłem
Ostatnio edytowane przez jedrula_wislak : 10.10.2012 o godz. 01:06.
Odpowiedz cytując
piter116
Senior Member

Stary 10.10.2012, 01:08
Wszystko się zgadza oprócz 2.
Odpowiedz cytując
jedrula_wislak
Senior Member

Stary 10.10.2012, 01:17
Kościół Hagios Demetrios?
Odpowiedz cytując
piter116
Senior Member

Stary 10.10.2012, 01:23
Nie.Jestes blisko.
Odpowiedz cytując
jedrula_wislak
Senior Member

Stary 10.10.2012, 01:27
Hagia Sofia, jak nie ten, to już nie wiem, ten kościół jest kopią tego w Stambule, a zrozumiałem, że to ten zabytek miał być rzekomo kopiowany, jeżeli też nie to to będę tą odpowiedź edytował w poszukiwaniu dalszej, ale jestem pewny, że tym razem trafiłem
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów