|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Tak czy owak abstrahując od czepialstwa dotyczącego budowy, przecież chyba każdy o tym marzy. A jest to marzenie całkiem realne do spełnienia więc po co w ogóle porównywać LM do LE... dwa bardzoooo odległe światy.Miejmy nadzieję że Wisła spełni nasze marzenia.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
![]() Powód: drugi cytat
Ostatnio edytowane przez delukas96 : 07.08.2011 o godz. 22:29.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
Gdyby nie Pablo84, to po przeczytaniu tutaj wywodów sympatycznych kolegów, doszedłbym do wniosku, że nie warto grać w LM, bo to tylko straty finansowe i sportowe, wręcz katastrofa klubowa. Czy Wy koledzy sympatyczni aby nie popadacie w syndrom porażki
Rutkowski wydał mniej od Wisły przed swoim awansem do LE i widać popełnił błąd, bo wywalczył w pucharach punkty rozstawienia na obecny sezon i z tego nie skorzystał. To Wisła wygrała ligę. Co dopiero ma powiedzieć Walter lub Wojciechowski Kto Wam powiedział ile kosztuje Delew lub inny kandydat do Wisły Ja mam nadzieję, że Valckx z Maaskantem zostaną na kolejne dwa lata i Valckx powtórzy swoją serię z PSV. Wtedy dopiero po 4 razach w LM Wisły, będzie można powiedzieć, że Wisła ustabilizowała swoją pozycję krajową i europejską. Jednych piłkarzy sprzedała z zyskiem a innych nabyła raczej okazyjnie. A dlaczego nie można po tylu latach nieudolnych prób o LM, jak już do niej wreszcie wejść, to kilka razy z rzędu i jak nie w niej, to potem grać w miarę regularnie w LE. Tak grają podobne do Wisły mistrzowskiej, kluby z innych krajów zachodnich, gdzie hierarchia klubowa od dawna się ustabilizowała. Oczywiście taka seria, gwarantuje nie tylko zwrot inwestycji Cupiała, ale i rozwój klubu na plusie. Akademia piłkarska i baza szkoleniowa w profesjonalnym wydaniu, byłaby naturalnym następstwem i pierwszą koniecznością takiej Wisły. Teraz małostkowi narzekacze, przesiąknięci zawsze nieudanym i amatorskim rządzeniem i myśleniem, mogą sobie dewastować moje optymistyczne nastawienie. Ja wierzę w profesjonalizm i w prawo serii Valckxa, faceta który przywraca Wiśle Cupiała jej sens, od dawna oczekiwany przez Cupiała i prawdziwych kibiców Wisły.Oczywiście piłka jest nieobliczalna i można się potknąć, ale i tak dla mnie Vlackx z Maaskantem, to najlepszy ruch Cupiała od czasu zakupu Wisły.
Ostatnio edytowane przez kot : 07.08.2011 o godz. 23:25.
![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Pochodzę z okolic Biłgoraja( Lubelszczyzna gdzieś wyżej i bardziej na wschód od Krakowa) i rozmawiam codziennie z ludźmi którzy mówią o Wiśle jak prawie o reprezentacji. Wisła jest na topie, o tym się mówi. Normalni ludzie którzy nie oglądają ekstraklasy i nie interesuję( nie tak jak my) naszą ligą zaczynają mówić w stylu: Wygramy, Apoel jest do przejścia, NASI muszą wygrać. Nawet nie wiecie ile sprawia mi kibicowi Wisły przyjemności kiedy tacy ludzie daleko od Krakowa mówią o nas miłe słowa. Awans to ligi Mistrzów do nie tylko priorytet ale to coś na co wszyscy Polacy czekamy od lat. Klub który pierwszy to zrobi zapisze się w kartach historii i mam nadzieję że pierwszym tym klubem będzie Wisła.
Ostatnio edytowane przez Kryniu : 08.08.2011 o godz. 00:30.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Kryniu to wzruszające. Wiem, że to brzmi jak ironia, ale to prawda, a nie ironia. Mnie taka historia zmotywowała na milion procent. Mam nadzieję, że Maaskant podobnie zmotywuje piłkarzy!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
Heh od jakiegos czasu mam podobna opinie. Valckx pokazuje jak powinno wygladac porzadne zarzadzanie i prowadzenie klubu o czym u nas dawno juz zapomniano. tez uwazam ze duet Holendrów to chyba najlepszy wybór Cupiała odkad kupil nasz klub. ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Co do znajomości marki Wisły za granicą. Byłem tydzień w Czarnogórze i sporo jeździłem na stopa i zawsze rozmowa schodziła na football i WSZYSCY kojarzyli Wisłę Kraków. A jeden koleś fan Partizana to już w ogóle się orientował doskonale
![]() Powód: lit
Ostatnio edytowane przez bonzaj : 08.08.2011 o godz. 07:53.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
Maskant to bardzo ambitny gość i widać że nie traktuje swojej pracy ja pańszczyznę lecz jako szansę na wypromowanie się i objęcie później jakiejś znanej firmy. Nie byłbym sobą gdybym jednak nie wrzucił łyżki dziekciu do tej beczki miodu: - na tle ligowym nie wyglądamy wiele lepiej niż w ostatnich latach - mieliśmy trochę szczęścia w Łoweczu - nie gramy zbyt widowiskowo a Maskant jest bardzo zachowawczy, - niepokoi mnie zachwianie proporcji między Wiślakami a stranierri (tu nie chodzi tylko o narodowość) chodzi o utożsamianie się klubem jego tradycjami a nie jedynie z kwotą na kontrakcie . Ja wiem trzeba iść z duchem czasu ... może ja jestem nienowoczesny ale co to za polski klub bez Polaków lub choćby takich pilkarzy jak Cantoro Hasło że w Polsce nie ma dobrych piłkarzy do mnie nie przemawia jak widzę np Borusię Dortmund ..... Dlaczego kilka szans dostaje Nunez (moim zdaniem średni zawodnik) a prawie w ogóle nie dostaje ich Garguła
Ostatnio edytowane przez Grantar : 08.08.2011 o godz. 08:20.
![]()
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
|
|
|
|
Banita
Od: 09.2009
Offline |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
Member
Od: 02.2009
Offline |
|
ja też to zauważyłem w swoich okolicach - powoli robi nam się w Polsce "wisłomania" |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2010
Offline |
|
|
oby ta "mania" przerodziła się w sponsora strategicznego ..., bo inaczej ch... nam z tego...
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Twierdzenie, że wejście do LM pomoże nam odskoczyć od ligowej czołówki jest zdecydowanie prawdziwe. Podejrzewam, że Zarząd Wisły mając w tym zakresie cenne doświadczenia nie wpisał do klubowergo budżetu "planowanych dochodów z europejskich pucharów na bieżący rok obrachunkowy- wcześniej wpisywano 1-2 mln euro), a co za tym idzie, w przypadku awansu do LM wszelkie pieniądze, które trafiają do Wisły są przyjemnym dodatkiem - oczywiście spora część z nich to premie dla graczy za osiągnięty sukces - bo przecież kontrakty są MOTYWACYJNE i jak są sukcesy - są dodatkowe premie dla piłkarzy. Jednak podjerzewam, że sporo z tych piniędzy zostanie w Wiśle.
Czy z tego będzie wynikać, że Wisła zacznie kupować mając klika mln. euro naddatku zawodników o niesamowitym stażu Czy te pieniądze pozwolą odjechać Wiśle w lidze - niekoniecznie, bo pamiętajmy - pieniądze nie grają, ale jeśli się ma pieniądze i człowieka, który umiejętnie potrafi te kwoty wydawać - to możliwe jest wszystko.... Porównywanie Wisły do Artmedii, Debreczyna, Żyliny, czy nawet innych "firm, które zagościły w LM przez jeden sezon" - HJK Helsinki, Maribor jest nieadekwatne. Organizacja w tych klubach była/jest na poziomie naszego powiedzmy Ruchu Chorzów, brak stadionów, brak kibiców, brak stabilnej sytuacji finansowej w postaci (środki z ligowych praw telewizyjnych, sponsorzy etc.). Te kluby bazowały de facto na zasadzie wydatku jednorazowego przez miejscowego milionera pokaźnej kwoty i tak jak szybko zaczynały swój marsz ku LM, tak samo szybko kończyły. Obecnej Wiśle awans do LM byłby przydatny - gdyż Wisła ma spory stały i stabilny budżet wynoszący ok. 50 mln zł, Wisła ma nowy stadion, na który dzięki awansowi do LM przyjdą rzesze kibiców i pikników. Dzięki grze w LM Wisła do już "zarobionych" 2,1 mln euro za fazę barażową el. LM + pewny 1 mln euro za awans i grę w 6 meczach LE, może dołożyć kolejne miliony euro. Do tego dochodzą wpływy z biletów za mecze w pucharach, rozwój tak słabej w Wiśle sprzedaży różnych pamiątek i akcesoriów klubowych (porównując np. do Amiki są one kilka razy mniejsze), czy w końcu pozyskanie sponsorów klubowych ...... to są wymierne efekty awansu do LM, które przekładają się na kwoty rzędu 7-10 mln. euro. Umiejętne przełożenie tych kwot na pracę dla klubu - rola dyrektora Valcksa i prezesa Basałaja może pozwolić na odkoczenie Wiśle krajowym rywalom o jedną długość.... Po 2 kolejkach mamy 2 pkt po 2 meczach na wyjeździe. Strata do lidera to również 2 pkt. mówienie o scenariuszu made in Amika z ubiegłego sezonu jest nieuprawnione. Wisła gra przyzwoicie, Wisła ma długą ławkę rezerwowych o dobrych warunkach, Wisła ma trenera kompetentnego, a nie Jose Mari Bakero czy umoczonego Zielińskiego. Zresztą nie rozumiem tego, że twarzą korupcji w Polsce stał się Piszczek, który podobno zrzucił się na 1 mecz, a Zieliński bezproblemowo zasiada na ławce trenerskiej (wręczał sędziemu kopertę - może myslał, że tam był świąteczny opłatek ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
Mecze są coraz lepsze, drużyny mają więcej kasy, zaczynają pojawiać się coraz ciekawsze nazwiska. To liga ostro ruszyła do przodu a nie Wisła zwolniła Trochę to znaczy ile? 1kg? 2kg? 3 litry? Szczęście to element piłki noznej tak jak taktyka, gole, faule. Kto o tym będzie pamiętał za tydzień? Jesteśmy Wisłą, nie Barceloną, nie Realem, nie Borussią Dortmund. Wisłą. Nie jestesmy na tym etapie finansowym, organizacyjnym czy sportowym aby wygrywać a przy tym robić potrójne tupupy i salto mortale. Jak chcesz obejrzeć widowisko to polecam salon Cyfry i co tydzień możesz ogladać ligę angielską lub hiszpańska a i tak nie zawsze.
|
|||
|
|
Member
Od: 05.2005
Offline |
|
To nie chodzi nawet o to, że w Polsce nie ma dobrych piłkarzy. Po prostu gdy Wisła zgłasza się po zawodnika z któregoś z polskich klubów, padają kosmiczne kwoty, nieadekwatne do umiejętności tych zawodników, o czym niejednokrotnie wspominał Valckx. W takiej sytuacji rozsądniej jest poszukać lepszych, a zarazem tańszych zawodników za granicą. Póki są wyniki mi to nie przeszkadza. A co do tego, że Garguła czy Boguski nie dostają szans - może jest to spowodowane tym jak prezentują się na treningach? Nie wyobrażam sobie jednak, aby taki Boguski, który ma problemy z przyjęciem najprostszej piłki, mógł wygrać rywalizację o pierwszy skład z Małeckim, Ilievem czy Kirmem. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||
Ja oczywiście wiem że z tymi realiami nie da się walczyć ale twierdzę że nasi piłkarze nie maja takiego kredytu zaufania jak nowi .... sprowadzeni przez Maskanta Czy nie brzmią ci znajomo nazwiska Błaszczykowski, Lewandowski i Piszczek Mogą Polacy grać w drużynie Mistrza Niemiec w jednej z najsilniejszych lig świata ? a w Wiśle Polacy grać nie mogą bo to dziady i lepiej zatrudnić kogokolwiek innej nacji ...
Ostatnio edytowane przez Grantar : 08.08.2011 o godz. 10:45.
![]()
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Online |
|
||
I to ma być łyżka dziegciu? To prawda, ale nie jest to powód do niepokoju. Druzyna w fazie budowania stylu nigdy nie będzie grała widowiskowo. Widowiskowość to gra ofensywna, a każdą drużynę buduje sie od tyłu, czyli od nauczenia się schematów defensywnych całej druzyny, nie tylko linii obronnej. Mam nadzieję, że to przemyślana koncepcja budowania drużyny, a nie jak podejrzewasz, brak umiejętności taktycznych
Chyba jednak nie uważasz, że stac nas na wydatki takie jak Borussię? Nie odkupimy z Borussi ani Błaszcza ani Lewandowskiego ani Piszczka
Ostatnio edytowane przez FraMat : 08.08.2011 o godz. 10:41.
|
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
No i jak już dobry sprawdzony nawet w reprezentacji zawodnik odzyskuje po kontuzji formę to się mu daje 2 - 3 mecze zagrać .... by wszedł w rytm gry a nie trzyma na ławie nie wiem po co .... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Gdzie ja napisałem ze Burliga jest lepszy od Piszczka ..... Co najwyżej napisałem że nie wiem czy Garguła jest gorszy od Nuneza .... I koniec postów na dziś bo zdryfowałem do tematu dot. raczej polityki transferowej więc zaraz dostanę bana .. słusznie ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
Tak jak ktoś już wspomniał wyżej: umowa KP Legii z miastem jest podpisana na ponad 20 lat i gdyby ktoś musiał ponieść za to konsekwencje, to byliby to urzędnicy, a nie Legia. Nie wiem jak to jest w Krakowie czy Poznaniu, ale Legia oprócz czynszu w wysokości 3,7 mln zł rocznie musi sama utrzymywać ten obiekt . Więc to w sumie nie są takie małe kwoty. Ponadto Legia chyba jako jedyny klub sama zapłaciła za projekt stadionu (coś około 12 mln zł z tego co pamiętam), więc mogła to być karta przetargowa w negocjacjach przy podpisywaniu umowy. Nie wiem ile w tym prawdy, ale podobno miasto Warszawa ma dostać zwrot 22% podatku od całego kosztu stadionu (dlaczego tak jest to nie mam pojęcia). Taki mały OT. A co do tematu, to dla mnie faworytem w dwumeczu jest Apoel. Patrząc na ostatnie lata ich grania w Europie i grania Wisły, to większe szanse daje Cypryjczykom na awans. Ale i tak wszystko rozstrzygnie się na boisku. ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
|
A co optymizm ma wspólnego z ocena sytuacji. Poczytaj co o naszej lidze mówia sami zawodnicy zagraniczni którzy tutaj grają. Spójrz na to jakie nazwiska zostały ostatnio zakontraktowani do naszej ligi (Ljuboja, Jaliens, Żewłakow, Voskamp, Vrdoljak) itd Stadiony są coraz ładniejsze, na lige przychodzi coraz więcej widzów, mecze są coraz atrakcyjniejsze, nasze 3 zespoły mają realną szansę na awans do grup LE oraz LM, w zeszłym sezonie Lech awansował do fazy pucharowej LE. to sa fakty które ty nie widzisz albo nie chcesz widzieć. Odnoszę wrażenie że stan Twojej wiedzy oparty jest jedynie na bezpodstawnej krytyce. Nie widzisz faktów?
Pozatym to jest ich zawód i na tym opiera się każdy profesjonalny piłkarz. Poczekaj aż Patryk się ustatkuje, założy rodzinę i zacznie mieć dzieci. Zmieni podejście do życie i do wykonywanego zawodu o 180 stopni. Mówią ale dalej nie rozumie Twojego odniesienia do polskich zawodników grających w Borussi. Co to ma wspólnego z Wisłą i jej sytuacją? Co to ma wspólnego z tym że w Wisle wg Ciebie gra mało Wiślaków a więcej stranieri którzy wg Ciebie idą tylko za kasą? Pozatym sam w poprzednim poście napisałeś że nie masz na myśli narodowości a za chwile masz pretensję że w Wiśle gra mało Polaków. sprawiasz wrażenie panie kolego trochę oderwanego od rzeczywistości, czytałeś wywiady ze Stanem? Słyszałeć co mówił o tym jak zachowują sie kluby gdy do ich drzwi zapuka Wisła z ofertą za danego zawodnika? Dyrdymały piszesz aż bania mała. |
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Schodzicie z TEMATU DYSKUSJI... qrwa pousuwajcie te posty..
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
|
Sam sobie odpowiedz, wolałbyś żeby Wisła wydała 5 milionów euro na Mierzejewskiego, plus dała mu najwyższy kontrakt w lidze, czy jednak uważasz że Holender dobrze zrobił kupując za niecały milion Melikson, który zarabia mniej niż Garguła? Melik I dalej za Sobiecha trzeba było zapłacić Ruchowi tyle, ile Wisła wydała za duet Biton-Genkow... Uważasz, że to był błąd? ![]()
Ddf
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Czysta ironia losu w razie awansu Wisły do fazy grupowej LM Wisła nie może grać u siebie i nie ma gdzie grać. W razie fazy grupowej LE Wisła może grać u siebie.Kiedyś był chyba temat gry Wisły na Dialog Arena wiadomo coś więcej
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Szczerze mówiąc to ja mam w dupie Ligę Mistrzów bez R22... ... i zapewne nie tylko ja.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Dobra, dobra... Skończcie ten temat i napiszcie lepiej jak się APOEL prezentował w tym Superpucharze? Reprezentują coś sobą?
![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
dj_ibutti temat stadionu teraz się raczej zacznie najgosze to że coraz mniej czasu.MłodePokolenie rzeczywiście szkoda bez R 22 Liga Mistrzów to nie to samo.Wisła awansuje a Zagłębie dostanie w prezencie.Jeszcze sie okaże że będzie więcej kibiców Zagłębia na stadionie niż kibiców Wisły by oglądąć starcie Wisły z najlepszymi europejskimi klubami.Na szczęście to tylko czarny scenariusz
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Ale chyba stadion we Wrocławiu będzie już otwarty (walka Adamka 10 września)
Nie byłoby tak źle zagrać (najlepiej tylko pierwszy ew.mecz) we Wrocławiu..Trzecia kolejka jest w październiku więc myśle,że zdołają już przygotowac nasz stadion.. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Walka Adamka ma być tzw. "gwoździem" programu otwarcia nowego stadionu.
![]()
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Belzebub ale Śląsk też będzie raczej grał w fazie grupowej LE .Więc raczej chyba gra Wisły we Wrocławiu odpada.Jeszcze sie wystraszą że będą mieli takie problemy z murawą jak w Poznaniu.Zresztą właściciel Śląska który chce zbudować wielki Śląsk nie wiadomo ile zażyczy za grę Wisły na stadionie Śląska.Więc Wisła chyba będzie grała na stadionie Zagłębia albo Lechii.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Byle nie na kałuży (tfuuuu).
![]()
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|