|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
Może jakimś cudem byłoby to możliwe w innej formule socios (czyli takiej, gdzie bycie socios = bycie członkiem klubu), ale i tu miałbym wątpliwości. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
To był jednorazowy wydatek 100 zł, a nie regularne wpłacanie. Przestań żyć fantazjami i zejdź na ziemię.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
Przez to trudno liczyć na 10 000 naiwnych wpłacających na konto rodziny. Nowy prezes też wygląda na człowieka zaufanego. Dlatego nic nie zmieni. Ja mówię o sytuacji kiedy Jakub zabierze swoje 2500 i pójdzie w siną dal. Bo pożyczki których udzielał "ratując" sam razem z bratem przepieprzył, więc nic mu się nie należy... ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Przecież trio też nie wykładało w większości swoich pieniędzy - co najwyżej udzielało pożyczek - ale pozyskiwało sponsorów, głównego, meczowego, koszulkowego, itd. I na tym mogłaby polegać ta akcja ratowania. Ja widzę struktury Socios jako zarząd techniczny poszukujący w pierwszej kolejności menedżerów piłkarskich z prawdziwego zdarzenia, a menedżerowie z kolei wraz z właścicielem poszukujący inwestorów, a w dalszej kolejności nowych, bogatych właścicieli. Miesięczne wpływy w ramach Socios mogłyby wystarczyć na pensje porządnych menedżerów. Pewnie na niewiele więcej. Wszystko jednak w atmosferze pełnej transparentności - faktycznej, a nie takiej jaką obdarzyło nas trio. Dodatkowo w sytuacji transparentności i wskazywania realnych, a nie utopijnych celów oraz środków do ich realizowania można byłoby pomyśleć o większym zaangażowaniu środowisk kibiców w finansowanie bieżących potrzeb. Na razie trio straciło całkowicie zaufanie, jakim zostało obdarzone na początku - kibice nie chcą płacić, inwestorzy nie widzą sensu wkładania większych pieniędzy. Obecność Socios w RN chociaż fajna nie wpłynie w ogóle na zmianę polityki klubowej czy raczej jej braku. Moim zdaniem, w obecnej sytuacji tylko IV liga, bo w szejka na białym koniu nie wierzę. Cupiał był jednorazowym wyskokiem. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Zdaję sobie sprawę, że to nie jest proste ale jesteśmy w takiej dupie że potrzeba rewolucji mentalnej, zwłaszcza w kwestii zarządzania... Skoro Trio przejęło Wisłę za parę koła, bo były długi to teraz skoro dalej jest kilkanaście baniek długu niech Wisłę oddadzą za parę koła. Założę się że nadal znajdą się chętni żeby pomóc w wprowadzeniu klubu na prostą... ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Nie podejmowałem nigdzie tematu odnośnie pokrywania wydatków klubu, ogólnie o finansowaniu spółki przez stowarzyszenie, wspomniałem za to o "wpływie Socios na wybór prezesa, członków zarządu"
![]() To się tak fajnie pisze, przejęli za parę koła... ale, że pożyczyli już po prawie 4 mln, to jakoś się już pamiętać nie chce. I wcale takie pewne nie jest, że to kiedykolwiek odzyskają.
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 06.11.2022 o godz. 22:19.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Wszystko zależy tylko od tego czy jest to tylko jakiś "wpływ" czy realne możliwości decydowania o wyborze szeroko pojętych menedżerów (prezes, członkowie zarządu o różnych funkcjach) i nakładania na nich obowiązków, oraz ich egzekwowania. .... Podjąłem temat, bo pojawiły się głosy (słuszne), że Socios z taką liczbą członków i wysokością finansowego zaangażowania nie są w stanie samodzielnie pokierować klubem. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Będzie kolejny "nieściągalny" dług
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2014
Offline |
|
|
Serek.. Sadzisz, ze ci nasi moznowladcy dadza sobie zrobic finansowa krzywde? Sorry, ale w ich charytatywnosc nie wierze. Juz nie..
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A te cztery bańki które wpłacili kibice to drut? Nie pożyczyli, wpłacili. Kto więcej zaryzykował? To raz.
Dwa. Kto zarządzał całą tą kasą? Kibice czy Trio? Kto odpowiada za to, że została zmarnowana? Ufoludki? Mówienie w takiej sytuacji o odzyskiwaniu pożyczki to jakieś kuriozum. Oni odpowiadają za zmarnowanie dużo większej kasy niż pożyczyli to jasne jak słońce. To, że akurat Ty tego nie rozumiesz trochę mnie dziwi... ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
A kto pisze o jakiejś charytatywności? Wszyscy mądrzy, ale jedyne na co ich stać, to pisanina w necie. Trzeba było wyłożyć po parę baniek ze swoich, skoro to takie proste
![]()
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 06.11.2022 o godz. 22:31.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
No ale, bez urazy, jak tu dyskutować moga tylko ci, który mogli wyłożyć kilka baniek, ale nie wyłożyli, to można zamknąć forum.
Prezes Władeczek też dostałby bana, tak BTW |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No przecież nie wyłożyli tylko pożyczyli i teraz drżą czy odzyskają
bo dali dupy na całej linii... Ktoś kto po takim blamażu jeszcze ich żałuje jest bardzo wielkoduszny.I nikt nie mówi, że to proste ale możliwe i to dużo taniej niż pod rządami imć BŁASZCZYKOWSKIEGO bo Trio to było na papierze... ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
I wyszło mi za okres 01.2019 - 11.2022 właśnie pomiędzy 9 a 9,5k bo wszystkiego nie mogłem się doliczyć ![]() ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Nie chodzi o żałowanie ich - ja doceniam, że się tematu podjęli, że zaryzykowali swoją kasę, bo chętnych innych nie było - a to, jak potem zarządzano spółką, do jakiego niestety stanu ją doprowadzono, również oceniam obiektywnie. Z tym, że nie każdego z trio oceniałbym jednakowo krytycznie.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Tyle że... - gdyby nie dali d*py w zarządzaniu, to nie musieliby pożyczać połowy z tego, a biorąc pod uwagę budżet z ubiegłego sezonu (ten papierowy, a nie to, że spieprzyli transfery), już powinni być na etapie odzyskiwania części tej kasy - wszyscy inni dookoła wkładają w ten interes pieniądze w formie bezzwrotnej (akcje z emisji publicznych, nowe trio, socios, sponsorzy), a tylko oni pożyczają, co jest o tyle kuriozalne, że tylko oni są realnymi właścicielami, w pełni kontrolującymi sferę zarządzania klubem i teoretycznie tymi, którzy najbardziej powinni ryzykować zainwestowaną kasą zgodnie z wszelkimi zasadami rynku korporacyjnego. Gdzieś to wszystko się rozjechało - w miejscu, w którym zdecydowali się być nie powiernikami-ratownikami-menedżerami, a właścicielami wzięli na siebie zupełnie inną odpowiedzialność. W 2020 roku, który jest cenzurą między romantyczną historią o ratowaniu i wrzuceniu 1,33 baniek na prawie pewną stratę, a negocjowaną miesiącami, łączoną z elementami transferu aktywów, układaniem relacji, świadomą, ekonomiczną transakcją odkupu klubu. Za tym powinna pójść zmiana formy uczestniczenia w finansowaniu klubu. Ale nie poszła, co sprawia, że ludziom coraz trudniej będzie im współczuć jeśli tej kasy nie odzyskają. Zainwestowali kasę już nie do romantycznego ratowania, ale we własny biznes wysokiego ryzyka. Racjonalnie, znając klub już od podszewki i wiedząc na co się godzą. I ten własny biznes im nie wypalił, bo go nie potrafili dobrze poprowadzić, a nie dlatego, że się nie dało. Trudno, będą jednymi z miliona innych, którzy wtopili w niewłaściwą inwestycję. W tę stronę to pójdzie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Kibice w różnej formie dali, nie pożyczyli, w sumie kilkanaście milionów złotych. Było wielu takich dla których te kilkaset złotych to był wysiłek daleko większy niż 4 miliony dla panów z trio. Tego się nie da zmierzyć jedną miarą. Te pieniądze zostały w dużej części zmarnowane a zaufanie zniszczone. To nie kibice kierowali klubem. Teraz nawet nie wiemy w jakim stanie jest klub.
Wracając do WZA, to kiedy ono będzie ? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Problem polega na tym, że po przejęciu klubu w 2020 r. ryzykowali głównie kasą cudzą, a swoją kasę wkładali tak, że ponosili mniejsze ryzyko niż na początku, a przede wszystkim mniejsze niż inni. Tyle jeśli chodzi o obiektywne zarysowanie sytuacji ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Nie polemizuję z tym.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
) w żadnym wypadku ich nie usprawiedliwia.![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Wybacz Drozd, ale lubisz pofantazjować - ja im chcę coś oddawać, usprawiedliwiać ich?
Nie tłumacz mi poza tym oczywistości, nie o tym dyskutuję. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
Spodziewam się dat: 24 grudzień godz. 16.15 lub 31 grudzień godz 22.00. To sarkazm oczywiście. Ciekaw jestem niezmiernie głosowań nad absolutorium. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2013
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
.Podzielam Twoje zdanie że wina Trio nie rozkłada się równo ... ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
To tylko zaakcentowanie, że ryzykowali swoje środki, nic więcej
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
generalnie w biznesie za prze.......enie pieniedzy firmy idzie sie do kryminalu , a nie jest poklepywany po plecach przez akcjonariuszy
![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|