The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.11.2022, 21:59
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Członkowie RN są powoływani na walnym spółki.
Gość z Orlenu był powołany na walnym?
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 06.11.2022, 22:00
Drozd napisał(a):Wyświetl post
10 000 osób wpłacających na Wisłę 100 pln miesięcznie jest nieosiągalna? Teraz oczywiście, bo nikt nie lubi wrzucać kasy do pieca. Jednak choćby mały dowód, że kasa nie jest marnowana może wiele zmienić. A gwarantem tego może być kontrola ze strony socios, realna kontrola, a nie odwracanie głowy...
Tak, jest to liczba nieosiągalna w formule socios. "Dużym" dowodem na to jest to, że od początku istnienia socios zaliczyliśmy już chyba wszystkie możliwe stany klubu (oprócz takiego, w którym klub ma bogatego właściciela i kasy od socios nie potrzebuje wcale), zapotrzebowania na kasę i zaufania do właścicieli/zarządzających klubem, w tym w zakresie umiejętności wydawania pieniędzy, a liczba członków nigdy nie zbliżyła się do choćby 3 tysięcy.

Może jakimś cudem byłoby to możliwe w innej formule socios (czyli takiej, gdzie bycie socios = bycie członkiem klubu), ale i tu miałbym wątpliwości.
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 06.11.2022, 22:01
To był jednorazowy wydatek 100 zł, a nie regularne wpłacanie. Przestań żyć fantazjami i zejdź na ziemię.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 06.11.2022, 22:03
Delgado napisał(a):Wyświetl post
Drozd, przeczytaj mój post, ochłoń i wróć do rzeczywistości. No chyba, że jesteś licealistą.
Przeczytałem i się zgadzam. Błaszczykowski przez swoje problemy z głową zmarnował wielki potencjał. Swoim "zajebałem" zrobił z Wisły pośmiewisko. Nie wspominając o prezesie i trenerze. Normalnie rodzina na swoim. Tyle że okazało się, że swojego to było 7500. Wielki ratownik...

Przez to trudno liczyć na 10 000 naiwnych wpłacających na konto rodziny. Nowy prezes też wygląda na człowieka zaufanego. Dlatego nic nie zmieni.

Ja mówię o sytuacji kiedy Jakub zabierze swoje 2500 i pójdzie w siną dal. Bo pożyczki których udzielał "ratując" sam razem z bratem przepieprzył, więc nic mu się nie należy...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 06.11.2022, 22:03
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Gość z Orlenu był powołany na walnym?
Tak:
https://wisla.krakow.pl//uploads/file/60b10d63c151d.pdf
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 06.11.2022, 22:06
Liczby podane przez Drozda to totalne sf - taka ilość Socios jest nieosiągalna. Nie wspomnę już o tym, że obecnie średnia składka miesięczna to 57 zł. Może kiedyś, w przyszłości, jeśli uda się wrócić na właściwe tory i nawiążemy do lat świetności, będziemy mogli myśleć o takiej liczebności, na pewno nie teraz.

Nadal podtrzymuję, że Socios nie powinno się mieszać do zarządzania (choć wg mnie mogłoby mieć wpływ na wybór prezesa, czy członków zarządu). Kontrola działań spółki, członek RN i ewentualnie udziały w spółce - tu powinna się rola stowarzyszenia kończyć.
Przecież nie chodzi o to, że Socios jako ewentualnie jedyni czy większościowi udziałowcy Wisły musieliby sami pokrywać wszystkie wydatki klubu.
Przecież trio też nie wykładało w większości swoich pieniędzy - co najwyżej udzielało pożyczek - ale pozyskiwało sponsorów, głównego, meczowego, koszulkowego, itd.
I na tym mogłaby polegać ta akcja ratowania.
Ja widzę struktury Socios jako zarząd techniczny poszukujący w pierwszej kolejności menedżerów piłkarskich z prawdziwego zdarzenia, a menedżerowie z kolei wraz z właścicielem poszukujący inwestorów, a w dalszej kolejności nowych, bogatych właścicieli.
Miesięczne wpływy w ramach Socios mogłyby wystarczyć na pensje porządnych menedżerów.
Pewnie na niewiele więcej.

Wszystko jednak w atmosferze pełnej transparentności - faktycznej, a nie takiej jaką obdarzyło nas trio.

Dodatkowo w sytuacji transparentności i wskazywania realnych, a nie utopijnych celów oraz środków do ich realizowania można byłoby pomyśleć o większym zaangażowaniu środowisk kibiców w finansowanie bieżących potrzeb.

Na razie trio straciło całkowicie zaufanie, jakim zostało obdarzone na początku - kibice nie chcą płacić, inwestorzy nie widzą sensu wkładania większych pieniędzy.

Obecność Socios w RN chociaż fajna nie wpłynie w ogóle na zmianę polityki klubowej czy raczej jej braku.
Moim zdaniem, w obecnej sytuacji tylko IV liga, bo w szejka na białym koniu nie wierzę.
Cupiał był jednorazowym wyskokiem.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 06.11.2022, 22:15
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Tak, jest to liczba nieosiągalna w formule socios. "Dużym" dowodem na to jest to, że od początku istnienia socios zaliczyliśmy już chyba wszystkie możliwe stany klubu (oprócz takiego, w którym klub ma bogatego właściciela i kasy od socios nie potrzebuje wcale), zapotrzebowania na kasę i zaufania do właścicieli/zarządzających klubem, w tym w zakresie umiejętności wydawania pieniędzy, a liczba członków nigdy nie zbliżyła się do choćby 3 tysięcy.

Może jakimś cudem byłoby to możliwe w innej formule socios (czyli takiej, gdzie bycie socios = bycie członkiem klubu), ale i tu miałbym wątpliwości.
Widzisz, bo ja na ten przykład nigdy dotąd nie myślałem żeby wstąpić do Socios, bo liczyłem że Trio da radę. A teraz kiedy staje się jasne, że rady nie dają, chodzi mi to po głowie. Bo to moim zdaniem ostatnia deska ratunku dla Wisły. Władza tych którzy nie chcą przy klubie paść własnych interesów tylko rozwój klubu będzie ich interesem.

Zdaję sobie sprawę, że to nie jest proste ale jesteśmy w takiej dupie że potrzeba rewolucji mentalnej, zwłaszcza w kwestii zarządzania... Skoro Trio przejęło Wisłę za parę koła, bo były długi to teraz skoro dalej jest kilkanaście baniek długu niech Wisłę oddadzą za parę koła.

Założę się że nadal znajdą się chętni żeby pomóc w wprowadzeniu klubu na prostą...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 06.11.2022, 22:16
FraMat napisał(a):Wyświetl post
...
Nie podejmowałem nigdzie tematu odnośnie pokrywania wydatków klubu, ogólnie o finansowaniu spółki przez stowarzyszenie, wspomniałem za to o "wpływie Socios na wybór prezesa, członków zarządu"

Zdaję sobie sprawę, że to nie jest proste ale jesteśmy w takiej dupie że potrzeba rewolucji mentalnej, zwłaszcza w kwestii zarządzania... Skoro Trio przejęło Wisłę za parę koła, bo były długi to teraz skoro dalej jest kilkanaście baniek długu niech Wisłę oddadzą za parę koła.
To się tak fajnie pisze, przejęli za parę koła... ale, że pożyczyli już po prawie 4 mln, to jakoś się już pamiętać nie chce. I wcale takie pewne nie jest, że to kiedykolwiek odzyskają.
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 06.11.2022 o godz. 22:19.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 06.11.2022, 22:21
Nie podejmowałem nigdzie tematu odnośnie pokrywania wydatków klubu, ogólnie o finansowaniu spółki przez stowarzyszenie, wspomniałem za to o "wpływie Socios na wybór prezesa, członków zarządu"
No tak...

Wszystko zależy tylko od tego czy jest to tylko jakiś "wpływ" czy realne możliwości decydowania o wyborze szeroko pojętych menedżerów (prezes, członkowie zarządu o różnych funkcjach) i nakładania na nich obowiązków, oraz ich egzekwowania.
....

Podjąłem temat, bo pojawiły się głosy (słuszne), że Socios z taką liczbą członków i wysokością finansowego zaangażowania nie są w stanie samodzielnie pokierować klubem.

Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 06.11.2022, 22:22
To się tak fajnie pisze, przejęli za parę koła... ale, że pożyczyli już po prawie 4 mln, to jakoś się już pamiętać nie chce. I wcale takie pewne nie jest, że to kiedykolwiek odzyskają.
Będzie kolejny "nieściągalny" dług

Odpowiedz cytując
ReMix
Senior Member

Od: 07.2014

Stary 06.11.2022, 22:23
Serek.. Sadzisz, ze ci nasi moznowladcy dadza sobie zrobic finansowa krzywde? Sorry, ale w ich charytatywnosc nie wierze. Juz nie..
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 06.11.2022, 22:27
A te cztery bańki które wpłacili kibice to drut? Nie pożyczyli, wpłacili. Kto więcej zaryzykował? To raz.

Dwa. Kto zarządzał całą tą kasą? Kibice czy Trio? Kto odpowiada za to, że została zmarnowana? Ufoludki? Mówienie w takiej sytuacji o odzyskiwaniu pożyczki to jakieś kuriozum. Oni odpowiadają za zmarnowanie dużo większej kasy niż pożyczyli to jasne jak słońce.

To, że akurat Ty tego nie rozumiesz trochę mnie dziwi...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 06.11.2022, 22:27
A kto pisze o jakiejś charytatywności? Wszyscy mądrzy, ale jedyne na co ich stać, to pisanina w necie. Trzeba było wyłożyć po parę baniek ze swoich, skoro to takie proste

A te cztery bańki które wpłacili kibice to drut? Nie pożyczyli, wpłacili. Kto więcej zaryzykował? To raz.

Dwa. Kto zarządzał całą tą kasą? Kibice czy Trio? Kto odpowiada za to, że została zmarnowana? Ufoludki? Mówienie w takiej sytuacji o odzyskiwaniu pożyczki to jakieś kuriozum. Oni odpowiadają za zmarnowanie dużo większej kasy niż pożyczyli to jasne jak słońce.

To, że akurat Ty tego nie rozumiesz trochę mnie dziwi...
Sorry, ale o czym Ty piszesz? Ja Ci tylko odpowiedziałem na temat populistycznego pisania typu "przejęli za parę koła". Doskonale wiem ile kibice dołożyli, chyba nawet zdecydowanie lepiej niż Ty. Tyle, że ja np. "zaryzykowałem" z 10k, a nie kilka milionów - taka delikatna różnica.
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 06.11.2022 o godz. 22:31.
Odpowiedz cytując
Delgado
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 06.11.2022, 22:32
No ale, bez urazy, jak tu dyskutować moga tylko ci, który mogli wyłożyć kilka baniek, ale nie wyłożyli, to można zamknąć forum.

Prezes Władeczek też dostałby bana, tak BTW
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 06.11.2022, 22:35
Delgado napisał(a):Wyświetl post
No ale, bez urazy, jak tu dyskutować moga tylko ci, który mogli wyłożyć kilka baniek, ale nie wyłożyli, to można zamknąć forum.

Prezes Władeczek też dostałby bana, tak BTW
Nie nadinterpretuj proszę - chodzi jedynie o to, by nie pisać populizmów, a nie o możliwość wypowiadania się
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 06.11.2022, 22:36
No przecież nie wyłożyli tylko pożyczyli i teraz drżą czy odzyskają bo dali dupy na całej linii... Ktoś kto po takim blamażu jeszcze ich żałuje jest bardzo wielkoduszny.

I nikt nie mówi, że to proste ale możliwe i to dużo taniej niż pod rządami imć BŁASZCZYKOWSKIEGO bo Trio to było na papierze...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 06.11.2022, 22:37
Tyle, że ja np. "zaryzykowałem" z 10k, a nie kilka milionów - taka delikatna różnica.
Wczoraj w ramach podsumowania zrobiłem sobie takie zestawienie.
I wyszło mi za okres 01.2019 - 11.2022 właśnie pomiędzy 9 a 9,5k bo wszystkiego nie mogłem się doliczyć
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 06.11.2022, 22:42
Nie chodzi o żałowanie ich - ja doceniam, że się tematu podjęli, że zaryzykowali swoją kasę, bo chętnych innych nie było - a to, jak potem zarządzano spółką, do jakiego niestety stanu ją doprowadzono, również oceniam obiektywnie. Z tym, że nie każdego z trio oceniałbym jednakowo krytycznie.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 06.11.2022, 22:47
No tak.

Tyle że...

- gdyby nie dali d*py w zarządzaniu, to nie musieliby pożyczać połowy z tego, a biorąc pod uwagę budżet z ubiegłego sezonu (ten papierowy, a nie to, że spieprzyli transfery), już powinni być na etapie odzyskiwania części tej kasy

- wszyscy inni dookoła wkładają w ten interes pieniądze w formie bezzwrotnej (akcje z emisji publicznych, nowe trio, socios, sponsorzy), a tylko oni pożyczają, co jest o tyle kuriozalne, że tylko oni są realnymi właścicielami, w pełni kontrolującymi sferę zarządzania klubem i teoretycznie tymi, którzy najbardziej powinni ryzykować zainwestowaną kasą zgodnie z wszelkimi zasadami rynku korporacyjnego.

Gdzieś to wszystko się rozjechało - w miejscu, w którym zdecydowali się być nie powiernikami-ratownikami-menedżerami, a właścicielami wzięli na siebie zupełnie inną odpowiedzialność. W 2020 roku, który jest cenzurą między romantyczną historią o ratowaniu i wrzuceniu 1,33 baniek na prawie pewną stratę, a negocjowaną miesiącami, łączoną z elementami transferu aktywów, układaniem relacji, świadomą, ekonomiczną transakcją odkupu klubu.

Za tym powinna pójść zmiana formy uczestniczenia w finansowaniu klubu.

Ale nie poszła, co sprawia, że ludziom coraz trudniej będzie im współczuć jeśli tej kasy nie odzyskają. Zainwestowali kasę już nie do romantycznego ratowania, ale we własny biznes wysokiego ryzyka. Racjonalnie, znając klub już od podszewki i wiedząc na co się godzą. I ten własny biznes im nie wypalił, bo go nie potrafili dobrze poprowadzić, a nie dlatego, że się nie dało. Trudno, będą jednymi z miliona innych, którzy wtopili w niewłaściwą inwestycję. W tę stronę to pójdzie.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 06.11.2022, 22:50
Kibice w różnej formie dali, nie pożyczyli, w sumie kilkanaście milionów złotych. Było wielu takich dla których te kilkaset złotych to był wysiłek daleko większy niż 4 miliony dla panów z trio. Tego się nie da zmierzyć jedną miarą. Te pieniądze zostały w dużej części zmarnowane a zaufanie zniszczone. To nie kibice kierowali klubem. Teraz nawet nie wiemy w jakim stanie jest klub.

Wracając do WZA, to kiedy ono będzie ?
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 06.11.2022, 22:51
...
No oczywiście, rozjechało się to, w wielu miejscach przyznam Ci rację - co nie zmienia faktu, że nie mam zamiaru deprecjonować tego, co zrobili w 2019 roku i jakiego zadania się podjęli.

Elefant napisał(a):Wyświetl post
Wracając do WZA, to kiedy ono będzie ?
Pewnie grudzień.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 06.11.2022, 22:53
Nie chodzi o żałowanie ich - ja doceniam, że się tematu podjęli, że zaryzykowali swoją kasę, bo chętnych innych nie było - a to, jak potem zarządzano spółką, do jakiego niestety stanu ją doprowadzono, również oceniam obiektywnie. Z tym, że nie każdego z trio oceniałbym jednakowo krytycznie.
Tutaj cała zabawa polega na tym, że do przejęcia klubu od TS, w tym zwłaszcza na początku 2019 r., faktycznie ryzykowali przede wszystkim swoją kasą. Ich kasa była kluczowa i wiadomo, że w razie czego pierwsza pójdzie do piachu, dopiero potem inni się dokładali, jak zobaczyli, że to ma szansę jeszcze się uratować.

Problem polega na tym, że po przejęciu klubu w 2020 r. ryzykowali głównie kasą cudzą, a swoją kasę wkładali tak, że ponosili mniejsze ryzyko niż na początku, a przede wszystkim mniejsze niż inni.

Tyle jeśli chodzi o obiektywne zarysowanie sytuacji
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 06.11.2022, 22:54
Nie polemizuję z tym.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 06.11.2022, 22:55
Sorry, ale o czym Ty piszesz? Ja Ci tylko odpowiedziałem na temat populistycznego pisania typu "przejęli za parę koła". Doskonale wiem ile kibice dołożyli, chyba nawet zdecydowanie lepiej niż Ty. Tyle, że ja np. "zaryzykowałem" z 10k, a nie kilka milionów - taka delikatna różnica.
Bo przejęli za parę koła, pożyczyli po bańce, dostali od kibiców na dzień dobry 4 bańki i możliwość zarządzania jednym z najbardziej medialnych klubów w Polsce. Na dzień dobry wszyscy im pomagali, nawet z Warszawy. Ale to oni decedowali o kasie to jest zasadnicza różnica miedzy Trio, a Tobą. Nie różnica we włożonej kasie, a możliwość decydowania jak ją wykorzystać. Kogo zatrudnić, jakie kontrakty podpisać, kogo sprzedać, gdzie i za ile. Ty swoje 10 000 wpłaciłes i tyle je widziałeś, oni swoje miliony Twoje tysiące i miliony kibiców i sponsorów których przez te lata pojawiło się w Wiśle kilkadziesiąt, wydawali na co chcieli. Dlatego to oni odpowiadają i fakt, że parę procent zmarnowanej kasy to ich własna( choć Ty chciałbyś im ją jeszcze oddawać ) w żadnym wypadku ich nie usprawiedliwia.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 06.11.2022, 22:57
Wybacz Drozd, ale lubisz pofantazjować - ja im chcę coś oddawać, usprawiedliwiać ich?

Nie tłumacz mi poza tym oczywistości, nie o tym dyskutuję.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 06.11.2022, 23:02
No oczywiście, rozjechało się to, w wielu miejscach przyznam Ci rację - co nie zmienia faktu, że nie mam zamiaru deprecjonować tego, co zrobili w 2019 roku i jakiego zadania się podjęli.

Pewnie grudzień.
No ja wiem, że muszą to zorganizować do końca roku.

Spodziewam się dat: 24 grudzień godz. 16.15 lub 31 grudzień godz 22.00.

To sarkazm oczywiście. Ciekaw jestem niezmiernie głosowań nad absolutorium.
Odpowiedz cytując
sorino
Senior Member

Od: 06.2013

Stary 06.11.2022, 23:03
Tutaj cała zabawa polega na tym, że do przejęcia klubu od TS, w tym zwłaszcza na początku 2019 r., faktycznie ryzykowali przede wszystkim swoją kasą. Ich kasa była kluczowa i wiadomo, że w razie czego pierwsza pójdzie do piachu, dopiero potem inni się dokładali, jak zobaczyli, że to ma szansę jeszcze się uratować.
W 2019 niczym nie ryzykowali, bo mieli kasę zabezpieczoną hipoteką na gruntach TS-u.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 06.11.2022, 23:08
Skąd więc pomysł że mają coś odzyskiwać? Skoro inni odzyskać nie mogą? Próba odzyskania z ich strony włożonej kasy to biorąc pod uwagę wszystkich innych wpłacających, których kasę zmarnowali swoją nieudolnością, zwykłe "złodziejstwo" .

Podzielam Twoje zdanie że wina Trio nie rozkłada się równo ...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 06.11.2022, 23:10
To tylko zaakcentowanie, że ryzykowali swoje środki, nic więcej
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 06.11.2022, 23:11
generalnie w biznesie za prze.......enie pieniedzy firmy idzie sie do kryminalu , a nie jest poklepywany po plecach przez akcjonariuszy
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów