|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Pomijasz ewentualne różnice w składach rywali i wszelkie inne różnice, jakie mogą mieć wpływ na końcowy wynik i bierzesz pod uwagę, spośród wielu innych zmiennych, jedynie osobę trenera? Mógłbym też przytoczyć inną statystykę: w porównywalnym okresie od 18 lutego do 17 marca drużyna prowadzona przez Sobola zdobyła 15 punktów - 3 pkt na mecz, czyli o całe 5 punktów więcej niż drużyna Rude obecnie. Grając z Arką, Odrą, Katowicami, Tychami i Skrą. Żeby nie było: od początku popierałem osobę nowego trenera i nie mam zamiaru udowadniać, że Sobolewski był, lub byłby dzisiaj lepszym wyborem. Natomiast, żeby go bronić nie szukam "statystyk" które mają pokazać, że Sobolewski był gorszy.
Nie wiem, jak koledzy wymienieni przez Ciebie, ale podejrzewam, że się wybronią, ale ja nigdzie nie napisałem, ani nie orzekłem, że nie ma różnicy między Sobolewskim i Rude. Co najwyżej pisałem, że nie widać, po przyjściu Rude, żeby styl gry (męczenie buły, daremny atak pozycyjny, walenie głową w mur) za końcowego Sobolewskiego i wczesnego Rude był znaczaco różny. A spodziewałem się rewolucji. Tylko tyle. Ponownie wkładasz w usta swych adwersarzy poglądy, których ci nie głoszą, żeby tym łatwiej się z nimi rozprawić. Budujesz chochoła, którego potem atakujesz, Napisz następnym razem: "Eksperci tacy jak wymyślone przez mnie chochoły orzekli już że nie ma różnicy między Sobolewskim i Rude, więc mogę wyśmiać wymyślonych przez mnie ekspertów." |
||
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Na wiosnę 2023 grę Sobolowi wieźli świeżo sprowadzeni Hiszpanie + kosmita Fernandez (kosmita jak na warunki I ligi, przypomnijcie sobie w ilu spotkaniach strzelał bramki z niczego), którzy jeszcze nie zostali zarżnięci przez jego sztab. W momencie, kiedy Fernandez nieco obniżył loty i przestał w pojedynkę wygrywać mecze, do tego ze składu z powodu kontuzji wypadł Mula, skończyła się ładna gra i przyszły porażki.
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
Porównania do Sobolewskiego nie maja sensu.To tak jakby porównywać majątek królewskiego i Cupiała |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
@FraMat - porównujemy serię konkretnych meczy z tymi samymi rywalami w tym konkretnym sezonie, bo tylko to ma sens. Jeżeli jesteś za głupi (albo tylko udajesz) i nie wiesz dlaczego nie porównujemy z okresem kiedy Sobolewski miał makabrycznie przepłacony skład i grał z zespołami z innym potencjałem (Stal prowadził Myśliwiec i biła się wtedy o awans, dla przykładu) - to Twój problem. Ale oczywiście - możesz zrobić skręcone porównanie punktowania - najlepiej zgłoś się do MaLk, on jest w tym ekspertem, jego porównanie Sobolewskiego do Brzęczka w zeszłym sezonie to absolutny złoty standard...
Jedynym sensem tej zabawy (poza doprowadzaniem do białej gorączki hejterów których wymieniłem, co jak widać działa ponad oczekiwania*) jest pokazanie reszcie (która ma zwykle pamięć muszki owocówki) jak jest. To zabawa bez tezy, zaczynając ją nie mogłem wiedzieć jak będziemy punktować, ale mocno utrudnia popuszczanie wodzy fantazji hejterom. Po prostu - macie mniejszą przestrzeń do manipulacji, ale potraktujcie to chłopaki jak wyzwanie i możliwość rozwoju, inaczej skończycie jak KOALIK czy Jaroo1, wrzucając monologi które mało kogo interesują. I głowy do góry - na pewno za Rude coś przegramy, zremisujemy, może w ogóle nie awansujemy. Nie wszystko stracone tylko dlatego że mamy dobry początek sezonu. __________________ * wystarczy wypisać suche statystyki i już przybiegacie z pianą na ustach.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.03.2024 o godz. 11:58.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Powtórzę, bo pewnie nie doczytałeś @wolfy:
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
Z Tychami nie było problemu z tym, że nie ma Carbo, tylko z tym, że na jego miejsce wszedł Sapała. Nawet debiutant byłby lepszy. Zmarnowaliśmy setkę, za chwile dostaliśmy bramkę i siedliśmy mentalnie. Pod koniec trochę się spieliśmy ale brakło szczęścia i czasu. Tylko ci co od początku psioczą na Rude, zaczęli twierdzić, że nic się nie zmieniło. W porównaniu do drużyny Sobolewskiego, stąd oczywiste dowody że chyba jednak się zmieniło i to na lepsze. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak jak pisałem wcześniej - ja nie bronię Rude. Obronić go mogą tylko wyniki. Ja tylko wrzucam statystyki dla kontekstu, na pohybel hejterom.
To że wasze gęganie szybko się zdezaktualizowało i teraz wolelibyście żeby go nie przypominać - ja to rozumiem. Po prostu ignoruję ![]() To że wolelibyście żeby o Sobolewskim nie przypominać - też zrozumiałe No ale jak się Legendzie wybaczało wszystko a z nowym trenerem jedzie się jak z furą gnoju od pierwszego (wygranego) meczu... Jakieś proporcje trzeba umieć zachować.Więc zanim następny raz zapytasz jak to liczę i po co - może sam doczytaj? P.S. To samo tyczy się tzw. "krakowskich dziennikarzy", bo wiem że czytają. Taaak, Sobolewski nie był beznadziejnym trenerem, on po prostu miał pecha. A Olejarka zasłużył na piątkę za Odrę... I lodu na głowy ![]()
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.03.2024 o godz. 15:45.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ty się bawisz swoimi wyliczeniami, inni bawią innymi wyliczeniami. To nie ma żadnego znaczenia. Mecze są ze sobą nieporównywalne. Liczy się warsztat trenera, to co wpaja piłkarzom, przygotowanie fizyczne, mentalne i taktyczne, oraz last but no least, odrobina szczęścia na boisku. W tym aspekcie, Rude wydaje się podążać w dobrym kierunku. Co nie znaczy, że już jest wszystko jak należy i jak tego po nim oczekiwano. |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
A to czego po nim oczekiwano? Że wygra 5/5 w lidze? Gdyby takie wyniki zrobił Brosz czy inny "nasz trener" to by wszyscy cmokali. Wygrane w końcówkach świadczyłyby o sile mentalnej zespołu, a nie określane mianem szczęśliwych.
To czego podjął się Rude to orka na ugorze. Zarastającym chaszczami przez kilka sezonów. Jest w klubie 9 tygodni to jak może wszystko być jak należy? Kto zdrowy na umyśle czegoś podobnego oczekiwał? Biorąc pod uwagę okoliczności, czyli Brak marginesu na błędy, brak realnych wzmocnień, stan wytrenowania zastany w klubie. Pierwsza część rundy musi być oceniana bardzo dobrze. Moim zdaniem na -5. Za Tychy. Jeżeli utrzymamy taką średnią do końca to skończymy z dorobkiem 61 punktów. Wszyscy zdają sobie sprawę, że mamy jeszcze rezerwy bo z Tychami remis był blisko. Przeciwnicy też wydają się łatwiejsi.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 16.03.2024 o godz. 15:36.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
W sumie to problemem z Tychami nie była też gra Sapały tylko to że klub nie sprowadził zmiennika dla Carbo po posypaniu się Talara i Gogóła.Wróć w sumie to sprowadził tylko okazało się że ten zmiennik porusza się o kulach |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Z Tychami przegraliśmy przede wszystkim dlatego, że akurat wtedy zabrakło Carbo, który nawet w nie najwyższej formie jest centralną i absolutnie kluczową postacią tego zespołu. Jego brak to zawsze ogromne osłabienie i głęboki paraliż naszego środka pola, tym większy, gdy zastępuje go taki pozorant jak Sapała.To był główny i kluczowy element tamtej porażki.
![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
Przecież po Stali połowa fachowców domagała się dla Carbo ławy, niezależnie od kartek. Zapomniałeś już? Eksperci Meczyków przekonywali, że Sapała jest wygranym obozu w Turcji. Dziwili się że nie gra w podstawowym składzie. Jeszcze będziemy sobie musieli radzić bez Carbo i poradzimy sobie. Zamiast Sapały będzie grał Kutwa i da radę. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
@FraMat - następny update po meczu z Chrobrym. Stay tuned. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
i GKS Tychy 🤣
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Stal prowadzi z Motorem.
![]()
Malinowy król malowanych róż
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
I Stał dowiozła
![]()
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 17.03.2024 o godz. 00:12.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Czy, że będę się cieszył jeśli przegra? ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Kolejka dla nas póki co układa się co najmniej nieźle
Pasowałoby jeszcze jutro Odrze zrobić niespodziankę ^^![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
I Bruk Bet przegrał 4-1
Na razie pogrom faworytów...Karherop to ma nosa ![]() @FraMat - nie wiem, nie wnikam, nie rozumiem hejterów.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.03.2024 o godz. 23:11.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
PS. Arka z Odrą to już na pewno punktów nie straci, co to to nie |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ty ?!?
Naczelny hejter tego forum? Sam siebie tez nie rozumiesz? Coś kręcisz... ![]() |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
4pkt do awansu bezp.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie pomijałbym remisu Górnika Łęczna, gdyby wygrali zbliżyliby się do nas na trzy punkty.
Katowice zbliżyły się do nas na dwa. Kolejka niemal idealna z naszego punktu widzenia. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Rezerwy, które w tej rundzie grają w Krakowie na Prądniczance wygrały swój mecz i nadal (od 7 kolejki) przewodzą 4 lidze.
Kod:
Wisła II Kraków razem dom wyjazd pauza
kolejka 20 10 9 1
punkty 48 25 23
średnia 2,53 2,50 2,56
Procent kolejek 53%
2 miejsce (pkt) 42
zostało kolejek 18
przewaga 6
możemy tracić 0,33
awans 88 - mało danych więc te 88 punktów jest mocno przybliżone
Brakuje 40
średnia na mecz 2,50
najwcz. w kolejce 34
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 17.03.2024 o godz. 20:40.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kolejka jak marzenie. W grupie "aspirujacych" masowo tracono punkty, a my nie
![]() Mamy 4 miejsce - tak jak rok temu Mamy 4 punkty straty do top2 - tak jak rok temu. Średnią możemy zrobić lepszą niż rok temu pod warunkiem wygrania dwóch następnych meczów. Na razie jest 1,71:1,75. Rok temu max średniej był w 25 kolejce i do końca sezonu nie udało się go pobić. Kod:
6 miejsce (pkt) 39
zostało meczów 10
przewaga 2
możemy tracić 0,20
2 miejsce (pkt) 45
zostało meczów 10
brakuje punktów 4
potrzebna średnia+ 0,40
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 17.03.2024 o godz. 21:01.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Porównanie do zeszłego sezonu jest o tyle ciekawe że:
- mieliśmy 1 punkt więcej niż obecnie - strata zarówno do 1 miejsca (6 pkt) jak i 2 (4 pkt) wynosi dokładnie tyle samo co przed rokiem - w 25 kolejce będziemy grać z Chrobrym Głogów tak samo.. jak przed rokiem w 25 kolejce - mamy dokładnie tyle samo straconych bramek jak przed rokiem (po 26), z tym że teraz strzeliliśmy o 6 bramek więcej - zajmiemy tak samo jak przed rokiem 4 miejsce Sezon do sezonu teoretycznie nierowny ale... Teraz mamy swoiste deja vu Niemniej nie wyobrażam sobie żebyśmy mogli mieć tak "mierne" ostatnie 10 kolejek jak przed rokiem. A dla.przypomnienia wtedy 6 razy wygraliśmy, a 4 razy przegraliśmy. Teraz myślę że bilans 7-2-1 da nam awans. Po tej kolejce wrócił lekki optymizm. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
Po tej kolejce Rude osiągnął średnią 2,00 pkt/mecz, która daje jakieś matematyczne szanse na awans (ale do statystycznej średniej jeszcze brakuje - 22 punkty do zdobycia w 10 pozostałych kolejkach wymaga grania na poziomie 2,2 pkt/mecz), gra jest coraz lepsza. Nawet jeżeli mecze są przepychane czy naznaczone dużą dozą szczęścia, na samym końcu liczy się wynik. Jest szansa, jeśli tendencja zostanie zachowana. Dla mnie OK. Statystycznie chwila prawdy następuje zwykle ok. 27. kolejki, kiedy trzeba mieć na koncie 47+ punktów (50 to już wartość biorąca) - wtedy można zasadnie liczyć na walkę o awans bezpośredni. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Będę musiał chyba zacząć cytaty wklejać jak Markus FraMat-owi, bo z relacji wynika że wszyscy Rude ze spokojem i godnością kibicowali
Ale czego tu się po Was chłopaki spodziewać...Kolejka wchodzi w zasadniczą fazę, ale sezon przebiega zupełnie inaczej niż rok temu. Tabela jest bardzo spłaczona, dość powiedzieć że takie Katowice doszlusowały na 6 pubktów do drugiego miejsca. W najbliższych kolejkach czekają nas starcia drużyn z czołówki więc pytanie nie brzmi "czy", tylko "kto" straci punkty. Na dole też robi się ciekawie, zespoły z dołu zaczynają gryźć trawę. Osobiście obawiam się meczu z Chrobrym na wyjeździe. Oby to była tylko trauma z przeszłości ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|