The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Grantar
Senior Member

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.08.2011, 12:13
Jak słyszę że Wisła powinna się nastawić na obronę to przypomina mi się taka historyjka:

Do walki z mistrzem bokserskim w ostatniej chwili nie stawił się pretendent...
Organizatorzy bojąc się odwołania walki i skandalu, dorwali z trybun jakiegoś osiłka i zaproponowali że dadzą mu sporo kasy za to by broniąc się wytrzymał kilka rund ....
Osiłek wiec zbierał okrutne cięgi przez 3 rundy dopingowany okrzykami: wytrzymaj ! wytrzymaj ! .. na które odpowiadał: " już nie wytrzymam !!"
Jednak pod koniec trzeciej rundy wyprowadził kilka ciosów i mistrz boksu został wyniesiony z ringu bez przytomności ....
Osiłek mruknął: K...a .... więcej już wytrzymać się nie dało .....
Ostatnio edytowane przez Grantar : 01.08.2011 o godz. 12:16.
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 01.08.2011, 12:24
ale tu nikt nie mówi o obronie Częstochowy, tylko raczej o kontroli wyniku bez żadnych zmasowanych ataków
po prostu, spokojnie
Odpowiedz cytując
Kris Dee
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 01.08.2011, 13:10
Ciastek1 napisał(a):Wyświetl post
2 defensywnych pomocników w składzie nie wyklucza obecności Garguły w 11 meczowej.Przecież za swojego najlepszego sezonu w Bełchatowie na lewej pomocy grywał równie często co na środku pomocy.
Tyle że to było w systemie 4-4-2 gdzie Guła grał fałszywego lewego pomocnika i schodził cały czas do środka.
Właściwie to on grał jako ofensywny pomocnik ustawiony bliżej lewej strony.
Maskant chcę mieć na skrzydłach szybkich i dobrze dryblujących zawodników.

Natomiast jeżeli Łukasz faktycznie jest w formie to wstawiłbym go do środka a Meliksona przesunął na lewą stronę.

Tak by to miało wyglądać na papierze ale w rzeczywistości Maor,Guła i Iliev(lub Mały) wymienialiby się pozycjami.
Łukasz zawsze wchodzi na boisko za Meliksona, dlaczego by ich nie spróbować razem.
Cała trójka dobrze gra kombinacyjnie, na jeden kontakt i dużo widzą na boisku.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 01.08.2011, 13:34
Według mnie Melikson na lewej stronie to nie jest zbyt dobry pomysł. Widać to było choćby w meczu z Litexem. Melikson najlepiej sobie radzi jak gra pozycję wolnego elektronu bez zadań defensywnych. Na skrzydle jednak przydałby się ktoś kto wspomoże swojego obrońcę, np. Małecki się świetnie z tego wywiązuje.
Odpowiedz cytując
vojtex
Member

Od: 02.2009

Stary 01.08.2011, 13:42
zgadzam się z s1mone
Melikson na środku > Melikson na skrzydle
Odpowiedz cytując
Kris Dee
Senior Member

Stary 01.08.2011, 13:43
Tyle że w 4-2-3-1 to defensywni pomocnicy mają asekurować obrońców, po to jest ich dwóch na murawie.
Melikson równie dobrze może być wolnym elektronem grając na lewej stronie.
Przecież napisałem " w rzeczywistości Maor,Guła i Iliev(lub Mały) wymienialiby się pozycjami."
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Nie jestem zadnym ekspertem, ale wydaje mi sie, ze byli/ sa na swiecie uznani defensywni pomocnicy, ktorzy potrafia grac praktycznie glownie w destrukcji. Pierwsi z brzegu np. Hargreaves, Ambrosini. Od swieta strzela bramke, podadza blyskotliwie do przodu, ale w lini pomocy wykonuja ogromna prace w defensywie. Dlatego Wilka bym za to nie winil. Doprawdy niedawno byl noszony na rekach za swietna gre w odbiorze, a teraz wystarczyl jeden mniej udany mecz (z Widzewem) aby wieszac na nim psy za caloksztalt i odrazu wyrokowac, ze sie nie nadaje.
Dla mnie jego gra w odbiorze, aktywnosc, ustawianie sie sa na bardzo wysokim poziomie i przy systematycznej pracy beda coraz lepsze. A jesli chodzi o jego brak predyspozycji do gry do przodu to moze on powinien grac z typowym ofensywnym pomocnikiem w srodku, a nie drugim defensywnym.
Przypomnijcie sobie ile rozwijal sie u nas Kosowski, Zurawski, Szymkowiak. A to pierwszy czy drugi powazny sezon Wilka kiedy zaczyna byc podstawowym zawodnikiem Wisly.
Ostatnio edytowane przez nesta : 01.08.2011 o godz. 13:48.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

JrQ- napisał(a):Wyświetl post
ale tu nikt nie mówi o obronie Częstochowy, tylko raczej o kontroli wyniku bez żadnych zmasowanych ataków
po prostu, spokojnie
Już widzę tą kontrolę wyniku - przy odrobinie szczęścia może ona wyglądać tak - o k...nie trafił, ja p...ale fart, uff znów się udało
Nam idzie dobrze kontrola wyniku kiedy rywal nie za bardzo chce strzelić - tak było z Lechem czy Parchami.My zbytnio nie chcieliśmy atakować, oni też i wtedy grał się dobrze.

I to nie tak że mam jakiś plan bo ten wynik jest świetny ale wredny - z jednej strony samo z siebie się rozumie że przeciwnik potrzebuje 2 bramek więc ruszyć musi, więc się odkryje i nic tylko kontrować i wykorzystywać to.
Z drugiej strony można założyć że Litex zagra tak jak w Bułgarii a my...no właśnie tu jest problem - w podobny przebieg że oni będą walić po poprzeczkach i marnować wszystko co się da a nam wyjdzie jedno podanie i gol - nie wierze.

Więc żeby nie było ogromnej nerwówki , musimy zagrać lepiej niż w Bułgarii.Musimy zdecydowanie na mniej im pozwolić a sami w ofensywie grac lepiej - w sensie jakości gry, no w sumie możemy w ofensywie grac tak jak tam jeśli będzie podobna skuteczność jak w 'Łowiczu'.

I ostatnia kwestia - własny stadion.22 koła, doping itp - jasne ale jak tak spojrzę na te mecze w lidze u siebie gdzie zawsze było mnóstwo ludzi to nie wygląda to tak by nas to jakoś wielce oskrzydlało.
Szczerze - nie było meczu po którym mógłbym powiedzieć - ale zagrali.
Były mecze ze świetnymi wynikami ale świetnej gry było bardzo mało a większość meczów to taka mniejsza lub większa męczarnia.

Ktoś tu przywołał Beitar, że niby będzie powtórka
Beitar to wczesny Skorża ,wtedy graliśmy na prawdę nieźle i to wyglądało tak że na wyjeździe zagraliśmy bardzo przyzwoicie a wynik był w sumie kiepski(jak na grę)
Beitar przyjechał bronić - robił to nieudolnie i został zmasakrowany.

Tu mamy wyjazd , słabą grę i świetny wynik.To jest właśnie futbol że można zagrać dobrze i przegrać i słabo i wygrać
Ale ten co gra dobrze, przegra raz a potem wygra trzy razy a ten co gra kiepsko, odwrotnie.

Dlatego nie liczcie na Beitar 2 a na gruby bój - Gdzie Bułgarzy to takie gorące głowy - trza to wykorzystać.Po pierwsze nie dać im się rozkręcić
Szanse na awans są bardzo duże ale musi być lepsza gra, szczególnie w środku pola oraz na bokach obrony
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
yogul
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 01.08.2011, 13:49
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Według mnie Melikson na lewej stronie to nie jest zbyt dobry pomysł. Widać to było choćby w meczu z Litexem. Melikson najlepiej sobie radzi jak gra pozycję wolnego elektronu bez zadań defensywnych. Na skrzydle jednak przydałby się ktoś kto wspomoże swojego obrońcę, np. Małecki się świetnie z tego wywiązuje.
słowo w słowo to samo miałem napisać ; )

Znamy atuty Bułgarów, wiemy że lewy pomocnik musi bardzo pracować w defensywie.
Na LO na 90% zagra Dragan.
Pytanie kogo postawić na skrzydła, jeżeli Patryk będzie w pełni sił, jest pewniakiem.
Iliew nie gra, Kirm w dramatycznej formie, Maor j.w.,

Już przed meczem z Widzewem pisałem że chciałbym zobaczyć na LP Nuneza.
W dwóch ostatnich meczach pokazał że jest przebojowy, szybki, całkiem niezły w defensywie, niestety pokazał też swoją nonszalancje, zbyt długie prowadzenie piłki, tracenie jej w ważnych momentach.
Jak dla mnie sprawdził by się na boku pomocy.

Straszny ból głowy mam z napastnikiem.
Z jednej strony Genkov bez formy, kolejny mecz poza grą.
Z drugiej pamiętamy że na wiosne też tak miał by nagle okazać się naszym zbawcą w ofensywie, silny, sprawdza się w naszej taktyce grania na jednego napastnika, a Bitona nie jestesmy pewni co potrafi.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Stary 01.08.2011, 13:58
Cytat:
Znamy atuty Bułgarów, wiemy że lewy pomocnik musi bardzo pracować w defensywie.
Na LO na 90% zagra Dragan.
Pytanie kogo postawić na skrzydła, jeżeli Patryk będzie w pełni sił, jest pewniakiem.
Iliew nie gra, Kirm w dramatycznej formie, Maor j.w.,
na 100% zagra Diaz
dlaczego lewy pomocnik musi grać defensywnie?
ten Tom, którym ten mecz się podniecacie zaczął właśnie na lewej stronie, czyli naszej prawej
ale kilka pojedynków z Lameyem przegrał i zmienił stronę

jak dla mnie, to pomimo, że dał się kilka razy objechać, to praktycznie w stałych fragmentach nam nie zgrozili, bo i Lamey i Diaz dużo w tym elemencie pomogli

co do Nuneza, to ja jednak zagrałbym z Kirmem, który jest lepszy w defensywie
no ale z drugiej strony, lepiej atakuje właśnie Gerwazy, a gramy u siebie

trudne zadanie przed Maaskantem, mam nadzieję, że trafi z wyborem 11-stki

PS: nie liczcie, że w najważniejszym meczu sezonu zagra Biton
jak liczę, że Genkow uwali swoich, na pewno będzie bardzo zmotywowany
Odpowiedz cytując
aguero20
Member

Od: 05.2011

Stary 01.08.2011, 14:15
Skład powinien być taki na Litex

--------------Biton--------------
--Nunez--------------Małecki-
------------Melikson------------
---------Jirsak-----Sobol--------
--Paljic-Chavez-Jaliens-Lamey
--------------Pareiko-------------
Odpowiedz cytując
TOMEK 11
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 01.08.2011, 14:24

Odpowiedz cytując
yogul
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 01.08.2011, 14:25
JrQ- napisał(a):Wyświetl post
na 100% zagra Diaz
dlaczego lewy pomocnik musi grać defensywnie?
ten Tom, którym ten mecz się podniecacie zaczął właśnie na lewej stronie, czyli naszej prawej
ale kilka pojedynków z Lameyem przegrał i zmienił stronę

co do Nuneza, to ja jednak zagrałbym z Kirmem, który jest lepszy w defensywie
no ale z drugiej strony, lepiej atakuje właśnie Gerwazy, a gramy u siebie

ja jestem w stanie się założyć że to będzie Dragan
ale od czasu gdy tom zobaczył że na jego prawej stronie jest mało zwrotny obrońca to tam zaczęli grać większość akcji i tam będzie grał w rewanżu.

w nowoczesnej piłce to własnie skrzydłowy pomocnik musi kryć, albo chociaż pomagać w kryciu skrzydłowego z przeciwnej drużyny, wtedy boczny obrońca asekuruje go oraz pomaga środkowym obrońcom.

a wytłuściłem fragmenty gdzie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie ; )
Odpowiedz cytując
Fiti
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 01.08.2011, 14:29
Pareiko
Lamey-Jaliens-Chavez-Paljić
Wilk-Sobolewski
Małecki-Melikson-Nunez
Genkov
Dlaczego nie tak? Nie ma bólu w środku- nie ma bólu na skrzydłach? jedynie w ataku można się czepiać, ale znając Maaskanta na 99% wyjdzie Genkov, ewentualnie zostanie zmieniony w 70minucie.
"Franek ma swoje zdanie, z którym sam się nie zgadza" - Jan Tomaszewski
Odpowiedz cytując
vaazon
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 01.08.2011, 14:30
Bardzo ładny skład TOMEK 11, ale Maaskant z pewnością postawi na Genkova, bo Bułgar jest nadal numerem 1 na liście napastników. Oby nie przywiązywał się za bardzo do Kirma, bo facet gra beznadziejnie.

Jeśli Wilk będzie kontuzjowany, to w jego miejsce Garguła, na środek wróciłby Melikson, a na lewą pomoc powędrowałby Nunez.
Odpowiedz cytując
aguero20
Member

Stary 01.08.2011, 14:33
TOMEK 11 napisał(a):Wyświetl post

Meliksona dał bym na środek a zamiast Garguły Nuneza bo jest o niebo lepszy
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 01.08.2011, 14:38
Od kiedy Kirm jest dobry w defensywie ? Facet też gówno pomaga obrońcy. Fakt wraca, ale piłkę CZYSTO przez calą swoją karierę w Wiśle odebrał myślę nie więcej jak 5 razy. Przy okazji gubi krycie przy stalych fragmentach plus nie umie grać głową.
..
Odpowiedz cytując
atomek21
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 01.08.2011, 14:47
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...skoczyc_litex/

Ani słowa o Meliksonie. Anit czy zdrowy, ani czy kontuzjowany. Piszą o niećwiczącym Wilku albo zdrowych Pareice i Małeckim. Poza tym zamknięty trenigng. Ciekawe, co to wszystko znaczy w kontekście Maora.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 01.08.2011, 14:53
Masz tu Robert dobry plan na środę. Nie musisz dziękować. Duże wsparcie bocznego pomocnika dla Diaza. Bunoza na tego ich wysokiego brazyliczyka bo sądzę że wyjdzie w podstawowym składzie.

jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Stary 01.08.2011, 14:55
atomek21 napisał(a):Wyświetl post
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...skoczyc_litex/

Ani słowa o Meliksonie. Anit czy zdrowy, ani czy kontuzjowany. Piszą o niećwiczącym Wilku albo zdrowych Pareice i Małeckim. Poza tym zamknięty trenigng. Ciekawe, co to wszystko znaczy w kontekście Maora.
Jak sie doda do tego zdanie z innej wiadomości na glównej: "Jak po każdym meczu w drużynie kilku zawodników jest mniej lub bardziej poobijanych. Tym razem najbardziej ucierpiał Cezary Wilk." To wychodzi na to ze z Maorem wszystko jest OK.
Odpowiedz cytując
Gucio25
Forumowy Di Caprio

Od: 07.2005

Stary 01.08.2011, 15:00
Robert Maaskant napisał(a):
Jeśli strzelimy szybko gola, to skończy mecz. Powinniśmy więc patrzeć nie tylko na obronę, ale także na zaatakowanie rywala w odpowiednim momencie.
strzelenie jednej bramki nie zmienia kompletnie nic.. tak czy tak, Litex musi strzelić dwie, żeby awansować/zostać w grze (dogrywka).
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Stary 01.08.2011, 15:19
Dalibyście sobie już spokój z domniemaną kontuzją Meliksona. Jest w pełni zdrowy i wystąpi w meczu z Liteksem.
Odpowiedz cytując
Nehiar
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 01.08.2011, 15:27
Ew. Robert zamiast zastanawiać się którego z dwójki Paljic/Diaz wystawić to ... wystawi obu. Paljic na pomocy a Diaz na obronie i problem bronienia lewej strony roziwązany . Szczerze to wątpie czy coś się zmieni w porównaniu do ostatniego naszego meczu z Litexem, trener zawsze mówi że zaskoczy i nie zaskakuje. Zamiast Jovanica Pareiko i zamiast Illieva Małecki, tyle zmian będzie.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Stary 01.08.2011, 15:33
yogul napisał(a):Wyświetl post
a wytłuściłem fragmenty gdzie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie ; )
nie odpowiedziałem
chodziło mi o to, że jeśli lewy pomocnik będzie grał jak to mówisz defensywnie, a na prawej damy Meliksona jak chyba proponujesz, to po prostu Tom zmieni stronę

Cytat:
ja jestem w stanie się założyć że to będzie Dragan
stoi!

MatMario napisał(a):Wyświetl post
Masz tu Robert dobry plan na środę. Nie musisz dziękować. Duże wsparcie bocznego pomocnika dla Diaza. Bunoza na tego ich wysokiego brazyliczyka bo sądzę że wyjdzie w podstawowym składzie.

ta, jasne, bez Jaliensa
wszak po to go Maaskant oszczędzał
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 01.08.2011, 15:41
a może na lewą obronę wskoczy Jovanovic,
oczywiście, że Bunoza nie zagra a z całą pewnością zagra Jaliens
Odpowiedz cytując
fond
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 01.08.2011, 18:39
filemon napisał(a):Wyświetl post
Dalibyście sobie już spokój z domniemaną kontuzją Meliksona. Jest w pełni zdrowy i wystąpi w meczu z Liteksem.
Ci, którzy wypuścili tę plotę na shoutboxie o kontuzji Meliksona powinni dostać bana
Odpowiedz cytując
Simao1
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 01.08.2011, 18:50
fond napisał(a):Wyświetl post
Ci, którzy wypuścili tę plotę na shoutboxie o kontuzji Meliksona powinni dostać bana
W ogóle co to za pomysł, żeby doszukiwać się informacji, której nie podał klub, tym niemniej, że w ciągu ostatnich kilku godzin, oficjalna poinformowała o urazie Czarka Wilka.

Co do samego spotkania, jestem dość spokojny o wynik. Musimy jak najszybciej strzelić gola, żeby już od samego początku dać do zrozumienia tym koleżkom z Bułgarii, że w dzisiejszej piłce nie ma miejsca na lekceważenie przeciwnika (a robią to nawet po przegranym spotkaniu u siebie).
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 01.08.2011, 19:25
Ja myślę, że do przerwy będzie kopanina, trochę szarpania, sporo nerwów kilka żółtych kartek i 0:0 po grze na marnym poziomie z obu stron... Po przerwie może wpaść kilka goli dla obu drużyn i wynik będzie oscylował wokół remisu... Coś czuje, że meczu nie wygramy ale też nie przegramy. Liczę, że fart wciąż będzie z nami.
Odpowiedz cytując
prober
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 01.08.2011, 20:18
thechris napisał(a):Wyświetl post
Ja myślę, że do przerwy będzie kopanina, trochę szarpania, sporo nerwów kilka żółtych kartek i 0:0 po grze na marnym poziomie z obu stron... Po przerwie może wpaść kilka goli dla obu drużyn i wynik będzie oscylował wokół remisu... Coś czuje, że meczu nie wygramy ale też nie przegramy. Liczę, że fart wciąż będzie z nami.
Ameryki to nie odkryłeś, bukmacherzy twierdzą, że do przerwy najbardziej prawdopodobne jest 0:0 lub 1:0 dla Wisły, a w całym meczu 1:0 lub 1:1.

minigaleria forumowych wynalazków językowych (zbieram kolejne!): Balon, Balonik, Dzida, Dziwnie spokojny, I tyle w tym temacie, Kicha, Miałem przeczucie, Na pałę, Napinka, Nie mam pytań, Oddychać rękawami, Padaka, Pan Basałaj, Pan Cupiał, Parch, Piach, Przypał, Siara, Szrot, Wspomnicie moje słowa
Odpowiedz cytując
Dariusz
Senior Member

Stary 01.08.2011, 20:30
Obawiam się aby nie skończyć jak Śląsk z Dundee i nie stracić 2 bramek na początku, w sumie to nie mam pojęcia jaki będize wynik, ale 0:1 do przerwy dla Latexu nie będze złe, zwłaszcza, że się podobno szybko męczą
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów