|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Jak słyszę że Wisła powinna się nastawić na obronę to przypomina mi się taka historyjka:
Do walki z mistrzem bokserskim w ostatniej chwili nie stawił się pretendent... Organizatorzy bojąc się odwołania walki i skandalu, dorwali z trybun jakiegoś osiłka i zaproponowali że dadzą mu sporo kasy za to by broniąc się wytrzymał kilka rund .... Osiłek wiec zbierał okrutne cięgi przez 3 rundy dopingowany okrzykami: wytrzymaj ! wytrzymaj ! .. na które odpowiadał: " już nie wytrzymam !!" Jednak pod koniec trzeciej rundy wyprowadził kilka ciosów i mistrz boksu został wyniesiony z ringu bez przytomności .... Osiłek mruknął: K...a .... więcej już wytrzymać się nie dało .....
Ostatnio edytowane przez Grantar : 01.08.2011 o godz. 12:16.
![]()
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
ale tu nikt nie mówi o obronie Częstochowy, tylko raczej o kontroli wyniku bez żadnych zmasowanych ataków
po prostu, spokojnie |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
Właściwie to on grał jako ofensywny pomocnik ustawiony bliżej lewej strony. Maskant chcę mieć na skrzydłach szybkich i dobrze dryblujących zawodników. Natomiast jeżeli Łukasz faktycznie jest w formie to wstawiłbym go do środka a Meliksona przesunął na lewą stronę. ![]() Tak by to miało wyglądać na papierze ale w rzeczywistości Maor,Guła i Iliev(lub Mały) wymienialiby się pozycjami. Łukasz zawsze wchodzi na boisko za Meliksona, dlaczego by ich nie spróbować razem. Cała trójka dobrze gra kombinacyjnie, na jeden kontakt i dużo widzą na boisku. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Według mnie Melikson na lewej stronie to nie jest zbyt dobry pomysł. Widać to było choćby w meczu z Litexem. Melikson najlepiej sobie radzi jak gra pozycję wolnego elektronu bez zadań defensywnych. Na skrzydle jednak przydałby się ktoś kto wspomoże swojego obrońcę, np. Małecki się świetnie z tego wywiązuje.
|
|
|
|
Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
zgadzam się z s1mone
Melikson na środku > Melikson na skrzydle |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tyle że w 4-2-3-1 to defensywni pomocnicy mają asekurować obrońców, po to jest ich dwóch na murawie.
Melikson równie dobrze może być wolnym elektronem grając na lewej stronie. Przecież napisałem " w rzeczywistości Maor,Guła i Iliev(lub Mały) wymienialiby się pozycjami." |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Nie jestem zadnym ekspertem, ale wydaje mi sie, ze byli/ sa na swiecie uznani defensywni pomocnicy, ktorzy potrafia grac praktycznie glownie w destrukcji. Pierwsi z brzegu np. Hargreaves, Ambrosini. Od swieta strzela bramke, podadza blyskotliwie do przodu, ale w lini pomocy wykonuja ogromna prace w defensywie. Dlatego Wilka bym za to nie winil. Doprawdy niedawno byl noszony na rekach za swietna gre w odbiorze, a teraz wystarczyl jeden mniej udany mecz (z Widzewem) aby wieszac na nim psy za caloksztalt i odrazu wyrokowac, ze sie nie nadaje.
Dla mnie jego gra w odbiorze, aktywnosc, ustawianie sie sa na bardzo wysokim poziomie i przy systematycznej pracy beda coraz lepsze. A jesli chodzi o jego brak predyspozycji do gry do przodu to moze on powinien grac z typowym ofensywnym pomocnikiem w srodku, a nie drugim defensywnym. Przypomnijcie sobie ile rozwijal sie u nas Kosowski, Zurawski, Szymkowiak. A to pierwszy czy drugi powazny sezon Wilka kiedy zaczyna byc podstawowym zawodnikiem Wisly.
Ostatnio edytowane przez nesta : 01.08.2011 o godz. 13:48.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
![]() Nam idzie dobrze kontrola wyniku kiedy rywal nie za bardzo chce strzelić - tak było z Lechem czy Parchami.My zbytnio nie chcieliśmy atakować, oni też i wtedy grał się dobrze. I to nie tak że mam jakiś plan bo ten wynik jest świetny ale wredny - z jednej strony samo z siebie się rozumie że przeciwnik potrzebuje 2 bramek więc ruszyć musi, więc się odkryje i nic tylko kontrować i wykorzystywać to.Z drugiej strony można założyć że Litex zagra tak jak w Bułgarii a my...no właśnie tu jest problem - w podobny przebieg że oni będą walić po poprzeczkach i marnować wszystko co się da a nam wyjdzie jedno podanie i gol - nie wierze. Więc żeby nie było ogromnej nerwówki , musimy zagrać lepiej niż w Bułgarii.Musimy zdecydowanie na mniej im pozwolić a sami w ofensywie grac lepiej - w sensie jakości gry, no w sumie możemy w ofensywie grac tak jak tam jeśli będzie podobna skuteczność jak w 'Łowiczu'. I ostatnia kwestia - własny stadion.22 koła, doping itp - jasne ale jak tak spojrzę na te mecze w lidze u siebie gdzie zawsze było mnóstwo ludzi to nie wygląda to tak by nas to jakoś wielce oskrzydlało. Szczerze - nie było meczu po którym mógłbym powiedzieć - ale zagrali. Były mecze ze świetnymi wynikami ale świetnej gry było bardzo mało a większość meczów to taka mniejsza lub większa męczarnia. Ktoś tu przywołał Beitar, że niby będzie powtórka Beitar to wczesny Skorża ,wtedy graliśmy na prawdę nieźle i to wyglądało tak że na wyjeździe zagraliśmy bardzo przyzwoicie a wynik był w sumie kiepski(jak na grę) Beitar przyjechał bronić - robił to nieudolnie i został zmasakrowany. Tu mamy wyjazd , słabą grę i świetny wynik.To jest właśnie futbol że można zagrać dobrze i przegrać i słabo i wygrać Ale ten co gra dobrze, przegra raz a potem wygra trzy razy a ten co gra kiepsko, odwrotnie. Dlatego nie liczcie na Beitar 2 a na gruby bój - Gdzie Bułgarzy to takie gorące głowy - trza to wykorzystać.Po pierwsze nie dać im się rozkręcić Szanse na awans są bardzo duże ale musi być lepsza gra, szczególnie w środku pola oraz na bokach obrony ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
Znamy atuty Bułgarów, wiemy że lewy pomocnik musi bardzo pracować w defensywie. Na LO na 90% zagra Dragan. Pytanie kogo postawić na skrzydła, jeżeli Patryk będzie w pełni sił, jest pewniakiem. Iliew nie gra, Kirm w dramatycznej formie, Maor j.w., Już przed meczem z Widzewem pisałem że chciałbym zobaczyć na LP Nuneza. W dwóch ostatnich meczach pokazał że jest przebojowy, szybki, całkiem niezły w defensywie, niestety pokazał też swoją nonszalancje, zbyt długie prowadzenie piłki, tracenie jej w ważnych momentach. Jak dla mnie sprawdził by się na boku pomocy. Straszny ból głowy mam z napastnikiem. Z jednej strony Genkov bez formy, kolejny mecz poza grą. Z drugiej pamiętamy że na wiosne też tak miał by nagle okazać się naszym zbawcą w ofensywie, silny, sprawdza się w naszej taktyce grania na jednego napastnika, a Bitona nie jestesmy pewni co potrafi. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
![]() dlaczego lewy pomocnik musi grać defensywnie? ten Tom, którym ten mecz się podniecacie zaczął właśnie na lewej stronie, czyli naszej prawej ale kilka pojedynków z Lameyem przegrał i zmienił stronę jak dla mnie, to pomimo, że dał się kilka razy objechać, to praktycznie w stałych fragmentach nam nie zgrozili, bo i Lamey i Diaz dużo w tym elemencie pomogli co do Nuneza, to ja jednak zagrałbym z Kirmem, który jest lepszy w defensywie no ale z drugiej strony, lepiej atakuje właśnie Gerwazy, a gramy u siebie trudne zadanie przed Maaskantem, mam nadzieję, że trafi z wyborem 11-stki PS: nie liczcie, że w najważniejszym meczu sezonu zagra Biton jak liczę, że Genkow uwali swoich, na pewno będzie bardzo zmotywowany |
|
|
|
Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Skład powinien być taki na Litex
![]() --------------Biton-------------- --Nunez--------------Małecki- ------------Melikson------------ ---------Jirsak-----Sobol-------- --Paljic-Chavez-Jaliens-Lamey --------------Pareiko------------- |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
ja jestem w stanie się założyć że to będzie Dragan ale od czasu gdy tom zobaczył że na jego prawej stronie jest mało zwrotny obrońca to tam zaczęli grać większość akcji i tam będzie grał w rewanżu. w nowoczesnej piłce to własnie skrzydłowy pomocnik musi kryć, albo chociaż pomagać w kryciu skrzydłowego z przeciwnej drużyny, wtedy boczny obrońca asekuruje go oraz pomaga środkowym obrońcom. a wytłuściłem fragmenty gdzie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie ; ) |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Pareiko Dlaczego nie tak? Nie ma bólu w środku- nie ma bólu na skrzydłach? jedynie w ataku można się czepiać, ale znając Maaskanta na 99% wyjdzie Genkov, ewentualnie zostanie zmieniony w 70minucie.Lamey-Jaliens-Chavez-Paljić Wilk-Sobolewski Małecki-Melikson-Nunez Genkov ![]()
"Franek ma swoje zdanie, z którym sam się nie zgadza" - Jan Tomaszewski
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Bardzo ładny skład TOMEK 11, ale Maaskant z pewnością postawi na Genkova, bo Bułgar jest nadal numerem 1 na liście napastników. Oby nie przywiązywał się za bardzo do Kirma, bo facet gra beznadziejnie.
Jeśli Wilk będzie kontuzjowany, to w jego miejsce Garguła, na środek wróciłby Melikson, a na lewą pomoc powędrowałby Nunez. |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Od kiedy Kirm jest dobry w defensywie ? Facet też gówno pomaga obrońcy. Fakt wraca, ale piłkę CZYSTO przez calą swoją karierę w Wiśle odebrał myślę nie więcej jak 5 razy. Przy okazji gubi krycie przy stalych fragmentach plus nie umie grać głową.
![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...skoczyc_litex/
Ani słowa o Meliksonie. Anit czy zdrowy, ani czy kontuzjowany. Piszą o niećwiczącym Wilku albo zdrowych Pareice i Małeckim. Poza tym zamknięty trenigng. Ciekawe, co to wszystko znaczy w kontekście Maora. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Masz tu Robert dobry plan na środę. Nie musisz dziękować. Duże wsparcie bocznego pomocnika dla Diaza. Bunoza na tego ich wysokiego brazyliczyka bo sądzę że wyjdzie w podstawowym składzie.
![]() ![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Forumowy Di Caprio
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Robert Maaskant napisał(a):
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dalibyście sobie już spokój z domniemaną kontuzją Meliksona. Jest w pełni zdrowy i wystąpi w meczu z Liteksem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
Ew. Robert zamiast zastanawiać się którego z dwójki Paljic/Diaz wystawić to ... wystawi obu. Paljic na pomocy a Diaz na obronie
i problem bronienia lewej strony roziwązany . Szczerze to wątpie czy coś się zmieni w porównaniu do ostatniego naszego meczu z Litexem, trener zawsze mówi że zaskoczy i nie zaskakuje. Zamiast Jovanica Pareiko i zamiast Illieva Małecki, tyle zmian będzie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
nie odpowiedziałem
chodziło mi o to, że jeśli lewy pomocnik będzie grał jak to mówisz defensywnie, a na prawej damy Meliksona jak chyba proponujesz, to po prostu Tom zmieni stronę ![]() Cytat:
wszak po to go Maaskant oszczędzał ![]() |
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2010
Offline |
|
|
a może na lewą obronę wskoczy Jovanovic,
oczywiście, że Bunoza nie zagra a z całą pewnością zagra Jaliens |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
Co do samego spotkania, jestem dość spokojny o wynik. Musimy jak najszybciej strzelić gola, żeby już od samego początku dać do zrozumienia tym koleżkom z Bułgarii, że w dzisiejszej piłce nie ma miejsca na lekceważenie przeciwnika (a robią to nawet po przegranym spotkaniu u siebie). |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Ja myślę, że do przerwy będzie kopanina, trochę szarpania, sporo nerwów kilka żółtych kartek i 0:0 po grze na marnym poziomie z obu stron... Po przerwie może wpaść kilka goli dla obu drużyn i wynik będzie oscylował wokół remisu... Coś czuje, że meczu nie wygramy ale też nie przegramy. Liczę, że fart wciąż będzie z nami.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Obawiam się aby nie skończyć jak Śląsk z Dundee i nie stracić 2 bramek na początku, w sumie to nie mam pojęcia jaki będize wynik, ale 0:1 do przerwy dla Latexu nie będze złe, zwłaszcza, że się podobno szybko męczą
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|