|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Banita
Od: 04.2014
Offline |
|
|
Fuks "Podobnie - Prezydent winien był sędziów tych zaprzysiężyć niezwłocznie - nie zrobił tego"
Jak to? zrobił to niezwłocznie.Wybrani coś koło 19.00 a już 15 minut po północy zostali zaprzysiężeni Co do jakiegos anonima zimermana czy jak mu tam? Tylko ktoś zadaniowany może otwierać ryj i pluć na własnego wychowanka który został prezydentem RP.Nikt z własnej woli tak się nie szmaci. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Chyba dział europejski call-center wrócił do łask ze swoją multilingiwstyką stosowaną
Ostatnio edytowane przez emj10 : 04.12.2015 o godz. 11:34.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Zgłaszać się do KOD.Resortowi was potrzebują Konstytucja,Demokracja i takie tam.
http://vod.gazetapolska.pl/11877-kod-w-akcji No i zimerman nowa gwiazda i "ałtorytet"https://pbs.twimg.com/media/CVUz770U8AAmu6J.jpg
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 04.12.2015 o godz. 11:34.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2009
Offline |
|
|
Ja jestem dumny z Prezydenta RP Andrzeja Dudy. Nareszcie piastuje to stanowisko godna osoba, za którą nie trzeba się wstydzić.
Głosowałem na niego i spełnia moje dotychczasowe oczekiwania.
Ostatnio edytowane przez heoij : 04.12.2015 o godz. 11:40.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2015
Offline |
|
Co do tematu TK. Bijatyka o partyjne wplywy. Jazgot na temat zabijania/bronienia demoktacji absolutnie bezpodstawny. W Polsce od wielu juz lat nie bylo demokracji tylko partiokracja a to zasadnicza roznica. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|||
Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 04.12.2015 o godz. 12:02.
|
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Sposób argumentacji (nie zadziałała spacja) poddaje w poważną wątpliwość tezę (jestem nieprzeciętnie inteligentny). Ze swoich obserwacji mogę dodać że jeśli faktycznie tak jest (z tą inteligencją) to, przynajmniej na tym forum, bardzo mocno się z tym ukrywasz.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Cale szczescie, ze ty tez sie z poziomem swojej inteligencji nie ukrywasz skoro tak prostej ironii nie potrafisz wylapac z mojego poprzedniego wpisu.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ohoho, chyba call-center musiało przewertować cały temat od jego zarania skoro potrzebne były informacje z lat 2010 i wcześniejsze
Dobrze o tym wiesz, no chyba, że jednak Nowogrodzka nie była tak dokładna w swojej lustracji, że mój szanowny ojciec pracę odzyskał, bo ekipa Sasina mówiąc kolokwialnie wydygała się sądu pracy, który wcześniej usadził ich w kilku przypadkach. Etacik co prawdę był po godzinach pracy i miał charakter doradczy (za grosiwo, bo momentami czyniony był non-profit), ale po tych cyrkach olał ich ciepłym moczem i przeszedł jakby to powiedzieć - do konkurencji ![]() Nie ukrywam, że jestem w stanie zrozumieć to rozżalenie wyzywaniem ze wszystkich stron od milicjantów, keynesistów i aparatczyków, ale wchodzenie na tematy rodziny pozostawiam już bez komentarza.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 04.12.2015 o godz. 12:14.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
"Jak wynika z najnowszego raportu Głównego Urzędu Statystycznego ponad 5% polskich gospodarstw domowych nie ma pieniędzy na jedzenie.
Z zamieszczonego na stronie GUSu raportu pt. „Jakość życia w Polsce 2015″ jasno wynika, że Polakom nie żyje się najlepiej. Ponad 5% z nas nie ma pieniędzy na jedzenie, a kolejne 40% z racji problemów finansowych nie może pozwolić sobie na choćby tydzień wakacji. Co więcej, prawie 10 % z nas nie posiada samochodu, gdyż wiąże się to obecnie ze zbyt wysokimi kosztami utrzymania. Nie lepiej wygląda sytuacja mieszkaniowa naszych rodaków. 17,7 proc. gospodarstw musi funkcjonować w zbyt małych mieszkaniach, a 11,2 proc. Polaków żyje w tragicznych warunkach sanitarnych." Biorac pod uwage, ze to GUS to i tak pewnie dane zanizone a przeciez rozwoj gospodarczy, PKB rosnie, place rosna, Unia, zycie takie piekne, Europa, nowoczesnosc. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|||||||
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
Cytat:
Jeśli chodzi o "rodzinę" to nie pozostaje mi nic innego niż wskazać że w bardzo podobny sposób argumentowali: Lis, Olejnik czy "Warszawski" po ukazaniu się "Resortowych dzieci". A problem polega na tym że, aby zrozumieć naturę Twoich "politycznych" obsesji, należy sięgnąć do bardzo podobnych analiz. |
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Nie to zebym bronil emj10. Bron Panie Boze ale z niego akuraat pomimo tego, ze nawet nie jest wislakiem to nikt nie zartuje oprocz waszej pisoweskiej kliki. Z was za to zartuja sobie wszyscy poza wami samymi: i platfusy i korwinisci i narodowcy i bezpogladowcy i kogo sobie tylko tam jeszcze wymyslicie. Najwazniejsze w tym jednak jest to, ze zarty te raczej nie maja za wiele wspolnego z tym, ze PIS popieracie/sympatuzyjecie/kochacie... niewazne. Sa na forum rowniez inni zwolennicy PISu i dziwnym trafem nikt z nich zadnych zartow na tle przynaleznocsci/poparcia/sympatii/milosci do tej partii nie robi.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2003
Offline |
|
- dlaczego TK nie może orzekać w sprawie ustawy o TK? Kto może? - Prezydent "pozostawia Sejmowi możliwość poprawienia ustawy"? Co z vetem? - rozstrzygania stanu faktycznego z października na podstawie stanu prawnego z listopada? WTF? - rozstrzygania prezydenta co jest "błędnym prawem", co jest "wątpliwe" a co do czego "nie ma wątpliwości"? W zasadzie po co komu TK, SN i w ogóle sądy. Przecież prezydent wie lepiej (vide Kamiński) A co do interpretacji: - nie "interpretacja" a wykładnia, jeśli byłbyś prawnikiem to byś to wiedział; - rodzaje wykładni, jak dobrze pamiętam były na I roku studiów, - a jest jeszcze "doktryna" której Fuks nie wymienił, ![]()
c.d.n.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
Co do mnie to powinno się wypierniczyć wszystkich sędziów TK z prostej przyczyny: jeżeli część z nich bierze udział przy pisaniu projektu ustawy o TK to zdecydowanie podpada pod "nieetyczne zachowanie mogące podważać zaufanie do jego bezstronności lub niezawisłości." Biorąc pod uwagę skalę etyczną - jak dla mnie pp. Rzepliński, Biernat i Tuleja powinni zakończyć swoją działalność w roli Sędziów TK, jakkolwiek prof. Tuleję bardzo cenię jako prawnika i konstytucjonalistę. Tylko jest jeden mały szkopuł postępowanie dyscyplinarne prowadzi oczywiście sam Trybunał, a jak wiadomo jest on "bezstronny i niezawisły". Zresztą TK pod przewodnictwem Rzeplińskiego stał się instytucją która jest wręcz karykaturą tego jak powinna ta instytucja funkcjonować. Orzeczenie w sprawie kradzieży środków zgromadzonych w prywatnych funduszach emerytalnych z lekceważeniem ich dziedziczenia jest jawnym zamachem na Konstytucję i co ? I nic !! Zastosowanie ostatnio słynnego zabezpieczenia powództwa - gdy wcześniej ZAWSZE TK odmawiał tego zabezpieczenia Co zaś do samego TK w odniesieniu do aktualnego zamieszania, ciekawa merytorycznie jest analiza przeprowadzona przez Konstytucjonalistę prof. Banaszaka, jakby nie patrzeć też w 201 roku wysuniętego przez Po jako kandydat na sędziego TK. http://www.sejm.gov.pl/media8.nsf/files/WBOI-A4LGYH/$File/69-15A_Banaszak.pdf Prof. Banaszak stwierdza, że przy wyborze sędziów w dniu 8.10.2015r. Sejm zastosował tam gdzie mu pasowało ustalenia ustawowe (terminy), albo ustalenia Regulaminu Sejmu (odmienne od ustawowych) - zgłaszanie kandydatów. Prezydent Komorowski z kolegami z TK popełnił tzw. małe faux pas w art. 19 ust 1.Ustawy z 2015 - podkreślone na czarno: "1. Prawo zgłaszania kandydata na sędziego Trybunału, przysługuje Prezydium Sejmu oraz grupie co najmniej 50 posłów." W Regulaminie jest łącznik "albo" który jest alternatywą rozłączną czyli uprawniony do zgłoszenia jest albo jeden albo drugi podmiot. W ustawie "chochlik" wstawił słowo "oraz" które jest koniunkcją czyli i jeden i drugi podmiot są uprawnienie łącznie anie każdy z nich oddzielnie. Co to oznacza Niedopuszczalne jest również procedowanie na 2 różnych aktach prawnych w zakresie wyboru sędziów. Wg Banaszaka art, 19 ust. 1 i 2 jest niezgodny z Konstytucją, gdyż narusza zasadę demokratycznego państwa prawnego w zakresie tzw ciszy legislacyjnej - zgodnie z którą zmiany prawa wyborczego nie mogą następować (w tym również w naczelnych organach władzy) na 6 miesięcy przed wyborami - w tym przypadku chodzi o koniec kadencji 5 sędziów). Ciekawe jest również odniesienie sie do kwestii od kiedy osoba wybrana przez Sejm na Sędziego TK staje się Sędzią TK stwierdzając, że Sędzią staje się z chwilą złożenia ślubowania Art. 21. ust. 1 wyraźnie na to wskazuje. Jednym słowem wg tej opinii Uchwały z dnia 8 października obarczone są nieważnością (bezskutecznością) gdyż kandydaci nie zostali wskazani zgodnie z przepisami Ustawy z 2015r. przez Prezydium Sejmu i grupę 50 posłów). ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2009
Offline |
||
Poznajecie drugiego gościa po prawej ? Niezawisłość a'la Tuleya. Publiczna komitywa posłanki Krzywonos i sędziego... ![]() Cytat:
![]()
Ostatnio edytowane przez heoij : 04.12.2015 o godz. 14:15.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Anna Walentynowicz o Krzywonos https://www.youtube.com/watch?v=djW3XP-rmeI
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
wiesniak842 "Nie to zebym bronil emj10."
Ha,ha,ha.Dla ośmieszenia i wyszydzenia Wiślaka popierającego Pis jesteście w stanie podpisać pakt z diabłem a co dopiero ze śmiesznym mitomanem wołominiakiem emj10. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2003
Offline |
|
O tym jednak nie rozstrzygał wczoraj TK. Nie wiem natomiast co ma wybór sędziów TK do ciszy legislacyjnej. Wręcz przeciwnie uważam że podstawą jest tu dbanie o zapewnienie pełnego składu TK. ![]()
c.d.n.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
![]() ![]()
Anty PO-PiS!!!
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
ABGwislakABG "Hmm, Ayali czy Serka.C2 jakos nikt nie wyszydza " No to wzniosłeś się na wyżyny.Serek to ten co jak pisał musiał głosować na Pis ![]() Przyjrzyjcie się z kim stajecie ramie w ramię w obronie komuszego TK https://twitter.com/ISzafranska/stat...38190005051392 Jak to szło? my stoimy ....., wy natomiast tam gdzie.......
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 04.12.2015 o godz. 14:52.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
Ok. No to konkretnie. Prezydent powziął wątpliwość co do konstytucyjności ustawy, uznał, że jest błędna i na tej podstawie nie zaprzysiągł sędziów. Nie zwrócił się do TK w tej sprawie. Możesz mi w takim razie wyjaśnić, co konkretnie zrobił? Jaka była jego decyzja, w której przejawiałoby się to "czuwanie" nad konstytucją? Złożył jakiś projekt ustawy do Sejmu, żeby się tym zajął? Jakieś polecenie naprawienia tego błędu? Czy po prostu nie robił nic. No, ewentualnie zadzwonił do Jarka i poprosił, żeby na szybko machnęli nową ustawę, bo on ma wątpliwości co do tamtej, ale nic mu się z tym robić nie chce. Faktycznie, nie robienie nic to rozwiązanie najlepsze z możliwych. Jednym słowem niezaprzysiężenie sędziów było całkowicie bezpodstawne, bo PAD nie mógł nawet powiedzieć, że "czeka na wyrok TK" czy na coś innego co by zrobił. On nie zrobił nic. I analogicznie - nic go nie usprawiedliwia w związku z niezaprzysiężeniem sędziów "niezwłocznie". Bo własne widzimisię takim usprawiedliwieniem nie jest. Co byłoby w sytuacji w której Sejm by się tym nie zajął. Prezydent czekał by w nieskończoność? Dalej - co do tego, że TK jest sędzią we własnej sprawie. Jaki to jest zarzut? TK jest w wielu sprawach sędzią we własnej sprawie, bo decyduje o kwestiach istotnych dla obywateli, a sędziowie są obywatelami. Zrozum, że takie są zapisy Konstytucji, i należy się do nich stosować. Dlatego do TK nie trafiają chłopki spod sklepu, tylko elita prawnicza, żeby nie było co do tego wątpliwości. Inna sprawa, że to też można interpretować dwojako. Trybunał jako taki nie podejmuje decyzji. Decyzje podejmują sędziowie. Ustawa o TK dotyczyła przyszłości Trybunału. Sędziowie decydujący w jej sprawie byli wybrani na podstawie innej ustawy, nie decydowali o swoim bycie w TK. Wniosek - nie decydowali we własnej sprawie. Ale to głupie tłumaczenie - mamy konstytucję która stanowi, że TK miał się tym zająć i już. Ciekawe tylko, jak w świetle tego uzasadnisz, że Sejm mógł sam decydować o tym, że ustawa jest błędna i ją "poprawiać" - nie był tu przypadkiem sędzią we własnej sprawie? To też głupie wytłumaczenie, ale zgodne z prezentowaną przez Ciebie logiką. Duda czekał aż Sejm poprawi ustawę. Czyli Sejm będzie sędzią we własnej sprawie. Super. Co do trójpodziału władzy. TK nie pisał żadnej ustawy na swój temat. To jest dopiero nadinterpretacja. Nie ma innego organu mogącego decydować o konstytucyjności ustawy. Koniec i kropka - tutaj się nie da dyskutować, bo mamy Konstytucję. I nie jest to żadne odejście od trójpodziału władzy (bo niby w jaki sposób?) Co do olewania orzeczenia przez PAD - uzasadniasz to tym, że TK narusza trójpodział władzy? I prezydent na podstawie własnego widzimisię uznaje, że akurat ten wyrok oleje, bo TK nie może decydować o ustawie o TK. Konstytucja mówi jasno jak to wygląda. Orzeczenie jest ostateczne, TK ma decydować o ustawach. Najlepsze w całej tej sytuacji jest to, że wszystko rozgrywa Jarek Kaczyński. Duda pojechał do Chin, to Jarek miał tutaj całkowicie wolną rękę i poodwoływał na szybko 5 sędziów wybranych przez PO na sobie tylko znanej podstawie. Po czym rano minister z kancelarii prezydenta oświadcza, że najlepszym rozwiązaniem zapewne będzie zaakceptowanie tych 3 sędziów, których kadencja konczyla się w trakcie Sejmu pod wodzami PO, a nie akceptowanie tych 2, ktorych konczyla sie w trakcie Sejmu pod wodzami PiS. Na to Jarek odwołuje wszystkich i ma PAD głęboko. A z moim wykształceniem prawniczym jest bardzo dobrze, przeszedłem wszystkie etapy zawodowe, dziękuję ![]()
Ostatnio edytowane przez Fuks : 04.12.2015 o godz. 15:21.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Fuks "A z moim wykształceniem prawniczym jest bardzo dobrze, przeszedłem wszystkie etapy zawodowe, dziękuję"
Jak tak jesteś świetnie wykształcony to napisz o błędach proceduralnych urbanoplatfusiarni z czerwca i napisz co ma TK do UCHWAŁ SEJMU? I jeszcze jedno, to świetne wykształcenie prawnicze nabyłeś tydzień temu czy w czerwcu 2015 też byłeś świetnie wykształcony prawniczo? Nie znalazłem Twojego wzmożenia w tym temacie, może coś przeoczyłem? Tutaj "ściąga" http://wpolityce.pl/polityka/273227-...cyjne-przepisy
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 04.12.2015 o godz. 15:13.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Nie o tego Tuleję mi chodziło - chodziło mi o Piotra - Sędziego TK i Profesora UJ a nie o tego kolesia od stalinowskich przesłuchań
![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeśli już to Dorn (ten od Saby) wraz z Misiem Kamińskim oraz Kaziem Marcinkiewiczem tworzą doborowe trio uciekinierów od smrodu pisowskiego obozu, a nie jakiś tam Giertych, który co najwyżej był z nimi skoligacony. W gruncie rzeczy jednak nie trzeba być pisowskim pionkiem, aby iść do "konkurencji", gdyż sądzę, że mimo nikłego pomyślunku nie zaszeregowałeś mojej rodziny do tego grona ich wyznawców - o zgrozo
Jeśli dobrze pamiętasz to przydomek "aparatczyk" pojawił się przy okazji wyborów samorządowych w 2011 roku, gdzie w innym wątku dotyczącym wyborów samorządowych w Krakowie zarzucono Tobie, że wypowiadasz się jako partyjny funkcjonariusz i że nie jesteś bezstronny. Nie jest on więc mojego autorstwa, więc może chodzi tutaj o innego faceta głosującego na partię Burego i Karapyty. Zrobiłeś sobie kilka dłuższych przerw w pisaniu na tym forum, ale nic nie poradzę, że ów przydomek przylepił się niczym... no może nie będę kończył ![]() Zatem masz teraz doskonałą możliwość na wyjaśnienie wszem i wobec odnośnie tego, czy prawdą jest, że: - należysz do partii politycznej i jeśli tak to do jakiej? - czy reprezentujesz na tym forum konkretną partię polityczną zawracając zagubione owieczki do stada? - czy wypowiadając się przez lata na tym forum nie kreowałeś się na "osobę bezstronną, bądź arbitra" i świadomie nie wprowadzałeś wielu interlokutorów w błąd?
Ostatnio edytowane przez emj10 : 04.12.2015 o godz. 16:08.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Przed wyborami:
https://www.youtube.com/watch?v=u3kIuD5noI4 Po wyborach: https://www.youtube.com/watch?v=7vrKHx5c6z4 ![]() |
|
|