The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
AZS_Lublin
Senior Member

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.09.2008, 23:14
Szkoda rowniez ze zadne punkciki nie zasilą naszego krajowego rankingu. Nie ukrywam, liczylem ze z dwoch naszych ekip ktoras choć ten 1 pkt dolozy. Stalo sie inaczej, ale szansa na 4pkt u siebie calkiem realna.
DjInas
Member

Od: 07.2008

Stary 19.09.2008, 11:58
No szkoda, bo przy remisie Wisły i Lecha dodalibyśmy 0.66 pkt dla Polski, trzeba zauważyć, że może nie jest to piorunujący wynik, ale jednak zespoły z miejsc 21-30 w większości przegrały swoje mecze (tylko kilka zremisowało i wygrało) więc moglibyśmy podgonić troszkę inne kraje wyprzedzające nas w rankingu

Trzymam kciuki za Wisłę i Lecha w rewanżach
"Pamiętaj, w życiu żałuje się wyłącznie wahania, bezczynności i niezdecydowania, wszystko, co zrobiło się, choćby miało przynieść ból i rozczarowanie, nie żałuje się"

A. Sapkowski

Wisła Forever
Sensej
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 20.09.2008, 09:17

Tabela przedstawia wynki ostaniej kolejki LM i PU. Na żółto wyniki dające większe szanse na awans drużyna z pozycji 21-30 ( za wynik dający awans uznałem porażkę jedna bramką, remis lub wygraną na wyjeździe i tak samo w druga stronę). Na zielono wyniki raczej skazujące na brak awansu do fazy grupowej.

PLDWNR - Planowana liczba drużyn w następnej rundzie

Jak widać w rankingu krajowym nie zaszło do dużych przetasowań nie które kraje trochę nam uciekły ale cóż poradzić mieliśmy dwa mecze na wyjeździe. Jednak patrząc realistycznie, według moich założeń Polska jako jedyna może zostać z dwoma drużynami w rozgrywkach. Co daje conajmniej aż 4 mecze więcej od innych krajów ! (8 pkt do zdobycia więcej !!) A więc naprawde awans Wisły i Lecha pozwolił by sowicie odrobić straty do 21 pozycji.

Tak więc taka moja krótka analiza. Najgorszej się pisze po 1 meczu bo jest troche wróżenie z fusów Liczę że chodż troche zastąpiłęm Witka I głodnych wiedzy nakarmiłem. A sam czekam czy coś Witek wyprodukuje

A taka mała aluzja w formie żartu odkąd Witek dostał angaż w TWSD i skuter to coraz dłużej czekamy na analize ;P
Ostatnio edytowane przez Sensej : 20.09.2008 o godz. 09:56.
Aro1234
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 20.09.2008, 11:42
W sumie nie rozumiem trochę twoich oznaczeń. Na początku myślałem, że na ZIELONO są wyniki dla nas korzystne, a na ŻÓŁTO niekorzystne... Ale widzę, że Racing-Honka jest na żółto, mimo, że Honka przegrało i Werder - Anorthosis też na żółto, chociaż Anorthosis zrobił dobry wynik... tak więc nie wiem ? Drobne pomyłki czy tak miało być. Generalnie analiza in plus.
AZS_Lublin
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 20.09.2008, 12:22
Chorwacja ma jeszcze dwie ekipy: Slaven Belupo oraz Dinamo Zagreb. Ten 1 zespol gra z mocnym CSKA Moskwa. Pierwszy mecz na korzysc rosjan (2:1) a pewnie w rewanzu też Chorwaci pkt nie zdobędą. Ewentualnie (olanie - wątpliwe- meczu przez CSKA) w gre wchodzi remis. Bez szans na awans dalej.
Dinamo Zagreb z kolei bedzie grać w Pradze z miejscową Spartą. W Zagrzebiu 0:0, wiec wszystko się może zdarzyc. Na Slowacji podobnie rowniez 2 ekipy grają. MSK Zilina u siebie tylko zremisowała 1:1 z Levskim, wiec 2.10 pewnie żegnają sie z pucharami. Artmedia poległa w Portugali z SC Braga 0:4. I choc na 100% Bratyslawa nie awansuje, Braga może olać mecz i Slowacy moga mecz wygrac lub zremisować... Beda chceli sie odkuć za 0:4 i wziąć rewanz. Cypru nie przegonimy bo Famagusta gra w ChL i zagra jeszcze conajmniej 5 meczow, wiec pewnie jakies pkt zdobęda. Omonia oraz Apoel pewnie OUT. Szwecja: 1 przedstawiciel Kalmar FF i tu niespodzianka wygrali w Rotterhdamie 1:0. Jednak mimo wszystko jak dla mnie stać Feyenoord na zwyciestwo 0:2 lub 1:2. Do Serbii strata za duza,a tym bardziej Partizan ladnie punktuje. Jesli Lech i Wisla zagraja na 100% to awansują. Jesli awansują to bezwzgledu na wszystko muszą wygrac swoje mecze. 24-25 miejsce jak najbardziej w zasiegu. Potrzebne tylko szczescie!
Sensej
Senior Member

Stary 20.09.2008, 12:33
Aro1234 napisał(a):Wyświetl post
W sumie nie rozumiem trochę twoich oznaczeń. Na początku myślałem, że na ZIELONO są wyniki dla nas korzystne, a na ŻÓŁTO niekorzystne... Ale widzę, że Racing-Honka jest na żółto, mimo, że Honka przegrało i Werder - Anorthosis też na żółto, chociaż Anorthosis zrobił dobry wynik... tak więc nie wiem ? Drobne pomyłki czy tak miało być. Generalnie analiza in plus.
Żółte wyniki są korzystne dla ekip z miejsc 21-30 a zielone nie korzystne dla ekip z miejsc 21-30 ale dla Polski dobre

W sumie jakbym innaczej dobrał kolory to może by było lepiej
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Stary 20.09.2008, 20:14
Sensej napisał(a):

A taka mała aluzja w formie żartu odkąd Witek dostał angaż w TWSD i skuter to coraz dłużej czekamy na analize ;P
Ja już swoją napisałem i wysłałem do umieszczenia na TWSD. Chłopcy umieszczający moje prodkcje chyba jeszcze nie wrócili z Londynu...
A tak w ogóle to fajnie, że Sensej zaczął pisać. Im więcej tu będzie spojrzeń i ocen, która przecież może być inna niż moja tym lepiej.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 20.09.2008 o godz. 21:52.
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 20.09.2008, 21:36
Zresztą...
Tak jak napisałem powyżej będe tu umieszczał kopie artykułów które się pojawiają na TWSD i kopie te pojawiać się będą dopiero po pojawieniu się artykułu na TWSD. Ponieważ mam problemy komunikacyjne z osobami, któe umieszcają tekst na stronie więc wyjątkowo najpierw tu się pojawi tekst.

W czwartek zakończyły się pierwsze rozgrywki pucharowe w rundach zasadniczych, w których punkty zdobyte przez kluby wliczane są także do rankingu klubowego. Warto także zauważyć, że wraz z rozpoczęciem rund zasadniczych punkty należne klubom za zwycięstwo i remis nie są już dzielone jak dotychczas przez 2. Zwycięstwo i remis są teraz premiowane odpowiednio dwoma i jednym punktem.

Poniższe zestawienie przedstawia wyniki meczów, w których brały udział klubu z krajów zajmujących 21-30 miejsce w rankingu krajowym. Na zielono zaznaczone są wyniki dla Polski korzystne, na czerwono wyniki dla Polski niekorzystne, na żółto remisy a więc wyniki, które wpływają na rankingi, ale nie tak bardzo jak wygrane.

Jak widać na 16 meczów tylko 9 zakończyło się wynikami dla nas korzystnymi, 7 meczów zakończyło się dla Polski niekorzystnie w tym 5 ze względu na zdobycie punktów przez kluby z krajów bliskich Polsce w rankingu krajowym. Poniższe zestawienie przedstawia liczbę zdobytych punktów w tym tygodniu do rankingu krajowego i klubowego przez interesujące nas kraje i kluby

Wśród 202 klubów ujętych rankingu klubowym Wisła i Lech zajmują odpowiednio 166 i 184 miejsce. Punkty zdobyte przez MSK Ziline oraz Kalmar to ich pierwsze punkty do rankingu klubowego. Pomimo tego Kalmar już wyprzedza Lecha… Pozostałe drużyny wymienione powyżej po prostu zwiększyły dystans, jaki dzieli je od polskich klubów.

Ostatnie mecze nie wpłynęły na kolejność krajów w rankingu krajowym, wpłynęły jedynie na dystans, jaki dzieli Polskę od innych krajów. Ponieważ kraje, które zdobyły punkty to kraje wyłącznie wyprzedzające Polskę, więc w porównaniu z ostatnim rankingiem krajowym Polska zwiększyła dystans do miejsc 22-26. Dystans, jaki dzielił Polskę od miejsc 21-26 przedstawia poniższe zestawienie.

Niestety wnioski z powyższego zestawienia nie są wesołe… Miejsca nam najbliższe tj. 24-26 to miejsca, które po każdej zakończonej rundzie są nam, co raz bardziej odległe. Patrząc na powyższy wykres widać, że dla wspomnianych miejsc każdy kolejny licząc od lewej strony pasek odpowiadający dystansowi, jaki dzieli Polskę od danego miejsca jest dłuższy… Raz się zdarzył wyjątek i Polska zmniejszyła dystans do miejsca 26. Jednak od początku rozgrywek dystans do najbliższego nam 26 miejsca zwiększył się z 0,083 do 1,083 a do miejsca 24 z 1,916 do 3,168

Poniższe zestawienie ukazuje aktualny ranking krajowy a także o ile więcej punktów muszą zdobyć kluby z danego kraju niż polskie kluby by ten prześcignął Polskę lub o ile więcej punktów muszą zdobyć polskie drużyny niż drużyny z kraju wymienionego w rankingu by Polska prześcignęła dany kraj w rankingu krajowym. Ostatnia kolumna to liczba wspomnianych uprzednio punktów przez liczbę grających jeszcze klubów z danego kraju.

Patrząc na powyższe zestawienie ktoś mógłby zauważyć, że zdobycie przez polskie kluby o 4 punkty więcej niż dwa chorwackie kluby to nie jest rzecz niemożliwa tym bardziej, że Slaven przegrało u siebie pierwszy mecz z CSKA a Dynamo u siebie tylko zremisowało i ze Spartą w rewanżu nie będzie na wyjeździe faworytem. Prawda to i jeśli oba chorwackie kluby odpadną a choć jeden polski przejdzie to będzie szansa na 26 miejsce. Jednak jak na razie to, co pokazał poprzedni wykres 26 miejsce nam coraz bardziej ucieka. Kiedyś wystarczyło zdobyć o 1 punkt więcej niż to, co zdobędą chorwackie kluby teraz już trzeba zdobyć o 4 punkty więcej... Polskę od 25 miejsca dzieli tak wiele, że polskie kluby musiałyby zdobyć o 9 punktów więcej niż drużyny słowackie. Teoretycznie możliwy jest awans Polski na 25 miejsce jednak oprócz prześcignięcia Chorwacji polskie drużyny musiałyby np. 4 razy wygrać i raz zremisować. 5 meczów zakończonych w ten sposób przez jeden polski klub to mrzonka, bo czy ktoś uwierzy w scenariusz taki, że po wygranej w rewanżu i awansie ów zespół w grupie wygrywa 3 mecze i jeden remisuje i wychodzi z grupy, jako lider?
Bardziej realnym scenariuszem na zdobycie 25 miejsca(co nie oznacza prawdopodobnym-niestety) są dwie wygrane Wisły i Lecha skutkujące awansem do grupy i zdobyciem 4 punktów a później w grupie wspólne uciułanie 5 punktów (każdy z klubów raz wygrywa + jeden remis jednego z klubów).
Scenariuszy może być wiele. Niestety jednym z nich jest odpadnięcie Wisły po przegranej w Krakowie. Gdyby tak się stało Wisła zakończyłaby bieżący sezon bez zdobycia choćby jednego punktu do rankingu klubowego i spadkiem w tym rankingu naprawdę nisko…

W rankingu klubowym 2004 Wisła zajmowała 70 miejsce, rok później 69. W ostatnim zakończonym rankingu klubowym 2008 Wisła zajęła 133 miejsce, w obecnie tworzącym się rankingu klubowym 2009 Wisła zajmuje 166 miejsce tj. 36 od końca. Zmiana miejsca w rankingu klubowym to nie tylko efekt statystyczny to także wymierny i mierzalny wskaźnik kierunku i tempa, w jakim rozwija się klub, ale to już temat na osobny artykuł…

Witold Ekielski
DjInas
Member

Stary 22.09.2008, 11:46
Tak naprawdę chyba są małe szanse aby w tym sezonie awansować na 21 miejsce. A skupiając się na zmianie przepisów w następnym roku to miejsca 16 w dół będą miały po 4 drużyny ( http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/...ccess2009.html ) Tak więc bardziej musimy odliczać punkty do 15 zespołu. Jest to robota dla Polskich klubów na kilka lat. Bardziej martwmy się punktami do klubowego rankingu UEFA, gdzie jak wspomniał Witek lecimy ciągle w dół i trafiamy coraz gorzej w losowaniach P. UEFA i LM
"Pamiętaj, w życiu żałuje się wyłącznie wahania, bezczynności i niezdecydowania, wszystko, co zrobiło się, choćby miało przynieść ból i rozczarowanie, nie żałuje się"

A. Sapkowski

Wisła Forever
Aro1234
Senior Member

Stary 22.09.2008, 11:56
Wg tej strony co podałeś, wynika , że tak czy siak mamy 4 w pucharach - mistrza w kw do LM, z kolei 2 i 3 druzyne ligi oraz zwyciezce krajowego pucharu w UEFA. Czyli w zasadzie ten ranking jest i tak o dupę rozbić. Można rzec, że wiele in plus w tej reformie się nie zmieni - i tak bogacze korzystają najwięcej, teraz mają już 3 zespoły w grupie LM od razu... Powiem szczerze, iż wolałbym żeby ta reforma wyglądała tak, że w LM grają max 3 zespoły z najsilniejszych krajów...
DjInas
Member

Stary 22.09.2008, 13:38
Aro1234 napisał(a):Wyświetl post
Wg tej strony co podałeś, wynika , że tak czy siak mamy 4 w pucharach - mistrza w kw do LM, z kolei 2 i 3 druzyne ligi oraz zwyciezce krajowego pucharu w UEFA. Czyli w zasadzie ten ranking jest i tak o dupę rozbić. Można rzec, że wiele in plus w tej reformie się nie zmieni - i tak bogacze korzystają najwięcej, teraz mają już 3 zespoły w grupie LM od razu... Powiem szczerze, iż wolałbym żeby ta reforma wyglądała tak, że w LM grają max 3 zespoły z najsilniejszych krajów...
Nie do końca się z Tobą zgodzę, zauważ, że jeśli np. Wisła zdobędzie mistrza, to nie zagra w walce o LM juz z Juventusem, Barca, Sevilla, Arsenalem czy Liverpoolem, tylko z mistrzami krajów z miejsc 13-53, np mistrzem Grecji Szwajcarii, Białorusi (chociaż trzeba przyznać, że BATE mnie zaskoczyło awansując do LM)
Ostatnio edytowane przez DjInas : 22.09.2008 o godz. 14:03.

A. Sapkowski

Wisła Forever
michu-k
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 22.09.2008, 14:03
W LM powinni grać mistrzowie z krajów od 1 do 32 w rankingu. Sama nazwa jest sprzeczna ze systemem rozgrywek.
DjInas
Member

Stary 22.09.2008, 14:08
michu-kozlowek napisał(a):Wyświetl post
W LM powinni grać mistrzowie z krajów od 1 do 32 w rankingu. Sama nazwa jest sprzeczna ze systemem rozgrywek.
Chodzi jak zwykle o pieniądze, ciekawsza jest LM gdzie gra Manchester UTD (jako mistrz anglii na przykład) z 3 zespołem ligi Hiszpańskiej Barca niż z mistrzem Słowacji czy Polski

A. Sapkowski

Wisła Forever
LooNatyk
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 22.09.2008, 15:58
LM to juz dawno historyczna nazwa.. najwieksi chcieli tworzyc swoja lige, wiec UEFA sie ugiela i stad tyle zespolow z niektorych krajow. Tez mnie razi ta nazwa. Mogli by to nazwa Super Liga, czy cos takiego
Sensej
Senior Member

Stary 30.09.2008, 20:05

Za nami dwa pierwsze mecz rewanżowe pierwszej rudny PU. Wyniki dla nas dobre Dwóch rywali odpadło Irlandia wywalczyła remis, ale odpadła Czyli Polska nie będzie niżej niż 29 miejsce zawsze jakiś plus Teraz czekamy na czwartek
DjInas
Member

Stary 01.10.2008, 15:03
LooNatyk napisał(a):Wyświetl post
LM to juz dawno historyczna nazwa.. najwieksi chcieli tworzyc swoja lige, wiec UEFA sie ugiela i stad tyle zespolow z niektorych krajow. Tez mnie razi ta nazwa. Mogli by to nazwa Super Liga, czy cos takiego
Bardzo blisko, może zmiany Ligi Mistrzów nie zmienią, ale od następnego sezonu zamiast Pucharu Uefa będzie Liga Europejska, ale nie tylko to sie zmieni.

M. in. zmieni się to, że kluby dostaną tylko 20% punktów krajowych zamiast 33% co trochę zmniejszy liczbę rozstawień dla klubów z Hiszpanii czy Anglii, które przez ostatnie 5 lat nie zdobyły żadnego punktu w rankingu. Powstaje pytanie czy rozstawienie dalej będzie się opłacać skoro będzie można trafić na 4 lub 5 zespół z Hiszpanii lub Anglii

A. Sapkowski

Wisła Forever
lucaNY
Junior Member

Od: 11.2006

Stary 02.10.2008, 21:32
Brawa dla Lecha za awans do Gr UEFA i brawa dla Wisly za podjecie walki.
Mielismy 3 druzyny w pucharach mamy tylko 1 druzyne a moze az jedna.
Polskie zespoly Legia Wisla Lech rozegraly 16 meczy w Uefa 08/09.

Legia: 1 zwyciestwo 1 remis 2 porazki
Wisla: 2 zwyciestwa 1 remis 3 porazki
Lech: 4 zwyciestwa 1 remis 1 porazka

Ps.Jest lepiej niz rok temu i trzymamy kciuki za Lecha.
ubi_es
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 02.10.2008, 22:22
lucaNY napisał(a):Wyświetl post
Ps.Jest lepiej niz rok temu i trzymamy kciuki za Lecha.
Jest nie tylko lepiej niz rok temu, ale i najlepiej od 5 lat....
Czekamy na szczegole obliczenia ekspertow.
Chyba nigdy nie widziałem Beenhakkera zdenerwowanego. No, może raz. Gdy jeden z piłkarzy spóźnił się na kolację. Bo Leo nie lubi niepunktualności. Zresztą ja też. Ale przyznam szczerze, że tym piłkarzem, który się spóźnił byłem ja. - (c) Kamil Kosowski
Raphael
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 02.10.2008, 23:10
ubi_es napisał(a):Wyświetl post
Jest nie tylko lepiej niz rok temu, ale i najlepiej od 5 lat....
Czekamy na szczegole obliczenia ekspertow.
Co więcej jeśli Lech w fazie grupowej zdobędzie conajmniej 4 punkty (zwycięstwo i remis) czyli 3 pkt do rankingu (będziemy wtedy mieli 4,333 pkt - teraz mamy 3,333) to będzie to nasza największa zdobycz punktowa od pamiętnego sezonu, w którym graliśmy zwycięskie mecze z Schalke i Parmą.
Mimo że w przyszłym sezonie tegoroczne zdobycze nie mają zanczenia to późniejszych będą już miały.

Poziom sportowy i organizacyjno-finansowy w naszych klubach jest coraz wyższy. Jeśli tak dalej pójdzie to, chociaż trudno to sobie teraz wyobrazić, może za jakieś 5 lat doczekamy się dwóch klubów w eliminacjach do LM.
DjInas
Member

Stary 03.10.2008, 06:43
Wyniki rywali całkiem dobre, z zespołów 22-27 pozostał prawie każdemu państwu po 1 zespole. A dodatkowo w kraju nr 20. Austria, 21. Izrael oraz 23. Szwecji nie pozostał ani 1 zespół w pucharach. Na uwagę najbardziej zasługuje Austria, której po tym sezonie odpadnie 7,625 a zdobyli tylko 2,250 czyli bilans wynosi -5,375 co bardzo mi się podoba, bo Austria już za sezon bedzie w zasięgu ręki, a przypominam, że my jeszcze walczymy o punkty do rankingu dzięki waleczności i gry do końca Poznaniaków

A. Sapkowski

Wisła Forever
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 03.10.2008, 11:32
Nasz współczynnik z jakim zagramy w następnych pucharach będzie wynosił 10.71, może się nieznacznie podnieść w zależności jak Lech będzie sobie radził.
DjInas
Member

Stary 03.10.2008, 12:24
Baala napisał(a):Wyświetl post
Nasz współczynnik z jakim zagramy w następnych pucharach będzie wynosił 10.71, może się nieznacznie podnieść w zależności jak Lech będzie sobie radził.
Wiem o co ci chodzi, ale się mylisz, bo za rok Polskie zespoły (zresztą jak inne) dostaną tylko 20% punktów krajowych, czyli np:

Arka Gdynia awansowała do Ligi Europejskiej to zaczyna z 20% punktów krajowych czyli (na stan dzisiejszy) 1,7498 co raczej nie wróży im rozstawienia nawet w 1 rundzie eliminacji LE

A. Sapkowski

Wisła Forever
Tom Al
Member

Od: 10.2008

Stary 04.10.2008, 12:28
Za ostatnie 5 lat nadal nie wygląda to za dobrze, ale policzyłem co będzie jeśli odciąc pierwsze dwa lata ze zbieranego ostatnio rankingu. Wyniki wyglądają ciekawie. Jeszcze nie awansujemy za bardzo, ale różnice między nami a miejscami 22-27 topnieją do absolutnego minimum. Oto tabela punktów za obecny sezon i dwa poprzednie. Jeśli za rok nie damy ciała i zagramy przyzwoicie (np. w okolicach 3 punktów). To za dwa lata będzie nam duuuużo łatwiej awansowac.

17 Czech Republic 12,75--- 5,126
18 Bulgaria 10,125 --------- 2,501
19 Israel 10,125 ------------ 2,501
20 Cyprus 10,082------------2,458
21 Norway 9,5 ---------------1,876
22 Sweden 9,025 ----------- 1,401
23 Croatia 8,332 -------------0,708
24 Slovakia 7,999 ----------- 0,375
25 Serbia 7,75---------------- 0,126
26 Poland 7,624------------ 0,000
27 Austria 6,95 ------------ -0,674
28 Ireland 6,333 -- -1,291
29 Lithuania 5,833 ----- -1,791
30 Finland 5,791-- --- -1,833

Dodac do tego że Szwecja, Izrael, Bułgaria już nie grają, więc Lech ma szansę zbliżyc nas do nich na bardzo bliskie odległości.

I jeszcze jedno optymistyczne spostrzeżenie. W zeszłych latach notowaliśmy wpadki, ale niejednokrotnie mieliśmy też trudną sytuację. Nie graliśmy w niskich rundach kwalifikacyjnych bo ranking kraju mieliśmy relatywnie wysoki, ale nasze drużyny miały za niskie współczynniki do rozstawień i przepadały z silniejszymi rywalami. W tym roku i w przyszłym startujemy z niskiej pozycji jako kraj, co paradoksalnie będzie dla nas korzystne. Gramy więcej meczy i ze słabszymi teamami, ciułamy punkciki. Przyszły rok powinien byc podobnie korzystny dla nas. Zebranie w ciągu tych dwóch lat jakichś 8 punktów (po 4 na rok) może nam dac porządnego kopa na przyszłośc.

Pesymizmem napawa to, że jeszcze bardzo długo będziemy odczuwali skutki katastrofalnych sezonów 2005/2006 i poprzedniego, 2007/08.
Nie awansujemy w rankingach jeżeli będziemy grali nieźle raz na 5 lat.

No i mimo ogromnego zwiększenia nakładów na polską piłkę bogatsze od naszych są kluby z całej Europy, łącznie z Rumunią, Bułgarią i Cyprem. Jeśli żaden z naszych klubów nie będzie dysponował budżetem w wysokości ok. 100 mln złotych, porządną bazą treningową, etc. to daleko i tak nie zajedziemy i żadne reformy/ciułanie punktów ze słabeuszami nam nie pomogą.
Ostatnio edytowane przez Tom Al : 04.10.2008 o godz. 12:38.
DjInas
Member

Stary 04.10.2008, 15:21
Tom Al, chciałbym zauważyć, że w następnym sezonie punkty za eliminacje bedą rozdawane w takiej ilości do jakiej rundy awansuje dany zespół np:

Jeżeli zespół wygra i przegra i odpadnie w 2 rundzie, a inny zespół z innego kraju 2 razy przegra w 2 rundzie to i tak kraj dostanie tyle samo punktów do rankingu krajowego

a tak wyglądałby ranking w tym roku, gdyby zasady w tym roku obowiązywały z następnego roku:
http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/...rank2009b.html
Ostatnio edytowane przez DjInas : 04.10.2008 o godz. 15:31.

A. Sapkowski

Wisła Forever
Tom Al
Member

Od: 10.2008

Stary 04.10.2008, 19:11
jakoś dziwnie ten ranking pokazuje że mamy jeszcze 2 drużyny w pucharach... chyba jest troszkę nieaktualny więc poczekałbym na moment w którym ujęta będzie miniona runda.

przyznam że o tej zasadzie nie słyszałem, ale premiuje ona raczej zespoły z silnych lig a nie cieniasów którzy są w stanie wygrac jeden czy dwa mecze i nie awansują dalej. myślę że ani to lepiej, ani gorzej dla nas.
DjInas
Member

Stary 05.10.2008, 08:08
Tom Al napisał(a):Wyświetl post
jakoś dziwnie ten ranking pokazuje że mamy jeszcze 2 drużyny w pucharach... chyba jest troszkę nieaktualny więc poczekałbym na moment w którym ujęta będzie miniona runda.

przyznam że o tej zasadzie nie słyszałem, ale premiuje ona raczej zespoły z silnych lig a nie cieniasów którzy są w stanie wygrac jeden czy dwa mecze i nie awansują dalej. myślę że ani to lepiej, ani gorzej dla nas.
Czytaj uważnie:
Djinas napisał(a):
a tak wyglądałby ranking w tym roku, gdyby zasady w tym roku obowiązywały z następnego roku:
http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/...rank2009b.html
ranking jak najbardziej aktualny, tylko że gdyby w tym roku obowiązywały zasady punktowania i awansowania do poszczególnych rund LM i PU jakie będą obowiązywały w roku 2009/2010 to tak by wyglądał ranking, i mielibyśmy 2 zespoły w grupach Wisłę i Lecha, bo w przyszłym roku jak ktoś odpadnie w 3 rundzie eliminacji do LM to automatycznie awansuje do fazy grupowej PU

A. Sapkowski

Wisła Forever
Aro1234
Senior Member

Stary 05.10.2008, 11:38
Dobre jest to, że awans do 3 rundy el.LM gwarantuje 6 meczów w europejskich pucharach... bez względu czy się z niej odpadnie - awans do nowego Pucharu UEFA, czy przejdzie - Liga Mistrzów. Tak więc, jest szansa, że w końcu nie będziemy oglądali Wisły, Legii czy Lecha w konfrontacjach z Polonią Bytom, czy innym Piastem, tylko z niezłymi europejskimi firmami, i że nie będzie się to odbywało raz na 4-5 lat, a rokrocznie.
gukfva
Member

Od: 09.2006

Stary 05.10.2008, 13:04
Może to Odra, Bełchatów czy Arka nie będą oglądane w konfrontacjach z Legią, Lechem czy inną Wisłą tylko z niezłymi europejskimi firmami?

Oczywiście zdanie powyżej pół żartem - pół serio, ale nie lubię, gdy obraża się i pogardliwie traktuje inne polskie kluby ze względu na ich poziom sportowy, zwłaszcza, że były w przeszłości czasy, gdy Polonia Bytom rządziła w lidze.

Wisła czy Lech to też nie są żadne potęgi sportowe i o tym przypominamy sobie co roku jesienią, a mówienie, że słaba liga jest tego głównym powodem albo tym bardziej brak pieniędzy czy brak szczęścia jest dalekie od prawdy. Przykładów jest wiele, nawet w tym sezonie: CFR Cluj, Anorthosis, BATE, Metalist Charków. Ligi, z których się wywodzą te kluby również nie należą do najlepszych i nie wpływa to na fakt ich dobrych występów w Europie.

Ranking, rozstawienia - to wszystko są sprawy drugorzędne, dobry zespół nawet będąc w najsłabszym koszyku poradzi sobie, a słaby będąc w najlepszym będzie przegrywał.
Rumuni przebili się w górę nie czekając na żadne zmiany w pucharach i lepsze rozstawienia... Teraz paradoksalnie Dinamo i Rapid, będąc rozstawionymi, drugi raz z rzędu odpadły w I rundzie Pucharu UEFA. Przykłady można mnożyć.
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 06.10.2008, 11:44
Oto kopia artykułu, który napisałem i wysłałem do opublikowania w niedziele o 10:51.

Jeden punkt Wisły, jeden punkt Polski.

No i dokonało się… Choć moja zasada rozstawiony wygrywa (jako silniejszy wg rankingu klubowego) a nierozstawiony przegrywa sprawdziła się tylko w przypadku jednego z polskich zespołów to jednak nie tego, co powinna… Wisła zremisowała z Tottenhamem i choć zdobyła jeden punkt do rankingu klubowego to jednak odpadła z rozgrywek. Lech, który wygrał mecz i zdobył 2 punkty do rankingu klubowego awansował do rozgrywek grupowych PUEFA. 3 punkty zdobyte łącznie przez obie drużyny przełożyły się na 1 punkt do rankingu krajowego.

Poniższe zestawienie przedstawia wyniki meczów, w których brały udział klubu z krajów zajmujących 21-27 miejsce w rankingu krajowym. Na zielono zaznaczone są wyniki dla Polski korzystne, na czerwono wyniki dla Polski niekorzystne, na żółto remisy a więc wyniki, które wpływają na rankingi, ale nie tak bardzo jak wygrane.

Jak widać na 16 meczów :9 zakończyło się wynikami dla nas korzystnymi, padły 4 wygrane (klubów, których wyniki wpływają na ranking krajowy) oraz 4 remisy i 8 porażek. Poniższe zestawienie przedstawia liczbę zdobytych punktów w tym tygodniu do rankingu krajowego i klubowego przez interesujące nas kraje i kluby.

Zgodnie z powyższym zestawieniem Polska i Cypr to dwa kraje, które zarobiły po 1 punkcie do rankingu krajowego. Było to możliwe, ponieważ oba kraje reprezentowane były przez dwa kluby, z których jeden wygrał a jeden zremisował. Pozostałe kraje tj.: Słowacja; Serbia; Chorwacja i Irlandia zainkasowały do rankingu krajowego odpowiednio 0,666; 0,500; 0,333; 0,333.
Zgodnie z powyższym zestawieniem Wisła zarobiła 1,110 do rankingu klubowego a Lech 2,220. Wisła po ostatnim pucharowym meczu ma 10,712 punktów i zajmuje 163 miejsce, co oznacza awans o 3 miejsca w górę w porównaniu ze stanem sprzed rewanżu z Tottenhamem.

Sytuacja Lecha jest trochę bardziej złożona. Wg strony Berta Kassiesa Lech w rankingu klubowym pojawił się dopiero po wygranej z Austrią, który został zakwalifikowany, jako pierwszy mecz pucharowy w ciągu ostatnich 5 lat, w którym Lech zdobywa punkty do rankingu klubowego. Wg takiej interpretacji Lech zajmuje 193 miejsce z dorobkiem 5,712 pkt
Wg mnie, UEFA traktuje Lecha, jako kontynuatora Amici. Wystarczy wspomnieć losowanie drużyn i przypomnieć sobie liczbę punktów, którą UEFA przyporządkowywała Lechowi. Przy każdym losowaniu w tym roku punkty Lecha wynosiły dokładnie tyle ile Amici tj. 6,973. Jeśli więc przyjmiemy, że Lech jest kontynuatorem Amici to w rankingu klubowym ma 8,712 pkt i zajmuje 174 miejsce o 10 oczek wyższe niż przed ostatnim meczem.

Ostatnie mecze nie wpłynęły na kolejność krajów w rankingu krajowym, wpłynęły jednak znacząco na dystans pomiędzy Polską a innymi krajami. Jak już wcześniej napisałem tylko Polska i Cypr zdobyły po 1pkt do rankingu krajowego. Wszystkie inne kraje zdobyły mniej a skoro tak to wniosek jest prosty: Polska zmniejszyła dystans do wszystkich krajów, które je wyprzedzają z wyjątkiem Cypru, do którego dystans pozostał niezmieniony a także odskoczyła wszystkim krajom zajmującym miejsca 28-34 które wyprzedza o 1 punkt więcej niż miało to miejsce przed tygodniem
By nie wprowadzać hurraoptymistycznego nastroju polecam analizę wykresu.

Na początek kilka wyjaśnień na temat dat w zestawieniu:14 lipca rozpoczynaliśmy rozgrywki pucharowe, 19 września rozegrano pierwsze mecze I rundy (stan przed rewanżem), 2 października rozegrano rewanż.
Patrząc na wykres widać, że Polska zmniejszyła dystans, jaki ją dzieli od miejsc 21-23 w porównaniu do stanu sprzed rozpoczęcia rozgrywek. Niestety w tym czasie znacząco zwiększyła dystans do miejsc 24 i 25. Dystans do miejsca 26 choć po ostatnich meczach zmalał to jednak w porównaniu do stanu sprzed rozpoczęcia rozgrywek nieznacznie wzrósł. Owe „nieznacznie” to 0,416 pkt a więc dystans, który można nadrobić jedną wygraną. Miejsce 26 byłoby na wyciągnięcie ręki gdyby nie to, że Dynamo Zagrzeb wciąż jest w grze i podobnie jak Lech będzie miał możliwość zdobywania punktów dla Chorwacji.

Kluby z krajów sklasyfikowanych w rankingu krajowym za Polską tj. zajmujące miejsca 28-32 nie brały już udziału w rozgrywkach pucharowych, nie mogły, więc zdobyć żadnych punktów do rankingów. Zdobycie 1 pkt przez Polskę przełożyło się na zwiększenie dystansu między Polską a krajami sklasyfikowanymi niżej. Zmianę, jaka dokonała się po ostatnim meczu a także w stosunku do okresu sprzed rozpoczęcia rozgrywek obrazuje poniższy wykres.

Poniższe zestawienie ukazuje aktualny ranking krajowy a także o ile więcej punktów musi zdobyć Lech niż drużyna z kraju wymienionego w rankingu by Polska prześcignęła dany kraj w rankingu krajowym.

Patrząc na powyższe zestawienie zwraca uwagę duży dystans, jaki dzieli 26 od 25 miejsca.
By Polska awansowała na 26 miejsce Lech musi zdobyć o 2 punkty więcej niż Dynamo Zagrzeb. Choć wg rankingu klubowego Zilina jest najsłabszym klubem spośród grających w rozgrywkach grupowych PUEFA to jednak mało prawdopodobne jest zdobycie przez Lech aż o 8 pkt więcej niż Zilina a taką właśnie zdobycz dzieli Polskę od 25 w rankingu krajowym Słowacji. Zdobycie 8 pkt to np. cztery wygrane a cztery mecze rozegra Lech w grupie…
Sukcesem będzie zajęcie przez Polskę 26 miejsca, które od niepamiętnych czasów będzie najniższym miejscem, jakie Polska zajęła w rankingu krajowym. Paradoksalnie zajęcia najniższego miejsca zdarzy się to w sezonie, w którym od 5 lat zdobyliśmy najwięcej punktów do rankingu krajowego w danym sezonie…

Witold Ekielski
ubi_es
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 06.10.2008, 17:27
Nie tragizowalbym tak bardzo, tofik. Od poczatku sezonu wiadomo, ze tracilismy ranking uzyskany w dobrym seoznie 5 lat temu i nasza sytuacja na poczatek roku wygladala koszmarnie.

Udalo sie zagrac najlepiej od 5 lat i ja sie z tego ciesze. Udalo sie wyeliminowac 2 zespoly z krajow bezposrednio z nami walczymi o miejsca wokolo 21szego (Cypr i Austria), zdobylismy wiecej punktow niz rywale, mamy jeszcze jedna druzyne w pucharach...

W tym rankingu nie chodzi o to, zeby jedna druzyna grala dobrze raz na 5 lat. Chodzi o to, aby co roku wiekszosc druzyn zaprezentowala sie co najmniej poprawnie. Bo ranking to suma punktow a nie maksimum z ostatniego roku.

Nie wydaje mi sie, aby ten rok byl jakos nadzwyczajnie udany. Legia bardzo rozczarowala, Wisla mogla przywiezc punkty z Izraela i grac w grupie p.UEFA. Ale, jak widzisz, punktow mamy sporo. Powtorzmy to za rok i byc moze przesuniemy sie w gore rankingu. Baby steps....

Wiadomo bylo, ze ten rok to walka o to, by przepasc sie nie poglabila i wychodzimy z tego pojedynku z tarcza. Ze awansujemy w rankingu na pozycje, na jakich chcielibysmy byc, nie bylo szans.
Chyba nigdy nie widziałem Beenhakkera zdenerwowanego. No, może raz. Gdy jeden z piłkarzy spóźnił się na kolację. Bo Leo nie lubi niepunktualności. Zresztą ja też. Ale przyznam szczerze, że tym piłkarzem, który się spóźnił byłem ja. - (c) Kamil Kosowski

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów