|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Jakie dwa warunki musi spełniać promień świetlny, aby ulec wewnętrznemu odbiciu?
![]()
...Noblesse Oblige...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Mam problem z matematyką. Chodzi o funkcję homograficzną. Powiedzmy, że ma ona równanie y= x+2/2x. Jak z takiej postaci mam uzyskać funkcję bazową/ postać bazową ? (można spotkać się z obiema nazwami)
![]()
eśli ktoś publicznie mówi, że kocha Wisłę, to musi ją szanować od początku do końca, a nie tylko całować koszulkę po strzeleniu bramki
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
y=(1/2) + 1/x
rozkładasz x+2 na sumę dwóch ułamków o mianowniku 2x |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Robił ktoś prace na temat Polskiego wzrostu pkb po wejściu do EU. Jeśli tak ta proszę o kontakt na prv.
![]()
DZISIAJ RECE KLASZCZĄ, JUTRO CIE UDUSZA. TAK WYGLĄDA KIBICOWANIE W POLSCE Z IDOLA DZISIAJ , JUTRO ROBI SIE DEBILA I NIEUDACZNIKA!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2010
Offline |
|
|
Charakterystyka systemów komputerowych MRP.
Ma ktoś referat na taki temat na ok 10 stron ? W necie nie ma za dużo, a w książkach nie wiele więcej... |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Mam wielką prośbę, otóż młodszy brat ma napisać list z angielskiego z którego ja kompletnie nie funkcjonuję, jeżeli ktoś mógłby tak na szybko coś ogarnąć to byłbym na prawdę bardzo wdzięczny.
W trakcie powrotu z USA zgubiono twoja walizkę. Napisz list do amerykańskich linii lotniczych w którym: powiadomisz linie o zaginięciu walizki i poprosisz o pomoc w jej odszukaniu, informujesz na jakiej trasie zaginęła i podajesz termin twojego lotu, opisujesz walizkę i ogólnie informujesz o jej zawartości, wyrażasz nadzieje ze walizka się odnajdzie i informujesz jak linie mogą ci ja dostarczyć. ![]()
Olkusz 100% Wisła Strażnicy Srebrnego Miasta!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Może ktoś podać jakiś przykładowy opis tych 2-obrazków. Taki maturalny (kto? gdzie? co robi? jakie relacje panują? itp. ) Po niemiecku. Dzięki z góry.
http://www.barbara.at/typo3temp/pics/f94d24fef2.jpg http://www.buergerengagement.bremen....en89.c.2879.de |
|
|
|
Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
Jacek, działając siłą 120 N, przykręcił śrubę przy kole samochodu. Miał do dyspozycji klucz o długości 50 cm. Jaką najmniejszą siłą powinien zadziałać Tomek, który ma do dyspozycji tylko klucz o długości 30 cm, aby odkręcić tę śrubę?
Wiem jak to wszystko obliczyć, tylko nie wiem jednego - wystarczy, że moment siły u Tomka będzie taki sam, jak u Jacka, czy musi być minimalnie większy? Z góry dziękuję za pomoc ; ) |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Kilka zadań z optyki:
1. Gdzie należy umieścić przedmiot, aby jego obraz powstał w odległości 15 cm od zwierciadła kulistego wklęsłego o ogniskowej 5 cm? Jakie jest powiększenie obrazu? 2. W odległości 6 cm od zwierciadła kulistego wklęsłego o ogniskowej 4 cm znajduje się świecąca żarówka. a) Oblicz w jakiej odległości od zwierciadła powinien znajdować się ekran, aby obraz żarówki był ostry. b) Ile razy zwierciadło powiększy żarówkę, jeżeli jej rzeczywista wysokość wynosi 3 cm? c) W jakiej odległości powstanie obraz, jeśli przedmiot odsuniemy od zwierciadła na odległość równą 16 cm? Czy otrzymany obraz będzie nadal powiększony? Uzasadnij odpowiedź. d) Przedmiot z poprzedniego położenia przesuniemy w kierunku zwierciadła o 14 cm. Podaj cechy otrzymanego obrazu. 3. Strzałka o długości 2 cm znajduje się w odległości 4 cm od zwierciadła kulistego wklęsłego o promieniu f = 3cm. Narysuj obrazek ilustrujący tę sytuację i oblicz: a) ogniskową zwierciadła, b) odległość między przedmiotem a ekranem, na którym powstał ostry obraz, c) pomniejszenie obrazu, d) wysokość otrzymanego obrazu. 4. Ogniskowa zwierciadła kulistego wklęsłego wynosi 3 cm, a przedmiot znajduje się w odległości 8 cm od tego zwierciadła. Narysuj obraz i podaj jego cechy. 5. Korzystając z prawa odbicia wykonaj rysunek, a następnie oblicz wysokość lustra, jakie powinna kupić kobieta, aby mogła się w nim cała zobaczyć. Kobieta ma 165 cm wzrostu, odległość między jej oczami a czubkiem głowy przyjmij 10 cm. Będę wdzięczna za rozwiązanie któregokolwiek. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Wie może ktoś jakie książki moge wpisac do literatury przedmiotu w bibliografi do prezentacji maturalnej z tematu : funkcjonowanie motywu zbrodni i kary w literaturze omów temat analizując wybrane przykłady.
Literaturę podmiotu mam ale nie wiem właśnie nic co mogło by być w literaturze przedmiotu ;/ Jak by ktoś mógł pomóc byłbym wdzięczny ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bracia poratujcie, zbliża się poprawka a ja za nic w świecie nie wiem jak to rozwiązać. (oba zadania)
http://images41.fotosik.pl/1047/4c730200137f11b3gen.jpg ![]() Cytat:
WISŁA! |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Problem podobny do kolegi powyżej, jeśli ktoś z Was mógłby rzucić na to okiem to będę niezmiernie wdzięczny.
Mikroekonomia Gospodarka pewnego kraju rozwija sie pomyslnie. Okazuje Się, że dochody realne będą rosły. Cztery wybrane towary wytwarzane w tym kraju mają nastepujące dochodowe elastyczności popytu: DOBRO Dochodowa elastyczność popytu A 1,5 B -1 C -0,76 D -0,4 Oceń perspektywy rozwojowe gałęzi wytwarzające poniższe towary, oraz szanse rozwoju gospodarki. Wyobraź sobie, że kierujesz przedsiębiorstwem przewozów autobusowych i uzyskałeś następujące dane o elastyczności popytu na podróże autobusowe: -elastyczność dochodowa: -0,4 -elastyczność cenowa: -1,2 -mieszana elastyczność cenowa w stosunku do podróży koleją: +2,1 W jaki sposób można wykorzystać te informacje w sytuacji gdy twoje przedsiębiorstwo notuje aktualnie straty? |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Ej temat zadania brzmi: Polskie społeczeństwo i polityka lat 90. w twórczości Andrzeja Mleczki.
Pomógłby ktoś znaleźć materiał w necie, bo ja szukam i nie mogę, a to pilne. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Poratujcie jakimś materiałem Panie i Panowie...
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
"Spór o istotę świata i sposoby jego poznania. Rozwiń temat na podstawie podanego fragmentu Dziadów i Romantyczności Mickiewicza"
Jest ktoś w stanie pomóc/podrzucić jakieś info/nakierować? ![]()
Tylko jeden klub !
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
PILNIE Poszukuje osoby ktora pomoze w temacie "krajoznastwo" (praca zaliczeniowa - krasomóstwo, inwentaryzacja krajoznawcza,etc ). ZAPŁACE !
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Siema, ma ktoś może z Was na zbyciu zadanie z PP o temacie w skrócie "BIZNESPLAN". Chyba każdy to miał w LO. Bardzo proszę o kontakt i pomoc.
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
PILNIE Potrzebuję pomocy w projekcie z infy - mam do napisania program w języku C. Szczegóły programu podam na priv.
![]()
...Lubelszczyzna jest za Wisłą !!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jakby ktoś potrzebował, to oferuję swoją pomoc w zakresie matematyki na poziomie gimnazjum/liceum. Jeśliby ktoś miał problem z jakimś zadankiem, to niech wali na pw, a postaram się wytłumaczyć
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Potrzebuję Dzień z Życia Magnata.!
Bardzo Pilnie gdyby ktoś miał ![]()
Iść ku słońcu, ku wolności iść... Wolność po polsku, morze przelanej krwi...(...)
ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Poratuje ktoś biznesplanem?
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Potrzebuje pomocy:
mam na zajecia z "Produkcji Roślinnej i Zwierzecej" przygotowac prezentacje o 2óch roślinach: 1) Kalafior, 2) Groch zwyczajny... i potrzebuje pomocy przy punckie "Wyjasnienie koncentracji" - czyli dlaczego tam akurat są najkorzystniejsze warunki dla poszczegolnej rosliny... :/ Niestety internet mnie nie poratowal... :/ Pomoże Ktoś? ![]() ---> PRIV! ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Proszę o kontakt na PW kogoś kto miał kiedykolwiek jakaś styczność ze szkołami językowymi on-line.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Siema. Młodszy kolega prosił o wrzucenie poniższych zadań:
1. Oblicz okres obiegu Księżyca wokół Ziemi, wiedząc, że porusza się on po orbicie kołowej o promieniu 3,8 * 108m, promień Ziemi to 6400km. 2. W windzie umieszczono wagę wyskalowaną w Newtonach [N], a potem położono na niej paczkę o masie 100kg. Oblicz wskazanie wagi gdy: a) winda jedzie w górę z przyspieszeniem 5m/s2 b) winda jedzie w górę z opóźnieniem 2m/s2 c) winda porusza się w dół ze stałą wartością prędkości 4m/s Z góry dzięki! |
|
|
|
Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
Jak by ktoś miał na zbyciu to prosił bym o podesłanie przykładowego biznesplanu.
z góry dzięki ![]() ![]()
Barca
Manchester United Borussia Dortmund FC Porto |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Ja mam ze studiow biznesplan stacji LPG
![]() "Gdy nadchodzi burza ludzie pokazują swoją prawdziwą naturę. Jedni chowają się ze strachem. Inni rozpościerają szeroko skrzydła do lotu."
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Nie pogardzę żadnym
![]()
Barca
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
|
Eternit napisał(a):
1. r = orbita kołowa, R = promień ziemi, m = masa księżyca, M = masa ziemi, G = stała gratiwacji (te 3 ostatnie są w tablicach, pamiętaj o jednostkach) Podczas ruchu orbitalnego po orbicie kołowej siła grawitacji stanowi siłę dośrodkową czyli: (m*V^{2} ) / r = G*m*M/(r)^2 V = (pod pierwiastkiem) G*M*r/(r)^2 s = 2 * pi * r V = s/t t = s/V ( i sobie podstaw, pamiętaj o jednostkach) 2. a) Fw = Q + Fb = m*g + m*a = 100 kg * (9,81 m/s2 + 5 m/s2) = 1481 N. b) Fw = Q + Fb = m*g + m*(-a) = 100 kg * (9,81 m/s2 - 4 m/s2) = 581 N. c) Winda porusza się ze stałą prędkością, więc przyspieszenia nie ma. Czyli jedyną siłą jest siła ciężkości. Fw = Q = m * g = 10 kg * 9,81 = 98,1 N. Coś wytłumaczyć? GizmO_14 napisał(a):
http://www.speedyshare.com/ZjhX8/biznesplan.rar
Ostatnio edytowane przez R33 : 26.11.2012 o godz. 22:29.
|
||
|
|
Member
Offline |
|
|
R33 dzięki wielkie, chodzi mi o to żeby się na czymś oprzeć bo akurat w okresie tłumaczenia tego mnie w szkole nie było
![]()
Barca
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Nawet kieydś jakiś NIP do niego wypełniałem czy coś, to jakbyś potrzebował to pisz.
Ostatnio edytowane przez R33 : 26.11.2012 o godz. 22:46.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|