The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Patka
Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.03.2011, 21:51
Jakie dwa warunki musi spełniać promień świetlny, aby ulec wewnętrznemu odbiciu?
...Noblesse Oblige...

Odpowiedz cytując
Coach
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 02.03.2011, 22:00
Mam problem z matematyką. Chodzi o funkcję homograficzną. Powiedzmy, że ma ona równanie y= x+2/2x. Jak z takiej postaci mam uzyskać funkcję bazową/ postać bazową ? (można spotkać się z obiema nazwami)
eśli ktoś publicznie mówi, że kocha Wisłę, to musi ją szanować od początku do końca, a nie tylko całować koszulkę po strzeleniu bramki
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 02.03.2011, 22:05
y=(1/2) + 1/x

rozkładasz x+2 na sumę dwóch ułamków o mianowniku 2x
Odpowiedz cytując
damian755
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 04.03.2011, 12:19
Robił ktoś prace na temat Polskiego wzrostu pkb po wejściu do EU. Jeśli tak ta proszę o kontakt na prv.
DZISIAJ RECE KLASZCZĄ, JUTRO CIE UDUSZA. TAK WYGLĄDA KIBICOWANIE W POLSCE Z IDOLA DZISIAJ , JUTRO ROBI SIE DEBILA I NIEUDACZNIKA!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
przemo
Senior Member

Od: 10.2010

Stary 07.03.2011, 19:30
Charakterystyka systemów komputerowych MRP.

Ma ktoś referat na taki temat na ok 10 stron ? W necie nie ma za dużo, a w książkach nie wiele więcej...
Odpowiedz cytując
mastahkillah
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 11.03.2011, 18:54
Mam wielką prośbę, otóż młodszy brat ma napisać list z angielskiego z którego ja kompletnie nie funkcjonuję, jeżeli ktoś mógłby tak na szybko coś ogarnąć to byłbym na prawdę bardzo wdzięczny.

W trakcie powrotu z USA zgubiono twoja walizkę. Napisz list do amerykańskich linii lotniczych w którym:
powiadomisz linie o zaginięciu walizki i poprosisz o pomoc w jej odszukaniu,
informujesz na jakiej trasie zaginęła i podajesz termin twojego lotu,
opisujesz walizkę i ogólnie informujesz o jej zawartości,
wyrażasz nadzieje ze walizka się odnajdzie i informujesz jak linie mogą ci ja dostarczyć.
Olkusz 100% Wisła Strażnicy Srebrnego Miasta!!
Odpowiedz cytując
Brozinho_23
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 24.03.2011, 23:12
Może ktoś podać jakiś przykładowy opis tych 2-obrazków. Taki maturalny (kto? gdzie? co robi? jakie relacje panują? itp. ) Po niemiecku. Dzięki z góry.
http://www.barbara.at/typo3temp/pics/f94d24fef2.jpg
http://www.buergerengagement.bremen....en89.c.2879.de
Odpowiedz cytując
Rond
Member

Od: 01.2009

Stary 27.03.2011, 18:09
Jacek, działając siłą 120 N, przykręcił śrubę przy kole samochodu. Miał do dyspozycji klucz o długości 50 cm. Jaką najmniejszą siłą powinien zadziałać Tomek, który ma do dyspozycji tylko klucz o długości 30 cm, aby odkręcić tę śrubę?

Wiem jak to wszystko obliczyć, tylko nie wiem jednego - wystarczy, że moment siły u Tomka będzie taki sam, jak u Jacka, czy musi być minimalnie większy?

Z góry dziękuję za pomoc ; )
Odpowiedz cytując
Lacrima
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 30.03.2011, 14:58
Kilka zadań z optyki:

1. Gdzie należy umieścić przedmiot, aby jego obraz powstał w odległości 15 cm od zwierciadła kulistego wklęsłego o ogniskowej 5 cm? Jakie jest powiększenie obrazu?

2. W odległości 6 cm od zwierciadła kulistego wklęsłego o ogniskowej 4 cm znajduje się świecąca żarówka.
a) Oblicz w jakiej odległości od zwierciadła powinien znajdować się ekran, aby obraz żarówki był ostry.
b) Ile razy zwierciadło powiększy żarówkę, jeżeli jej rzeczywista wysokość wynosi 3 cm?
c) W jakiej odległości powstanie obraz, jeśli przedmiot odsuniemy od zwierciadła na odległość równą 16 cm? Czy otrzymany obraz będzie nadal powiększony? Uzasadnij odpowiedź.
d) Przedmiot z poprzedniego położenia przesuniemy w kierunku zwierciadła o 14 cm. Podaj cechy otrzymanego obrazu.

3. Strzałka o długości 2 cm znajduje się w odległości 4 cm od zwierciadła kulistego wklęsłego o promieniu f = 3cm. Narysuj obrazek ilustrujący tę sytuację i oblicz:
a) ogniskową zwierciadła,
b) odległość między przedmiotem a ekranem, na którym powstał ostry obraz,
c) pomniejszenie obrazu,
d) wysokość otrzymanego obrazu.

4. Ogniskowa zwierciadła kulistego wklęsłego wynosi 3 cm, a przedmiot znajduje się w odległości 8 cm od tego zwierciadła. Narysuj obraz i podaj jego cechy.

5. Korzystając z prawa odbicia wykonaj rysunek, a następnie oblicz wysokość lustra, jakie powinna kupić kobieta, aby mogła się w nim cała zobaczyć. Kobieta ma 165 cm wzrostu, odległość między jej oczami a czubkiem głowy przyjmij 10 cm.

Będę wdzięczna za rozwiązanie któregokolwiek.
Odpowiedz cytując
pikuś
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 31.03.2011, 20:40
Wie może ktoś jakie książki moge wpisac do literatury przedmiotu w bibliografi do prezentacji maturalnej z tematu : funkcjonowanie motywu zbrodni i kary w literaturze omów temat analizując wybrane przykłady.

Literaturę podmiotu mam ale nie wiem właśnie nic co mogło by być w literaturze przedmiotu ;/
Jak by ktoś mógł pomóc byłbym wdzięczny
Odpowiedz cytując
kubawislak
Senior Member

Stary 06.09.2011, 11:44. Statystyka
Bracia poratujcie, zbliża się poprawka a ja za nic w świecie nie wiem jak to rozwiązać. (oba zadania)

http://images41.fotosik.pl/1047/4c730200137f11b3gen.jpg
Cytat:
Wolę być traktowany, jako zacofaniec z ciemnogrodu, niż, jako europejczyk i patrzyć, jak na legalu dwóch pedałów się liże na rynku.
Zakaz pedałowania!
by M-M

WISŁA!
Odpowiedz cytując
Garbaż1906
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 21.09.2011, 12:13
Problem podobny do kolegi powyżej, jeśli ktoś z Was mógłby rzucić na to okiem to będę niezmiernie wdzięczny.

Mikroekonomia

Gospodarka pewnego kraju rozwija sie pomyslnie. Okazuje Się, że dochody realne będą rosły. Cztery wybrane towary wytwarzane w tym kraju mają nastepujące dochodowe elastyczności popytu:

DOBRO Dochodowa elastyczność popytu
A 1,5
B -1
C -0,76
D -0,4

Oceń perspektywy rozwojowe gałęzi wytwarzające poniższe towary, oraz szanse rozwoju gospodarki.

Wyobraź sobie, że kierujesz przedsiębiorstwem przewozów autobusowych i uzyskałeś następujące dane o elastyczności popytu na podróże autobusowe:
-elastyczność dochodowa: -0,4
-elastyczność cenowa: -1,2
-mieszana elastyczność cenowa w stosunku do podróży koleją: +2,1

W jaki sposób można wykorzystać te informacje w sytuacji gdy twoje przedsiębiorstwo notuje aktualnie straty?
Odpowiedz cytując
Dean
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 15.10.2011, 15:05
Ej temat zadania brzmi: Polskie społeczeństwo i polityka lat 90. w twórczości Andrzeja Mleczki.
Pomógłby ktoś znaleźć materiał w necie, bo ja szukam i nie mogę, a to pilne.

Odpowiedz cytując
Dean
Senior Member

Stary 15.10.2011, 21:53
Dean napisał(a):Wyświetl post
Ej temat zadania brzmi: Polskie społeczeństwo i polityka lat 90. w twórczości Andrzeja Mleczki.
Pomógłby ktoś znaleźć materiał w necie, bo ja szukam i nie mogę, a to pilne.
Poratujcie jakimś materiałem Panie i Panowie...

Odpowiedz cytując
johny96
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 18.10.2011, 17:45
‎"Spór o istotę świata i sposoby jego poznania. Rozwiń temat na podstawie podanego fragmentu Dziadów i Romantyczności Mickiewicza"
Jest ktoś w stanie pomóc/podrzucić jakieś info/nakierować?
Tylko jeden klub !
Odpowiedz cytując
Zola
Senior Member

Stary 06.11.2011, 13:55
PILNIE Poszukuje osoby ktora pomoze w temacie "krajoznastwo" (praca zaliczeniowa - krasomóstwo, inwentaryzacja krajoznawcza,etc ). ZAPŁACE !

Odpowiedz cytując
Dean
Senior Member

Stary 28.11.2011, 20:51
Siema, ma ktoś może z Was na zbyciu zadanie z PP o temacie w skrócie "BIZNESPLAN". Chyba każdy to miał w LO. Bardzo proszę o kontakt i pomoc.

Odpowiedz cytując
wislacki
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 12.12.2011, 18:19
PILNIE Potrzebuję pomocy w projekcie z infy - mam do napisania program w języku C. Szczegóły programu podam na priv.
...Lubelszczyzna jest za Wisłą !!!
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Stary 02.01.2012, 13:28
Jakby ktoś potrzebował, to oferuję swoją pomoc w zakresie matematyki na poziomie gimnazjum/liceum. Jeśliby ktoś miał problem z jakimś zadankiem, to niech wali na pw, a postaram się wytłumaczyć
Odpowiedz cytując
PrzemooTSW
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 02.01.2012, 14:47
Potrzebuję Dzień z Życia Magnata.!
Bardzo Pilnie gdyby ktoś miał
Iść ku słońcu, ku wolności iść... Wolność po polsku, morze przelanej krwi...(...)

ARMIA

BIAŁEJ
GWIAZDY
Odpowiedz cytując
Lacrima
Senior Member

Stary 09.01.2012, 16:27
Poratuje ktoś biznesplanem?
Odpowiedz cytując
Zola
Senior Member

Stary 27.02.2012, 22:04
Potrzebuje pomocy:
mam na zajecia z "Produkcji Roślinnej i Zwierzecej" przygotowac prezentacje o 2óch roślinach:
1) Kalafior, 2) Groch zwyczajny... i potrzebuje pomocy przy punckie "Wyjasnienie koncentracji" - czyli dlaczego tam akurat są najkorzystniejsze warunki dla poszczegolnej rosliny... :/ Niestety internet mnie nie poratowal... :/

Pomoże Ktoś?

---> PRIV!

Odpowiedz cytując
pozdi91
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 04.04.2012, 23:58
Proszę o kontakt na PW kogoś kto miał kiedykolwiek jakaś styczność ze szkołami językowymi on-line.
Odpowiedz cytując
Eternit
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 26.11.2012, 21:20
Siema. Młodszy kolega prosił o wrzucenie poniższych zadań:
1. Oblicz okres obiegu Księżyca wokół Ziemi, wiedząc, że porusza się on po orbicie kołowej o promieniu 3,8 * 108m, promień Ziemi to 6400km.
2. W windzie umieszczono wagę wyskalowaną w Newtonach [N], a potem położono na niej paczkę o masie 100kg. Oblicz wskazanie wagi gdy: a) winda jedzie w górę z przyspieszeniem 5m/s2 b) winda jedzie w górę z opóźnieniem 2m/s2 c) winda porusza się w dół ze stałą wartością prędkości 4m/s
Z góry dzięki!
Odpowiedz cytując
GiZmO_14
Member

Od: 02.2009

Stary 26.11.2012, 21:35
Jak by ktoś miał na zbyciu to prosił bym o podesłanie przykładowego biznesplanu.
z góry dzięki
Barca
Manchester United
Borussia Dortmund
FC Porto
Odpowiedz cytując
Martinho
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2008

Stary 26.11.2012, 21:50
Ja mam ze studiow biznesplan stacji LPG chcesz?
"Gdy nadchodzi burza ludzie pokazują swoją prawdziwą naturę. Jedni chowają się ze strachem. Inni rozpościerają szeroko skrzydła do lotu."
Odpowiedz cytując
GiZmO_14
Member

Stary 26.11.2012, 22:01
Nie pogardzę żadnym
Barca
Manchester United
Borussia Dortmund
FC Porto
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 26.11.2012, 22:15
Eternit napisał(a):
Siema. Młodszy kolega prosił o wrzucenie poniższych zadań:
1. Oblicz okres obiegu Księżyca wokół Ziemi, wiedząc, że porusza się on po orbicie kołowej o promieniu 3,8 * 108m, promień Ziemi to 6400km.
2. W windzie umieszczono wagę wyskalowaną w Newtonach [N], a potem położono na niej paczkę o masie 100kg. Oblicz wskazanie wagi gdy: a) winda jedzie w górę z przyspieszeniem 5m/s2 b) winda jedzie w górę z opóźnieniem 2m/s2 c) winda porusza się w dół ze stałą wartością prędkości 4m/s
Z góry dzięki!
Chyba będzie tak:

1. r = orbita kołowa, R = promień ziemi, m = masa księżyca, M = masa ziemi, G = stała gratiwacji (te 3 ostatnie są w tablicach, pamiętaj o jednostkach)
Podczas ruchu orbitalnego po orbicie kołowej siła grawitacji stanowi siłę dośrodkową czyli:
(m*V^{2} ) / r = G*m*M/(r)^2
V = (pod pierwiastkiem) G*M*r/(r)^2
s = 2 * pi * r

V = s/t
t = s/V ( i sobie podstaw, pamiętaj o jednostkach)

2. a) Fw = Q + Fb = m*g + m*a = 100 kg * (9,81 m/s2 + 5 m/s2) = 1481 N.
b) Fw = Q + Fb = m*g + m*(-a) = 100 kg * (9,81 m/s2 - 4 m/s2) = 581 N.
c) Winda porusza się ze stałą prędkością, więc przyspieszenia nie ma. Czyli jedyną siłą jest siła ciężkości.
Fw = Q = m * g = 10 kg * 9,81 = 98,1 N.

Coś wytłumaczyć?

GizmO_14 napisał(a):
Jak by ktoś miał na zbyciu to prosił bym o podesłanie przykładowego biznesplanu.
z góry dzięki
Biznesplan sklepu z grami (Ogólniak, klasa bez poszerzonego PP):
http://www.speedyshare.com/ZjhX8/biznesplan.rar
Ostatnio edytowane przez R33 : 26.11.2012 o godz. 22:29.
Odpowiedz cytując
GiZmO_14
Member

Stary 26.11.2012, 22:24
R33 dzięki wielkie, chodzi mi o to żeby się na czymś oprzeć bo akurat w okresie tłumaczenia tego mnie w szkole nie było
Barca
Manchester United
Borussia Dortmund
FC Porto
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 26.11.2012, 22:43
Nawet kieydś jakiś NIP do niego wypełniałem czy coś, to jakbyś potrzebował to pisz.
Ostatnio edytowane przez R33 : 26.11.2012 o godz. 22:46.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów