The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Ile medali zdobędzie Polska Reprezentacja na Letnich Igrzyskach Olimpijskich ?
Żadnych. 23 11,56%
Jeden medal. 9 4,52%
Nie więcej niż pięć. 55 27,64%
Więcej niż pięć. 112 56,28%
Głosujących: 199. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.08.2008, 14:04
Turniej w którym wystąpił Kołecki był cholernie ciekawy. Widać było, że nikt tam nie miał wątpliwości po co przyjechał. Szczególnie Ci, którzy po zaliczeniu swojej kolejki padle na matę pod wpływem skurczów czy urazów... niesamowite...
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
_gilardino_
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 17.08.2008, 14:31
Aro1234 napisał(a):Wyświetl post
może Jędrusiński w biegach, Leszek Blanik w gimnastyce, może Ania Jesień, a kto wie co pokażą nasze dwie chińskie tenisistki stołowe..
Jedrusinski jak awansuje do 2 rundy to będzie sukces,tenisistki też nie mają najmniejszych szans.
Za to niewymieniłeś 3 osad kajakowych,Klepackiej i pięcioboistek

Odpowiedz cytując
Aro1234
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 17.08.2008, 14:45
Klepacka jest obecnie bodaj 12. w generalce, więc średnio zachwyca. O pięcioboistkach nie wspomniałem, bo jakoś średnio w nie wierzę... Pożyjemy zobaczymy. W zapaśniczkę i szpadzistów też nikt nie wierzył... ;]
Odpowiedz cytując
Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 17.08.2008, 14:49
Jeliński złoty, mimo choroby

Złoty medal czwórki podwójnej był szczególny dla Michała Jelińskiego, któremu lekarze nie dawali już szans na uprawianie sportu, ze względu na poważną cukrzycę. Na podium polski wioślarz płakał jak dziecko. Był to jeden z najbardziej poruszających momentów igrzysk.

Polacy świetnie wystartowali. Na połowie dystansu prowadzili na z sekundą przewagi, na 500m przed metą Włosi tracili do naszych wioślarzy już dwie sekundy. Pod koniec przyspieszyli Włosi i Francuzi, ale nie mieli już szans na dogonienie naszych. Z czasem 5:41,33 pewnie zdobyli złoty medal.

Z sukcesu cieszyli się oczywiście wszyscy. Olimpijskie złoto ma specjalną wymowę dla Michała Jelińskiego, który w 2003 roku dowiedział się o swojej chorobie. Na podium Jeliński wyszedł z oczami pełnymi łez. Jeszcze jakiś czas temu lekarze nie dawali mu szans na kontynuowanie kariery. Na Polaka choroba spadła całkiem niespodziewanie.

- Najpierw zauważyłem, że czasem czuję się nieswojo, często jestem zmęczony. Potem zacząłem gwałtownie chudnąć, ale jeszcze czekałem. Pojawiały się wyniki poza normą, ale lekceważyłem je. Wreszcie, kiedy właśnie walczyłem o start w Atenach, sportowy lekarz mi na to nie pozwolił [potem dał warunkową zgodę]. Kazał dokładnie się przebadać. Wtedy wyszło, że cierpię na cukrzycę, że trzustka jest już tak zniszczona, że przez całe życie będę musiał sobie wstrzykiwać insulinę - przyznał wioślarz.

Mimo tego Jeliński nie poddał się. Rocznie liczba zastrzyków, które wykonać musi to 2000 - 2004.

- Byłem oszołomiony. Nie wiedziałem, co ze mną będzie. Wioślarstwo było moim życiem i nie wyobrażałem sobie, jak to będzie bez niego. Pierwszy lekarz był zdziwiony, że w ogóle pytam, czy mogę trenować z cukrzycą. Zrobił taką dziwną minę i powiedział zniechęcająco: odradzałbym. Teraz wiem, że cukrzykiem był też mój idol Steven Redgrave, mistrz olimpijski w wioślarstwie na pięciu igrzyskach - powiedział Jeliński.

W niedzielę wioślarz pokazał, że choroba może wprawdzie jest ograniczeniem, ale nie jest przeszkodzą nie do przeskoczenia. We wspaniałym stylu zdobył z kolegami z drużyny złoto olimpijskie udowadniając tym samym, że polska czwórka podwójna, słusznie została wybrana najlepszą osadą świata.

http://www.sport.pl/sport/1,92424,55...o_choroby.html

Tylko podziwiać za charakter ...
Odpowiedz cytując
SZYMEK_TSW
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 17.08.2008, 14:59
Typowałem ponad 10 medali i licze że tak będzie, stawiam ze jakies 12 ;] duzo lepiej niz w Atenach mimo klęski "pewniaków" pływaków czy florecistek. Jutro kolejne 2/3 wpadną (Blanik, Pyrek/Rogowska, Dołega) a mamy jeszcze kajakarzy, duet Kusznierewicz/Życki, Piłkarzy Ręcznych którym bardzo kibicuje no i jakies niespodzianki ;]

Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk & Unia Tarnów
Odpowiedz cytując
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 17.08.2008, 19:23
SZYMEK_TSW napisał(a):Wyświetl post
Typowałem ponad 10 medali i licze że tak będzie, stawiam ze jakies 12 ;] duzo lepiej niz w Atenach mimo klęski "pewniaków" pływaków czy florecistek. Jutro kolejne 2/3 wpadną (Blanik, Pyrek/Rogowska, Dołega) a mamy jeszcze kajakarzy, duet Kusznierewicz/Życki, Piłkarzy Ręcznych którym bardzo kibicuje no i jakies niespodzianki ;]
Do jutrzejszego dnia dodałbym jeszcze tak nieśmiało Marka Plawgo...

Mimo ostatniej kontuzji awansował do finału i jako zdaje się aktualny vicemistrz świata nie jest bez szans na podium.
Odpowiedz cytując
kaelowiec
Banita

Od: 04.2005

Stary 17.08.2008, 20:45
Illargui napisał(a):Wyświetl post
Jeliński złoty, mimo choroby

Złoty medal czwórki podwójnej był szczególny dla Michała Jelińskiego, któremu lekarze nie dawali już szans na uprawianie sportu, ze względu na poważną cukrzycę. Na podium polski wioślarz płakał jak dziecko. Był to jeden z najbardziej poruszających momentów igrzysk.

Polacy świetnie wystartowali. Na połowie dystansu prowadzili na z sekundą przewagi, na 500m przed metą Włosi tracili do naszych wioślarzy już dwie sekundy. Pod koniec przyspieszyli Włosi i Francuzi, ale nie mieli już szans na dogonienie naszych. Z czasem 5:41,33 pewnie zdobyli złoty medal.

Z sukcesu cieszyli się oczywiście wszyscy. Olimpijskie złoto ma specjalną wymowę dla Michała Jelińskiego, który w 2003 roku dowiedział się o swojej chorobie. Na podium Jeliński wyszedł z oczami pełnymi łez. Jeszcze jakiś czas temu lekarze nie dawali mu szans na kontynuowanie kariery. Na Polaka choroba spadła całkiem niespodziewanie.

- Najpierw zauważyłem, że czasem czuję się nieswojo, często jestem zmęczony. Potem zacząłem gwałtownie chudnąć, ale jeszcze czekałem. Pojawiały się wyniki poza normą, ale lekceważyłem je. Wreszcie, kiedy właśnie walczyłem o start w Atenach, sportowy lekarz mi na to nie pozwolił [potem dał warunkową zgodę]. Kazał dokładnie się przebadać. Wtedy wyszło, że cierpię na cukrzycę, że trzustka jest już tak zniszczona, że przez całe życie będę musiał sobie wstrzykiwać insulinę - przyznał wioślarz.

Mimo tego Jeliński nie poddał się. Rocznie liczba zastrzyków, które wykonać musi to 2000 - 2004.

- Byłem oszołomiony. Nie wiedziałem, co ze mną będzie. Wioślarstwo było moim życiem i nie wyobrażałem sobie, jak to będzie bez niego. Pierwszy lekarz był zdziwiony, że w ogóle pytam, czy mogę trenować z cukrzycą. Zrobił taką dziwną minę i powiedział zniechęcająco: odradzałbym. Teraz wiem, że cukrzykiem był też mój idol Steven Redgrave, mistrz olimpijski w wioślarstwie na pięciu igrzyskach - powiedział Jeliński.

W niedzielę wioślarz pokazał, że choroba może wprawdzie jest ograniczeniem, ale nie jest przeszkodzą nie do przeskoczenia. We wspaniałym stylu zdobył z kolegami z drużyny złoto olimpijskie udowadniając tym samym, że polska czwórka podwójna, słusznie została wybrana najlepszą osadą świata.

http://www.sport.pl/sport/1,92424,55...o_choroby.html

Tylko podziwiać za charakter ...
insulina to obok hgh najsilniejszy anabolik ciekawe jak sie przpisy mają do tego , czy jak ktos ma 'papier' ma warunkową zgode ?
Odpowiedz cytując
_gilardino_
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 17.08.2008, 21:50
Klepacka jest obecnie bodaj 12. w generalce, więc średnio zachwyca. O pięcioboistkach nie wspomniałem, bo jakoś średnio w nie wierzę... Pożyjemy zobaczymy. W zapaśniczkę i szpadzistów też nikt nie wierzył... ;]
Nie 12 tylko 8 to po pierwsze a po drugie dzis zajęła 1 i 2 miejsce bo były dobre warunki dla niej jak sie utrzyma wiatr to ma wielkie szanse na medal.Zostały jeszcze 4 wyscigi i medalowy wktórym punkty sa licozne podwojnie a najgorszy wynik niebędzie liczony więc Zośka tutaj zyska bo miala wpadke w postaci 17 miejsca

Odpowiedz cytując
Gucio25
Forumowy Di Caprio

Stary 18.08.2008, 00:36
piękny polski dzień za nami.
oby to był też polski poniedziałek, też nieśmiało liczyłbym na Marka Plawgę, a Dołęga, Blanik i Pyrek chyba - jeśli zdobędą medale - będzie świetnie, w końcu te igrzyska zaczynają wyglądać bardziej kolorowo.
Odpowiedz cytując
63624
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 18.08.2008, 07:53
Nasi siatkarze zaczęli ten dzień bardzo dobrze. Coś Rosjanie nie mają do nas szczęścia...
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
Odpowiedz cytując
Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 18.08.2008, 08:10
Kapitalny mecz!!! Nie pamiętam drugiego meczu, w którym Polacy zagrali tak dobrze, , świetny prognostyk przed ćwierćfinałem. Jeśli zagrają podobnie, to tylko współczuć przeciwnikowi
Odpowiedz cytując
w0lno.
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 18.08.2008, 10:55
Ehh... że akurat dzisiaj musiałem zaspać :/ Dotychczas wszystkie mecze oglądałem, nawet ten z Egiptem, a tu masz 'kapitalny mecz' i lipa.
Czytając wypowiedzi po meczu można wywnioskować, że nasi dzisiaj bombardowali przeciwnika zagrywką, prawda to?

Wszystkie dzisiejsze pojedynki, w których mamy szanse na medal akurat muszą rozgrywać się w jednej godzinie. Szkoda...
Odpowiedz cytując
nowy_piotrek
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 18.08.2008, 11:13
w0lno. napisał(a):Wyświetl post
Ehh... że akurat dzisiaj musiałem zaspać :/ Dotychczas wszystkie mecze oglądałem, nawet ten z Egiptem, a tu masz 'kapitalny mecz' i lipa.
Czytając wypowiedzi po meczu można wywnioskować, że nasi dzisiaj bombardowali przeciwnika zagrywką, prawda to?
Rosjanie lepiej od nas serwowali, ale i tak byl to nasz najlepszy mecz jesli chodzi o zagrywke na igrzyskach. Do tego sporo nadrabialismy obrona. Kilka punktow (staje sie to juz tradycja) zdobylismy w ustawieniu z Zagumnym na zagrywce. Dobrze grali rezerwowi do tej pory - Mozdzonek i Wika.

Życie bym dał, za krakowską Wisłę...
Odpowiedz cytując
Aro1234
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 18.08.2008, 11:31
_gilardino_ napisał(a):Wyświetl post
Jedrusinski jak awansuje do 2 rundy to będzie sukces

No faktycznie... Ale ten Jędrusiński cienki! LEDWO LEDWO awansował do 2.rundy...
Myślę, że finał jest spokojnie jego zasięgu.

Fajnie w kajakach dziś poszło. Teraz trzymać kciuki za tyczkarki, Blanika i panów silnych - Dołęga 1 i Dołęga 2.
Odpowiedz cytując
St@chu
Senior Member

Stary 18.08.2008, 12:00
No faktycznie... Ale ten Jędrusiński cienki! LEDWO LEDWO awansował do 2.rundy...
Myślę, że finał jest spokojnie jego zasięgu.
Finał może i tak, ale to dla niego raczej szczyt marzeń, a wcześniej wymieniałeś go jako kandydata do medalu. Kiedyś zdaje się że to był finał olimpijski Urbaś pobiegł chyba jaki pierwszy biały poniżej 20 sekund... a mimo to i tak był pod koniec stawki... Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawie ale chyba taki wynik dał mu 8 miejsce. A Jędrusińskiemu daleko jeszcze do takiego wyniku...

No cóż...

Co do dzisiejszego dnia... To oby Mariusz Dołęga dał radę, to samo tyczy się Blanika... należy mu się taki sukces na koniec kariery, najbardziej martwie się o tyczkarki bo tam poziom bardzo się wyrównał, a nasze stoją w miejscu lub cofają się wręcz jak Rogowska. No i ciekawe jak zagrają ręczni... Zwycięstwo może być złe i porażka może być zła... Jedno może oznaczać Niemców w ćwierćfinale, a drugie Duńczyków... Ciężko wyczuć co jest dla nas lepsze... Jest jeszcze Plawgo i mimo kontuzji przed IO wierze że stać go tutaj na podium.
Ostatnio edytowane przez St@chu : 18.08.2008 o godz. 12:02.
Odpowiedz cytując
Stone Island
Banita

Od: 07.2008

Stary 18.08.2008, 12:50
Wielka szkoda tego Dołęgi !! Zal mi go serio...

Za to Rosjanowi sie udało 20-latek nieźle !!
Odpowiedz cytując
e
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 18.08.2008, 13:04
BRAWO Lesiu!!
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 18.08.2008, 13:05
Brawo Blanik!! Mamy złoto!
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
hoolifan
Banita

Od: 04.2008

Stary 18.08.2008, 13:06
Wojtek_Lok napisał(a):Wyświetl post
Brawo Blanik!! Mamy złoto!

Ogromne gratulacje !! 7 nasz medal !!

Należy mu się za te wszystkie starty, w których bardzo mało mu zawsze brakowało do złota !
Odpowiedz cytując
w0lno.
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 18.08.2008, 13:07
Bardzo się cieszę. Tak jak Jemu należy się ten medal to...
BRAWO BLANIK!!

Jeszcze tylko tyczkarki i Dołęga ;]
Poniedziałek też będzie dla nas

E: Kołecki komentuje podnoszenie ciężarów. Może to przyniesie nam szczęście ?

Jakby ktoś nie wiedział - lekkoatletyka jest transmitowana na TVP Info
Ostatnio edytowane przez w0lno. : 18.08.2008 o godz. 13:12.
Odpowiedz cytując
joshi
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 18.08.2008, 13:09
Rewelacja,
Brawa dla Blanika
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 18.08.2008, 13:10
Robert prawie...czekamy na nastepnego, tutaj bedzie medal

Gratulacje dla Blanika!!! Takie zakonczenie kariery....cudownie.

Taki jaj to ja dawno nie widzialem....szkoda :(
Ostatnio edytowane przez kreseq : 18.08.2008 o godz. 13:33.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
e
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 18.08.2008, 13:37
kuzwa mac.. szkoda.

za ile jest jakas walka Polakow o medale?
czy to dzisiaj na tyle?!
Odpowiedz cytując
hoolifan
Banita

Stary 18.08.2008, 13:38
kreseq napisał(a):Wyświetl post
Robert prawie...czekamy na nastepnego, tutaj bedzie medal

Gratulacje dla Blanika!!! Takie zakonczenie kariery....cudownie.

Taki jaj to ja dawno nie widzialem....szkoda :(
Niestety... A wilekie miał szanse

e napisał(a):Wyświetl post
kuzwa mac.. szkoda.

czy to dzisiaj na tyle?!

tyczka za chwile
pyrek i rogowska na tvp info
Ostatnio edytowane przez wolfy : 19.08.2008 o godz. 01:10.
Odpowiedz cytując
St@chu
Senior Member

Stary 18.08.2008, 13:41
e napisał(a):Wyświetl post
kuzwa mac.. szkoda.

czy to dzisiaj na tyle?!
Szansa a nawet dwie w skoku o tyczce i Marek Plawgo o 16 w biegu na 400m przez płotki
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 18.08.2008, 13:48
Fantastyczny Blanik, wielkie gratulacje!
Tylko on spośród faworytów wytrzymał nerwowo i skoczył swoje.
Piękne ukoronowanie kariery...Brawo Leszek!!!
Po raz kolejny żal bierze że prawdziwi mistrzowie tacy jak on zarabiają ułamki tego co przeciętni ligowi kopacze...

Dołęga przegrał niestety w rwaniu, psychika chyba troszkę mu siadła a poza tym idiotyczna decyzja trenerów o drugim podejściu do 228 kg, kto to wymyślił? Przecież ten ciężar nic mu nie dawał, nie trzeba być trenerem żeby to wiedzieć, wystarczy umieć liczyć... jaja totalne.
Tym większy szacunek dla Kołeckiego, który podobnie jak Dołęga zmagał się z kontuzją!

Pyrek na razie skacze bardzo dobrze, może powalczy o brąz.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
SZYMEK_TSW
Senior Member

Stary 18.08.2008, 14:06
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Dołęga przegrał niestety w rwaniu, psychika chyba troszkę mu siadła a poza tym idiotyczna decyzja trenerów o drugim podejściu do 228 kg, kto to wymyślił? Przecież ten ciężar nic mu nie dawał, nie trzeba być trenerem żeby to wiedzieć, wystarczy umieć liczyć... jaja totalne.
Szkoda szkoda bo tam było takei zamieszanie i niby Kołecki gadał ze 231, wtedy byłoby to naprawde świetne posunięcie bo ruscy musieli ostro wyżej podnośić, no ale cóz szkoda 200 i 201 w rwaniu, tam stracił srebro bo złoto dziś poza zasięgiem całkowicie.

Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk & Unia Tarnów
Odpowiedz cytując
hoolifan
Banita

Stary 18.08.2008, 14:15
co ta pyrek zrobiła?
Odpowiedz cytując
St@chu
Senior Member

Stary 18.08.2008, 14:17
Dołęga trochę mnie zawiódł, ale chyba przegrał medal nie tyle z rywalami, co z kontuzją. Szkoda, szkoda...

Co do Rogowskiej to jak najbardziej spodziewałem się, że tak to się skończy w jej wypadku. A Monika Pyrek jak zwykle na wielkich imprezach wysiadła psychicznie w kluczowym momencie. Szkoda tej dziewczyny bo za cały przekrój kariery należał jej się choć brąz na olimpiadzie.

Jeszcze Marek Plawgo... Będzie ciężko, ale ma moim zdaniem szanse, żeby coś zamieszać...
Odpowiedz cytując
miki2006
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 18.08.2008, 14:18
i co już koniec? ani Pyrek ani Rogowska ? ....
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów