The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Leniwiec
Junior Member

Od: 10.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.10.2010, 13:57
Miło mi ze głos zabrały osoby które cenie na tym forum.

Widzę ze spojrzenie na wiele spraw jest podobnych choc jedni pamiętają historie bliższą inni dalszą

Myślę ze post Marszałka powinien być kwintesencją aktualnej sytuacji na scenie politycznej....

Moim zdaniem wszystkim partiom obecnie znanym, wszystko dookoła przeszkadza w rządzeniu choc jeszcze żadna tak naprawdę po 89.roku nie zajęła się rządzeniem...

Mozna to nazwać " rotacyjnym systemem trwania przy korycie"
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 21.10.2010, 17:01
"Pamiętajmy jednak, że Polska na tle innych krajów jest w miarę dobrej kondycji i gwałtownych ruchów nie potrzebujemy. "

A to coś nowego.

" Szkoda, że PiS nie przeprowadził niektórych reform w okresie swoich rządów, bo - zdaniem wielu ekonomistów - dobra koniunktura sprzyja takim zmianom."

Być może nie pamiętasz dlatego przypomnę że PiS wykorzystał koniunkturę do obniżenia obciążeń podatkowych co zdaniem bardzo dużej części ekonomistów (także z tych "obozu rządowego") miało bardzo duży wpływ na to że udało nam się w miarę bezboleśnie przejść przez kryzys.
Dodatkowo przypomnę Ci że na ukończeniu była reforma systemu finansów publicznych (konsolidacja) przygotowywana przez Gilowską. Moim zdaniem rozwiązanie absolutnie fundamentalne dla uzdrowienia sytuacji finansowej kraju. Niestety przedterminowe wybory a po wyborach PO nawet nie zinteresowało się tym tematem.
To wszystko w niecałe dwa lata. PO rządzi już trzy i co?

"bądźmy dokładni. reforma emerytur pomostowych - pozbawiająca przywilejów tysiące osób - została przeprowadzona przez PO, a Lech Kaczyński ją zawetował. Można przypuszczać, że zawetowałby również ustawę, pozbawiającą przywilejów służby mundurowe itp...
reforma emerytur pomostowych zagraniem PR raczej nie była "

Była. Gdyby było inaczej to już w tym momencie (przypomnę że BK może podpisywać ustawy już od 10 kwietnia; ponad pół roku) mielibyśmy tę ustawę już dawnouchwaloną (przypomnę że takie sprawy jak: IPN, TVP, obsada NBP itp, załatwiano w tempie ekspresowym). A tymczasem ciągle nie ma nic. Chłopakom z PO bardziej niż o ustawę chodziło o to aby mieć kolejny argument w walce ze śp. prezydentem.

"pozdrawiam nowego kolegę"

Ja również
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 21.10.2010 o godz. 17:06.
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 21.10.2010, 17:55
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Proszę, pisałem o pewnej konkretnej mentalności i od razu mamy świetny przykład. Zwróćcie uwagę jak bardzo nie na temat jest odpowiedź, na co kładziony jest w niej nacisk. Świadoma manipulacja, czy po prostu braki intelektualne nadrabiane klepaniem wyuczonych formułek?
Nie jestem zwolennikiem Platformy, jeśli o to chodzi. Zdaje sobie sprawę z tego, że mało dobrego czynią, że poparcie im nie spada dzięki różnym zabiegom manipulacyjnym. Ich grzechów nie mam zamiaru wyliczać. Tylko odnoszę wrażenie, że po 10 kwietnia przyjęło się, że PiS jest wiecznie pokrzywdzoną partią, że prezydent zginął w zamachu dokonanym przez Tuska i Komorowskiego przy udziale Putina i Rosji, że morderca z Łodzi był wynajęty przez rządzącą partię. Rozumiem, że Kaczyński stracił brata, bratową i wielu przyjaciół. Rozumiem, że miał prawo załamać się nerwowo. Tylko właśnie on - prezes PiS-u w dużym stopniu doprowadził do eskalacji konfliktu. Skoro Kaczyński twierdził w kampanii, że czas zakończyć wojnę domową w Polsce, to dlaczego po porażce ją od razu rozpoczął na nowo - np.: bzdurną walką o krzyż? PiS zamiast konstruktywnie krytykować Platformę w sprawie służby zdrowia, rosnącego długu publicznego, woli podburzać ludzi do wyjścia na ulice.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 21.10.2010, 18:19
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Gdy PiS wygrał wybory to Tusk mało się nie porobił, te wiece, manifestacje,podważanie wyboru Lecha Kaczyńskiego,ogólnie żenująca sytuacja.
Czyli swoim zachowaniem Jarosław Kaczyński ewidentnie podpisuje się teraz pod zachowaniem Donalda Tuska i równa w jego stronę, ba - nawet go przewyższa.
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 21.10.2010, 18:34
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Była. Gdyby było inaczej to już w tym momencie (przypomnę że BK może podpisywać ustawy już od 10 kwietnia; ponad pół roku) mielibyśmy tę ustawę już dawnouchwaloną (przypomnę że takie sprawy jak: IPN, TVP, obsada NBP itp, załatwiano w tempie ekspresowym). A tymczasem ciągle nie ma nic. Chłopakom z PO bardziej niż o ustawę chodziło o to aby mieć kolejny argument w walce ze śp. prezydentem.
pragnę ci przypomnieć, że weto prezydenta zostało odrzucone głosami PO, PSL i SLD. PiS był przeciw. Nie bardzo widzę tutaj zagranie PR ze strony Platformy. Wręcz przeciwnie.

"Pamiętajmy jednak, że Polska na tle innych krajów jest w miarę dobrej kondycji i gwałtownych ruchów nie potrzebujemy. "

A to coś nowego.
na skraju bankructwa chyba nie jesteśmy. W dalszej części wypowiedzi zaznaczyłem, że zmiany są konieczne w ciągu najbliższego roku, dwóch.

Dodatkowo przypomnę Ci że na ukończeniu była reforma systemu finansów publicznych (konsolidacja) przygotowywana przez Gilowską. Moim zdaniem rozwiązanie absolutnie fundamentalne dla uzdrowienia sytuacji finansowej kraju.
nie doszło do skutku, więc nie ma o czym gadać.

Być może nie pamiętasz dlatego przypomnę że PiS wykorzystał koniunkturę do obniżenia obciążeń podatkowych co zdaniem bardzo dużej części ekonomistów (także z tych "obozu rządowego") miało bardzo duży wpływ na to że udało nam się w miarę bezboleśnie przejść przez kryzys.
oczywiście, że pamiętam. W końcu PO również była "za".

Chodziło mi jednak o mało popularne decyzje, tzn. reformę przywilejow emerytalnych, czy też o podniesienie wieku emerytalnego.

pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 21.10.2010 o godz. 20:57.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 21.10.2010, 19:54
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
Nie jestem zwolennikiem Platformy, jeśli o to chodzi. Zdaje sobie sprawę z tego, że mało dobrego czynią, że poparcie im nie spada dzięki różnym zabiegom manipulacyjnym. Ich grzechów nie mam zamiaru wyliczać. Tylko odnoszę wrażenie, że po 10 kwietnia przyjęło się, że PiS jest wiecznie pokrzywdzoną partią, że prezydent zginął w zamachu dokonanym przez Tuska i Komorowskiego przy udziale Putina i Rosji, że morderca z Łodzi był wynajęty przez rządzącą partię. Rozumiem, że Kaczyński stracił brata, bratową i wielu przyjaciół. Rozumiem, że miał prawo załamać się nerwowo. Tylko właśnie on - prezes PiS-u w dużym stopniu doprowadził do eskalacji konfliktu. Skoro Kaczyński twierdził w kampanii, że czas zakończyć wojnę domową w Polsce, to dlaczego po porażce ją od razu rozpoczął na nowo - np.: bzdurną walką o krzyż? PiS zamiast konstruktywnie krytykować Platformę w sprawie służby zdrowia, rosnącego długu publicznego, woli podburzać ludzi do wyjścia na ulice.
PiS nie rządzi. Czego można wymagać od partii opozycyjnej? Wg. 1q2 to oni są winni kompletnemu olewactwu Platformy ("On pisał po mnie i oczywiście że ma racje ale to wina Donaldu Tusku że opozycja w postaci PiS-u ma w dupie wszystko a liczy się tylko dowiedzenie że Tusk ma krew na rękach?" ). Można i tak, ale PiS nie ma władzy wykonawczej - spoczywa ona w rękach PO i Komorowskiego. Pamiętam te jazdy z Lechem Kaczyńskim, ale co się zmieniło zaprzysiężeniu nowej głowy państwa?

Realnie można wymagać tylko od PO. Po coś chyba mają tę władzę?

A co do krzyża pod Pałacem i innych podobnych akcji - to są pierdoły. Tak jak napisał Ziemkiewicz - co szkodziło PO w poczekaniu aż przyjdą przymrozki? To nie jest żadne usprawiedliwienie dla rządzących, że PiS jest beznadziejną opozycją ( bo jest ).

Incognito2192 napisał(a):Wyświetl post
Czyli swoim zachowaniem Jarosław Kaczyński ewidentnie podpisuje się teraz pod zachowaniem Donalda Tuska i równa w jego stronę, ba - nawet go przewyższa.
Jest liderem partii opozycyjnej. Niczym więcej, niczym mniej.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 21.10.2010 o godz. 20:04.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 21.10.2010, 23:11
1q2
I co tutaj z Tobą zrobić, mam wrażenie, że nasza polemika to taki dalszy ciąg "bicia piany" i wzajemnego nakręcania się w myśl zasady wypowiedzianej przez znanego Ci zapewne klasyka "ja do Ciebie święte słowa a Ty do mnie moja krowa"

1q2 napisał(a):
[...]A ja Tuska jestem w stanie po ludzku zrozumieć a Kaczyński to dla mnie szuja pierwszej klasy i skrajny szkodnik[...]

Dobrze że tylko trochę[...]
Więc właśnie po zdaniu z cytatu powyżej (co prawda nie do mnie skierowanym) zastanawiam się czy w ogóle jesteśmy w stanie dojść do jakiegokolwiek porozumienia czy też nasze wypowiedzi będą się toczyć podług przytoczonego przeze mnie wcześniej powiedzenia.

1q2 napisał(a):
[...]Nie baw się w wolfyego.To nie ja porównuje tylko ludzie tak porównują.To nie jest przypadek że obaj są na szczycie nieufności - pewnie po części nienawiści[...]
Z tymi badaniami i powoływaniami się nań jest jak z sondażami przedwyborczymi ich główną wadą jest to, że zazwyczaj różnią się diametralnie od wyników wyborczych. Dla osób popierających PO czy SLD, Kaczyński jest "diabłem wcielonym", tak jak dla osób popierających PiS tym "szatanem" jest Donald Tusk, z racji tego, że elektoratu PiS jest mniej niż w/w dwóch formacji tak a nie inaczej wyglądają wyniki tych badań.

1q2 napisał(a):
[...]Różnica między Palikotem a Jarkiem jest olbrzymia.Największa jest taka że Palikot to błazen, człowiek nie pełniący żaden znaczącej funkcji w kraju, w zasadzie nie pełniący żadnej funkcji.PP - niszowa komisja a partia to nie kraj.
Jarek to jeden z 2 głównych rozdających karty w ostatnich latach.Były szef rządu czyli osoba zdecydowanie nr 1 w kraju[...]
Doprawdy zaskakujesz mnie, próbujesz w tej chwili bagatelizować funkcje jakie w PO pełnił paliknot Był wiceprzewodniczącym największego w polskim Sejmie Klubu Parlamentarnym, jeśli rządząca partia powierza tak wysokie stanowisko błaznowi, to świadczy jedynie źle o tej partii.
A tak całkiem poważnie, był i jest bardzo wygodnym dla Tuska parawanem, za którym mógł się skryć i grać rolę "męża stanu" podczas gdy ten atakował i spotwarzał ówczesnego Prezydenta. I świadczy o tym niezaprzeczalny fakt, że po kilku co najmniej skandalicznych i bezpodstawnych atakach lubelskiego durnia wobec Lecha Kaczyńskiego nie spotkały go w partii jakiekolwiek konsekwencje, wręcz przeciwnie był nobilitowany za "walkę z kaczyzmem". I o tym chciałbym abyś nie zapominał.

Co do Jarka. owszem jest przywódcą partii i owszem nie podoba mi się w tej chwili Jego retoryka, jednak nie sposób w wielu kwestiach nie przyznawać mu racji, konkluzje zazwyczaj są trafne razi forma w jakiej prezentuje swoje stanowisko.

1q2 napisał(a):
[...]Czy Ty na prawdę ten filmik oglądałeś?Widziałeś kto zadawał pytanie , jakie było pytanie?W jakim to programie było puszczane?[...]
Tak widziałem Mongoła (czy skąd On tam jest) zadającego to pytanie i widziałem odpowiedź, jak również czytałem wpis paliknota o spotkaniu "Jarosława z siłami ostateczności" i zastanawiam się czy w taki sam sposób lekce byś sobie ważył tego typu wypowiedzi i reakcje nań partyjnej góry, gdyby treści te wypowiadał Jacek Kurski bądź Joachim Brudziński

1q2 napisał(a):
[...]Czy uważasz że Palikot mówiąc 'jebać pzpn' miał zamiar im najebać?Albo zachęcał do fizycznej eliminacji tych ludzi(gdzie to akurat nie było u Majewskiego czy kogo tam a w tvn24)?
Bez jaj, dla mnie to było słabe i choć lubie skrajne poczucie humoru,to akurat było zupełnie nie na miejscu ale co to ma w ogóle do rzeczy
Na prawdę będziesz jechał tym co Pisowcy dziś,czyli że mówił o fizycznej eliminacji?[...]
ja nie wiem czym "jadą Pisowcy" w swoich wypowiedziach, wiem natomiast jak chwytliwe były te hasełka (i brak na nie reakcji ze strony partyjnej góry) dla "młodych, wykształconych z wielkich miast" przychodzących pod Krzyż na Krakowskim Przedmieściu i traktujących modlące się tam starsze osoby jak śmieci.

1q2 napisał(a):
[...]Reszta Twojego postu to są fakty tyle że to się można tak przerzucać.Ty securitate, ja zomo, Ty cośtam ja cośtam - To też nie chodzi by sztucznie dojść do porozumienia.Ty masz swoje zdanie kto bardziej, ja swoje -zresztą to nie ma żadnego znaczenia bo to nie było tak że ktoś był owcą a ktoś wilkiem[...]
Niestety nie można tych wypowiedzi traktować równomiernie. Owszem zgadzam się, że Kaczyński doprowadzał (i doprowadza) do zaognienia sytuacji natomiast jednak nigdy nie próbował sugerować fizycznej eliminacji drugiej strony sporu, gdzie ze strony czołowych polityków PO (nie tylko paliknota) było to nagminne.

1q2 napisał(a):
[...]A co do zapętlenia - to nie tak.Nie zdążyłem odpisać.Matematycznie sądziłem że atak pójdzie w drugą stronę bo jednak zdecydowanie więcej oskarżeń o te skrajne rzeczy, padały z ust zwolenników Pisu czy tam przeciwników PO, co o tyle nie było dziwne że Tu154 spadł 10go a nie 7go.
Stało się odwrotnie ale to nie zmienia faktu że się stało
Rewolucja nam nie grozi ale co będzie dalej tego nie wiem, szczególnie że Jarek już pokazał że nie interesuje go żadne uspokojenie sytuacji[...]
Obie strony odgrywają konsekwentnie dalej swoje rolki w zaszczuwaniu społeczeństwa, włącznie z dzisiejszymi przeprosinami imć Prezydenta za posłów Kurskiego i Macierewicza, zignorowaniem zaproszenia Prezydenta ze strony Jarosława etc.

1q2 napisał(a):
[...]Kończąc temat -zrzeknięcie się śledztwa, skandaliczne śledztwo.Stary byk z Ciebie - myślisz że oni by je by nam dali jak byśmy machnęli szabelką?[...]
Mnie nie interesuje reakcja Rosji. Jestem Polakiem, obywatelem tego Państwa i życzył bym sobie, aby to Państwo chroniło mnie i moje interesy, a nie oglądało się na reakcję państwa ościennego. Zginęła głowa polskiego państwa i wielu znaczących polskich Obywateli i parlamentarzystów i "psim obowiązkiem" Premiera Tuska było żądanie powołania międzynarodowej komisji do wyjaśnienia tej katastrofy i sądzę, że Rosjanie obawiając się międzynarodowej reakcji zgodziliby się na to. Zresztą, jak podają media padła nawet ze strony rosyjskiej (konkretnie Prezydenta Miedwiediewa) propozycja aby powołać wspólną komisję. Oddanie tego śledztwa w ręce rosyjskiego MAKu było działaniem wbrew interesowi polskiego państwa, mało tego biorąc pod uwagę fakt, iż to MAK dopuszczał TU-154 do eksploatacji po remoncie, było działaniem wbrew zdrowemu rozsądkowi, bowiem trudno sądzić aby ta instytucja mogła być w tej sprawie uważana za bezstronną.

1q2 napisał(a):
[...]Ja jestem rusofobem, interesuje się tym krajem wnikliwie i wiem dobrze że nie było by takiej opcji żebyśmy mieli szanse wziąć to w swoje ręce, przez co rozumiem wjechanie tam naszej ekipy i badanie tego samodzielnie bądź w odwrotnej sytuacji niż jest czyli my rządzimy a oni się temu przyglądają.Wierzysz w toPrzecież to jest jakiś absurd który doprowadził by do tego że nie mielibyśmy dostępu do niczego i doprowadził by do zimnej wojny z Rosją.[...]
Ja nie jestem rusofobem (przynajmniej taką mam nadzieję), aczkolwiek nie mam za grosz zaufania do państwa, w którym niezależnych dziennikarzy traktuje się jak Annę Politkowską.
Być może kwestia samodzielnego śledztwa polskiego byłaby dla Rosji nie do przyjęcia (choć jak napisałem powyżej, w mediach pojawia się kwestia propozycji Miedwiediewa), dlatego mówię o niezależnej międzynarodowej komisji. Wydarzyła się katastrofa bez precedensu w dziejach świata i takie też powinny zostać podjęte działania. Tusk wymiękł w tej sytuacji.

1q2 napisał(a):
Przecież to jest oczywiste, co też oczywistym jest to że o żadnym 'pojednaniu' z Rosją nie może być mowy.
Tyle że albo chcemy współpracować co pozwoli(ło) nam określić co tam się stało, albo szczerzymy kły i pogrążamy się w wewnętrznych napierdalankach, gdzie nie jesteśmy w stanie niczego się dowiedzieć*

*to oczywiście nie do tych co uważają że ruskie nas ubili

pozdr.
Tyle, że w tej chwili , w takiej sytuacji w jakiej rząd Premiera Tuska się postawił nie jesteśmy dla Rosjan równorzędnym partnerem, czy to w kwestiach śledztwa smoleńskiego, Katynia czy też sprawach biznesowych. Jesteśmy petentami których traktuje się jak interesantów, a nie jak obywateli suwerennego niepodległego państwa. I od widzimisię jasnie wielmożnego imć Putina zależy podejście do wzajemnych relacji, do tego czy w ciągu 3 dni zrobi się coś, co przez wcześniejsze pół roku możliwe nie było. Czy tak powinno to wyglądać Czy na to powinien godzić się Rząd RP
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 21.10.2010, 23:36
"pragnę ci przypomnieć, że weto prezydenta zostało odrzucone głosami PO, PSL i SLD. PiS był przeciw. Nie bardzo widzę tutaj zagranie PR ze strony Platformy. Wręcz przeciwnie."

Jeśli mieli większość do odrzucenia weta to dlaczego nie kontynuowali tematu? Jeśli Ty nie widzisz tu PR no to chyba mogę tylko zaproponować mały kursik w tym temacie.

"na skraju bankructwa chyba nie jesteśmy. W dalszej części wypowiedzi zaznaczyłem, że zmiany są konieczne w ciągu najbliższego roku, dwóch."

To co musi się stać abyśmy Twoim zdaniem stanęli na skraju bankructwa. Co prawda taki Rybiński czy Balcerowicz nie są z mojej bajki ale oni również uważają że bariery zostały już dawno przekroczone (w zależności od metodologi liczenia deficyt finansów publicznych to 100-150 mld PLN). Bez reakcji za dwa lat to my będziemy mieć tu Grecję

"nie doszło do skutku, więc nie ma o czym gadać."

A to ciekawe podejście. Dlaczego Twoim zdaniem PO nie podjęła tematu?

"oczywiście, że pamiętam. W końcu PO również była "za". "

Bardzo ciekawa uwaga. Ciekawe dlaczego w chwili obecnej PO o tym nie pamięta i zarzuca (podobnie zresztą jak Ty) że" PiS nie wykorzystał koniunktury i zrobił nic dla reformy finansów". Hipokryzja?

"Chodziło mi jednak o mało popularne decyzje, tzn. reformę przywilejow emerytalnych, czy też o podniesienie wieku emerytalnego."

Jeśli uważasz że konsolidacja finansów publicznych to popularna decyzja to wybacz ale chyba zupełnie nie znasz tematu. Ilość lobbies która byłaby trafiona taką decyzją jest ogromna. I to jest chyba podstwowy powód dla którego PO wystraszyła się tematu.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 21.10.2010 o godz. 23:40.
Siwy_89
Senior Member

Stary 22.10.2010, 01:54

Jeśli mieli większość do odrzucenia weta to dlaczego nie kontynuowali tematu? Jeśli Ty nie widzisz tu PR no to chyba mogę tylko zaproponować mały kursik w tym temacie.
Napisałeś: " Gdyby było inaczej to już w tym momencie (przypomnę że BK może podpisywać ustawy już od 10 kwietnia; ponad pół roku) mielibyśmy tę ustawę już dawnouchwaloną"

i chyba się trochę minąłeś z prawdą ;-)

Co prawda taki Rybiński czy Balcerowicz nie są z mojej bajki ale oni również uważają że bariery zostały już dawno przekroczone (w zależności od metodologi liczenia deficyt finansów publicznych to 100-150 mld PLN). Bez reakcji za dwa lat to my będziemy mieć tu Grecję
Też mogę powołać się na wielu ekonomistów, którzy mają całkowicie odmienne zdanie niż pan Rybiński, czy Balcerowicz.

Jeśli uważasz że konsolidacja finansów publicznych to popularna decyzja to wybacz ale chyba zupełnie nie znasz tematu. Ilość lobbies która byłaby trafiona taką decyzją jest ogromna.
Moim zdaniem niie ma sensu dyskutować o czymś, co nie doszło do skutku. Palikot też miał dobre intencje przy pracach swojej komisji.

Bardzo ciekawa uwaga. Ciekawe dlaczego w chwili obecnej PO o tym nie pamięta i zarzuca (podobnie zresztą jak Ty) że" PiS nie wykorzystał koniunktury i zrobił nic dla reformy finansów". Hipokryzja?
Samo obniżenie składki rentowej i nowe progi podatkowe, to trochę mało. Pamiętaj, że PO również poparła te projekty. PiS, w przypadku emerytur pomostowych, wolał zagrać pod publiczkę i potrzebnej reformy nie poparł. Tutaj widzę drobną różnicę pomiędzy tymi partiami.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 22.10.2010 o godz. 02:03.
SkMk
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 22.10.2010, 06:51
Rysiek? Oddali laptopa?
W życiu ważne są tylko chwile...
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 22.10.2010, 09:44
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
Drugie podkreślone przeze mnie zdanie jest typowym zabiegiem manipulacyjnym.
Kaczyński nie zarzuca Partii Miłości czy konkretnie Tuskowi odpowiedzialności karnej, nie zarzuca, że w sposób bezpośredni są winnymi śmierci tych ludzi. Kaczyński mówiąc o odpowiedzialności - mówi o odpowiedzialności moralnej i politycznej. O odpowiedzialności za słowa i działania Partii Miłości oraz wspierających ją "dziennikarzy" - w świetle Smoleńska - opiszę to hasłami: "Wojna o samolot", "Która wizyta w Katyniu ważniejsza 7 czy 10 kwietnia", "Wyjazd Prezydenta do Katynia organizował Prezydent", "Lot był cywilny", "Wizyta Prezydenta - to wizyta prywatna". W odniesieniu do Łodzi - ograniczę się do tekstów z ostatnich 3-4 miesięcy: :Zabić i wypatroszyć Kaczyńskiego", "PiS - NSDAP", "Marsze z pochodniami - marsze nazistów", "Obrońcy krzyża - anarchiści i przeciwnicy demokracji", "PiS = KPP"(sic na coś takiego mógł wpaść tylko tak "wybitnie ograniczony" Adam Michnik.
Incognito2192 napisał(a):Wyświetl post
Moim zdaniem ani działania Tuska i PO w 2006 roku, ani działania Kaczyńskiego i PiS w 2010 roku nie są działaniami sprzecznymi z zasadami demokracji - no, może za wyjątkiem podważania legalności wyborów.
Tylko problemy są dwa:
1) działania Tuska były powszechnie akceptowane, takie same działania Kaczyńskiego - to zagrożenie dla demokracji - czyżby podwójna moralność Incognito?
2) Kaczyński określił sens swoich słów odnośnie podważenia wyboru Komorowskiego - stwierdził, że gdyby Komorowski w trakcie kampanii wyborczej powiedział o przeniesieniu krzyża z Krakowskiego - to być może część jego wyborców (tych dla których ważny był jego katolicyzm z którym się obnosił w Kampanii) mogłaby zagłosować inaczej (na Kaczyńskiego albo wcale). Być może nie zmieniłoby to ostatecznego wyniku wyborów, ale tylko być może.
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
nie doszło do skutku, więc nie ma o czym gadać.
Właśnie, że jest o czym gadać - pojawiła się realna propozycja reformy finansów publicznych, PO projektu nie podjęła, a sama niczego przez 3 lata (!!!) nie przedstawiła. Dlatego PiS ma o czym gadać, ale żałuję, że tego nie robi. Wszak liberałowie PiS mogliby się w tym temacie wykazać.
Pozdrawiam
PS
Też mogę powołać się na wielu ekonomistów, którzy mają całkowicie odmienne zdanie niż pan Rybiński, czy Balcerowicz.
Kogo ? Oprócz Jeana Vincenta R. ? Oczywiście kogoś kto nie jest powiązany z PO - tak jak Balcerowicz nie jest związany z PIS ?
Moim zdaniem nie ma sensu dyskutować o czymś, co nie doszło do skutku. Palikot też miał dobre intencje przy pracach swojej komisji.
Jakie intencje ? Dobrymi intencjami to podobno piekło jest wybrukowane. Czy różnica pomiędzy projektem a intencją istnieje czy nie ?

Samo obniżenie składki rentowej i nowe progi podatkowe, to trochę mało. Pamiętaj, że PO również poparła te projekty. PiS, w przypadku emerytur pomostowych, wolał zagrać pod publiczkę i potrzebnej reformy nie poparł. Tutaj widzę drobną różnicę pomiędzy tymi partiami.
Ostatnie jakie wyczytałem słowa ministra finansów - Rostowskiego - to stwierdzenie, że kryzys finansów jaki mamy spowodowało obniżenie składek ZUS przez PiS. Czyli PO popełniła błąd? A może to Jean Vincent błądzi ? Trochę mało - to może należy zrobić więcej - PiS w 2 lata zrobił mało - ile zrobiła PO w 3 lat rządów w tej kwestii ? Wydaje się, że nic.... Podobnie jak z reformą finansów publicznych - vide odejście z rządu prof. Gomułki już na wiosnę 2008 roku.
Ostatnio edytowane przez funkykoval : 22.10.2010 o godz. 09:56.
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 22.10.2010, 09:53
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
2) Kaczyński określił sens swoich słów odnośnie podważenia wyboru Komorowskiego - stwierdził, że gdyby Komorowski w trakcie kampanii wyborczej powiedział o przeniesieniu krzyża z Krakowskiego - to być może część jego wyborców (tych dla których ważny był jego katolicyzm z którym się obnosił w Kampanii) mogłaby zagłosować inaczej (na Kaczyńskiego albo wcale). Być może nie zmieniłoby to ostatecznego wyniku wyborów, ale tylko być może.
Rozwalił mnie ten fragment. Czy ktoś jeszcze naprawdę wierzy, że te spędy przed pałacem prezydenckim miały coś wspólnego z religią, albo wiarą? Przestańcie w takie rzeczy wierzyć.
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Stary 22.10.2010, 09:58
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Rozwalił mnie ten fragment. Czy ktoś jeszcze naprawdę wierzy, że te spędy przed pałacem prezydenckim miały coś wspólnego z religią, albo wiarą? Przestańcie w takie rzeczy wierzyć.
No oczywiście - jak ktoś modli się pod krzyżem - to pewnie planuje zabójstwo Komorowskiego ? Genialne.
Kaczyński stwierdził, że nie podważał faktu wygranej Komorowskiego, tylko to, że działania Prezia -elekta wobec rzeczonego krzyża miały się nijak do jego deklaracji w trakcie kampanii....
Siwy_89
Senior Member

Stary 22.10.2010, 11:53

PiS w 2 lata zrobił mało - ile zrobiła PO w 3 lat rządów w tej kwestii ? Wydaje się, że nic....
Zwolennicy PiS ciąglę gadają tylko "nic, nic, nic", a nikt nie zauważa, że reforma emerytur pomostowych jest jedną z ważniejszych ustaw ostatnich lat.

W samym 2010 roku przynosi ona prawie 2 mld zł oszczędności. Przypominam - PiS był przeciw.

PiS w 2 lata zrobił mało
to co zrobił - obniżenie składki i nowe progi podatkowe - zrobił z poparciem PO.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 22.10.2010 o godz. 12:12.
emj10
Senior Member

Stary 22.10.2010, 14:02
No oczywiście - jak ktoś modli się pod krzyżem - to pewnie planuje zabójstwo Komorowskiego ? Genialne.
Napisz to jeszcze raz, po polsku i konkretnie bo nie rozumiem o co może Ci chodzić.

Podpowiedzi.
Jakie modlenie się pod krzyżem? Jakie zabójstwo Komorowskiego? W czym jestem genialny?
Ostatnio edytowane przez emj10 : 22.10.2010 o godz. 14:04.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 22.10.2010, 15:31
W wysnuwaniu abstrakcyjnych teorii. Choćby takich ze ludzie stali pod pałacem przez miesiąc dzień i noc bo tak im kazał Jarek . Czy miałeś coś innego na myśli?
Hej Nasz TS !!
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Stary 22.10.2010, 16:00
Napisz to jeszcze raz, po polsku i konkretnie bo nie rozumiem o co może Ci chodzić.
Podpowiedzi.
Jakie modlenie się pod krzyżem? Jakie zabójstwo Komorowskiego? W czym jestem genialny?
Odpowiedź na ostatnie pytanie - w niczym.
Odpowiedź na pozostałe dwa pytania:
Odpowiedź na pozostałe dwa pytania:
1) z tego co wiem to część ludzi pod pałacem prezydenckim modliła się pod umieszczonym tam krzyżem - więc nazywanie tego spędem nie mającym niczego wspólnego z wiarą bądź religią jest delikatnie rzecz ujmując przekłamaniem. Chyba, że oceniasz tych, którzy nie modlili się - to masz rację.
2) metafora czyli przenośnia Według tego co napisałeś - ludzie, którzy się tam modlili modląc się z pewnością planowali zabójstwo Komorowskiego - to przecież logiczne patrząc na informacje mediów, o tym, że to Kaczyński jest odpowiedzialny za atak na siedzibę PiS w Łodzi
pozdrawiam
emj10
Senior Member

Stary 22.10.2010, 16:05
A miałem na myśli to, że Ci ludzi co stali tam pod krzyżem byli ekstremistami z jednej z dwóch grup jakie się uwypukliły po 10 kwietnia i nie pisać mi tu o żadnych katolikach, czy osobach broniących symbolu krzyża.

Przedstawiciele tych dwóch obozów uważają, że:
- za katastrofę w Smoleńsku odpowiadają: czynniki losowe / Tusk i Rosja
- Kaczyński był dobrym prezydentem: nie / tak
- Kaczyński był mężem stanu: nie / tak
- Kaczyński był godny spocząć na Wawelu: nie / tak
- pod pałacem powinien stać pomnik: nie / tak
- Komorowski został wybrany demokratycznie: tak / nie

2) metafora czyli przenośnia Według tego co napisałeś - ludzie, którzy się tam modlili modląc się z pewnością planowali zabójstwo Komorowskiego - to przecież logiczne patrząc na informacje mediów, o tym, że to Kaczyński jest odpowiedzialny za atak na siedzibę PiS w Łodzi
pozdrawiam
To bardzo nielogiczne i nie wiem jak można formułować tak daleko idące wnioski. Nie obraź się, ale jest to szukanie na siłę tego typu zależności między sytuacją, która istniała A) Burdel na Krakowskim Przedmieściu, bo tak to pewnego razu nazwałem (żeby nie było to o obu grupkach tam się spotykających) a tą która nie miała prawa zaistnieć w tym wypadku B) zamach na Komorowskiego. Bzdura i tyle. Podobna do niektórych bzdur, które zdarza się wyrażać Jarosławowi Kaczyńskiego odpychając od siebie osoby zlokalizowane bliżej prawej strony sceny politycznej, w tym mnie.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 22.10.2010 o godz. 16:11.
P.e.c.h
Senior Member

Stary 22.10.2010, 16:17
- Komorowski został wybrany demokratycznie: tak / nie
Masz jeszcze jakieś ciekawe przemyślenia?
Drozd
Senior Member

Stary 22.10.2010, 16:34
Kandzior napisał(a):Wyświetl post
Racja. Ale najgorsze jest to, że jest Nas garstka ludzi tych, którzy naprawdę widzą co media robią z mało inteligentnym społeczeństwem i że to co podadzą im na tacy, tamci przyjmują to masowo. Dziś Polak myśli, że PiS to wstyd.., kto na PiS przecież głosuje... Taki Kaczyński mały, pewnie z 160 cm wzrostu nawet nie ma, śmiesznie wygląda i to ma być polityk? Już na PO zagłosuję bo jakoś tak lepiej się prezentują. Niestety jest tak, że wszystko co otrzymujemy, otrzymujemy od nie zbyt wdzięcznego pośrednika którym są media. A to nasze społeczeństwo nad wyraz bez opamiętania wierzy mediom, bez względu na wiarygodność danej informacji. A i jakbyśmy próbowali wytłumaczyć im, że jest troszkę inaczej to oni i tak woleliby myśleć po swojemu - toż to Polacy przecież. A i po co swoje zdanie mieć, jeśli wszyscy na około coś mówią to po mam się wyróżniać - pewnie oni mają racje.

Nie taka garstka, w 79 też wszyscy myśleli że nie komuchów jest garstka. Aż przy okazji wizyty Paieża wyszli na ulicę i otwarły im sie oczy. Myślisz ze dlaczego PZPN wlepia kary za transparenty nie związane z meczem? Jakim prawem chcą w to ingerować? Boja sie ze pojawi sie cos nie zgodnego z "linią partii".
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 22.10.2010, 16:42
P.e.c.h napisał(a):Wyświetl post
Masz jeszcze jakieś ciekawe przemyślenia?
To akurat nie jest przemyślenie bo z takim twierdzeniem spotkałem się już nie jeden raz i to nie w okienku monitora.
Kandzior
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 22.10.2010, 16:58
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Nie taka garstka, w 79 też wszyscy myśleli że nie komuchów jest garstka. Aż przy okazji wizyty Paieża wyszli na ulicę i otwarły im sie oczy. Myślisz ze dlaczego PZPN wlepia kary za transparenty nie związane z meczem? Jakim prawem chcą w to ingerować? Boja sie ze pojawi sie cos nie zgodnego z "linią partii".
Nas - miałem na myśli te osoby który cokolwiek się orientują w świecie mediów, a którym nie jest to obojętne, wręcz przeciwnie - są przeciwne takich manipulacji. I choć Nasz sprzeciw jest dość bierny, to lepszy taki niż zwyczajne podporządkowanie się temu reżimowi.
Drozd
Senior Member

Stary 22.10.2010, 17:26
A miałem na myśli to, że Ci ludzi co stali tam pod krzyżem byli ekstremistami z jednej z dwóch grup jakie się uwypukliły po 10 kwietnia i nie pisać mi tu o żadnych katolikach, czy osobach broniących symbolu krzyża.

Przedstawiciele tych dwóch obozów uważają, że:
- za katastrofę w Smoleńsku odpowiadają: czynniki losowe / Tusk i Rosja
Ekstremistami? A czym się objawiał ekstremizm obrońców? Tym że chcieli czegoś czego nie chciał gajowy. Wybacz ale to nie ekstremizm tylko obrona ideałów.

O tym że jakiś wariat zaczął strzelać w biurze PiS też nie odpowiada Tusk ze swoimi przydupasami tylko te wstrętne czynniki losowe. Nie ośmieszaj się.
Hej Nasz TS !!
Drozd
Senior Member

Stary 22.10.2010, 18:14
Kandzior napisał(a):Wyświetl post
Nas - miałem na myśli te osoby który cokolwiek się orientują w świecie mediów, a którym nie jest to obojętne, wręcz przeciwnie - są przeciwne takich manipulacji. I choć Nasz sprzeciw jest dość bierny, to lepszy taki niż zwyczajne podporządkowanie się temu reżimowi.
Rozumiem o co Ci chodzi, mam tylko nadzieje ze nie jest to garstka. Że takie wrażenie powstaje bo Nasz sprzeciw jest dość bierny, zmanipulowane tabuny krzyczą ile wlezie. Że tak jak ktoś tu zaznaczył ludzie boją się mówić prawdę. Bo to nie politycznie. Chyba sobie załatwię koszulkę. "Wspieram PiS, olewam POpagandę"
Hej Nasz TS !!
Mahazel888
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 22.10.2010, 18:31
prezydent zginął w zamachu dokonanym przez Tuska i Komorowskiego przy udziale Putina i Rosji, że morderca z Łodzi był wynajęty przez rządzącą partię
Kaczyński nie zarzuca Partii Miłości czy konkretnie Tuskowi odpowiedzialności karnej, nie zarzuca, że w sposób bezpośredni są winnymi śmierci tych ludzi. Kaczyński mówiąc o odpowiedzialności - mówi o odpowiedzialności moralnej i politycznej..
Po co ty mu to w ogóle tłumaczysz. Albo masz do czynienia z jakim gimnazjalistą, albo z prowokatorem.

Nie mogę pojąc takich ludzi, W głowie mi się to nie mieści ,że ktoś taki istnieje na tym świecie . Mało tego ma czelność stanąć pod flagą z napisem HONOR.
K...a tak trudno to zrozumieć że jest coś takiego jak odpowiedzialność?
Jak ja tłumacze imbecylom od czterech lat żeby nie wkładać łapy w tokarkę albo inna wtryskarkę ,a debil i tak ją tam wsadzi to ja bekam za to, bo jestem majstrem i biorę ODPOWIEDZIALNOŚĆ za ludzi.
Tak samo minister obrony narodowej odpowiada moralnie , za to że się mu cały naczelny sztab roz.......ił za jednym zamacham. Ja na jego miejscu strzeliłbym sobie w łepetynę po czymś takim. On nawet do dymisji się nie podał. Dalej trwa tak jakby się nic nie stało. A Tusk udaje ,że tego nie widzi.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 22.10.2010, 18:44
koniec z obrażaniem PiS-u w sieci !!
http://wiadomosci.onet.pl/raporty/na...wiadomosc.html
emj10
Senior Member

Stary 23.10.2010, 07:34
Nic tylko Trybunał Haski dla Busha i jego ekipy:
http://konflikty.wp.pl/kat,1020349,t...wiadomosc.html
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 23.10.2010, 12:20
Stany musiałyby wyrazić zgodę A tam lojalność wobec siebie za granicą jest na nieco wyższym poziomie niż w bananowej republice między Niemcami, a Rosją, gdzie żeby dowalić Kaczorowi można robić awanturę na pół Europy vide Wajda, Geremek..
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Rond
Member

Od: 01.2009

Stary 23.10.2010, 12:48
Jak wszyscy wiemy Gazeta Wyborcza popiera na każdym kroku PO (napisałbym dlaczego, ale pewnie nie wszystkim chce się to czytać, więc streszczam się ). Na początku października na jej stronie gazeta.pl zorganizowano sondę - kto zostanie prezydentem Warszawy? Wygrał Janusz Korwin Mikke, główny przeciwnik kandydatki PO - Hanny Gronkiewicz Waltz. Sondę więc skasowali i rozpoczęto głosowanie od nowa...

Chcę, żeby internauci pokazali jeszcze raz dobitnie, kogo popierają i że nie są zmanipulowani mediami. Za pierwszym razem nie było takich akcji, jednak GW gra nieczysto. Wejdźcie więc na stronę http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/9,67927,8527746.html i zagłosujcie na JKM.

Aha i jeśli możecie, to napiszcie gdzieś jeszcze o tym i zachęćcie innych do głosowania - żeby przewaga była jeszcze większa niż w poprzednim sondażu (wygrał chyba o 4%).

Widziane na innym forum. Jako, że nie lubię manipulacji, to przekazuje (no i sadze, ze Korwin-Mikke to ciekawy człowiek).
Drozd
Senior Member

Stary 23.10.2010, 15:33
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Stany musiałyby wyrazić zgodę A tam lojalność wobec siebie za granicą jest na nieco wyższym poziomie niż w bananowej republice między Niemcami, a Rosją, gdzie żeby dowalić Kaczorowi można robić awanturę na pół Europy vide Wajda, Geremek..
Nie zapomnij dodać że to autorytety w każdej dziedzinie nie zgadzać się z nimi to totalny zaścianek ). Są obiektywni postępowi i chodzi im o dobro Polski mimo że ich zdaniem Polska to stara panna bez posagu. Jednym słowem żenada.
Hej Nasz TS !!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów