The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.10.2010, 22:52
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post

PS. Droga ekspresowa, twoim zdaniem, nie ma zjazdów, zatoczek, wiaduktów itp.

może mieć zjazdy co 100 metrów ale na ekspresówce pojedziesz 110 a na autostradzie 130
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Greg91
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 15.10.2010, 22:54
Ma ktoś wystąpienie Putina na Westerpalatte z 2009roku.Wszystko jedno czy na youtubie czy w pliku(ja na w necie nie mogę znaleźć).
Może być też cała impreza, albo sam tekst w każdym razie dzięki za jakiś link.
PS. tylko z tłumaczeniem
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 15.10.2010, 23:36
"oj, wtedy to będziemy narzekać na ceny przejazdów ;-)"

I bardzo słusznie. O tym akurat nie dyskutowaliśmy ale jest faktem że system tzw: koncesjonowanych autostrad jest absolutnym skandalem i tutaj niestety ten hołubiony przez Ciebie rząd naprawdę daje ciała. To co Polaczek starał się naprawić Grabarczyk spieprzył.

"Czyli zarówno ja, jak i poseł Piechociński mamy podobne wątpliwości. Do innych autostrad wątpliwości nie ma, bo są praktycznie w całości w budowie."

Jeśli masz wątplwości to dlaczego pisałeś: "W 2012 będziemy mieli A4 gotową w całości, A2 z Warszawy do granicy z Niemcami. W A1 braknie jedynie odcinka z Katowic do Częstochowy" . Emjot napisał:"Żmijan z Piechocińskim mówili też o autostradach. Wspomnieli o tym, że odcinek Stryków-Pyrzowice jest pod dużym znakiem zapytania jeśli chodzi o Euro." Z czego wynika że wątplwiwości co do terminu realizacji dotyczą nie tylko odcinka Częstochowa-Katowice ale całego fragmetu od Strykowa do Katowic (czyli równiez fragmentu Stryków-Częstochowa).
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 15.10.2010 o godz. 23:51.
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 16.10.2010, 01:35
wislak68 napisał(a):Wyświetl post

Jeśli masz wątplwości to dlaczego pisałeś: "W 2012 będziemy mieli A4 gotową w całości, A2 z Warszawy do granicy z Niemcami. W A1 braknie jedynie odcinka z Katowic do Częstochowy" . Emjot napisał:"Żmijan z Piechocińskim mówili też o autostradach. Wspomnieli o tym, że odcinek Stryków-Pyrzowice jest pod dużym znakiem zapytania jeśli chodzi o Euro." Z czego wynika że wątplwiwości co do terminu realizacji dotyczą nie tylko odcinka Częstochowa-Katowice ale całego fragmetu od Strykowa do Katowic (czyli równiez fragmentu Stryków-Częstochowa).
o odcinku Katowice-Częstochowa mówiono już dawno, że zostanie ukończony najprawdopodobniej pod koniec 2013 roku. Odcinek Częstochowa-Stryków w 2012 roku (2012 rok nie kończy się w czerwcu) ma szansę powstać. Zobaczymy ;-)

dla ciekawostki wypowiedź pana posła Antoniego Mężydło z PiS z roku 2006.

Mężydło: - "Do 2010 r. zgodnie z programem PiS ma być wybudowana cała autostrada A1." Sam Polaczek przechwalał się, że A1 zostanie oddana kilka lat wcześniej, niż planowało SLD. Skoro taki mieli harmonogram, to dziwne, że oddając władzę pod koniec 2007 roku nie ruszyli z budową żadnego odcinka ;-) Ba, nawet przetargu nie ogłosili.

"oj, wtedy to będziemy narzekać na ceny przejazdów ;-)"

I bardzo słusznie. O tym akurat nie dyskutowaliśmy ale jest faktem że system tzw: koncesjonowanych autostrad jest absolutnym skandalem i tutaj niestety ten hołubiony przez Ciebie rząd naprawdę daje ciała. To co Polaczek starał się naprawić Grabarczyk spieprzył.
Starał się, ale jakoś nie wyszło...

Kocur napisał(a):Wyświetl post
może mieć zjazdy co 100 metrów ale na ekspresówce pojedziesz 110 a na autostradzie 130

wiem ;-)

jednak dla kolegi arapaho droga ekspresowa nie ma zjazdów.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 16.10.2010 o godz. 02:13.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 16.10.2010, 14:00
http://wiadomosci.onet.pl/media/rem-...wiadomosc.html

to jest bardzo ciekawe. W sumie super ciekawe, ponieważ mogę przyrzec, że w dniu katastrofy słyszałem dokładnie to samo z ust dziennikarki programu TVP 3.

Coś tu nie halo - ktoś tu próbuje zrobić w durnia 40 mln ludzi
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 16.10.2010, 14:22
sambo napisał(a):Wyświetl post

No raczej.Co więcej mogę przyrzec że w TVP pogoda puszczali filmik nakręcony telefonem tuż przed śmiercią innego rannego.Kończył się słowami 'job twoju mać' i strzałem w czaszkę....a tych telefonów było więcej, słyszałem że jeden nawet do Ciebie zadzwonił ,prawda to?
94 - Allah Akbar!!
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 16.10.2010, 16:10
sambo napisał(a):Wyświetl post
http://wiadomosci.onet.pl/media/rem-...wiadomosc.html

to jest bardzo ciekawe. W sumie super ciekawe, ponieważ mogę przyrzec, że w dniu katastrofy słyszałem dokładnie to samo z ust dziennikarki programu TVP 3.

dokładnie, była wiadomośc że 3 osoby przeżyły ale po jakimś czasie podali że wszyscy nie żyją niestety.http://news.money.pl/artykul/nieofic...,0,607933.html

Pewnie za jakiś czas Discovery nakręci o tym film i wtedy dowiemy sie jak było naprawde
wislak68
Senior Member

Stary 16.10.2010, 16:11
"o odcinku Katowice-Częstochowa mówiono już dawno, że zostanie ukończony najprawdopodobniej pod koniec 2013 roku. Odcinek Częstochowa-Stryków w 2012 roku (2012 rok nie kończy się w czerwcu) ma szansę powstać. Zobaczymy ;-) "

Jak rozumiem koalicjant nie bardzo w to wierzy. Ja też. Zobaczymy.

"dla ciekawostki wypowiedź pana posła Antoniego Mężydło z PiS z roku 2006."

I pewnie dlatego poseł Mężydło jest już w PO.

"Mężydło: - "Do 2010 r. zgodnie z programem PiS ma być wybudowana cała autostrada A1." Sam Polaczek przechwalał się, że A1 zostanie oddana kilka lat wcześniej, niż planowało SLD. Skoro taki mieli harmonogram, to dziwne, że oddając władzę pod koniec 2007 roku nie ruszyli z budową żadnego odcinka ;-) Ba, nawet przetargu nie ogłosili.

Starał się, ale jakoś nie wyszło..."

Ten argument jest demagogiczny w sposób wręcz nieprzyjemny. Jak mieli zbudować autostradę czy zmieniać warunki złodzieskich umów jeśli przestali rzadzić parę meisięcy potem. Przypomnę Ci że opóźnienie w budowie A1 wynikło właśnie z pomysłu PO aby wybudować autostradę w systemie koncesyjnym (czemu Polaczek był zdecydowanie przeciwny, bardzo zresztą słusznie). Przetarg zajął dwa lata po czym okazało się że jesteśmy w punkcie wyjścia. Ale dwa lata poszło się j...
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 16.10.2010, 16:38
1q2 napisał(a):Wyświetl post
No raczej.Co więcej mogę przyrzec że w TVP pogoda puszczali filmik nakręcony telefonem tuż przed śmiercią innego rannego.Kończył się słowami 'job twoju mać' i strzałem w czaszkę....a tych telefonów było więcej, słyszałem że jeden nawet do Ciebie zadzwonił ,prawda to?
Ciekaw jestem 1q2 czy informacja, którą podawało w sobotę 10 kwietnia TVN24, tuż przed moim wyjściem mszę na Wawelu, iż rzekomo "3 osoby są ranne" też mi się przyśniła

Co nie zmienia faktu, że dziennikarz piszący coś takiego powinien mieć przede wszystkim przed napisaniem takiego tekstu jakiekolwiek dowody typu nagrania, świadków etc.
Siwy_89
Senior Member

Stary 16.10.2010, 16:43

I pewnie dlatego poseł Mężydło jest już w PO.
wtedy był w PiS. Wytłumaczysz mi, czemu Mężydło, Polaczek i inni zapewniali, że A1 będzie gotowa w 2010, a pod koniec 2007 nie ruszyli nawet z żadnym przetargiem?;-)

Przypomnę Ci że opóźnienie w budowie A1 wynikło właśnie z pomysłu PO aby wybudować autostradę w systemie koncesyjnym (czemu Polaczek był zdecydowanie przeciwny, bardzo zresztą słusznie). Przetarg zajął dwa lata po czym okazało się że jesteśmy w punkcie wyjścia. Ale dwa lata poszło się j...
Opóźnienie wynikało z tego, że Polaczek wpadł na pomysł, by to państwo zbudowało odcinek do Torunia, mimo że wykonawca był już znany. Zresztą proces z Gdańsk Transport Company - w sprawie bezpodstawnego zerwania umowy - Polaczek oczywiście przegrał.

Jak mieli zbudować autostradę czy zmieniać warunki złodzieskich umów jeśli przestali rzadzić parę meisięcy potem.
rządzili dwa lata, a nie parę miesięcy.

PS. budowa autostrady przez państwo wcale nie oznacza bezpłatnego przejazdu. Przykład: przygotowania do uczynienia płatnym odcinkiem trasy Katowice-Wrocław. Zapoczątkowane przez... Polaczka ;-)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 16.10.2010 o godz. 17:02.
wislak68
Senior Member

Stary 16.10.2010, 17:02
"wtedy był w PiS. Wytłumaczysz mi, czemu Mężydło, Polaczek i inni zapewniali, że A1 będzie gotowa w 2010, a pod koniec 2007 nie ruszyli nawet z żadnym przetargiem?;-)"

A teraz jest w PO. Widać ma naturę kłamcy(Męzydło) . Odpowiedź znajdziesz we wcześniejszych postach. PiS rządził niecałe dwa lata. Jeśli weźmiesz pod uwagę okres formowania rządu i kampanię wyborczą wyjdzie Ci coś tak koło 1,5 roku. Przygotowanie dokumentacji technicznej (razem z wykupem gruntu) to jak ustaliliśmy wcześniej około 2-3 lat. Przetarg początkiem 2008 i trzy/dwa i pół roku na realizację. Gdyby wynik wyborów w 2007 był inny myśle że do końca 2010 wybudowanie A1 (poza systemem koncesyjnym, czyli tak jak chciał Polaczek) było realne.

"Opóźnienie wynikało z tego, że Polaczek wpadł na pomysł, by to państwo zbudowało odcinek do Torunia, mimo że wykonawca był już znany. Zresztą proces z Gdańsk Transport Company Polaczek przegrał."

Z kontekstu Twojego pytania wnioskuję że zupełnie nie znasz sprawy z GTC. Radziłbym Ci sprawdzić na jakich warunkach GTC podpisało umowę. Wtedy być może zgodził byś się z tym że Polaczek miał rację. O ile mnie pamięć nie myli to proces przegrał nie tyle Polaczek ale jego następca. Poza tym sentencja wyroku bynajmniej nie przesądzała że północną część A1 ma budować GTC.

"rządzili dwa lata, a nie parę miesięcy."

A PO rządzi już lat trzy a A1 dalej nie ma . Czy ten argument bardziej Cię przekonuje?
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 16.10.2010 o godz. 17:06.
Siwy_89
Senior Member

Stary 16.10.2010, 17:40
"wtedy był w PiS. Wytłumaczysz mi, czemu Mężydło, Polaczek i inni zapewniali, że A1 będzie gotowa w 2010, a pod koniec 2007 nie ruszyli nawet z żadnym przetargiem?;-)"

A teraz jest w PO. Widać ma naturę kłamcy(Męzydło) . Odpowiedź znajdziesz we wcześniejszych postach. PiS rządził niecałe dwa lata. Jeśli weźmiesz pod uwagę okres formowania rządu i kampanię wyborczą wyjdzie Ci coś tak koło 1,5 roku. Przygotowanie dokumentacji technicznej (razem z wykupem gruntu) to jak ustaliliśmy wcześniej około 2-3 lat. Przetarg początkiem 2008 i trzy/dwa i pół roku na realizację. Gdyby wynik wyborów w 2007 był inny myśle że do końca 2010 wybudowanie A1 (poza systemem koncesyjnym, czyli tak jak chciał Polaczek) było realne.
Nawet decyzji środowiskowej nie uzyskali, a ty już przetarg chcesz ogłaszać. Oj, za bardzo cenisz pana Polaczka.

A, i jeszcze jedno. Skoro wszelkie procedury potrzebne do rozpoczęcia przetargu trwają 2-3 lata, a PiS rządził 1,5 roku, to Polaczek nie przygotował żadnej autostrady nawet w połowie...

Wtedy być może zgodził byś się z tym że Polaczek miał rację. O ile mnie pamięć nie myli to proces przegrał nie tyle Polaczek ale jego następca. Poza tym sentencja wyroku bynajmniej nie przesądzała że północną część A1 ma budować GTC.
Nie twierdzę, że nie miał racji. W każdym bądź razie jego decyzja spowodowała opóźnienia, gdyż wykonawca był już znany.

A sentencja wyroku była taka: "Minister transportu Jerzy Polaczek (PiS) nie miał prawa wyrzucać prywatnej firmy z budowy odcinka autostrady A1 z Grudziądza do Torunia."

A PO rządzi już lat trzy a A1 dalej nie ma . Czy ten argument bardziej Cię przekonuje?
Przekonuje mnie ogromna ilość budowanych dróg szybkiego ruchu w całym kraju.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 16.10.2010 o godz. 17:56.
sambo
dziarski chłop

Stary 16.10.2010, 17:56
nie chce sie wtrącać siwy do waszej dyskusji ale to co napisałeś oddaje chyba tok Twojego myslenia.

Otóż sentencja "Minister transportu Jerzy Polaczek (PiS) nie miał prawa wyrzucać prywatnej firmy z budowy odcinka autostrady A1 z Grudziądza do Torunia."

jest sentencją Gazety Wyborczej a nie sądu.

Owszem Gazeta Wyorcza jest w Polsce superinstytucją spełniajacą w sobie wszystkie atrybuty państwa - niemniej jednak prosiłbym o pewną precyzję.

Formalnie bowiem - jeszcze w Polsce jest sąd - który ostatnio jest pieprzony ale osoba która to ogłosiła gwarantuje , że na pewno nie jest nim Wyborcza
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Siwy_89
Senior Member

Stary 16.10.2010, 19:51
Specjalnie dla was precyzuję swoją wypowiedź:

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie uchylił decyzję ministra transportu Jerzego Polaczka pozbawiającą koncesji na budowę autostrady A1 firmy Gdańsk Transport Company.

Mimo że Polaczek miał dobre intencje, wyrok sądu był dla niego niekorzystny. A to wpłynęło na opóźnienia na budowie tego odcinka.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 16.10.2010 o godz. 19:58.
Baryl
Member

Od: 06.2003

Stary 16.10.2010, 20:59
Heh, polityka to nie tylko mejnstrim. Zbliżają się wybory samorządowe to może coś takiego..

A co szanowni Wiślacy sądzą o przeroście Krakowa? Liczbie ludzi tutaj migrujących, głównie studentów?
Czy tylko ja widzę ten problem? Czy w ogóle jest to problem - na dłuższą metę?
Znam obydwie strony medalu. Dwa lata byłem imigrantem, wiem trochę jak to bywa.
Teraz jestem tu z powrotem, ale widzę że tego "tu" już dawno nie ma. Co jest? Ja mam wrażenie, że Warszawa sprzed parunastu lat.

Ja balansuje pomiędzy zdrowym rozsądkiem a czystą, niczym nie skalaną i prymitywną frustracją. Mam swoje przemyślenia na temat systemu edukacji, na temat totalnie chaotycznej urbanizacji Krakowa - za którą jakby nikt nie odpowiadał mimo niepoliczalnych Urzędów i Komisji do spraw takich a srakich żyjących z naszych podatków, na temat MPK które nie dostosowuje swojej floty do potrzeb... (a bileciki są przez 98% ludzi kasowane- ludzi przybyło to bilecików chyba też, co?)
Trudno z czystym sumieniem i chęcią zachowania powagi i szacunku dla swojej własnej inteligencji mieć pretensje do tych biednych przyjezdnych.

Jakie są Wasze opinie? A może to zjawisko istnieje tylko w głowach podobnych mnie maniaków?
It's nothing four sticks of dynamite and a match can't fix
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 16.10.2010, 23:51
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Ciekaw jestem 1q2 czy informacja, którą podawało w sobotę 10 kwietnia TVN24, tuż przed moim wyjściem mszę na Wawelu, iż rzekomo "3 osoby są ranne" też mi się przyśniła

Co nie zmienia faktu, że dziennikarz piszący coś takiego powinien mieć przede wszystkim przed napisaniem takiego tekstu jakiekolwiek dowody typu nagrania, świadków etc.
To nie chodzi o informacje.Przy takich zdarzeniach 'szum' informacyjny jest ogromny.Jak sobie przypominam to najpierw było 87 ofiar(na 90 pasażerów), potem nawet 130, info że rozbił się na pasie, info że ileś tam razy próbował lądować.To jest norma i w zasadzie wszędzie tak się dzieje.Przykładów jest od groma, choćby niedawno Słowak co w Bratysławie zamordował ileś tam osób.Już po jego śmierci pierwsze informacje mówiły że to 18 letni ćpun, potem że młodociany przeciwnik cyganów, że ofiary były przypadkowe itp - później wyszło że nie 18 a ponad 50 z tego co pamiętam i że większość ofiar nie była przypadkowa.
Norma i szybko zostało to zdementowane, tak jak i w przypadku Smoleńska.

Tyle że nie o to mi chodzi - w ogóle bym nie zabierał głosu bo nie chce mi się bezowocnie kłócić
Problem jest taki że jesteśmy chyba w najgorszej sytuacji po 89 jeśli chodzi o rozniecanie konfliktów wśród zwykłych zjadaczy chleba jak my
Tu dziś nie chodzi o liberałów,konserwatystów,komuchów,złodziei,zboczeń ców,szkodników,nieudaczników itp , tylko o MORDERCÓW.
Wejdź sobie w komentarze na jakimś prawicowym portalu i zobacz co się dzieje - Wielki spisek, cały rząd to mordercy, ci co badają to zdrajcy narodu.To nie jest .......enie Palikota ale realne zagrożenie zamachami osób niezrównanych psychicznie na tychże morderców i zdrajców.Ja jestem przekonany że to się zdarzy, nie wiem na kogo, kiedy, jaki będzie wynik ale to nie jest pytanie czy ale kiedy.Wystarczy lekko znać historię by tak przypuszczać.

I wchodzi tu pan sambo, jasno i wyraźnie sugerując że 40 milionów ludzi jest okłamanych.Ktoś próbuje zrobić z ludzi durnia(ktoś próbuje sugerować że to nie był zamach)
Co więcej on uważa że żona tego borowca jest w tym wielkim spisku - albo z własnej woli albo jest do tego zmuszona.
Nie przyjmuje do wiadomości że kobita jasno się wypowiedziała.
1.Nikt do niej nie dzwonił, ostatni sygnał od męża dostała przed wylotem
2.Zamykając rachunek sprawdziła bilingi i mąż nigdzie później nie dzwonił.
3.brat borowca wmieszany w to zaprzecza wszystkiemu
4.Doszła do dziennikarza=hieny to piszącej, miał jej najpierw przedstawić nagraną rozmowę z bratem borowca, w której mówi on o tym że był taki telefon, tego nie zrobił, miał udostępnić mail innego dziennikarza który mu to podsunął - tego też nie zrobił - na koniec wyparł się wszystkiego.
5.Kobita nie godzi się by jej mąż był obrażany i wykorzystywany

Mało
I pan sambo to dobrze wie ale ma to w dupie.Czego on jeszcze chce?Bilingów tej kobiety?A może to też nie wystarczy bo najpewniej też zostały sfałszowane

Nie chce Jędrek nazywać tego po imieniu ale domyślam się że wiesz jak to oceniam.To już nie są pierdoły,dyskusje światopoglądowe,gospodarcze, o finansach itp tylko bezczelna próba wyprania mózgu ludziom - operując pojęciami zdrady i mordu - najgorszych rzeczy jakich człowiek może się dopuścić i jest to nagminnie puszczane w tak obrzydliwy sposób jak zdemaskowałem u pana sambo.
Efekty pewnie przyjdą bo znajdzie się jakiś pojeb który poczuje misje by choć jednego z tych morderców ukatrupić.Ku chwale ojczyzny.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 16.10.2010 o godz. 23:56.
94 - Allah Akbar!!
DevilMayCry
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 17.10.2010, 00:09
JĘDREK76 ja też dobrze pamiętam ten dzień... (choć jako człek o poglądach anty politycznych) przypominam sobie, jak TVN 24 podało około 9:15 (około!!!!) o śmierci 130 ludzi. Dalej wierz mediom (i podał to TVN, czyli stacja pro PO).
Dziw mnie bierze, że w tym kraju jeszcze są ludzie którzy, za tą bandę "pseudo polityków" dają się pokroić.
Ostatnio edytowane przez DevilMayCry : 17.10.2010 o godz. 00:14.
"... sposób na życie miał chłopak bardzo prosty, regularnie palił za sobą wszystkie mosty, łączące jego życie z naszym światem, więc nie próbujcie twierdzić, że był wariatem... Bo był ....a normalny!!!..."

wislak68
Senior Member

Stary 17.10.2010, 01:11
"Nawet decyzji środowiskowej nie uzyskali, a ty już przetarg chcesz ogłaszać. Oj, za bardzo cenisz pana Polaczka. "

Nie. To Ty cenisz go za mało.

"A, i jeszcze jedno. Skoro wszelkie procedury potrzebne do rozpoczęcia przetargu trwają 2-3 lata, a PiS rządził 1,5 roku, to Polaczek nie przygotował żadnej autostrady nawet w połowie..."

Widzę że przemyślałeś sprawę i zmieniłeś zdanie.

"Nie twierdzę, że nie miał racji. W każdym bądź razie jego decyzja spowodowała opóźnienia, gdyż wykonawca był już znany."

Przykro mi ale nie masz racji. Na tamtą chwilę wykonawca nie był znany. Zachęcam do uważniejszego zapoznania się z prawem (w szczególności z prawem budowlanym i regulacjami dotyczącymi zamówień publicznych).

"A sentencja wyroku była taka: "Minister transportu Jerzy Polaczek (PiS) nie miał prawa wyrzucać prywatnej firmy z budowy odcinka autostrady A1 z Grudziądza do Torunia."

I znowu nie masz racji. Przestudiuj dokładnie wyrok i patrz punkt powyżej. Uwaga sambo (powyzej) jak najbardziej na miejscu.

"Przekonuje mnie ogromna ilość budowanych dróg szybkiego ruchu w całym kraju."

A mnie nie. Tym bardziej że budowy są znacznie poniżej planu który PO sama sobie określiła.

I na koniec: zaczynam odnosić wrażenie że nasza dyskusja coraz bardziej przypomina przekomarzanie się dwóch chłopców w piaskownicy. Argumenty które padają zaczynają być z rodzaju tych śmiesznych. Dlatego uważam że do momentu aż nie znajdziemy naprawdę konkretnego tematu do rzeczowej dyskusji (np: patologia systemu koncesyjnego, problemy w realizacji budżetu drogowego itp.) powninnismy dać sobie z nią spokój. Ciebie "przekonuje ogromna ilość budowanych dróg szybkiego ruchu w całym kraju" ja taki pogląd uważam za bardzo naiwny (i pachnący bardzo mocno PR) i chyba przy tym musimy na chwilę obecną pozostać.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 17.10.2010 o godz. 01:16.
Baryl
Member

Od: 06.2003

Stary 17.10.2010, 07:17
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
tak z ciekawości
o co ci konkretnie chodzi?

nie jestem z Krakowa, ale akurat to miasto jest jednym z głównych celów emigracji z mojego miasta

a co ich tam ciągnie, to chyba oczywiste ... lepsze perspektywy
Sam sobie podpowiedziałeś.
Miasto nie jest z gumy a rządzący nim wcale nie pomagają go "rozciągnąć". Mamy jeden rynek, jeden stadion Wisły, jak się okazuje - określoną liczbę autobusów, tramwajów, bardzo precyzyjnie określoną przepustowość dróg.

"Miejsca pracy" też jakoś w postępie geometrycznym nie przybywają, tak samo jak i mieszkania.

Co do mieszkań to zabawna historia. W wielu miastach w Anglii jest odwrotnie - nieraz domy czy apartamenty całkiem blisko centrum mają okna zabite dechami. I to nie dlatego, że zamieszkanie tam jest drogie. Absolutnie nie - ceny wynajmu mieszkań są tak przystępne (tak duża podaż w stosunku do popytu), że utrzymanie się pochłania 1/6-1/4 minimalnej wypłaty.
Skonfrontuj to z realnymi zarobkami u nas i czynszami po 1000-2000 zl +media, czyż nie jest to jeden wielki LOL? Nie tylko studenci z "ciepłymi łóżkami" i ekipą 5+ na M-2 chcą wynajmować mieszkania. Co z młodymi rodzinami? Wiekszość z "nas" gnije ze swoimi teściowymi itd., bo wynajem czy kupno mieszkania to bariera nie do przeskoczenia.

"Miejsca pracy" - zauważ, że paralelnie do fali pierwszoroczniaków wesoło opuszczających domowe pielesze (i reżimy) także i krakowska młodzież kończy szkoły średnie. Studiowanie póki co na szczęście nie jest jeszcze imperatywem - wielu chciałoby szukać pracy. Ale jak działać na lokalnym rynku pracy? Z taką inflacją wykształcenia itp.?

Oczywiście, że istnieją metropolie po 5, 10, 20 mln ludzi na świecie. Ale w innych warunkach ekonomicznych, politycznych, społecznych. Wystarczy szybki wgląd w raporty klasyfikacji "wolości gospodarczej" (ok 70-80 miejsca na świecie? AFAIR) czy korupcji (tutaj nie znam danych ale podejrzewam, że nie tracimy formy w tej dziedzinie).
Po prostu w naszej gównianej rzeczywistości takie metropolie nie mogą powstać i to już pomału wychodzi.
Tzn, ok, powstać mogą ale jakość życia w takich miejscach? Dziękuję, ostatni gasi światło...

Ja staram się nie kanalizować moich frustracji i nie wylewać ich na Bogu ducha winnych przyjezdnych - tak samo i Ty nie odbieraj tego osobiście. :]
A dlaczego tak z tym wyskoczyłem? Co najmniej 3 powody : "polityka" to nie tylko oglądanie i komentowanie mejnstrimu. Mejnstrim to Palikoty i krzyże - proszę bardzo (choć akurat tutaj w postach okolicznych widzę może i ostre ale dość ciekawe i szczegółowe dyskusje). Drugi to zbliżające się wybory. Gdzie jak gdzie ale na kanwie lokalnej naprawdę obywatele mogą zmusić polityków do zauważenia i załatwienia realnych problemów (na ile projektów genialnych ustaw obywatelskich z bardzo różnych dziedzin prawa, z podpisami i wszystkim, ten czy inny marszałek miał wyje..chane? w "centrali" cieżko załatwić cos na serio ale to już totalnie inna historia). A trzy że natchnęła mnie genialna akcja marketingowa z biletami dla studentów po zniżce, to może ktoś wyskoczy z jeszcze lepszą- zniżką dla wszystkich co mają dowody podpisane przez Prezydenta MK? Hehe
Ostatnio edytowane przez Baryl : 17.10.2010 o godz. 07:45.
It's nothing four sticks of dynamite and a match can't fix
sambo
dziarski chłop

Stary 17.10.2010, 10:10
1q2 - twoje występy pokazują, że u ciebiecoś jest nie teges.

Ustawiłeś siebie w roli bojownika o prawdę i demokrację z zamiarem niszczenia wszelkich odchyleń psychicznych. Typowe dla ludzi o pewnym poziomie inteligencji.

Otóż 1q2, gdybyś zostawił na boku swoją misję, to doszedłbyś do wniosku, że Rada Etyki Mediów nie powinna jedynie opieprzać Naszego Dziennika czy Gazety Polskiej, lecz również tę nieszczęsną z TVP3 jak również nieomylną TVN24 - wszyscy oni bowiem złamali zasady etyki.

Ale w Polsce są dwie miarki. Jedna dla przyjaciół Wajdy - stojąca po stronie prawdy, wolności i demokracji. MIarka polega na tym, że póki jest napier***e we wszystko co ma w sobie choć pierwiastek kaczyzmu jest wypełnianiem dziejowej misji.

Druga miarka przeznaczona właśnie dla mediów faszystowskich, plugawych i reakcyjnych - bez względu na zawartość plugawego pierwiastka, co oznacza, że PISowski jest zarówno Nasz Dziennik ja i Rzepa.

Tyle. Robienie w buca 40 mln ludzi polega na tym, że juz sam bojownik nie pamieta co sie działo 10 kwietnia - a jego krwiożercze zapędy nie pozwalają na refleksję.

Polska zawsze słynęła z tego typu bojowników - taki urok tego nieszczęsnego kraju.

Dezinformacja 10 kwietnia 2010r. - to świetny materiał poglądowy dla szkół wywiadowczych - ale to temat na inna dyskusje i nie z tobą 1q2

PS: Przypomina mi się akcja z zagłuszaniem pielęgniarek w czasie białego miasteczka. Pamietam jak w trakcie tego pikniku wszystkie stacje mówiły o "kurtynie elektromagnetycznej" nie pozwalajacej sie ze sobą komunikować. Ot podawali informacje bez komentarza.

Po 6 miesiacach PO wygrało wybory i na drugi dzień - wielkimi literami w formie skandalu - Kaczysci zagłuszali pielęgniarki! A 1q2 kapała pewnie wtedy ślina z podniecenia
Ostatnio edytowane przez sambo : 17.10.2010 o godz. 10:16.
JEDREK76
konserwa

Stary 17.10.2010, 11:29
1q2

Mam wrażenie, że "trochę" zbyt jednostronny Jesteś w postrzeganiu obecnego sporu. Jak na razie obrzucasz wyzwiskami osoby sugerujące wersję o zamachu nie dostrzegając skrajności z drugiej strony, gdzie pojawiają się sugestie o "pilotach kamikadze", jak choćby teksty tzw. "przecieków" z Zakładu badającego taśmy z czarnych skrzynek w Polsce, gdzie pojawiły się sugestie, iż Protasiuk miał rzec "Jak nie wyląduję to mnie zabiją", czy też dalej idące wynurzenia "Polska The Times", iż miał się przechwalać twierdząc "To patrzcie jak lądują debeściaki".
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...ga_Tu_154.html
Do tej pory, a od lipca kiedy takie informacje w prasie się pojawiły minęły już 3 miesiące nie ma jakiegokolwiek potwierdzenia tych "przecieków kontrolowanych".
Czy zastanawiałeś się może wtedy co czują Rodzice śp. mjr Protasiuka
Wówczas także nie przypominam sobie aby REM w jakikolwiek sposób zaprotestowało. A przykład który podałem o 3 rzekomo rannych osobach to nie jest przykład zwykłej dezinformacji. To jest informacja którą o ile dobrze pamiętam TVN24 podawał już kilka godzin po katastrofie i jak do tej pory nie słyszałem z ich strony jakiegokolwiek słowa "Przepraszam". Czy REM zareagowała Nie przypominam sobie.

Jeżeli zaś chodzi o ten "artykuł" w Gazecie Polskiej to zgadzam się z komentarzem Igora Janke zamieszczonym w Rzepie
http://blog.rp.pl/janke/2010/10/14/%E2%80%9Egazeta-polska-za-banda/
tylko po prostu razi mnie jednostronność reakcji instytucji publicznej jaką jest REM.

DMC
w kwestii mojego "zaufania" do mediów bardzo się pomyliłeś, jestem do nich nastawiony wyjątkowo krytycznie a już w szczególności do GieWu i ITI

Edit. Jeszcze jedna kwestia, którą muszę poruszyć 1q2 czytając ponownie Twój post. Piszesz, że wkrótce może dojść do tragedii i zamachu sprokurowanego przez jakiegoś szaleńca. Otóż znowu mam wrażenie przeginasz i błędnie umiejscawiasz swoje "lęki". Kogo się obawiasz Tych Babć modlących się z różańcami w ręku, czy Dziadków którzy z trudem się z miejsca na miejsce przemieszczają A może powinieneś raczej szukać szaleńców na drugim biegunie, gdzie już znalazł się osobnik, który granatem chciał potraktować Ludzi modlących się pod Krzyżem Czy też wśród tych "młodych, wykształconych z wielkich miast" wśród których, przewijają się bandyci z wyrokami bezkarnie lżąc, szydząc a i posuwając się do naruszenia nietykalności cielesnej tych, którzy tam się modlą Ot taka moda widać nastała i chyba powoli i do Krakowa się przenosi.
Bo przecież "trzeba tępić oszołomów"
http://www.rp.pl/artykul/550507-Dram...papieskim.html
nawet motorem sobie po pijaku po nich przejechać, a co

Dlaczego tylko jedna strona jest przez Ciebie tak napiętnowana
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 17.10.2010 o godz. 14:22.
wislak68
Senior Member

Stary 17.10.2010, 13:23
Być może niektórzy z was nie zauważyli tego (bo wałkował to przede wszystkim TVN24) ale minister sprawiedliwości przed kamerami złamał prawo (podobno) i przesłuchiwał taśmy z czarnej skrzynki (objęte ponoć tajemnicą śledztwa). Najśmieszniejsze jest to że ministra krytykował nie kto inny tylko Widacki. Czyżby służby celowały w "odbicie" strategicznego fotela ministerstwa sprawiedliwości?
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 17.10.2010, 22:08
A jakie to ma znaczenie?
Maciejj
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 17.10.2010, 22:44
a było tam coś ciekawego? tzn na tych taśmach?
z tego co wiem , 80% zapisu to szumy
wislak68
Senior Member

Stary 18.10.2010, 12:21
kolega sugeruje że służby chcą odbić, dlatego że pokazał coś istotnego czy z innych powodów?
No nie. O takiej kombinacji nawet nie pomyślałem (mój brak wyobraźni). Chodziło mi bardziej o to że w momencie gdy pojawił się pretekst (zresztą jak najbardziej uzasadniony bo Kwiatkowski przegiął) TVN i spółka zdają się podejmować swoją grę.
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 18.10.2010, 18:22
A propos dyskusji, która się toczyła na temat imigracji.

Kanclerz Merkel była uprzejma powiedzieć :

Cytat:
Próby stworzenia w Niemczech społeczeństwa wielokulturowego "zdecydowanie zawiodły - stwierdziła kanclerz Angela Merkel.
(...)
Kanclerz powiedziała, że w praktyce nie zadziałała koncepcja społeczeństwa wielokulturowego - "mulitkulti", jak nazwali je Niemcy - w którym ludzie o różnym zapleczu religijnym, kulturowym, etnicznym "żyliby obok siebie" szczęśliwie i zgodnie. To wielokulturowe podejście nie sprawdza się zwłaszcza wobec liczącej ponad cztery miliony ludzi mniejszości muzułmańskiej.
Więcej tutaj :
http://www.rp.pl/artykul/550482--Mul...nie-udalo.html
lub tutaj http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11559451

Ajajaj co to się porobiło

Wyobrażacie sobie, co by powiedział świat, a zwłaszcza młodzi wykształceni jakby Jarek wyskoczył z hasłem, że multikulti w Polsce się nie uda. Rasizm, ksenofobia, zaścianek to by były najłagodniejsze określenia.

A tak poważnie. To co wiedział średnio rozgarnięty człowiek, który przebywał w jakimkolwiek kraju muzułmańskim w charakterze innym niż hotelowy turysta dotarło wreszcie nieco wyżej. Czekam na więcej takich przebłysków.
Panie Sarkozy... czekamy.
Ostatnio edytowane przez Elefant : 18.10.2010 o godz. 18:28.
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 19.10.2010, 10:40
W Polsce problem multikulturowości(na razie) nie istnieje więc Jarek by raczej z czymś takim nie wyskoczył,no ale skoro już było hasło o kondominium niemiecko-rosyjskim to kto wie...
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 19.10.2010, 11:04
emocje sięgnęły zenitu.Atak na biuro poselskie PiS-u w Łodzi , dwie osoby nie żyją.To jest efekt podgrzewania atmosfery przez polityków, wojny Polsko-Polskiej.
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/napad...wiadomosc.html
JEDREK76
konserwa

Stary 19.10.2010, 11:06
Wczoraj pisałem w odpowiedzi na posta 1q2 i proszę...

http://fakty.interia.pl/polska/news/...e-zyja,1546440
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 19.10.2010, 11:38
Eligiusz Niewiadomski. Motłoch. Czekam na kolejną serię dowcipów na ten temat,jeszcze nie ma?Zdziczenie obyczajów w tym chorym kraju jest nieprawdopodobne. Rzecz jasna winien Kaczyński. Tak jak wszystkiemu innemu.

Jako zwolennik UPR-u, nie żadnych tam socjalistycznych efemeryd, przyglądam się z boku temu co się dzieje. Ostatnimi czasy kupiłem kilka gazet. Od Przeglądu po Wyborczą, Dziennik,Wprost,Politykę. Wiecie co, tam ....a piszą tylko o jednym. Jaki to Kaczyński jest zły. Że niedemokratyczny,że fuj. Czegoś takiego nie widziałem nigdy. Nie ma innych tematów?Kompromitujące i żenujące zarazem, a z drugiej strony piszący te artykuły uważają się za mega inteligentów mających coś do powiedzenia. Piszą byle co, byle kto to kupuje i byle jakie sądy wydaje. Gazet nie ma sensu kupować, bo wszędzie jest to samo. Męczące to trochę, dziwię się,że niektórym się chce to czytać i w to bawić. Tym bardziej,że meritum tam nie ma za grosz. I te wszystkie komisje ds nacisków,jaka ładna populistyczna nazwa. Biedaki tyle obradują a nic nie mogą znaleźć. Dla najuboższych intelektualnie to wszystko.

Problemem jest to,że Polacy zawsze mieli wroga. Kiedyś byli nim Żydzi. Walono w nich jak się patrzy. Teraz ciężko było uderzyć w ten oręż, za mało popularny a i odwinąć może. Niemcy,no nie wypada. Masoni, to sprawa jest ciężka bo nie do końca wiadomo kto to. Niemniej gdzieś tam w podświadomości ten wróg był,ale slaby, niewidoczny, dla nielicznych,taki elitarny. To wymyślono nowego wroga dla wszystkich, podatne masy, te same które chwyciły nienawiść do Żydów, Cyganów itd, mają teraz wroga namacalnego, PIS>.Jest ot o tyle dobry wróg, że nie odwinie,czyli tchórzowsko można po nim jeździć,bez konsekwencji. Straszy się nim dzieci, wdowy,matki i kochanki. Wszystkich. On jest zły z zasady. Jest wróg trzeba się wokół niego skupić, na szczęście jest jedna słuszna opcja,która tego wroga nie dopuści,nigdy. Ona uchroni ten naród przed nim. .... tam podwyżki,beznadziejne prawo, coraz gorsza sytuacja gospodarcza kraju. Nie ma czasu na pierdoły jak wróg w kraju się panoszy. Walka,walka,walka, czujność musi być zachowana. Radio,prasa,TV przypomina inteligentom , wróg jest,należy z nim walczyć na każdej płaszczyźnie. Naród musi trwać i walczyć. Ma to dzięki czemu egzystuje, wróg. Motłoch na wierzch skorupy społecznej i walka,ale z kim i o co? O to motłoch już nie zapyta. Wszelkiej maści TW już odpowiedzą na jego pytania i nakreślą im nowe pole działania. Wskażą kurs dyskusji intelektualnych motłochu przy stole. On podbudowany treściami w TV i prasie, o ile ją czyta, bo TV ogląda na pewno, wie w jaim tonie jechać. Bez dowodów,bez ładu i składu w wroga uderzyć. Bez konsekwencji. Dobry wróg. Wymarzony.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 19.10.2010 o godz. 11:45.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów