|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
|
Z tymże na stronie Gazety Prawnej jest podany przeciętne prywatne zadłużenie, ja podałem zadłużenie publiczne przeliczone na głowę obywatela. I to jest jedyny trafny sposób obliczania długu bowiem na podstawie tego odnośnika poszczególne państwa mają wyznaczany rating. Polska ma wyznaczony na A- i A-- w zależności od agencji, Niemcy mają AAA, a np bliska rzekomego bankructwa Irlandia AA-. Zaś te literki są kluczowe przy kosztach obsługi długu
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 14.10.2010 o godz. 04:16.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
"10 kwietnia zamyka okres komunizmu w Polsce"
http://wiadomosci.onet.pl/raporty/ka...nizmu-w-polsce, Podstawami polskiego państwa trzeba zatrząść. Do tego był potrzebny 10 kwietnia. Ludzie pod Pałacem chcą innego państwa i płaczą po ofiarach. Nie rozdzielajmy tego - apeluje w rozmowie z "Super Express" Rymkiewicz. I mamy odpowiedź dlaczego Komorowski szybciutko usunął krzyż z pod pałacu, dlaczego GW wciska ciemnotę ze "Polacy nie chcą pomnika ofiar tragedii", dlaczego TVN robi wszystko żeby ludzie o całej sprawie zapomnieli. Po prostu dostrzegają to co opisuje prof.Rymkiewicz. Polacy chcą wreszcie o sobie czyli o państwie decydować autonomicznie. A nie oddawać śledztwo innym. Działać zgodnie z własnym Polskim sumieniem zamiast patrzeć co na to powie Rosja czy Niemcy. Te tysiące ludzi czekających po kilkanaście godzin żeby przejść obok trumny wyśmiewanego przez establishment Prezydenta dowodzą że Polacy poczuli siłę i obowiązek wobec samych siebie i poprzednich pokoleń które o wolność i samostanowienie Polski walczyły. To dlatego siedemdziesięciolatkowie stoją pod pałacem broniąc krzyza którego juz tam nie ma. Bo wiedzą ze tak trzeba, żeby pokazać młodym że wartości są najważniejsze i jak sami nie będziemy siebie szanować walczyć o swoje sprawy tak jak to robił Lech to nikt za nas tego nie zrobi. A konsekwencje będa takie ze staniemy się niewolnikami we własnym kraju tak jak to było przez ostatnie kilkadziesiąt lat. Teraz Polska ma takie poważanie że nasz samolot który powinien zostać dogłębnie zbadany pół roku leżał gdzieś w krzakach i niszczał choć jak sie okazało przykrycie go zajęło dwa dni. Czy to nie dowód naszej jako państwa bezsilności? Mnie jako Polakowi jezt zwyczajnie wstyd, że traktują nas jak natrętów, kiedy powinni się tłumaczyć. U władzy mamy spolegliwych mizdrzących sie do wszystkich bezideowców, kiedy trzeba cos twardo postawić włażą do szafy. Media opisują to jako formę dyplomacji i wszystko cacy, a sprawy które beda decydować o losie przyszłych pokoleń Polaków musi załatwiać za nas Komisja Europejska. To się w głowie nie mieści. Niech sie jeszcze okaże że katastrofa to wina pilotów i Kaczyńskiego bo rosyjska komisja tak ustaliła to będzie szczyt. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
To ja tylko Wam wbiję szpilkę bo na te autostrady nie będzie nawet Niemców stać ![]() Może i lepiej bo jak nikt nie będzie jeździć to nie trzeba będzie remontować ![]() Ceny winiet - przykładowo: Rocznie! Austria: 76,20 Euro - 347,65 zł Czechy: 1200 Koron - 213,15 zł Słowacja: 36,50 Euro - 173,40 zł Jednorazowo! Polska: A1Rusocin -Nowe Marzy k/Grudziądza (90 km) - 41,50 zł A4 Katowice - Kraków (61 km) - 16,00 zł ![]() jakbym jeździł do pracy do Katowic to po roku bym mógł kupić dożywotną winietkę w każdym europejskim kraju ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Właśnie o to chodzi. Płacić kokosy komuś kto wybudował drogi za nasze pieniądze. Niewolnicy we własnym kraju.
Przeczytajcie sobie co o katastrofie myślą rodzice pierwszego pilota. http://www.naszdziennik.pl/index.php...po&id=po01.txt I niech się co niektórzy nie dziwią że to "Nasz dziennik" w polskojęzycznych mediach takich wywiadów drukować nie wolno. Bo co by na to powiedzieli nasi "bracia". Już starożytni poznali ten fakt. obsequium amicos, veritas odium parit - Terencjusz. Pytanie czy warto dać d..y za poklepanie po plecach. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|||
Wszystko jest zawarte w tym harmonogramie przygotowanym przed GDDKiA jeszcze za rządów SLD w połowie 2005 roku: http://www.gddkia.gov.pl/viewattach....a78c1d808bbb71 A także już w dokumentach powstałych za ministra Polaczka: http://www.gddkia.gov.pl/viewattach....2b11e36cbf21a7 Wystarczy porównać stronę 9 z pierwszego dokumentu ze stroną 24 z prezentacji ministra Polaczka. Jak wynika z tych dokumentów: A2 Warszawa - Terespol (160 km) miał być wykonany po 2013 roku A4 Rzeszów - Korczowa (166 km) miał być wykonany po 2013 roku* * Z prezentacji ministra Polaczka wynika, że odcinek Tarnów - Rzeszów (ok. 70 km) miał być dodatkowo zrealizowany do 2013, więc już po Euro. Z obecnego harmonogramu GDDKiA za rządów PO wynika, że planach wykonania autostrady A2 nic się nie zmieni, natomiast A4 zostanie wykonana w całości na Euro2012. Cytat:
PS.2 Grabarczyk również mocno kręci z tą autostradą A1 i z tego co dziś przeczytałem powstanie jej centralnego odcinka na Euro2012 to będzie sci-fi. |
|||
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
||
Co powiesz o tym co koledzy powyżej piszą o opłatach.To jest skandal żeby za takie drogi płacic takie stawki.Nie wierzę że taki StalExport podpisuje takie a nie inne umowy bez wspomagaczy Ale cóż lepiej było z CBA zrobić przedszkole które w 3 lata prawie nikogo nie złapało (nikogo ważnego) z czego wynika chyba że w Polsce nie ma łapownictwa ![]() taka prawda, niezależnie od parti by tak było. Gdyby Pis rządził nie wierzę że nie mówiłbyś podobnie Oczywiście - nikt nie jest jasnowidzem.Ale to bardzo prawdoopodobne |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Kolejny raz powołuję się na tą skarbnicę wiedzy i zaawansowanie poszczególnych odcinków drogi na mapie. http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1142261 ![]() |
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Przez 20 lat rzadza nami debile. Polozenie geograficzne Polski , powinno spowodowac ,ze strategia rzadzenia powinna byc oparta od dawna na drogach wschód-zachód i ewentualnie polnoc poludnie ,gdybysmy mieli rozwinieta lepiej flote okretów. Autostarda wsch.-zach. powinna byc juz od dawna z ktorej oplaty za przejazd tirow z Rosji do niemeic i na odwrot bylby opodatkowany na korzysc lokalnych samorzadow przez ktore przebiega droga ,lub bezposrednio do Skarbu Panstwa . Niestety priorytety zawsze sa inne , typu wojna w Afganistanie czy inne bzdety..
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
Na Słowacji czy w innych krajach też różne firmy budowały poszczególne fragmenty autostrad, a winietki są. Myślę że to kwestia właśnie bardzo grubych kopert żeby kasa za przejazd nie szła do Skarbu Państwa ale do Kulczyków i innych. Wszystko to jest do uregulowania tylko żeby ktoś k..wa w końcu chciał coś zrobić a nie tylko chapać ![]() ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W uzupełnieniu postu Kocura.
Minister infrastruktury chce zarobić za jazdę obwodnicami 1,2 mld zł. Pieniądze z kieszeni użytkowników pojazdów mają uratować planowane inwestycje drogowe- informuje "Dziennik Gazeta Prawna”. http://moto.onet.pl/1628295,1,obwodn...ul.html?node=2 Dajmy się dalej okradać. By żyło się lepiej. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
. Przez cały ten czas tylko rok rządu Olszewskiego zakończony Nocna Zmianą i dwa lata PiSu zakończone samorozwiązaniem Sejmu były inne. Pierwszemu zawdzięczamy to że nie ma u nas eksterytorialnych rosyjskich enklaw na terenie byłych radzieckich jednostek. A drugiemu, poza, "zieloną wyspą", że nie ma już zdominowanej przez obcych agentów WSI. Reszta dbała tylko o własne interesy. Patrz aneks do umowy ze Staleksportem podpisany przez Polla dzień przed odejściem z urzędu. Dlatego skoro głosowałeś na gajowego to kopnij się sam w dupę, a nie udawaj zatroskanego kolego.![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Mamy takiego: Pawlaka, który nieustannie trzyma się koryta będąc swoistym łącznikiem między lewą, a prawą stroną sceny politycznej i można go lubić, bądź nie lubić, ale wciąż jest pierwszoplanową postacią sceny politycznej. Millera, współzałożyciela SdRP, który przez moment stał się persona non grata na lewicy, ale obecnie wrócił do łask. Tuska, który trzymał się zawsze blisko ośrodków decyzyjnych w KLD i UW wyrastając na "ryże dziecko" (parafraza od złotego dziecka) tego środowiska i osiągając nadspodziewany sukces w polityce (ja się nie spodziewałem jeszcze parę lat temu, że ten sepleniący Kaszub może zostać premierem). Komorowskiego, którego kariera również przebiega w sposób zaskakujący od pomagiera różnych czołowych polityków na początku lat 90-tych, przez człowieka mającego sporo do powiedzenia w sprawach obronności kraju (może stąd wzięła się jakaś pomoc służb), aż do fotela prezydenta. Łącznie 25 lat na świeczniku. Kaczyński Jarosław dla to homme fatale polskiej polityki, z pewnością jedna z najbardziej barwnych jej postaci, człowiek, który mogłoby się wydawać zawsze pozostający w cieniu brata, ale od momentu przejęcia władzy pokazał prawdziwą swoją naturę, w latach 90-tych znany raczej z licznych harców, szczególnie przeciw niegdyś swojemu liderowi Wałęsie, a na początku XXI w. główna postać sceny politycznej |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Dziś PO ujęło sie za swoim elektoratem mlodych-bogatych , nie zmieniając prawa o Pośrednikach Nieruchomosci, czyli nadal oni maja monopol na zawyżanie prowizji i dyktowania cen za swoje usługi we wlasnym gronei , czyli podobnie jak u adwokatów.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
||
|
nieprawda
nieprawda nieprawda
rozumiem, że postrzegasz mnie jako wroga PiS? ;-) Jak to wywnioskowałeś? Po entuzjaźmie wobec coraz większej ilości dróg szybkiego ruchu w budowie?
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 27.12.2010 o godz. 02:53.
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Jak, po zmianie prawa, wyrąbie Cię nieubezpieczony pośrednik bez licencji, to zmienisz zdanie. Temat jest zdecydowanie bardziej niejednoznaczny, niż Twoja opinia. I nie porównuj tego do adwokatów. Tam masz godzinowy cennik, tu procentową prowizję, którą zawsze zbijesz.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
"monopol", "zawyżanie prowizji", "dyktowania cen" - nie brzmi to za bardzo jak hymn pochwalny
![]() Faktem jest natomiast, że z takim wykształceniem pośrednik Cię nie wyrąbie ;-) Nieistotne. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie wiem czy widzieliście popisy przywódcy młodzieżówki Palikota?
http://www.youtube.com/watch?v=8SXCVVxHbRg |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
"no to miło, że doszliśmy do porozumienia"
Bardzo miło. Ciesze się swoją początkową opinię: "odkąd rządzi ten "Cudak", budowa dróg szybkiero ruchu nabrała tempa ;-)" nieco zweryfikowałeś uznając równiez wkład PiS w to przyspieszenie. "Wykazuję ten entuzjazm, bo widzę, ile podpisano już umów, a także ile zostanie podpisanych w najbliższym czasie. " A ja się będę cieszył gdy drogi zostaną oddane do użytku. "Ilość budowanych dróg szybkiego ruchu rośnie z każdym miesiącem, a ty nie widzisz postępu? " No własnie nie za bardzo. Widzę natomiast że rząd nie jest w stanie zrealizować nawet swoich własnych planów jeśli chodzi o budowę dróg. "napisałeś: "A PO postanowiła zmniejszyć ilość nowo budowanych autostrad zwiększając ilość dróg szybkiego ruchu. Nie masz racji. PO postanowiła jedynie odłożyć budowę A2 na wschód - z wyjątkiem obwodnicy Mińska - na kolejne lata. Argumentowali to zbyt małym natężeniem ruchu na tej trasie. Z tego co wiem ma A2 Warszawa - granica z Białorusią ma powstać do 2015 roku. Ciekaw też jestem, czy PiS miał tę autostradę "w planach", czy podjął faktyczne kroki, by tę drogę zrealizować. Obecnie na ten odcinek nie została wydana nawet decyzja środowiskowa. " Swój sposób rozumowania zaprezentowałem w edytowanym poście. Opierając się na informacjach znalezionych przez emj10 wygląda na to że nie miałem racji jeśli chodzi o zamianę autostrad na eski. Swoją wiedzę opierałem o artykuł z Rz z przed kilku lat którego konkluzje zapamiętałem właśnie w ten sposób. Niestety nie mogę go znaleźć. A jeśli nie mogę znaleźć to pozostaje mi tylko sprostować podaną informację. "OK" Emj10 wziął na siebie autorstwo informacji ale patrzę na post Arapaho (10712) z Twoim cytatem: "W 2012 będziemy mieli A4 gotową w całości, A2 z Warszawy do granicy z Niemcami. W A1 braknie jedynie odcinka z Katowic do Częstochowy." i wychodzi na to że wątpliwości posła Piechocińskiego odnoszą się jednak do nformacji ipodanej przez Ciebie. "No właśnie" ![]() Byś Ty widział jak by to wzrosło gdyby rzadził PiS ![]() Generalnie dziękuję za dyskusję. Mam nadzieję że była ona w miare merytoryczna i chociaż częściowo pozwoliła przybliżyć różne punkty widzenia.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 14.10.2010 o godz. 17:16.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Usłyszałem ta wiadomosc w jednym z cogodzinnych serwisów w Trójce ,bodaj o 16.00. Akcja byla taka ze ci wlasnie licencjonowani posrednicy (czyli ci co maja monopol
) protestowali ponoc przed siedziba Tuska na ulicy ,bo sie bali ze im wlasnie zabiora wladze i przywileje np. to ze oni tylko moga finalizowac transakcje itd. i ktos ponoc wyszedl ze srodka i powiedzial ,ze zadnych zmian w tej kwestii nie bedzie... rav mimo ze niby wyksztalcenie ktore mnie predysponuje do tego zawodu,bylem nawet pol roku na stazu w biurze nieruchomosci i jako socjalista z krwi i kosci uwazalem i uwazam ze posrednicy,adwokaci, czy notariusze ,choc sa bardzo potrzebni ze swoja wiedza , zawyzaja ceny swych uslug |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
emj10 wiadomo że nie chodzi o to żeby się kłucić. Jednak zauważ że wśród wymienionych przez Ciebie polityków Jarek odkąd przestał zgadzać się z Wałęsą stał się mały, kłutliwy i miał raczej słabą prasę. Mimo to jego partia wygrała wybory a jego brat został prezydentem. Wywołało to panikę wśród wszystkich innych "graczy". Myślisz że gdyby jego słowa o walce z układem były pod publiczkę układ tak by się przejął, że aby doprowadzić do upadku jego rządu nagrywaliby ukradkiem rozmowy w hotelu sejmowym? Nagle Pani Beger stała się autorytetem, jedyną sprawiedliwą. Tak jak swego czasu wyszydzany Giertych, kiedy chciał dowalić Kaczyńskiemu stawał się mecenasem. Nawet Lepper był dla TVN bardziej wiarygodny niż Kaczyński. Ile pomyj wylało się na Lecha? Nic to nie przeszkadzało ze jest urzędującym prezydentem. Wałęsa nazwał go publicznie durniem a sąd uznał że to w porządku. Dlatego nie porównuj Kaczyńskich do figuranta Pawlaka, Donalda "to policzmy głosy" Tuska czy Bronka obrońcy WSI Komorowskiego. Bo Kaczyńscy trwali przez te lata mimo układowi, a reszta wymienionych dzięki niemu. A chyba nie powiesz że układ nie istniał i nie istnieje bo co by robił Kaczmarek na 50 piętrze hotelu Marriot?
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
|
tera to już i "sąd jest pieprzony" -choć czasem jest niezawisły
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...wilem_tak.html ![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
oj, wtedy to będziemy narzekać na ceny przejazdów ;-)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 14.10.2010 o godz. 22:53.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
Tak? To co powiesz o tym: "Przedstawiciele małopolskiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad zapewniają, że do Euro 2012 roku kierowcy będą mogli dojechać autostradą A4 do Tarnowa. Oczywiście, pod warunkiem, że nie wystąpią żadne trudności " Więcej... http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,7932389,Zdazymy_z_A4_przed_Euro__no_chyba_ ze___.html#ixzz12XzvxvJQ Dalej jest tylko lepiej: Autostrada A4 może będzie na Euro. Inne drogi niekoniecznie Droga do Szarowa jest nadal w standardzie drogi expresowej dopóki nie uzupełnią braków. o reszcie pisze w trybie przypuszczającym więc rozumiem że masz dar jasnowidzenia że jesteś pewny ze tak nie będzie W A4 -w standardzie autostrady- na Euro to wierzy chyba tylko minister infrastruktury |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Platforma wstydu
http://www.rp.pl/artykul/449164,5494...a-wstydu-.html Ciekawy krytyczny artykuł PO odnośnie ekonomii ,ale tak się zastanawiam;czy gdyby rządziła lewica lub lubiący interweniować w gospodarke PiS Balcerowicze i tymi podobni mieliby mniej powodów do narzekań? Nie sądze. PS widze wiele nowych "twarzy" w politycznym ![]() ![]()
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
kolega "wiślak68" miał jaja i swoje nieprawdziwe informacje sprostował. Zobaczymy, co ty uczynisz. PS. Droga ekspresowa, twoim zdaniem, nie ma zjazdów, zatoczek, wiaduktów itp.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 15.10.2010 o godz. 20:45.
|
|
|