The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
AS82
Banita

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.10.2010, 13:31
carpenter napisał(a):Wyświetl post
Stać, nie stać, ale niestety Orbis upadł niedawno. Taki mamy boom gospodarczy, że nie dali już rady obsługiwać wszystkich chętnych na wakacje, spanikowali i ogłosili upadłość. Przynajmniej nestor włoskich publicystów twierdzi, że tak jest...
Czekam ,aż orzeu ogłosi czy macie(2 posty wyzej) paranoje jak ja ,bo skoro "nie rozumiecie" artykułu z Onetu to powinniście ja mieć ,ale pewnie sie nei doczekam ,zatem życze Miłego Dnia..
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 04.10.2010, 14:18
Stać, nie stać, ale niestety Orbis upadł niedawno. Taki mamy boom gospodarczy, że nie dali już rady obsługiwać wszystkich chętnych na wakacje, spanikowali i ogłosili upadłość. Przynajmniej nestor włoskich publicystów twierdzi, że tak jest...
A to coś złego że upadł? Normalne prawo rynku. Jak firma sobie nie radzi i nie potrafi się dostosować do cyklu koniunkturalnego to tak kończy. Orbis był firmą prywatną i państwo nie ma nic do tego, a że wykorzystuje się upadłość na napełnienie swojej kabzy (poczytajcie o tych funduszach gwarancyjnych dla firm z branży turystycznej, które idą z kasy o ile dobrze pamiętam marszałka województwa) to już zupełnie inna sprawa. Jak mi padała druga firma z rzędu to ktoś się mną przejął? Chyba nie bardzo.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 04.10.2010 o godz. 14:21.
carpenter
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 04.10.2010, 14:47
emj10 napisał(a):Wyświetl post
A to coś złego że upadł? Normalne prawo rynku. Jak firma sobie nie radzi i nie potrafi się dostosować do cyklu koniunkturalnego to tak kończy. Orbis był firmą prywatną i państwo nie ma nic do tego, a że wykorzystuje się upadłość na napełnienie swojej kabzy (poczytajcie o tych funduszach gwarancyjnych dla firm z branży turystycznej, które idą z kasy o ile dobrze pamiętam marszałka województwa) to już zupełnie inna sprawa. Jak mi padała druga firma z rzędu to ktoś się mną przejął? Chyba nie bardzo.
Już tłumaczę.Przychody firmy turystycznej są w linii prostej odzwierciedleniem stopnia zamożności społeczeństwa.
emj10
Senior Member

Stary 04.10.2010, 14:56
No to chyba w Polsce mamy za słabo rozwiniętą branżę turystyczną jeśli wpływy z turystyki lokują nas niżej na niż PKB w skali światowej.

A poza tym czy mniejsza ilość biur turystycznych oznacza mniejsze wpływy z tej działalności? Odpowiedź jest krótka i zwięzła. Nie.
carpenter
Senior Member

Stary 04.10.2010, 15:05
No to chyba w Polsce mamy za słabo rozwiniętą branżę turystyczną jeśli wpływy z turystyki lokują nas niżej na niż PKB w skali światowej.

A poza tym czy mniejsza ilość biur turystycznych oznacza mniejsze wpływy z tej działalności? Odpowiedź jest krótka i zwięzła. Nie.
Przeczytaj->pomyśl->odpowiedz
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 04.10.2010, 15:06

Taa, jedno biuro powinno być i tylko Tuska na narty albo do Peru wozić. Przecież do Egiptu to tylko Kaczor chciałby pojechać, normalnie kretyn jakiś.
Hej Nasz TS !!
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 04.10.2010, 15:30
Elefant napisał(a):Wyświetl post
Czy chodzi o Enzo Bettiza, syna burżuja i wyzyskiwacza, który w 1948 roku wstąpił do Komunistycznej Partii Włoch, a potem był korespondentem w Moskwie. Wybierany do parlamentu a to jako liberał, a to socjalista ?

Pytam z ciekawości, bo takie fakty oczywiście nie mają żadnego wpływu na bezstronną ocenę sytuacji przez autora i jego wiarygodność.

W stanie wojennym Urban i jemu podobni chętnie cytowali prasę, zwłaszcza włoską, która popierała w całej rozciągłości Jaruzelskiego.
A i polecam zapoznać się z oryginalnym artykułem, a nie komentarzem do niego. Tam się nawet na Filipiaka powołują Same autorytety.
Dla Pełowców tylko takie autorytety się liczą z tego typu przeszłością. Najlepiej jak byli jeszcze donosicielami SB. Wtedy są najwiarygodniejsie. Jak widać dla AS82 jest nawet nestorem.
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 04.10.2010, 15:40
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Dla Pełowców tylko takie autorytety się liczą z tego typu przeszłością. Najlepiej jak byli jeszcze donosicielami SB. Wtedy są najwiarygodniejsie. Jak widać dla AS82 jest nawet nestorem.
nie dla mnie tylko dla tego co pisal / opublikowal na Onecie ten artykuł , rozumiem ,że jak ktoś ze "złą przeszłością" ,mieszkający kilka tys km. stad ,napisał kilka ciepłych słów o Polsce i jej gospodarce ,to z automatu i tak jest zdrajcą ,już rece opadaja..
emj10
Senior Member

Stary 04.10.2010, 15:50
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Taa, jedno biuro powinno być i tylko Tuska na narty albo do Peru wozić. Przecież do Egiptu to tylko Kaczor chciałby pojechać, normalnie kretyn jakiś.
Kretynów chyba trzeba szukać gdzie indziej

Nie wiem jakie pojęcie macie o rynku, jeśli mniejsza liczba konkurujących ze sobą podmiotów ma oznaczać spadek udziału branży turystycznej w kreaowaniu PKB. Rynek doskonale konkurencyjny, a takim jest branża turystyczna ma to do siebie, że stosunkowo szybko ulega przemianom, występuje na nim spora liczba podmiotów (z tego co czytam ponad 3000!), a więc upadłość kilku stanowi promil w całej branży, a ich miejsca zajmą nowe biura bądź ich klientele weźmie konkurencja.

Obecnie 134 podmioty na ponad 3000 ma problemy finansowe co nie stanowi nawet 5% całości. Jeśli to ma oznaczać możliwą zapaść teog rynku to co w takim układzie mają powiedzieć biura nieruchomości, czy kancelarie prawne, które mają ten wskaźnik na podobnym bądź wyższym poziomie?
http://kontrakty.pb.pl/2223153,46848...ugami?ref=col3

Poczekajmy z rok, czy dwa i zobaczymy raporty z izby turystyki.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 04.10.2010 o godz. 16:23.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 04.10.2010, 16:12
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
I co z tego, że nazwał go nestorem? Słowo "nestor" jest określeniem wieku, tak jak Lenczyk jest nestorem wśród polskich trenerów, a nestorem polskiej polityki jest np. Stanisław Żelichowski.

Co innego jakby powiedział, że jest jego "mentorem" ale sądzę, że pomyliłeś pojęcia.
Drozd
Senior Member

Stary 04.10.2010, 16:28
Incognito2192 napisał(a):Wyświetl post
I co z tego, że nazwał go nestorem? Słowo "nestor" jest określeniem wieku, tak jak Lenczyk jest nestorem wśród polskich trenerów, a nestorem polskiej polityki jest np. Stanisław Żelichowski.

Co innego jakby powiedział, że jest jego "mentorem" ale sądzę, że pomyliłeś pojęcia.
To ze nestor jest określeniem pozytywnym, a nawet nobilitującym. Twoim zdaniem Urban jest nestorem polskiego dziennikarstwa?
Hej Nasz TS !!
carpenter
Senior Member

Stary 04.10.2010, 16:40
EMJ10 - suche statystyki nigdy nie dadzą Ci jasności sytuacji. A co gdybym napisał, że te niecałe 5% całości to duże biura specjalizujące się w turystyce wyjazdowej, a pozostałe 95% to biura turystyki przyjazdowej i biznesowej?
Drozd
Senior Member

Stary 04.10.2010, 16:43
Kretynów chyba trzeba szukać gdzie indziej

Nie wiem jakie pojęcie macie o rynku, jeśli mniejsza liczba konkurujących ze sobą podmiotów ma oznaczać spadek udziału branży turystycznej w kreaowaniu PKB. Rynek doskonale konkurencyjny, a takim jest branża turystyczna ma to do siebie, że stosunkowo szybko ulega przemianom, występuje na nim spora liczba podmiotów (z tego co czytam ponad 3000!), a więc upadłość kilku stanowi promil w całej branży, a ich miejsca zajmą nowe biura bądź ich klientele weźmie konkurencja.

Obecnie 134 podmioty na ponad 3000 ma problemy finansowe co nie stanowi nawet 5% całości. Jeśli to ma oznaczać możliwą zapaść teog rynku to co w takim układzie mają powiedzieć biura nieruchomości, czy kancelarie prawne, które mają ten wskaźnik na podobnym bądź wyższym poziomie?
http://kontrakty.pb.pl/2223153,46848...ugami?ref=col3

Poczekajmy z rok, czy dwa i zobaczymy raporty z izby turystyki.

Mnie tego tłumaczyć nie musisz, tylko nabijającym się z Kaczyńskiego.

Jeżeli rynek rośnie, więcej ludzi stać na wczasy, to firmy turystyczne nie upadają. Zwłaszcza najstarsze z wyrobioną marką. Jeżeli tak się dzieje to znak ze LUDZIE NA WCZASY JEŻDŻĄ RZADZIEJ. Piszesz o 3000 biur podróży, ile z nich organizuje tyle wycieczek co Orbis?

Czyli sugerujesz że biura nieruchomości i kancelarie prawne też zaczną upadać? Tak jest super cudowna sytuacja. Pod rządami rudego i ferajny.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 04.10.2010, 17:04
Drozd źle mnie rozumiesz, albo nie rozumiesz
Chodzi o to, że upadek firmy, czytaj bankructwo (choć w krajach anglosaskich to są różne pojęcia) jest czymś normalnym w gospodarce i ja uważam, że w pewnym jest to korzystne zjawisko bo ożywia stęchniałą branżę, gdzie układy i wzajemne powiązania doprowadzają do sytuacji, w której powstają a'la kartele, czy może dojść do zmowy cenowej. Rynek na którym nic się nie dzieje, a wszyscy wyłącznie liczą pieniądze nie jest sytuacją idealną. Popatrz na to z perspektywy piłki nożnej. Wolisz błogą idyllę, czy sytuację gdzie jest walka o 18-stkę meczową a zawodnikowi, który nie przykłada się do treningów grozi rozwiązanie umowy?

Właśnie nie rozumiem tego przywiązania do marek. Przecież Orbis już od wielu lat (10 lat, a może i więcej) nie należy do SP, więc jako przedsiębiostwo działa na własny rachunek. Nie udało się to trudno. Będą następne tego typu firmy. Nie lubię takiego sentymantalizmu, gdzie są równi i równiejsi, a później takie PKP ciągnąc grubie miliardy z kieszeni podatników co roku i od 20 lat nic nie robi.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 04.10.2010 o godz. 17:09.
carpenter
Senior Member

Stary 04.10.2010, 17:16
Ale tu nikt nie płacze za Orbisem jako firmą.Ja tylko pytam dlaczego skoro rzekomo jest tak dobrze, to upadają firmy, które są ściśle powiązane ze stopniem zamożności Polaków?
Drozd
Senior Member

Stary 04.10.2010, 17:24
Drozd źle mnie rozumiesz, albo nie rozumiesz
Chodzi o to, że upadek firmy, czytaj bankructwo (choć w krajach anglosaskich to są różne pojęcia) jest czymś normalnym w gospodarce i ja uważam, że w pewnym jest to korzystne zjawisko bo ożywia stęchniałą branżę, gdzie układy i wzajemne powiązania doprowadzają do sytuacji, w której powstają a'la kartele, czy może dojść do zmowy cenowej. Rynek na którym nic się nie dzieje, a wszyscy wyłącznie liczą pieniądze nie jest sytuacją idealną. Popatrz na to z perspektywy piłki nożnej. Wolisz błogą idyllę, czy sytuację gdzie jest walka o 18-stkę meczową a zawodnikowi, który nie przykłada się do treningów grozi rozwiązanie umowy?

Właśnie nie rozumiem tego przywiązania do marek. Przecież Orbis już od wielu lat (10 lat, a może i więcej) nie należy do SP, więc jako przedsiębiostwo działa na własny rachunek. Nie udało się to trudno. Będą następne tego typu firmy. Nie lubię takiego sentymantalizmu, gdzie są równi i równiejsi, a później takie PKP ciągnąc grubie miliardy z kieszeni podatników co roku i od 20 lat nic nie robi.
To ja ci wyjaśnię. Duże markowe (zorganizowali już duuuużo wycieczek) biuro, daje większą gwarancje ze nie upadnie. Dla turysty to ważne, że wróci z wakacji po tygodniu albo dwóch, a nie za kilka godzin mimo ze zapłacił za tydzień. Zgadzasz się? Skoro takie biuro bankrutuje nie sądzę że przyczyną jest odpływ klientów do innych biur. Bo niby co było przyczyną. I nie rozśmieszaj mnie z niewidzialną ręką rynku. Jak jest głód to najpierw padają największe osobniki bo najwięcej żarcia potrzebują.
Hej Nasz TS !!
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 04.10.2010, 17:34
http://www.nczas.com/?height=800

Nie wiem czy było już wklejane. W sumie jak ktoś nie łyka wszystkiego co POprawne polityczne to w zasadzie sam mógł na to wpaść.
emj10
Senior Member

Stary 04.10.2010, 17:43
Jeden na dwóch, ciężka walka

To ja ci wyjaśnię. Duże markowe (zorganizowali już duuuużo wycieczek) biuro, daje większą gwarancje ze nie upadnie.
Zupełnie się z tym nie zgadzam. Prestiż marki i wielkość przedsiębiorstwa przy obecnej zglobalizowanej gospodarce nie daje żadnej gwarancji w tym zakresie. Czemu tyle koncernów samochodowych, wydawałoby się prestiżowych marek z bogatych krajów, jak Saab, czy Jaguar jest na skraju bankructwa, bądź go uniknęłu dzięki sprzedaży firmy np. Volvo sprzedany Chińczykom.

Żadna niewidzialna ręka rynku nie ma tutaj nic do rzeczy. Czemu padły tylko 2 większe biura turystyczne, a nie wszystkie? Bo Rudy wskazał je palcem na liście, albo wylosował ich nazwę ze szklanego naczynia? Padły bo był prawdopodobnie słabo zarządzane, miały problemy finansowe, które były od wielu lat skrywane, bądź poprostu ślepy traf tak chciał i musiały paść właśnie te firmy. Ciężko jest to wytłumaczyć nie mając szczegółowych informacji na ten temat.

Dlatego tak jak już wcześniej wspominałem upadki firm tj. Orbis nie są problemem dla naszej gospodarki bo stanowią promil w skali PKB, a dużo ważniejsze jest proste prawodastwo, zachęcenie do zakładania własnych firm przez świeżaków (kiedyś i ja nim byłem), a także jak najmniejsze wtrącanie się państwa w sfere świadczeń, ubezpieczeń, różnych funduszy i wszystkiego przez co wydaje mi się, że są bardziej uprzywilejowane przedsiębiorstwa i te, które mogą liczyć co najwyżej na kij zamiast marchewki.
Drozd
Senior Member

Stary 04.10.2010, 17:57
http://biznes.onet.pl/orbis-travel-m...,1,prasa-detal

Mechanizm z początku lat 90' znów zadziałał? Wykupić konkurencję i doprowadzić do jej upadku. Zwłaszcza ze można wykupić u proeuropejskiego plemiela. Który kocha inwestorów.
Hej Nasz TS !!
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 04.10.2010, 18:16
A kto niby jest tą konkurencją wykupującą?
emj10
Senior Member

Stary 04.10.2010, 18:23
A po co było ratować trupa? Przecież Accor wziął wszystko co najlepsze za rządów prawicowej koalicji AWS-UW (tak tej w której Jarosław Kaczyński i Donald Tusk naciskali przyciski jak im kazali). Chodziło o wejście w hotele średniej i wysokiej kategorii, czyli nalepsze kąski tj. Victoria, Novotel Centrum (kiedyś Forum), czy Novotel Airport w Warszawie.

Widać francuzi postanowili pozbyć się w tym roku mniej rentownych części swojej korporacji.
Cytat:
Orbis S.A. sprzedał w I kwartale bieżącego roku biuro podróży Orbis Travel, a także sieć międzynarodowych przewozów autokarowych Interbus.
http://dziennikturystyczny.pl/2010/0...telowej-orbis/
http://www.travelmaniacy.pl/artykul,...e,949,1,0.html

Jeśli wszystko było tip top to po co Accor sprzedał te dwie firmy innym instytucjom? Nic nie dzieje się bez przyczyny.

Właśnie Drozd jeszcze raz przeczytałem ten Twój ostatni post i widzę, że nie kumasz czaczy. Koniec rozmowy z mojej strony.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 04.10.2010 o godz. 18:33.
Drozd
Senior Member

Stary 04.10.2010, 18:58
Komu Orbis SA. sprzedał Orbis Travel? Kto kupił bankruta? Te kilka tysięcy turystów za rok już z Orbis Travel nie pojedzie. Czyli albo wybiorą jakieś inne polskie biuro albo dadzą zarobić zagranicznym. Francuskim?

Likwidacje stoczni też pochwalasz? I to niby znaczy ze kumasz czaczę ? Dopuszczenie kolei Niemieckich do naszego rynku też Cie cieszy? Zobaczymy jak długo.
Hej Nasz TS !!
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 04.10.2010, 19:05
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Problem to masz z tym ,żeby uwierzyć ,że wiekszośc spoleczenstwa albo boi sie ,albo nienawidzi jak ja Kaczyńskiego , dziekuje (juz naprawde ostatni raz )
Elu, z tymi badaniami prenatalnymi miałaś jednak rację.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
emj10
Senior Member

Stary 04.10.2010, 19:10
Likwidacje stoczni też pochwalasz? I to niby znaczy ze kumasz czaczę ? Dopuszczenie kolei Niemieckich do naszego rynku też Cie cieszy? Zobaczymy jak długo.
W tamtym temacie hotelowym się już nie wypowiadam.

Nie mogę popierać likwidacji stoczni bo ją zlikwidowano. Tzn. wysączono kupę kasy z naszej kieszeni, a w końcu olano sprawę, zarówno ze strony rząd(ów), jak i zarządów stoczni.

O jakim rynku powiadasz? U nas jest monopol w transporcie kolejowym od kilkudziesięciu lat i co z tego mamy? Jeździsz czasami inną koleją niż tą w Polsce? Trudno nie popierać, aby w końcu ten złom PKP poszedł w odstawkę. A czy to będą Niemcy, czy Francuzi, czy Amerykanie, czy sam wyjek Putin nas odwiedzi to nie moja broszka.

PS. Mam żal do Tuska, że nie wziął pod uwagę koncepcji przebranżowienia stoczni.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 04.10.2010 o godz. 19:13.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 04.10.2010, 19:17
PS. Mam żal do Tuska, że nie wziął pod uwagę koncepcji przebranżowienia stoczni.
A o magicznych szejków z Kataru już nie?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
emj10
Senior Member

Stary 04.10.2010, 19:24
wolfy napisał(a):Wyświetl post
A o magicznych szejków z Kataru już nie?
A ktoś w to wierzył? Akurat pamiętam że byłem wtedy u fryzjera jak podali tą informację w TVN24 i wszyscy tam obecni to wyśmiali.

Chodziło m.in. o produkcję wiatraków prądotwórczych. A za tym musiałaby pójść kasa z budżetu państwa.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 04.10.2010, 23:13
Przecież Accor wziął wszystko co najlepsze za rządów prawicowej koalicji AWS-UW (tak tej w której Jarosław Kaczyński i Donald Tusk naciskali przyciski jak im kazali). .
Sprawa zupelnie poboczna ale bądźmy precyzyjni. Czy mogłbyś kolego sprawdzić jeszcze raz to co napisałeś i (tu uprzedzę) po zweryfikowaniu sprostować nieścisłość?
carpenter
Senior Member

Stary 05.10.2010, 09:16
sandbender napisał(a):Wyświetl post
A kto niby jest tą konkurencją wykupującą?
Novaturas?
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 05.10.2010, 10:37
Novaturas?
Nie opłaca się. Lepiej byłoby połączyć obie firmy i w Polsce występować pod nazwą Orbis Travel czy jak to się tam nazywało.

Novaturas jest nieznany w Polsce. Teraz jak przysłowiowy Kowalski będzie chciał kupić wycieczkę w "porządnym" biurze to pójdzie do Neckermanna an nie do Novaturas. A tak to może by poszedł do Orbisu.

---------------------

Skoro polityka. Historia z listami PO mnie umacnia w przekonaniu, że wybory samorządowe to zło.
Jantos mówi, że umieszczono (sic!) ją na liście w NH, gdzie nie zna ulic nie mówiąc o problemach. Gibała mówi, że po to żeby PO miała więcej niż PiS w Hucie.
Ot i cały wykur.isty plan rozwoju Krakowa. Mieć więcej niż PiS. Nie spodziewam się również żeby z drugiej strony było inaczej.
Drozd
Senior Member

Stary 05.10.2010, 10:40
http://www.ei.com.pl/main.php?plik=i...01-07_01@12@00

I wszystko jasne.
(2010-01-07) – Orbis S.A. sprzedaje Orbis Travel funduszowi Enterprise Investors

„Kupując biuro podróży od Orbis S.A. I inwestując tym samym w markę Orbis Travel kontynuujemy konsolidację biznesu turystycznego w Europie Środkowo – Wschodniej, którą rozpoczęliśmy od nabycia firmy Novaturas. Zamierzamy dokończyć restrukturyzację Orbis Travel rozpoczętą w 2007 roku. Jesteśmy pewni, że dzięki współpracy z Novaturas, biuro będzie w stanie oferować wyjątkowo atrakcyjne usługi dla polskich turystów. Mocno wierzymy, że firma będąc częścią dużego touroperatora w Europie Środkowej szybko zwiększy swoją efektywność i rentowność dzięki synergiom w zakresie budowy oferty i potencjału zakupowego” – mówi Sebastian Król, Partner w Enterprise Investors.

http://www.ei.com.pl/

Od 1990 roku zarządzamy wiodącą w Polsce i Europie Środkowej i Wschodniej grupą funduszy private equity. Kapitał w łącznej wysokości 1,7 miliarda euro powierzyły nam instytucje finansowe z Europy Zachodniej oraz Stanów Zjednoczonych. Zainwestowaliśmy dotąd w ponad 100 firm z różnych branż. Przeprowadziliśmy 25 debiutów giełdowych.

Private equity - termin oznaczający inwestycje na niepublicznym rynku kapitałowym, w celu osiągnięcia średnio- i długoterminowych zysków z przyrostu wartości kapitału.

Obrót niepubliczny ma miejsce wtedy, gdy emisja skierowana jest do nie więcej niż 300 osób, akcje udostępniane są pracownikom na zasadach preferencyjnych lub proponowane jest nabycie akcji w jednoosobowych spółkach Skarby Państwa w ilości nie mniejszej niż 10% akcji dla jednego nabywcy. Takich emisji jest bardzo dużo, zazwyczaj są związane z powołaniem do życia spółki akcyjnej oraz kolejnymi emisjami skierowanymi (z reguły w formie listownej) do wcześniejszych właścicieli, kooperantów, czy ewentualnie zaproszonych osób lub podmiotów.

I kto miał rację panie kumający czacze? ) Kupić i zlikwidować. Trwało to nie cały rok.
Hej Nasz TS !!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów